- Asszociációs játék. :)
- Hóban vigad a ló
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A siker két szabálya
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Megoldások IBS/IBD-re
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszyka
senior tag
Szia. Ugyanilyet esetleg lehetne csinálni nem hőmérséklet, hanem páraérzékelővel, és akkor lenne is egy vevőd egy 2-ventis kislakás-szellőztető rendszerre
Lenovo Thinkpad X220 :D
-
Vidual001
tag
Ahogy Jacint írta, sajnos az tényleg használhatatlan hozzá. Van nekem itthon, használom is, de azt a pici kínai kezek a gyárban beprogramozták, és nem igazán lehet hozzányúlni.
Viszont találtam egy ilyet, de ha a leírásnak lehet hinni, akkor csak 1Wattra képes (bár a képeket elnézve, szerintem csak rosszul írták oda).
Elsőnek egy műveleti erősítőre gondoltam, de nincs se időm, se kedvem egy kapcsolási rajzot összedobniMSI GT62VR 6RD Dominator Pro
-
válasz Vidual001 #98 üzenetére
RGB led vezérlő távirányítóval kb. 3000 Ft. A ledsor drágább, mint ez...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
x_o_n
veterán
Ez,királyság
-
Vidual001
tag
Igen, azt aláírom, ha egyszer valaki normálisan beállítja, ahhoz többet nem kell nyúlni, de én párszor átböngésztem a kézikönyvet, neten is keresgéltem (lehet én vagyok a h*lye hozzá), de nem tudtam beállítani.
A másik az ára, amit írtál, hogy átlag felhasználó inkább 3-4 ezerért vesz potisat. De ha valaki ért hozzá, ideje és felszerelése is van hozzá, akkor csinál egy olyat mint Jacint78.Jacint78: Szerinted egy karácsonyfa égősor elektronikája jó kiindulási alapja lehetne az RGB vezérlőnek? Persze a dalolós fajtából
MSI GT62VR 6RD Dominator Pro
-
de bizony hogy DE... nekem házhoz olyat adtak, ajándékba... nah köszi egy vicc volt.
Vidual001: OK, nem jött be. én meg beállítottam (eegen, lehet vele szórakozni), de azóta nem kellett piszkálni. Szivattyúhoz meg vettem egy DC-DC stepdown-t, csak valami dobozba kell pattintani és kész.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
jacint78
addikt
válasz Vidual001 #93 üzenetére
Megoldható, de ehhez is mikrovezérlő kell, ami a PWM növelésére álítgatná az RGB ledek áramát egyik szinről a másikra változva.
ViZion
Azért nem ellenállással vezérlik, félvezető dolgozik benne, de valóban alul vannak hűtve. A multkor amúgy utánanéztem au aqua kompúter vezérlpknek, valóban puccos, grafikont is készít, a lejátszandó szám címét is kiírja (rööhej) de az sem képes pontos fordulatot beállítani és tartani.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Vidual001
tag
Scythe Kaze Chrono ventiszabályzóm volt korábban, de egyszerűen idegesítő volt, hogy 2 percet azzal bajlódtam, hogy játék közben beállítsam az ideális fordulatszámokat.
Scythe Mugen Rev3. B hűtőm volt, az alsó lamellákhoz volt téve a hőmérő szenzor, és nem tudtam normálisan beállítani az automatikus szabályzást. Egyébként nagyon mutatós volt, a világítást is ki lehetett kapcsolni, így éjszaka sem volt zavaró ha 0-24-ben ment a PC. A doboz felszereltsége is jó volt (bár ennyi pénzért legyen is jó) viszont nekem akkor is a potméteres verzió jött be jobban.
Megjegyzem, egy potméter csere nem tart semeddig, megnézed, hogy a nyák mit kíván, illetve milyen paraméteres kell a ventikhez (nálam Pure Wings2 van 2 120mm és 1 140mm-es), de Lepa Bol Quiet-tet is hajtott már. Egyébként most egy Revoltec 4 ch-s ventiszabályzóm van, a 140-es ventihez kicseréltem a potit, de az original is vitte volna, leégés nélkülMSI GT62VR 6RD Dominator Pro
-
válasz Vidual001 #93 üzenetére
"a gyári automatások, ahogy te is írtad, fabatkát sem érnek"
...erre meg írtunk páran példát, hogy igen is vannak normálisak gyáriban. Az más kérdés, h átlag polgár nem fog 10-15k-t (vagy többet) áldozni a ventivezérlőre. De ha benézel vizes topikba, akkor lehet leesne az állad, hogy miket tudnak a profi vezérlők, mint pl. Aquacomputer aquaero, vagy a Phobya és a Scythe vezérlői...Potisokkal pont az a baj, h bár olcsók, de a legtöbb le is ég hamar, ha kap egy rendes ventit. Egyszerűen ellenállással akarják vezérelni, a hő meg kikészíti.
-
Vidual001
tag
Szia!
Gratu a kivitelezéshez, sokkal egyszerűbb és zseniálisabb, mint amiket a boltból lehet venni. Nekem egyszerű potméteres szabályozóm van, mert a manuálisak közül nekem ez a leggyorsabb, a gyári automatások, ahogy te is írtad, fabatkát sem érnek...
Szeretnék tippet kérni tőled, gondolom jobban értesz hozzá, mint én.
Adott egy Gigabyte G1 Sniper Z97 lap, az egyik CPU ventiszabályozót akarom bekötni egy LED vezérlőbe.
Az elképzelés az, hogy terheléstől függően változik a led színe és fényereje, mint néhány gyári VGA-ban.Szerinted ez kivitelezhető, ha igen, tudnál adni pár tippet?
MSI GT62VR 6RD Dominator Pro
-
Teasüti
nagyúr
Pl mit nem lehet szoftverből? Manapság minden normális szoftverben grafikont rajzolhatsz tetszés szerint. Ez mivel kevesebb, mint akármilyen hardveres vezérlő? És ingyen van, semmi munka nincs vele. Megjegyzem a bios vezérlést soha életemben nem használtam, még az Abit idejében se működött igazán. Ehhez mérten tényleg előrelépés a vezérlőegység. De egy jó szoftvertől nem jobb és hőmérsékletet se tudsz úgy mérni, mint az integrált megoldások.
A stabilitással is utoljára WinXP alatt voltak gondjaim. Kékhalál is szinte feledésbe merült már. OC is stabil.
Valamint ha ki is fagyna a gép terhelés alatt:
1. Valószínűleg ott ülök előtte, mert használom.
2. Gyakorlatilag már felpörögtek a ventik, mi baj lehet?
3. Ha túlmelegszik a hardver, először lefojt, majd kikapcsol automatikusan. Szinte bolondbiztos.Csak tuningolás alkalmával fordult elő velem olyasmi, hogy már az előtt lefagyott a gép, hogy egyáltalán felmelegedett volna. De ez meg nem üzemszerű használat és a folyamat is rövid ideig tart, persze állandó felügyelet mellett nyilván.
Szóval mi gyakorlati érv szól a szoftver ellen?
[ Szerkesztve ]
-
GerykO
aktív tag
Akkor már inkább fordítva, vagyis, rövid nyomásra a venti/hőérzékelő beállításainak babrálása között vált, és hosszú nyomásra ugrik másik venti/hőérzékelő párosra. Szerintem ez a logikusabb, autóhifi és egyéb cuccoknál is ez a trend.
Igazából talán négy csatorna már lefedné az emberek igényeinek 90%át.
1: beszívó venti/k
2: cpu venti/k
3: vga venti/k
4:kifújó venti/k
Csatornánként mondjuk két venti csatlakozó és kb 20~25 watt kimeneti teljesítmény, ha esetleg valaki vízhűtést üzemeltetne a pumpát is tudja hajtani erről.Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...
-
don_peter
senior tag
-
jacint78
addikt
válasz don_peter #85 üzenetére
Nem, a PWM-nek semmi köze a fordulat visszajelzéshez az már nagyon régóta van a ventilátorokban azért 3 szálasok, a PWM a plusz negyedik szál. Olvasd el a cikket van feszültségszabályzós variánsa is, ami egyfajta kapcsolóüzemű DC-DC konverterként működik, tehát jó hatásfokkal szabályozza a feszültséget.
type your text here..
-
don_peter
senior tag
Értem, ez volt a gondom nekem is anno.
Vagy is nem akartam kompromisszumot kötni, hogy csak PWM-es ventiket tudjak vezérelni.
Mert nyilván, ha ilyen jeled van, akkor azok a ventik PWM-esek lesznek.
Erre született a második videóban a hardveres meghajtás.
Ő képes bármilyen nem PWM-es ventit, motort szabályozni.----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
jacint78
addikt
válasz don_peter #83 üzenetére
Van tacho jel a ventilátorról, az élváltás ideje van mérve, ebből következik, hogy csak olyan ventilátorral üzemképes ami vissza tudja jelezni a fordulatot. Ha megszűnik a jel (megál, vagy megszakad a ventilátor) akkor két másodperc után 100%-ra emeli a PWM-et és ott is tartja amíg nem jön jel, bekapcsoláskor 75%-al indít, hogy könnyebben induljanak a ventilátorok.
type your text here..
-
don_peter
senior tag
Grat, szép munka.
Ha én teszek fel valamit arra soha nem jön ennyi érdeklődő bejegyzés.
Hogyan méred a fordulatot?
Tudod a maximumot és abból számolod vagy valami kaput használsz?
Én ilyet készítettem, ez a vezérlő mondjuk elég nagy motorokat is képes PWM jellel szabályozni:
Ez sima PWM-es ventikhez: DPTP System - PS3 ventilátor szabályozás
Ez pedig már hardveres megoldás: DPTP System - PWM + MosFET[ Szerkesztve ]
----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
shield
őstag
Nagyon ötletesnek tartom a vezérlődet. Végül is a PIC és az AVR teret enged a gondolkodóknak. Azt sajnálom, hogy nem raktál fel képet a menüről.
Ha jól értem, ez 1 csatornás vezérlő?S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu
-
jacint78
addikt
válasz Blindmouse #79 üzenetére
Azért egy pcit más, ha előre írt könyvtárakkal mozgatsz motrot, vagy teljesen egyedi programot írsz, pláne, ha a program sebességéről van szó, nálam a kijelző meghajtástól kezdve, a fordulatszám figyelésig minden saját kód.
kenwood
Szerintem te nem vagy tisztában a néma szó jelentésével..
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
-
kenwood
veterán
Nekem 980x-em volt errrol a platformrol.
4 ghz-n a Scythe mugen egy darab 12-es Scythe ventivel terhelve 60-75 fokos volt,prime alatt olyan 85-88.Nem letezik,hogy a 920-at ket ventivel,a Mugen-nel sokkal jobb bordaval nem lehet neman tartani egyedi vezerlo nelkul.
[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
-
bambano
titán
válasz -Skylake- #52 üzenetére
a reset gombot lehet hatástalanítani a cmosban a shutdown byte megfelelő buherálásával.
nekem is volt már olyan, hogy resetre sem tért magához, áramtalanítani kellett.szerintem az se nagy truváj, hogy széfőjön a cpu, amikor megfagy az oprendszer, ezen sokat könnyít, mióta egy kupak alatt van a vga kártyával. lefagy az oprendszer, megszalad a vga, béke poraira.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
más jellegű vezérlő iránt lenne
sokat agyaltam ilyenen, nekem más eredmény jött ki. szerintem az, hogy majdnem nulla tűréssel pont 600-at forogjon a ventilátor, nem fontos. én sokkal több szenzorral mérnék és több ventilátorra készíteném fel (stacker 1-es házon a vinyó tartó dobozok ventijét is érdemes külön szabályozni). nekem elég lenne annyi, hogyha egy határértéken túlmegy a hőmérséklet, akkor pwm-mel növeli a venti teljesítményét, ha meg egy másik határérték alá megy, akkor csökkenti. ha leáll, hát leáll.
nyilván attól, hogy nekem más forgott a fejemben, ez még szép munka
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
jacint78
addikt
Nyílván azonos fordulatról van szó, de, ha ugyanarra a hőtőbordára van rakva két ventilátor az annyival nem hatékonyabb, minta a vízhűtés, mert azoknál a felület kevés, itt viszont megvan a hűtőfelület és ez a borda eléggé szellősre van csinálva, ezért is jó. Vannak bordák amiken nehezebben jut át a levegő, ott sokat segíthet a második ventilátor, amúgy már csak egy van rajta, mert az egyik bedöglött és lusta voltam másikat applikálni rá.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
"amúgy kettő nyílvánvaló okból hangosab, mint egy."
ööö... nem feltétlenül. Légszállítás is fontos, vízhűtésnél szépen látszik, h 3 alacsony fordulatú ventivel jóval később kezd emelkedni a fordulat, kevés ventinél előbb emeli a fordulatot. Szal. igaz, de mégsem egészen...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
jacint78
addikt
Mivan? Hogy, hogy nem szabadna hangot kiadnia? Megjegyezném, hogy az én gépem valóban csendes HDD sincs benne, mert üvöltene a géphez képest és 1100-as fordulaton minden ventilátornak van hangja, pláne, ha 140-es, amúgy kettő nyílvánvaló okból hangosab, mint egy.
type your text here..
-
kenwood
veterán
-
jacint78
addikt
600-as fordulaton valóban néma marad, de terhelve 600-as fordulaton 100°C-ig engedtem és ment volna még, ha nem álítom le. Jól ismerem a hardvereket (pláne a húzott 920-at) és tisztában vagyok a leírtakkal, de fordulat emelés nélkül túmelegedne, max fordulaton pedig hangos az üresjárathoz. Amúgy jelen felállásban játékban 70, stresszelve 80°C-os.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
kenwood
veterán
Normalis huto mindenkepp kell,de az vezerlovel is.
Ha a brocken 2-re raksz egy ertelmes pwm ventit,azt soha nem fogod hallani.Homerseklettel meg nem kell foglalkozni,amig 80 fok fole nem megy.
Egy 79 es egy 39 fokos proci kozott semmilyen kulonbseget nem fogsz erzekelni sem a teljesitmenyben,sem az elettartamban.[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
jacint78
addikt
Igen, valami hasonló lenne egy továbbfejlesztett konstrukció, de megoldható lenne úgy is, hogy rövid gombnyomásra a ventilátorok között váltana, míg picit hosszabbra a kiválasztott ventilátor beállításai bukkannának elő.
kenwood
Azért kifejthetnéd, hogy pontosan mitől tud olcsón néma lenni, mert a hűtő eleve nem olcsó, bár az olcsó elég relatív. Persze az alaplap is tudja szabályozni a ventilátort, de ahogy azt kifejtettem, nem biztos, hogy a felhasználó igényei szerint tenné. Eddig egyedül egy Biostar TP55-ös lapban volt alaposan beállítható a ventilátor vezérlése, azzal elégedett is voltam.
type your text here..
-
-
kenwood
veterán
Biztosan elvezetes volt megcsinalni,de szerencsere manapsag mar nagyon olcson nema tud maradni egy gep,meg akkor is,ha egy 4ghz-es 920 megy benne.
En nem vagyok semmilyen vezerlesnek,ha napi hasznalatban levo geprol van szo.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
GerykO
aktív tag
Hali!
Engem érdekelne valami hasonló, némi módosítással. Mint pl 3 csatorna, mindhez külön hőérzékelő(megfelelően hosszú kábellel), és egy kapcsoló a ventillátor/hőérzékelő párosok közti váltáshoz, meg egy ilyen tekerős nyomógombos izé, mint ami jelenleg is van az értékek állítgatására.Válaszolj a privátra!!! Elég annyi is, hogy szarok rá(d)...
-
speed471
aktív tag
Nálam a alaplap levezérli a ventiket 700rmp-re a proci ventilátor hűtőjén van fordulatszám szabályzás (manuális kis tekerő melyett egyszer kell beállítani) és ha nagyon melege van a procinak automatikusan feljebb szabályozza azt.
Régen volt nekem előlapi szabályzom melyet azért adtam el mert szükségtelenné vált.
Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."
-
távcsőves
senior tag
válasz MineFox54 #46 üzenetére
Egy példa Arduino alapon. Könnyű megérteni, microcontroller PWM és vagy tranzisztor vagy FET amit vezérel. Most, hogy az motor vagy LED szalag ami a fogyasztó, részletkérdés. Magam is csak 3.5 hónapja vettem az első arduinom, ma már 4 projektem is van vele. Hogy milyen kijelzőt aggatsz rá, a te választásod, van pár lehetőség. A menü milyen legyen és milyen paraméterek alapján szabályozzon, szintén a saját ízlésed szerint alakíthatod. Pont ezért szerintem, mivel könnyű teljesen saját vezérlőt építeni, nem tudom mekkora piaca lenne, és ez a piac milyen árat tudd megfizetni. Így nehéz eldönteni, megéri-e. (Pont pár napja láttam Ebay-n, NE555 időzítő komplett kis áramkör, 220Ft... Többe kerül az alkatrész külön..)
[ Szerkesztve ]
-
Az én Scythe cuccom is 6 szenzorral nézi a hőt, boost-al indul (tehát levehetek 5 V-re olyan ventit, ami 6 V-on indul, de forgásban már elég 5 is neki), fordulatot tartja. Van manuál, auto és félautomata is rajta -csatornánként is- elég jól lehet semiauto-nál is állítgatni. Valamint le is tudja kapcsolni a ventiket, ami nekem megint fontos volt.
duc: normális szabályozónak saját szenzora van... nyilván a maghőt nem méri, de nem is kellett még soha, számoljon a vízhővel.
[ Szerkesztve ]
-
duc
aktív tag
Teljesen jó cucc, gratula hozzá!
Hasonlót nekem is csinálnom kell, sokféle szabályzót próbáltam már. Az egyetlen közülük, ami fordulatszámot szabályzott automata módban, a Bitfenix Recon. Mérte a venti fordulatot és az alapján adta a kraftot a kimenetre, nemcsak vakon változtatta a feszültséget mint a legtöbb. Az első bekapcsoláskor bekalibrálta a ventiket, mindegy milyet dugtam rá. Megmérte mi a max fordulatot és utána aszerint kezelte azt a ventilátort.
Két nagy hibája volt: 50% alá nem ment a fordulat, tehát egy 1600-at forgó ventit nem engedett 800 alá, a másik hogy 100RPM-es lépcsőkben szabályzott, ami elég gyász.
Ami mellette szólt, hogy azonnal riasztott ha például leállt a vízpumpa, illetve usb-n kommunikált a géppel. Készült is hozzá 3rd party szoftver.Számomra az ideális ventiszabályzó egy olyan önálló hardver, amelyik monitorozza a hőmérsékleteket, hozzáfér az alaplap szenzorainak adataihoz, 3 csatornán legalább 20W csatornánkénti teljesítménye van, pontosan állít fordulatszámot, akár meg is állítja a ventiket, USB-n keresztül felparaméterezhető, riaszt ha megáll a pumpa, nincs kijelzője.
Na ilyen annyira nincs.
Aquaero széria millárdokért már közelít az elvárásokhoz.
[ Szerkesztve ]
üdvöske, redmondi óriás, tetszetős, rendre, légkavaró, akár, megoldás, kicsike, ipar.
-
jacint78
addikt
Ez annyit tud, hogy meghatározható egy hőmérséklet ami alatt a beállítható minimum feszültséget tartja, ha e hőmérséklet fölé ér, akkor elkezdi emelni a feszt egy beállítható maximumig. Ezen már legalább álítható valami, de 25K-ért már nem árt. Mellesleg az ilyesmi leírva szépen hangzik, de a gyakorlatban előfordulhatnak furcsaságok és belátható, hogy én megoldásomban sokkal aprólékosabban beállíthatóak a paraméterek, ráadásul a fordulat is pontosan van tartva. Ha melegebb egy ventilátor akkor többet forog, ez annyit jelent, hogy beállítod hidegen mondjuk 5V-ra pörög 600-at, majd egy bemelegedés és felpörgés után csak 700-ra ál vissza ugyanannál a feszültségnél, na az én megoldásomnál ilyen nincs a 600. az 600 marad, melegen kb. 3%-al alacsonyabb a PWM 600RPM fordulatt mellett, mint hidegen.
type your text here..
-
imikee
tag
Én megoldottam egy sima LM317 fesszabályzó ic-vel
...
-
jacint78
addikt
-
Petyyyyy
addikt
O boy...ez teljesen jól néz ki, pöpec darab lett.
Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star
-
törölt tag
Ügyes, gratula.
Én is mindig úgy vagyok, hogy amit kapni lehet, az pont nem azt tudja, vagy nem úgy, mint ahogy én szeretném. Meghát az építés öröme is.
(Én a köv. verziót tuti LCD kijelzővel csinálnám. Egyszerűbb vezérelni is.)Üdv: ELP
-
pigster
senior tag
Irigylem az olyan embereket, akik ilyen kütyüket össze tudnak hozni. Sajnos még hozzászagolni sem tudok a témához. Az viszont érdekelne, mennyivel tud többet / mást, mint pl. ez, hogy érdemes volt egyáltalán nekilátni:
http://www.lamptron.com/product/controllers/cw611/
-
-Skylake-
addikt
Hat ezzel az erovel a cpu ventiket szerintem 99% az itt irogatok kozul ilyen szabalyzo nelkul hasznalja. Ergo amit mondasz az alapjan mindenkinek megfone a gepe , ha lefagyna az OS.
#44 : ilyen eset elofordulasa szerintem fizikailag kizart. A reset hardwares , mikor az megnyomod akkor osszeerinti a ket labat a deszkan (pont mint a power) , lehetetlen , hogy barmilyen szoftveres hiba/fagyas/akarmi miatt modosuljon ket fizikai femdarab mukodese. Amugyis , a res gyakorlatilag pont olyan , mintha kihuznad a tapkabelt , csak utana nagyon gyorsan vissza is dugnad.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Ötletes cucc, grat a készítőnek!
Sokan lehúzzák itt a gyári vezérlőket, gondolom a házakhoz adott potis, meg a mindenféle kínai vezérlőkre gondolnak... azért egy Scythe, Bitfenix és hasonló tud pár dolgot... de ezek nem is a filléres kategória már.
-
őstag
Korrekt munka , szép kivitelezéssel !
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
pbalintka
csendes tag
jó kis kütyü, én sem csipem a gyári venti vezérlőket. azon gondolkodom, hogy arduinoval nem lenne-e egyszerűbb? olcsó, van pwm pár gpio lábon, usb-n keresztül de akár rx-tx lábakon lehetne sorosan kommunikálni a géppel
-
MineFox54
őstag
Kapcsrajz, kód esetleg a kezdőbbeknek? Köszi!
-
jacint78
addikt
válasz Chuck Norris #43 üzenetére
Ha ez be van álítva, de amúgy láttam már annyira megfagyott gépet, hogy reset.-re sem reagált..
type your text here..
-
-
-
-
Diocles
aktív tag
Én egy 3 dolláros Arduino Nano-val vezérelek PWM-es ventilátorokat a CPU és főleg a GPU hőmérséklete alapján. A beállított hőmérsékleti profil alapján küldi a szoftver USB-n a kitöltési tényezőt az Arduino-nak. A fordulatszámokat lehet látni a PC-s programon. Alaphelyzetben 300 körül pörögnek, és nem tudom megmondani, hogy be van-e kapcsolva a gépem. Terhelés alatt olyan 900-ig megy fel a leggyorsabb. Ha bármilyen okból adódóan 5 másodpercig nem küld értelmes üzenetet a PC, akkor az Arduino beáll valami failsafe értékre, de ilyesmi, mióta használom, még nem történt.
-
-
-
jacint78
addikt
Szerintem ez már funkcionalitás szempontjából felesleges lenne, így is lehet álítani elég részletesen, persze piacra szánt kütyü esetében lehetne ezzel puccosítani a dolgot az igaz. De ahhoz először a hardvert kellene rendbeszedni, kéne hozzá valami szintén puccos kijelző és persze több ventilátor vezérlésére kellene alkalmasnak lennie.
ZSZS-CMSC
Igen, tényleg úgy tűnik, hogy manapság már a 4 ventilátor is kevés lenne, de van erre is ötletem.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Skyne
csendes tag
Elég király lett a cucc gratula
A szoftveres vezérlésnek olyasmit el tudnék képzelni, mint pl az egerekben szokott lenni, hogy a PC-s szoftverrel profilokat állítasz, (pl a jelenleg is meglévő beállításaid, plusz esetleg pár dolog (pl. hőmérséklet fordulatszám görbe? ). Ezeket belövöd, lekommunikálja a PIC-nek (pl. a fentebb említett USB-UART megoldással) az szépen elmenti és használja amíg nem kap mást.
Így a tényleges vezérlést még mindig a PIC végzi, a PC-s szoftver csak konfigurál, van failsafe, van eyecandy szoftver és még talán kényelmes is.
Esetleg ha tervezel ilyesmibe belevágni, a PC-s részével én is szívesen foglalkozom
Star Trek Online: Terran Rebellion (leader), House of K'Reaper (leader)
-
jacint78
addikt
Én csak akkor írok programot, ha nagyon muszáj. PC-re még életemben nem programoztam, csak PIC-re írok ilyesmiket, inkább a hardveres része érdekel a dolognak. Magával az UART PIC felőli részével nem lenne gondom, de ami a PC-t illeti elkezdeni sem tudnám, de nem is lényeges számomra. A vezérlőt tervezem 6 ventilátorosra, ráadásul modulárisra bővíteni, na az lesz szép móka, de egyenlőre még erőt gyűjtök.
type your text here..
-
Én amit használok USB-UART hídnak (TI TUSB3410 chip), elég egyszerű, csak összekötöd és megy. A PIC-en gondolom van UART, a PC-n meg lesz egy plusz virtuális COM port, amin kb bármilyen általános nyelvvel lehet kommunikálni (pl Java, .NET), csak a baud rate egyezzen.
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
davidsone
addikt
grat minőségi lett nem az összemókányolt kínai féle...
...reklámozzák, terjesztik, beszippantják az agyadat, megerjesztik...
-
-
jacint78
addikt
Amikor a gép megfagy, akkor végtelen cilusba kerül és dolgozik, mint a barom, a kék képernyő ezt hivatott megakadályozni az igaz, de nem mindíg sikerül neki. Ekkor a vezérlő szoftver nem megy ugye, viszont a processzor dolgozhat 100%-on...
hcl
Köszi, de nem tervezek ilyesmit, mint mondtam ez a része a dolognak nem érdekel, legfeljebb később, ez az utolsó lenne amivel foglalkoznék.
távcsőves
Ami fetet látsz a nyákon az valami alacsony ellenállású P csatornás FET, ez azért jó, mert jó hatásfokkal dolgozik, ráadásul közel tápfeszig lehet szabályozni a feszt, nem 11.2V-ig, mint a bipoláris tranyós megoldásoknál. A nyák nem valami szép, fotózva készült, ráadásul sima papírra nyomtatva.
type your text here..
-
Mondjuk végtelen ciklusba kerül a proci, amihez túl alacsonyra van húzva a venti.
Próbáld ki, hogy leveszed a ventilátorokat a gépről, a processzor meg menjen 50%-on
Bármi lehet. Általában olyankor van baj, amikor valamire nem gondol az ember...Mutogatni való hater díszpinty
-
távcsőves
senior tag
Nagyon szép munka! Szabad kérdeznem, milyen FET vagy tranzisztor ez a kapcsolásban? (Custom pcb nagyon szép. Vasalós módszerrel készült? )
Aki javasolta az 2.0-ás szoftveres fejlesztést, arduino nano alapon hamar kész lehetne. Csak ötlet volt.
[ Szerkesztve ]
-
Arduinora nem nehéz, meg amúgy sem, nem tudom, a PIC-eken milyen soros kezelés van, de ha az megoldott, akkor c# .Net-ben nem nehéz kizavarni parancsokat a sörös portra.
Ha holnap rám PÜ-zöl előtúrom, a melós gépemen van (azon van windóz...)[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
2.0-s verziónak egy UART-USB híddal szoftveres vezérlés?
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
-
gekkoXT
senior tag
Hát ezt simán forgalmazni kéne. Én vennék tuti.
-
jacint78
addikt
válasz macilaci78 #13 üzenetére
Miért lenne 6? 39-34=5, 34 egésztől 39 egészig dolgozik, de nem is értem ezt az egészet. A tizedes pontok nagyon gyakran vannak használva, a fordulat az egyetlen amikor nincs.
V.Dave
A passzív hűtésnek semmi értelme, mivel az asztal alatt van a gép, semmit sem hallok a hangjából, HDD sincs benne.
bkercso
A paszta olyan mértékű kiszáradásához ami a régi gépeknél előfordul egy évtized kell. A szenzorok adataihoz nem lehet hozzáférni gányolás nélkül, esetleg szoftverrel, de az nem véletlenül lett kihagyva, teljesen jó ez így.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
bkercso
nagyúr
válasz macilaci78 #13 üzenetére
Nem lenne praktikusabb a proci alatti (vagy beleépített?) hőmérőszenzort elérni valahogy? A hűtőbordahőmérsékleten ugyanis nem látod, hogy ha kiszáradt a paszta a proci és a borda között. Gyári gépnél ezt észrevenni abból, hogy folyamatosan pörög a venti, de Nálad így nem fog.
Van egy elírás benne amúgy:
"a minimum beállítható hőmérséklet 1000 RPM"Gratula a cikkhez és a munkához; szeretem az ilyen barkácsolós cikkeket!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
macilaci78
nagyúr
Használod valamire a tizedespontokat?
Akkor még egy:
A hőmérséklet 34 és 39°C között van beállítva, tehát 5 egész °C a figyelt tartomány
Jó lesz az 6°C-nak is, elvégre a számegyenesen vett távolságot kell figyelembe venni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
addikt
Szép munka, igényes kivitelezéssel. Tetszik.
Aminek kerekei, vagy mellei vannak, azzal előbb-utóbb gond lesz.
-
V.Dave
senior tag
ennek úgy látnám értelmét ha lenne hozzá egy passzív hűtés
ű jó hatűsfokú tápegységed, egy modern - terhelés hiányában leállítható ventilátorú videokártyád, és azzal az egy db potméterrel 0-ra állítanád pl a házventillátorokat, és a proci ventillátort ha éjszakára bekapcsolva hagyod a gépet.Xiaomi mi 8 6/128
-
jacint78
addikt
válasz macilaci78 #9 üzenetére
Igen, tizedes pontok vannak ezért hívom nyolc szegmensnek, persze maguk a karakterek klasszikus hét szegmensesek.
type your text here..
-
Graphics
Jómunkásember
-
Szép munka, grat!
Mutogatni való hater díszpinty
-
jacint78
addikt
Ez rám főleg jellemző, nagyon ritkán találják el a gyárak az én ízlésemet, a monitorom is maszek.
Sose ertettem , valaki segitsen legyszives : ez megis miert jobb megoldas , mint szoftverbol vezerelni a ventiket ?
A szoftver leállhat, kifagyhat, ráadásul kékhalál közben nincs az a szoftver, ami a kiakadó processzor mellett tovább dolgozna, hogy konkrét legyek. Ez nagységrendekkel megbízhatóbb megoldás bármilyen szoftveresnél, ráadásul pontos fordulatot egyik szoftver sem tud tartani.
Meg úgy alapban utálom, ha mindenféle hülye tweak szoftver fut a gépen, a VGA-t is a biosában tuningolom, így nem kell hozzá semmi.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
-Skylake-
addikt
Sose ertettem , valaki segitsen legyszives : ez megis miert jobb megoldas , mint szoftverbol vezerelni a ventiket ?
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Axekiller
csendes tag
Grat
A jó öreg magyar csináld megad ha nem jó mentalitás...csak így tovább
Nem haldoklom....így élek!
-
joysefke
veterán
Gratula, hasznos projekt!
Készítettél dokumentációt, illetve ha igen, az publikus? (a programozás rész nekem nem okozna problémát, de a hardver...)
-
Graphics
Jómunkásember
Na olvasom, epp ventivezérlőket nezegettem, rendeltem is egyet ebayrol, lehet jo lesz, meg nem volt időm kiprobalni
Cikket olvasom
Tirexi -> Aurasync -> NvidiaRTX néven folytatja áldásos ténykedését 2025-ben...Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen videókártyát?
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Társasjáték topic
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest