- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Protezis
őstag
válasz
elekbaldvin #67398 üzenetére
Akkor ez nem az SMR-es probléma. Passz.
-
Protezis
őstag
válasz
elekbaldvin #67396 üzenetére
Milyenek azok a WD RED-ek? EFAX/EFRX?
-
elekbaldvin
csendes tag
Sziasztok!
Kiírom magamból, hátha tapasztalt valaki hasonlót, vagy tud valami magyarázatot adni a problémámra.
Van egy DS918+ nas, 2x3TB valamint 2x4TB WD RED hdd SHR-be fűzve.
Sokáig hiba mentesen működött, tavaly egyszer csak spontán újraindult és végtelen kvótaellenörzésbe kezdett. Ekkor pár napig hagytam ellenőrizni, de végül lebombáztam a kötetet és újra kezdtem teljesen előröl.
Nem használtam sok mindenre, fotók, filmek, zenék tárolása/lejátszása, valamint Drive client és Cloud Sync egy céges Dropbox szinkronizálása.
Később levelezést és chat alkalmazást is elkezdtem.
Ezután az eset után kb fél évig ment rendben.
Egyszer csak a kötet összeomlott, de újra indításra renbe jött, csak néhány app futtatása lett leállítva. Itt érdekes volt, hogy a Cloud Syn újraindítás után rendre összeomlott a kötet.
Leszedtem, töröltem, újratelepítettem, és működött....Kb 3 hétig.
Ekkor ismét leállt és a kvótaellenörzésbe kezdett. A Synology Support annyit írt, hogy várjam meg míg befejezi. Na de több hasonló fórumbejegyzést olvastam, hogy több hét kvótaellenőrzés után végül újra kellett telepíteni mindent, új kötet stb.
Napi szinten használom, így nem vártam.
Újra reset...új kötet stb.
Ez a kötet, szintén spontán összeomlott, nem lehetett javítani.
Itt már a gyárivisszaállítást választottam.
Miután az SHR kötetet leellenőrizte és nem volt rendellenesség, elindítottam egy gyors SMART tesztet, ami le is futott és végre jött egy hibaüzenet, egyetlen egy darab újracsatlakozásról, semmi szektor hiba.
Reméltem találtam egy hibás hdd-t és kicserélem és minden jó lesz.
A support kért egy teljes tesztet és naplófájlt amit le is futtattam, semmi hibát nem jelzett.
Éppen fut a Cloud Sync, mintha minden rendben lenne.
Most a személyes médiáim külsővinyón vannak. Nyilván fontos a biztonsági mentés a fontos adatoknak, de már többet vannak a nason kívül, mint rajta....hogyan deríthetem ki mi szopat lassan egy éve?
-
gyugyo79
addikt
válasz
tobias40 #67394 üzenetére
"Linux hoszton nem tudsz Windows konténereket futtatni" hogy idézzek a lentebb megtalálható linkről.
De az legyen azért tiszta, hogy egy halom program nem win-es program ....
Csak egy példa.: HandBrake futtatható és elérhető egy "web vnc"-n át is és így ugyan olyan grafikus felületen át lehet használni mint a Windowson futó változatot. Míg MS Office 20xx kb sose lesz...
Itt első hozzászólás elég jó, hogy fejbe rendbe tegye a dolgokat az alapokkal. -
tobias40
veterán
Van lista arról hogy dockerben milyen win-es programokat lehet futtatni?
-
Magnat
veterán
válasz
zsamiatt #67386 üzenetére
Lehet, h az is tud kevés lenni (bár az előző notimban sata ssd volt és tökéletesen futott a host mellett 1-2 guest Windows), de nálam biztosan a cpu a legszűkebb keresztmetszet:
Ezt a Chrome indításakor lőttem, még meg sem nyitottam semmit, pár mp-ig így marad, aztán jó lesz, de ha bármilyen oldalt megnyitok, az is eléggé megfogja.
-
Sanya
nagyúr
válasz
gezatata #67384 üzenetére
Ha ilyen apróságokat akarsz virtuális gépben futtatni, akkor ahhoz nem virtualizált operációs rendszer kell, hanem docker. Pl abban futtatsz programokat, amelyek emiatt rendkívül kevés erőforrást fogyasztanak.
Ha neked mindenképpen kellene pár windows-os program, ami GUI-n fut, akkor próbáld ki, de ne számíts hihetetlen procisebességre.
Én windows 10-et futtattam dicom szerverrel, és általában 60%-on pörgette a processzort.
A 916+-ban nincs aktív hűtés a cpu-n, tehát a hátsó két venti sebességét kellett növeljem, hogy ne 90C fokon üzemeljen a CPU.
A virtualizált windows türhető sebességű volt.Ha még egy DSM-et akarsz virtualizálni valami miatt, akkor az simán menni fog, kevés erőforrást fog igényelni. ( futtatsz egy dsm7-et és virtualizász egy 6.2.3 u2-t
)
Mindehhez óriási memóriaigény nem kell. Ha olcsón szerzel memóriát akkor rendben, de
nekem 916+ , állandó VPN kapcsolat, 40 torrent a downloadstationben, 2 user állndóan felcsatlakozva és fényképeket szinkronizál föl a NAS-ra, video station 16 userrel, dockerben 8-10 konténer állandóan fut, a 8 gigabyte ramból:
288MB foglalt,
2,6 GB használt
454 MB puffer
4.5 GB gyorsítótárazott (ez ugye felszabadítható)
226 MB szabad.A SWAP:
6,6GB teljes, 1,3GB használt. -
Magnat
veterán
válasz
zsamiatt #67383 üzenetére
Nekem van egy olyan érzésem, h a DSM vagy a Virtual Machine Manager nem adja át az erőforrásokat annyira jól a guest os-eknek mint kellene vagy ahogy más virtualizációs rendszerek. A 718+-omon van egy Win10 ami 4 giga rammal fut (a 10-ből), ráadásul ssd-ről. Van egy minipc-m, amiben meg N3150-es chipset van 8GB rammal, ssd-vel, amin natívban fut egy win10 és virtualizálva 4 giga rammal egy teszt Xpenology. A két rendszert összehasonlítva a Syno/Xpeno mind a kettőn teljesen használható és reszponzív, alapjáraton minimális cpu és ramterheléssel, de a 718-on futó virtuális Win10 még egy Chrome elindításakor is belassul és megnézve 100 a cpu load. Aztán pár mp múlva használható lesz, de érezhetően kevés neki a cpu még alap feladatokra is. Ezzel szemben a minipc-n ilyen dolgokra tökéletes a Windows, meg sem kottyan neki az, ami a virtuálisnak már komoly lassulásokat okoz. Mindezt úgy, h a nasban lévő J3455 a tesztek szerint jó 70%-kal gyorsabb mint az N3150.
-
gezatata
aktív tag
Én szófogadó gyerek vagyok. Ha azt mondod ne csináljam mert nem lesz benne nagy örömöm akkor, elengedem.
De felvetődik bennem a kérdés, hogy a virtualizáció gondolatát elengedve, ajánlott-e egyéb miatt egy DS720+ RAM bővítése?
Ha igen akkor mekkora méretűvel ? és Melyik az a típus amivel működni is fog?
Vagy elég az alap 2Gb, nem érdemes bővíteni? -
Magnat
veterán
válasz
jolti05 #67370 üzenetére
Szia,
1. Volt 218Playem, de pont eladtam és nálam állandóan ment, ezért nem tudom, de sztem kikapcsolni tud, bekapcsot nem tudom.
2. Drive Client tudja az első kettőt, pendrive a nasban lenne vagy a pc-ben?
3. Ez annyiban különbözik az előzőtől, h az egész driveot akarod backupolni? Sztem vmelyik backup app tudja, de ha nem, akkor wincataloggal tudod továbbra is csinálni, csak egy a nason lévő mappába, az nem megoldás? -
felho001
tag
itt van a dlm már a jó ncore.pro beállításokkal.
Annyi van nálam hogy a felhasználó jelszó párosra azt írja hogy hibás ez mi miatt lehet?
https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_dsm_6_download_station.html -
pimpike_
csendes tag
válasz
tothtibi82 #67222 üzenetére
Szia!
A Synology-ra be SSH-zva egyszerűen megoldható:- DLM fájl kitömörítése (az eredmény egy INFO és egy search.php file):
tar xvfz ncore.dlm
- Szerkesztés (cseréld ki az összes ".cc"-t ".pro"-ra)
- Visszacsomagolás:
tar zcf ncore_uj.dlm ./INFO ./search.php
- Host fájl kitömörítése (az eredmény egy INFO és egy host.php file):
tar xvfz ncore.host
- Szerkesztés
- Visszacsomagolás:
tar zcf ncore_uj.host ./INFO ./host.php
Ha nem lenne meg az eredeti .dlm vagy .host file, régebben itt valahol volt hozzá link.
A kereséshez csak a .dlm kell. Kipróbáltam, így megeszi a Download Station.
Jó szelet! -
karis
tag
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni a közeljövőben egy Synology NAS-t, főleg UHD filmek TV-re streamelésére, adattárolásra. Torrent annyira nem fontos, de nem baj ha tud menni mögötte. Kérdés, hogy mennyire számít a memória mérete ezekben a készülékekben? Elég az az 1 GB vagy érdemes rögtön bővíteni?
-
gezatata
aktív tag
Sziasztok!
A DS720+ NAS-om szeretném 16Gb rammal bővíteni.
Van ezzel a ram mérettel olyan típus, amely majdnem 100%os biztonsággal együtt tud működni a DS720+al? -
ugyes
senior tag
válasz
Alabástrom #67361 üzenetére
Próbálj meg pluszban valami gumi/vinil anyagot feltenni a kőzetgyapotra. A víz/szennyvízcsövek szigetelésére háztartási méretben gyakorta pl. nem kőzetgyapotot használnak.
-
Alabástrom
senior tag
Pofás darab, lehet veszek is belőle párat, csak úgy a lakás általános visszhangzásának csökkentésére és térelválasztónak.
Az ilyen vékony és ellentámasz nélküli cuccok tipikusan csak a magas frekvenciát tudják elnyelni. A visítás ellen jó, a kopogásra nem. Másként: WD Red -re jó, Ironwolf-ra nem (mármint a most tárgyalt 8TB 7200rpm tipusokra értve) -
Alabástrom
senior tag
Jól van, látom a fényt az alagút végén.
Vágtam alá két réteget egy vastag, kissé gumiszerű jógaszőnyegből, az máris óriási mértékben csökkentette a búgást. Leakasztottam a falról egy akusztikai panelt, és csak úgy a NAS mellé támasztottam, azon gyakorlatilg semmi sem jön át a ventillátorok és a HDD motorjának a hangjából. A seek kopogása sajnos igen, az egy alacsony frekvenciás zaj, sokkal nehezebb elnyeletni... Minden esetre az az egyik legjobb dolog a kőzetgyapotban, hogy lehet venni különböző sűrűségű és vastagságú táblában, így "be lehet hangolni", hogy mely frekvenciát és milyen mértékben nyelje el. Hát. ehhez a seek kopogáshoz jó vastag kell... -
ugyes
senior tag
válasz
Alabástrom #67355 üzenetére
Egy kész megoldás [link] . Többeknek bejött. A szokásos kérdés: a te nappalidba hogyan lehet beilleszteni?
-
dkess
őstag
válasz
Alabástrom #67358 üzenetére
A fiókok csúszó felületére - igen. Túlgondolni nem kell - talán ez hozta a legkevesebbet a konyhára. Ugyanakkor, ha már megcsináltam, akkor úgy maradt. Nem egy drága mutatvány, de a NAS alá pakolni az anyagot az mindig jobban megéri ...
-
allein
addikt
Sziasztok. Ismét itt vagyok és ismét HDD kérdésem van. Nem volt tudomásom róla, hogy a meglévő kötetemet(4*6TB RED EFRX) nem tudom bővíteni például kisebb méreteű HDD-val. Vagy ugyanolyan, vagy nagyobb méretű. Hogyan oldanátok meg: meglévő kötet bővítése 6-8TB méretű HDD-val, vagy esetleg egy külön kötet kisebb HDD-kból(filmeket ugyanúgy tudok ide menteni, nem de?). A 4TB WD RED EFRX egész elfogadható áron vásárolható, vagy mi éri meg FT/TB esetében, mekkora méret? Mindeképpen a WD mellett akarok maradni ahogy - 5400RPM ahogy javasoltátok.
Amennyiben külön kötetet hozok létre kell legalább egy lemezes védelem, ebben az esetben bukta van ami tárhelyet illeti.
A meglévő köteten van már védelem, célszerűbb inkább ezt bővíteni akár egy nagyobb méretű vinyóval?
-
dkess
őstag
válasz
Alabástrom #67355 üzenetére
Van tapasztalat. Én is írtam róla bővebben itt, de most csak nagyon címszavakban.
Első körben érdemes lehet próbálkozni, hogy raksz a NAS alá valamit ami elnyeli a rezgéseket. Itt ne spórolj az anyagmennyiséggel ...
Azt, hogy mit érdemes rakni, arról is volt szó ... "Level 2" -es szint - én pl. e mellett raktam öntapadó tépőzár (puha felét) a DX517 -be a beragasztva alulra (jól csúszik a HDD ki-bevételnél). Hajszálpontosan passzol oda ... "Level 3" szint a környezetét szigeteled. Nálam is minden oldalról vastag szivaccsal (azért a szellőzés is megoldott elöl-hátulról). Nem sima felületű és nem is piramisos (ez utóbbi inkább a beszédhangra jó), hanem a harmadik fajtát ...
Aztán persze lehet csinálni egyedi ventiprofil beállításokat is.
Jut eszembe külön ebben a témakörben Borisz is csinált külön Logout blogbejegyzést - rengeteg képpel (ezért sem a saját szösszeneteimet ajánlom inkább): [link] .
-
Alabástrom
senior tag
A router-t sajnos nem tudom áthelyezni kábelhúzás nélkül (egyetlen fali aljzat van, ahol bejön a szolgáltató kábele, az pedig a nappaliban).
A hangszigetelő dobozon gondolkoztam én is, vannak ilyen tapasztalatok? Láttam, hogy lehet venni hangszigetelt, termosztátos-szellőzős szerveszszekrénykéket, de hát, khmm, "kissé" drágácska... Kőzetgyapotból csináltam annó akkusztikai paneleket zenehallgatáshoz, lehet azzal nekivágok a dolognak. (Sajnos porzik és hőszigetel, úgyhogy kell vele mókolni, mire alkalmas lesz a feladatra, viszont kiváló hangszigetelő)
Esetleg más tanácsok? -
dkess
őstag
válasz
Alabástrom #67351 üzenetére
Amennyiben mindenáron WiFI, akkor olyan repeater melyen van LAN csatlakozó vagy router amiben van media bridge mód. Azaz rácsatlakozol az eszközzel és LAN kábellel összekötöd a NAS -t. Ennél még az is jobb megoldás, ha vársz pár napot (hátha jobb lesz), fabrikálsz valami hangszigetelt (de valamennyire szellőző) helyet a NAS -nak.
Powerline mellett persze jó lehet koax is, de gondolom koax nincs olyan helyen, ahol "mindegy" lenne, hogy mennyire zajong a NAS.
Mi lenne, ha "fordítva" gondolkoznál? Pl. a routert áthelyezni máshová - pl. ahol az ONT van (nem tudom milyen net -ed van) és a NAS menne vele? Ahol most van a NAS oda meg jönne kábel, ha jól sejtem és itt meg lehetne egy switch (ha kellene) avagy éppen egy router AP módban vagy ilyesmi ...
Azt azért tudd, hogy a WiFi meg a Powerline az nagyon nem lenne ideális NAS esetén. Ilyen nagy(obb) teljesítményű HDD -k esetén még a 2.5 Gbps UTP LAN -ak is több értelme van, mint lejjebb váltani ilyen "akadozó" 100 Mbps -es kategóriába ... Azaz például, ha lecserélnéd a HDD -ket még az is sokkal jobb megoldás lenne ...
@Cyrin, #67348
Az 5400 RPM -es Ironwolf 4 TB -nak nem a 7200 RPM -es 8-16 TB Red -ek a direkt ellenfelei. Semmilyen szempontból. Ugyanez igaz az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező Ironwolf -okra is. Ezek már "más kávéház" ...
Az 5400 RPM -es Ironwolf 4 TB -nak A direkt ellenfelei a 6 TB és kisebb SMR -es WD Red -ek, amik viszont az SMR -ségük miatt nem ajánlottak. A nagyobb Red -ek (hívják akár most már Red Plus -nak) viszont jók ... VIszont Ők ugye meg a "nagy" IRonwolf -ok vetélytársai - nem a kicsiké.
-
Protezis
őstag
válasz
Alabástrom #67351 üzenetére
Can I use Wi-Fi dongles with my Synology NAS? | Synology Inc.
"No, Synology NAS running DSM 6.2 or above no longer supports Wi-Fi dongles"
Húzd ki a kábelt, esetleg powerline adapter. -
Alabástrom
senior tag
OK, várok még pár napot.
Illetve legjobb lenne áthelyezni máshová a NAS-t, ahogy azt többen is ajánlottátok. Viszont a hálókábelt nem tudnám átvezetni értelmes helyre. Tudnátok ajánlani valami wifis megoldást a NAS és Router összekötésére? A NASom alapból nem tud wifi-t... -
Sanya
nagyúr
Biztos jól elolvastad?
4db 4tb ironwolf egy DS 916-ban, SHR-ben, folyamatosan megy rajta a downloadstation 24/7-ben, a lemezek eddig mentek 20.000 órát, nem hallani őket és az előszoba szekrényben vannak bezárva, melyen szellőzőrács van.
A ventillátorok hűvös üzemmódban mennek.
A lemezek 33-36C fokosak egy 25 fokos lakásban. (a proci 60 fokos benne).
Az előző WD-k 40 fokon mentek. De persze te géped, te tudod. -
Cyrin
addikt
válasz
Essejó #67344 üzenetére
utánaolvasva viszont azt látom, hogy az ironwolf terhelés alatt melegebb is jóval, mint a red. ez pedig nem olyan jó a NAS-nak. plusz nekem is a nappaliban van a NAS, szóval minél csendesebb annál jobb.
Most ott tartok ezen infók alapján, hogy a NAS-ba két RED és külső mentésnek két Ironwolf lesz... -
ugyes
senior tag
válasz
Alabástrom #67335 üzenetére
Igen, helyesen WD120EFAX és WD80EFAX.
Ironwolf Pro a 8TB-sek között a legcsendesebb a gyári adatok alapján. Seekben hangyányival halkabb, mint a WD80EFAX, idle-ben sokkal. A normál Ironwolf pedig hangosabb, mint a WD. Kérdés, hogy az árkülönbség (~20eFt) megéri-e. +1: a WD PRO-t kerüld, mert az a leghangosabb ezen adatok alapján.
De csatlakoznék dkess-hez: ha véget ér az építési szakasz, utána kellene megnézned, hogy mennyire hangos. Ha sok kis fájllal dolgozol majd, akkor valószínű nem lesz nagy változás. Várnék vele min. 1 hetet. -
tio33
újonc
A gépen néztem hogy nincs más folyamat ami adattovábbítás. A proci meg a ram is normál értéken van.
Abban pedig igazad van hogy nem 50MB/s csak 56.000 Kbps-ben volt megadva a és arra is azt hittem hogy ugyan az mint a KB/s.
Akkor tényleg nem kellene akadnia.
.
@dkess #67337
Megnéztem a backupot is és már kikapcsoltam korábban pont emiatt de nem segített... -
Process-ek között megnézted, nem zabálja-e valami az erőforrásokat? Ugyan a felébredésekre és a lassabb másolásra lehet más magyarázat, de a TV-nek nem szabadna akadnia, mert az szerintem nem 40-50MB/sec lesz (hacsak nem 300GB-os 2 órás filmjeid vannak), hanem inkább 40-50Mb/sec, azt pedig még a leírt csökkent sebességgel is röhögve elbírja a NAS.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Alabástrom #67335 üzenetére
Az nem WD8EFAX, hanem WD80EFAX.
Megválsz a 8 TB-os Seagate Ironwolftól? Mennyit kérsz érte? -
dkess
őstag
Nekem van 4 TB -os Ironwolf is (igaz nem NAS -ban, hanem "kis" PC -ben). Nagyon jó kis halk 5400 RPM -es HDD ... Igaz, az a PC egy fokkal hangosabb alapzajjal van, mint a NAS talán, de halkabbnak érzem és a seek sem olyan bántó talán, mint a nagytesóknál.
@Alabástrom, #67326
Akkor majd, ha befejeződnek a nagy folyamatos írás-olvasások, akkor remélhetőleg lenyugszanak majd a kedélyek. A komfortot lehet fokozni, hogy hibernációt állítasz be és éjszakára nem ütemezel pl. snapshot/backup -ot ami felébresztené a kötetet. Itt inkább a snapshot lehet "büntető", ha pl. negyedóra után menne hibernálásba és 30 percenként meg snapshot. Ekkor ugye az lenne a történet, hogy negyedórát pörögnek a HDD -k - negyedórát nem aztán újra ...
@tio33, #67331
Esetleg nem snapshot/backup ébresztgeti a kötetedet éjszakánként? Amennyiben igen, akkor esetleg állítsd be, hogy éjszaka ezek ne legyenek ...
-
ugyes
senior tag
válasz
Alabástrom #67326 üzenetére
Egy kollégám nemrég cserélte a régi NAS-t 218+-ra és panaszkodott, hogy mennyivel hangosabb, mint a régi nem emlékszem típusszámú 2-es Syno-ja. A régi lemezeket tette vissza.
Én sokat, akár túlságosan is, jártam utána a témának: így WD12EFAX lett a kiválasztott, ami a gyári leírás szerint a sorozat leghalkabb darabja. Lehet nem hozza a laboradatokat nálam, de valóban halk. -
bukottangyal
tag
válasz
Magnat #67310 üzenetére
@magnat, @huan
A saját DNS server-es megoldás egyébként működik.
Kár, hogy nem lehet megadni a szolgáltatói routerben a NAS-t mint DNS server....
Így be kell írni a gépen manuálban....
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a host file átírás egyszerűbben hangzik....
(Én is így jártam)
-
tio33
újonc
Sziasztok!
.
Nekem olyan problémám van hogy időponttól és tevékenységtől függetlenül felpörögnek a vinyók és a jellegzetes írás közbeni kattogós hangot adnak ki.
Egy ds215j adattárolóm van wd red 2x2tb és úgy van beállítva hogy fél óra tétlenség után kapcsoljon ki. Ez a része rendben is van. Utána viszont eltelik 10 vagy 15 perc és magától bekapcsol és kattog. Ugyan ez játszódik le napközben többször vagy akár éjszaka is akkor is ha be se volt kapcsolva a gép egész nap.
Quick connect letiltva, külső elérés letiltva, vírusirtó nem talál semmit, torrent nincs rajta.
Mi lehet a gond? Lehet hogy feltörték és valaki mókol rajta valamit? Hogy lehet ezt kiszűrni?
.
A kisebbik gond pedig hogy az írási olvasási sebesség ingadozik. Régebben ha másoltam rá egy filmet 90-105 mbps-el ingadozás nélkül áttolta a filmet, most meg 35 és 75 mbps között sétál folyamatosan. Ami azért gond mert lejátszáskor tv kérné róla a filmet 40-50 mbps-el, 1-2 percig megy is de utána megáll a tv pufferelni, mert nem tudja annyival engedni a syn.
.
Köszi előre is a segítséget! -
Alabástrom
senior tag
-
Magnat
veterán
-
Magnat
veterán
válasz
Alabástrom #67326 üzenetére
SZia,
éjszaka milyen műveletet csinál a nas, torrentezik? Ha igen, sokat tud halkítani ha leveszed az upload speedet, főleg ha seedelsz 5-10 szálon egyszerre, mert olyankor full sebességgel rángatja a fejet ide-oda, nálam sokkal halkabb lesz ha leveszem 1-2 Mb-re.
-
Alabástrom
senior tag
Köszi, sajna keveset tájékozódtam mielőtt megvettem. Rágugliztam, hogy hangos-e egy nas, és a találatok többnyire azt írták, hogy nem, a hűtőventillátort hallani csak, pár méterről már nem hallani, van akinek a hálószobájában van és nem zavaró, stb stb stb... Úgyhogy nem jártam különösebben utána, hogy melyik HDD a halkabb. Ez viszont így annyira hangos lett, hogy éjszaka a hálószobában csukott ajtón át picit még lehet hallani a nappaliban kerregő nas-t. Persze ott már nem zavaró, de a nappaliban igen. Valószínű mindíg ki fogom kapcsolni, ha nem használom.
-
dkess
őstag
válasz
Alabástrom #67319 üzenetére
A 8 TB és a feletti EFAX Red -eknek meg az alap motorhangja hangosabb (mint az ekkora Ironwolf -oknak). OK, a videón egy HDD -re volt olyan kb. 1,5 dB különbség (azaz nem sok), de egyfelől talán "észrevehetőbb" frekvencián, másfelől, ha sok HDD van ...
Ugyanakkor a seek hangban viszont fordított a helyzet és ráadásul elég meglehetősen. A Ironwolf 8 TB darál mint a fene - tényleg hangos. Nálam van 3 db WD Red 10 TB is - na ezeknél kb. a seek hangot nem hallod ki a motorhang közül. Pont, mint a videón a hang meg a frekvenciagörbe. Eléggé tapasztanod kell a füled a HDD -k mellé, hogy kihalld.
Egyébként érdekességként hang tekintetében a 8 TB Ironwolf a régebbi 8 TB WD Red EFZX -ekre hajaz (ilyenből is van kettő). Alaphangja halkabb mind a kettő fentebbinél - ugyanakkor, ha "darálni kell", akkor nem fogja vissza magát - pont, mint az Ironwolf ...
Azonban a fentebbiek mind 7200 RPM -es HDD -k (kivéve az EFZX). Ennek megfelelően gyorsak is. Halkságot akarsz, akkor 5400 RPM -es Ironwolf (a 6 TB és az alatti Red -ek SMR -esek - azt inkább ne). Valamivel halkabb ...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Multibit #67323 üzenetére
Sajnos a hivatalos Synology fórum alapján ez egy alapvető, évek óta fennálló hiba a Synology NAS-ok USB kapcsolatával.
Kicsit segít a dolgon, ha kikapcsolt állapotban dugják rá a HDD-t a NAS ra, úgy bootolják be, de úgy is lassú. Én így másolk most. Ha nem hidegindítva lett volna rádugva a HDD, akkor 1-2MB/sec körüli sebességet produkálna.
A fórum alapján csak sok kis fájl esetén van ez a hiba, kevés nagy fájl esetén nem. Ezért vannak, akik le-zip-pelik az adatokat, úgy másolják át, majd utána vissza zip-pelik. (Tény, hogy sok kis fájl másolása lassabb, de ez lassúság már nem normális mértékű. Laptopon ugyanezeket a fájlokat szoktam másolni ugyanerre a HDD-re, és ott kb 10x gyorsabb.)
Illetve vannak, akik áttértek Ext4-re még Windows userek is.
És persze vannak, akik áttértek más NAS márkára.
Minden esetre én még bízok benne, hogy a formázás segít. Most az egyszer kivárom ezt a 3 napig tartó másolást (laptopon eddig 10-15 óra volt egy ilyenn másolás), de aztán más megoldás kell. Ezért is kérdeztem itt, hátha vannak tapasztalatok, további megoldások. -
Multibit
nagyúr
válasz
Alabástrom #67322 üzenetére
Kis fájlok másolásakor bármi lehetséges. Viszont több gigabájtos fájlokat (pl. filmek) gyorsabban kéne másoljon, még NTFS-ről is. Persze számít az is, hogy mennyire töredezett az USB lemez fájlrendszere, hol vannak a lemezen a fájlok.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Multibit #67320 üzenetére
Szia!
Egy USB3-as WD MyPassport külső HHD-ről másolok 4 TB adatot, vannak kis és nagy fájlok is vegyesen. Az átlagsebesség 5MB/sec alatt van. (Laptopon 50-60 MB/sec körül szokott lenni.)
A hivatalos fórumon láttam, hogy NTFS fájlrendszernél ez nagyon gyakori gond, Ext4-nél kevésbé. Ami megoldás ott többeknek működött, hogy újraformázták a külső HDD-t normál formázással (nem quick format). -
Multibit
nagyúr
válasz
Alabástrom #67317 üzenetére
Nem írtál részleteket. Konkrétan milyen USB eszközről van szó? Milyen sebességet tapasztalsz? Mekkora fájlokat másolsz? Megvan egyáltalán az USB3 sebesség?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #67316 üzenetére
Sajnos úgy tűnik, ez a hang normális...
Gondolkoztam, hogy inkább Red vagy Ironwolf legyen, hát beletenyereltem... -
Multibit
nagyúr
válasz
Normális. A NAS-nak nem a nappali az ideális hely.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Másik téma a lassú USB. Ezzel még kísérletezek, a hivatalos Synology fórumon láttam, hogy évek óta téma, és sokaknak megoldotta a külső meghajtó újraformázása. Pár nap múlva tudom csak kipróbálni, ha már felmásoltam róla az adatokat a NAS-ra (péntek dél óta megy folyamatosan a másolás, talán hétfő estére kész lesz :/ ). Esetleg más ötlet?
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok!
Nemrég ruháztam be egy NAS-ra (DS220j + Ironwolf ST8000VN004), lenne pár kérdésem/kételyem.
Először is a HDD hangosan "kopog" fejpozícionáláskor. Messze sokkal hangosabb a ventilátornál. Nappaliban van, itt kifejezetten zavaró. A pár méterrel mellette lévő hűtőszekrény zúgásánál is hangosabb. Ez normális, vagy garanciában vissza? -
dkess
őstag
válasz
fulton #67313 üzenetére
Nem lehet, hogy van fenn pl. Plex/Emby (a felhasználójának írási jog is megadva) és adott esetben egy emberi felhasználó töröl? Azt hiszem a Video Station -ből is lehet törölni, ha jól emlékszem.
Egyébként pl. lomtárban vagy snapshot -ban (stb.) nincsenek meg az érintett filmek?
-
fulton
addikt
Egy furcsa dologra lettem figyelmes már több alkalommal is.
Létezne?
Nevezetesen arrol van szó, hogy random eltünnek filmjeim. A video könyvtárból.
kerestem egy filmet ami tuti h megvolt es tuti h nem toroltem, ám mégsincs a nason már. Wtf??
Es mát több ilyen volt. Nem értem
Ha én nem törlöm h tud eltünni? -
bacsit4
csendes újonc
Megoldódott! Nem a Wifi volt a hibás mert UTP csatlakozás van, és a kábelt is ujra cseréltem viszont így sem változott. Viszont észrevettem hogy a Popcorn A-410 UTP csatlakozójában az egyik láb el van hajolva. Kicsit visszahajtottam most sokkal jobb de ez csere lesz, ha ez lehetséges de ez már a megfelelő topikban.
-
huan
őstag
válasz
Magnat #67310 üzenetére
Szia
Valóban így van. A host file-ba írt címeket nem tiltja? Hogyan engedélyezem? -
-
huan
őstag
Sziasztok,
A 720+ az itthoni lan-on van. Azonban ha lan-ról csatlakozni szeretnék rá (aká a webes felületére, akár a DS-re...bármire, azt csak a 192.168.x.x-en tudom megtenni, a beállított xxxxxx.synology.me-ről nem) (nem lan-ról, mondjuk mobilnetről simán csatlakozik ezekhez)
Melyik az a beállítás, amivel a publikus nevével csatlakozhatok a nashoz lan-ról?
Köszi -
Multibit
nagyúr
válasz
bacsit4 #67303 üzenetére
Akármilyen nagy felbontású zenéd van a NAS-on, ilyen nem fordulhatna elő. Ez valamilyen hálózati probléma. Hibátlan kábellel és HDD-vel, NFS megosztással ez minimális hálózati terhelést jelent. Filmeket nem szoktál nézni NAS-ról? Annak sokkal nagyobb sávszélesség igénye van - hacsak nem SD filmekre álltál rá
Ezzel a szinkronizálós "megoldással" csak a problémát feded el. Homokba dugod a fejed.
-
beers
addikt
válasz
Dolphine #67298 üzenetére
Őszintén semmit nem állígattam és működik!
A cégnél a lopások miatt kamerákat raktunk fel és eszembe jutott, hogy van a szekrényben egy DS110J! Ez pont jó lesz erre gondoltam! Hozzáadtam a 2 kamerát, felraktam a DS Cam-ot és pöccre működött a bejelentkezés után egy t-home dsl mögül! Semmi portforward nem volt, rögtön volt kép! -
dkess
őstag
válasz
bacsit4 #67303 üzenetére
Jól sejtem, hogy WiFi -n van a Popcorn A-410? Most így gyorsan utánaolvasgatva sok helyen írták, hogy azon keresztül nem fog menni az ISO - legyen bármilyen jó is egyébként a WiFi. UTP -n viszont megy gond nélkül. Esetleg csak próba erejéig ezt meg tudod nézni?
A Popcorn A-410 topikjában mit mondtak erre (mármint a szinkronizációra)? Ez eléggé Popcorn A-410 specifikus kérdés ...
-
bacsit4
csendes újonc
válasz
Lasersailing #67301 üzenetére
Most így van nálam is. Popcorn A-410 re szeretném szinkronizálni. A NAS egy ds212j és vannak olyan nagy felbontású sacd lemezképek amik lassan töltenek csak be vagy időtúllépés miatt nem is tudnak ezért gondolkoztam egy máski megoldáson.
-
kgymac
őstag
válasz
Mezga Aladár #67296 üzenetére
A
cat /proc/mdstat
segíthet kideríteni, hogy milyen eszköznevet kaptak a hdd-id. A /dev/md0 RAID1 tömböt minden, nem esata-s/usb-s hdd első partíciói alkotják, próbáld ki a listából az egyik /dev/..1 eszközt az "1" nélkül a smartctl-lel (nálam /dev/sda1-gyel is működik). Persze az is lehet, hogy nem az eszköznévvel van gond, inkább a -d paraméterben nem "sat" kell.-d TYPE, --device=TYPE
Specify device type to one of: ata, scsi, nvme[,NSID], sat[,auto][,N][+TYPE], usbcypress[,X], usbjmicron[,p][,x][,N], usbsunplus, marvell, areca,N/E, 3ware,N, hpt,L/M/N, megaraid,N, aacraid,H,L,ID, cciss,N, auto, testa cciss-t ki is hagyhatod, azok HPE Pxxx sorozatú sas vezérlőkhöz tartoznak (cégnél használom a dl380-as szervereinken), talán az "auto"-val van a legnagyobb esély a smart adatokhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!