Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10351) Tapsi válasza pigmeus (#10350) üzenetére


Tapsi
addikt

Oké, teknő szerűen megvéded a páranyomástól a szigetelést. És a szaruzattal mi lesz? Erre mi a válasz?

(#10352) BlackJack21 válasza Tapsi (#10351) üzenetére


BlackJack21
tag

Az, hogy szépen elkezd gombásodni, majd 5-10 év múlva problémát okoz és cseréltetheted az egészet.

(#10353) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Ismét eltelt egy év, ismét megvan az éves fűtési és HMV gázfogyasztási adatunk.

2022 márc és 2023 márc között 1109 köbm gáz fogyott el.

2023 márc és 2024 márc között 1133 köbm gáz fogyott el.

Ez 24 köbm többlet a tavalyihoz képest, tehát ~2,3%-al fogyott több gáz. Most sem volt komoly tél, de azért többször volt hideg, mint az előző télen.

A ház egy hasznos 125 nm-es, tetőtérbeépítéses kádárkocka, körben 15 cm-es grafitos hőszigeteléssel, háromrétegű ablakokkal, 20 cm tetőszigeteléssel, 10 cm hőszigeteléssel az aljzatban. A 125 nm lakható terület kb. felén padlófűtés van, felén radiátoros. A fűtés 100%-ban kondenzációs kazánról megy, van klímánk, de csak nyáron használjuk. Ha csak a gázfogyasztást nézzük, akkor a ház elvileg teljesíti a BB energetikai besoroláshoz szükséges energiafogyasztási kritériumot, (de mivel nem használunk megújuló energiaforrást, így nem kapjuk meg ezt a minősítést, persze nem is érdekel ez bennünket :K )

A termosztátok 22,5 fokra vannak állítva, a padlófűtés, az erős hőszigetelés és a háromrétegű ablakok miatt a komfortérzet nagyon jó.

Áldjuk az előrelátásunkat, hogy 3 éve alaposan hőszigeteltük a házat, ma ez már két-háromszorosába kerülne :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#10354) balojazz válasza Donki Hóte (#10353) üzenetére


balojazz
aktív tag

Nálam 112 m2, nincs tetőtérbeépítés, majdnem ugyanez a szigetelés (20 cm EPS), ugyanilyen ablakok, csak padlófűtéssel és 30 cm ytong falakkal 554 m3-ről 504 m3 lett az éves gáz (hmv + fűtés) 5 főre (mínusz 9%).

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10355) cappa72 válasza Donki Hóte (#10353) üzenetére


cappa72
nagyúr

Jó volt olvasni 👍

Mi bátrabban használtuk a klímát és a kandallót is fűtésre, illetve lett még 1 kollégista gyerekünk, így logikus, hogy kevesebb gáz fogyott (hét küzben nincsenek itthon a fiúk).
Most a téli időben ~40 m3-rel.

A szívás az lesz, amikor idén nyártól már nem lesz nagycsaládos kedvezmányünk, mer' ezek a büdös kölkök felnőnek ;).
De hát ilyen azé élet.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#10356) amargo válasza Donki Hóte (#10353) üzenetére


amargo
addikt

Nálunk 120nm 2 szinten + 40nm pince, 18 cm lábazat, 14cm grafit a homlokzaton (+ vakolatok) és 25-30cm nagy testsűrűségű kőzetgyapot a ferdesík és födémen. Én otthonról dolgozok, de plusz 2 fő még mindig otthon van + egy iskolás, állandó a hőmérséklet 20-21, 22-23 attól függ melyik szinten nézem.

Az idei télen, amikor is októbertől kezdtünk fűteni 863m3 gáz fogyott, egy nyílt égésterű kazánnal.
Annyi változott, hogy most éjjelente többszőr nem kapcsolt be a fűtés, mert csak 3 fok alatti külső hőmérséklet esetén kapcsolt be a kazán.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10357) pigmeus válasza amargo (#10356) üzenetére


pigmeus
tag

Ez nektek új építés? Főleg a tetőér miatt érdekel. Rétegrend illetve hőhídmegszakításos-e? Pára, penész egyéb gondok?

(#10358) amargo válasza pigmeus (#10357) üzenetére


amargo
addikt

Nem, de teljes felújítás volt azaz csak a 4 fal maradt és minden más "új". 2019-ben lett felújítva, maga a ház 84'-es, de jó volt az alap nem voltak nagy gondok.
Az egész tetőt le lett szedve és minden új, természetesen az évek múltával derültek ki itt is problémák, pl a padlás kiszellőzése rosszul lett megcsinálva ezért azt én orvosoltam "gyorsan", ez annyit tesz, a páraáteresztő fóliánál nem csináltak ilyen külön "sátrat/sapkát", hanem egyben van ezért nincs semmilyen rés, ahol a nagy mennyiségű pára gyorsan tudna kimenni.

Pára az első 2 évben elég durván volt, penész nem igazán, az ablakok alatt a párkányfogadónál akart kijönni, de raktam oda xps-t :B Továbbá az emeleten, ahol már radiátorok vannak. Ott van egy 25nm szoba, amiben 1db radiátor van (nem is kell több) viszont van egy komód, ami annyira lefogja a levegő útját, hogy mellette jött ki penész a sarokban. A komódot átrakva a probléma megszűnt. Az alapvető probléma azért itt is az, hogy a beton van a sarokban és, hogy a B30-as téglával egyező legyen a szint sima tégla lett még oda rakva, azaz bizony a anyag tulajdonságok változása is közrehatott, hogy lett ott penész (amúgy persze minden penész az penész, de nem ilyen fekete telepre kell gondolni, hanem kb két tenyérnyi részen kicsit szűrkés volt a fal, persze kitudja mi fejlődött volna ott ki).
Ebben a szobában van egy 78x160-as tetőtéri ablak is, maga az ablak Velux GPU széria, extra szigeteléssel, tehát eléggé jól szigetelt. Viszont a gipszkartonosok elmozdíthattak valamit amikor az ablak alsó részénél berakták a kartont, mert bár az ablakon azért tud megjelenni tartós -3 fok környékén valamennyi pára, ami lecsorog és összetalálkozik a csücsökben 15-16 fokos fallal, azaz itt már a pára tudná tenni a dolgát, csak ilyen esetekben a reggeli szellőztetéskor le is törlöm az ablakot :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10359) pigmeus válasza Tapsi (#10351) üzenetére


pigmeus
tag

Elvileg ez egy bevált módszer... Illetve, hogy látszó szarufa esetén is kívülre kerül a párazárás, vagy mint pl lenti képen is körbe van burkolva, de a túlnyúlás nincs teljesen elzárva.

[ Szerkesztve ]

(#10360) Tomszlaj


Tomszlaj
tag

Sziasztok!
Van-e kulonbseg a rezsicsokkentett villanyar tekinteteben a havi es az eves leolvasas kozott?
En havonta diktalok, igy ha tullepjuk pl nyaron a rezsicsokkentett keret 1/12 reszet egy honapban, akkor afolott mar a normal arat szamoljak fel.
Azt nem tudom, hogy pl telen amikor a h tarifa miatt a rezsicsokkentett hatar alatt vagyunk, akkor a fennmarado kedvezmenyes resszel mi lesz?
Koszonettel,
Tomszlaj

[ Szerkesztve ]

Protect the trees, eat beavers!

(#10361) pjen válasza Tomszlaj (#10360) üzenetére


pjen
félisten

A H miatt nyáron is a rezsi csöki alatt vagy. Két mérőhely.

(#10362) Tapsi válasza pigmeus (#10359) üzenetére


Tapsi
addikt

Öhhm, ez a kép a te házadról készült? Merthogy itt bizony belül van a párazárás, nem kívül. A látszó szaruzat indifferens. Vagy te nem érted, hogy miről beszélünk, vagy én nem értem, hogy mit nem értesz. :)

(#10363) axioma válasza Tapsi (#10362) üzenetére


axioma
veterán

nekem is feltunt, ez nem az amit demonstralni gondolt
amugy mi van az isotec tipusu szigeteleseknel a paraval? vagy ott azert nem lesz gond mert a teljes faszerkezet belul van a hoburkon, mig ha kivulrol medenceszigetelne'k a kozoket, akkor a szarufak csak reszben (ha folotte is lesz me'g reteg) vagy egyaltlaan nem lennenek hoszigetelve?

(#10364) Madwe válasza axioma (#10363) üzenetére


Madwe
nagyúr

Gondolom a nyitja a hőburok lehet ahogy írod? azaz nem esik be a szarufáknál a hőmérséklet burkon belül ezért nem ott akar kicsapódni a pára - hiszen az egész lényege hogy párazáráson belül hőhídmentességre törekszünk, s arra engedjük ki a párát ami az épület szerkezetében nem tesz kárt? párával magával nincs gond ha nem csapódik ki... s gondolom párakivezetés meg valahol máshol megoldott, valamilyen módszerrel?

[ Szerkesztve ]

(#10365) axioma válasza Madwe (#10364) üzenetére


axioma
veterán

azert nem feltetlen mind1 hoburkon belul, ha a szarufa egy legter a lakassal [kisebb homerseklet-kulonbseg] akkor jo, de ha van plafon, vagy tetoterbeepitesnel aka'r csak gipszkarton a szarufak belso oldalan, akkor nem tudom hogy hogyan valtoznak a hom. viszonyok [isotec durva parazar] - teny, ha nem 60+% a lakas akkor lehet h befer harmatpont fole ezen esetekben is

[ Szerkesztve ]

(#10366) Tomszlaj válasza pjen (#10361) üzenetére


Tomszlaj
tag

O, tehat akkor a normal orara vonatkozik a rezsi csokkentes, a masikra pedig a kedvezmenyes idoszakon kivul a piaci ar ervenyes?

Koszi :R

Protect the trees, eat beavers!

(#10367) asdf_ válasza Tomszlaj (#10366) üzenetére


asdf_
veterán

Félreérted.
A nappalin van évi 24xx kWh-d a 36 Ft-os áron, utána 70-ért megy.
A H tarifás órán pedig április 15 és október 15 között SZINTÉN van évi 24xx kWh-d kedvezményes 36 Ft-os áron. Ha ezt túlléped, akkor ez is megy 70-ért. Télen meg fűtési időszakban limit nélkül a H-s áron, huszonvalamennyiért, nem tudom pontosan.
Ha emellé lenne egy villanybojlered vezérelt B tarifán, arra is lenne évi 24xx kWh rezsicsökis áron, utána menne csak piacin.
Villanyóránként jár a kedvezmény, ezért rendkívül "korrekt" ez a rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#10368) Tomszlaj válasza asdf_ (#10367) üzenetére


Tomszlaj
tag

Uhh, ez megdobbento.
Koszonom szepen! :R

Protect the trees, eat beavers!

(#10369) Tomszlaj válasza asdf_ (#10367) üzenetére


Tomszlaj
tag

Meg egy kerdes: ha egy villanyoran havi szinten hol 210kWh alatt hol folotte van a fogyasztas, akkor van kulonbseg a kiszamlazott dijban akozott, hogy havi diktalas vagy eves egyszeri leolvasas van?

Protect the trees, eat beavers!

(#10370) asdf_ válasza Tomszlaj (#10369) üzenetére


asdf_
veterán

Van, éviben fixet fizet az ember minden hónapban, a diktálós meg akkor fizet piacit, ha túllóg a havi 210-en, és majd az éves leolvasáskor megbecsülik, hol járt augusztusban (vagy az ember rendkívüli diktálást tesz, mert módja van július végén augusztus elején diktálni mindenkinek), és akkor ha maradt még a rezsicsökis éves keretből, akkor a korábban piacin kiszámlázottat mínuszolják és kiszámlázzák csökkentetten. Tehát ha valaki október, november, decemberben diktál egy 300, 100, 100-at, akkor az októberi +90 piaci árán augusztusig ülnek azt hiszem. De lehet, hogy már a következő hónapban is beszámítják, nem tudom, én nem szívatom magam a havi diktálással.

(#10371) Tomszlaj válasza asdf_ (#10370) üzenetére


Tomszlaj
tag

Koszi szepen!

Protect the trees, eat beavers!

(#10372) amargo


amargo
addikt

Tudom nem szorosan tartozik ide, de hátha.

A lényeg, hogy kocsibeállónál a polikarbonát mennyire jó ötlet? [link] mennyire fog melegedni? Nincs közvetlen tapasztalatom..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10373) maajsz válasza amargo (#10372) üzenetére


maajsz
senior tag

Nekünk teraszon van, de nagyon melegít, most tervezek rá árnyékolót. Mondjuk ha a beállónak nincs oldala lehet jobban jár alatta a levegő és nem lesz annyira vészes.

(#10375) asdf_ válasza Gallmix (#10374) üzenetére


asdf_
veterán

A clickbait címmel ellentétben semmi nem változik a rendszerben, csupán értelmesebben számláznak az átalánydíjas gázosoknak.

(#10376) Gallmix válasza asdf_ (#10375) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Értem.

(#10377) asdf_ válasza Gallmix (#10376) üzenetére


asdf_
veterán

Nem neked, hanem a többieknek, hogy ne klikkeljék le tökfölöslegesen.

(#10379) balojazz válasza Ringman (#10378) üzenetére


balojazz
aktív tag

De csak az 1990 előtt épült házakéi, és ha be van kötve a gáz, vagyis a rezsipara miatt nem köttették ki...

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10380) Ringman válasza balojazz (#10379) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen és 30%-os energetikai javulást kell felmutatni.

az sem derül ki, hogy egyáltalán ki pályázhat.
(de már így is értelmesebb, mint a 3+3)

(#10381) asdf_


asdf_
veterán

Jól tippelem, hogy aki már kicserélte az ablakát, az vélhetően már megint kimarad? Kijöhet így a 30%?

(#10382) torma1981 válasza asdf_ (#10381) üzenetére


torma1981
veterán

Az a baj, hogy semmit nem tudni róla. Kik igényelhetik? Csak családok, vagy egyedül élők is? Nyugdíjas is akár? Most kell akkor megvenni a cuccokat, mert rohamosan mennek fel az árak. Én is most szeretnék hőszigetelni, 10cm garafitossal+ gázkazáncsere , stb. Ablakcsere volt már 2 éve. Azt írják 30% energiamegtakarítás javulás kel minimun. Igen a 30% az elég sok valóban.

[ Szerkesztve ]

(#10383) asdf_ válasza torma1981 (#10382) üzenetére


asdf_
veterán

Még csak most megy majd ki társadalmi egyeztetésre a pályázati kiírás. Onnan majd okosabbak leszünk, de az még nem a végleges, mert a javaslatok alapján módosítani fognak benne.
Előre megvenni cuccokat meg amikor már két pályázat van, ahol időben nem úgy haladnak a dolgok, ahogy kéne, dőreség lenne. Na meg eleve nem te veszed, hanem a kivitelező. És a technikai előírásokat, korlátot sem tudod, tehát mit veszel...
Az a része mondjuk érdekes, hogy a gázos cucc gázosra cseréje tűnik majd támogatottak. Miközben az a mantra, hogy jöjjünk le a gázról, meg elektrifikált fűtés, meg betiltjuk a gázkazánt.

[ Szerkesztve ]

(#10384) leslieke válasza asdf_ (#10383) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ezt az 1990 előtti részt kivehetnék belőle...

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#10385) Borisz76 válasza Ringman (#10378) üzenetére


Borisz76
veterán

Olvastam én is....
A 100%-s pályázatból nálam még csak a napelem, inverter, aksi hármas valósult meg.
Jön még hőszipka és nyílászáró csere is.

Ha ezekhez mellé tudom tenni ezt az új pályázatot.....mondjuk teljes fal és födém szigetelést.....akkor igen csak sokat lépnék előre energia hatékonyság szempontjából.
Na majd kiderül.....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#10386) Ringman válasza Borisz76 (#10385) üzenetére


Ringman
nagyúr

napelemre végül nem adtam be a pályázatot (nem érte meg), ablakcserén és padlás hőszigen vagyok túl (0 pályázattal, nem tudtam igénybe venni semmit), ajtók (meg fürdő+wc-ablak) + teljes hőszig lenne hátra.

(#10387) amargo válasza Ringman (#10378) üzenetére


amargo
addikt

Lehetne valami csak a gázkazán korszerűsítésre..

Ugye 1990-es előtti házak (amúgy pont előtte épült a miénk), de még a lokáció és fizetést is belerakják, ami amúgy szerintem nem gond. Mert ez már értelmesebbnek fest most mint a 3+3 volt..

Közben az építőipar szépen a földbe áll vagy ez vajon mennyire fogja pörgetni?

Csak viszonyítva: szomszédomnak 1 -2 éve 200e csinálták meg fából egy fedett autó beállót munkadíjat nézve. Csak az ács munka. Nekem idén 675e munkadíjat mondtak ugyanerre..

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#10388) torma1981 válasza Ringman (#10386) üzenetére


torma1981
veterán

Na én is majdnem. Nálam a fődém+ teljes hőszig van vissza. Plusz a régi 24 éves gázkazán lesz kicserélve kondenzációsra. Kíváncsi vagyok egyáltalán elérném-e a 30% ezekkel.

(#10389) Ringman válasza amargo (#10387) üzenetére


Ringman
nagyúr

a kazánokat ki fogják futtatni eu-s szinten.

---
ja azt is lecseréltem tavalyelőtt és a radiátorokat is (rezsicsöki részleges eltörlése után)

Közben az építőipar szépen a földbe áll vagy ez vajon mennyire fogja pörgetni?

az építőipar árait nagyon durván mozgatja a kereslet/kínálat az utóbbi pár évben, az elvégzett munkával és a minőséggel sokszor köszönőviszonyban sincs az ár.

[ Szerkesztve ]

(#10390) torma1981 válasza torma1981 (#10388) üzenetére


torma1981
veterán

Ja plusz a radiátorok cseréje.

(#10391) axioma válasza amargo (#10387) üzenetére


axioma
veterán

A kornyek fizeteset, nem az igenyloet...

(#10392) Madwe válasza Ringman (#10389) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha az árait ennyire mozgatja a kereslet kínálat, s az ács több mint 3x annyit kér el ugyanazért a munkáért mint 1-2 éve, akkor az ipar köszöni szépen jól van :D?

(#10393) Ringman válasza Madwe (#10392) üzenetére


Ringman
nagyúr

szerintem igen, tavaly óta megy a sírás 7-8 fasza év után, aztán senki sem tud fél év tartalékot képezni :U

tervezésben egyébként már megjelentek a durva aláígérgetések.

(#10394) Dorian válasza asdf_ (#10381) üzenetére


Dorian
félisten

Nem hinném, h nincs könnyen meg a 30%
Nekünk a nyílt egésterű kazán-gazbojlercsere után kondenzre a szokásos 3100 helyett 2400 m3 gáz fogyott szept-től (pont előtte cseréltek a gáórát) szept-ig, és november végére lett kész, tehát a régivel is fűtöttünk egy ideig, meg volt benne egy konyha-etkező felújítás aprilisban kb folyamatosan nyitva lévő ablakokkal.
Most áll a gázóra 3750-en és mindjárt vége a fűtési szezonnak, onnantól csak a melegvíz.
És ez 2 milkaba került, a 30%-ot meg 6-ból kell produkálni.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#10395) pjen válasza Dorian (#10394) üzenetére


pjen
félisten

Az jó sok gáz, mekkora házat fűtesz?

(#10396) balojazz válasza torma1981 (#10388) üzenetére


balojazz
aktív tag

A 30% nagyon baráti követelmény, seperc alatt megvan. Ki tudod nyomozni egyébként. A falazat plusz szigetelésekre vannak táblázatok, de nyers adatokkal is számolhatsz. A kazáncserére is vannak közelítések: 10-40%-ot mondanak, a 10 nyilván gyenge hőszigeteléssel és rossz hőleadókkal, a 40 pedig alacsony hőmérsékletű padlófűtéssel érhető el, némi szigeteléssel. De nyilván érdemes gyakorlati, valós számokat vadászni, hasonló méretű, hasonló falazatú, tervezetthez hasonló szigetelésű házak fogyasztásaira itt is rákérdezhetsz. Ha a számolást kombinálod a valós példákkal, szerintem +/-100-200 m3-re meg tudod becsülni a jövőbeli éves fogyasztásodat. De megjósolom, hogy ha szigetelsz és kondenzációsra váltasz, brutáis megtakarításod lesz: töredékére csökken a fogyasztás, harmadára-ötödére is.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#10397) Dorian válasza pjen (#10395) üzenetére


Dorian
félisten

220m2
Nincs szigetelve a ház, simán 30-as pht fal, de a legrosszabb mégis a tetőtér hőtechnikája a sokkal rosszabb, mert ott csak 10cm szigetelés +5cm légrés van a szarufák közt.
Sztem egyáltalán nem sok a fogyazstás, főleg ha a kazáncsere utáni 2000m3 fogyasztást nézem. Baromira nem érné meg szigetelni.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#10398) pjen válasza Dorian (#10397) üzenetére


pjen
félisten

220nm az jó nagy ház. Esetleg nyílás zaró csere, ha még nem volt. A fal szigetelés szerintem is inkább egy tatarozással ér fel, ha már ŕáfér a külső vakolatra.1

(#10399) Dorian válasza pjen (#10398) üzenetére


Dorian
félisten

Azok is viszonylag jók, SoFa fa ablakok thermo üveggel. Ahol látszott, h az üvegezés 2 rétege közé bejutott a levegő, azt a pár üveget cseréltem, meg szilikoncsíkoztattam az összes záródó felületet.
1 normal ablak volt tönkremenve, azt kicseréltettem újra, meg a 6 noname tetősíkablak teljesen szr volt, azok helyett új Velux van.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#10400) axioma


axioma
veterán

Szerdatol vasarnapig Construma, erdemes arakat annak idejen nezni, sok helyen nem kell a kiallitason lenni, az uzletben is ervenyes kedvezmenyek vannak.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.