- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzsolesz
nagyúr
Jó kis téma ez. Én pl. éppen most akarok 20K-ért venni valami használható villanybojlert, amíg ár nem térek gázüzemre, csak nem tudom, érdemes-e nagyon régit venni.
Pl. nekünk ezüst alapon kék feliratú Hajdú bojlerünk van most 80L-es, de az 1987-es.
na már most találtam helyette 120l-ben fekete címkés Hajdú bojlert, ami még ennél is régebbinek tűnik számomra. De lehet hogy csak tévedek. Nem követtem a hajdú logóit.
Róla van szó
Nem akarom, hogy túlságosan megnövekedjen a villanyszámlám..... -
törölt tag
válasz
Hieronymus #22 üzenetére
Tudod jól nem cinkellek, de imádok mindenből humort csinálni, és tényleg félre is értettem.
Elnézést
-
DraXoN
addikt
úgy tudom a hőszivattyús bojlerek hatékonysága jobb..
drágábbak ugyan, de pár év alatt behozhatják az árukat. -
válasz
twollah1976 #7 üzenetére
Mondjuk ezt nem is értem. Mindentől függetlenül nekünk csak akkor van a villany bojler 50°Cra tekerve amikor gyorsan egymás után akarunk zuhanyozni. Különben 40 állandóan.
-
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #20 üzenetére
Ez így érdekes, nyáron fagyott?
Igaz nem vagyok felkészülve meteorológiai szempontból, de tudomásom szerint a nyár jellemzője legalább + hőmérsékleti tartomány BP magasságábanNa most vagy a definíció változott meg, vagy a helyszín, vagy az éghajlat
Teljesen igazad van, ezek után tényleg mindenre fel kell készülni
Bar ha ez igaz akkor szólnom kell a helyieknek, hogy kezdjek a vízcsöveket 500mm + mélységbe helyezni mert nagy bajok lesznek hamarosan itt is
Különben enyhe fagyok ellen elég ha a keringető szivattyút hagyjuk bekapcsolva és minden radiátort nyitva/fagymentesítő állasban hagyni, ha jól gondolom.
Szomszédnak meg részvétem, nekem meg nincs olyan fűtésem aminél ez egyenlőre bajt okozna
-
válasz
#90088192 #18 üzenetére
"...fagymentesen tartás, de ugye az nyáron nem játszik"
A szomszéd is ezt a logikát követte.
A radiátor hőszabályzójának van egy fagymentesítő állása. Nem kell ultrazöldnek lenni és nem kell teljesen lekapcsolni a fűtést. Nyáron így se úgy se fűt a radiátor. Amit meg télen elfűt, kevesebbe kerül, mint a komplett fűtés felújítás.
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #16 üzenetére
Hello
Ami kivétel, az a fagymentesen tartás, de ugye az nyáron nem játszik, ergo ki lehet kapcsolni, ahogy a hűtőt is amikor nincs rá szükség pl télen ha olyan helyen lakikElsiklottal felette, de mar írtam
-
válasz
#90088192 #15 üzenetére
"Amikor valamire nincs szükség(elutazik az ember pl) akkor érdemes kikapcsolni."
Korrekt!
Az egyik szomszéd elutazott a családdal. Kuküldetés vagy valami hasonló dolog miatt. Lekapcsolták a fűtést, a radiátorok teljesen le lettek zárva. Talán tovább maradtak a tervezettnél, bár ez nem biztos.
Mire hazaértek, tavaszra fordult az idő. A biztosítójuk már fizetett az alattuk lakóknak. Az összes radiátort cserélni kellett. Szétfagytak a télen.Szóval ésszel a takarékossággal, mert több kár származhat belőle, mint haszon.
-
törölt tag
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
Köszönöm, valami új, ismét
Bar Amikor valamire nincs szükség(elutazik az ember pl) akkor érdemes kikapcsolni. Ha meg egy teszt volt, annak jó, de nem reprezentál valós felhasználási körülményeket, inkább mennyi a minimum energia felhasználás ha csak hagyom őket menni, de nem veszem igénybe a szolgáltatást. Inkább összehasonlításra lehet használni, mennyire hatékony egy-egy berendezés ahogy értelmezem.
-
válasz
#90088192 #13 üzenetére
A készenlétet ez esetben az előírt üzemi körülmények, szabványon belüli eltérésnek megfelelő szinten belüli megtartásaként kell értelmezni.
A hűtőben tárolt élelmiszerek és a meleg víz előírt hőmérsékleten történő tartása.Az üzemi körülménynek számít ha használják a meleg vizet és nyitogatják a hűtőt, élemiszereket ki- és behelyeznek.
Pistike kezet mos a nagydolga után és nem csak átkeni a törölközőre, a kezén lévő anyagot. Elmosogatnak néhány poharat, ...
Pistike éhes lesz és benéz hűtőbe. rövid tíz perces tanakodás után eldönti melyik felvágottat fogja csak félig megenni. Miközben a hűtő hőmérsékletét duplájára emeli. ... -
törölt tag
Hello
A Víztározó rendszerű vízmelegítőnél, SZVSZ nincs értelme készenléti fogyasztásról beszelni, ahogy a hűtőgépeknél sem.
Mindkét esetben azt teszik amire ki lettek találva, vagyis az egyik hűt a másik fut, attól függetlenül, Neked szükséged van rá vagy sem.
Ami kivétel, az a fagymentesen tartás, de ugye az nyáron nem játszik, ergo ki lehet kapcsolni, ahogy a hűtőt is amikor nincs rá szükség pl télen ha olyan helyen lakikVagyis én nem értem tisztán miről is beszelünk?
-
weiss
addikt
válasz
twollah1976 #10 üzenetére
Panaszkodtam? WTF
-
bazsi83vp
senior tag
Azt is kéne legalább 2 évenként. Bár gázüzemű, de a hőátadás szempontjából ugyanúgy egy felesleges réteg a vízkő a fal és a melegítendő közeg között, aminek nem végtelen a hővezető képessége, vagyis hőterjedés szempontjából egy ellenállás. A fizikai jelenség az adott ennél a bojlernél is ugyanaz.
-
twollah1976
őstag
A kedves panaszkodo nem osztotta meg velunk a huto tipusat.
Igy eleg nehez okosakat mondani, hogy mi mennyi.A huto fogyasztasa egy erdekes, osszetettebb dolog.
Milyen energia besorolasu a huto, hol van elhelyezve, "hanyason" van hasznalva a huto.Nekem egy FAGOR FFJ 1574 LX hutom van, telen, nyaron 3-ra van allitva.
Ebben az esetben nem tudok pontos fogyasztasi adatokkal szolgalni. -
válasz
twollah1976 #7 üzenetére
Nálam idropi van, arra azt mondta a szaki, hogy azt nem szokták vízkötleníteni.
-
twollah1976
őstag
Ha valaki vette volna a faradtsagot es RTFM bojler.
Akkor ott bizony azt olvashatta volna, hogy a bojler kb. 40 fok koruli viz melegites eseten mukodik a legtakarekosabban.Nem valami ocska bojlert kell venni hanem Hajdu bojlert.
Nem egy a bojlerbol arto szellemeket eluzo szakival beszeltem es mind a Hajdu bojlerre eskusznek.
Jo a hoszigetelesuk, olcso az alkatresz, kilukadni Hajdu bojlert meg nem lattak.Mielott szarazon bevagnank a fillernek a lompost (gy.k.: filler prutykoles) azt is vegyuk figyelembe, hogy a bojlernak telen tobb energiaba kerul felfuteni a jeghideg csapvizet, mint nyaron a hugy meleget.
Nekem telen a vezerelt fogyasztasom 80 literes bojler eseten max. 86 kW volt, nyaron az atlag minimum 40 kW.
Nyaron lejebb tekerem a vizhofokot, feleslegesnek tartom a forro vizet a forrosagban, telen pedig feljebb csavarom.Ha felfutes kozben sziszeg a bojler erdemes egy szakit kihivni aki eluzi az arto szellemeket a szerkezetbol (gy.k.: vizkotelenites), az arto szellem uzest kemeny vizes kornyeken erdemes surubben alkalmazni.
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
Krugszvele #4 üzenetére
Ebből az értékből akkor az illető ki tud indulni, a 10 fok az tényleg nem sok. Egyébként azt hittem még drágább a bojleros víz, de persze az se mindegy, naponta mennyit "vesz ki" belőle ez ember, mennyire vízköves stb.
Az általánosan igaz, hogy a vízköves fűtőcső, a rossz szigetelés és a nagy delta(T) egyaránt növeli a veszteséget. Ami a felhasználást illeti: úgyis kiveszi az ember ami kell a fürdéshez stb., azért van.Összességében simán lehet olcsóbb neked így, mint picit felfűteni az adott szobát és ott tárolni a bojlert.
-
Több lehetőséged van a tartós költségcsökkentésre.
Nálunk a konyha átépítse okán nem maradt hely a nagy hűtőgépnek. Kikerült az udvarra, nomád körülmények közé. Nyáron 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletben van. Az elmúlt egy hónapban csalk a mélyhűtő része fogyaszthatott energiát. A hűtő része 6 fokra van állítva. A hőmérő szerint 5 foknál melegebb melegebb a belseje, november vége óta, legfeljebb egyszer volt. (Most kellene valami fűtést készíteni bele, hogy ne fagyjanak meg a benne lévő dolgok.)
Azon gondolkodom, hogy hőszigetelem egy rétegben. ez télen - nyáron segít.
A bojlernek sem árt egy réteg extra hőszigetelés, ha olyan helyen van, ahol nem számít a kinézet. -
Krugszvele
senior tag
Mivel nekem éjszakaira van kötve a villanybojler, ezért pontosan tudom, hogy
nyáron ~3500
télen ~4500Ft körül jön ki a fogyasztása, 26,4 ft/kwh a vezérelt áram ára itt.
120 literes, kb 20 éves hajdú tartály. A fürdőben télen nappal 10 foknál nincs több, így a hőveszteség komoly lehet.
-
bazsi83vp
senior tag
Bojlerral nekem sincs használati tapasztalaton, így google találat:
" 80 literes villanybojler 1200W fűtőszállal, melegen tartásra kb 1kWh energiát használ naponta. A bojler napi egyszeri teljes kiürülés esetén ( a felfűtési ideje kb 3,5 óra) még kb 4kWh fogyaszt."Ugye nagy bojler az negy nagy felület stb., hogy a saját leírásomhoz kössem. Egyébként nézd/nézesd meg, hogy a fűtőszál semmiképp ne legyen vízköves. Az esetlegesen lerakódott ásványi sók elég jó hőszigetelők és igen durván rontják a felfűtés hatásfokát..
A hűtőhöz teljesen jó az a 21 watt óránként. -
bazsi83vp
senior tag
Mondjuk ha télen csak 20 fokra fűtöd a lakást...
A hűtőben legyen 7 fok a célhőmérséklet, a bojlerban 60.
Nos, a difi ügye az első esetben 13 fok, a másodikban picit több, mint a háromszorosa. Az energiaminimumra törekvés már csak olyan, hogy minden egy hőmérsékleten akar lenni. Ha azonosak a szigetelési feltételek, akkor biza a példában szereplően a bojler háromszor annyi hőenergiát ad le a környezetének, mint amennyit a hűtő onnan felvesz. Úgyhogy annyira nem sok a bojler fogyasztása.(persze még bejönnének torzításként, hogy a bojler melegítője azért némileg jobb hatásfokú, mint a hűtő Carnot körfolyamata, de szerintem hőmérsékletdifikből érthető, hogy miért van akkor is ennyivel nagyobb fogyasztása a bojlernek. Arról nem is beszélve, hogy ha kiengeded a meleg vizet, a helyére érkező hideg felfűtése sokkal több energia, mint azonos térfogatnyi környezetmeleg levegő ~7 fokra való lehűtése.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Karácsonykor üresen hagytuk a lakást, és hazamentünk, csak a bojler és a hűtő maradt bekapcsolva. A bojler azért, hogy...
- Internet és kábel TV hálózatokról kötetlenül
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Politika
- Windows 11
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Wheel Stand Pro - GT /PRO /EX /FX + Thrustmaster T150
- Chario Hyper 1 Mk2 audiofil hangfalpár
- keresek Rx 6700xt..6800..6800xt mai átvétellel,szombathely--kőszeg--sopron átvétellel
- GARANCIÁS FULL WHITE GAMING PC 16GB DDR5 RAM, RYZEN 5 7600X , RTX 4060 8GB, 1TB NVME SSD, 4TB HDD
- Technics SA-202 vintage sztereó receiver
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest