Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viktor77
titán
-
gohannn
csendes tag
Sziasztok.
Van egy Asus H87M-plus alaplapom , benne egy i5-4440 processzorral , a napokban vásároltam egy i5-4690k processzort , viszont ezzel a processzorral nem kapok képet. Tudnátok segíteni mi lehet a probléma ? Biost frissítettem és a lap is támogatja .
-
DravenMoral
senior tag
válasz BogyóBP #23288 üzenetére
Üdv. Az általad említett "paszta" 6.2W/mK, míg az artic mx-4 hűtőpaszta 8.5W/mk-s vesztőképességgel rendelkezik.
Emellett az artic-nak 8évig van hatékonysága akár, az általad említettnek pedig csak 3év.Szóval összességében jó "paszta", de ha választanom kéne, akkor inkább artic mx 3-4 lenne, megbízhatóbb, még ha azt el is kell kenni.
Nagyon nagy különbség nincs a kettő között amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
Raven18
csendes tag
Üdv
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A problémám a következő: a gép bizonyos időközönként zöld képernyőt mutat, hang kifagy, majd a monitor(tv) kikapcsol, de a gép megy tovább.Eközben pedig az alaplap CPU diagnosztikai lede világítani kezd.Ezt a problémát egy sima újraindítás megoldja, és minden működik tovább.Gyors, játék alatt nem csinálja sose, semmi más gond nincs.Van hogy ez napokig nem fordul elö, van hogy egy nap többször is.Semmi hibát nem ir, se hibaüzi, semmi.csak igy random.A gépen gyári bios van,nem lett frissitve, a vga driver a legfrissebb (de régivel is ezt csinálta).
Pár hónapja van ez a jelenség.Igaz a windows sem mostanában lett újrarakva(évekkel ezelött)Esetleg valakinek valami ötlet, mi lehet a gond?
A konfig: ga-ax370-gaming k3, hyperx fury 2x4gb, ryzen 5 1600x, radeon r9 380, chieftec a80
(+ 2 hdd és egy ssd,melyek 100%-osak)
Elöre is köszönöm -
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Bár ide és oda is tartozhat ez a kérdés de talán inkább itt jobb. Láttam egy ilyen thermal grizzly carbonaut nevü hővezető lapkát amit a procira kell "ragasztani"? és aztán rátenni a hűtést. Tetszik az ötlet mert nem leszek tökig maszatos és nem folyik a paszta mindenfelé még kis mennyiség esetén sem de vajon mennyire hatásos ez a megoldás?
[link][ Szerkesztve ]
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
zsolt200
tag
Sziasztok! Húzással kapcsolatban érdeklődnék. Van egy I7-6700k procim, Gigabyte z170 hd3 lappal. 4,2ig gond nélkül húzható, azonban ez felett már ahogy ráküldöm a tesztet rögtön kékhalált kapok. 1,3 voltig adtam neki egy kis plusz kakaót, de többet nem mertem. Ez volna a gondja, még többre lenne szüksége, vagy más állhat a háttérben?
[ Szerkesztve ]
http://steamcommunity.com/id/zsolt100/
-
Tepsifüles
tag
-
DravenMoral
senior tag
Nem is rossz ötlet, köszönöm.
-
ColdMan
tag
válasz DravenMoral #23282 üzenetére
Keresel olyan méretű rugót, ami befér a lamellák közé, és összefogatod vele a két ventit.
Szerintem azt könnyebben találsz, mint a gyári lefogatót.[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Szép napot!
Kérdésem furcsa lesz, de remélem, mindenki meg fogja érteni.
Van nékim' egy drágalátos be quiet pure rock slim cpu hűtőm, azon pedig egy db, gyári hűtés.
Nos.
A másik oldala ugyan olyan, mint amelyik oldalt van a gyári hűtés, pont ugyan ott van kis kivágás-bevágás, és lenne is egy másik 4pines, 12cm-es hűtőm, ami tökéletesen passzol oda.
Na mármost..Passzolni passzol, csak nem tudom mivel lefogatni..
Kéne egy hasonló lefogató, mint a gyári hűtéshez kapott.
Nem találok erre weboldalt, de használtan sem árulnak, ahogyan láttam.
Valakinek valamilyen ötlet, hogy hogy oldjam meg?
(Gyorskötöző, ragasztó, csavarok nem játszanak, egy jól betekinthető házba megy bele, nem fogom csúfítani a látványt a félmegoldásokkal.)
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Tepsifüles
tag
Sziasztok, bump a téma:
Szerintetek Ryzen 7 3700x, MSI b450 Tomahawkban 45-79 fok közti "üzemi hőmérséklet" normális? Gyári hűtő (79 fokra pl.: Europa Universalis 4 alatt megy fel).Sabee
-
TBMC
addikt
sziasztok!
végül a javaslatok alapján proci cserére került sor.
10400f -> 10850k41fokos idle temp biosban mennyire normális? (quiet pump, fans beállítások mellett)
Arctic mx4 2019 paszta került be.továbbá,
minden alap beállításon/auton megy biosba cpu-t illetően, így oly kérdésem lenne, mivel távol áll tőlem a cpu oc, (gpuban picit jobban otthon mozgok), van esetleg kezdeti beállítás amivel érdemes próbálkozni biosban, ami stabil? amennyiben igen, miket érdemes konfigolni?
a teljes cfg:
Gigabyte Z490M Gaming X
10850k + Corsair H100i RGB Platinum SE (passzív víz)
2x8GB Corsair Vengeance RGB Pro 3200mhz (CMW16GX4M2C3200C16W)
Riotoro Engima 850W
Asus Rog Strix 3080 White 10g OC (alulfeszelve)
Corsair Crystal 280x microelőre is köszönöm!
-
Downsampling
senior tag
válasz DraXoN #23277 üzenetére
Szia!
Elvileg a lap a tuning előtt megkapta a legfrisebb BIOS-t, a legfisebb drivereket (mindenfélét).
A hőmérsékleteket néztem Prime95 alatt, 80-82 Celsius fok fölé sehol, semmikor sem ment egyik mag sem. A VRM hőfok is teljesen rendben volt.
Ja igen, a CPU-t a hétvégén állítottam be és teszteltem 4,2 GHz-re. Előtte alapórajelen, 3,4 GHz-en ment. Igazából az ilyen játékok, mint amit írtam, pl. CS2 nem igénylik az erősebb CPU-t és ugye nem túl combos 2 GB-os GTX 1050-en is simán futnak. Csak a jövőre nézve lenne jó a 4,2 GHz, illetve mondjuk késöbb kapna a gép egy erősebb VGA-t.
Szóval, a CPU tuningon kívűl semmi nem változott, minden maradt ugyanazon a beállításon. De tuninggal laggolnak a játékok. Míg tuning nélkül nem.
Ránézek azokra, amiket írtál, és jelentkezem.
Köszi addig is! -
DraXoN
addikt
válasz Downsampling #23276 üzenetére
Akkor valami ott még se bírja.
kicsit lejjebb véve van ilyen jelenség? mondjuk 4.1 vagy 4 GHz-en.A rendszer előéletének ismerete nélkül kérdezem:
Mióta van ez így? mióta fut ezen az órajelen a cpu? régebben jó volt ez az érték?Lehet nem is feltétlen a CPU számítási része nem bírja az órajelet, hanem mondjuk a PCIE kivezetések nem bírják a többlet terhelést. De lehet csak szimplán túlmelegszik valami. Vagy akár driver gond (energiamanagement CPU részéről?)
Amit lehetne:
Nézni cpu és alaplapi VRM hőmérsékleteket.
Órajeleket nézni terhelés alatt.
Windows energiasémát teljesítmény centrikusra állítani és úgy is megnézni történik-e ilyen jelenség.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Proci: i5 4670K 3.4@4,2 GHz
Alaplap: Gigabyte GA-Z97X-SOC (elég komoly gamer lap volt anno)
RAM: 4x4 GB Corsair Vengeance 2133 CL9 (ez az alap)
VGA: Asus GTX1050 2GB
A probléma: a proci minden gond nélkül fut 4,2 GHz-en (több órás P95-tel tesztelve, stb.), a teljes gép atomstabil. Mégis, a legtöbb olyan játékon (is), amik több mint tíz évesek (pl. CS2 online) ha húzva van, pl. 4.2 Ghz-en egyből laggolni kezd, míg alapórajelen, vagyis 3,4 Ghz-en tökéletesen fut.
Mi lehet a gond? Mit nem veszek észre?
Köszi! -
veterán
válasz Zoli0137 #23273 üzenetére
A frekvencia eltérés ledolgozható akár tuninggal, nem mérvadó különösebben. Ami difi van még, hogy valamivel jobb hűtőt kap a 3600X, de nem annyival, hogy ekkora árkülönbséget megérjen. Én maradnék a sima 3600-nál.
3600 - Wraith Stealth
3600X - Wraith Spire
forrás (itt rendesen olvasható, hogy melyik melyik)[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Zoli0137
csendes tag
válasz solfilo #23272 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a pontos és precíz választ.
Így igen.. Látszik, hogy a 3600 bőven jobb teljesítményt mutat. Nade ott van a nagytesója az X változat. Róla nem találtam hasonló összeírást bár szerintem rossz helyen keresem.
Megéri az a 0,1GHZ +30 ezerért?
Eddig a 3600nál áll a kezem.
~ Zoli
-
veterán
válasz Zoli0137 #23271 üzenetére
Ugye nem ilyen userbenchmark és társain nézted?
Itt egy rendes teszt, lementettem neked két releváns táblázatot.
Ahogy nézem, elég durván ki tud kapni a Ryzen 5 3500X a 3600-tól, de persze van, ahol nem olyan nagy a difi. Egy biztos, a 3500X nem erősebb, mint a 3600.
Játékban meg kb egál, de ugye a 6/12 miatt időtállóbb lesz, mint egy 6/6, Intel se ad már 6/6-os procit. Konzolok is 8/16-osak (előző gen 8/8, gyenge magokkal, így a tegnap és ma játékainak általában elég a 6/6), de idővel tovább javul majd a pc játékok szálkihasználása, ami a 6/12 malmára hajtja a vizet.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Zoli0137
csendes tag
válasz DraXoN #23268 üzenetére
Főként játék lenne a célja, de lenne benne munka is.
Vágó és modellező programok.Úgy kb 30ezer forint a különbség de a 2 processzor között sincs hatalmas eltérés.
Így ezért kérdeztem, hogy lényegében ehez a laphoz melyik CPU lenne a legtökéletesebb.
A hozzá tartozó VGA az hát... gyegécske de legalább működik. R9 280x[ Szerkesztve ]
~ Zoli
-
DraXoN
addikt
válasz Zoli0137 #23267 üzenetére
3500x csak 6 szálas (nincs SMT/HT) míg 3600x 12 szálas.
A jelen játékaiban talán (még) ez annyira nem számít, a jövőben a nagyobb testvér lényegesen jobb lehet.. Munkára, videókódolásra a nagyobb már most jobb lehet (bár a "munka" képlékeny, hogy mit takar).The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Zoli0137
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném érdeklődni tőletek, hogy melyik processzort válasszam?
Ryzen 5 3500x vagy Ryzen 5 3600x?
Nem tudom eldönteni sajnos.
3500x Olcsóbb és szinte azonos szinten van egyel nagyobb testvérével.
Alaplap hozzá: ROG STRIX B450-F GAMING IIMás az órajel na meg a fogyasztás is de szinte majdnem azonos tulajdonságok.
Válaszokat előre is köszönöm!~ Zoli
-
tixem
addikt
válasz Sztyepadzso #23263 üzenetére
Állítólag minden mag ezen a terhelésen van. Még nem volt időm elmenni megnézni. Mondjuk már alapból ott elqrta, hogy 10400f-et vett azt alányomott egy jó drága strix deszkát. Imádom amikor aránytalanul hajigálnak össze emberek pc-ket. Persze nem a processzort hibáztatom, valamit állítani kell azt jó lesz az, csak még nem tudom mit
Fullhd #23262Galaxy S24 Ultra 1TB ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■)
-
DravenMoral
senior tag
Szia!
Valószínűleg a hdmi-s monitor/tv-t ismeri fel első képernyőnek a dedikált(alaplapi gpu), és csak arra küld képet.
Nekem ugyan ez volt, vga-s monitor, hdmi-s tv. Bios-ig csak a tv-re küld képet, ha betölt részlegesen a windows, utána kap képet a monitorom is.
Biosban állítgattam már rengeteget, de a hdmi lesz a fő prioritása akkor is a lapnak.Megoldás: kell egy videokari, azon már bios-nál is lesz mindkettő képernyőn kép.
Vagy ha nem használod a tv-t, akkor húzd ki addig, ameddig te csak a fő monitort használod. -
veterán
válasz Tepsifüles #23254 üzenetére
Részlet a procid topikjának összefoglalójából, ott érdeklődnék inkább.
Processzor hűtéséről pár fontos gondolat:
A Zen2 processzorok megváltozott gyártástechnológiája és felépítése miatt romlott a hőátadó képessége az előző modellekhez képest.A gyári coolerek alapbeállítások mellett ellátják a feladatukat, viszont ha a tuning mellett döntesz, vagy érzékenyebb vagy a magasabb hőmérsékletekre akkor szerezz be egy acélosabb hűtőt.solfilo
-
Sztyepadzso
őstag
És a cimbinek minden magon van ez a 40-50%?
A Minecraft Bedrock 80-as chunk látótávolságnál 95%+-ot használ(r5 3600X)- ha az ember repül , és nézelődik, az folyamatos 100% .
Vagy Sequator , asztrofotós app(nyilván ehhez kell nyersanyag is- a képen 5 GB, 68 db dng fájl van épp feldolgozás alatt)
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
wot esetleg? csak mert ingyenes és kihasználja a több magos cpu-kat is (amióta pár éve újraírták a motort), igen jól skálázható minden irányba.
De van annak csak egy "tesztje" amit szintén le lehet tölteni (WOT Encore)..
Vagy még jobb ötlet: 3Dmark, külön-külön teszteli a VGA-t és CPU-t egyes részeken. Szintetikus, de erre jó, és a pontszámból látható a végén, hogy hasonló hardverrel mások mennyit érnek el, így ténylegesen kiderülhet van-e botleneck valamiért.bár nem játszom pubg-vel, de ha jól tudom pár éve mindössze 6 szálat terhelt maximum, így mivel a cpu 12 szállal rendelkezik a 48százalék talán reális is (órajelben meg "lepkefing" a 10400, nagyon sok tesztben kapott "nem éri meg" megjegyzést amikor megjelent, csak manapság nincs más és azért lett mégis "ajánlott" cucc.. de túlzottan visszavették az órajeleit).
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
tixem
addikt
válasz DraXoN #23259 üzenetére
Pubg, gpu usage 48%, más momentán nincs neki. Hőfokok nem mennek 60 fölé, persze miért is mennének, félgőzön kihasználva.
Nem tudom mivel lehetne meghajtani úgy a vga-t, hogy tuti 100%-on menjen, hogy akkor mit produkál majd a processzor.
Galaxy S24 Ultra 1TB ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■)
-
DraXoN
addikt
kérdés:
milyen játék?a VGA azért nem túl izom, hogy minden esetben a CPU szakadjon meg (bár igaz az utóbbi se egy agresszív jószág).
ha bottleneck valami miatt a terhelés oka akkor túlmelegedés esetleg (rosszul felrakott hűtő? elmelegedő VRM?)
mivel volt "tesztelve"?
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
tixem
addikt
rog strix b460-h, i5-10400f, 2x16 gb hyper x fury 3200 mhz kit, gtx 1660 super, cm 650w gold táp alapú gép olyat produkál cimbinek, hogy semmilyen körülmények között sem megy 40-45 százaléknál feljebb a cpu használat, játék közben sem.
Elvileg passzolnak az alkatrészek, bár a ramot nem látom a deszka support listáján. Bottleneck lehet (érdekes lenne), vagy máshol keressem a hibát?Galaxy S24 Ultra 1TB ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■)
-
DraXoN
addikt
válasz looser #23256 üzenetére
Régebben volt valami windows "patch" elős módszer is erre a hack-re, csak a bios-os váltotta mert OS független (és telepítés után is megmarad).. nem is tudom vajon működik-e még a régi módszer (lehet csak bizonyos windows 10 verzió előtt?)
ha gondolod megkeresem majd ma este, az "egyszerűbb" és biztonságos(abb), ha nem merünk hozzányúlni a rendszerbioshoz.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
looser
addikt
válasz DraXoN #23253 üzenetére
Őszintén szólva nem szívesen vágnék bele, de a videót érdekes volt nézni. Kíváncsi lennék még összehasonlító videókra, mert ez azért elég nagy tartalék. Itthonról irodai munkára használom, ráadásul többnyire vpn-el, csak amikor cseréltem a P35+E5450 kombót, akkor tudtam, hogy mindenképpen ezen a vonalon szeretnék új(abb) gépet, mert relatív olcsón lehet jó teljesítményt összerakni. Néztem a blogodat és igazából amikor megláttam a hazai használt X99 piacot, akkor kezdtem el én is olcsóbb alternatívát keresni. Olvastam a review-kat, néztem a videókat, de nem mertem kínai deszkát rendelni, így maradtam ennél az ismertebb névnél. A ram 2x16 GB DDR4 ECC, ami összesen 20e Ft volt, a CPU is 20e és 10e a hűtő. Szóval 100e alatt megállt a dolog. Ehhez szintén nem akarok egy pár évig nyúlni :-)
Mivel ez általános cpu kérdéses topic, szerintem belefér, másnak is jó tapasztalat lehet. Esetleg megírhatod egy blogbejegyzésbe, az szerintem rajtam kívül is érdekelne pár embert. Az előző procinál is kellett kicsit "hekkelni"; az E5450 mikrokódjával kellett "megpatkolni" az alaplap (GB EP35C DS3R) biosát. Ez sokkal összetettebb műveletsorozatnak ígérkezik és mivel főképp irodai munka megy rajta, nem szívesen lépném meg, de tényleg érdekel!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Tepsifüles
tag
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy szerintetek normális e a gyári "Wraith Prism" hűtővel futó Ryzen 7 3700x 50-78 fok közti "üzemi" hőmérséklete? Otthoniban is és melóhelyi gépemben is ezek az értékek (egyik egy B450m Tomahawkban a másik egy B450 Carbon AC alaplapon van, Zalman S3 TG házban), a futó programok általában office+CAD illetve otthon gamelek BG3/Dota2/EU4 , melóhelyiben egy Quadro P2000 otthon egy RTX 2070.
Sabee
-
DraXoN
addikt
válasz looser #23252 üzenetére
igen, működőképes dolog, nekem is úgy megy a 2678v3-mam majdnem mindig 3.3Ghz-en ha kell terhelni (kivéve ha TDP miatt vesz vissza, ami szintén "kiiktatható" de utóbbit csak jó alaplappal érdemes, meg ha akkora a terhelés akkor úgy is sok száll megy már, így nem iktattam ki az enyémen a TDP-limitert csak az all-core turbót engedélyeztem).
nem tudom hirtelen van-e erre itt topic, ha kell keress meg privátban és mondom mit-hogy kell tenni. (ha nem boldogulsz)
-
looser
addikt
Ez elég izgalmasan hangzik :-)
Xeon V3 "Full Turbo UNLOCK" How To for X99 MotherboardsMindent tudok a rákászszakmáról...
-
DraXoN
addikt
válasz looser #23249 üzenetére
igen úgy kalkuláltam ki az alapján, valahol van magyarázat rá a lapon, de lényegében az alap órajelhez hány 100MHz adódik hozzá pluszban. és jobbról-balra haladva egyre több magra értve a terhelést.
De, hogy játékok alatt nem éri el a maximum frekvenciát azt jelzi, bizony, egyre kevesebb az a játék ami csak pár szálat terhel, a legtöbb ma már "megkóstolja" a többet is (de azt pont elég arra, hogy a CPU már ne turbózzon).
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz looser #23247 üzenetére
ez alapján: [link]
2618L3 V3 all-core turbó 2.5Ghz
Tehát:
8magnál: 2.5GHz
7magnál: 2.6GHz
6magnál: 2.7GHz
5magnál: 2.8GHz
4magnál: 2.9GHz
3magnál: 3.0GHz
2magnál: 3.4GHz
1magnál: 3.4GHz
Fogyasztási limit: 75W, amitől maximum 58másodpercet térhet el módosítatlan alaplapi biosnál és "visszavesz".A kép alapján látszólag tökéletesen turbózik (ha mindent terhelsz).
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Sziasztok!
Egy X99 Taichi, E5-2618L V3 szettel rendelkezem. A cpu nincs a támogatott darabok közt, de a lap felismeri, W10 alatt remekül működik, egy dolgot kivéve, hogy a turbó frekin még nem láttam soha dolgozni. Mi lehet az oka? Gondoltam a Prime95 elmegy a végéig, de nem. Néha játszom is és akkor jól jönne a magasabb egymagos teljesítmény.
Üdv
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
xmad
őstag
Sziasztok,
össze raktam egy pc-t irodai használatrai3-10100
dedikált vga nelkul.
eleg ami a processzorban van.
de azt veszem észre hogy belapcsolom a gépet és tök sok ideig nincs kép.. mintha a monitor nem kapcsolna be vagy nem kap jelet nem tudom.
monitor beallitasaival lehet valami vagy esetleg az integrált vga az ilyen? Vagy biosban nézzek szét?
hdmi vel össze kötve a monitor és a pc.
minden zsir új. -
DraXoN
addikt
válasz Tamás2310 #23240 üzenetére
Volt baja a win10nek fx-el anno de annak úgy lassan 2 éve, és kb. fél év alatt javították (bár sose ismerték el, hogy volt hiba, de egy nagyobb javítással az FX gond is megoldódott anno).
Igaz, úgy fél éve megváltam az FX-es gépemtől, így nem tudom azóta keletkezett-e valami.Anno nekem pl. vírusírtó okozott hasonlót míg FX-es gépre rakva (kaspersky, kaptam valahonnan, nem tudom már kitől 1 éves licencet, és gondoltam akkor használom, de egy 2-3 hónnap szenvedés után rájöttem, hogy az okozza a gondokat így végül nem is használtam el az 1 évet).
Alaplap volt másik is tesztelve? Nem-e az alaplapi vezérlő esetleg ami kezd megnyikkanni...
[ Szerkesztve ]
-
Tamás2310
tag
Sziasztok!
Ismerősömnek van egy régi gépe ami néha-néha lefagy 10-15 másodpercre és utána működik tovább. Processzoron kívül minden le lett már tesztelve és minden hibátlan. Rendszer már többször újra lett telepítve de akkor is ugyan ez volt a hiba. Linux alatt még nem próbáltam de az lesz a következő.
Külföldi fórumokon olvastam több írást, és ott is panaszkodtak hogy FX 6300 alatt fagy a gép egy ideje Windows 10-el. AHCI helyet IDE volt beállítva a BIOS-ban, átállítottam és mint ha ritkában fagyna.Gép:
Windows 10
AMD FX-6300 3.5GHz
ASRock 970 Extreme3 R2.0
Patriot 2x8GB DDR3 1600MHz (ÚJ)
Kingston 240GB + 480GB (ÚJ)
Corsair VS550 550W
XFX Radeon RX 570 XXX Edition 4GB GDDR5 -
Downsampling
senior tag
válasz DraXoN #23238 üzenetére
Szia!
Bocsi, elírtam: 4570K lett volna a 4670K ellenében.
Igen, OEM cucc, ez nem is zavar.
Anno a Costa Rica-i procik nagyobb eséllyel voltak húzhatók, még extrém módon is. De mivel tényleg csak minimális tuningról lenne szó, nem is ezen van a hangsúly.
Nagyon köszönöm a válaszod, az valóban logikus, hogy egy eleve magasabb órajelű prociból több hozható ki. Csupán az volt fura, hogy az eleve erősebb proci fele annyiért megy használtban, mint a picit lassabb 4570K
Köszi még egyszer! -
DraXoN
addikt
válasz Downsampling #23236 üzenetére
Létezik egyáltalán 4590K? mert én nem találtam (intel oldalán legalábbis nincs infó, és wiki oldalakon is semmi).
azt lehet valamit nagyon elnéztem...szerk:
ez valami OEM cucc lehetett, mert valóban van pár találat. De nem hiszem, hogy lényegében számítana ez a képességek szempontjából.. sőt a magasabb órajeles talán jobb kiindulópont lehet (persze ez nem garancia).. meg nem is ismerem annyira az intel cpu-it, hogy tudjam van-e bármilyen jelentősége a származási helynek.mondjuk szerintem ott ahol már a 4590 kevés, nem sokat segítene egy csak kicsit gyorsabb 4690 szintű cpu.. így én nem is látnék okot a nagy árkülönbségre (persze, nem ezen a logikán működik a piac).
[ Szerkesztve ]
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Újra próbálkozom, egy kicsit bővebben: Egy costa ricai i5 4690K-tól mit remélhetek? Van olyan jó, mint egy 4590K? Csak azért, mert használtban a K-végű 4690-ek 20 ezer körül vannak, míg a 4590K jellemzően a duplája. A szorzózár nélküli 4590 van kb egy árban a 4690K-val. Ennek olyan oka lehet, hogy a 4690 kevésbé jó széria, mint a 4590?
Amúgy csak kis mértékű tuningot terveznék, semmi extrém túlhajtás.
Köszi -
veterán
válasz Silentfrog #23234 üzenetére
Nincs mit!
Sok sikert a vadászathoz, valamiért hiány van ezekből is, kissé elszálltak az áraik, aprót is nézném.solfilo
-
veterán
válasz Silentfrog #23231 üzenetére
Szia!
UHD630 van benne, nem tudom milyen kártyának felel meg, de ha fontos az IGP erő, akkor inkább AMD, már egy 2200G/3200G is jó leveri IGP játékban.
Nem nagyon találok tesztet hirtelen, de iponnál volt IGP mérés, a tesztben van i3-9100, abban is UHD630 van, szóval kb így teljesíthet az i3-10100 is, IGP boost órajel is egyezik (1100Mhz)
solfilo
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok! Egy costa ricai i5 4690K-tól mit remélhetek? Van olyan jó, mint egy 4590K?
Köszi -
Silentfrog
veterán
Sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki hogy az intel core i3-10100 Igp része kb milyen vga-val mérhető össze tudásban? 2400-as memoriák lennének mellette.
-
strong333
csendes tag
Sziasztok!Van valakinek eladó Intel core i7 4702mq vagy 4712mq processzor?
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz zsigomark3 #23226 üzenetére
Mert ilyen konfigok dekkolnak itthon a szekrényben, és mivel nekünk nincs rájuk szükségünk, szeretném odaadni szülőknek + nagymamának a régiek helyett.
Ezek vannak:
- Dell OptiPlex 3010 (i3-3220)
- Fujitsu Esprimo P510 E85+ (i3-3220)
- és végül egy általam a rokonságnak épített gép 1 évvel ezelőtt, ami visszakerült (az ottani nagymamának nem tetszett, laptopot kért helyette, így majdnem 0km-es, ebben van a Ryzen 3)Ennyi az oka, ezt szeretném elosztani 3 helyre.
Szülőknél van az E8500 és a Pentium G3220, nagymamámnál pedig valamilyen P4 őskövület, tehát mindenki jól fog járni, mindössze azon agyalok, hogy a Ryzent hol használnák ki legjobban..
Kérdésedre válaszolva 8-10 oldalnál több nem szokott nyitva lenni, és alapvetően egyszerű, kisebb méretű dokumentumokat szerkesztenek, semmi extra. Időnként CAD terveket szoktak nézegetővel megnyitni, szerintem oda fogom javasolni a Ryzent, ahol arra is lehet számítani.
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
zsigomark3
tag
válasz A_ScHuLcZ #23225 üzenetére
Szia,
Azt megtudhatjuk miért i3-3220 és R3 2200G közül lehet választani?
Azt ugye tudod hogy egy 2013-as procit hasonlítasz egy 2018-as kiadásúhoz?
Ezért olyan látványos a különbség a teszteken.
A ryzen 3 2200G -t azt hiszem kb az intel i3 8100 / 9100F szintű procikkal szokták hasonlítani.Ettől függetlenül még az i3 3200 is jó választás lehet ha nem több száz böngészőoldal van megnyitva és nem többszáz megabájtos pdf-et szerkesztesz.
Üdv: Márk
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Az alábbi processzorokkal szerelt két masina között érzésre milyen mértékű teljesítménybeli különbség lehet, ha alapvetően böngészés, office használata, pdf fájlok szerkesztése, számlázó program használata (és hasonlók) a fő feladat? (mindkét gép 8GB rammal van szerelve)
Intel Core i3-3220
AMD Ryzen 3 2200GBenchmarkok alapján nagy a különbség, de azokra nem merek alapozni.
(Tervek szerint C2D E8500 és Pentium G3220 CPU-val szerelt gépeket fognak váltani.)
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
veterán
Most bejelentették a Cézanne-t notira, asztali startról nincs még hír, de eddig jött mindig desktopra is olyan fél éves csúszással.
3400G-nek van már utódja Renoir képében, csak sajnos OEM only egyelőre, de néha kapni boltban.Ryzen 3 PRO 4350G Zen2 4/8 Vega6
Ryzen 5 PRO 4650G Zen2 6/12 (~ Ryzen 5 3600) Vega7 pl itt most épp van, hűtő leírás szerint nincs, kép szerint van, rákérdeznék
Ryzen 7 PRO 4750G Zen2 8/16 (~ Ryzen 7 3700X) Vega85000G széria ezekhez képest érdemben csak prociban térhet el, maradnak elvileg Vegák az IGP-k a még be sem jelentett desktop szériában is.
Prociban erősebb mindegyik felsorolt a 3400G-nél, IGP-ben olyan nagyon nagy difik nem lehetnek, kevesebb, de hatékonyabb számolóegység van bennük.
IGP mérés anandtechtől, több játék is van
Tomiék IGP mérése
összesített eredmények átlag és min fps-ben[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Gyick
őstag
üdv!
Lehet nem ez a legautentikusabb topik erre a kérdésre.Szerintetek a közeljövőben fog jönni IGP-s Ryzen 5000? Valami a 3400G-nek utodja ?[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
Hali!
Olyan kérdésem lenne,hogy tegnap megjött az i9 9900K procim.Már irtam a saját topikjában,de valahogy csak nem kapok választ vagy napokba telik.
Eléggé melegszik erre ezt javasolták idézem:
"Bar csak a VID latszik, de 100% hogy tulfeszel.
Biosbol probalnek egy auto -50mV offsetet.
Vagy a feszt manualisan allitsd be kezzel 1.3V-ra es ehhez mehet a leggyengebb LLC amikor a legjobban esik a fesz.
Majd kb mennek feljebb az LLC-vel ha addig amig mar nincs fagyas.
Ha leggyengebben sincs akkor meg maradhat.
Biztos vagyok benne, hogy legalabb 50mVolttal tulfeszeli a lap a procid"
Régen tuningolgattam meg álligattam a Biost meg mostmár újak is nem tudom hogyan kezdjek hozzá.A gép adatai az adatlapomon...Köszi!
Ha rossz helyen járok akkor irányitsatok át köszi!Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
veterán
válasz fede94 #23218 üzenetére
"Abban az furcsa, hogy néha felpörög a venti, mert hektikusan emelkedik-visszaesik a hőfoka."
Érdemes ventiprofilt állítani biosban. Nekem 2400G, hőtermelése kb annyi, mint a 3400G-nek, hűtése viszont gyengébb (Wraith Stealth vs Wraith Spire). Eleinte nekem is fel felpörgött a venti (default beállításon), idegesített, beállítottam, hogy magasabb hőfoknál kezdjen el pánikszerűen hűteni, megszűntek az idegesítő felpörgések.
Hőfokok és egyéb ügyben a procid topikja: AMD Ryzen 5 / 3 2***G/3***G "Raven Ridge, Picasso" (AM4)Ha találsz, akkor Athlont is vehetsz, kb a linkelt Pentiumok ligájában van, prociban picit gyengébb talán, az IGP viszont jobb valamivel azoknál. Használtan is vehetőek szerintem. Athlon 200GE/220GE/240GE/3000G, ezeken a típusneveken futnak, amelyiket találsz jó árban.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
fede94
tag
válasz Viktor77 #23217 üzenetére
Árban alulról indulok, a minimumon szeretném megoldani ,de fejlesztenék mindenképp, 4 magost célzok. vennék mindenképp új lapot, mert az 20 körül megvan. A procik már drágábbak, 35 ről indulnak amit megvennék, mert már 4 magos. ezért lehet, hogy egy új, később továbbfejleszthető lapba most egy régebbi procit vennék. Ez lehet akár 2 magos. egyelőre minecraftnál tart a gyerek, nem tudom mi lesz a következő:). Én videokat vágok, ryzen 3400 g-m van. Abban az furcsa, hogy néha felpörög a venti, mert hektikusan emelkedik-visszaesik a hőfoka. Ezt gyerek gépénél elkerülném ha Intel nem ilyen. Ezt nem tudom.
-
fede94
tag
A fenti régi (Pentium (R) Dual-Core CPU E 5300@260GH) cpu helyett vennék újat vagy használtat, de nem tudom, hogy pl. ezek mennyire alkalmasak egyszerűbb játékokhoz, mint pl minecraft.
[link]
[link]
az használtaknál nem sokkal drágábbak, így ez még belefér, de magasabb árkategória már kizárt. Ezekben ugyanaz az integrált VGA van, amiről nem olvastam túl jókat, belépő szint tudom, de a gyakorlatban ez nem tudom mit jelent, mit lehet ezektől a Vga któl elvárni. Ha valaki ismeri és megosztja velem, megköszönöm előre is. Amúgy AMD is jó nekem, de azok drágábbak, úgy láttam (Ryzenek). -
RAiN91
őstag
Sziasztok
Windows server fut egy otthoni gépen, amit 3 felhasználóból használunk, távoli asztallal kapcsolódunk.
i5 3470 van benne, de az alaplap megadta magát, így fejleszteni szeretném, mivel amúgy is közel 100%-on megy sokszor a proci. Excelek futnak a gépen, amik netről kapják az adatokat, nonstop fut, illetve VBA is pörög az excel képletek mellett.Viszont a keret kb. 50e Ft alaplappal együtt, használtan, és a DDR3 RAM-oknál maradnék.
A kérdésem, hogy Xeon procik jobbak ilyen használatra? Nem élettartamban, hanem teljesítményre, mert több magos. Nem igazán ismerem a Xeon procikat, de hirtelen ránéztem, a legtöbb LGA 2011 v3, és alaplapot elég horror áron adnak. De van, amelyik LGA 1155. Vagy maradjak az i5-i7 párosoknál?
-
secular
tag
válasz ColdMan #23208 üzenetére
Nem volt, de nem is volt semmi állítgatva semmivel.
Újra raktam Biosból de nem segített egyébként, bár a lol nem produkálja már a hibát.
A Tarkov pedig egyébként is kissé háklis. Kaptam más csoportokban jó pár tippet. Magasabb Mhz-ramot ajánlanak, újabb alaplapot CPU és GPU undervolt. Tegnap levettem 2400-ra a ramot, utána ment egy kör kifagyás nélkül. De majd ma tovább tesztelem. -
Benhill
senior tag
válasz Viktor77 #23210 üzenetére
Köszi!
Az benne az érdekes hogy alaphőfokon nyertem 10 fokot ezzel a pasztával. Alapon 30 fokos a proci, de terhelésnél 3mp alatt felugrik 90 fokra azt kapom az overheat figyelmeztetést...Az a paszta amivel előtte felkentem és 10 fokkal hűvösebb volt, az már 8 éves.
Ezt meg megvettem és nagy hulladék az egész. Azért vettem ezt a pasztát, mert ingyenes volt a szállítás, de nem gondoltam, hogy ilyen szar lesz
-
Benhill
senior tag
Lehet hogy nem pont ide való, de hőpaszták között mi most a tuti ami jó és nem túl drága?
Néhány éve ilyen pasztát vettem ami elfogyott: [https://bevachip.hu/coolink-chillaramic-hovezeto-paszta-10g-p540797/]
Fölső pasztához képest ez egy hulladék: [https://www.emag.hu/silentiumpc-pactum-pt-2-hovezeto-paszta-4g-spc151/pd/DS21R3BBM/]
10 fokkal melegebb a 8600k az alsó pasztától.
Mi az amivel nem nyúlok mellé jelenleg?
-
hunvarlan
aktív tag
válasz secular #23206 üzenetére
Szerintem kéne neki igen mert mégis két gerenrációval késöbbi az új proci amit beraktál és lehet összeakad az első generációs cuccokal a windows 10 . Én amikor videokártyát cseréltem nah ott nem kellet a full reinstal de proci már más kérdés de cáfoljon rám valaki aki jobban ért hozzá .Azért várj hátha ír valaki okosabbat .
-
secular
tag
válasz hunvarlan #23205 üzenetére
Mikor felmerült az igény, nem volt nálam pd, időm viszont igen, így hdd-ről futtatva a telepítőt telepítettem újra. Egyébként szerintem egy processzor csere nem vonzz magával kötelező windows újratelepítést én is csak azért csináltam, mert már nem volt más ötletem. A te tipped az lenne, hogy okozhatja ennek hiánya és rakjam újra BIOS-ból?
-
hunvarlan
aktív tag
Engem az érdekelne mit jelent a windowst hdd-ről felrakni nem pedig biosból? Mert ha csak copy paste volt akkor ne csodálkozz hogy nem működik hiszen új proci került a gépbe ilyenkor a legkevesebb újrarakni a gépet.
-
secular
tag
Sziasztok!
Vettem egy új 3500x-et és azóta, minden játék futtatása okoz valamilyen hibát.
R6-egyszerűen bezárja a játékot 10-15p játék után
Tarkov - Itt is van, hogy egyszerűen bezáródik csak itt elindul valamilyen Battlestate-s hibadiagnosztika aminek eredményét eltudom küldeni a fejlesztőknek.
lol - megfagy a kép - hang van, és egy 10-20mp után "kapom" vissza a képet.Előtte egy 1500x-et használtam egyik hibát sem produkálta soha.
Spec:
Asrock a320m-hdv r4.0 - BIOS a legfrissebbig frissítve
1660TI
16GB 2666MHz DDR4 HyperX Fury Black CL16
SSD-ről futnak a játékok
Seasonic 500W Core GM 80+ GoldWindowst azóta újra raktam, igaz nem BIOS-ból, hanem csak hdd-ről, de nem oldotta meg a jelenséget.
Mi okozhatja, esetleg ötleteket mit próbálhatnék még stbstb!
Köszi előre is!
-
weres78
senior tag
Üdv!
Igazából nem tuningot szeretnék, csak egy egyszerű optimális beállítást a gépemen, gyakorlatilag minden tapasztalat nélkül.
Tudnátok esetleg linkelni egy szájbarágós cikket, blogot, bármit, ahol "megtanulhatom" az alapokat?Egy MSI Z490 A PRO lapon i7 10700, azon Be Quiet Dark Rock Pro 4, EVGA 3070 ULTRA, illetve Kingston 16GB /3200 HyperX Fury Black DDR4 RAM KIT (2x8GB) amiről szó van. A táp egy Corsair Rx 750.
Az esetleges segítséget előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asszociációs játék. :)
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700 4.7 GHz Eladó! - Eladó! 47.000.-
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest