Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz Mizol29 #23497 üzenetére
Lehet a foglalat is megsérült a feltépéstől. Gondolom zárva volt, mikor kiemelted belőle a processzort. Nem tudom milyen mechanika rögzíti, vagy a lábak mivel érintkeznek és ott van-e vmi alakzárás, de ha volt akkor lehet már nincs. Esetleg még kérdéses lehet az alaplap NYÁK-ja és a foglalat között milyen kapcsolat van. SMD forrasztással van lerakva a foglalat, akkor nehogy esetleg megsérült alatta vmi és most kontakt hibás. De csak találgatok ennyi infóból.
Én beadnám szervizbe jobb híján. Ott lesz próba alkatrész biztos, amivel kísérletezhetnek.[ Szerkesztve ]
-
Mizol29
senior tag
Üdv! Ma történt egy kis baleset. Újra akartam pasztázni a procimat, és amikor vettem volna le a hűtőt éreztem ,hogy nagyon rá van szorulva a régi paszta miatt. Lejött a hűtő csak a procival együtt. Utána meg le esett a proci róla és kb 15 cm magasról szépen a lábaira esett. Vagy 2-3 db el is ferdült azokat óvatosan vissza is fésültem, de azóta nem indul a gép. Ventik pörögnek csak no signalt ír a monitor és az alaplapon a cpu led folyamatosan világít. Jól sejtem, hogy a proci az kuka? Már annyit néztem a processzor lábait hogy a szemem kifolyt, de nem látok elferdült lábat és mindegyik meg van, és simán, könnyen be lehet rakni a foglalatba. Vagy lehet, hogy az alaplappal lett valami? Sajnos nincsenek felesleges alkatrészeim amivel le tudnám tesztelni. Mit javasoltok?
[ Szerkesztve ]
-
CirrMee
addikt
Illene valamennyire melegedni a csöveknek, jogos az aggódás. Gyártás minőségétől függően el tudja ereszteni idővel a hűtő közeget, előfordult már több fórumozóval is. Itt a leghasznosabb, amit tehetsz, hogy amint lehet, kipróbálod egy másik (megbízható) hűtővel.
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
AtHoS
nagyúr
válasz vaakuum #23489 üzenetére
"Az nem lehet opció, hogy a rögzítése lazult meg valahol, és amikor élére állítod az alaplapot, akkor nem érintkezik rendesen a procihoz?"
Elképzelhető, de ez nem körmös rögzítésű, hanem hátlaphoz rögzíthető fém keretbe kell a bordán keresztül jó hosszú csavarhúzóval betekerni két csavart. Az egyik átmenő furatot a képen a felső hőcső végződések felett lehet látni.
A kétszeri újrapasztázás után próbáltam mozgatni is (pici erővel megpróbáltam elforgatni és felhúzni a bordát), de nem tudtam mozdítani
Kadi Laci
Nem szedtem le a ventit a bordáról, mert a bordán keresztül a ventit szépen lehet látni (nem volt eltömődés), de ettől függetlenül persze csökkenhetett a hűtési hatékonyság a lerakódott por miatt.
Viszont a hőcsövek (és persze ahogy írtam maga a bordázat is, talprész is) hidegek voltak, miközben a maghőfokra már 80+ -t is mutatott adida64 FPU teszt közben. Azoknak nem illene melegnek lenniük, ha a venti esetleg nem fúj át megfelelő mennyiségű levegőt?
Megpróbálok keríteni egy másik hűtőt és procit, hátha akkor kiderül még valami egyéb körülmény
read-only mode on the forum
-
trialboj
őstag
Köszönöm srácok, tényleg nagyon hálás vagyok!
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
looser
addikt
válasz trialboj #23490 üzenetére
Első körben én még azt is kirpóbálnám, hogy apránként kiszedegetném a memóriamodulokat és úgy tesztelném. Akár memtest nélkül is, ha már a Premiere fagy. Elsőnek az újonnan behelyezett modulok maradékát, hadd menjen az eredeti 64GB-tal. Ha fagyi, akkor megint felezni. Hacsak nem 8GB-os modulokból van összerakva, nem lesz nagy meló :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Teasüti
nagyúr
válasz trialboj #23490 üzenetére
MemTest86 szerintem a legjobb. Ezt USB-ről boot-olod fel, így úgy tudja végigjáratni a teljes memóriát, hogy nincs lefoglalva benne semmi. Ha fagy a Premier, de amúgy nincs más gond a géppel, akkor esetleg szóba jöhet, hogy vmi magas címen hibázik a ram, ahova általában átlag program nem ír, csak az extrém igényű pro szoftverek.
CPU tesztre ott a Prime95.
VGA tesztre meg a Furmark, amit utoljára használtam. Kettőt együtt is lehet indítani, ami kihozza a max fogyasztást és hőtermelést a rendszerből, szóval ez maga a stabilitás teszt definíciója.Memtest-nél van állapotjelző. Utóbbiak végtelenítve futnak, szóval ott saját belátás szerint kell felállítani vmi célt. Én adnék a gépnek legalább egy órát a stressz tesztre.
Persze közben érdemes figyelni a hőmérsékleteket is, hogy minden mag Tjunction alatt van-e egy egészséges ráhagyással még meleg szobában is. Írtad, hogy pár hónapja kezdődött a dolog, szóval kb ahogy jött a nyár és a kánikula?[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz Teasüti #23487 üzenetére
Ha valami csatlakozó gond lenne akkor a többi program is köhögne, más is használja a procit 100%on.
Ez a ramm teszt érdekelne, mi a neve vagy hogy keressek rá? 96gb van benne, 64-ről indult, majd kapott még 64-et de egy kollégámnak adtam 32-őt. Tehát nem egyszerre lettek vásárolva, lehet azokkal van a gond.
A premiere valamiért brutál fel tudja zabálni, már van hogy indulásnál 60-70gb-ot eszik, pár percig, aztán lemászik 20 köré.Lenne időm minden nap lefuttatni 1 tesztet, de nem tudom mikre gondolsz? Mit lehet tesztelni? Ramm, proci, vga? De milyen programmal, ezek nem csak melegedést meg teljesítményt tesztelnek? Én honnan tudom megállapítani ha stabilitási gond van? Kék halált
nem dob a gép, csak nagyon nagyon ritkán, idén talán még egyet sem, mióta új a táp.Köszönöm szépen a segítséged.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
vaakuum
addikt
A hűtőnél tényleg nehéz elképzelni, hogy mind a 4 cső elengedte hűtőközeget. Bár statisztikai esély persze mindig van rá, pláne, ha valamikor régen pl valaki polírozni próbálta az alját...
Az nem lehet opció, hogy a rögzítése lazult meg valahol, és amikor élére állítod az alaplapot, akkor nem érintkezik rendesen a procihoz? Ha jól rémlik, ennek körmös rögzítése van, és egy szimpla műanyag körömbe kapaszkodik, ha nem tévedek (mivel írtad, hogy újrapasztáztad, feltételezem, hogy letörve nincsenek a körmök, mert azt észrevetted volna, de ettől még lehet nem tökéletes, vagy sérült a hosszú ideig fennáló húzóerő miatt). Ha tévedek, akkor is lehet valami felület érintkezési probléma, ami függőlegesben jön elő, mert a súly elhúzza a procitól...
Vagy a kupak alatt lett valamiért kontakt hibája a procinak[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Egy rejtélyes processzor túlmelegedésre keresnék választ.
Adott egy Brisbane magos Athlon 64 X2 4600+ processzor [link]
Egy ilyen - talán noctua, venti színösszetételéből tippelve - hőcsöves toronyhűtő próbálja kordában tartani 1300...1400 rpm fordulatú ventivelUnokatesóm gépe, néha megnéz vele pár weboldalt, amúgy csak porfogó (de ez a képen is látszik )
Egyik napról a másikra pár perc működés után automatán lekapcsol a gép. Ma idekerült hozzám és aida64 rendszer stabilitásteszt statisztikai ablakában szemmel lehetett kísérni, hogy terhelés esetén kb. 4...5 percig 60 fok környékén mozog a CPU két magja, majd elkezd emelkedni a maghőfok 2..3...4....5 fokonként és kb. fél perc alatt 120 fok magasságában lekapcsol a hővédelem.
A toronyhűtő mindeközben érintésre nem mutat melegedést, hőcsövek sem melegek.
Kétféle pasztát is kipróbáltam sima elektronikánál használatos fehér szilkon ill. MX4, de mindkettővel az előbb leírt jelenség volt tapasztalható.
Egy Seasonic 620W-os táppal is megpróbálkoztunk, de a jelenség nem változott.
Északi híd bordáját is újrapasztáztam, de a jelenség megmaradt.Viszont órajelet visszavéve 2600MHz-ről 2200MHz-re és mellette a feszültséget is csökkentve 1.25V magasságára a CPU 20+ percnyi aida64 FPU teszt futása után is 60 fok magasságában tetőzött, tehát sikerült a lekapcsolást kiküszöbölni.
Alapállapotban túl is feszel a lap, mert 1.325V helyett 1.376V látható aida64-ben a Vcore mellett.
Furcsa, hogy 4-5 percig megfelelő szinten marad a magok hőfoka, majd utána rövid időn belül folyamatos emelkedéssel eléri a lekapcsolás védelmi értéket, de mindeközben kézi érintésre hűvös a toronyhűtő bordázata és hőcsövek is.
Én - más egyéb ötlet híján - az örökélet + 5 nap kategóriájú hőcsöves hűtő meghibásodásában látom a hiba okát, bár szemmel látható fizikai sérülés nincs a hőcsöveken.
Sajnos tartalék hűtő híján nem tudtuk másik hűtővel kipróbálni/tesztelni.
Szívesen vennék pár ötletet, hogy mi okozhatja a tapasztalt jelenséget, mert egyelőre elfogytam az ötletekkel. Jó lett volna másik hűtővel kipróbálni, alátámaszthatta/cáfolhatta volna a hűtőhiba elméletet
[ Szerkesztve ]
read-only mode on the forum
-
Teasüti
nagyúr
válasz trialboj #23485 üzenetére
Ezek megfelelőnek tűnnek. Akkor a következő lépés a stabilitás teszt. Nézz vmi boot-olható tesztet és ellenőrizd a memóriát elsőnek, h nem-e hibázik. Utána mehet a többi egység. Ez viszont órákba fog telni, akár tetszik, akár nem.
Gép szakszerűen van összerakva? Nem volt szállítva? Minden csatlakozó kattanásig bedugva? Láttam már olyat, h táp csati félig bent, sata csati féloldalasan, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Dilo
csendes tag
Processzor vásárlás elött vagyok! A boltban van több, új bontalan Ryzen 5600x. Sorozat szám alapján meg lehet nézni, hogy melyik lehet jobb minőségű? (jobban hajtható vagy esetleg alul feszelhetö) Melyik készült jobb siliconból? Mint, hogy ha le volna ilyen netes oldal régen ahol, ezt lehet chekolni!? Vagy nem érdemes vele foglalkozni?
Ne tévesszen meg, a bugyuta "nick" nevem! Köszi!
-
trialboj
őstag
válasz Teasüti #23484 üzenetére
A régi táp egy bronz 800W volt, az tavaly bekrepált azóta egy Corsair RM1000x van benne. A hőmérséklet nem szélsőséges pedig meleg van a studióban : [link]
Nincs mindenből a legfrissebb, habár érdekelne hogy ez pontosan mit jelent, studio driver van fent, azt mindig frissítem, de a premiere a 14.7es verzió.Kipróbáltam a legfrisebbet is pár hete, 7 órát dolgoztam egy új projekten, nem crashelt, de fura problémái voltak, nem jelenítette meg szépen a képet, majd másnap már nem tudta akadás mentesen lejátszani a projektet, azóta visszatértem a 14.7-re
-
trialboj
őstag
Sziasztok, irodai számítógépem már jó ideje köhög, nem tudom kideríteni mi a baja, és nincs időm új wint rakni, hogy kizárjam a szoftveres problémát.
MEG X299 Creation alaplap, i9-7980XE proci, RTX 2080Ti kártya, 96gb ram
Főleg, vagy kis túlzással lehet azt mondani hogy szinte csak premiere pro használat közben fagyogat, de van hogy eldobja a videókártya drivert, elszáll a felbontás, de ha újra indítom akkor megy. Általában csak lefagy a premiere, amire lehet mondai hogy hát ez ilyen, de ennyire sűrűn nem csinálja senki másnak, sőt az otthoni jóval szerényebb konfigom már legalább 1 hónapja nem akadt le, az irodában a fenti konfig viszont naponta többször is megdöglik a premiere alatt.Van bármi szoftver amivel a proci és videókártya stabilitását lehetne tesztelni? Ez egy igen drága processzor, de sajnos nem elég jó a különálló magok teljesítménye. Valahol azt olvastam hogy 4.5Ghz kellene legyen boost módban, de nekem még sosem ment olyan gyorsan, ezt valahol engedélyezni kellene?
Köszönöm
-
Teasüti
nagyúr
Üdv! Mai Intel processzoroknál hogy aránylik a tuning a fogyasztáshoz? Milyen hőmérséklet emelkedés és fogyasztás társul egy 5 Ghz-es órajelhez és mi a stock fogyasztás és hőmérséklet?
-
CirrMee
addikt
-
vaakuum
addikt
válasz jézusom #23479 üzenetére
Kábelen csak annyi van, hogy "high speed HDMI cable with ethernet".
A [graphic] rovatban azt látom, hogy hdmi 1.4a-van elvileg rajta, amivel elvileg 1920*1200-at kellene tudnia. Fura, hogy Dsub csatin meg kicsivel nagyobbat is tudhat...
[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
CirrMee
addikt
válasz vaakuum #23477 üzenetére
Szerkezet HDMI verzióját lecsekkolod, majd valószínűleg az jön ki, hogy 60Hz mellett ez a max. Ha van DP port, és az engedi, esetleg az lesz a megoldás, vagy dedikált kártya.
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
vaakuum
addikt
Help pls!
3570k igp-jével jelenleg csak fullhd felbontásig ajánl a Win10 választási lehetőséget. Jelenleg egy HDMI kábellel van a monitorra kötve, aminek a natív felbontása 2560*1440, 60 Hz. Van valami mód kicsikarni belőle ezt a felbontást, vagy a fullhd ennek már a maximum?"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
looser
addikt
válasz Gallac #23474 üzenetére
Szerintem remek proci; ha esetleg upgrade-elsz, egy E8xxx vagy még inkább egy 4 magos Xeon fillérekből megvan (pl. E5450) és tényleg szinte minden menni fog FHD-n, persze nem maxon, de jó lesz. Magam E2180->E8500->E5450 procikkal használtam 12 éven át egy GB P35 deszkát, a Xeonnal 5 évig, hibamentesen. Szóval ha gondolod, érdemes lehet erre lépni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Gallac
senior tag
válasz looser #23471 üzenetére
Elhiszem
Raktam fel Win 10-et már AMD 4000+ procis gépre, pontos proci tipusra nem emlékszem, de 2*3 Ghz volt a magok órajele, 4 G RAM-mal is egész jól ment, persze Ssd-vel.
Ezért kérdeztem itt, többen a procit (C2D E6750) tartották gyengének, de egész jól megy rajta.
Ami viszont a H2 frissítés óta igaz, kell neki a 8 G RAM, böngészőben videot nézve 4,8-5 G a memória felhasználása.''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''
-
CirrMee
addikt
válasz jézusom #23472 üzenetére
Senki nem fogja megmondani neked, hogy a te procidnál hol lesz a határ, lévén minden példánynál más és más a határ. IBT / Prime95 letölt, aztán elkezded csökkenteni a feszt, majd minden lépést tesztelsz.
-
jézusom
addikt
Sziasztok! Van egy Pentium G3420 procim (msi h87 g41pcmate lap)
Nem tuningolni szeretném, viszont azt el lehet érni valahogyan, hogy kevesebbet fogyasszon? jelenleg kivettem a video kártyát meg a HDD-ket csak egy ssd megy, Így 30-50 watt között mozog egy dugaszos mérő szerint.
Arra gondoltam esetleg a proci feszt lejjebb venném, csak nem tudom meddig szabad, meg azt sem hogy mekkora teljesÍtmény esés lesz. Nem kell sok kraft, egy 0/24 nast szeretnék torrent meg home assistant és smb célokra.
Nyilván a hddk majd vissza mennek, csak az összehasonlÍtás miatt levettem a méréshez.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Gallac
senior tag
Természetesen SSD-re telepíteném
''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''
-
Gallac
senior tag
Sziasztok!
Intel Core 2 DUO E6750 (2*2,66 GHz) proci, ASUS P5B lappal, Nvidia 9600 GT 512 Vram, 8 Giga DDR2 RAM elég lehet Win 10-hez szerintetek?
Köszi
''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''
-
Maxxy10
addikt
Sziasztok!
Milyen gyakran kell újra pasztázni a processzort? -
Phoenixy
senior tag
Sziasztok,
Remélem jó helyre írok. Úgy 2 hete vettem egy i5-11400F-et, és most volt először, hogy komolyan használtam egy videó renderelésnél. Gondoltam közben megnézem a hőmérsékeleteket. A maximumnál "CPU: 74C; CPU Package 85C" volt, bár ez általában csak pár másodpercig volt, aztán visszazuhant a package 68C-ra, de mivel akkor a hűtő fordulatszáma is rögtön lecsökkent (~1300 rpm-ről 700-ra), ezért 10 másodperc múlva megint 85C volt, és ez a ciklus ismétlődött végig a renderelés alatt.
A 4,4 Ghz-et stabilan tartotta végig.
A hűtő egy Be Quiet! Shadow Rock Slim.
Ezek az értékek normálisak? Nekem kissé soknak tűnnek.Motorola 4EVER
-
őstag
Sziasztok! Lenne nekem egy AMD Ryzen Threadripper 1950X cpu-m. Nem igazán vagyok tisztába vele,hova sorolható ez? Pl intel terén mi azon tudású vele? Továbbá mennyire jó cpu ez? Nincs szükségem rá, szeretném eladni de nem tudom árban hova soroljam,mivel azt sem tudom milyen proci ez? Mire ajánlott stb... Azt látom hogy nem egy elterjedt darab Játékra alkalmas? Kihajt egy erősebb vga-t? Köszönöm a választ
-
pergabb
senior tag
válasz Darko_addict #23460 üzenetére
1080p-re 10500 is jó neked, de egy 3600x is bőven megteszi. 11.gen igazából húzva okés, amúgy nem nagy durranás. Köv. gen érdekes lesz, de kb teszt, utána lépünk egyet, de első fecske, szóval majd 3-4 év múlva éri meg tényleg ugrani egy nagyobbat. Nem csinálsz semmi extrát, akkor igazából egy 10400f is bőven elég lenne egy normál kártya mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
1080P-re még érdemes i5-11600(K)-t venni?
Nagyobb felbontásra nem akarok váltani, emiatt nem akarok túllőni a célon se. Ha 40-nel olcsóbban tudnék venni régebbi i5 + alaplap párost jelentős hátrány nélkül, lehet amellett döntenék.Köszi!
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
veterán
válasz John D'oh #23457 üzenetére
Alapvetően szokott működni az MSRP * árfolyam + ÁFA a magyar bolti árra, ez itt most:
259*305*1,27 ~ 100kDe persze megjelenéskor lehet picit drágább, meg nem tudni milyen extra igényt generál, hogy most kb nem lehet AMD APU-t kapni, meg el vannak még mindig szállva a dVGA árak, szóval majd kiderül.
solfilo
-
John D'oh
aktív tag
A 259$-os ajánlott ár az AMD-től a Ryzen 5 5600G-re vajon mennyiért jelenik meg a magyar boltokban majd szerintetek ? Elvileg aug. 5-től már elérhetőek lesznek.
-
Gyick
őstag
hi!
A 3600-os procival mi történt hogy megint 75-80k lett az ára sok helyen?[ Szerkesztve ]
-
titanium_100
tag
Üdv!
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/212275/intel-core-i5-11600k-processor-12m-cache-up-to-4-90-ghz.html
ennél a cpu-nál nincs feltüntetve a H570 chipset. Ezt tényleg nem támogatja? Mert az alaplap oldalán viszont meg támogatja a 11. generációt, s ez ellentmondásos.
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/TUF-Gaming/TUF-GAMING-H570-PRO/techspec/
A kérdés: a 2 termék egymással kompatibilis avagy sem? -
tasiadam
veterán
Azt lehet tudni, hogy az alder kis magjanak IPC-je mit tud? Marad a skylake szintu?
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
CirrMee
addikt
válasz axwel18 #23452 üzenetére
Kérdés, hogy mennyire tud szellőzni a gépházban, az a példány ugyanis elég szépen tud fűteni, létszükséglet neki a jól szellőző kuckó. Próbálkozhatsz alulfeszeléssel is, mert azt a generációt sokszor nem kevéssel lehet így lefaragni - sokszor akár úgy is, hogy kevés oc megy mellé.
-
axwel18
senior tag
Sziasztok.
Napokba vettem egy félkonfigot, retro célokra. Asus P6T alaplap I7 920 3x2gb 1333mhz-es ram. Felpattintottam rá a Thermalright Macho RevB.-t és tuningal és tuning nélkül is olyan 80fok környékén megy a proci, ez valami érzékelő hiba lehet ? Lehetetlennek tartom hogy ezzel a hűtővel 80 fokon menjen még akkor is ha bios reset-et nyomok és minden full alap.
Vagy az lehetséges hogy az átvitt windows miatt mér rosszul ? Megpróbáljak egy windows újratelepítést ? Mindent újra pasztáztam az alaplapon is a déli és északi hidat.
Előre is köszönöm a válaszaitokat.[ Szerkesztve ]
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy létezhet olyan cpu beállítás a biosban, ami befolyásolhatja a cpu teljesítményét?(itt a frekvencia és feszültség és hasonló társai kivétel lenne)
msi b550 gaming plus ryzen 5800x#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
bul07
nagyúr
Processzor eladás előtt vagyok, tudnátok írni pár tesztelő programot aminek az eredményét berakhatom a hirdetésbe hogy a vevő lássa hogy jó
(Mondjuk mikkor játszok 100% pörög több órán keresztül, de azért kell program eredmény is)Ha kivettem utána már nem tudom tesztelni így előre dolgozok
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Egy kis retro:
Asus P5QSE2 alaplapba (775-ös) szeretnék a mostani E5200 helyett egy jobb procit rakni. Reális áron (max 5K-t gondoltam rá) Core2 Quad Q8400 lenne, amire gondoltam. A kérdés, hogy tényleg sokkal gyorsabb proci ez, megéri ennyiért? A másik, hogy vajon hűtőt már honnan szerzek hozzá, mert az E5200-hoz a gyári hűtője van, de nem hiszem, hogy az elég lenne a Q8400-nak...?
A harmadik, hogy jelenleg csak 800MHz-es memóriák vannak a gépben és ez már kényesebb ügy, mert ma már nem biztos, hogy találok használtam pont olyan páros memóriamodult ami elketyeg az alaplapban. Szóval he nem rakok bele gyorsabb memóriákat, az nagyon vissza fogná a Q8400-at (1333 FSB)?
THX!
-
arabus
addikt
válasz steewcv65 #23447 üzenetére
Játékok alatt főleg.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
steewcv65
őstag
válasz arabus #23446 üzenetére
3600cl14 az rendszer szinten es jatekok alatt is kimutatkozik?
#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
arabus
addikt
válasz steewcv65 #23445 üzenetére
Igen,sokkal ugysem tudnál 3600 fölé menni akkor meg jobb egy stabil 3600 cl14.
Ezt esetleg kis feszemeléssel még tudod fentebb tolni 3733 körűl a cl14 az már szépen tol majd.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
steewcv65
őstag
válasz arabus #23444 üzenetére
Idozitese miatt sokkal gyorsabb, jol gondolom?
#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
arabus
addikt
válasz steewcv65 #23443 üzenetére
3600 cl14
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
steewcv65
őstag
Sziasztok lehet kicsit off topic...
5800x procimhoz melyik ramot erdemesebb venni?
3600mhz cl14 2x8gb
4000mhz cl18 2x8gbJelenleg g skill trident z 3200 cl16 2x8gb van
-
akey
tag
Sziasztok,
Van egy Dell Precision T3600-asom benne egy Xeon E5-1620 v1-el.
Szeretném ebben a nagy hőségben kicsit alulfeszelni Throttlestop-al.
Sajnos úgy vettem észre, hogy nem sok lehetőségem van rá. FVIR még nem támogatott és a "Voltage id" sem állítható. Van valakinek tapasztalata ilyen, LGA2011-v1 procival és az undervolting-al? Előre is köszönök bármilyen tanácsot.[ Szerkesztve ]
-
juve600
nagyúr
sziasztok !
i5 4590
egész nap játszott a géppel a fiam,most estefel kikapcsolta egy órára a gépet,vissza és lassú a gép
nézem a win minialkalmazást és látom hogy 1 mag megy a négyből, hwinfo-val is néztem az is 1 magot mutat
kivettem a procit,újra pasztáztam,vissza
de semmi ugyanúgy 1 mag megy
mi lehet a gond ? meghalt a proci ?
-
steewcv65
őstag
válasz pergabb #23437 üzenetére
Neztem par videot es mindenkinek ezt csinalja, szoval nem a processzor csak egyszeruen ilyen rosszul van optimalizalva. Viszont lehet lesz olyan akiket a topikban levo szakik majd felre fognak navigalni es az ugy nagyon nem okes
[ Szerkesztve ]
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Utoljara itt tobben is azt irtatok,hogy warzoneban bizonyos reszeken a palyan azert esik le 80% gpu kihasznaltsagom,mert cpu limitem van(5600x,rtx3070,fhd)
Erre azt mondtam,h szerintem hulyeseg, es mivel van mar egy 5800x a gepemben es azzal is produkalja a jelenseget, igy csak megerosodni latszik, hogy a cpu limit nem megalapozott es nek volt igazam.Maga a jatek szar fos es optimalizalatlan....#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Csöves
őstag
Adott egy Emachines E510 laptop, amibe procit szeretnék cserélni.
A T7300 vagy T7500 kompatibilis lenne?
Ha nem jó helyen kérdezem, akkor elnézést.Aquila non captat muscas.
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Olyan kerdesem lenne,h van itt valaki aki valtott 5600x rol 5800xre?Az erdekelne,hogy fhd felbontas mellett mekkora pluaz teljesitmenyt adott warzone alatt fpsben!?
Yt videokat lattam,de sajat tapasztalatokra lenne kivamcsi.#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
tasiadam
veterán
-
steewcv65
őstag
Sziaztok!
Warzoneban a gpu kihasználtságom miért ugrál fhd-ban 70-99% (110-198)között.Fps limitálás kikapcsolva, amit megfigyeltem,hogy qhdban 90-98 között megy a kihasználtáság(110-140fps)
r5 5600x
16gb 3200mhz
3070trio x#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
veterán
Szia!
Köszi a beszámolót!
Az alábbi topikban szerintem örülnének az írásnak többen, a neve ellenére nem korlátozódik a 2000G és 3000G APU-kra.
AMD Ryzen 5 / 3 2***G/3***G "Raven Ridge, Picasso" (AM4)Itt meg örülnének szerintem, ha bedobnál egy U-s Renoir eredményt
3DMark Night Raid eredmények (IGP-sek ide!)[ Szerkesztve ]
solfilo
-
tasiadam
veterán
Az IGP nagyon keri a savszelt a ramtol. Oseimnek volt i3 4150 meg 1x4gb ram. 1600as. Kapott + 1x4gb-t es lolban majdnem duplazodott az FPS. Aztan jott egy i5 6400. Kapott egy 2x4gb 2400as ramot, de frekiben rosszabb iGPU-t tartalmazott a CPU. Na ez meg ratett par szazalekot. Rendesen hasznalhato lett. Korabbi 30-40fpsrol 60-80ra felment. Ha az ember dolgozni veszi, akkor az 1x tetszoleges ram eleg, de a jatekok igenylik.
-
.mf
veterán
Nem kérdés, beszámoló Sőt, nem is teljesen CPU, hanem az IGP részleg - olyan topicot nem találtam, de gondoltam érdekes lehet még másoknak is.
Nemrég vettem egy Hp Probook 635G Aero G7-est, leginkább a kijelzője miatt, de tetszett az alacsony tömege is, na meg hogy Ryzen 4xxx van benne (a legjobban leakciózott a legkisebb 4300U volt, Vega 5-tel), amivel néhány régebbi játék is mehet, ha rossz időben ragadok kint valahol és nincs jobb dolgom. Notebookcheck-en már előtte megnéztem, hogy egész vállalható FPS-értékeket produkál játékokban, gyakran az Intel 8xxx-széria UHD-620 / -630 dupláját.
Gyárilag 1 db 3200 MHz 8 GB-os modullal jött. Kipróbáltam egy régi nagy kedvencet, felraktam a Skyrim 2015-ben felújított Special Edition változatát. 1080p low-t állított be a launcher, előbb full stock, majd később jött egy kis ini tweak, végül kapott egy második RAM-modult is. Helgen kijárattól Riverwood, majd Whiterun előtt az óriásig:
- friss gép, még alig pár programmal, Radeon Suite és ini tweak nélkül: ált. 28-32 FPS, ritkán beesik 24-re
- pár program, Radeon suite levont pár FPS-t, ellensúlyozandó ini tweak: ált. 26-29 FPS, egy-kétszer beesik 24-re
- második 3200-as modullal: 36-40 FPS, egy lángszórós kivégzés-animációval egy pillanatra beesett 30 alá.Eléggé ki volt éhezve az IGP sávszélre, hogy 25-40%-ot ugrott a második modullal. Pedig ez már gyors, 3200-as RAM volt, nem a szokásos 2133 vagy 2400-as. Végre kezdünk elérni arra a pontra, hogy már egy IGP is elég jól futtat egy vizuálisan kellemes játékot, és nem darabos-kockás, látványosan rossz képi minőségű minden. Remélem hamarosan jön az AMD új grafikus részleget felvonultató APU-ja (ugyanis a 2xxx, 3xxx, 4xxx és 5xxx is még ugyanarra a GCN-re épül). Viszont ha már ennél is ennyire szűk keresztmetszet a memória-sávszél, annál még inkább az lesz.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
tasiadam
veterán
Csókolom. itt lehet ARM kérdéseket feltenni?
-
Elk_hound
tag
válasz Novver #23415 üzenetére
Egyszer gyanakodtam CPU hibára. A gép minding ugyanúgy fagyott meg. Nem resetelt, nem indult újra, a képtartalom szó szerint megfagyott, állókép lett. Még a reset gomb sem élt, csak a kikapcsolás segített. Soha nem terhelésen és csak miután win10 került a gépre, 8.1-el nem. (azt is szídtam, mivel frissítéssel kezdödött a jelenség, ment is vissza a 8.1) Aztán pár update kör után megint bepróbálkoztam, de a jelenség megint elöjött. Memtest ok. Alaplap hiba kizárása céljábóli kicseréltem másik hasonlóra a CPU-t (nem ugyanolyanra, mert az csak három modulos FX volt) erre a hiba megszünt.
Mondom megvan a bünös, megy kulcstartónak....
Szerencsére elöbb elkezdem visszaállitani a (pár éve/win generáció óta) szokásos BIOS (köztük undervolt) beállításaimat, és egyszercsak megint...
A 6300 berakásakor a bios resetelt, ezért hittem hogy a 8350 elromlott. Pedig csak az arhitectura nem tolerálta az undervolt-turbo-win10 együttállást.
A gép ( meg a proci) azóta is él, mert meg nem halt.[ Szerkesztve ]
-
Novver
senior tag
válasz steewcv65 #23418 üzenetére
Próbáld meg eggyel alacsonyabb sebességen. Ha azzal nincs gond, akkor rakd vissza a mostani sebességre. Ha ott megint hibázik akkor nem döglött a ram, csak a lap nem tudja kihajtani megfelelően azokon a beállításokon. Ahogy hokuszpk írta, van Ryzen Timing Checker, azzal be lehet lőni gond nélkül.
Esetleg lehet hogy kell neki egy kis plusz feszültség.Life is a game... The game is my life!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz steewcv65 #23416 üzenetére
AMD eseten az első Athlon 64 óta...
@#23418 : lehetseges. elsore hibas beallitas, sokadikra kitalalja.
Ryzen Timing Checkerrel nezd meg, milyen idoziteseket allit be, amikor bebootolt, es abbol kiindulva probald a biost beloni.
apropos. ramok a 2-4 slotban vannak ?[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
steewcv65
őstag
válasz Viktor77 #23417 üzenetére
Az lehetseges,hogy egy gep a bootolosanal hibara fut a ram(jelzi az alaplap led).De rastart utan meg jo nem fut hibara bootolasnal?3 kulonbozo rammal is ezt csinalja hideg inditasnal, windowsba neha dob kekhalalt is.
Ryzen 3600
B450Aorus elite#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
steewcv65
őstag
válasz Novver #23415 üzenetére
Sziasztok!
Ryzen 3600-ban a memória vezérlő már a processzorban van, jól tudom?#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
tag
válasz Dilikutya #23413 üzenetére
Ez nem teljesen így van (azért írom ezt, mert azóta is ugyan az a konfig, csak a processzor lett lecserélve). Új, boltból vásárolt i5 10400f kb egy hónapot bírt. Visszakaptam az árát, vettem egy másikat. Mindig ki lehet fogni egy hibás darabot. Nekem például kifagyott és újraindult.
Én egy másik processzorral próbálnám ki első körben a konfigot, hogy kiderüljön, hogy valóban azzal van gond. -
Dilikutya
félisten
válasz sakal83 #23403 üzenetére
CPU-ra tudtommal nincs olyan tesztprogram, mint pl. RAM-nál a memtest86. De nem is igazán jellemző, hogy bármi baja lenne, ha mégis, akkor leginkább nem megy. Ha újraindul a gép, az inkább táp/alaplap/memória, esetleg tuning hiba.
Mióta PC-vel foglalkozom, összesen két hibás CPU-val találkoztam, az egyik egy kupak nélküli Athlon XP volt, aminél élek a gyanúval, hogy a hűtő debil felfogatása miatt beszereléskor én sarkaztam le, a másik pedig eleve döglötten került hozzám, lehet egy elfüstölt táp nyírta ki.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
-
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Problémám a következő lenne (warzoneban) fhd-ban és 2k-ban is u.a fps-em van és a beállítások sem változnak csak a felbontás...Ez mitől lehet?
Friss driverek, gép:
ryzen 5 3600 @4,5ghz
16gb 3200mhz cl16 (2x8gb)
b450 aorus elite lap
rtx 3070 gigabyte
Van ötletetek?#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Az lenne a kerdesem hogy milyen programmal lehet tesztelni hogy hibase a cpum? Ami vhogy esetleg logolja is a hibat ha ujraindul a gep.
Koszi
-
matrix23
tag
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni hogy 4.generációs intel procinál, számít e tuning szempontból a memória órajele?
Tehát mondjuk egy I5 4690k vagy egy I7 4790k mellett hogy 1600-as 1866-os 2400-as....stb
mhz-es ramok vannak.
Minél magasabb a ram mhz-e annál magasabb mhz-et lehet kihozni a prociból? Vagy ahogy emelem a proci órajelét akkor a memóriáé nem emelkedik?
köszi(Utoljára még 775ös konfigomat tuningoltam..q9550 et, ott nem volt mindegy hogy 800as vagy 1066os ramok vannak..)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest