Új hozzászólás Aktív témák

• sziku69

őstag

válasz Raucher #595 üzenetére

Fentebb én is linkeltem be néhány videót, hogyan indítják be a régi típusú motorokat. És ahogy írtam, az emberek rá lesznek kényszerítve, hogy új megoldásokat keressenek.

Tehát ha egy kisebb teljesítményű, kurblis, lendkerekes dízelt be tudnak indítani, akkor megfelelő tengelykapcsoló közbeiktatásával össze lehet kötni egy nagy teljesítményű dízelmotorral. Így a kis dízel motor önindítóként szolgálna. Hasonlóan, mint itt.

Ilyen gépekkel pedig már földmunkákat is meg lehet csinálni, az utakat is le lehetne takarítani. Persze nem lenne idilli a helyzet még így sem, de sok mindent meg lehetne oldani.

Sok ilyen gépen, ahogy már szó is volt erről, van hidraulika, és van pneumatikus rendszer. Tehát a levegős szerszámokat is lehetne róla használni. Ráadásul bárhol, ahova a munkagép el tud menni.

Hegeszteni csak lánggal tudnánk. Acetilén gáz kell hozzá, és oxigén. Acetilén gázt, gázfejlesztőből tudunk nyerni. Karbid mészre vizet kell csepegtetni, és már fejlődik is. Ha oxigénünk nincs akkor megteszi a sűrített levegő is. Kisebb a hatásfoka, de azért használható. Tapasztalatból mondom.

Világítani éjjel is tudunk. Vagy gyertyát használunk, vagy gázlámpát/karbid lámpát. A karbidlámpát az autóknál is lehet hsználni. Gázfejlesztő kell hozzá. Cső, amin keresztül eljut a lámpáig, és a lámpa, ami olyan mint a régebbi típusú, teherautókon látható, gömbölyű lámpatest. Nem izzó van bennük, hanem egy gázégő fej.

Szóval, közlekedni tudunk majd, ha normalizálódik a helyzet.
    Szántani, vetni, aratni, állatot tenyészteni, tudunk majd. A hús tartósítását meg tudjuk oldani. Ha máshogy nem, akkor sózással, és füstöléssel.

A távközlés egy kényesebb téma. Tv-t nézni, és telefonálni nem tudunk majd, ez biztos. Az előzőekben megtárgyalt szemaforos távjelző rendszert ki lehet építeni. De szerintem ez a sűrített levegős morze jel továbbítás kivitelezhető. Sőt megkockáztatom, hogy egy főágról, szelepek segítségével szét lehet osztani több irányba is a jelző rendszert.

Egyenlőre gondolkozzunk kicsiben. Én vagyok az "A" épületben. Innen indul a főág. Belefut egy "központba" , ahonnan a levegőt szelepekkel tovább lehet irányítani "B" "C" és "D" épületekbe. Ha beszélni akarok "A" épületből a "C" épülettel, akkor a központosnak Morze jellel szólok, hogy nyissa ki a "C" épület szelepét. (itt jegyzem meg, hogy mivel az egész csőhállózatban egyenletesen magas a sűritett levegő nyomása visszafele is tudnak üzenni, ugyanezzel a piilanatszelepes megoldással.)
    Tehát a központos kinyitja a "C" épülethez tartozó szelepet, és máris lehet morse jeleket küldeni.

Azt viszont nem tudom hogy mennyi lehetne a levegő cső maximális hossza, amiben egyenletes szinten lehetne tartani a nyomást.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés