Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BeeGee2115
csendes tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Igen, köszönöm, nálam az IFNULL() volt a nyerő

A végeredmény pedig:SELECT
szla.Számla,
szla.szamla_ertek- IFNULL(tran.tranzakcio_ertek,0) AS Egyenleg
FROM
(SELECT Számla,
SUM(Összeg) AS szamla_ertek
FROM Adatok
GROUP BY Számla) szla
LEFT JOIN (SELECT Tranzakció,
SUM(Összeg) AS tranzakcio_ertek
FROM Adatok
GROUP BY Tranzakció) tran
ON szla.Számla = tran.Tranzakció -
BeeGee2115
csendes tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Már majdnem jó!
A +os szintaktika nem működik, ezért átírtam LEFT JOIN-ra:SELECT
szla.Számla,
szla.szamla_ertek - tran.tranzakcio_ertek
FROM
(SELECT Számla,
SUM(Összeg) AS szamla_ertek
FROM Adatok
GROUP BY Számla) szla
LEFT JOIN (SELECT Tranzakció,
SUM(Összeg) AS tranzakcio_ertek
FROM Adatok
GROUP BY Tranzakció) tran
ON szla.Számla = tran.TranzakcióErre azonban azokak a számláknak, amelyekről sosem történt tranzakció, nem lesz egyenlege

-
BeeGee2115
csendes tag
válasz
BeeGee2115
üzenetére
Közben agyaltam kicsit és arra jutottam, hogy ennek a két lekérdezésnek a kivonása jelentené a megoldást:
A)
SELECT Számla,
SUM(Összeg) Egyenleg
FROM Adatok
GROUP BY Számla;
B)
SELECT Tranzakció,
SUM(Összeg) Egyenleg
FROM Adatok
WHERE Tranzakció!=''
GROUP BY Tranzakció;A-B hogyan lehetséges?
-
BeeGee2115
csendes tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Kedves Apollo17hu! Azért nem hagyhatjuk ki a tranzakciókat, mert akkor hibás egyenlegeket kapunk, hiszen az egyik számláról a másikra történő átutalások kiesnének a rendszerből.
Ez már majdnem jó:
SELECT Számla,
SUM(Összeg) - SUM(CASE WHEN Tranzakció!='' then Összeg ELSE 0 END) Egyenleg
FROM Adatok
GROUP BY Számla
A probléma az hogy a tranzakció oszlopban lévő aktuális számlanevet kellene valahogy a megfelelő számlából kivonni, hiszen most csak azt vizsgáljuk, hogy üres vagy sem, de nem az értékét. Egy soron belül a tranzakció és számla oszlopok különböző számlaneveket tartalmaznak a tranzakció értelmének megfelelően. -
BeeGee2115
csendes tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Köszönöm! De a probléma az, hogy ez továbbra is csak a Számla oszlop szerint fog pozitív vagy negatív értékeket listázni nekem. Én azt szeretném elérni, hogy soronként haladva megvizsgáljuk a számla és a tranzakció oszlopokat is és ha a tranzakció üres akkor semmi gond, csak hozzáadjuk az összeget a számla oszlopban lévő számlához (akár pozitív, akár negatív az összeg), ha viszont van tranzakció, akkor (a biztosan pozitív) összeget ki kell vonnunk a tranzakció oszlopban szereplő számla egyenlegéből is.
Vagy egy másfajta megközelítésben szummázzuk az összegeket a számla oszlop szerint, majd kivonunk minden összeget a tranzakció oszlop alapján. És ennek vesszük a rendezett nézetét.
A két lekérdezést külön-külön már össze is raktátok nekem, ezért ezer hála, de a végső megoldást még nem lelem.
A Jézuska megérkezett közben, Boldog Karácsonyt
-
-
BeeGee2115
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Synology DS, amelyen phpMyAdmin és mögötte MariaDB10 leledzik.
Ebben létrehoztam egy adatbázist, amiben pedig egy csodaszép adattáblát több ezer sorral. Gyönyörűen mennek a lekérdezések, és bár kezdőnek számítok az SQL-ben, egész hamar kiismertem magam ebben a világban. Azonban most szükségem lenne a ti tudásotokra!
Az alapok a problémához:
Adatok tábla tartalmazza a következő oszlopokat (többek között):
..., Számla (egy számla neve varchar 255 NOT NULL), Összeg (a pénzösszeg double NOT NULL), Tranzakció (egy számla neve varchar 255), ...Létezik nagyjából 12 féle különböző számla. (Készpénz, Bankkártya... stb).
Az adatbázis soraiban a következő szabályok élnek:
- A számla oszlop sohasem lehet üres
- Az összeg lehet pozitív vagy negatív (bevétel vagy kiadás)
- A tranzakció oszlopban csak akkor szerepel számlanév, ha egyik számláról mozgatunk át összeget a másikra, de ebben az esetben az összeg csak pozitív lehet (mert a mozgatás iránya kötött: Tranzakció -> Számla)Szeretnék egy lekérdezést/nézetet/másik táblát (tökmindegy), ahol az első oszlopban a lehetséges Számla nevek szerepelnek, majd a következő oszlopban az egyenlegek, amik ezzel az agyafúrt logikával számolódnak.
Magamtól odáig jutottam, hogy SELECT DISTINCT-el létrehoztam egy `Szamlak` táblát és abban egy Számla és egy Egyenleg oszlopot, ahol az Egyenleget így UPDATE-elem:
UPDATE `Szamlak` SET `Szamlak`.`Egyenleg` = (SELECT SUM(`Adatok`.`Összeg`) FROM `Adatok` WHERE `Adatok`.`Számla` = `Szamlak`.`Számla`) - (SELECT SUM(`Adatok`.`Összeg`) FROM `Adatok` WHERE `Adatok`.`Tranzakció` = `Szamlak`.`Számla`);
Ez már majdnem jó, de azoknál a számlaneveknél, ahol szóköz van, egyszerűen nem számol semmit, az érték 0 marad...

Előre is köszönök minden tippet, segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
- Dell Latitude 5420 - i5 1145G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest