Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10451) axioma válasza balojazz (#10450) üzenetére


axioma
veterán

De. A szerkezet hotarolo kepessege (vagy ha ugy nezed, a teljes epulet hotehetetlensege).
Ertelemszeruen ha a 300m3 levegot cserelned csak, akkor is hul a sok tonna beton-tegla, de kimerhetetlen mertekben. A benne eles az mas nyilvan, van bevitel is (erre szoktak emlegetni, hogy a PH-ban az 1/2-es legcseret nem feltetlen azert viszik fel vendegsegben mert a levegominoseg esik, hanem a homerseklet no:) (Az ember onmagaban partiz wattos futotest.)
Ha egy hoszigetelobol (csak) epitett haz lenne ugyanilyen egyutthatokkal, akkor sokkal gyorsabban (persze me'g mindig nem azonnal) ki tudna hulni. Konnyuszerk. haz ha a padlo-plafon is betontol befele hoszigetelt, sokkal kevesbe csillapitja a homerseklet-valtozast, hiaba ugyanaz a hoszigetelesi ertek korbe mindenhol (termeszetesen a valosagban ez nem igaz, egy csomo szerkezet van me'g ott is ami hotarolo meg a butorzat stb. is kozrejatszik, de azert van kulonbseg a futesenek szabalyozasaban).

[ Szerkesztve ]

(#10452) balojazz válasza axioma (#10451) üzenetére


balojazz
aktív tag

Öööö. Nem tudom, mit szerettél volna mondani. :) Vagy hogy miért ezt.

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10453) axioma válasza balojazz (#10452) üzenetére


axioma
veterán

"Mas magyarazat nincs" kijelentesedre reakcio. A jo hoszig nem minden [amugy persze hogy az az elso, csak nem egyetlen tenyezo].

(#10454) balojazz válasza axioma (#10453) üzenetére


balojazz
aktív tag

Jaaa. De bizony, az a minden. Ha életvitelszerűen laknak benne, akkor az az alfa és az ómega. Mert az életvitel hozza magával a bútort, hőtermelő háztartási gépeket, 37 fokos testmeleget. Most ez egy évi 500 m3 gázt evő ház, amiből olyan 80-150 lehet a hmv, a maradék meg a fűtés. Gépi szellőztetés meg napelem meg hőszivattyú nem kell, a légkondik (tudom, azok is hőszivik) évente max 24 órát mennek, de csak hűtésre, így aztán nem kell H tarifa sem . Amiből az következik, hogy 30-40 cm szigetelés vagy izmosabb falak esetén már ott tartunk, hogy passzívház nulla gépészettel, jelenleg csak BB, nulla gépészettel. Szóval de, a szigetelés a minden. A mechanikusan résszellőző ablakok meg maguktól gondoskodnak a légcseréről meg a penészmentességről (persze néha zárásra vagy bukóra kell manuálisan tenni őket). Lehet, hogy az építészek meg a gépészek a fogukat szívják, ha ezt olvassák, de ez empirikusan igazolt tény: ennél egyszerűbben és olcsóbban, vagyis hatékonyabban nem lehet leszorítani a költségeket és növelni a komfortot. Innen már minden hajszálnyi komfortnövelés sokmilliós tétel. Ami persze akkor igaz, ha nulláról építesz. Meglévőt finomítani már kicsit más eset lehet. (Pl 2 rétegű műanyag ablak cseréje, 10 cm szigetelés cseréje nagyobbra stb már nem biztos, hogy megérős, ott bejönnek a képbe a kifinomultabb megoldások.)

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10455) axioma válasza balojazz (#10454) üzenetére


axioma
veterán

Utolso reszemrol ebben a thread-ben.
Resszellozes vagy mukodik, vagy nem: ha a jellemzo legmozgas iranyaban csinalod [ergo: van magatol nyomaskulonbseg ket szemkozti fal kulso oldala kozott], akkor 'ingyen' mozog a levego. Ha egy katlanban vagy fak/bokrok es mas epuletek kozott, vagy tuzfal[ak] vannak a szelirannyal nagy szogben, akkor nem.
Raadasul ilyen szigeteltseg mellett gazfutest fenntartani dragabb, mint barmi mast [40e Ft eves gazdij, 15-20e alapdij, normal evben a 2M-s rendszer 100e tokekoltseg ha vilageleteben hibatlan marad, es me'g legyel otthon eves ellenorzeskor stb.] Mondjuk nekem eleve sehol ne jojjon be -10 fokos fustszag/buz a szomszed ramatyegeto futesebol, amikor leulok az ablaknal, ha mar komfortminimumrol beszelunk.
Passziv csak szigetelessel sose lehetne, ott kotelezo a legtomorseg olyan foka, ami utolag megoldhatatlan [pl. villanyvezetek csovezesbe tomites, ablak beepites gumiszalaggal stb].
Energiatanusitvany a papiron szepen nez ki, de a puding probaja hogy mire ertekeled elsosorban mint bentlako, masodsorban a piac.

[ Szerkesztve ]

(#10456) balojazz válasza axioma (#10455) üzenetére


balojazz
aktív tag

Az elmélet egy dolog: vagy működik, vagy nem. A tapasztalat eldönti. Gázfűtést fenntartani nem költség: nincs éves ellenőrzés, és hmv is arról megy, 3-4 év alatt terheled le a kazánt és az egész gépészetét a kéményig annyira, amennyire egy évre van méretezve. Ahogy a légkondikat se kell évente "karbantartani", ha csak jóformán megjáratod őket: portalanítod a szűrőket és készen van. És mifelénk nem égetnek szart a környéken: gáz van meg elektromos meg távhő, nincs fa, szén vagy vegyes sehol, ez nem nógrád meg baranya vagy egyéb csizmaégető megye. Passzívházat csak az eredményre írtam, tökmindegy, hogyan éred el, a legkevésbé a villanyvezetékek légtömörsége számít, ha működik a dolog. Eredmény alatt meg nem a tanúsítványt, a tervezést vagy a képleteket értem, hanem a rezsit, amit be kell fizetni.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10457) axioma válasza balojazz (#10456) üzenetére


axioma
veterán

Pest megyeben jon sokaknak a csizmaegeto szag... sot bent Bp-en egyetemistak vettek hasznalhato csak nem szep szekrenyt-polcot a benne levo butorlap aranak toredekeert, elfuteni... nem kell ehhez Nograd, orulj ha nalad jobb a helyzet.
A futes reszt nem kommentalom.

(#10458) pjen válasza axioma (#10457) üzenetére


pjen
félisten

Most szedtem szét két bútorlap szekrényt. Ha Tudsz valakit aki fűteni vagy bármely egyéb célra.elvinné megírhatnád. Ingyenes. :)

(#10459) axioma válasza pjen (#10458) üzenetére


axioma
veterán

Golyataboros forras, nev nincs. De en elvbol nem adnam futoanyagnak, pont mert visszszennyez teged! A szemetszallitod vagy telephelyen atveszi [mindig] vagy valamelyik stilusu lomtalanitassal leadhato [adott teruletre meghirdetett altalanos, vagy hazhoz jovo ha azzal helyettesitik].

[ Szerkesztve ]

(#10460) balojazz válasza axioma (#10457) üzenetére


balojazz
aktív tag

2 év alatt egyszer fordult elő, hogy amikor kiléptem, megcsapott valami autóbűz, de mire hazaértem, eloszlott, és egyszer olyan égett faszag volt, hogy azt hittem, tűz van, körbejártam a szélirányos szomszéd utcát, de semmi: gondolom, bográcsoztak vagy valami avarégetés volt. Ennyi az összes kalandom a büdössel. A villanyvezetékről még eszembe jutott, hogy itt földkábel van, így a kábelcsatornákban szobahő van. Panelban van olyan, hogy a dugaljon átjön a szomszéd hangja, cigifüstje egy kis huzattal, de itt ilyen nincs. A digi jön légkábelen, 3-4 cm műanyag csőben, azt kívül-belül ledugózhatnám, de eddig lusta voltam hozzá, mert akarok még kábelezni ott. A légkondik közül az egyik csöpögött, mert a vízelvezető cső rosszul volt illesztve, de ezt csak a második nyáron észleltük, annyira nem kellett használni őket. Itt pazarlás lenne az évi ellenőrzés, ha meg elszökik a gáz belőlük, azt észreveszem akkor, ha nem hűt rendesen, ha bekapcsolom egyszer. A kazán és a padlófűtés ellenőrzését is végiggondoltam: a nullkilométeres rendszerbe 2 év alatt beleraktunk kb 1000 m3-t, csak bírják az évi 2000-t is, ráér majd idén ősszel vagy jövő tavasszal átnézetni, vagy akár kövi ősszel. Tudom, hogy ez könnyelműségnek vagy hanyagságnak tűnik, de nem nagyon tetszik, hogy az alig használt dolgaim "karbantartására" ellocsoljak évi 100-120 kilót vagy többet, mert az már annyi, amennyibe közel 2 év üzemeltetés kerül. Ez olyan volna, mintha az autómat olyan éves átvizsgálásokra küldeném, ahol mondjuk (évi 500 ezres benzinköltséget feltételezve) minden évben 1 misi lenne a vizsgálgatás. És lehet, hogy erre gondoltál, amikor azt írtad, hogy nem éri meg a gázkazán egy új házba, nem tudom. De akkor mi éri meg, ahol kb ugyanennyi a telepítési költség, az üzemeltetési költség, és alig van szerviz(költség)igénye? Vagy másképp: ha egyszer lerohad a rendszer, mire cseréljem az egyszerű és olcsó kazáncsere helyett?

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10461) Dorian válasza balojazz (#10460) üzenetére


Dorian
félisten

Nekem kazanos mondta, h technikailag bőven elegendő 2 evente karbantartani (3-mat mar neccesnek mondta), persze a gari időszakban evente a gari miatt.

Klímakat is 2 evente tartatom karban klímassal, köztes evekben csak a beltérieket befújom a tisztítócuccal, kitörölgetem, es a szűrőt mosom ki.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#10462) asdf_ válasza Dorian (#10461) üzenetére


asdf_
veterán

Nekem kazanos mondta, h technikailag bőven elegendő 2 evente karbantartani (3-mat mar neccesnek mondta), persze a gari időszakban evente a gari miatt.

Úgy 15 év alatt talán(!) háromszor látta valaki a kazánunkat.
Ezen kívül volt egy meghibásodás, akkor lehet, hogy csináltak mást is, egyszer én savaztam, meg kb. háromszor kiporszívóztam az égéstér tálcáját. Egyszer lehet, hogy még a szikráztatót is megsimogattam smirglivel.

Disclaimer: ez még nem kondenzációs, arra állítólag sűrűbben kell ránézni.

(#10463) amargo válasza asdf_ (#10462) üzenetére


amargo
addikt

Nálam (is) nyílt égésterű van (pincében, van szénmonoxid jelző, stb), bevallom 6 éve nem látta szerelő és én sem igazán nyúltam hozzá.. idén kezdett el rakoncátlankodni, már nem jelzi ki a hőfokot és többszőr is elaludt az őrláng.. idén már kihívok hozzá egy szakit aki látott még ilyet :B
Mindig az volt a cél, hogy ez cserélve lesz, de aztán sikerül úgy automatizálni, hogy a cserével komfort növelés nem tudok elérni, csak fogyasztás megtakarítást..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10464) asdf_ válasza amargo (#10463) üzenetére


asdf_
veterán

Nálam még ez az aggódás sincs, zárt égésterű.

(#10465) balojazz


balojazz
aktív tag

Érdekesség: 2 órája elmentünk a Decathlonba, a macskáknak meg nyitva hagytuk a teraszajtót az árnyékos oldalon. Most van 21.1, változóan felhős/napos, néha esik.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10466) pjen válasza axioma (#10459) üzenetére


pjen
félisten

Azert írtam, hogy egyéb célra, b
árminek. Például zsalu anyagnak is kiváló lenne. Mivel ingyenes felajánlás gondolom nem számít birdetésnek.

(#10467) yahagyma válasza bugizozi (#10430) üzenetére


yahagyma
tag

Ez egy lengyel önttvas kazán, nekünk is ilyen van üzemben kb 12 éve lett szétszedve és újra összerakva. Azóta is jól üzemel, évente 2-szer kell takarítnai, főleg a pipákat, sztem elnyűhetetlen örök darab, maximálisan elégedett vagyok vele!

Évekkel ezelőtt az alsó levegőszívó ajtóra raktam huzatszabályzót, de az öntöttvas ajtót lemezre kellett cserélni mert a honeywell fr 124 huzatszabályzó nem tudta megemelni olyan nehéz volt az öntöttvas, a képen látszik, hogy a könnyebb ajtó van fenn jelenleg is, de a honeywell huzatszabályzó sok sok éve nincs üzembe (helyette egy hőfokmérőt építettem be), semmi értelme nem volt és nem működött megfelelően, zárt és nyitott de semmi értelmét nem tapasztaltam, felső ajtón levegőbevezető rigli folyamatosan nyitva van, alsó pedig kb 1 cm-re, mikor leégett tűz vagy felmelegedett az indirekt tartály akkor lezárom azt csumi.


A hátsó füstgázcsövön viszont van manuális huzatszabályzó, ezzel lehet valójában a huzatot rendesen állítani! nekem ez a tapasztalatom, kb 10 méter magas béleletlen tégla kéménynél.

A lényeg, hogy felülről kell begyújtani a kazánba, így lefele ég a tűz és kevés a füst, mert a fagáz ég, nemnagyon füstöl, hanem égetek, a felső ajtón a levegőszívó rigli nyitva van folyamatosan, az alsó ajtót a légbeszívást kb 1 cm-re nyitva hagyni, a huzatot pedig a hátsó vízszintes füstgázszabályzóval manuálisan állítani, begyújtás után 5-10 perc múlva a középállás alatt van eggyel.



Sokan akarnak örökké élni, miközben azt sem tudják, mit kezdjenek magukkal a következő hétvégén...

(#10468) AXisBOLD


AXisBOLD
addikt

Sziasztok,

Áram, EON, túlfizetés.
Szeptemberben szeretlék fel az órát, múlt héten volt az éves leolvasás, 2280kw fogyasztás volt rajta.
Kijött a számla 63000 forintról, amikben 491kw piaci áron van.
Én úgy tudtam, hogy éves szinten kell beleférni a 2523kw-ba, vagy havi szinten is kell tartani a 210kw-ot?
De ez a túlfizetős mennyiség sehogy se jön ki nekem...
Havi beállított általányt fizetek, nem diktálok, ezért pláne nem értem, honnan számítják ki, hogy melyik hónapban mit fogyasztottam a védett tarifa felett.

Aurea mediocritas

(#10469) AXisBOLD válasza AXisBOLD (#10468) üzenetére


AXisBOLD
addikt

egész pontosan (a B tarifás mérőt csak ez év március közepén szerelték fel):

Aurea mediocritas

(#10470) bugizozi válasza yahagyma (#10467) üzenetére


bugizozi
őstag

Szia!

Köszi a választ!
Azért szeretnék rá huzatszabályzót, hogy ne menjen fel túl magasra a hőfok. Volt már, hogy felkúszott 70-80 fokig a víz hőmérséklete, az már sok, le kellett menni elzárni, majd kis idő múlva kinyitni, közben félő hogy kialszik a tűz stb. Így ezt a le-fel mászkálást meg lehetne spórolni.

:R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#10471) balojazz válasza balojazz (#10407) üzenetére


balojazz
aktív tag

A rendkívül meleg április miatt tényleg beesett az éves gázfogyasztás 500 m3 alá. Mivel "hagyományosan" május elsején állítom át a kazánt nyári üzemmódba (csak hmv), és mivel 2 éve május legelején költöztünk, továbbá mivel 2-án szoktam diktálni, ezért nálam a "hivatalos" éves fogyasztási ciklus május 2-től május 2-ig tart. Idén kerek 480 a vége. Az alapdíjjal együtt ez nagyon pontosan felülről közelíti az évi 60 ezer forintot (egy 60 m3-es számlám közelítőleg 6000+1000, a valóságban 7018 forint volt).

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10472) Gézengúz válasza balojazz (#10471) üzenetére


Gézengúz
addikt

Régi hőterm kazánom van. Az egyre melegebb telek miatt a csökkenő fogyi miatt az a véleményem, hogy egyre kevésbé érné meg átállnom kondisra.

800m3 környékén vagyunk, évi 20-30ezerrel fizetek többet mikorra térülne meg?? Plusz kötelező karbantartások.
Ez meg elvan karbantartás nélkül, illetve minimalis.
Amit kell megcsinálok rajta.

(#10473) balojazz válasza Gézengúz (#10472) üzenetére


balojazz
aktív tag

Én se cserélném a helyedben.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10474) amargo válasza Gézengúz (#10472) üzenetére


amargo
addikt

Nekem is egy régi hőterm kazánom van és pont ez van benne, hogy amíg van hozzá alkatrész, addig nem éri meg cserélni..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10475) Gézengúz válasza amargo (#10474) üzenetére


Gézengúz
addikt

Mit alkatrész... Az alkatrész drága .. ;]
Komplett alig használt kazánt vettem 3 éve 25ezerért

(#10476) Dr.Én


Dr.Én
veterán

Hali!

Azt szeretném kérdezni hogy egy 75 négyzeméteres házat három gáz konvektorral mennyiből lehet ki fűteni télen?
A házon van 10 cm szigetelés, tégla építésű, ablak ajtó szigetelt. Illetve a szobák felett is van a plusz szigetelés.
Most tervezem meg venni a házat és csak hogy mire számítsak majd :R :R :R

WOT: kissio

(#10477) Frankie50 válasza Dr.Én (#10476) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
A miénk kicsit nagyobb, engedély alapján 120 m2. 5 db konvektor van, 2 db 3 kW-s, 3 db 5 kW-s. 2 szobában 18-19°, a többi 22-23°. A tavalyi elszámolás 1172 m3 gáz volt, + 2 m2 fa a cserépkályhába, ami a nappaliban van. A fürdők villannyal vannak fűtve, de csak a használat idején. Szigetelés nincs, ablakok nincsenek cserélve, csak a tető van szigetelve 15 cm gyapottal.
November: 148 m3
December: 256 m3
Január: 282 m3
Február: 163 m3
Március: 182 m3
Április: 63 m3
Ebben benne van a gáz főzőlap is ami 3-5 m3 havonta, a főzés mennyiségétől függően. A sütő szintén elektromos.
Szerintem a fele simán elég lehet neked.

(#10478) amargo válasza Gézengúz (#10475) üzenetére


amargo
addikt

jogos :) tényleg komplett készülékek vannak kevés pénzért.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10479) Dr.Én válasza Frankie50 (#10477) üzenetére


Dr.Én
veterán

Akkor tényleg nem lesz sok valszeg 12 hónapra le osztva.
Mostani házban klíma fűtés van, havi 11000 Ft körül fizetek rá.
Előtte meg fa tüzelés volt. :DDD
Fürdőbe én is tervezek elektromos fűtést. Plusz a bojler nem éjszakai áramra van kötve.
Ariston Velis Evo 120 literes bojler van. Ami teljesen új dolog számomra. Eddig hajdú volt. Mennyit fog enni vajon? :DDD

WOT: kissio

(#10480) asdf_ válasza Frankie50 (#10477) üzenetére


asdf_
veterán

Gyanúsan kevés ez nekem. Kb. 100 m2, ebből 30 m2 szigetelt, új ablak, födémen is van 10-15 centi, 1860 m3 volt az utolsó év kombicirkóval. HMV nincs benne.

[ Szerkesztve ]

(#10481) amargo válasza asdf_ (#10480) üzenetére


amargo
addikt

az a 22-23 fok kérdés hol mérve, azaz 50-100cm arrébb már csak 20 fokot mutatna miközben a padló 15 fokos.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10482) Frankie50 válasza asdf_ (#10480) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Pedig a számok nem hazudnak :) 3 szint, az alsót nem fűtjük, garázs, és tárolók, meg az előszoba. 6*12 m az alapterület, az engedély szerint nettó 120 nm. A számokat a gázóra adja.

(#10483) Frankie50 válasza amargo (#10481) üzenetére


Frankie50
tag

Alapvetően szekrény polcon, kb 1,2 m és a padlószinten is mérjük, mert a mama aggódik az unokákért :) a padló sem lehet 21°nál hidegebb, a hálószobákban meg az éjjelei szekrényeken vannak a hőmérők. Persze nem nem OMH által hitelesített eszközök, de itthon megteszik :DD

(#10484) Frankie50 válasza asdf_ (#10480) üzenetére


Frankie50
tag

Ez a tavalyi elszámoló számla.

Annak idején leírtam itt is mit változtattam, hogy kb 1000 m3 megtakarítást érjek el. Ez egy kicsit több lett :K igaz, az időjárás is hozzátette a saját részét :D

(#10485) amargo válasza Frankie50 (#10483) üzenetére


amargo
addikt

én csak arra akarok rávilágítani, hogy bizony mindenkinek mást jelentenek a hőmérsékletek.
Tehát egy szigeteletlen ház esetén, hogyan lesz a padlód 21 fokos, ha pl nincs padlófűtés, hogyan lesznek a falak melegek, ha nincs rajta szigetelés, stb. Tehát kell mondjuk egy szomszédnak lennie aki fűti a falat vagy a pince esetén van ott még valami, ilyenekre gondolok.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10486) Frankie50 válasza amargo (#10485) üzenetére


Frankie50
tag

Értem a gondolatmenetet, de biztos, hogy nincs padlófűtés, és nincs eps homlokzati hőszigetelés, sem műanyag ablakok. A nappali alatt az alagsor van, ami fűtetlen, nagyjából 12-18°közt mozog a hőmérséklete évszaktól függően. A tervek alapján van aljazat szigetelés. A falak alfa falazóblokkból készültek, 2 cm hőszigetelő vakolat van rajta. A ház '87-'89 ben épült. Csak a tetősík szigetelést csináltuk meg tavaly előtt nyár végén. Akkor volt egy 13%-s gáz fogyasztás csökkenés augusztus közepétől október végéig. Kiment a gázbojler, meg a két gázos fűtőtest a fürdőkből. Lett hőszivattyús villanybojler, egy ventilátoros fali hősugárzó az egyik, és egy infrasugárzó a másik fürdőben. Aztán februárban felkerült még 2,3 kW napelem panel a meglévő 4,1 kW mellé, eltérő tájolással. Így egyenlőre elég a villany is. A nappaliban egy nagy csépkályha kandalló, az nagyon kellemes meleget ad, ahhoz írtam a két m3 fát.

Ez a tavaly előtti elszámolás. Itt már van egy kis csökkenés, de ugye ez csak az ősz elejéig van elszámolva. De látszik a '21-'22 éves, és a tegnap feltöltött '22-'23 évi elszámolókon a csökkenés az előző évekhez képest.

[ Szerkesztve ]

(#10487) MrCsiT válasza Frankie50 (#5762) üzenetére


MrCsiT
addikt

Egy-két kérdésben segíts kérlek:

Azonban akkor ehhez - az Ariston Lídos hybrid hőszivattyús tárolós vízmelegítőhöz - volt már egy valamilyen hőszivattyúd, vagy a bojlerrel együtt (amiből most, 202405-ben a 100L-es wifis olyan 220e Ft) a hőszivattyút is külön meg kellett venned? (ami azért "némileg" drágítja a beszerzést. :) )
Milyen hőszivattyúd van? :F
A bojlert hol sikerült elhelyezni, ahol a 12 C- 40 C működési tartományt biztosítod neki? (gondolom, nem a fürdőben, ha 49 dB zajszintet írnak a 100L-es (tudom, neked 80-as van) terméknél)

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#10488) Frankie50 válasza MrCsiT (#10487) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Ez egyben van, nem kell hozzá külön hőszipka. Mi csak simán felraktuk a fürdőbe, ahol előtte a gázos volt. Akkoriban kicsit drágább volt, de a 100 L-s, amit rendeltünk nem jött meg és nem is tudták megmondani mikor lesz. Úgy hogy elhoztuk azt ami jutott. A nagyobb jobb lett volna, így néha várni kell egy kicsit. A nappali szinten lévő fürdőbe van, a hálók az emeleten vannak, így nem zavaró a hangja, de egyébként sem nagyon hallatszik a lakásban. Van éjszakai mód, amit lehet programozni, és akkor csak cekásszal melegít.
A havi 15-20 m3 vízfogyasztásunk meleg víz szükségletét megközelítőleg 2,4 MWh áramból állította elő.

(#10489) FerNandor


FerNandor
őstag

Sziasztok,
Talán ez a legmegfelelőbb topic.
Az egyik szobánkban, északra néző ablakkal, ha lekapcsolják a távfűtést, akkor nincs fűtés. Infrapanelre gondoltam ide inkább, mint egy kisebb klímára. Ez egy hálószoba. Kb 10m². Téglalakás műanyag nyílászárókkal amúgy.
Jó ötlet az infrapanel? Melyiket érdemes? És hova felszerelni? Falra vagy mennyezet? Fali szerelésnek jobban örülnék. Konnektorok vannak, 2 éve újítottuk fel a lakást. 22-23 fokot kéne tartania leginkább éjszaka.
Előre is köszönöm a segítséget.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#10490) Borisz76 válasza FerNandor (#10489) üzenetére


Borisz76
veterán

Az elektromos ( cekasz ) fűtés 1 egységnyi áramból 1 egységnyi hőt tud előállítani ( COP1 ) , valamint csak fűteni lehet vele.

A hőszivattyús berendezés ( Split klíma ) 1 egységnyi áramból 2-3-4 egységnyi hőt képes előállítani ( COP 2-3-4 ) , valamint hűteni is lehet vele.

Az elektromos fűtő panelokat olcsóbban lehet beszerezni és egyszerűbb a beszerelésük is. A bekerülési költségük olcsóbb de a használatuk drágább.

A klímák drágábbak és nehezebb a beszerelésük.
A bekerülési költségük magasabb de az üzemeltetésük olcsóbb.
Valamint van , akit zavar a légmozgás , amit a klíma okoz....
Egy jó fajta japán klímának alig van hangja....hálóban ez is számít.

A matek kedvéért legyen a fűtőpanel fogyasztása 1000 watt.
Októbertől fűtünk márciusig....ez 6 hónap.
Ha nagyon optimistán számolunk....napi 5 óra működéssel, akkor is fél év alatt ( 180 nap ) alatt megeszik 900.000 watt-ot , azaz 900 kWh lenne a fogyasztás.

Egy split klíma , COP2-s hatásfokkal fele áramból kijön. 450 kWh.
COP3 esetén a harmadából megvan , 300 kWh

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#10491) Madwe válasza Borisz76 (#10490) üzenetére


Madwe
nagyúr

A split klímához vedd bele az éves karbantartási költséget. Valamint a kérdező esetében akkor kell csak a fűtés, amikor távfűtés már nincs, s az északi szoba gondolom jobban kihül. tehát nagyon ritkán s rövid időre kell, itt tényleg felesleges a klíma, a karbantartása több lesz mint az egész cekász fogyasztása 1-es copvel...

(#10492) Tapsi válasza FerNandor (#10489) üzenetére


Tapsi
addikt

Infra panelt raknék. Van közöttük kifejezetten esztétikus megoldás.

(#10493) FerNandor


FerNandor
őstag

Köszönöm a hozzászólásokat. Igen csak kb 2-4 hétre kellene max a fűtési szezon végén és elején, amikor már kikapcsolják a fűtést és még nem kapcsolják be.
A déli fekvésű nappaliban és gyerekszobában lassan 2 hete mennek a klímák 22-23 fokra beállítva, azt tartva.
Szóval ide ebbe a hálóba csak kiegészítésnek kellene.

Infrapanelből melyik típus/gyártmány és elhelyezésű az ajánlott?

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#10494) Frankie50 válasza FerNandor (#10489) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Én tavaly előtt az egyik fürdőben használtam infra panelt. Egy ilyet. Megoszlottak a vélemények családon belül. Nem a levegőt melegíti, csak a tárgyakat, falakat. Fürdés előtt 1 órával indítva 1-2 fokkal emelte csak a hőmérsékletet, a tükör párásodott. Csak a besugárzott részen érezhető a meleg. Szóval összességében nem vált be. Jelenleg egy infra vonalsugárzót használunk ilyen, ez működik, de ez nem szobába való.
Ha mindenáron infrát szeretnél, akkor én a mennyezeti változatot javasolnám, nem egyet, hanem több kisebbet, hogy nagyobb terület legyen besugározva. Nem úgy működik mint a hősugárzó, kevesebb áramot fogyaszt, de a klímás fűtés hatékonyabb, és gazdaságosabb szerintem. Mindemellett időszakos rásegítésnek megfelelő lehet az infra is, vagy egy vékony fűtő fólia a padlóburkolat alá, bár ez drágább, de jó alternatíva.
Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#10495) FerNandor


FerNandor
őstag

Mint ahogy egyébként a már meglevő 2 klíma is csak kiegészítésnek lett felrakva, leginkább fűtéshez. A déli oldalon nagy fák vannak, amik ilyenkor elég jól árnyékolják a lakást, ami nagy melegben jó, de ilyenkor meg nem annyira, mert este van 10-15 fok, nappal 18-20 és pont kihűl a lakás/nem melegszik még fel.

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#10496) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

Az miért lehet az áprilisi gáz fogyasztásom 208MJ hőmennyiségre 10.121 Ft majd májusi szàmlàm 56MJ hőmennyiség 11.050 Ft? (03 havi 254MJ meg csak 5.905 Ft). Miért ugrál? Köszi

(#10497) bigdady válasza bigdady (#10496) üzenetére


bigdady
nagyúr

A társasházi lakások diktàlásai alapján kap egy számlát a ház minden hónapban amit a diktálások arányában szét dobnak a lakások között. Hogy a bánatában lehet minden hónapban más ára 1 MJ-nak? Ráadásul ugyanaz a Ft összeg egyszer a fele egyszer a kétszerese MJ-ban.. :F

(#10498) tasiadam


tasiadam
veterán

Üdv

Perlátor kérdés idén még nem volt, ezért lenne kérdésem:
Van, aki használ kézmosóhoz és mosogatóhoz, esetleg zuhanyzóhoz? Ha igen, hány liter/percest?

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#10499) amargo válasza tasiadam (#10498) üzenetére


amargo
addikt

Mi innen használjuk kb már 1x éve ezeket:
[link] [link]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10500) balojazz válasza amargo (#10499) üzenetére


balojazz
aktív tag

Szintén, 2011 óta. Teljesen jók.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.