Aktív témák

• Konstantinus

csendes újonc

Üdv mindenkinek!

Van ez a régi alaplapom: Intel D865PERL (adatlap:
    http://www.intel.com/content/www/us/en/support/boards-and-kits/desktop-boards/000006698.html), benne 2 GB KingMax DDR2 400 Mhz SDRAM memória. Szerettem volna felbővíteni 4 GB-ra, mert sokszor kevésnek bizonyul a 2 GB, ezért rendeltem a netről 2 x 1 GB ugyancsak KingMax memóriát - elkerülendő a kompatibilitási problémákat. Mikor megérkezett a memória, láttam hogy nem pont ugyanolyan, mint a fotókon volt, és nem is működik együtt a két új modul a meglévő két régebbivel.

Addig próbálgattam a memória slotokat, amíg végül 3 GB memóriával sikerült elindítani a gépet, ámde az esti kikapcsolás után és a reggeli bekapcsoláskor már ismétcsak nem bootolt a gép - se kép se hang. Egyes elrendezéseknél bootol ugyan a gép, de csak a memóriateszt fut le az elején, aztán megáll és lefagy, a BIOS menübe sem enged belépni. Olykor pedig kevesebb memóriát jelez, pl 16 MB vagy 1404 MB-ot a 3 GB helyett, ilyenkor persze szintén lefagy.

A negyedik kimaradó modul sem lehet hibás, mert egymagában betettem egy másik, még régebbi számítógépembe és abban működik.

Az új modulokra írt típusjelzés: MPXD42F-D8KT4B NFAR
    Míg a régebbi két modulon ez szerepel: MPXD42F-D8KT4B PNAS
    Tehát csak az utolsó négy betű különbözik.

Ránézésre sem egyfomrák, a régebbi modulokon van egy rózsaszín vagy inkább vörhenyes színű kis chip, míg az újabb két modulról ez hiányzik.

Ha esetleg valaki tudna ezügyben segíteni, az nagyon jó lenne, vagy netalán ha találkozott már ilyen alaplappal vagy memórával, megírhatá a tapasztalatait.

Aktív témák