Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általános információk/segédletek Suste-HeadLess OpenWRT-hez
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
-
suste
veterán
3600-on nekem simán megy. Igaz én pendive-val teszteltem, és mindíg a formázóval!
De lehet, hogy változtattak a hardveren, és azért nem megy?
Neked milyen HW verziós van?
Próbáltad a pivot root verziót is?
Ha még nem, akkor ott van a frissítés a 4300-as fw mellett![ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
Szia!
1: Köszi a visszajelzést az extra dolgokról ,örülök, ha működik minden!
Még annyit tudnál mondani, hogy ha próbáltad a 8081-esen lévő vnstat backup felületet, akkor elkezdődtek egyből a képek készítése a megadott mappákba? És ha igen, akkor pontosan melyik verziót használtad? (Vagy kéne a www_suste mappából a vnstat fájl, vagy kéne a tartalma pl pastebin-re.)2: A szakadások után mit látni a logban? Mekkora a load mikor újra eléred?
Lehet leterheli valami, és azért nem érhető el?
Nálam Archer C5-ön DHCP-s nettel nincsen ilyen probléma. -
suste
veterán
Vnstat:
ami tökéletesen meg is jelent a webes felületen
ha itt a luci webes felületésre gondolsz, az mindíg az éppen aktuális képeket készíti el, majd ezek el is vesznek
ha a 8081-en elvégezted a beállítást, akkor a megadott elérési útvonalra készülnek a mentett képek, és véglegesként mindíg a a napvégi mentés látszik rajta (dátum szerinti)
a kettőnek ilyen téren nincsen egymáshoz köze
A kérdés a HDD-re irányított képekre vonatkozott! Bár gondolom azok is elkészülnek, mert akkor már mondtad volna, hogy üres a megadott mappa...
Csak volt aki olyat jelzett vissza, hogy nem indult el a képkészítés a HDD-re, csak restart után.Szakadás:
-0,4 load az semmi
-a bemásolt logban csak a TM ipv6 hiba látszik, meg az SSH exit
a bemásolt intervallumban nem volt elérhető a router?
azt megtehetnéd,hogy a TM logját kikapcsolod: luci/szolgáltatások/transmission/Egyéb - naplózási szint=nincs
így nem szemeteli tele a logot, könyebb lesz hibát keresni... -
suste
veterán
Aki használja az fw-mben a vnstat backup-ot, annak érdemes frissíteni a tárhelyen található mentéssel!
[link]A frissítés után újra be kell állítani a 8081-esen a vnstat backup-ot, és le kell futtatni, hogy érvénybelépjenek a változtatások!
Ha már készülnek az új időformátumú képek (....év-hó), akkor az "s, d, t, m" mappákból törölhetőek a régiek (.....év-hó-nap).
A "h" mappa marad napi mentésben, azt ne bántsátok!üdv.:
suste -
suste
veterán
Régen jártem erre, fogalmam sincsen miért nem jelezte a rendszer, hogy itt is vannak új HSZ-ek.
Akkor sorban:
(#31) XmoD
A samba alapbeálításokkal nincsen baj, alapból meg van osztva simán vendégként, jelszó nélkül.
Ha megfelelően van felcsatolva az oprendszerben, akkor működik.
Sajnos win7-től felfelé a vendég megosztással küzdeni kell, nem olyan egyszerű, mint xp alatt.(#34) nylle
Erre a lazaságra nem gondoltam
Hát én sem, ugyanis a jelszót mindenkinek magának kell beállítania a luci/szolgáltatások/transmission alatt, ahogy a readme-ben le is van írva. Szóval tessék olvasni, aztán beállítani!(#35) donmackó
Veled beszéltünk privátban is.
A lényeg, hogy én nem tudok és nem is akarok belenyúlni az általam készült fw-t használó routerekbe.
Ha valami gond adódik, akkor az valami helyi probléma lesz (áramingadozás, hardverhiba, stbstb).
Arra márnem emlékszem, hogy privátban pontosan mire jutottunk....---------------------------------------------------------------------------------------------
És hogy legyen valami új dolog is:
Ha valaki szeretné használni a régi szkennerét a routeren, akkor használja az utolsó frissítésben lévő SANE támogatást. Segít feltelepíteni a szükséges programokat, és készít egy új weboldalt a 8082-es portra, amit jelszó nélkül elérhetünk a belső hálózaton, és onnan indítható a szkennelés. CSAK EXTROOT ESETÉN FÉRNEK EL A PROGRAMOK!
A scan indításához nem kell semmi extra program, bármilyen böngészővel rendelkező eszközről indtható.
Lehetőségek:
1.1.: Az előnézettel elmenthető a beolvasás eredménye a szkennelést indító eszközre.
1.2: Scan beállítható paraméterekkel: oldal méret/szín/felbontás/mentés helye a routeren.
1.3: Gyors scan: A4 + színes + "/mnt/scan", 3gomb: 75,150, 300 dpi.[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
áááá, dehogy is bővítettem, kevés vagyok én ahhoz
csak azok jók, amik a SANE oldalán megtalálhatók
ott is inkább a "good" és a "complett" állapotúakkal érdemese próbálkozni
HP márka esetén előfordulhat, hogy kell még valamit telepíteni pluszban (hplip)
én canon lide20-szal használom, ezt kb 3 kattintás volt beüzemelni a weboldalon -
suste
veterán
válasz skidrowkill #42 üzenetére
milyen HDD, kap-e külön tápot?
milyen alkalmazásokkal terheled a routert, és milyen load értékeket mutat az SSH-s top vagy a luci? -
suste
veterán
válasz skidrowkill #44 üzenetére
A beállításokat megtartottad frissítésnél?
Ha igen, akkor csinálj egy teljes visszaállítást, és kézzel állíts be mindent újra.Wifi jobb lett egyébként?
-
suste
veterán
A 703 is egy 4MB-os eszköz, így erre is igaz ami a leírásban van, hogy nincsen hozzá külön saját építésű fw, csak az univerzális mentés, amit a "gyári" openwrt BB-re fel lehet tenni.
Minden info a mentés mellett: [link](#47) Toninho13
GPT-t nem teszteltem, mert nincsen akkora HDD-m, de valaki írta már, hogy neki felismerte a 3TB-s HDD-jét.[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
egyszerűbb a beállítás, ha a beépített formázóval van elvégezve a felcsatolás
persze, ha tele van adattal, akkor lehet kézzel is csatolni, de ha a HDD ntfs fájlrendszerű, akkor jobban jársz, ha lementesz mindent, és mégiscsak a beépített formázóra bízod, mert az openwrt jobban szereti a linux fájlrendszert (ext4)
és az is fontos, hogy a HDD-t amit rádugsz, azt nem illik lerántgatni róla, tehát ne a hurcolászós vinyót akard rátenni -
suste
veterán
ha a mac felülbírálásról van szó, akkor megint csak ismételni tudom magam:
BENNE VAN A README-KBEN!01--!basic_config_readme.txt:
...
4: Internetre való csatlakozás beállítása: luci/hálózat/interfész/wan szerkesztése/általános fül.
MAC cím felülbírálása: luci/hálózat/interfész/wan szerkesztése/haladó beállítások fül/MAC cím felülbírálása
...[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
pedig egyszerű nagyon, még a leírásban is benne van: buildroot usage
amit a "files" mappába teszel, az a kész fw-be is belekerül (a létező dolgokat is felülírja), a "files"-on belüli mappaszerkezetnek megfelelően
-
suste
veterán
A csomaglistában 1 dolog van csak, amit nem láthatsz a BB repoban, az a vargalexes luci-app-vsftpd.
Ezt egyszerűen integrálhatod úgy, hogy egyszer felteszed a routerre utólag az openwrt-re a vargalex repo-ból, majd utána megnézed a routeren a csomaglistában, hogy milyen fájlok és hova másolt fel a telepítés, és ezeket a fájlokat(a teljes elérési útvonallal!) pl winscp-n kimented magadnak. Utána ezek mehetnek bele az elöbb említett "files" mappába. A nem kerneles csomagokkal ezt szinte mindig el lehet játszani, csak figyelni kell a függőségekre.Nálam ezen kívül még van 2db extra luci felület, amik a vargalexes vsftpd alapján készültek, tehát sima szövegszerkesztős felületek:
1: minidlna rescan
2: wifischedule (ilyen néven létezik egy normál ipk csomag is, ami luciban beállítható felületet ad, de sajnos nem tökéletesen működik, ezért inkább lecseréltem a csomagban lévő scripteket, és a luci felületét is átszabtam. Itt is szövegszerkesztés van, a wifi indító és leállító scripteket lehet szerkeszteni, és a crontab-nak is van itt is szerkesztője. De az igazi időzítést a 8081-en könnyebb megcsinálni.)A 8081-ből pedig már most is fel tudsz tenni egy csökkentett verziót, amit a 4MB-os routerekre csonkítottam meg (USB hiánya miatt sokmindenre nincsen szükség):[link]
Mivel másik router típus, így az interfészek/rádiók nevei mások lehetnek, így lehet hogy nem fog minden működni, de belelátsz a scriptekbe legalább. Persze magát a mentést is kicsomagolhatod....
-
suste
veterán
válasz zsolti.22 #84 üzenetére
Ha kell hely, mert a flash-be akarsz telepítgetni + dolgokat, akkor nem ez a te builded.
FW-ből nem lehet ténylegesen törölni, mert readonly partíción van.
Az enyémmel csak úgy lesz sok szabad helyed (ha tényleg kell egyáltalán), hogy extroot-ot csinálsz külső meghajtóra, pl a 8081-es formázó segítségével. Így annyi szabad helyed lesz, amennyit csak akarsz.Csak azért mert nem kell valamelyik szolgáltatás, felesleges törölni. Tiltsd le a rendszer/rendszerindítás alatt.
A TM meg bent van luciban.
[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
upnp csak a 16MB-os fashes verziókba van beépítve (de ott is inaktiválva van alapból)
a 8-asoknál telepíteni kell, ha elfér akkor a kevés maradék helyre, ha nem fér el, akkor jöhet az extroot a külső meghajtóra...egyébként meg szerintem jobb ha beállítja a tűzfalban az ember, amit akar
ez az upnp nekem mindig is egy nagy biztonsági résnek tünt....aztán nemrég ki is derült hogy az is[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
válasz zsolti.22 #108 üzenetére
az még sokára lesz, és mivel ez csak backup, ezért nem lehet belőle bajod (mindíg csak az új dolgok vannak benne, semmi máshoz nem nyúl)
nyugodtan tedd fel, és teszteld az új dolgokat, és persze oszd meg a tapasztalataidat, hogy majd a végleges fw-ben tényleg jól működjön minden.... -
suste
veterán
válasz zsolti.22 #110 üzenetére
20Mbites netem van, és nem is tervezek sokkal nagyobbat
Azt sajnos én is észrevettem, hogy ahogy fejlődik a kernel, úgy csökken a NAT sebesség .
Agyáriban meg ott a hardveres.....szóval inkább azon kéne lenni, hogy javuljon.
Pár éve a 1043v1-ből (400Mhz/32MB) ki lehett hozni 300Mbitet, most meg az erősebbekből (720Mhz/128MB) a felét -
suste
veterán
a 2. képen a csatolt fájlrendszerek között nincsen ott az extroot
az látszik, hogy fstab-ba felvette a csatolást (csatolási pontok), de valamiért nem csatoltakét dolgot próbálhatsz meg:
1:-csatolási pontoktól törlöd az sda2 csatolást (256MB), majd router restart
-8081-en formázó, 3.1-es menüpont, beállítod a 2. partíciót, és indítod az "overlay"-es csatolástha ismét nem csatolja fel (rendszer/szoftver fülön kb 230MB szabad helynek kéne lennie), akkor
2: -csatolási pontoktól törlöd az sda2 csatolást (256MB), majd router restart
-8081-en formázó, 3.1-es menüpont, beállítod a 2. partíciót, és indítod az "/"-es csatolástvalamelyiknek tuti működnie kell
a 3.1 használatnál figyelj a meghajtó (lap teteje: sdX) és partíció kiválasztásra (3.1-en belül), nehogy másik lemezt/partíciót törölj!Szerk:
Ha nem tervezel őrült nagy terhelést a routeren (sok torrent egyidejű letöltése), akkor a swap-et nyugodtan kikapcsolhatod, mert a 128MB ram bőven elég. Ne töröld, csak simán vedd ki a pipát előle, mentés/alkalmazás, és indítsd újra a routert. Így ha mégis kéne, akkor bármikor könnyen visszakapcsolhatod.
(#115) donmackó: ezt neked is mondom[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
azt még elfelejtettem, hogy ha a leszakadás áll fent, ahogy a (#115) donmackó -ben írták, akkor a tápellátást nézd meg
egyébként csak a routertől kap áramot vagy van külön tápja?
esetleg Y kábelt is megpróbálhatsz -
suste
veterán
válasz donmackó #118 üzenetére
nyugodtan kikapcsolhatod
szerintem inkább lassít a rendszeren, mint hogy gyorsítana, hiszen a HDD-t lassabban éri el mint a RAM-ot
kevés RAM esetén is inkább a DLNA adatbázis elkészítésénél van szükség rá, és persze ha valaki állati türelmetlen, és egyszerre több letöltést indít -
-
suste
veterán
válasz zsolti.22 #130 üzenetére
utorrent a pc-n fut gondolom, és már 1000X ki lett tárgyalva, hogy szar az utorrent, nem jól jelzi a port nyitást
fa felteszel melllé egy bittorrentet, akkor látni fogod hogy minden rendben....ezeket állítsd vissz vagy töröld, mert feleslegesek:
- Tűzfal - Zóna beállítások - Általános boxban a Továbbítás "elfogadás"-ra állítva
- Tűzfal - Zóna beállítások - Zónák boxban a Bemenet, Kimenet, Továbbítás "elfogadás"-ra állítva
- a Forgalmi szabályoknál a kívánt port TCP-n és UDP-n felvéve cél port irányban, és engedélyezve is van[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
ilyenkor a te routereden létrejön egy új interfész (wwan), amivel csatlakozik a másik hálózathoz, ésezt az interfészt a WAN zónához csatolja
tehát ugyan az lesz minden mint alapállapotban, csak most nem kábelen kapja a netet, hanem wifin
vagyis egy NAT-olt alhálót kapsz, ahol te kilátsz oda ahonnan kapod a netet, de onnan nem látnak be, csak amit beengedsz a tűzfalon
remélem így érthető -
suste
veterán
válasz HalasKYO #139 üzenetére
ide is beírom, hátha valaki csak ezt látja:
sajna nem tudom tesztelni a nagy net sebességeket, mert csak 20/2-es a netem
viszont semmilyen extra beállítást nem eszközöltem ilyen téren, szóval az alap openwrt-vel lehet bajWDS: gondolom a tplink lesz a master router, így itt csak az AP+WDS módot kell választani a wifi menüben
a többi dolog a másik oldal feladata, és a tomato-t meg nem ismerem....
azt tapasztaltam, hogy sokszor a különbőző wifi chipek nem hajlandóak együtt dolgozni WDS-ként, mert máshogy kezelik,
pl az atheros/broadcom chipek:
atheros nem tudja kezelni az egy interfészre pakolt, vagyis hídba tett wifiket, de a broadcom-nál ez megy
atherosnál ha nem működik a WDS, akkor ehelyett van a repeater-relayd (nem tökéletes, de jobb a semminél )[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
válasz zsolti.22 #143 üzenetére
hát elég kesze-kusza amit írsz
250Mbites netről beszélsz, utána meg: openwrt-vel a torrentek 700 Kbps-nél gyorsabban nem mennek
közben: soha nem használom a Transmission-t a routerenszóval gőzöm nincsen, hogyan és mit mérsz, és hogyan és mit szeretnél csinálni
ha nem használod a transmissiont, akkor miért váltottál openwrt-re?
főleg hogy 250Mbites neted vana load=2, ha nagyon leegyszerűsítem, akkor 200%, de messze nem ilyen egyszerű a dolog...
[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
válasz osztraksajt #146 üzenetére
Ige, de BB-n teszteltem csak, trunk-on nem tudom, hogy minden működik-e.
Szóval inkább BB-t tegyél fel. -
suste
veterán
válasz osztraksajt #149 üzenetére
ezekből csak a DDNS+ipdns támogatás az ami az én frissítésemben van, a többi az alap BB érdeme
de gondolom a magyar nyelv is működik a lucibanami számomra érdekesebb lenne az a wps/reset gombos wifi ki/be kapcsolás, a 8081-es porton működő felület, a crontabos wifischedule, és egyéb leírásban szereplő dolgok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest