- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
localhost
Közösségépítő
http://bkvfigyelo.blog.hu/2010/01/15/seta_a_buszsavban [link]
-
Dany007
veterán
Most nemazért, de én ezt elolvastam, és a nagyrésze a bérrel, vagy a juttatásokkal kapcsolatos.
Na, akkor idézek:
"- 2010. évben nem kíván a munkavállalók számára béremelést biztosítani."
"- a havi 8.000 forint értékű meleg étkeztetési utalvány elfogadását oly módon, hogy megszünteti az évvégi 45.000Ft.- értékű vásárlási utalvány biztosítását ( ez éves szinten netto 21.000 Ft veszteség a munkavállalónak)"
Hát komolyan mondom, megszakad a szívem...
Tegye fel a kezét aki idén béremelést kapott? És aki kap még meleg étkeztetési utalványt? És aki kapott évvégi vásárlási utalványt?
Tény, hogy benne van az is, amit a BKV sikkasztott, ne a dolgozóival fizettesse meg. Meg az is, hogy a 100 milliós végkielégítéseket se a dolgozókon szedjék össze.
Szal ebben mindben igazat is adok nekik...De ettől a ~ 3 ponttól eltekintve, a többi nem szól másról, mint hogy 'csak' 8.000Ft.- értékben kapnak kajautalványt. Meg, hogy nem emelik 2010-ben a fizetésüket...
Hát komolyan mondom, szerintem nem tudják micsináljanak jódolgukban.. -
Realradical
őstag
Ma reggel nem volt tömve a busz! Szerintem a gyengébbek, a gyerekek, öregek elhullottak a héten így maradt hely.
Ki mit tippel? Én hétfő du.-ra tippelek, amikorra vége lesz a sztrájknak. A legpontosabb tippelő kap egy programot tőlem amivel a kollégák monitorját remote tudja energiatakarékos (kikapcsolt) üzemmódba állítgatni (ha van valami user amit ismer a gépen
)!
-
kaller1
veterán
válasz
KaraDani #174 üzenetére
A szakszervezet a teljes fizetésüket téríti, utánanéztem reggel, azért írtam. Nyilván fizet tagsági díjat, és nem a BKV fizeti, de a lényeg akkor is az, hogy most kényelmesen fekszik otthon, és kap pénzt, csak a hülye nem sztrájkolna így.
Na megtaláltam a mai legnagyobb hülyeség iromány adagot is...
Ami tény:
Bemész a munkahelyre,és ha jelentkezésnél úgy nyilatkozol hogy sztrájkolsz,akkor szépen elvonulsz a pihenő/tartózkodó helyiségbe és leülöd az előírt munkaidőt.Sztrájkban részt vevőknek munkabér nem jár a sztrájkban eltöltött időre.
A szakszervezettől nem fizetést kapnak(főleg nem teljeset),hanem sztrájksegélyt,ami lehet természetbeni juttatás is(nemtom ez a bkv-s szakszervezeteknél hogy van).
Ha meg legközelebb "utánanézel" valaminek,add meg a forrást is hozzá.
-
localhost
Közösségépítő
válasz
Realradical #175 üzenetére
Én nem vitázom, pontosítok: az ellen hadakozom, hogy valaki csak úgy kijelenthesse, nem elég, hogy sztrájkol, még fizetést is kap.
Nem kap - mondom én. -
ABnormal
őstag
én szerencsére nem érzem a sztrájk hatását,de leírom a főnököm kedvenc mondatát : nem tudunk többet adni,ha nem tetszik akkor menj el máshová dolgozni
-
raczger
őstag
Ezért sztrájkolnak a BKV-nál - előbb néhányotoknak tájékozódni kéne azt hiszem, miért is folyik a sztrájk, egyet biztosan mondhatok, nem béremelésért
(bocsi, nagyon nem volt kedvem végigolvasni a topikot csak az elején, de bele-beleolvasgatva azt hiszem ez nem volt még)
-
Realradical
őstag
válasz
localhost #173 üzenetére
Most tényleg azon megy a vita, hogy minek hívják?
Nem maradnak pénz nélkül a hó végére ez a lényeg. Fizu, mint alapfogalmom tényleg nem jár. Valamelyik szakszervezetis még ki is jelentette, hogy vannak készletek amiből fenn tudják tartani a sztrájkot. Evvan, teccik, nemteccik.
Részemről ha jövő héten is ez fog menni kénytelen leszek kivenni szabira a hetet, pedig tudnám máshová is tenni.
Amúgy van arra logikus magyarázat, hogy miért van ennyi szakszervezet? Ha már egymást között is feszkó van, hogyan akarnak tárgyalóképes pozícióba kerülni? Nem is értem ezt az egészet..Hogy őszinte legyek hitelesebb lenne a sztrájk, ha utazna a tömött buszon olyan is aki ezt tartja megoldásnak/ jó eszköznek.
-
KaraDani
addikt
válasz
localhost #169 üzenetére
A szakszervezet a teljes fizetésüket téríti, utánanéztem reggel, azért írtam. Nyilván fizet tagsági díjat, és nem a BKV fizeti, de a lényeg akkor is az, hogy most kényelmesen fekszik otthon, és kap pénzt, csak a hülye nem sztrájkolna így. Mellesleg a magánszférában kb sehol nem volt fizetésemelés, és a cafeteriát is megvonták kb mindenhol az új szabályozása miatt, úgyhogy nincs miért reklamálniuk, most ez van mindenhol. Ezzel az egész megmozdulásukkal csak a kisemberekkel csesznek ki, a BKV vezérkarnak tuti nagyon fáj, hogy nincs tömegközlekedés, amikor reggel beül az A8 as Audiba. A Taxisokon kívül, hatalmas plusz költséget okoznak az egész város lakóinak (akinek nem mert otthon marad, mert nincs pénze taxira, és a munkáltató nem tudja megoldani a bejárását, annak meg a szabadságát cseszik el), az egész hozzáállásuk önző és felelőtlen. Arról nem is beszélve, hogy a nem sztrájkolókat meg inzultálják a sztrájkolók, sokan nem mernek bemenni ezért dolgozni.
-
localhost
Közösségépítő
válasz
Realradical #170 üzenetére
Ha jól tudod, a szakszervezettől kap-hat pénzt, de azért meg ő fizet szakszervezeti tagsági díjat. Fizetést semmiképpen sem kap!
-
biker
nagyúr
Nagyon remélem, hogy az összes olyat fél-egy éven belül ilyen-olyan valós okkal sikerül kirúgni, akik most sztrájkolnak, és átadják a helyüket olyannak, akinek szüksége van fizetésre, és hajlandó dolgozni is.
sokan nagyon belekényelmesedtek a helyzetükbe.
És nagyon sokan örömmel mennének ennyiért járművet vezetni. -
KaraDani
addikt
válasz
localhost #166 üzenetére
Ok ez így van, kártérítés tudom, hogy nem jár csak most felment bennem a pumpa kicsit. De ha fizetek egy szolgáltatásért, és azt nem kapom meg a pénzt igenis vissza kéne adni. A törvényben ez nem így van, de én most nem is arról beszélek, hanem az elvről. Könyvvizsgálóként dolgozom, ha én most felállok és sztrájkolok, és nem vizsgálom le ezt a céget ahol vagyok, biztos kifizetnék az éves díjat majd. Vagy hivatkozzak arra, hogy sorry de ha én sztrájkolok, így jártatok de fizetnetek azt kell, mert leszerződtünk a munkát meg elvégeztem volna, de hát épp sztrájkoltam.
Alapvetően onnan kezdődik, hogy aki sztrájkol, ne kapja meg a bérét: "Aki nem dolgozik, ne is egyék!"
Szerintem mindenki szívesen sztrájkolna így, hogy megkapja a bérét. Megnézném, hogy szórakoznának itt velünk akár két hétig, ha emiatt fél havi bérüket nem kapnák meg. -
Realradical
őstag
Úgy veszem, hogy a BKV tumultus a járatokon egyfajta felkészülés a Metallicára
Egyébként nagyon brutál, a hírportálok azt írják a legtöbb helyen, hogy minden szép és jó, de tegnap a 173-as vonalán minden megállóban annyian álltak , mint amennyien kb. egy üres buszra felfértek volna. A leszállás az a régi 286-oson elhíresült tili-toli játékra hajazott.
196-os ma reggel nem volt különb. -
Surda
tag
Nem sztrájkolnak a vasutasok.
-
Szolidáris sztrájk...
Ki az a barom, aki az ilyen sztrájkot törvényesnek tekinti?
Ezek a barom MÁV-os szakszervezeti vezetők a MÁV-nak (és az utasoknak) okoznak óriási kárt egy olyan ügy miatt, amihez a MÁV-nak semmi köze!
Ezt a Gaskót már végképp száműzni kellene az országból, csak kárt okoz mindenkinek.
-
KaraDani
addikt
Én arra lennék baromira kíváncsi, hogy én fizettem a bérletemért, de nem kapom meg érte a szolgáltatást. Ezért minimum a bérlet visszatérítése járna, kártérítésről nem is beszélve.
Az írással egyetértek, máshol még ennyi emelést se kapni most a magánszférában (személyes tapasztalat), én is elégedetlen vagyok, és vagyunk még így páran, de megnézném meddig lenne munkám, ha nekiállnék sztrájkolni.
Ezzel a végtelen butaságukkal végülis biztos elérik amit akarnak, mert ugye a sztrájk alatt egyértelmű, hogy rohamosan nő a bkv bevétele és fognak tudni majd hatalmas béremeléseket adni.
Amúgy meg nem tudom mit csinálnának a kedves sztrájkoló dolgózók, ha mondjuk a boltosok elkezdenének sztrájkolni, és nem kapnának élelmiszert, biztos örülnének neki. Önző buta banda az egész szakszervezet amelyik ezt műveli. -
Dany007
veterán
válasz
localhost #156 üzenetére
Jajaja, értem.
Jó ezeket tudni amúgy. Hátha egyszer szükség lesz rá.
Nálam mondjuk pont az a fura helyzet áll elő, hogy netezés közben is végzem a számomra kiadott munkát. Ugyanis a gép most is itt zakatol mellettem. Folyamatosan.
De ezek szerint csak fenyegetőznek meg szivatnak minket folyamatosan ezzel a ki lesz rúgva szöveggel... Mert még írásbeli figyelmeztetést se kaptam
Igaz volt már olyan, hogy egy nap mindkét főnököm ki akart rúgni.. szóban... Aztán amikor kiderült mind a hárman röhögtünk rajta... persze én nem túl őszintén... De nekik nagyon élvezetes volt.@localhost:
ne is mond. Pár hónapja felmerült a hír, hogy a gépekre figyelő progit fognak telepíteni. Mi is a neve... ööö az a cég csinálja, amelyik az everestet is. Átnéztem kicsit, és tényleg nem lehet kijátszani... max ha v.hogy letiltom, de kaptam olyan infot is, hogy nembiztos h le tudom, de tök mind1, ha letiltom akkor meg az tűnik fel egyből...
-
localhost
Közösségépítő
"Ez azért elég tág fogalom. És értelmezés ill. munkaszerződés kérdése csupán."
=> Ehhez tipikusan nem elég, hogy a főnököd azt mondja, hogy "nem dolgoztál"...
Fegyelmi tárgyalás, jegyzőkönyvezve, tanúk meghallgatásával és a Te meghallgatásoddal, ahol előadhatod a védekezésedet és felmentő körülményeket.... stb."
Ha nem így zajlik szinte biztosan megnyernéd a munkaügyi pert!BITBOYS : "bezzeg még is itt lógsz "
Nem gond - én vagyok ráállítva Dany-ra, én logolom a tevékenységét -
"Na ezért mondom én, hogy egy köcsög de rafkós munkáltató simán talál indokot a kirúgásra."
Viszont ennek is megvannak a fokozatai.Ha mondjuk netezel a munkahelyeden, és ezen rajtakapnak, nyilván nem egyből kirúgás jár érte, hanem figyelmeztetés, szóban-írásban, stb. Az elbocsátás egy legvégső eset.
-
Dany007
veterán
válasz
localhost #150 üzenetére
"munkavégzési kötelezettségének nem tesz eleget"Ez azért elég tág fogalom. És értelmezés ill. munkaszerződés kérdése csupán.
" munkavállaló jelentős mértékben, ismételten elkésik"
Na, szerintem ezt se olyan nehéz elérni, de tapasztalatom szerint a legtöbb helyen bizonyos szintig elnézik."Hogy mit csinálsz a munkahelyeden azt sajnos a munkáltató mondja meg.
De sok ilyen jogesetet oldottunk meg az egyetemen"
Na ezért mondom én, hogy egy köcsög de rafkós munkáltató simán talál indokot a kirúgásra.
Amúgy milyen egyetemre jártál? Csak nem valami jogásznak bölcsésznek tanultál? : o@BITBOYS: Nem, nem benzinkutas
Grafikai munkákat csinálok, nyomdai előkészítek, ügyfeleket fogadok, 2 digitális nyomtatógépen dolgozok, meg raktáros is vagyok egyben, + adminisztrátor. Ja meg néha dekoratőr is..
-
localhost
Közösségépítő
"Meg ha jól tudom van azonnali felmondás is, amikor mégcsak indokolni se kell, hogy miért..." <<< tévedés ilyen lényegében nincs! Mindjárt megkeresem a linket....
A rendkívüli felmondás egy egyoldalú, írásbeli és indokolt jognyilatkozat, amely a munkaviszonyt – függetlenül attól, hogy jogellenes vagy jogszerű – azonnali hatállyal megszünteti.
A rendkívüli felmondás jogával mind a munkavállaló, mind a munkáltató csak különösen indokolt esetben élhet, akkor, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.
Rendkívüli felmondási ok munkáltatói részről pl. ha a munkavállaló szándékosan kárt okoz a munkáltatónak; munkavégzési kötelezettségének nem tesz eleget; munkára képes állapotát nem őrzi meg, ittasan jelenik meg a munkahelyen; a munkavállaló jelentős mértékben, ismételten elkésik stb.
Rendkívüli felmondási ok munkavállalói részről pl. ha a munkáltató egyoldalúan módosítja a munkaszerződést; hosszabb ideig nem fizet munkabért a munkavállalónak; nem biztosítja az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit stb.
-
Dany007
veterán
válasz
Kalandor #145 üzenetére
Egyértelmű, én se úgy értettem, hogy a sztrájk miatt fognak kirúgni
De utána, majd ha eltelik egy kis idő, biztos, hogy találnak egy olyan indokot, amivel el lehet bocsájtani az alkalmazottat. Vagy így vagy úgy. Azonnali felmondás is lehet, amennyiben csak pár éve van ott a dolgozó, akkor még végkielégítés se jár neki. -
Ami eddig lényegtelen volt, az nem válik lényegessé a sztrájk miatt. Ha lényegtelen volt, fel sem jegyezték, azaz hivatkozni sem tudnak rá.
Másrészt a szakszervezet is tisztában van ezekkel, így minden valószínűség szerint kaptak fejtágítást a sztrájkoló dolgozók, hogy mire figyeljenek kicsit jobban.Ami pedig eddig is lényeges volt, az meg úgyis retorziót vont maga után. Ha kiderült.
Persze okokat lehet találni, aztán kérdés, hogy ezt hogyan tudod megvédeni egy munkaügyi per során.
-
Dany007
veterán
válasz
Realradical #141 üzenetére
Na, de ezek szerint megoldható. Van rá lehetőség. Egy ilyen cég meg mint a bkv, meg a posta, szerintem elég rafkós ahhoz, hogy ezt simán kivitelezze.
@TheShow: csak u.a. tudom mondani. Azért ha nagyon akarják lehet kellő, törvényes indokot találni. Olyat, amit alapesetben a cég figyelmen kívül hagy mert lényegtelen. Mondjuk a késés. Vagy hasonló.
-
Azért egy elbocsátást elég alaposan meg kell indokolni, szép is lenne, ha valakit csak úgy ki lehetne rugdalni a munkahelyéről. [workania1]
Ha pedig bebizonyosodik, hogy sztrájk miatt rúgtak ki valakit, lehet felkészülni a kellemes összegek kifizetésére is.Bíróság előtt pedig igenis bizonyítani kell, hogy miért rúgtál ki valakit, mégpedig alaposan. Nincs olyan, hogy nem emlékszem.
Az azonnali felmondást pedig nem hogy nem kell indokolni, de csak kivételes esetben alkalmazhatod: [workania2]
Szerk: helyesírás
-
Realradical
őstag
Az azonnali felmondást nagyon nem szeretik a cégek, mert könnyen perelhetővé válnak. A Tescoban egy osztályvezető gárdának felmondtak 10 év munkaviszony után egyik napról a másikra. Pert indítottak és meg is nyerték (komoly milliókat).
Régi cégemnél az volt a divat, hogy ellehetetlenítették a kiszemelt áldozatot. Késéstől kezdve, a szerződésben vállalt telephely váltások megtagadásáig, mindenért fegyelmiket osztogattak, majd kirúgták. Így még végkielégítést sem kapott szerencsétlen.
-
Dany007
veterán
Na, hát pedig ezt mondom én is. Így megy ez.
Aztán az, hogy most perelnek... Ehh, ez olyan nyílt titok, vagy ki nem mondott tény szerű dolog. Amikor mindenki tudja, hogy a sztrájk miatt rúgták ki őket, de voltaképp bármilyen indokkal ki lehet rúgni egy embert. És azt már bizonyítani senki se tudja, hogy nem azért az indokért, amit kitaláltak.
Szóval ha a vezetésnek volt esze, és jól kitalálta azt az indokot, akkor esélytelen a pereskedés.
Meg ha jól tudom van azonnali felmondás is, amikor mégcsak indokolni se kell, hogy miért... -
MaciG
addikt
Ha a sztrájkra megkapták az engedélyt (tudom hülyén hangzik ,de ez van), akkor szerintem nem sokat lehet tenni, de itt egy példa: Sztrájkoló postások . Sztrájkoltak, majd rá nem egy kis idővel el is küldték őket, és most indulhat a pereskedés...
(#131) Realradical: Viccelsz? Ilyen üzemanyag árak mellett jóhogy megéri
-
HaaS
addikt
Szia!
Konkrétan mi akadálya van annak, hogy a sztrájkolókat a sztrájk végeztével apránként, havonta kisebb csoportokban "jajbocsánatneharizzál" szöveggel elküldjék?
Gondolom lehet, csak ki kell fizetni a végkielégítésüket... az úgy van, hogy három év után havonta egy hónap? Kedvem támadt számolgatni nekem is, annyit beszéltetek a pénzről!
Én úgy szeretném, ha normalizálódna a helyzet! Ha a semmiből sok kis cég pattanna elő, akik ellehetetlenítenék a békávé sztrájkoló tagjainak örökös erőfitogtatását...
-
válasz
Kalandor #134 üzenetére
Is
Az a baj, hogy nincs pénz (ellopják), először ezt kellene rendbe tenni, és nem sztrájkolni 1 olyan dologért ami a mai helyzetben kétséges (nem a buszvezetőkre gondolok), inkább azt hangoztassák, hogy hova tünik a pénz (szüntesék meg a csapokat), ha az megvan, akkor kezdjenek el valamit felmutatni.
Szakszervezeteknek nem csak a munkaerő megtartása lenne a cél, hanem a belső ügyek intézése is, ezt pedig nem mások kárára kellene tenni. (általánosan) -
biker
nagyúr
válasz
Realradical #131 üzenetére
nézd, a bérletek ára megvan, a költség meg minimális, szerinted?
ki kellene számlázni a költségeket a szakszervezeteknek -
Realradical
őstag
Valamelyik "jólmegmondjukcsakmostcsakönnek!" típusú műsorban egyszer levezették, hogy a sztrájk tulajdonképpen nem veszteség, hanem nyereség a BKV-nak.
Igaz lehet ez vajon? Ha igen akkor ez a helyzet eltarthat még egy darabig. Lehet vennem kéne egy elektromos rollert. -
biker
nagyúr
az a baj, hogy ezzel nem a buszvezetők szívatják a vezetőséget, hanem a kollektíva szvatja a teljes utazóközönséget, minden nappal kárt okozva, amig a kifizetett bérletet nem tudja használni, és nem tud dolgozni menni
pl harasztiból a XII. kerbe nem lehet eljutni értelmesen úgy, hogy a hév hétvégiben jár, a 2-es ritkítva, és tegnap budán nem járt villamos -
bullseye
addikt
nemtom mik az arányok Debrecen és BP között, lehet itt is meg lehetne oldani a járműpark felújítását, ha a BKV olyan felügyeletet kapna, hogy ne folyhasson a pénz mindenfelé. De az is lehet, hogy Debrecenben arányaiban kevesebb járműre arányaiban sokkal több jeggyel utazó jut!
Nem tudom az árakat sem, én 9400-at fizetek havonta. Ha holnap kicserélődne a BKV ahogy van, akkor elviselnék némi emelést, de így is elég magas ez (főleg, hogy mellette az adómból is kapnak év végén a síráskor).
-
pohár
félisten
A témához annyit hozzászólva, én Debrecenben tanulok és tanultam is, nem emlékszem hogy lett volna az elmúlt 6 évben egyszer is sztrájk
Szóval erről ennyit... És nézzézek a DKV honlapját, és a buszparkot... Most lett lecserélve az összes Ikarus meg mittoménmilyen busz azt hiszem szeptemberben, mikor átvette az önkormányzat a DKV-tól a felügyeletet (vagy valami ilyesmi történt), igaz most drágult 200ft-tal a kombinált diákbérletem, de ha ez a feltétele annak hogy rendes közlekedés legyen, akkor állok elébeAz egyik új típusú troli leírásában találtam az előbb:
Megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h
Maximális sebesség 60 km/h
Ismert maximális sebesség ;-) 80 km/hKis vadócok
-
Ne szégyelld magad, és ne szégyelld a munkád. Minden dolgozó ember és minden munka értékes.
Nekem például kifejezetten semmi problémám a tömegközlekedéssel (újabban BKV-zom is, azzal sincs bajom
), bár a körülményeken azért lehetne javítani.
De azért Te is gondold végig a másik oldal álláspontját! Egy olyan vállalatról beszélünk, amit sok milliárd adóforinttal próbálnak kihúzni a kakiból évek óta. Azt, hogy a béren kívüli juttatások szinten tartásáért sztrájkoltok, én nem nagyon tudom támogatni.
Amikor versenyszférában küzdő vállalatoknál sem lehetséges ez (azaz azok az emberek, akiket itt próbálsz meggyőzni az igazadról konkrétan kevesebb juttatást fognak kapni), akkor egy állami (veszteséges) vállalatnál ne ez legyen az elsődleges szempont.És igen, úgy gondolom, hogy alá kellene írni azt a KSZ-t. Cinizmus nélkül írtam.
-
Dany007
veterán
Pedig van benne igazság amit mondasz! Sőt.
Csak itthon erre ma nincs lehetőség. A pénz beszél.
Nem hinném, hogy ezért kirúgnának, de nem írom le mit írtál, biztos megvolt rá az okod, hogy kitöröld.
Amúgy lehet a szakszervezetet kéne negyedelni, és akkor a megmaradó igazgatói meg egyéb díjakat, nem beszélve az adminisztrációról, meg bürokráciáról ... el lehetne osztani a dolgozók között... -
tuskooo
addikt
MaciG: Ha szabad megkérdeznem, milyen járat(ok)on szoktál vezetni? Pusztán kíváncsiság
Egyébként én nagyon szeretem a Tisza Volánt, a sofőrök is nagyon rendesek, meg az egész cég korrekt. Tiszta megváltás BKV után Szegeden buszozni mindig, itt szívesen használok tömegközelkedést...kár, hogy az SZKT meg a önkormányzat mindig azon van, hogy ellehetetlenítse a Volánt
-
Echoo
senior tag
Isten mentsen meg tőle! Itt szólásszabadság van kérem! Csak másnapra véged! Nem sugallok én már semmit, lehajtom a fejem, és szégyellem magam amiért ezt a munkát csinálom. És tudjátok mit? Hagyjuk a francba az egészet, írjuk alá a KSZ-ajánlatot. Ez a mostani helyzet szerintem is sokkal többet árt a BKV dolgozóknak, mint amennyit használhat. Akármerről nézem is, ebből mindenki csak rosszul jöhet ki.
-
stangli
senior tag
Nagyon sok embernek nem azzal van a baja, hogy sztrájkoltok az általad megfogalmazott burkolt fizetéscsökkentésről. Itt az a baj, hogy maga a bkv egy feneketlen fazék, amibe tök mindegy mennyi pénzt tesz bele a magyar nép, elvész, le sem ér a fazék aljára mert már a fülénél kifolyt. Erre rájön a gazdasági válság, kemény imf hitel, melyet a magyar nép kell kifizessen, meg jönnek olyan lukas fazekak, mint a bkv, máv... hogy a viharba ne nyílna ki az emberek zsebében a bicska? amikor egy ilyen vállalat, amit nem lehet rendbe rakni, mert csak és kész...
Amúgy a versenyszférában drasztikusabb elvonások voltak, azt had ne mondjam sok cég megfelezte munkaerejét, de nagyjából kétszer háromszor annyi munkát végeznek... de ebbe ne menjünk bele...
U.i. remélem holnap már egy busz sem fog elindulni, na ha már itt tartunk akkor a metró se, jut eszembe a 6os villamos se járjon, csak hogy ha már csináltok valamit, akkor rendesen csináljátok... üzenem a szakszervezetnek, hogy félmunkát végezni nem ér.
-
Dany007
veterán
De ebben igazad is van. Ahogy másnak is igazat adtam, aki ezt felhozta.
De ha én 140-et +6 ezret keresnék, összetenném a két kezemet!
Az egyéni 'maszek' vállalkozók soha nem fogják megengedni, hogy szakszervezet, vagy hasonló legyen. Egyszerűen nem érdekük. Kismillió a munkanélküli, ha valakinek nem tetszik, akkor menjen, van helyette 15 másik! Inkább 150 másik. Szó szerint.
Nálunk a cégnél 2 ember lett idegbeteg, idegösszeomlásos. És kb 6-an váltak el azóta, hogy a céghez jöttek. Azonkívül nem volt még olyan nő a cégnél, akit nem bőgetett volna meg az a faszkalap főnökünk... Szóval gondolhatod, hogy ez se egy leányálom.
De nemigazán lehet micsinálni.Oké, nálatok lehet. Sztrájk. Én nem sajnálom. Csak ez nem az a helyzet. Ennyi. Nincs abban a helyzetben se az ország se az emberek, hogy meg lehessen tenni havi ~ 150-es jövedelem mellett még sztrájkoljak többért... Mégtöbbért, miközben az a nyilvánvaló helyzet van az országban ami.
-
Echoo
senior tag
Nos, ez is gond. Itthon azt csinálnak a dolgozóval, amit akarnak. Senki nem véd meg, ha kinyitod a szád a saját érdekedben! A BKV-nál még van szakszervezet, de ha most nem tud eredményt felmutatni, szinte biztos a tömeges kilépés a szervezetből. Ez a dolog erről (is) szól.
-
bullseye
addikt
a média nem vezet annyira félre, semmit nem mondtak pl. ma béremelésről. a 3%-os társadalombiztosítási juttatásról volt szó. bár mintha ott extra juttatásként említették volna, de végül is mindegy, ha le van betonozva szerződésbe.
Másrészt viszont utóbbi másfél évben rengeteg cégnél csökkentek a bérek. csak ott kevesen dolgoztak, és nem tudták megbénítani a fővárost tiltakozásul...
Szerk: (viszont a vezetésnek meg volt állítólag egy olyan mondata - nem gond a csökkentés, mert az adómódosítások miatt így is ugyanannyit kapnak a dolgozók - ami, ha igaz, tarkólövéssel kéne jutalmazni)
-
Echoo
senior tag
Nem tűnt fel senkinek, hogy ha egy magas beosztású ember botrányba keveredik, kis idő múlva feltűnik egy hasonló zsíros beosztásban? Kocsis úr is igen univerzális szakember, az atomenergetikától (A kettes blokk mond valamit nektek ?) a tömegközlekedésig mindenben professzionális. Örülünk is neki!
-
Dany007
veterán
"ha holnap közölnék vele a munkahelyén, hogy oké, nincs béremelés viszont pár eddigi kedvezményt elvonnak?"
Az elmúlt 5 évben 5 ezer forint fizetésemelést kaptunk a cégnél. Ezt is tavaly előtt.
És igen, eddig járt az a bizonyos étkezési utalvány, de a megadóztatás miatt bizony jövőre már mi se kapjuk.
Szóval erről ennyit...Ilyen alapon aztán tényleg megállhatna az egész ország és kezdhetne sztrájkolni...
Nekem tipikusan az a feeling jön le az ilyen hozzászólásokból, hogy húdeszar nekem, mert csak 140-et keresek, és még azt a kis 6 ezer forintot is meg akarják vonni... És mindenki más milyen bunkó meg paraszt...
Csak azt is észre kéne venni, hogy a helyzeted, amiben vagy, ahol dolgozol az átlaghoz képest jó! Mert a magyar átlag ~ 90-100 forintot keres netto. A legtöbb kisvállalkozó nem ad semmiféle kafetériát. Se juttatást se semmit. És a legtöbb helyen örülhetsz, ha bejelentenek, és nem semmiznek ki. Nálunk a cégnél az átlag fél év, ami után hajlandó bejelenteni a főnök, de persze akkor is csak min. bérre. De volt már olyan, hogy a kezdő csajt a 3 hónap próba után szó nélkül kirúgta csak mert sokat 'izélt' a bejelentés miatt.
Jaj de szar nekem is... micsináljak? Sztrájkoljak? Ja, nem bocs, akkor már aznap kirúgnának a picsába... -
Echoo
senior tag
Szervusztok!
Nos, én bevallom, egy ártány buszvezető vagyok, ma este meg is fogom korbácsolni magam. Egyébként aki az anyámat szídta (minden buszvezetőét), annak azt üzenem, hogy ritka az olyan becsületes és tiszta életű nő, mint az én édesanyám!
Szeretek buszt vezetni. 140k nettóért, 6k étkezési utalványért, ingyen utazási igazolványért (ez nagyon nem hiányozna, sosem utazom BKV-val). A ruhapénz nem anyagi, tárgyi juttatás, mivel nem pénzt hanem egyenruhát adnak (na ezt is ki bírnám hagyni, civilben kicsit kényelmesebb).
A sztrájkról csak annyi a véleményem, hogy az itt leírt hozzászólásokból is látszik, mennyire félre tud vezetni benneteket a média. Nem béremelésről van szó, hanem az eddig kiharcolt juttatások megtartásáról. Vagyis nem emelésről, hanem burkolt fizetés (juttatás) csökkentésről! Melyikteknek nem habzana a szája, ha holnap közölnék vele a munkahelyén, hogy oké, nincs béremelés viszont pár eddigi kedvezményt elvonnak?
És az eddigi hozzászólásokban hemzsegő helyesírási hibák bizony furcsák egy ilyen paraszt, alulképzett buszvezető számára a nagy és hozzáértő, agyonképzett Uraktól...
Tudjátok, mi itt az alapprobléma? Nincs megfizetve az átlagmagyar. Szart se keres egy tanult, intelligens ember, viszont a buszvezető aránylag normális pénzt visz haza. Nem mi keresünk sokat, hanem az átlag keveset. És itt nem a buszvezető ellen kéne lázadni, hanem a sok tetves tolvaj ellen, akik szétlopták ezt az országot.
-
Tudom, hogy a KSZ mindent szabályoz, ami a munkával kapcsolatos. Azt még talán érdemes megemlíteni, hogy KSZ-t csak úgy lehet kötni, hogy az vagy megfelel a MT-nek, vagy pozitív irányban tér el egyes pontjaiban.
Tehát rosszabb feltételeket nem foglalhat magában a KSZ, mint a MT.Persze itt most konkrétan a juttatásokra vonatkozó rész az érdekes, hiszen a vita is alapvetően ezen folyik. Az érdekes kérdés még, hogy a sztrájkoló munkavállalóknak van-e érvényes munkaszerződése. Mert ha van, akkor ugyanazt a bért kell kapnia -KSZ ide vagy oda-, mint eddig. Ezesetben maximum a béren kívüli juttatások lehetnek a téma.
Ha tényleg ez a helyzet, akkor a sztrájkolók nyugodtan elmehetnek holnap dolgozni, ugyanis az országban nagyon sok embert hátrányosan érint a cafeteria megadóztatása.Ha viszont nincs érvényes munkaszerződésük, mert mondjuk a KSZ-szel együtt érvényét vesztette, akkor lehet, hogy elég szar helyzetbe kerültek. Ha tényleg igaz, hogy érettségi a követelmény náluk, akkor minimálbér, vagy maximum szakképzett minimálbér jár nekik a MT alapján... Ráadásul cafeteria nuku.
Egyébként szerintem a MT-nek kellően szabályoznia kell a munkavégzést (és annak körülményeit), így egy BKV méretű cégnek is meg kell, hogy feleljen. Maximum nem kellően specifikus, vagy úgy egészében túlzottan általános.
Ennek eldöntéséhez viszont nincs elég infóm, így kénytelen vagyok a saját véleményemre hagyatkozni.
1. Amennyi BKV-s botrányról tudomásom van, azok összértéke csepp a tengerben. Persze ettől nem kevésbé bicskanyitogató, de az önmagában nem oldaná meg a problémát.
A 4-es metró mondjuk érdekes kérdés, ha jól tudom, még mindig nem biztosított a projekt finanszírozása, és az EU-s támogatások is a bizonytalan kategóriában csücsülnek. Itt biztosan lehetett volna találni pár milliárdot.2. Nem tudom, hogy hogyan zajlottak (a MÁV-osat sem), de az biztos, hogy bérletet/jegyet vásárlós utasként nem is érdekel. Kiszámíthatatlan közlekedés, kevéske tájékoztatás. Nem érdekel, kinek a hibája, egy céghez tartozik mindkettő, én pedig csak a céggel szerződöm a bérlet/jegy vásárlásával.
3. Én azt olvastam a különböző hírportálokon, hogy 25 szakszervezete van a BKV-nak. (az külön érdekes, hogy a 3 metróvonalnak miért van 3 külön szakszervezete...) Ez nekem bizony sok, relatív és abszolút értékben is.
4. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a BKV és a MÁV szakszervezeteknek nagyon is van érdekérvényesítő erejük! Pláne, ha még szolidaritást is kinyilvánítanak egymással. Hogy a MÁV sztrájknak nem lesz semmi eredménye? Talán ezt nem is bánom, ha minden évben az infláció feletti bérnövekedésért kardoskodnak egy szintén masszívan veszteséges cégnél, vagy irreális követelésekkel állnak elő...
Az, hogy a többi felsorolt szervezetnek kötelező fenntartania egy x százalékos szolgáltatást, segít abban, hogy az átlagember kevéssé érezze meg, kevésbé érinti, kevésbé kellemetlen. Nekem például a rendőrsztrájk (legutóbb) csupán egy hír volt, nem éreztem belőle semmit. Ellenben ma sikerült késnem, mert bedugultak a bevezető utak, és lépésben haladt a forgalom.
Ha például egy szép tanítási napon a pedagógusok elmennének mind sztrájkolni, az ország jó része nem tudná megoldani a gyerek elhelyezését, kénytelen lenne szabit kivenni. Tűzoltók esetében leégne jó pár ház, orvosokról talán nem is kell beszélnem.A probléma szerintem ott van, hogy a BKV és a MÁV él, és sokszor vissza is él ezzel a kivételes helyzetével, és ezt túlzásnak tartom. Az, hogy jogom van valamihez, nem azt jelenti, hogy ezt a jogomat mindenen és mindenkin keresztül érvényesítenem kell. Csak ehhez meg fel kell nőni.
"Akkor - kérdem én - végül is mi mint munkavállaló ebben az országban hogy a fenébe érvényesítjük az érdekeinket??? Sehogy. Jó szavazunk 4 évente... de minek...."
és
"Na ezért akadok ki, mikor köpködik itt a sztrájkolókat. Mert ha már ők se tudnak semmit tenni, akkor baszhatjuk, mert SEMMI nem marad a kisember kezében. Ebbe gondoljatok bele léci..."Bár ez bénán hangzik, de mint munkavállaló, a megfelelő fórumokon tudod érvényesíteni az érdekeidet. Legyen az egy szakszervezet, ahova belépsz, valamiféle iparági szövetség, munkaügyi bíróság, OÉT, stb. De talán mindenekelőtt a józan paraszti ész, hogy nem írsz alá előnytelen szerződést, mert akkor bizony védtelenné válsz.
Szerintem az itt hozzászólók sem úgy általában az érdekérvényesítés ellen vannak, hanem az irreális követeléseken alapuló sztrájkok ellen. És nekem például semmit nem segít, ha a BKV-s és MÁV-os dolgozók mindig, minden évben elérik azt, amit akarnak. Addig legalábbis biztosan nem, amíg ezek a vállalatok folyamatosan a költségvetés segítségére szorulnak.
Éppen ellenkezőleg. -
Vladi
nagyúr
Most megy az m2-n a reggeli adás összefoglalója, lényegében csak a sztrájkról van szó. Akit érdekel az nézze.
-
Realradical
őstag
Elnézést D kategória valóban.
Dolgoztam évekig Tescoban, Postán, tékában. Nem tetszett, elmentem tanulni és mára jobb állásom van. A tanulatlan embert, mint fogalmat szerettem volna használni.
Utalnék vele kb. arra az emberi viselkedésre amikor valaki nem elégedett a sorsával, de csak hőbörög, hogy ellehetetlenítik az életét és ennek ellenére nem tesz semmit, hogy javítson az életminőségén. Ha ezzel megsértettelek, elnézést kérek, nyilván nem a teljes rétegre értettem.A saját példám miatt nem tudom (és nem is akarom) tolerálni az ilyen viselkedést az életben.
-
Dany007
veterán
4.:
Ez tényleg érdekes kérdés, és teljesen jogos is.
De abba is gondolj bele, hogy a munkavállalók nagyrésze kis, közép vagy nagyvállalkozásoknál dolgoznak, ahol nem lehet sztrájkolni.
Ha jól tudom 200 munkás fölött kötelező szakszervezetet is létrehozni. Namármost szerintem ebből van kevesebb... A legtöbb ember magáncégnél dolgozik, ahol esély sincs sztrájkra, sőt, már ha szóba jön valami ilyenis kirúgnak egy szó nélkül.Ezen kívül én arra lennék kíváncsi, hogy akkor a médiában emlegetett bruttó 250 + juttatás az most a 100 egységbe tartozik, vagy a 70-be? Mert nem mind1.
@Ollie: wow, akkor megintcsak hiányosak az ismereteim. Úgy tudtam 200 fölött kötelező, legalábbis apám főnöke ezért vigyáz nagyon a létszámra, nehogy meghaladja. Ott már rúgtak ki embert azért, mert szóba hozta a sztrájk dolgot, igaz csak poén szinten... Btw, ezek szerint a helyet még rosszabb.
-
MaciG
addikt
válasz
Realradical #89 üzenetére
Az a "C" az igazából "D"
És bocsánat, hogy kijavított egy "tanulatlan ember"
-
Vladi
nagyúr
nahát lehet értelmesen is megnyilvánulni a kérdésben.
Amit szertnék hozzátenni, hogy a ksz nem csak a fizetést, de a munka minden körülményét szabályozza. A nélkül a munka törvénykönyve lép hatályba, ami - érthető módon - csak irányelveket tartalmaz az ilyen nagy vállalatok részére. Az alapján lehetetlen egy bkv-nek dolgoznia.
Tárgyaltak róla, de persze a lóvén bukott meg a tárgyalás.1:
Amit ehhez hozzátennék, hogy épp most zajlik a sok bkv-s botrány. Azok a dolgok elég sok lóvét vittek el, spórolni ott kellett volna.2. Hááát ha az elégséges szolgáltatás tárgyalása úgy zajlott mint a mávnál - konkrétan a vezetőség átadta a hatályos menetrendet, hogy ez az elégséges szolgáltatás
- akkor meg sem lepődök, hogy nem lett megegyezés.
3: Az relatív, hogy mi a sok. Szakszervezetet elvileg 5 munkavállaló alapíthat. Egyébként a mávnál van 3 nagy. Ebből a mozdonyvezetőké a leg ütőképesebb, de ők csak ritkán sztrájkolnak.
4. Ez így van. Kérdés az, hogy a többinek miért nincs érdekérvényesítő ereje? Kellene, hogy legyen, nagyon is. A mávnak van. Illetve volt, mára ez is szinte semmi.
Akkor - kérdem én - végül is mi mint munkavállaló ebben az országban hogy a fenébe érvényesítjük az érdekeinket??? Sehogy. Jó szavazunk 4 évente... de minek....
Lassan a máv sztrájknak se lesz semmi eredménye. Azért érdemes belegondolni, hogy akkor mi van a munkavállalóval?
Na ezért akadok ki, mikor köpködik itt a sztrájkolókat. Mert ha már ők se tudnak semmit tenni, akkor baszhatjuk, mert SEMMI nem marad a kisember kezében. Ebbe gondoljatok bele léci... -
Kicsit jobban utánaolvasva a dolgoknak, azért van létjogosultsága ennek a sztrájknak.
Ha jól értelmezem a különböző forrásokból összeszedett információkat, akkor kb ez lehet a szituáció:
Figyelem, az adatok csak a szemléltetéshez vannak, a való életben az arányok tuti, hogy eltérnek!Az eddigi Kollektív Szerződés (továbbiakban KSZ) biztosított a dolgozóknak 100 egység keresetet, ebben benne van minden (alapbér+pótlékok+béren kívüli juttatások).
Ez a KSZ 2009. dec. 31-gyel hatályát vesztette, és a tavaly év végi egyeztetéseknél nem sikerült új KSZ-ben megállapodni (a szakszervezetek 65%-a nem írta alá az ajánlottat).Így a juttatásokat a Munka Törvénykönyve (továbbiakban MT) szabályozza jelenleg a BKV-nál. Az így keresett pénz legyen mondjuk 70 egység.
Ehhez képest a BKV menedzsmentje azt mondta, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények és a társaság anyagi és egyéb helyzete alapján ők ajánlanak egy új KSZ-t, ami biztosít a dolgozóknak mondjuk 85 egység keresetet. Ezt számszerűsítette a vezetőség, ami azt jelenti, hogy a MT-hez képest éves nettó 500 ezer forint pluszt jlent.
A szakszervezetek ezzel szemben egy olyan KSZ-t szeretnének látni és aláírni, ami 100 egység, vagy majdnem ennyi keresetet biztosít számukra.
Nekem ezt sikerült leszűrnöm, remélem sikerült eléggé érthetően megfogalmazni.
És akkor a személyes vélemény.
Elvi síkon egyet kell, hogy értsek a sztrájkkal és a sztrájkolókkal, hiszen kvázi kevesebb pénzért végzik ugyanazt a munkát, mint eddig. Ráadásul gazdasági válság is van, ami tetézi a bajt. Ez elég egyszerű érv, de tulajdonképpen nem kell több.
Gyakorlatilag azonban nem értek velük egyet mégsem, mégpedig a következő okok miatt. Valószínűleg önző vagyok, de ebben az esetben nem tudom figyelmen kívül hagyni a szélesebb körben érinetteket, azaz minket, többi állampolgárt.
1. A BKV egy állami/önkormányzati vállalat, ami sajnos évek óta milliárdos veszteséget termel. Ezt a veszteságet részben vagy egészben, de a költségvetés finanszírozza, azaz a többi állampolgár adóforintjából pótolják.
Ebben a helyzetben igenis a költségtakarékosság a egyetlen út, ráadásul a menedzsment és a kormány nemrégiben állapodott meg a további finanszírozásról, ez is kötelezi a céget.
Szerintem már az is nagy eredmény, hogy nincsenek tömeges elbocsátások, és a menedzsment kompromisszumos ajánlatot tesz, próbál valamit kompenzálni az elvesztett keresetből. (káposzta is megmarad, kecskének sem kopik fel az álla)2. Azzal, hogy nem sikerül megállapodni, vagy nem is akarnak megállapodni az elégséges szolgáltatásról, szépen kitolnak azokkal az emberekkel is, akik amúgy bemennének dolgozni, az adójukból finanszíroznák a céget is. Ez számomra egyáltalán nem szimpatikus.
3. A BKV-nál (és a MÁV-nál is) egyszerűen túl sok szakszervezet létezik, kizárt, hogy ennyi érdek létezzen. Fölöslegesen sok szakszervezeti vezetőt tartanak el (áttételesen pedig a többi adófizető is, hiszen fentebb már említettem, kinek az adójából is finanszírozzák a céget).
4. Az a hozzáállás, ahogy kihasználják a kiváltságos helyzetüket, szintén nem szimpatikus.
És igen, szerintem az egy kiváltságos helyzet, hogy egy sztrájkkal meg tudják bénítani az ország legnagyobb városát, emberek százainak okozva kellemetlenséget, és ezt meg is teszik. Ráadásul ezt évente legalább egyszer. Elégséges szolgáltatás nélkül, megfelelő utastájékoztatás nélkül.
Gondoljatok csak bele, ha a pedagógusok hirdetnek sztrájkot, nincs olyan, hogy bezárnak az óvodák, iskolák. Egyszerűen törvényileg kötelező biztosítani az ellátást. Ugyanez a rendőrök, mentők, tűzoltók esetében.
És sajnos ez azt jelenti, hogy közel sincs ekkora érdekérvényesítő képességük, mint egy BKV-s, MÁV-os dolgozónak. Pedig ők sem dúskálnak abban a pénzben, amit fizetésként kapnak.Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült, remélem, azért érthető, hogy mit is akartam kihozni belőle.
-
D.R.O.
tag
Nem akartam szétoffolni a topicot de hagy reagáljak már.
Akkor, ha jól emlékszem, a kötelező óraszám a tanároknak heti 20 óra volt. Az átlagban napi 4 óra (innen sipítozó négyórások elnevezés, akik amikor megemelték a kötelező óraszámot akkora balhét csaptak, hogy én még olyat nem láttam). Ha letelt az aznapi négyes, akkor úgy elhúzott haza a többség mint akit az ördög kerget vasvillával, volt akit az sem érdekelt, hogy egy-két diákja még ott van, mert éppen a 10-12 órát dolgozó apa vagy anya éppen nem ért oda a kötelező túlóra miatt, és itt kezdődne az a hosszú lista amitől kettéállna ama bizonyos fül.
Nekem a heti ledolgozandó órák (nem tanóra, de idővel bőven jutott abból is) száma 40 volt, és ugye a hétvégék amikor verseny van ...stb.
Ezzel szemben a fizetésem annyi volt amennyi, mégis azt várták el tőlem amit egy napi négyestől, és még minden mást is. Nem a tanítással van bajom, hanem a tanárokkal, és ahogy telnek az évek és jön az XP, egyre jobban azt látom, hogy a kettő kezd nagyon szétválni. Azokat a tanárokat (20%), akik tényleg tenni is akarnak valamit, meg simán megeszi a többi semmirekellő.biker ott van a helyettesítettem, tanulószoba szavak is, nyugodtan olvasd el még egyszer, de látod milyen türelmes vagyok veled szemben is?
-
Lenry
félisten
-
Szerintem emeljük duplájára a buszvezetők fizetését. Sőt, a tanárokét is, meg az orvosokét is, de ne maradjon ki a szórásból egy közalkalmazott se, sőt erőltessük ezt rá a versenyszférára is! Legyen már mindenkinek jó.
Apró betűs rész következik:
Ne felejtsetek el időben lelépni az országból, mert a fentiek okán hamarosan 10 millió, éhező munkanélküli országa leszünk. -
Realradical
őstag
Tényleg nevetséges. Ma taxival kellett bejönnöm dolgozni, egy órával korábban , mint máskor. Már letelt a műszakom, de bent ülök, még nem vagyok benne biztos, hogy milyen módon fogok hazajutni. Az én anyagi károm ki fogja megtéríteni?
Illetve, ha elveszítem az állásom, mert nem tudok bejutni akkor ki fogja etetni a családom?
Ebből az egész sztrájk dologból is látszik, hogy a tanulatlan embert akinek van egy C kategóriás jogsija, könnyű behülyíteni pár ex-kommunista szakszervezeti vezetőnek, akiknek kéne költőpénz a karácsonyi kiadások után.
Gratulálok ezúton is minden egyes buszsofőrnek.
szerk: Sorry, -BKV buszsofőrnek-
-
Pörp
senior tag
Most nem igazán értelek... Először azzal kezded, hogy ne sajnáljuk már annyira a tanárokat, sőt a fizetésüket is csökkentenéd. A linkeden meg azt írod milyen szar volt amikor belekóstoltál. Elégedettnek kellett volna lenned annó ezek szerint, hisz azt írtad, nem kell sajnálni - ergó - téged. Te írtad, hogy belekóstoltál a tanárkodásba...
Azt vártam volna, hogy milyen jó volt , mennyire könnyű volt helyettesíteni, gyerekekre vigyázni...
-
Vladi
nagyúr
Ezt szeretem ebben az országban. Ha 1 dolgot 3-an mesélnek el, akkor az 3 féle lesz. 3 egymásnak ellentmondó.
Mert reggel azt mondta a tévében a fő szakszervezetis arc, hogy 2 dologért sztrájkolnak:
1. a fizetésük legyen meg a 2009-es szinten. Ne nőjön, csak ne csökkenjen.
2. legyen meg a kollektív szerződés.Egyébként az megvan, mikor elkezdődött az év visszatartották az összes buszt, hogy javítani kell őket. Ment a bizottság, hogy megnézze miért kell javítani, biztos nincs is bajuk, hát kiderült, hogy volt.
-
D.R.O.
tag
Neked válaszolok mert te kérdeztél rá először: [link] , és ne legyenek kétségeid a munkakörnél megjelölt "minden" tényleg mindent jelent, de okultam belőle és léptem.
Valóban a topic nem erről szól, és ezért próbáltam oldani a feszültséget a végén. De itt olyan érzékeny lelkek vannak. Egy véleményre reagáltam a sajátommal, ennyi.
ui.:
Az alláírásomban lévő hejjessírási hibáknak érzeklmi kivetzülései vannak okés?! -
biker
nagyúr
az b@szta ki a biztosítékot h lenézik őket mert hogy tanulatlan b@lfaszok és ezért kussoljanak. Azért nem egészen így van ... és ha nem lenne senki aki sofőrnek menne? Az lenne ami most 1 napnyi sztrájk után, fejetlenség az egész városban.
nézd, a tűzoltók, mentőápolók is kevesebbért dolgoznak, és jóval többet, sokszor erősen gusztustalanabb munkát.
és hidd el, mindig lesz valaki, aki elvégzi azt a munkát annyiért. ez a piac törvénye.
azt meg senki nem mondta, hogy mind tanulatlan, mert lehet köztük okos ember is, csak NEM KÖVETELMÉNY, remélem érted a különbséget
biker: sztem az ő fejéhez se tartott senki fegyvert legalábbis én biztosan nem
igen, valóban nem, és? megmondom mit csinált: otthagyta a nevelőséget, saját pénzen elvégzett két tanfolyamot meg egy egyetemi szakvizsgát, hogy fejlesztős lehessen, és ne kelljen éjszakázni.
normális, értelmes ember VÁLT ha nem tetszik valami
-
Pörp
senior tag
A tanulatlan szar ember, aki fuvarozza őket.
Remélem látod, hogy ezt rajtad kívül senki se írta le. Még csak hasonlót sem. Érdekes véleményed van azokról akikért itt küzdessz...
Mindazonáltal a téma továbbra is az, illetve a kérdésem akkor hozzád, hogy 250e forintos összátlag mellet miért érdemel többet aki buszt vezet?Nem lehet mindenki tanár, és nem lehet mindenki buszsofőr sem. Mindkettőre szükség van. Azonban el tudod fogadni azt, hogy vannak olyan emberek, akik szeretik képezni magukat, megszereznek olyan tudást, amellyel emberek jövőét kell majd egyengetniük, vagy beteg embereket kell gyógyítaniuk, vagy... sorolhatnám. Akármennyire nem tetszik neked, van olyan munkakör is, ami komolyabb tudást, igényel, mint az autóbusz elvezetése. Azt gondolom hogy ha nekik is meglenne a 250e forint bruttójuk havonta, akkor igen boldogak lennének.
-
Dany007
veterán
Nem, itt még csak nem is arról van szó, hogy 'tanulatlan balfaszok' lennének.
Csupán annyi, hogy ahhoz a munkakörhöz messze nem kell olyan szintű végzettség, mint egy orvosnak, vagy tanárnak vagy akárkinek, és mégis több pénzt keresnek.
De még ezzel se lenne gond.
De nekik nem elég, hogy még így is több pénz keresnek, mint az átlag, de még a 13%-os emelés sem elég nekik! Érted?
Nem elég, hogy emelést is kapnak! Most, amikor az ember örül ha van munkája, még nekiállnak sztrájkolni, mert _nekik_ kevés az a 13%!
Na ez a durva nem az anális szex! -
KRS_91
csendes tag
Persze nem is ezzel van a baj biztos van benne némi telhetetlenség (250k nem kis összeg) nkm spec. az b@szta ki a biztosítékot h lenézik őket mert hogy tanulatlan b@lfaszok és ezért kussoljanak. Azért nem egészen így van ... és ha nem lenne senki aki sofőrnek menne? Az lenne ami most 1 napnyi sztrájk után, fejetlenség az egész városban.
biker: sztem az ő fejéhez se tartott senki fegyvert legalábbis én biztosan nem
-
puttputt
őstag
Olyan tanárról is tudok, aki (gyógytestnevelő-testnevelő szakiskolában) átlagosan reggel 8-tól este 8-ig van bent naponta, hétvégéken meg járja az országot a csapatokkal, versenyről versenyre.
(Nagyjából 140e bruttó...)
Ő sem sűrűn panaszkodik, hivatásból űzi..., illetve nem tehet mást. Örül, hogy van munkája. -
És az, aki idénymunkából él, esetleg 3 műszakban csirke vagy más állatfeldolgozóban dolgozik? Ez bullshit! Minden munka nehéz a maga nemében és annak, aki benne van.
DE NEM EZÉRT SZTRÁJKOLNAK! Mert ha ezért sztrájkolnának (jobb körülmények), még meg is érteném, de köze nincs ehhez a sztrájknak, ezt értsétek meg. Rohadtul nincs köze ennek ahhoz, mennyit dolgozik és hogyan. Csupán valaki behülyítette őket és most érvényes a birkaszellem, ennyi. Egy fillért nem fognak kapni (lásd MÁV), de aki BKV-zik az megint szívhat.
-
biker
nagyúr
nem, az én párom este 21:00kor ér haza, mert állandó délutános a gyermekotthonban, ahonnan a kiváló csatlakozások miatt nem ér haza hamarabb
De amíg nevelő volt, addig képzeld, 30 órás műszak is volt. mert a hétvége az péntek 20 órától szo 20:00-ig tartott, a szombati az szo. 08:00-tól vasárnap délutánig, és a vasárnapi az 08:00-tól hétfő 08:00-igmégsem láthattad soha a TV-ben, hogy sztrájkolnak a nevelők...
ismétlem, senkit nem kényszerítenek fegyverrel buszvezetőnek. nem tetszik, keressen mást. nagyon sok ember szívesen dolgozna ennyiért.
BKV-nál pedig a 30 éves busz aránya mára igen alacsony, átlag 16 éves -
tibi666
senior tag
-
KRS_91
csendes tag
Kedves biker gondolj bele, hogy ezek a sz@r szemét, telhetetlen, önző buszvezetők -20° tól +40° ig ott rohadnak a 30éves csoda járgányokba amivel ha történne valami baleset (sz@r fék stb) őket veszik elő. =) Dolgozik éjszaka amikor a te párod már gondtalanul alszik és üldögél a reggeli dugóba amikor a te párod osztja az észt. Én sem értem mit akar egy ............ buszvezető
-
Pörp
senior tag
Biztosan jó rálátásod van, mert dolgozál iskolában, és tanítottál, ez a véleményed, rendben. A tanári állás csak egy péda volt, mondhattunk volna más példát is, akkor más jön, hogy aaa az se érdemel annyit... Tudomásulvettük, hogy szerinted a tanár nem érdemel annyit. A topik nem erről szól. Mindazonáltal a tanárok korántsem sztrájkolnak ennyit, még csak lehetőségük sincs.
Egyébként mit tanítottál, és milyen végzettséggel, milyen iskolában?
-
D.R.O.
tag
Kedves ollie, meg Biker.
Dolgoztam iskolában, és tanítottam is. Ezek után mondom az amit mondok, és tudnék még mesélni olyat, hogy a fületek kettéállna.
Jah és Biker lehet hogy felvennének buszvezetőnek, a sima jogsinál is elsőre sikerült minden.
Csak hogy oldjam a feszültséget:
Ollie a hozzászólásodból érzem hogy süt a gyűlölet és a harag, gyere velem fiam és együtt uralni fogjuk az univerzumot -
Én csak azt nem értem, hogy a BKV és a MÁV is miért nem azért sztrájkol, hogy ne legyen korrupció vagy legyenek jobbak a munkakörülmények vagy hogy a szolgáltatás legyen színvonalasabb? Miért csak azért lehet sztrájkolni, mert egy eladásból, amihez közük is kevés van, nem kaptak pénzt? Ez csupán önös érdek és ezen önös érdek miatt a népet szívatják itt kedd reggel és ki tudja meddig. Én tehetek arról, hogy nem kapott pénzt? Nem. Tudok ellene tenni? Nem. Akkor mi az istenért engem csesztetnek? Mert ha valóban értelmes célért menne a vita, akkor meg is tudnám érteni, de így?
Ráadásul a MÁV itt ne szolidáriskodjon már az én káromra... értelmes országokban eleve nem így megy, hogy majd valamikor sztrájkolunk és nincs elégséges szolgáltatás. Ha nem jelentik be és nincs értelmes indok, szolgáltatás, mehetnek a bíróságra. Itthon meg...
-
biker
nagyúr
amúgy kitaláltam egy flash-mobot, idióta BKV-sek ellen.
ugye a gyógyegerek kitalálták ezt a fél-egy órás gépátvételt, és sírnak hogy kirúgták érte őket. (megsúgom, vizsgán kb 10 percük van átvenni, szóval fel se vennék az ilyet, és ehhez nem kell, hogy törvényben le legyen írva)
Mondtam páromnak, legközelebb kérik a bérletet, vegye elő 10 perc alatt, mivel nincs leírva a törvényben, hogy mennyi idő alatt kell elővennie, csak hogy elő kell.
Kaller jön, jónapot, bérleteket kérem
- köszönjön szépen, kérdezze meg hogy van.
jelezze, jó, mindjárt előveszem, esetleg kérdezze meg, "maga is a végállomásig megy?"
cipzározza ki a táskát, nézzen bele, jéé, mennyi minden van felkiáltással túrjon bele.
vegyen ki valamit, mondjuk egy könyvet (van benne mindig), mutassa meg, "maga olvasta már?" kérdéssel.
és így tovább.
esetleg félúton közölje, hogy elő fogja venni, de ht nincs törvényben leírva, milyen gyorsan kell elővenni, a hév úgyis 30 percig megy a vágóhídig
és így tovább, és legalább 10 percig szivassa, mint a reggel hiába váró utasok szívtak. -
Pörp
senior tag
Mindemellett a BKV vezetői megmutatják a beosztottaknak, mennyire nincs pénz... Valójában tényleg nincs. Irdatlan vég(ön)kielégítések derülnek ki, szinte már havonta, ezzel is jó példát mutatva a beosztottaknak. Mint említettem a helyzet tényleg az hogy nincs pénz, csak sok tartozás, ennek ellenére a sok kifizetések megtörténnek, azt az illúziót keltve, hogy van itt pénz bérekre! Azt gondolom, hogy nagyon súlyos állapotvan lehet a fővárosi közlekedési vállalat (maga a közlekedés is), tudom hogy nem a buszsofőrök és az autószerelők tehetnek erről, ők mindent megtesznek, ami a lehetőségeikhez képest lehetséges, épp ez tartja egyben azt a foshalmot, amit egyébként közlekedési vállalatnak hívnak. Ennek ellenére ez a sztrájk inkább ront a helyzeten. Tiszteletben tartom, és megértem azt, hogy ha elégedetlenek, és van lehetőségük sztrájkolni, akkor élnek vele. Ha buszsofőr lennék, biztosan a saját és a kolegák oldalán állnék én is. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy nincs mozgásterük béremeléseket illetően, elhizem, hogy próbálkoznak, de nem fog menni. Még akkor sem, ha a sok vezető bicskanyitogató módon azt az illúziót kelti, hogy van pénz.
-
biker
nagyúr
sikeresen felvennének buszvezetőnek, azt már látom.
mondjuk azt kell készülni, hogy tegyük fel tud 1.000.000 dolgot, amiből kell neki másnapra 8.
neki nincs beépített google desktop az agyában, hogy elővegye.nem arról szól az élete, hogy merre kell kanyarodni.
megsúgom, neki pl jelenleg 70db dvd(!!!!!) csak a munkájához ami kell, mint fejlesztő anyagok, tesztek, oktató anyagok, és ezeket meg is kell ám venni, bizony.
ebből kb 10-15dvd a főiskolai és egyetemi jegyzetek scannelve, hogy gyorsabb legyen keresni.
minden nap úgy megy be, mint egy málhás hajléktalan, viszi a napi oktató anyagot, mert bent sem fér el mindenmégsem sír, ez van.
-
-
_Voyage_
aktív tag
Nálunk pl matekból, fizikából, elektrotechnikából mindenki külön kell járjon magántanárhoz, mert az órán, illetve a kapcsolódó házikkal együtt nem képesek megtanítani a tanárok azt, amit kellene. De előszeretettel buktatnak.
Tavaly 36-an voltunk, idén 23-an vagyunk, félévkor most 11-en buknak. Nem azért, mert nem tanulnak...Ettől függetlenül az összes BKV-s ellenőr meg buszsofőr, meg villamos, metró, hév stb sofőr elmehet a jó büdös ....-ba, hatszor akkora a fizetése, mint pl anyámnak, aki a rendőrségen dolgozik, pl ezen a héten minden nap 12 órát, cigiszünet nélkül, és megállás nélkül gyártja a határozatokat. És ha akinek kiküldik a határozatot, hibát talál benne, pl helyesírásit, rögtön anyámat vonják felelősségre. Mindezért kap havi 78 nettót. És kidolgozza a belét. Ahhoz kb az összes BKV köcsög befoghatja a pofáját.
Mikor én minden egyes hónapban megveszem a bérletem, minden reggel, délben, délután ugyanannál a metró megállóknál jövök fel-le, mégis ezerszer félreállítanak, 2cm-ről megnézik, hogy eredeti-e, diák igazolvány számát is háromszor megnézem, meg a hologramot is, hogy jó-e.... Ezután bérletet nem mutatok, ha meg feltartóztat, fellököm. Sőt, lehet, hogy februártól pont hogy bérletet se fogok venni. Mire fel?
-
D.R.O.
tag
Jaj ne sajnáljuk már a a tanárokat. A heti 24 óra nem heti minimum 40 óra mint rendes munkahelyeken, és ha annyit készülnek az órákra hétvégén, meg a 24 órán túl akkor mi az istent tanultak az egyetemen?
Mielőtt reagálnál, igen, közelről láttam, és érzékeltem mi folyik az iskolákban (sőt...), és sajnos arra a véleményre jutottam, hogy a tanárok 80%-a nemhogy többet érdemelne a mostaninál, hanem még csökkenteném is a fizetését, és ezzel el is érkeztünk ahhoz az igen kicsi 20%-hoz akik tényleg megérdemelnék hogy jobban menjen nekik a szekér, de lehet optimistán becsülte meg a számukat.
-
tkazmer
addikt
félreértesz, senki nem akarja kétségbe vonni, hogy meg szeretne élni.
arról van szó, hogy nem képes belátni, hogy itt és most _nincs lehetőség_ nagyobb emelésre, sőt, igazából semmilyen emelésre nem lenne. ráadásként, hogy ezen konok látásmódjának hangot is adjon, még sztrájkol is, ami ugye azt feltételezi, hogy nem "csak úgy elégedetlenkedik", hanem valamilyen különleges oka van a lehető leghangsúlyosabb módon kiemelni az elégedetlenségét.
ezt a különleges okot nem látom. jelen helyzetben annak kellene, hogy örüljön, hogy van egy állása, ami nem szűnik meg gyakorlatilag bizonyosan, ráadásként nem is keres vele rosszul. legalábbis más munkákhoz hasonlítva. -
biker
nagyúr
Bár itt is biztos nagyon sokat számít, hogy hol tanít az ember, mert pl. nekem az egyik ismerősöm itt a helyi általános iskolában matekot tanít. Leadja a heti kötelező óraszámot (nem tudom mennyi, talán 24?), néha kijavít pár dolgozatot és elvan mint a befőtt.
jó tanár lehet...
mondjuk amit nem látsz: 24 tanóra. ha azt vesszük, ehhez min. 4-5 osztály kell, írass egy dogát havonta, akkor kb havi 120-140 doga javítás van mellé, + fel is kell készülni az órákra ám.Párom nem tanít, fejlesztő pedagógus, ált. hétvégén 8-12 órát tölt a köv. heti felkészüléssel. + amit bent eltölt a 24 órán túl.
+ 7 évente 120 kredit beszerzése kötelező, ami min 240 órányi tanfolyam alvégzése, amit csak lehetőség a munkáltatónak kifizetni, zsebből kell, ha nincs mákod, ez kb fél-egymilla / 7 év, plusz el is kell járni, + meg is kell tanulni, és levizsgázni
-
mephi666
nagyúr
én épp egyik nap filóztam el a régi háziorvosunk "életén"... 1600fő körüli faluban laktam és napi szinten megvolt a rendelési ideje, de ezen kívül a sürgős esetekhez mindig azonnal ugrott... volt, hogy kisebb voltam és kb. reggel 2kor hívtuk, mert felment 40fölé a lázam... 5percen belül ott volt... soha nem sírt, hogy: "jajjderossznekem"... ez volt a hivatása és évtizedekig lelkiismeretesen csinálta... ő tényleg 24órás szolgálatban volt évtizedeken(!!!) át... mellesleg annyira nem is volt tehetős, mert pl. sokáig (vagy 20évig) egy lepukkant moszkviccsal járkált... kb 10éve cserélte le egy kis suzuki swift-re... na, ez szerintem az igazán kemény élet...
-
biker
nagyúr
jajj, látom, előkerültek a "jajjderossz a sofőr élete" postok.
"nincs hétvégéje, ünnepnapja, és hajnalban kel, és éjjel megy"
igen! igaz, csak qrvára NEM EGYSZERRE!
ált. 200-210 órát dolgoznak / hó, aki hajnalban kel, az délben megy haza, aki délben kezd, az éjjel, közte vannak az osztott (csúcsidős és váltás cserés) sofőrök.
Általában a sofőr ha nem állandó délelőtt és nem állandó délután, akkor 2+1+2+(1)2 váltásban megy, vagyis két de, egy szab, két du, (egy)két szab, és így tovább, ergo van hétvégéje, csak nem mindig, ellenben van szabad hétköznapja, így nem kell kérjen szabit ha bank vagy más ügyintézése van!
van hogy nincs karácsonya, van hogy van.
aki meg állandó műszakos, az meg ált 4+2 dolgozik, mivel 4 nap esetén megvan a 44-46 órája, muszáj kiadni két pihit.az állandó osztottnak rossz, aki csak csúcspótlásban van, mert megy kb 6-ra, lenyom 7-9-ig, majd a déli váltást, vagy a délutáni csúcsot, elment az egész napja
sírjak? a pék meg 2-kor kezd sütni. ÉS?
nem tetszik, el lehet menni más munkát végezni.
-
jookomak
őstag
a véleménye az biztos, hogy lesújtó, a cégről, a vezetésről, a buszok állapotáról.
tény, hogy nem jár, viszont önző alantos saját érdekből (hogy meg tudjon élni) mindenképpen örülne neki.
szoktam is mondani, hogy szava nem lehet, hiszen így is jobban keres mint én, állami szférában egy hivatalban. de én még csak nem is sztrájkolhatok.mephi666: le is írtad a választ: adHAT max. én se kapok annyit. 60k cafeteria, 90k ruhapénz, és 78k kaja /év.
-
MaciG
addikt
Akkor én nem tudom mit néztem...
(#38) Dany007: De mint már meg lett említve, a többi városban nem ennyi ám a fizu...
(#39) ollie : Elhiszem, h tanárnak sem könnyű. Bár itt is biztos nagyon sokat számít, hogy hol tanít az ember, mert pl. nekem az egyik ismerősöm itt a helyi általános iskolában matekot tanít. Leadja a heti kötelező óraszámot (nem tudom mennyi, talán 24?), néha kijavít pár dolgozatot és elvan mint a befőtt.
De pl. egy sofőrnek ha délelőttre megy, akkor hajnal fél3-3-kor kelés, ha meg délután akkor ált. éjfél előtt nem ér haza, arról nem is beszélve, hogy ,itt nincs karácsonyi, szünet,stb.
(#42) tkazmer:
-
mephi666
nagyúr
úgy tudom, hogy melegétkezési utalványt 12ezer/hó összegben lehet max. adni adómentesen (144ezer/év) meg a munkáltató talán 3szor ajándékozhat kb 22ezer ft-ot utalványban szintén adómentesen... (ez mintha családtagonként igénybe vehető lenne, tehát sokszorozódhat) összejön így szépen lassan az 500ezer...
-
tkazmer
addikt
azért kezdőként a 110-130ezres nettó fizetés annyira nem rossz ám, főleg hogy a 130 az kb bruttó 200, tehát olyan nagyon messze már nem is vagyunk a 250től.
az ingyen bérlet önmagában majdnem 120/év. kajajeggyel kiegészítve már közel 200/év. ha ehhez még hozzávesszük a ruhát + az adót (ugye most már az is van) annyira nem lesz messze az az 500ezer...mindenképpen érdekelne, hogy a keresztapád mit gondol: a cége, illetve a cégét finanszírozó ország (beleértve annak lakosait is) jelenlegi állapotát tekintve neki mire fel jár 13%-os (vagy annál nagyobb) béremelés.
-
tkazmer
addikt
elhiszem, hogy nehéz munka. de egyrészről minden munkának meg van a maga nehézsége, ha nem tetszik amit csinálsz, keress, csinálj mást.
ami probléma, hogy nincs miből többet fizetni, hogy nem elég a 13%-os béremelés amikor az ország nagy része örül, hogy van munkája, a munkaadó cég meg csak azért működik még mindig, mert az állam elég profi a saját maga és az únió által alkotott szabályok kijátszásában ahhoz, hogy tudjon neki pénzt adni.
a bruttó 250-et meg úgy is lehet szemlélni, hogy mennyit keres egy tanár, egy orvos, stb stb...de most itt nem is ez talán a lényeg. -
jookomak
őstag
tegyük félre az indulatokat, és a média által keltett blőd számokat, és főleg ne nézzünk le senkit.
keresztapám 1 éve buszsofőr a bkv-nál, tehát úgymond kezdő. keres 110-130e ft-ot egy hónapban. jórészt délutántól dolgozik (jár a délutános pótlék, ezért annyi a pénz), sokszor 11, éjfélig. nincs se hétvégéje, se ünnepnapja, beosztás függő a szabadnap. az 500k-s cafetéria is egy baromság. ingyen bérlet, kajajegy kb havi 5-6k. ruhapénz is van, nem tudom pontosan mennyi. de mindez összesen nem jön ki 500k-ra.hát felelősség az van. nem maguknak keresik a sofőrök a bajt, elhiheted. elég egy mélázó autós, aki elékanyarodik, csatt, emberek borulnak. utaztam már én is olyan buszon, tisztán láttam, hogy az autós kikanyarodott, fékezés, mami dőlt, beverte a fejét. megállás, mentő. akik a buszon vannak, azokért ugyanúgy felel.
buszok állapota: hát van, hogy a sofőr lába elázik az esőben, szóval nem mindig van fűtés nekik se.
arról nem is beszélve, hogy mostanában elég sok utas támad sofőrre.
higyjétek el, most sem az egyes sofőrök sztrájkolnak, hanem a szakszervezetek, főnökök határozzák meg, hogy jó, ma nincs munka.vidéken azért nyereségesek a közlekedési vállalatok, mert az emberek VESZNEK jegyet, bérletet. bp-n meg sikk nem fizetni, és természetesen lehet, hogy nem nyúlnak le ekkora lóvékat odaföntről.
volt szerencsém tapasztalni a miskolci közlekedést is. csak az első ajtónál lehet felszállni a buszra, és ha nem így teszel, a sofőr addig nem indul el, míg előre nem mész. az ellenőrök meg mikor felszállnak a buszra, a rendőrök addig ott várnak a megállóban, szóval nem éri meg hőzöngeni.
a 7-es buszon ezt nem tudod megcsinálni a reggeli forgalomban, olyan nagy a tömeg, és a forgalom.ha van kérdés, igyekszem megválaszolni, amit tudok.
-
Tanárként meg kell egyetemi diploma, 2 nyelvvizsga, folyamatos továbbképzés (néhány évente kb annyi kreditet kell összegyűjteni, mint a felsőoktatásban). A kettő szakma elvárásai nincsenek köszönőviszonyban, mégis dupla annyit keresnek a buszsofőrök, mint a feleségem középiskolai tanárként. És nem mondanám, hogy egy tanárnak kevesebb a felelőssége, csak éppen másért kell felelősséget vállalnia. Na meg nem fizetik a túlórát, vagyis ha az ember hazaviszi kijavítani a dolgozatokat, meg otthon kell felkészülnie az órára, mert munkaidőben nincs rá idő. Arról még nem is beszéltem, hogy mennyire megviseli az embert a neveletlen diákság, és az is elég, hogy rossz szemmel nézz egy meggondolatlan pillanatban, és máris perelnek a szülők. Persze tudom, a buszvezetőt is perelik, de csak érzékeltetni akartam, hogy milyen tanárnak lenni.
-
Dany007
veterán
Tudom mire gondolsz
Nálunk ezt rendszeresen csinálják. Sokszor még ülve is kapaszkodni kell, nehogy kiessen az ember az ülésből 1-1 kanyar közben. Van egy 40-50 körül sofőr, neki mániája, hogy az öreglányok előtt úgy vagizik, hogy eszeveszettül vezeti a buszt...
Szal jah. Oda kéne figyelni, mégse sokan teszik.Amúgy ha hiszed ha nem
Mostanában nekem is megfordult a fejemben a dolog. De tényleg... Itt a környéken ráadásul nem is olyan vészes a forgalom. Mit nekem informatika, meg grafika, meg nyomda
Ha elmennék sofőrnek ~ dupla ennyit keresnék. És bejelentve.
Szal komolyan megfordult a fejemben. -
-
MaciG
addikt
"De most komolyan, egy buszsofőrnek, akinek az a munkája, nem pályakezdő, letette a megfelelő vizsgát, tényleg olyan baromi nagy dolog elvezetni egy buszt" -Nem nehéz, mert az már rutin kérdése, ugyanúgy meg lehet szokni, mint egy autót, vagy akármit (bár én még csak kezdő vagyok) Itt egyedül az utasokon van a hangsúly. Ha valakivel történik valami a buszon, akkor azért a sofőr a felelős, és ide nem kell komoly baleset, elég egy meggondolatlan fékezés, (amit egy feltételes emberi reflex is előidézhet), és a buszon álldogáló idős nénik sorra dőlnek el ,mint a dominó, és ha valamelyiknek lesz valami komoly baja (ugye azt mindenki tudja, hogy ők azért jóval könnyebben megsérülnek, meg amúgy se kellemes dolog kiterülni a a padlón...) akkor járhatsz évekig a bíróságra, ahol aztán a végén úgyis te viszed el a balhét.
Nem tudom Pesten mik a lehetőségek. Ehhez a munkához, kell egy érettségi, B+C+D-s jogsi, valamennyi gazdasági ismeret, és 2012-től egy úgynevezett GKI vizsga (Ez ilyen nemzetközileg elismert szolgáltatói tanfolyam) Szóval ha annyira soknak tartod a fizut ,és azt mondod, hogy szinte elég hozzá ilyen kicsi végzettség is, akkor ha elmúltál 21, előtted a lehetőség, hogy te is kipróbáld.
-
Pörp
senior tag
A rágyújtáson már én túl vagyok, felb****am magam én is ezen. Feltéve, ha az Intex.hu a valóságnak megfelelően közölte ezt a 250e körüli bruttót. Szüleim tanárok, 30 év munkaviszony után örülnének, ennek a fizetésnek. Sztrájkolhatnak, van sajnos sok munkanélküli tanár a helyükre azonnal...
-
mephi666
nagyúr
anyósjelölt x évtized munkaviszony után most államvizsgázik levelezőn és talán diplomával átlépi a bűvös 100ezres nettó határt... ez a nem gyenge...
ennyit érnek kb. a papírok... itt meg megy a sírás 2szer ekkora nettóval 13% fölötti emelésért meg évi 500ezres béren kívüli juttatásért... még jó, hogy újabban egyben van az idegrendszerem... megyek is rágyújtani mielőtt felb@sznám igazából az agyam
-
localhost
Közösségépítő
-
Dany007
veterán
Nem, nem is a felelősségen volt a hangsúly.
Az ápolókon és az orvosokon sokkal nagyobb a felelősség.
Amúgy a felelősség miért olyan sláger? Ki az, akin nincs felelősség egy munkahelyen?
Meg miért olyan hűde nagy felelősség buszt vezetni? Mert utazik rajta 50-100 ember akiket nem kéne összetörni? Ez igaz. De olyan nagy dolog vezetni komolyabb baleset mentesen?
Még csak sebességről sem beszélhetünk, mert a buszok nagyrésze a 60-70km/h-t alig üti meg. Belvárosban meg még annyit se. Pesten ráadásul egymást érik a lámpák sorra, tehát még lehetőség sincs olyan nagyon komoly balesetet csinálni.
De most komolyan, egy buszsofőrnek, akinek az a munkája, nem pályakezdő, letette a megfelelő vizsgát, tényleg olyan baromi nagy dolog elvezetni egy buszt ~ 50km/h- val úgy, hogy ne törje össze (meg az utasokat se)?A másik kérdésem, amit már az elején is feltettem, hogy van még egy olyan állás, ahol ennyi pénzt lehet keresni (mint Pesten) olyan végzettséggel ami egy buszvezetéshez kell (most a jogosítványt leszámítva, mert az egyértelmű, az azon kívüli szükséges(!) végzettségre gondoltam)?
(betonozás helyett mondhattam volna szinte bármit. Bármit ami fizikai munka, vagy legyen szellemi munka... ahol nem csak ülni kell egész nap. Lehet az szerkezet lakatos, ács, tetőfedő, hegesztő, stb... A betonozás azért jó példa, mert elég kemény fizikai munkáról van szó, és eléggé rendesen alul van fizetve, már ha egyáltalán kifizetik, a mai építőipar nem erről híres...)
-
Dany007
veterán
Végre
A másik oldal is képviselteti magát v.milyen szinten.
Egy ápolónőn, vagy orvoson mennyi felelősség van?Btw, azt senki nem vitatja, hogy nem nehéz munka. Erről szó se volt. De akkor az _ágaskodó_ buszsofőr menjen el egy-két hónapig mondjuk betonozni ki az 5-7 fokba, vagy épp a 35-40 fokba! Havi nettó 90-100 ezer forintért. Na aztán térjünk vissza arra, hogy mi a kemény munka, meg mi nem.
-
MaciG
addikt
Én nem olvastam végig a kommenteket csak bele-bele olvastam (a cikket viszont igen). Arra, hogy a bruttó250 az sok egy buszsofőrnek a bkv-nál, arra csak azt mondom, hogy ülj be egyszer egy napra egy buszba, nyomj végig egy műszakot, és azután hidd el, ennek ,hogy "sok", még a gondolata sem fog benned felmerülni... Mert akár hiszed akár nem, óriási felelősség van egy buszsofőrön (szerintem nem is gondolnád, hogy mekkora...), és azonkívül még sorolhatnám a tényezőket, de most nem szeretnék belemenni, majd talán egyszer.
És hidd el, nem csak a levegőbe beszélek, mivel én is buszsofőr vagyok, -csak nem Pesten, mielőtt megennétek- , hanem Szegeden.
(#22) Lenry: Ha jól emlékszem, egy átlagos hétköznap, csúcsidőben, 150 busz van szolgálatban, + a tartalékok.
-
Dany007
veterán
"ha "kicsiben" meg lehet ezt valósítani, akkor egy tízszer akkora városban, Istentudja mennyivel több pénzből miért nem?"
Na vajon mért?: ) Mert Pesten sokkal nagyobb pénzekről van szó, egy sokkal nagyobb vezetői körről. Ergo sokkal könnyebb lenyúlni elrakni a pénzeket, mint vidéken, és sokkal kevésbé feltűnő ha 1-1 ember szarik az egészre. Sokkal többen vannak és sokkal több pénzt lopnak. És mivel az egész egy hatalmas cég / vállalkozás akármi, így mindez kevésbé feltűnő. Persze néha kibújik a szög a zsákból, és akkor van pár letartóztatás, meg ejnye-bejnye, aztán minden megy tovább.
Btw, én azt hittem azért, hogy a múltkori 'hideg' miatti leállás már eléggé kiveri a biztosítékot, hozzátéve a milliós fiktív szerződésekhez, meg lenyúlásokhoz és talán lesz valami érdemi lépés, de nem. Szóval ezek után szinte bármi meg lehet csinálni. 1-2 ember talán le is csuknak, csak arra kell figyelni ne legyél az az 1-2 között... =/Amúgy nálunk itt Veszprémben vagy 10 éve kezdték lecserélni a buszokat egy újabb Neoplán típusúra. Na persze nem erre. Ez is neoplán... Hanem inkább ilyenekre.
Ahhoz képest, hogy az egész folyamat >10 éve történt alig látni 4-5 darabot. A legtöbb járat még ma is a jó régi ikarusz buszokat jelenti. Persze párat lefestettek kékre, és ráírták, hogy együtt a kultúrállt közlekedésért...
Ja, hát a festés helyett inkább a fűtést csinálnák meg. Mert ilyenkor reggel melóba menet az ember felszáll, és kb 10-15 percet vacog, mire a vacogástól bemelegszik egy kicsit.Szal az új buszaink, amikről képet is linkeltem, Lengyelországban leselejtezett buszok felújítva. Ezek nálunk az 'újbuszok'. Alacsony padlós ez is. A szigetelése már jobb. Télen melegebb. Viszont kb fele annyi hely van rajta mint egy ikaruszon. Az ülések se kényelmesebbek. És nincs rajta ablak. Jóformán egyetlen egy nyitható ablak sincsen. Nyáron kibírhatatlan. Kis mini félig nyíló ablakok vannak fent, meg a tetőablak, ami csak akkor ér valamit ha / gyorsan megy a busz / vagy és pont a levegő útjában állsz. Mindez vegyítve a kevés helyből adódó tömeggel és kész is a hőguta. Volt már olyan, hogy 2 megálló után inkább leszálltam, mert már nem lehetett bírni... Szal ennyit erről.
Nálunk nem túl jó a helyzet. Nem tudok mire büszke lenni -
D.R.O.
tag
Jah csak ebben az esetben kirúgnák a buszsofőröket meg a többit, megszüntetnék a járatokat, de a vezetőség maradna, és az így felszabadult pénzeket szépen zsebretennék (nem kell kifizetni a béreket, mert kirúgták őket, sem üzemanyagot ...stb), aztán amikor a gyalogsztrájkból visszamész nem lesz mivel utazni, se busz, meg se buszsofőr...stb, csak a még jobban meghízott Bkv vezetők. Mert ugye te sem gondoltad komolyan, hogy először a vezetőségben tisztogatnak majd.
Egyébként a Bkv. vezetői nem hülyék, csak "nem azt csinálják" amiért ott vannak, de azt durván jól, és ezért szívesen szétrúgnám a seggüket. Jah és a sztrájkosoknak is szétrúgnám a seggüket, egy szerencséjük volt, hogy a metrók járnak, mert különben irgum-burgum lett volna.
Irgum-burgum
.
-
Lenry
félisten
itt is nyereséges az SZKT, folyamatosan fejlesztenek.
a Tisza Volán is az elmúlt két évben 25 vadiúj alacsonypadlós Merci buszt vett (ami persze nem tűnik soknak, de a Szeged helyi állomány kb 130 busz, ebből mostmár 40+ az alacsonypadló, és a járműpark átlagéletkora 9 év)
a régi buszokat is meg lehet nézni, hogy milyen egy 20 éves busz, ha karban van tartva.
és ezek a cégek együtt sincsenek feleakkorák se mint az BKV.ha "kicsiben" meg lehet ezt valósítani, akkor egy tízszer akkora városban, Istentudja mennyivel több pénzből miért nem?
-
puttputt
őstag
Egy pedagógus 140 körül keres (ha szerencséje és jó helye van), ugyanúgy felelős munkakör..., és senki se mondja, hogy kevesebb idegeskedéssel jár.
Örülni kéne a 250k-nak... örülni kéne...Tegnap egyébként úgy jártam, hogy 30 percet késett a buszom, mert a buszsofőr nem tudta becsukni a hátsó ajtót... 30 percet fagyoskodtam vagy 15 ember társaságában, aztán jött a 25 perces buszút...
Gratulálok.
-
Örülök én ennek a sztrájknak, csak a probléma ott kezdődik jövő héten megyek Pestre, 2 hónapon át, már csak a MÁV sztrájkja hiányzik (Állam az államban)
Érdekes nálunk miért nyereséges a Jászkun Volán ?, sőt a buszpark is miért az ország egyik legjobbja ... (talán mert értenek hozzá) -
mephi666
nagyúr
+#15: hát igen, én egy kecskemét méretű városban teljesen függetlenítettem magam a helyi tömegközlekedéstől... vannak kellemetlen napok (-14fok, eső, szél, hó, jég), de még a legrosszabb körülmények között is jobb időt "futok" bringával, mintha busszal jönnék be... pesten azért ez necces... egy újpest->csepel távot szerintem nem mernék bicajjal bevállalni... szvsz: a bkv az egyetlen olyan állami cég, amit érdemes lenne privatizálni... kiadni mondjuk 2-3cégnek, hogy csinálják, aztán talán lenne verseny is az utasokért és a sztrájk is kimaradna... vicc az egész... 15éve voltam kölnben és tisztán emlékszem, ott milyen szinten van a tömegközlekedés... örülök, ha itt 20éven belül eljutunk a németek akkori szintjére...
-
Dany007
veterán
Később javítottam, hogy a 250k kézhez lehet kicsit sok, inkább 200.
Ami biztos, azt későbbiekben leírtam, saját rokoni tapasztalat alapján, de az is jóval több, mint 80-110.
Hja, és hozzá kell vennünk a BKV-sok éves nettó 500 ezres plusz juttatását. Ha leosszuk akkor az havi ~ 42.000 forint még pluszban.
Tehát ha bruttó 250-et veszünk, akkor hmm az mennyi lehet... 140? talán.. + a havi 42 egyéb juttatás akkor az ~180 meg is van... szép... nesze nekem kellett az informatikai suli? Meg az építész technikusi? Inkább szereztem volna + 1 jogosítványt... -
Dany007
veterán
Áh, a tömegközlekedést nemigazán lehet kihagyni.
Ilyen időben akinek 5-6, pesten 10-20-30km-t kell utaznia a melóhelyig nemhinném, hogy biciklire ülne. Én legalábbis biztos nem
Kurvajó dolguk van ott a Bkv-nál és szépen ki is használják a helyzetüket.
Mint mondtam, én nem bruttó összegekről beszéltem, és a felhozott példám egy vidéki, falujáró buszsofőr fizetése volt. Gondolom Pesten jobban megfizetik. Szóval ha a 250-hez nem is, de a nettó 200-as keresetet még mindig valóságosnak látom, hogy ezek annyit simán megkeresnek.Ilyenkor szépen azt kell csinálni, amit minden főnökség tesz. Sztrájk után az összeset kirúgni. Ennyi. Elbocsájtásra mindig lehet indokot találni. Ez nem is kérdés. A munkanélküliség pedig akkora, hogy szerintem legalább 4 ember jutna minden kirúgott Bkv-s helyére. Olyan emberek, akik megbecsülnék azt a havi ~ 200 kp-t.
Ha az ápolók sztrájkolnának az megint más téma lenne. Van pár ápolócsajszi ismerősöm, 85-90-et kapnak kézhez. Aztán el lehet gondolkozni melyik terület érné meg a nagyobb fizetést?
Az én fizetésem az elmúlt 4 évben nettó 80 ezerről 85 ezerre nőt...Amúgy kíváncsi vagyok mikor jön ide egy BKV párti, mert alig várom a választ arra a kérdésre, hogy melyik munkaterület az, ahol ilyen minimális végzettséggel ennyit fizetnek...
-
whiz
aktív tag
"az lenne az igazi ellentüntetés, ha pl. 1hónapig 90%-al kevesebben választanák a bkv járatait és helyette főleg gyalog/biciklivel közlekednének"
Tényleg ez kellene, mert a f@szkivan, hogy jól kereső nyivákoló s€ggfejek miatt kellett ma szabadságot kivennem, mert senki nem lakik arra, ahol én, így nem is visznek be melózni. Túlélem, csak nem tudom miből gondolják ezek, hogy ha bármi bajuk van, akkor minket kezdenek el szopatni. A szar buszokért még oké, és nem sajnálom én a pénzt se tőlük, leszarom mennyit keresnek. De azért ami sok, az sok. Mindenhol leépítések, meg válság, meg tököm, erre 13%, hát menyjenek a k**ba anyjukba.
Ha nálunk mindig jó időjárás lenne még meg is lehetne csinálni azt, hogy mindenki bringázik. Akkor aztán nem lenne szükség a csodálatos szolgáltatásra (ezt inkább ne is részletezzük), aztán kiba**hatnák mindet az utcára. Majd akkor pofázzon, hogy 13%, amikor odaáll a kocsim mellé mocskosan, büdösen, és azért könyörög, hogy csak 10Ft-ot adjak egy köcsög zsemlére... bah, kidühöngtem magam én is... -
HaaS
addikt
Igen, szép is lenne, de nehezen megvalósítható, sajnos
!
Igazából én nem cégszinten gondolkozom, hanem az emberek szintjén.
Nekem azokkal az emberekkel van bajom, akik folyton sztrájkolnak, és azért tüntetnék, hogy ezzel a viselkedéssel ne dolgozhassanak, mert erre senkinek nincs szüksége: küldjék el őket... mert vannak, akik örömmel dolgoznának helyettük. -
mephi666
nagyúr
az lenne az igazi ellentüntetés, ha pl. 1hónapig 90%-al kevesebben választanák a bkv járatait és helyette főleg gyalog/biciklivel közlekednének... tudom, hogy megvalósíthatatlan, de akkor nem tudom mit néznének a bkv-nál...
laikus szemmel elvileg azt kellene elérni, hogy minél többen válasszák egy pest méretű fővárosban a tömegközlekedést, ehhez pedig a sztrájk nem a legjobb motiváló eszköz
szerintem a bkv vezetői még a traffic giant-hez is hülyék lennének...
-
HaaS
addikt
Én azt várom, mikor csinál már valaki egy ellentüntetést. Az első lesz, amiben történetesen én is részt veszek.
"Dolgozz, gondolkozz" ...vagy valami hasonló mottóval.Vagy lenne ilyen kezdeményezés, csak én nem tudok róla?
-
kennystyle
aktív tag
Én úgy tudom, hogy még elég komoly összegű cafeteria juttatás is megy a bruttó átlag 250 mellé...
Engem nem érint személyesen jelenleg a sztrájk, de azért az elég visszatetsző, hogy tavaly azért sztrájkoltak mert "minket utasokat" akartak védeni a buszok állapotával szemben. Mondták, hogy értünk van a sztrájk. Hát a lókukit azt, érdekes módon most bekeményítettek a saját érdekeik miatt és nem vették át azokat a buszokat, amiket szabály szerint nem lehetne átvenni. Miért nem így tiltakoztak idáig is ? Minden nap akár éveken keresztül ? Akkor talán történt volna legalább valami apró előrelépés a buszok széthullását illetően, nyilván nem cserélték volna újra hirtelen a hulladék gépparkot de ha kicsit nagyobb keretet hagynak a javításra már az is sokat segítene biztos. -
Vakegérke
félisten
Közel két éve nem kaptunk egy huncut vasat sem béremelésként. Ne legyen titok, 686 Forint az órabérem. Mennyit ért két éve, és mennyit ér most?
Nálunk is van szakszervezet, hogyne lenne. Csak éppen az a vezetője, aki egyre nagyobb teljesítményre igyekszik sarkallni a dolgozókat.
Rebesgetik, hogy ebben a hónapban rendezik a béreket. Ha kapunk, szétvet minket az öröm. Ha nem, hát befogjuk a szánkat, és gürizünk tovább. -
Dany007
veterán
válasz
concret_hp #3 üzenetére
Én nem bruttó értékről beszéltem, hanem a kézhez kapott, adó és járulékmentes fizetésről.
Anno nagybátyám mikor buszozott, ő azt a 160-180 ezret készhez kapta, nem a bruttója volt annyi. Vidéken.
-
mephi666
nagyúr
hát igen, családunkban is van pár tanár... ismerem "nagyjából" a helyzetet
elég szomorú... mellesleg mintha régen lett volna pedagógus-sztrájk is, de az ilyenkor kiesett napot utána pótolni kellett... a bkv-soknál van ilyen? nem hinném, hogy a kiesett nappali járatokat pótolnák utána mondjuk bónusz éjszakaiakkal...
durva ez a 13%, nálunk már 2008óta semmi fizuemelés nem volt... 1éve ki lett jelentve, hogy a 2009-es emelést elvileg(!) 2010-ben megkapjuk visszamenőleg is, aztán 2011-ben ha minden jól megy, megkapjuk az aktuális és a 2010-es emelést is és helyreáll a rend... most úgy áll, hogy előfordulhat, hogy a 2009-es tovább csúszik... és itt nem 13%-ról van szó, hanem max. 5-6%-ról... persze nem tetszik nekünk, de ha sztrájkolni támadna kedvünk, repülnénk... fuvarozással kapcsolatban pedig van többszáz/ezer maszek cég, akik fuvarosainak a helyzetét hírből nem lehetne összehasonlítani a bkv-s sofőrök helyzetével... a belföldi fuvarozás sem leányálom, de akik hozzánk járnak, ők szeretik csinálni... van pl. egy 55körüli fickó, aki mindent elvállal, mert kell neki a meló... van, hogy reggel 2-re kap egyik helyre időpontot, ott felpakol... másik helyen 5kor... aztán 7re már itt is van nálunk és csinálja az itteni kiszállításokat... 1szer nem hallottuk tőle, hogy nincs kedve csinálni... volt pedig pár fiatal srác, akik mindig lázadoztak: ha helyi kiszállítás van->nem tetszik neki, mert sokat kell állni... ha helyközi, akkor meg azért nem, mert "messze van"... 1szóval: büdös volt a munka mindig... mellesleg mindig csak baj volt velük, mert többször is mondjuk 5re volt időpontjuk a gyárba, ehelyett odamentek 7-8körül... persze akkor már be kellett várniuk x kamiont is, akik eléjük kerültek, így pedig dél körül estek be hozzánk és szétb@szták az egész leszervezett napot... csomót kellett miattuk túlóráznunk
(persze a túlórát is jelen esetben csúsztatással tudjuk csak rendezni...)
összeszedve: nem csoda, ha a bkv-s dolgozók népszerűsége nem valami magas... szerencsére soha nem érintett még a sztrájkjuk, de megértem azokat, akiket szétb@sz az ideg ilyenkor... megveszik a bérletet, számolnak a járatokkal... ezek meg sz@rnak az egészre és olyan helyzetben vannak, hogy bármikor megbéníthatják a város közlekedését, ha el akarnak valamit érni... és ezt évente csomószor eljátsszák, kényük-kedvük szerint...
-
JetiRulez
őstag
Téves
-
biker
nagyúr
egy buszsofőr bruttó 250 ezer forintot keres havonta, ennél nem keres többet egy pedagógus vagy egy osztályvezető főorvos sem.
khm, egy pedagógus, párom, aki most miattuk nem tud dolgozni menni a MEGVÁSÁROLT és ÉRVÉNYES!!!!!! bérletével, az minden pótlék nélkül 140.000-et keresne, pótlékkal bruttó 170e körül
egy főiskolai diploma, 4 kiegészítő akkred. tanfolyam, és egy egyetemi szakvizsga után.mit akar egy ................ buszvezető még?
és ugye a bérletet nem hosszabbítják annyival, amennyi kiesik.
és a mávosok is "jajjdejó, nekünk nincs miért sztrájkolni, akkor szimpatizálunk" felkiáltással sztrájkolnak. -
eddie17
addikt
válasz
concret_hp #3 üzenetére
Bizony, olyan 150ezer körül van nettóban.
-
HaaS
addikt
Én igazából azt nem értem, hogy miért nem távolítják el a folyton elégedetlenkedőket. Nem egyszerre gondolom, hanem fokozatosan.
Nem hiszem, hogy jelen helyzetben ne lenne olyan ember, aki ennyi pénzért elvállalná a munkájukat.Nekem két problémám van a sztrájkkal: morális és anyagi. Morális, mert rengeteg emberrel kitolnak, morális megint, mert visszaélnek a helyzetükkel, valamint morális és anyagi, mert nem megy jól a szekér, sokaknak jut kevesebb, ők meg folyton többet akarnak.
Hol tévedek?
-
Dany007
veterán
100%-ig egyetértek veled.
Sikerült olvasni az előző moderálatlan írást is.
Azért elképesztő, hogy egyes emberek mit meg nem engednek maguknak.
A legutóbbi bkv-s sztrájkos topicban is meg lett erősítve a ~ 200-250 ezres kereset.
Egyik rokonom is dolgozott a volánnak, igaz ő távolsági járatokon. Ő itt vidéken 160-180-at keresett, ez kb 5-6 éve volt, legalábbis akkor beszéltünk erről legutóbb. Szóval teljesen reális az összeg fenn pesten.Ja és Bkv-s helyijáratos buszozás semmiképpen sem összekeverendő a kamionozással. Főként gamerkiller kollega miatt térek ki erre.
Teljesen más országokon át vezetni egy kamiont, amikor az ember van, hogy egy hétig sincs otthon. Fürdeni alig-alig van lehetőség, aludni meg csak a hálófülkében... Ráadásul nem veszélytelen az út sem, mert sok parkolóban rablótámadásnak vannak kitéve a kamionosok. Van nekem is 1-2 kamionos ismerősöm, meséltek pár szép storyt.
Szóval ennek semmi köze a BKV-sokhoz. Azok lenyomják a napi 8-10-12 órát, aztán mennek haza a családhoz. Ágyban alszanak és rendes fürdőben fürdenek naponta.Arról nem is beszélve, hogy a buszosok azért (is) váltogatják a járatokat, nehogy beleunjanak 1-1 már hónapok óta vezetett útvonalba.
Szóval vérlázítónak tartom, hogy egy ilyen munkahelyen, ahol ennyit keresnek ilyen munkával, még fel vannak háborodva a kapott fizetés emelésen!
Egyszerűen röhej!
Mondjon már valaki mégegy olyan állást (törvényeset), ahol ilyen minimális végzettséggel kézhez havi 250 ezret lehet keresni??? Mert én nem tudok olyanról.
Mi kell hozzá? Max egy 8 osztály, meg a jogosítvány. Ennyi.
Egész nap ülnek a jól fűtött részen, mert a vezetőülés (környezete) mindig jól fűtött, és vezetnek. Persze, tudom én, hogy fárasztó napi 8 órát vezetni, nehogy valaki ezzel jöjjön. (arról nem is beszélve, hogy legtöbbször körönként tartanak 1 cigi vagy/és kávészünetet)
De próbálnának meg 8-10-12 órában mondjuk betonozni! Kinn a hidegben, vagy épp a dög melegben! Pedig azok az emberek még a felét se keresik meg, és kb ugyan az a végzettség kell hozzá... Szóval aki ilyen munka után még siránkozik mert 'kevés' a havi 200 ezer forint kézhez, azt szépen elküldeném culágernek, vagy ácsnak vagy szinte akármi másnak, aztán majd megtudja, hogy mennyire jódolga is van...
Röhej... Arról nembeszélve, hogy a magyar átlagemberek többsége egyén kis közép vagy nagyvállalkozásoknál dolgozik. Na ott próbáljon meg bárki sztrájkolni! Már a gyanú hallatán úgy bassznák ki másnap (akármilyen indokkal), hogy a lába nem éri a földet!
És ezek meg itt nyomják a hepajt a havi 200 ezres keresettel, ami ha jóltudom durván a magyar átlak duplája!
Szóval igenis teljesen jogos a felháborodás a sztrájk ellen! -
Apollyon
Korrektor
Én ezen nem is bosszankodnék, végülis semmit sem tudsz csinálni ellene
Az egy dolog, hogy valszeg én is és még egy páran elég nehezem fognak holnap eljutni a munkahelyükre, de van egy haverom, ő fősulira jár vagy egyetemre nem tudom, és holnap vizsgázik és nem nagyon fog tudni oda eljutni... De nem is számít, "csak" az élete függ tőle.. :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo A mai napon írtam már erről. Az a bejegyzés talán nem is sajnálatos módon eltávozott az örök bitmezőkre; ennek így...
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kompakt házban kínál csúcsteljesítményt az Oppo Find X8s
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpársportok
- Ukrajnai háború
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest