- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #4142 üzenetére
ha be van jelölve, akkor aktív lesz a "root" account, aminek a jelszava ugyanaz lesz, mint a felhasználó, és a su/sudo root-ra vált át (Defaults targetpw az /etc/sudoers-ben). Ha nincs bejelölve, akkor nem lesz "root" account, hanem a felhasználó bekerül a wheel csoportba, és arra tud sudozni.
Javítom magam, miután elolvastam az OpenSuse kézikönyvét, ott leírja, hogy ha nem pipáljuk be a checkboxot, akkor is aktív lesz a root fiók, csak akkor be fog kérni egy másik jelszót a részére. Úgy látszik, a Suse rá van függve a root fiókra, ami bajnak nem baj, csak megszoktam, hogy nincs, mert én le szoktam tiltani.
-
válasz
urandom0 #4142 üzenetére
hogyan lehet a Yast2-t root helyett a saját fiókunkkal hitelesíteni.
Megtaláltam a megoldást...
A Yast2 indításnál az xdg-su-t hívja, ezzel hitelesít, ami alapból a root fiókot hívja meg. Ez egy sima scriptfájl, az /usr/bin/xdg-su útvonalon tanyázik. Az aktuális DE alapján kitalálja, hogy melyik grafikus su-t hívja meg (gnomesu, kdesu, stb.).
Ebben a fájlban ezt a sort:$GSU -c "$cmd"
ki kell cserélni erre:pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY "$cmd"
És akkor menni fog a hitelesítés saját fiókkal (persze, ha az benne van a wheel csoportban).Annyi a hibája ennek a megoldásnak, hogy jön egy frissítés, ami felülírja az xdg-su-t, akkor megint módosítani kell a fájlt. Bár erre elég kevés az esély, lévén hogy 10 éve hozzá sem nyúlt senki sem a scripthez, így elég kicsi eséllyel fog ez valaha is frissülni.
Akinek nem tetszik ez a megoldás, az futtathatja a terminálos változatot (sudo yast).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Robogó, kismotor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- GTA VI
- OLED TV topic
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- Apple MacBook
- Disney+
- iPad topik
- AMD Radeon RX 7700-as VGA-val gyarapította kínálatát az ASRock
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB,Adatkabel,12 hónap garanciával
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Apple iPad Air 4 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest