Hirdetés

Aktív témák

• 426os

őstag

válasz Mr. Y #34 üzenetére

Nekem a véleményem a következő:
    Ha folyamatosan használatban van egy elektronikai eszköz, az is amortizálódik, mint minden más. De a processzoroknál, ramoknál stb. komponenseknél ez az amortizáció olyan kis mértékű, hogy hamarabb dobod ki, cseréled le a készüléket, hogy ez előjöjjön (igen, az is, aki baromi sokáig megtart pl egy telefont, pc-t, akármit). Ha hajtva van, természetesen nagyobb pl. a hőterhelés, jobban amortizálódik, de ha csak készenlétben ketyeg a készülék, akkor bizony van ideje "pihenni" (továbbra is hw-ről beszélünk, tehát a beragadt, cpu-t pörgető appokkal nem foglalkozunk).
    A te logikádat nézve: 1 hét áll 10080 percből. Ebből 5 percre kapcsolod ki a telefont, ez az élettartam 0,0496%-a. Még ha van is összefüggés a használat/pihentetés időtartama és az élettartam hossza között (szerintem is van egyébként, kérdés, hogy milyen arányosság szerint), belátható, hogy ez olyan kis növekményt jelentene, ami egyszerűen nem éri meg az egészet.
    Ráadásul ha azt nézzük, hogy egy okostelefon, tablet, pc esetében - amin sok feltelepített sw fut - a rendszerindítás percekig elnyúló velős cpu használattal jár, máris többet ártottunk az egésznek, mintha hagytuk volna készenlétben ketyegni.
    Számomra a konklúzió annyi, hogy tök felesleges újraindítani, kikapcsolni, ha egyébként más érv/indok (ne zavarjanak, zavarnak a rádióhullámok, sw hiba stb) nem szól mellette.

btw a tervezett avulás dumától mindig a falra mászok. Élettartamra tervezés van, tehát egy meghatározott ciklusszámról, időtartamról beszélhetünk, amit a terméknek minimum ki kell bírnia. A tervezett avulás az lenne, hogy egy adott időt/ciklusszámot elérve BIZTOSAN tönkremenjen. Szezon/fazon.

Dr. Romano: Összeakadnak a bitek, mondtam én ;]

Aktív témák