Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Real időjárásjelentés

Hozzászólások

(#1662) Sárpac


Sárpac
nagyúr

:DDD :C
Egy nem túl hétköznapi nyelven megfogalmazott zivatarelőrejelzés:

''A nap során Magyarország felett áthaladó ciklonnak köszönhetően kiváló feltételek jönnek létre heves zivatarok, szupercellák kialakulásához, melyek elsősorban a Dunántúl D-i felében jelentkezhetnek a hidegfront mentén és annak előterében.

A megfelelő labilitás a nap előrehaladtával gyorsan előáll, a délután derekára a DNY-i határ közelében már 1400 J/kg-os CAPE-re is lehet számítani. Ennek területével szépen egybeesik a maximális Thompson-index (36-38 C-fok) és a megfelelő BLI ( max. -3 C-fok) zónája. Némi CIN ugyan valamelyest visszafoghatja a konvekciót, de ez nem jelent akadályt a zivatarképződés számára. A jelzett térségben emellett igen kedvező nedvességi viszonyok várhatóak (figyelemre méltó a 36 mm-es kihullható vízmennyiség, a 20 C-fokos 2m-es harmatpont és a határozott alacsony-szintű nedvesség-konvergencia is), melyek jó eséllyel eredményezhetnek intenzív csapadéktevékenységet, felhőszakadásokat. A 12 g/kg körüli 0-1 km-es átlagos keveredési arány szintén ezt a képet erősíti. A szupercellákat az említett paraméterekkel együtt már bőven támogatja a 20-25 m/s-os szélnyírás, de erősen szerveződött multicellás rendszer is produkálhat heves eseményeket. Elsősorban a jégesők jelentik a fő veszélyt, de a szélviharok lehetősége szintén fennáll. Mivel szupercellás konvekció várható, ezért nem kizárt a tornádók létrejötte sem, bár az alacsony szintű szélnyírás sokáig nem lesz számottevő, és a zivatarok számára csak elég korlátozott helikalitás áll rendelkezésre (ráadásul a kondenzációs szint magassága is csak a hidegfront mögött lesz számottevően alacsonyabb). A 0.2-es szignifikáns tornádó paraméter és az 1-es szupercella kompozit paraméter mindenesetre a heves események lehetőségét erősíti.

Mindent összevetve a heves zivatarok, szupercellák keletkezése elég biztosnak mondható, csupán egy tényezőn múlhat ezek hazai előfordulása: az időzítésen, ill. ezzel összefüggésben a pontos elrendeződésen. Amennyiben ugyanis a modellek által prognosztizáltnál egy picivel később, ill. D-ebbre állnak fel az optimális feltételek, lényegében a határainkon kívülre helyeződik a tevékenység java. Ezt figyelembe véve tehát akkor is indokolt az aktuális kategória, ha hazánktól kissé D-ebbre koncentrálódnak a heves zivatarok.''

Alapfesz alatt a maximumon túl!

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Real időjárásjelentés
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.