Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
#123 első bekezdés: engem már sok mindennel meggyanusítottak, de hogy nem merném itt leírni a véleményemet, azzal még nem... úgyhogy ez se wysiwyg lett...
-
-
A winszimulátorokból a publikus api meg a nem publikus api hiányzik. Az apik jelentős részét csak visszafejtéssel lehet kibányászni, mert az ms nem szeretné, ha más is tudna windowst írni.
Az már csak a magánvéleményem, hogy nem értem, minek windows emulátor linuxra. Ha valakinek windowsos cucc kell, használjon windowst.
Szerk: a vírusokkal kapcsolatban meg az a helyzet, hogy olyan vírust nem kunszt írni, ami exe-t fertőz, meg ilyenek, olyat kunszt írni, ami képes más által tulajdonolt állományt is megváltoztatni. Ha erre elvben lehetőség nyílna, akkor azt bugként kezelik és sürgősen kijavítják. Tehát a hülye user ellen itt sincs védelem, de a hülye user virtualizáció nélkül is be van csukva a saját homokozójába, oda azt piszkol, amit sikerül. Máshova viszont nem tud nyúlni.
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
Az összehasonlítás akkor lenne fair, ha az, akivel teszteled, mindkét rendszerből teljesen szűz és pályakezdő lenne. Ilyen viszont kevés ember van, windowst már sokan láttak. Azt nem hiszem, hogy egy pályakezdőnek a windows annyival sokkal egyszerűbb lenne, mint egy linux.
Olyan teszt volt (indexen), hogy rendesen összerakott gép elé ültettek le nem szakértőt, és adtak neki feladatokat. Egyáltalán nem szerepelt rosszul a linux.
-
Kinek a papné, kinek a paplan, nekem se az msn, se a google sidebar nem hiányzik, de ez legalább egy konkrét vélemény volt.
Linuxra van néhány ingyenes és néhány elég komoly víruskergető is. Viszont linuxból nem illik hiányolni a tűzfalat, a linux tűzfal kódja a legjobb vagy a második legjobb az elérhető rendszerekből (egyesek szerint az openbsd-jé jobb...). van csilivili kattingatós tűzfalkonfiguráló program is, én mondjuk az ilyentől mindig sikítani szoktam...
Linuxra még mindig nem láttunk olyan vírust, ami a védelmi rendszert is képes áttörni. Az nekem nem vírus, hogy az user saját könyvtáraiba belepiszkol, ha teheti...
Az nem a linuxosokon múlik, ha nem támogatják az apple cuccait, hanem az apple-n. Ezért ne szidjuk már a linuxosokat, mert mások zárt rendszerben faragnak programot. Nem mintha nagy durranás lenne apple kódot futtatni, főleg, hogy már az is inteles, mert ilyesmit már régen is meg tudták csinálni. Az sco coff2-es formátumát az iBCS2 modullal simán be lehetett tölteni és futtatni lehetett linuxon, nem csak olyan gagyi szinten, hanem pl. az sco oracle stabilan működött így. Szóval ez nem a windows emulátorok szintje volt.
Az tény, játszani továbbra is windowson fogsz.
Szerk: nekem mondjuk fontosabb, hogyha beleraktam 32G ramot a gépembe, akkor azt kezelje a rendszer...
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Véleményt akarsz? pebkac.
A hp desktopok satáját még most sem támogatja az xp, hp-től és ms-től letöltött ahci driverrel együtt sem.
Valamit biztosan rosszul csinálok, mert ezek a satás problémák nálam soha nem kerültek elő debianban. Egyszer be kell állítani rendesen a filerendszer kötetcímkéket, onnan kezdve mindegy, hogy mit hova dugtál. De ha raid és/vagy lvm van a gépen, akkor is mindegy. Az atival nekem is sok bajom volt, ebben egyetértek.A grubot a debian is beállítja rendesen, nem csak a suse.
-
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A flame induló tétele az ms, szerintünk, kritizálható üzleti gyakorlatának kritizálása volt. Sajnálom, hogy személyek támadásáig süllyedtünk.
Majd ha legközelebb neki akarsz futni a linuxnak, a nagy linux topicban érdeklődj. Konkrét kérdésekben fogunk segíteni.
-
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
"Előfordulhat az Win alatt, hogy nem kapsz grafikus felületet?": szerintem elő... előfordulhat. hogy nem kapsz normális grafikus felületet? elő, normális nincs benne.
"Hogy olyan hardvered van, amit egyszerűen nem lehet beüzemelni?": igen, pl. xp meg sata diszkek. Tudom, bele lehet erőltetni, ha muszáj, meg ha nem valami extra elb.szott hardvered van, mint pl. eredeti hp desktop pc-k..
"Hogy olyan szoftvert kéne használnod, aminek nincs portja?": elő. nincs rajta pl. rendes shell, rendes X szerver, stb.
Vegyünk fel még ilyen kérdéseket a listára:
- előfordulhat-e, hogy "sikeres vírusirtó választással upgrade után nem indul a géped": ELŐ
P lol vírusirtó? mi az?
- előfordulhat, hogy nem kezeli az oprendszered vagy az összes ramodat vagy az összes hardveredet? ELŐDe már korábban is emlegettem, az a(z egyébként valós) tény, hogy nem minden hw-hez van linux driver, nem kis részben annak az eredménye, hogy az ms nem akarja, hogy minden hw-hez legyen driver. Tehát nem csak a linux bűne, az ms disznósága is.
De az lenne a javaslatom, ne firtassuk, hogy a fórumtársak közül ki mit hogyan használ, mert egymást flamelni felesleges. Az ms-ről próbáljuk meg lehúzni a lepedőt (másik oldalról meg védeni), az nem személyeskedés.
Szerk:
#111: ha az a hup-os cikk igaz, én totál nyugodtan alszom Jessica-tól...
létezik a sendmailnál jobban tesztelt mta? -
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
#95 vége...
-
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
csakhogy különbség van a szándékban aszerint, hogy valaki igyekszik jó programot írni és néha benne marad egy bug, vagy valakinél ez az alap hozzáállás, hogy gagyi programot kell írni, direkte, hogy más termékeket is el lehessen adni.
Ha valakinek az a szándéka, hogy rendes programot írjon, akkor az energiáit a program javításába feccöli, nem pedig másik program/komponens kifejlesztésébe, ami mérsékli az eredeti hibák által okozott galibát.
-
-
"a virtualizációtól jobb lesz az os"
a microsoft féle út: nem csinálunk rendes cuccot, inkább belefaragunk egy virtualizációs réteget az oprendszerbe és szétválogatjuk a szemetet. Ja, hogy ettől csődbe kergethetünk egy-két céget a piacon, az se baj.
a linuxos út: megfaragjuk rendesen a cuccokat, kijavítjuk a hibákat és nem lassítjuk a rendszert felesleges rétegekkel. -
98-tól se az ms se az apple nem váltott unixabb kernelre, ez még kisvárosi legendának se stimmel. Ha mindenáron erőltetni akarjuk a hasonló téves megállapításokat, akkor az ms vms szerű kernelre váltott, nt-nek hívta.
A gpl környékén nem szokott jogi csata lenni. El kell olvasni, meg kell érteni. A kisebb fejlesztőcégek azért nem szeretik a gpl-t, mert ha építenek rá, a saját cuccukat is gpl alá kell tenni és ez nekik nem üzlet. A gpl célja, hogy aki a közösségtől ingyen kapott cuccokkal fejleszt, az adjon vissza valamit a közösségnek, ez egy kis cégnek gond lehet.
Linux és linux között annyi a különbség, hogy milyen opciókkal fordítottad le ugyanazt a forrást. Egyebekben teljesen egyformák.
Az annyi driver probléma megint onnan jön, hogy egyes monopol cégek nem engedik, hogy másnak is jusson hely a piacon. Vegyél olyan eszközöket, amiknek a gyártója pártolja a linuxot és semmi bajod nem lesz. Pl. eicon isdn kártyákat használunk már legalább 8 éve és nincs velük semmi gond. Persze lehet ott még pebkac is. No de vistával is előfordult már, hogy valamihez nem volt megfelelő driver...
Mondj valamit, amit szerinted nem lehet linuxos levelező rendszerekkel megcsinálni rendesen? Én egyet tudok: linuxon, ha rendes cuccot használsz, nem lehet összeborítani azt az egy konténerfile-t, amiben az exchange a leveleket tárolja. Ez valóban érdemi hátránya a linuxnak. Ja, meg thunderbirden nem futnak olyan jól a vírusos emailek, mint outlook alatt. Ez is egy hátrány, szegény vírusirtó fejlesztők nem kapnak annyi zsetont...
A szakik érthető okból dicsérik. Van ez a mondás: linux is user firendly. Not ignorant friendly, not idiot friendly, user friendly.
-
Az IBM nem szoftvercég. Ez rögtön be is állítja azt a szintet, amit a hsz-ed képvisel. Az IBM szolgáltatásokat ad el, lehetőleg minél komplexebb szinten. Hardvert, menedzsmentet, szoftvert, támogatást, stb. stb. egyben. Van szofterük is, de nem az tolja a céget.
MS Office mentes irodát nagyon sokan megcéloztak már, Sun, Novell, IBM (a lotussal), stb. Magánvéleményem az, hogy eddig még senkinek sem sikerült rendes irodát összehozni, még az ms-nek sem. Azok az irodai szoftverek (itt mindegyiket egyformán értem) alkalmatlanok a magas szintű munkára. Nem azt állítom, hogy Jucika nem tudja elvégezni vele a napi munkáját, úgy ahogy, de az, amit azokkal művelnek, az nekem nem magas szintű munka.
Hát igen, agitprop. A fórumokon pár elhivatott ember próbálja tolni ingyen bérmentve a linux szekerét, ez nyilván egyenértékű azzal, amikor:
- az ms világszintű fórumokat szervez, ahol 160 gigás vinyókon osztogatja az észt ppt formátumban
- az ms szabványosítási szervezeteket vesz meg kilóra, hogy legyen végre szabványos formátuma
- az ms kilóra vesz meg fontos technológiákat kifejlesztő cégeket, hogy beolvassza azokat a nagy olvasztótégelyben
- az ms kilóra vesz meg kormányokat, hogy 25 milliárdos megrendelésekhez jusson
- az ms olyan szinten kezeli a hirdetési piacot, hogy nem egy nem két újság magától is tudja, mikor mit kell írnia, ha nem akar tönkremenni a reklámok elmaradása miatt
- az ms önkormányzatokat, döntéshozókat vesz meg kilóra, nehogy átálljanak linuxra, néha a pofátlanság olyan szintjén, hogy még azt is megmondja, mi volt a vesztegetés tárgya
- az ms eléri, hogy eszközök specifikációja zárt maradjon, hogy ne lehessen hozzá linuxos drivert írni..Szóval az, hogy pl. én időnként beszólok pár elgaloppírozott windows fannak, szerinted egyenértékű ezekkel? Azt kellene mondanom, igen megtisztelő, ahogy túlértékeled a lobbierőmet, de nem tudom kimondani, mert folynak a könnyeim a röhögéstől.
A .net-et nem szalasztották el. Van helyette jáva.
AD-re épülő felhasználó menedzsmentet hiányolsz? Ezzel két igen súlyos baj van:
- az egyik, hogy pontosan ezt emlegetem, hogy az ms szemét módon belepiszkált a protokollokba, hogy ne lehessen implementálni az ő cuccait linuxon. Az active directory az nagyjából az ITU (korábbi nevén CCITT) directory szabvány, kicsit átfaragva, megtolva egy hekkelt kerberossal. Ez a disznóság, hogy pont annyira faragták át a hivatalos szabványt, hogy senki más ne tudja kompatibilis módon implementálni. Nagyon jó érv egyébként, csak nem a te állításod mellett.
- ad-re épülő felhasználó menedzsmentem nincs, ldap-ra épülő van. Szóval csendesen, nehogy a szervereim megtudják, hogy amit csinálnak, az nem létezik.Megbízhatóság: ahha. az a windows kiadás, aminek olyan volt a rendszerórája, hogy 42 nap után lerohadt... itt van a kedvenc linuxom:
up 644 days, 21:53,
de van még vagy 20 szerverem, ennél jobban terheltek is, 100-200 napos uptime-mal.Disztribúció menedzsment? szétröhögjelek? a windowsok legnagyobb problémája az utóbbi 20 évben az, hogy az installere nem tudja/nem tudta, hogy melyik file kihez tartozik, ezért nem lehetett nyom nélkül letakarítani egy programot róla. Ezért van/volt az, hogy aki próbálgatott programokat, az egy idő után rendszeresen újrarakta a windowsát. Felraksz egy programot, és lecseréli a commdlg.dll-t? NOORMÁLIS? Ehhez képest nézz meg egy debiant, AZ csomag és disztribúció menedzsment, a többi csak mellébeszélés. Ilyen téren az OpenSUSE meg az rpm is elég gáz.
-
Elsősorban azért, mert nem akarta, másodsorban azért, mert nincs mögötte 50-100 milliárd usd/év árbevételű marketing/sales/lobby gőzhenger.
A linux agitpropja a windowshoz képest az átlag usernél 0. A világ legnagyobb szoftvercégét ms-nek hívják, alig hiszem, hogy a linuxot támogatná.
Az, hogy nem akarta, sok helyen látszik. Pl. a 14 évből legalább 12-ben tojtak a desktop felületre. Azokat a részeit csiszolták, amire a programozóiknak szüksége volt. Pl. hálózat.
Apple meg nem 0-ról indult 14 éve és amögött is van sok milliárd dollár.
-
Könnyű úgy legyűrni a szerverpiacot, hogy nagyjából monopol helyzetben vagy a desktopon és lehetőséged van büntetlenül lenyúlni, titkosítani és kiherélni a lényeges protokollokat, hogy kiszoríthasd a szerverpiacról a vetélytársakat.
Mert pl. miért is kellett átfaragni a kerberost? Miért kellett a szabvány protokollok helyett betolni az active directoryt? Rendes szabványos protokollok helyett exchange-t meg a lomjait erőltetni? dns helyett wins-et faragni?
Mindenre megvolt a szabványos megoldás, amit az ms csinált, mindent össze lehetett volna megfelelően kötni, ha az ms nem jön és nem köp bele a levesbe. A felhasználóknak két választása maradt: vagy küszködnek az inkompatibilis kliensekkel vagy cserélik a szervereket is. A szervereken nem azért állnak át windowsra, mert az annyival jobb, hanem azért, mert szándékosan más, titkos protokollokat használnak, hogy másokat illegális módon kitoljanak a piacról.
De ezeket a tényeket szerintem legalább 20x kiveséztük már. Amit becsülök benned, hogy konzekvensen mindig figyelmen kívül hagyod az összes érvet, ami esetleg az ms-re nézve hátrány lenne, kétségtelen, hogy nálad nincs köpönyegforgatás. Mint ahogy a másik hsz-ben írtad is: hogyan is olvashatnál el egy olyan cikket, ami már prekoncepcionálisan sem illik a világképedbe. Semmi baj nincs ezzel, csak akkor ne essen szó arról, hogy tisztességes verseny meg ilyenek. És ne legyen hiszti, ha időnként valaki mégiscsak bele mer rúgni az ms-be, régen megérdemelné, hogy szétdarabolják.
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
ezt csinálja rendes oprendszeren az X terminál.
de amíg a windowsnak nincs hálózattranszparens grafikus felülete, addig ez almás, mert nekem a vnc meg a citrix nem az.ehhez a feladatkörhöz teljesen felesleges a böngésző, kicsit már olyan, mintha a böngésző egy második oprendszer lenne.
-
-
csakhogy azokban az emberekben (most konkrétan az amoeba meg a plan9 fejlesztők), akikről véleményt mondtál, nem aszerint fognak vélekedni a véleményedről, hogy minek szántad, hanem aszerint, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlük.
Hol láttál te a nagy open gondolatmenetben olyat, hogy pusztuljanak a szabadalmak, meg hogy csak lábjegyzetbe kerülhet bárkinek is a neve?
Azok pusztuljanak, akik lopják mások szabadalmait és ezzel próbálnak másokat kitolni a piacról.
szerk: szerintem meg voltak érvek.
-
-
-
jelenleg is van terminal services, de kliensenként licenszelődik minden. szóval a licenszen való spórolást eddig én nem látom.
#1: ha nekem annyi pénzem lenne, mint az ms-nek, én meg tudnám csinálni, hogy ne legyen leállás, ha leszakad az ég, akkor se. Még az is lehet, hogy ms termékekből is meg tudnám csinálni.
-
nekem kicsit az az érzésem, Billék megint találtak valamit, amit el lehet lopni, át lehet gyúrni és marketing hype-ot lehet belőle csinálni. Ezt most Plan9-nek meg Amoeba-nak hívják leánykori nevén...
Új hozzászólás Aktív témák
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Assassin's Creed: Valhalla
- Gitáros topic
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED monitor topic
- Diablo IV
- További aktív témák...
- BenQ Zowie XL2586X+ Profi eSport, 600 Hz-en!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti OC 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- LG 27UN880-B - 27" IPS ERGO - 3840x2160 4K - 60Hz - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync - Mac
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
megtisztelve érzem magam