Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-03-12 16:12:00

LOGOUT.hu

Általános információk/segédletek Suste-HeadLess OpenWRT-hez

Jelenlegi legfrissebb FW verzió: suste-OpenWRT-BB-0.8.1.bin (2015.11.29)
A további frisssítések mentés formájában érhetőek el:
-havi: 0.8.3-repair-UTF8-2018-01-28.tar.gz
(minden 0.8.1 óta történt változást tartalmaz)
-napi: 0.8.3.1-repair-2018-02-12.tar.gz
(az utolsó havi frissítés óta történt változásokat tartalmazza)

Források
http://susteopenwrt.ipdns.hu/
http://suste.xmsk.ovh/
http://suste.besaba.com/

Telepítés:
1)
Letöltjük a routerünk verziójához tartozó firmware-t (később FW), ha gyári FW-t szeretnék frissíteni, akkor a -factory.bin, ha pedig már openwrt-s eszközt szeretnénk frissíteni, akkor a -sysupgrade.bin fájlt töltsük le. Azonos néven találunk minden FW-hez egy-egy .md5 ellenőrző fájlt ezeket is töltsük le.
2)
A forrásoknál megjelölt címeken található APPS mappából, vagy egyéb forrásból töltsünk le egy md5 checker-t. Amellyel ellenőrizhetjük a korábban letöltött FW md5 összegét (program elindítása -> select files to calculate md5 -> .bin fájl tallózása), ezt a kapott összeget hasonlítsuk össze az md5 fájlban lévő kombinációval (Text editorral nyissuk meg a .md5 fájlt), ha egyezik léphetünk tovább, ha nem, akkor ellenőrizzük a fájlokat szükség esetén töltsük le újra.

3)
Kábellel csatlakozzunk a routerünkhöz és a webes felületen keresztül flashelhetjük is.
- Gyári rendszer: System Tools -> Firmware upgrade -> Tallózzuk be a -factory.bin fájlt és Upgrade gomb.
- openWRT: System -> Backup/Firmware flash -> Tallózzuk be a -sysupgrade.bin fájlt és Flash image -> MD5 ellenőrző összeget csekkoljuk le még egyszer, majd erősítsük meg.
A flash irása eltarthat egy ideig, eközben semmiképp sem húzzuk ki a routert, ugyanis az féltéglához vezet.
4)
Ha minden jól ment most már elérhetjük a router webes felületét a 192.168.1.1 címen (későbbiekben LuCI), itt figyelmeztet rögtön hogy nincs beállítva jelszó kattintsunk is rá és állítsuk be a jelszót ne felejtsük el a "save and apply" gombot megnyomni minden módosítás után. Ezután elérhetővé válik egy második webes felület is a 192.168.1.1:9092 címen (későbbiekben 9092, ha mégsem éred el, indítsd újra az eszközt és utána próbálkozz. user:root, pwd:az előbb beállított).
5) Állítsuk be az internetet/wifit, meg amit akarunk akár LuCI-n akár 9092-őn keresztül, ehhez további instrukciók a forrásokon található README-ben vannak.

HDD üzembe helyezése
1)
Rákötjük a routerre a kiszemelt áldozatot, majd LuCI -> Rendszer -> Csatolási pontok -> törlünk minden szabályt bármi is legyen ott. Majd mentés/alkalmazás. És semmilyen szín alatt nem hozunk létre saját kezűleg szabályt ezen pontokban, ugyanis automount teszi a dolgát, nem kell belepiszkálni ide.
2)
9092 -> format oldalra látogassunk el. Valami ilyesmit láthatunk. Ha így van, akkor rendben, ellenben ha azt látjuk, hogy "No drive found!!!", akkor ellenőrizzük a kapcsolatot, valamint a hdd tápellátását. Megoldások: Rövid kábel, Y kábel másik fele telefontöltőbe, Aktív usb hubok.
3)
- Ha a HDD ext fájlrendszerű már, akkor ellenőrizzük hogy van-e "LABEL"-e és az nem tartalmaz szóközt és speciális/ékezetes karaktereket, ha nincs csináljunk neki ilyen "LABEL"-t (Linux: gparted;Windows partition magic segítségünkre lehet ebben). Majd azt hogy tényelegesen fel is van csatolva a hdd, ezt a második szövegdoboz írja. Mint itt is látható. Ha erre szeretnénk transmissionel letölteni, az AutoMount config részben válasszuk ki a "LABEL"-ét és kattintsunk a set gombra.
- Még nem ext fájlrendszerű HDD, akkor < unmount > , majd válasszuk ki a megfelelő formázás típust legajánlottabb 2.4-es verzió majd < Make partitions >. Figyelem ez minden adatot töröl a HDD-ről.
4)
- Ellenőrizzük, hogy a particiók rendben csatolódtak-e és oda, ahova kellett neki. (/mnt vagy /share/LABEL)
- Ha extrootos formázás volt -> LuCI ->Rendszer ->Szoftver méretet ellenőrizzük.
- Ha swapos formázás volt -> LuCI -> Állapot -> Áttekintés -> ellenőrizzük van-e swap.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.