- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #281 üzenetére
szoftvere válogatja, például az sap esetén eltörpül a szoftver értéke a bevezetéshez szükséges más hozzáadott értékek között.
(#282) Zéééééééé: én írtam már szabad szoftverről, amit utána közgazdászok láttak, pörögtek tőle, mint a chemotoxszal lefújt legyek
valami mocskos módon nem akarták felfogni, hogy hogy működik a porteri értéklánc meg a többi
(#285) Misály: 124 kiló vagyok. milyen tanulságot vonsz le ebből?
(#290) Keeperv85: nem, az ms sem tojik a gpl-re, hanem szépen betartja, mert különben beütik az orcáját. mi lenne, ha nem terjesztenél olyan szintű hülyeségeket, amiket egy-két gugli kereséssel triviálisan lehet cáfolni?
"Nem futhat egy ATM hálózaton egy nyílt kód, mert egyértelmű mi lenne a vége.": nemcsak hogy futhat, de fut is. mi lenne a vége? semmi, működik. ha tőzsdéket át lehet állítani linuxra, akkor egy pos-t is.
Az a félelem, hogy megpróbálkoznak a nyílt kódod zárttá tételével eladni azt, valós, az a félelem, hogy ez ellen nem lehet semmit sem tenni, marhaság, rengeteg ilyen pert nyertek már (többek között netmegosztó routerek, média lejátszók gyártói ellen).
(#293) attila9988: mert nekik hosszabb lesz attól, hogy rutinszerűen fel tudnak tölteni egy romot a telójukba. ha meg nem, akkor meg sírás van, de azt már nem verik nagydobra.
-
bambano
titán
csakhogy neked se lenne kódod, ha nem lett volna korábbi szabad szoftver.
oké, szeretnél a kódodért pénzt kapni. gondolom a kódodat nem rögtön elf bináris formátumban írod be, hanem ingyenes fejlesztői eszközökkel forráskódban, azt ingyenes fordítóval fordítod, linkerrel linkeled.szóval mire te a kódodat kiadod a kezedből, addigra egy nagy kupac szabad szoftvert is felhasználtál, aminek jól látható értéke van. úgyhogy működik a dolog, csak kellene kicsit gondolkodni hozzá.
-
Youri
veterán
másrészt meg ott vannak a nagyszerű kiadók, mint az uborkaszoftver, meg az elektromos artisták, akik a fejlesztőket terrorizálják a határidőkkel, és kiadnak 1-1 félkész bugtengert, majd lassan csepegtetve a javításokat, mert az ugye plusz kiadás nekik, amit senki nem szeret. Ezzel szemben pl nyílt forrás esetén megoldanák egyes játékosok.
-
MageRG
addikt
A forráskód nyíltsága meg nagyon kevés játékost érdekel, a többségük gyerek aki még a középiskolát se végezte el nem hogy hozzátudjon szólni egy complex program fejlesztéséhez.
Az lehet, de a tömegnek ott a konzol. A maradék <1%-tól meg ne vegyük el a lehetőséget. Hátha belőlük lesz a következő John Carmack.
-
Youri
veterán
válasz
attila9988 #293 üzenetére
A gyártó által kihagyott funkvciók, bentfelejtett bloatwarek, optimalizálatlan működés, és egyebek miatt. A gyártók még mindig úgy tekintenek a telefonra, hogy főleg hardware, és a software oldalt pedig lesajnálják. Le vannal maradva gondolkodásmódban, amit lelkes telefontulajok orvosolnak, és szétküldenek, ingyen. És kitesznek egy Donate gombot, ami nem kötelező, de megtiszteled vele a fejlesztőt. Ez a nyíltság egyik előnye... pedig a droid még csak nem is GPL
-
attila9988
őstag
válasz
Keeperv85 #271 üzenetére
Nézd meg bármelyik Androidos topicot. Mást sem csinál a legtöbb egységsugaru user, mint custom kernel után szimatol.
Ezt viszont én sem értem. Egy telefont megveszel, majd használod. Ha van rajta egy rendszer ami működik, akkor mégis mi a fenének kellene azt felcserélni valami bizonytalan eredetűvel? Minek? Akiknek ez hobbi, és élvezik, azokat értem. De akik csak úgy az "újabb jobb" elképzelés mentén teszik, azokat nem értem.
Én linux alatt sem cserélgetem a kernelt, ha nem muszáj. Fent van a debian, ha az adott gép minden hardware -e normálisan megy, akkor nem kell kernel csere. Miért kéne? A biztonsági hibákra a patch -eket úgyis visszaportolják, és lejön a következő frissítésnél.
-
-
ViZion
félisten
...akkor vmit félreolvastál, pont azt írtam, h nem kell, h ingyenes legyen, sőt, annyit kérhet érte mindenki, amennyit akar.
Nem, nem vagyok csőlátású, elég sok fizetős progim és játékom vanpersze ahol lehet, keresem a nyílt és/vagy ingyenes alternatívát.
Szerk. OK, akkor ne legyen nyílt forrású, hiszen dolgoznak "páran", mire kijön egy játék. Ezért is veszem meg eredetibe ami tetszik. Amúgy régieknek kiadták már párszor a forrását, pl. ezért van sok Q3 motoros game. Ez sztem csak az uborkaszezon miatt hír.
-
Keeperv85
nagyúr
Ez nagyon szép is elvi síkon. Csakhogy szoftveróriások (MS pl.) nagy ívben tojnak a GPL-re. Mást ne mondjak konkrét példának, mint korábban: Amlogic. Ismerjük a tablet forgalmazó elvileg kanadai, gyakorlatilag Kínai vállaltot? Androidot khm... "fejlesztenek"... Van egy OpenLinux nevű projectjük, ami GPL alatt fut. De az nem azonos azzal, amit ténylegesen használnak kódsort, ugyanis GPL alatt kitették pl. a 2.6.37-es béta kernelt, ehhez képest javában a 3.0.8-as van implementálva a rendszer alá. Nesze neked szabad szoftver.
Így nem kérek belőle. Rendben van, hogy adjuk a közösbe, de mikor a közösségben olyan tagok vannak, akik utána magasról tesznek arra, hogy az én munkám is benne van és a nyílt kódot beépítve jókat röhögnek azon, hogy én ingyen megírtam helyettük (de szépen lehet definiálni az igazi kalózt ugye...), akkor az a rendszer nem működik. Segítsük egymást és adjuk át a tudást, de nem lehet lekerülni az olyan patkányt, aki visszaél vele. Nem futhat egy ATM hálózaton egy nyílt kód, mert egyértelmű mi lenne a vége. Vannak dolgok aminek jobb ha zárt és igen: a játékok szerintem ide tartoznak.
--------------------------------------------------------------A Source motor SDK-ja így is mindent szinte a felhasználók kezébe ad. Mindent meg lehet benne alkotni, amit a fejlesztők a játékba tettek. Akkor minek legyen kiadva a forráskód is? Azért, ami az X-Ray engine (Stalker) alatt is megtörtént? Hogy valaki sajátjaként zárt kódban újra eladja...? Hát akkor inkább törlöm az utolsó betűig a végleges build után, de ne árulja már sajátjaként úgy hogy említést sem tesz róla honnan van!
Mellesleg ha valaki megnézi a készülő Dishonored című FPS-t (Arkane Studio), az alatt köpjön bárki szembe, ha nem a Source fut. Hiába mondják, hogy márpedig az Unreal Engine. Ez egyszerűen nem igaz. Minden porcikájában Source. A mimikai rendszerétől kezdve, egészen az árnyékokig. A víz effekt pl. totál ugyan az.
Persze: az Arkane Studio anno licencelte a Source jogokat, mert az Arx Fatalis 2 alá akarták használni. Ebből nem lett semmi, mert közbejött a Dark Messiah, ami alatt ugye láttuk a végeredményt (személyes vélemény: az egyik, ha nem a legszebb Source játék). Aztán dolgoztak a Bioshock 2-vel, amit a módosított Unreal motor hajt... de a Source ott pihen a gépeken... és most nézzétek ezt meg és mondja valaki hogy nem igaz:
Külön felhívnám a figyelmet a volumetric lighting-re, amit a HL2 hozott be ebben a formában (a videó elején a napsugarak) és arra a parallax mapping-re, amit az Unreal motor pont soha sem használt... (Nézzétek a köveket a földön!)
-
Bill Gates -es pizsiben beszélsz totemoszlopról? Némelyik embernek a megnyilvánulása már kritikán aluli, komolyan... Az egész érted van, nem pedig az ő pénztárcájáért, ha nem érted legalább ne fikázd.
Ha a kompatiblilitásról már esett szó, nem gondolod, hogy a zárt meghajtó programok egy részének az okán tartunk itt ahol tartunk? Nem tartom reálisnak, hogy így a mai állások szerint egy Linux vs. Windows 1:1 összehasonlításról beszéljünk. Majd ha lesz normális driver akkor... Mellesleg a linux kernel kompatibilitása túlmutat a windowsén. Mert más célokra született a kettő. Habár ha jól tudom mosógépen volt már Microsoft próbálkozás.
Support meg van bőven az ubuntunál.
-
ViZion
félisten
Azért a játékokban a kódok mellett van egy "kis" mennyiségű artwork is, pár grafikusnak azért kellett ezekkel dolgozni (L4D, és a többi Steam név). Tehát továbbra sem tartom normálisnak, hogy minden legyen ingyen. Aki akar az kérjen pénzt a programjaiért (főleg ha a saját munkája van benne), nincs ezzel baj szvsz. Eléggé filozófiai jellegű a probléma, a piac majd megmutatja mi lesz. Szerintem a play 4 free + micropayment a jövő, bevételekben már most is sokszorosa a dobozos gémeknek (PC-n, a többit nem tudom).
-
eternam
tag
A számítógépek az ötvenes években kezdtek elérhetővé válni a kutatók számára, és egészen a nyolcvanas évekig elzárva maradtak a tömegek elől. Ekkoriban a kutatók közösen használtak egyegy gépet, és mindent megosztottak egymással. Az egyes intézetekben dolgozók pedig gyakran adták át egymásnak a fejlesztéseiket, így akkoriban az informatika fejlődése nagyon hasonló volt ahhoz, ahogy ma a nyílt forráskódú modell működik – azonban ekkoriban ezt még senki sem hívta így.
A szabad szoftver mozgalom szellemi atyja és megalapítója, Richard M. Stallman 1971ben kezdett el dolgozni a legendás amerikai tudományos egyetemnél, a MIT-nél Stallman a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó részlegnél dolgozott, ahol a kor egy legendás számítógépét, a PDP10est használta. A gépen egy ITS (the Incompatible Timesharing System – Inkompatibilis időosztásos rendszer) nevű operációs rendszer futott. Stallman egyike volt azoknak a programozók, akik a rendszer továbbfejlesztésén dolgoztak.
A nagy számítógépek köré tömörülő közösség azonban a nyolcvanas évek elejére összeomlott. A Digital befejezte a PDP10es fejlesztését, és az intézetnek új gépek után kellett néznie. A kor modern gépei, mint a VAX vagy a 68020as saját operációs rendszerrel rendelkeztek, azonban ezek nem voltak szabadok – már ahhoz is alá kellett írni egy titoktartási szerződést, hogy egyáltalán egy futtatható másolatot kapjanak. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy tilos segíteni a másiknak. Megtiltották a közösségek együttműködését, az új szabály pedig így hangzott: „Ha segítesz másoknak, kalóz vagy. Ha bármilyen módosításra lenne szükséged, könyörögj nekünk, hogy csináljuk meg.”
A fejlesztők jelentős része beállt a sorba, és elfogadta az új játékszabályokat. A korábban élő, aktív közösségeket szétverték. Richard Stallman számára ez komoly morális dilemmát jelentett. Számára egy ilyen szerződés elfogadhatatlan volt. Felmerült benne, hogy elhagyja az informatika területét, azonban ez azt jelentette volna, hogy veszni hagyja a tudását. Ezért tovább gondolkodott. A kérdés az volt, hogy tudna-e olyan programot írni, ami újraélesztené a korábbi közösségeket.
A válasz kézenfekvő volt: operációs rendszert kell fejleszteni. Ez a legfontosabb szoftver ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni használni egy számítógépet, és ez az, amire minden más is építkezhet. Stallman 1984ben elhagyta a MITt, hogy az új projekt jogilag teljesen független legyen az intézménytől, és munkához látott. Így született meg a GNU projekt. A szabad szoftver születése
jelentése (GNU's not Unix – a GNU nem Unix). Winston professzor, a MIT mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumának vezetője megengedte ugyanakkor Stallmannek, hogy továbbra is használja az egyetem infrastruktúráját. Stallman ekkor fogalmazta meg a szabad szoftverek alapelveit:A program szabadon használható, bármilyen célra.
•
A programot mindenki szabadon módosíthatja, igényei szerint.
•
Hogy ez a gyakorlatban is megvalósulhasson, a forráskódhoz
biztosítani kell a hozzáférést.
A programot bárki továbbadhatja, akár ingyen, akár pénzért.
•
A program módosított verziói szintén szabadon terjeszthetők, hogy
•
a közösség is részesülhessen a fejlesztésekből.A megfogalmazott elveket azonban jogilag is értelmezhető formába kellett önteni: így született meg a GPL (General Public License), vagyis az általános nyílt licenc, amit ma a legtöbb nyílt forráskódú program használ. A licenc garantálja a fenti elvek sértetlenségét, és egy biztonsági kitétel is belekerült. Ez kimondja, hogy a módosított programnak továbbra is GPL licenc alatt kell maradnia, ha pedig valaki ilyen kódot épít a saját alkalmazásába (legyen akár az csak pár sornyi), akkor a teljes forráskódot ki kell adnia, a GPL licenc feltételeinek megfelelően. Ez biztosítja, hogy senki ne tehesse meg azt, hogy egy nyílt forráskódú programot továbbfejleszt, majd bezárja a kódot, így visszatartva a fejlesztéseit a közösségtől.
Ekkor kezdődött meg a ma is ismert első szabad szoftverek fejlesztése, mint amilyen például a GCC fordító (ami ma is szinte minden nyílt forráskódú program alapja), vagy a GNU Emacs. A legfontosabb szabad szoftvereket támogató alapítvány, az FSF (Free Software Foundation)5 1985ben alakult meg. 1987ben megszületett a Bash shell, vagyis az a szöveges terminál, amit jól ismerhetünk a Linuxból. A fejlesztés jól haladt, és 1991re szinte minden alapvető fontosságú elem elkészült. Már csak egyvalami hiányzott – egy kernel, vagyis rendszermag.
Ekkoriban kezdett egy finn egyetemista egy saját projekten dolgozni – ő volt Linus Torvalds, a Linux kernel atyja. Linus 1991. augusztus 25én az alábbi levelet küldte a Minix levelezőlistájára:
„Üdvözletem minden minix felhasználónakEgy (szabad) operációs rendszeren dolgozom (csak hobbi, nem lesz olyan nagy és professzionális, mint mondjuk a gnu) a 386/486 AT kompatibilis gépekre. Áprilisban kezdtem dolgozni rajta, és most már kezd szépen alakulni. Örülnék, ha visszajeleznének azok, akik szeretik vagy utálják a minixet, mivel az én operációs rendszerem arra emlékeztet valamennyire (hasonló felépítésű fájlrendszer (praktikus okokból) többek között)."Vagyis adott volt egy kernel, alkalmazások nélkül, és egy alkalmazásgyűjtemény, kernel nélkül. Hamarosan a GNU projekt és a Linux egymásra talált, és megszületett a GNU/Linux. Az első Linux disztribúciókra sem kellett sokat várni: 1992 közepén jelent meg az SLS, vagyis a Softlanding Linux System, amely már tartalmazta a Linux kernelt és az alapvető eszközöket, köztük egy TCP/IP stacket és az X Window grafikai rendszert. A Debiant pedig 1993. augusztus 16-án jelentették be.
A többi már történelem.
Forrás:
toros: Az Ubuntu világa.
-
Zéééééééé
csendes tag
válasz
Egyebkent fel tudod te azt fogni ep esszel, hogy ha telepitesz egy Win 3.1-et egy eredeti lemezrol, amit egy reg becsodolt ceg pincejeben talaltal, egyszeruen bunozo vagy?
Jo ez igy? Ugyan mar...
Persze hogy nem vagy bunozo, es persze hogy ez igy nincs jol. -
Zéééééééé
csendes tag
válasz
"Mert nem a support az, ami az igazi hozzáadott értéket termeli, csak kiegészítője a dolognak."
A kod maga nem a az igazi hozzaadott ertek. Az eszmei erteke az, es ami vele jon haszonkent. Hogy peldaval eljek: nem az Apollo 11-es hardver, szoftver, tudas ami ossze volt halmozva par ev alatt es a holdpor taposasa meg par visszahozott kozetminta volt a nyereseg, hanem annak jarulekos hozadeka: az urkutatas tenye, az azzal jaro, abbol fakado haszon, ami maig tart es tartani fog, mert szerves epitokockaja a tobbinek, az elkovetkezoknek.
"A valosag az, hogy a rendszerrel van baj es a mentalitassal.
Én ebben nem hiszek. Majd megváltozik a rendszer, ha ez a modell annyival hatékonyabb."
Szerintem is, es meg hinnem sem kell benne. Majd meg, ha meg. Egyelore ami most van, az egeszen biztosan nem fog igy maradni, sot, siman lehet mondani, hogy a szabad szoftver egy termeszetesen kialakult alternativa. Ami nem mellesleg mukodik. Ha holnaptol a gazdasagi vagy barmilyen valsag miatt egy vasad sem maradna (vagy nem tudnad hasznalni a felhalmozott "erteket" amit tevesen penznek neveznek), meglatnad, mennyire sokkal hatekonyabb tud lenni a szabad szoftver.
-
Zéééééééé
csendes tag
Egyebkent megertelek: egyreszt olyanokat hallsz, amiket ellenorizni nem tudsz, masreszt pedig holnap ha osszefutsz a fehergalleros kollegaval az ertekesitesi osztalyrol (na jo, ezt most kitalaltam) - aki a mai kozgazdasagtan anyatejen nott fel, kedelyesen legyint ha ilyet hall, es te vele egy velemenyen kell legyel, elvegre o a szakerto, nemde?
Egy ugyanolyan izmusban elunk gazdasagilag mint barmeyik mas izmusos ideologia ami volt politikailag. Ettol meg nem fair es nem az embernek dolgozik.
Majd fog, ha mindeki, akinek agya es esze van a boldogsagot atertekeli es nem teli hutoben, kocsiban es hazban szamolja.
Ingyen pedig nem dolgozunk. Van ugyanis anyagmegmaradas torvenye, es az mindenhol ervenyes. Az, ahogy nezzuk a dolgokat, ahogy merlegeljuk es ahogy viszonyulunk hozzajuk, az a donto. -
fordfairlane
veterán
válasz
Zéééééééé #279 üzenetére
A "csak support" uzleti modell miert nem mukodne? Ki mondta hogy nem mukodne?
Mert nem a support az, ami az igazi hozzáadott értéket termeli, csak kiegészítője a dolognak.
A valosag az, hogy a rendszerrel van baj es a mentalitassal.
Én ebben nem hiszek. Majd megváltozik a rendszer, ha ez a modell annyival hatékonyabb.
-
Zéééééééé
csendes tag
válasz
fordfairlane #277 üzenetére
Ja, a ket modell egymas mellett: a konfliktus is bele van epitve az egeszbe, ettol porog a vilag
Pedig lehetne maskepp is, de egyelore csak gondolati kiserleti szinten.
A "csak support" uzleti modell miert nem mukodne? Ki mondta hogy nem mukodne?
A valosag az, hogy a rendszerrel van baj es a mentalitassal. Paradigmavaltas utan remelhetoleg az unokainknak jobb lesz ilyen szempontbol. -
oO7
őstag
tök jól hangzik ez a cserekereskedelem, csak tudod már az ókorban kihalt, mert rájöttek, hogy használhatatlan... én több hasznát veszem a kódomért kapott pénznek amiből ételt, házat, autót tudok venni, mint annak a tudatnak, hogy ugyan ingyen dolgoztam, de legalább a következő munkámhoz felhasználhatom a többi ingyen dolgozó ember munkáját...
-
fordfairlane
veterán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
Szerintem nincs gond a két modellel, elvannak egymással, és egész tűrhető mértékű szabályzórendszert alkotnak. A teljes forrás-zártság világában nagyon könnyen monopóliumok tucatjai alakulnának ki, a teljes nyíltságra meg nem lehet normális üzleti modellt építeni, illetve csak a supportra.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
aki ilyeneket irogat, hogy megélni akar a kódjából valaki, az arra nem gondol, hogy mennyi kódot kap a szabad szoftveresektől ingyen?
a szabad szoftver nem csak arról szól, hogy te add ki a kódodat, hanem arról is, hogy más is kiadta, ami neked előny. És ezért, mert más kódját felhasználtad, visszaadsz valamit a közösbe a sajátodból.
brutálisan egy oldalról nézitek az egészet.
-
Zéééééééé
csendes tag
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
A szabad szoftver nem arrol szol, hogy te megirod a kodot es a tobbiek elkapkodjak. Siman kaphatsz erte penzt is, el lehet menni dolgozni egy alapitvanyhoz, ami szabad szoftvert partol/keszit. Ezzel szemben a vasarolt szoftvernek az a sorsa, hogy lopjak. Mindenki, mindenhol, csak eppen valtozo mertekben.
A szabad oprendszereket nem feltetlenul szabadidejukben unatkozo zseni koderek hegesztik, hanem foallasban akar, kemeny fizetesert. Nem programot arulnak a koderek, hanem idejukert amit a kod megirasan toltenek el, azert kapnak penzt.
Open source meg egy ujabb keletu trukk. Nem az open source-t kell szeretni, hanem a FREE SOFTWARE-t. Amit tokkal-vonoval kapsz es nem fizetsz erte semmit. Tokkal-vonoval ne ertsd alatta hogy kapsz egy faszit is melleje aki alig varja, hogy ha baj van (baj tortent, bajt csinalt a juzer vagy maga a program hibadzott) kijavithassa - ez mar mas kategoria. Tokkal vonoval: forraskod, es minden jog, kiveve azok amik a kodot korlatozzak.De bele kellene egy kicsit olvasni a GPL-be (akar tobb verziojaba), meg ugy altalaban abba amit Stallman mond. Az van, hogy ertelmezni is kell, nem csak elmenni valahova es meghallgatni egy foszert aki a szinpadon sztarol es bejelent meg egy vilagrengeto penztarca urito trukkot. Gondolom az utobbibol van par pelda keznel. Ezzel szembet - egyertelmu - ha jon egy faszi akinek az osszes vagyona egy szatyor sor es azt mondja, hogy baromsag az egesz es lehet maskepp is - es ezert tesz is, bizonyit is rendesen, de ugy, hogy a sokcsillio dolcsis corporate csak szivja a fogat es bergyilkosokban gondolkozik - na igen, ezt lehet fikazni es gunyolni hogy naiv.
Lehet, hogy naiv a tag, de o az a kategoria, aki kiall egy szinpadra es leszerel ervekkel egy egesz acsarkodo termet, nem pedig eladasi tervekkel es ficsorokkel jon amiket meg kell vasarolni. Annyira naiv.
Egyebkent meg beerware!
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Zéééééééé #273 üzenetére
Nem a szabad szoftver a probléma, hanem a hozzáállás. Elvégre nem kezdte senki el, hogy húzzon a Linux a halálba. Én is szeretem az open source kódokat, sokat lehet belőle tanulni. De ha megélni akar valaki a programozásból, arra miért kell kígyót-békát kiabálni? A Steam is csak egy opció lesz, nem kell kötelezően használni...
-
Zéééééééé
csendes tag
Megnézném azokat akik a szabad szoftvert (egyáltalán sejtik miről van szó?) és Stallmannt gyalázzák, be tudnák-e mutatni a gépükon-gépeiken levő szoftverek és oprendszerek számláit. Csak úgy szabad ám nagyarcúskodni, uraim.
-
Keeperv85
nagyúr
Ki mondta hogy céges fejlesztésről van szó? Nézd meg bármelyik Androidos topicot. Mást sem csinál a legtöbb egységsugaru user, mint custom kernel után szimatol. Nem telik bele két nap hogy kiteszi a belét is az aki készítette, hogy jó legyen, máris van rá vagy 10 másik, aki azért is beletúr, hogy "de majd éééénnnn megcsinálom az océééttt is". Aztán újabb két hétig megy a visítás, hogy szar a kernel...
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #264 üzenetére
Ennek egy része csak ugratás... Nálunk a cégnél van aki otthon OS X-et használ, van aki linuxot, és van pár megszállott gamer+windows user. Persze hogyha bármi van, rutinból beszólunk
de ezeket egyikünk sem veszi véresen komolyan szerencsére. Nem is szabad, ezek már olyan dolgok, mint a pesti vs vidéki, inkább ugratás, mint valós ellentét.
Az utolsó bekezdéssel egyetértek, nagyon erőltetik a tabletes GUI-t, de ami "taccsszkrínen" jó az nem biztos, h monitoron is az... majd idővel kiderül.
-
fordfairlane
veterán
Szerintem ez az egész szokás szerint nem technológiai, hanem sokkal inkább üzleti kérdés. A Microsoft láthatóan lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenlegi PC disztribúciós láncot átalakítsa, mert a pénz egyre inkább a tartalomból jön, nem a rendszerszoftverből. A Microsoft részt szeretne ebből. Ez a Steames bejelentés nem a linuxról szól, hanem nyomásgyakorlás akar lenni, hogy a Microsoft ne akarjon túl nagy szeletet kihasítani ebből a tortából.
Stallman szokásához híven ragaszkodik az ideológiai megközelítéséhez, amivel sokra persze nem megyünk, de mondjuk arra jó, hogy elfilozofálgassunk róla. Egyáltalán nem biztos, hogy a Linux ennek az egésznek hasznát fogja venni, egyáltalán nem biztos, hogy komoly játékportolás indul meg Linuxra. Legfeljebb akkor, ha a Microsoft túl mohó lesz, és emiatt a kiszoruló szereplők összefognak ellene, és eszközül a Linuxot válasszák.
-
Keeperv85
nagyúr
Most beszélgetni szeretnél az initramfs-ről vagy az I/O controll modulokról? Na ne má'... Nyilván nem arról beszélek, hogy új kernelt fogok írni: csak 16 millió sor ugyanis. Ember nem képes erre, de még csapat sem. De tisztában vagyok vele, hogy ha fel kell építenem egyet, akkor mire van szükségem, illetve melyik része mire való.
-
Nerd
aktív tag
válasz
Keeperv85 #264 üzenetére
Ha bukas lesz (tenyleg az lesz, mert amit ennyire ruhell mindenki mielott hasznalta volna, az mar megbukott) a desktopot visszacsinalja az MS majd a windows 9-ben. Tableten, telefonon azert nem olyan sz@r... a PC-n az... De egyebkent Visual studional is vicc kategoria a metro felulet, az uj windows szerverrol ne is beszeljunk, terminalhoz szokott rendszergazdak sorra fognak kiugralni a 10-rol...
Inkabb az all az egesz mogott, hogy linuxos konzolt, tabletet, akarmit akarnak csinalni...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Geller72 #262 üzenetére
Hát persze hogy nem. De ha erről megkérdezed a Linuxon szocializálódott userek nagy részét, pl egy olyan kérdés keretein belül, hogy "valami van a gépemmel, mert folyton kékhalállal kihal a Windows, nincs ötleted?" Akkor az jön, hogy "Dehogy is nincs, használnál a Windows helyett inkább operációs rendszert, pl. Linuxot!".. Fail. Tisztelet a hozzáértő kivételnek és annak aki nem védi egyiket sem tűzzel vassal...
@Nerd:
A Vista túl korán jött. Nem voltak rá felkészülve sokan. Most már az is elég lenne, ha nem lett volna a 7-es. Viszont ez a csempe stílus nem tetszik az új rendszerükbe. Erős a váltás nagyon... ez megint bukás lesz.
-
Nerd
aktív tag
Ezt a marhasagot, hogy a windows 8 hasznalhatatlansaga miatt Linuxra kell atterni... Siman az lesz mint anno a Visatanal, hogy mindenki xp-n maradt, most miert nem lehet ugyanez... windows 7 ugyanugy jo...
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #259 üzenetére
Nem olvastam minden hsz-t, de nem hinném, hogy bárki bármelyik OS-t hibátlannak merné nevezni... ha így tesz, akkor nem használja eleget
Azért nálam még a sok év alatt durva kernel hiba nem nagyon volt, amikor volt azt is inkább vmi telepített ilyen-olyan progi okazta. A custom vagy testing kernelekkel más a helyzet, azzal nekem is voltak gondok még Ubuntun, de hát az benne van. Fedorával nincs ilyen gond -mondjuk csak a stabil van engedélyezve.
-
Keeperv85
nagyúr
A linkelt képen nem indul, hanem leáll. Folyamat közben. Éppen összeomlott a kernel ugyanis, mert nem tudta olvasni a HDD-t. Lehet nem derül ki belőle, mert rossz minőségű a kép.
Szidtam valahol? Azért használom, mert tetszik és mert kell(et) a munkám során is. Tudom, hogy a csomagok nem feltétlen javítás miatt érkeznek, de ne dumáljátok már be nekem, hogy ez a rendszer hibátlan, mert én attól megyek a falnak...
Nem hibátlan. Még merő tévedésből sem. Ez tény. Ha földhöz verve hisztizik minden felhasználó, hogy "deeee háááát hááátoommééévvveee sooohhaaaa" akkor SEM tökéletes. Igenis VANNAK hibái, akárcsak a Windowsnak.
A kernel készítést meg hagyd meg nekem és nyugodtan hidd el, hogy tudom miről beszélek.
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #254 üzenetére
"700MB rendszer, 3GB javítás" ennyire nem kellene egyszerűsíteni. Ha már fikázod, ismerned kellene annyira, hogy itt nem patchek jönnek, hanem a csomagokat cserélik _folyamatosan_ tehát nem hibajavítások jönnek frissítésben, hanem komplett új verziók is a javítások mellett. A rolling disztróknál akár naponta is vannak frissítések, akkor az nem jó? Lehet, hogy új funkciót kap egy program, lehet, hogy csak csiszolnak a kinézetén, lehet, hogy egy hibát javítanak... de mindenre ráhúzni, hogy patch, azért elég nevetséges. Senki nem mondta hogy hibátlan, azt sem, hogy ezt kell használni.
Miért baj az, ha vki linuxot használ? Mitől kell annyira félni, hogy tele kell flémelni minden linuxos hírt?A linkelt kép nekem normális, így indul, h kiírja mit csinál. Kikapcsolható. Ha nem indult, arra is van magyarázat: az Ubuntus és Suse-val előtelepített gépeken kívül a legtöbbre gagyi disztrókat raknak fel, csak azért, h ráírhassák, hogy van rajta OS. Ez kb. olyan, mintha 3.1 windowsal előtelepített gépet vennél, és hazaérve, beindítva azt mondanád, hogy az összes Windows sz@r. Természetesen nem az.
A kernelek készítéséről is nagyon képben vagy. Nagyobb disztróknál azért nem pattanásos középiskolások hegesztik... aki meg custom kernelt készít vagy telepít az azért tudja mit csinál, ritka a "kernel feketekereskedelem" szerintem...
hogy mást ne mondjál? Köszi
-
Kansas
addikt
válasz
Peter Kiss #255 üzenetére
Akkor ebben alapvetően egyetértünk.
A hozzászólásod(#241) viszont(nekem legalább is) azt sugallta, mintha a 3rd party SW hibája mentené az OS-t.
A (#244) meg egyszerűen tapló beszólás volt szvsz.No mindegy, erről ennyit, ne húzzuk túl.
-
oO7
őstag
az apple egy elég spéci eset mert ők szorosan együtt adják a hardvert és a szoftvert...
másrészről viszont egy kis logikai malőr, hogy ha nem a szoftverből jön a pénz hanem a szolgáltatásból, akkor hogyan kaszálhatna az app store-ból eladott programok után? azok is pénzbe kerülnek, és azok egy részét lecsippentik... ha azok ingyenesek meg adware-k lennének és az app store-tól függetlenül lehetne fizetni az adott app által reprezentált szolgáltatásért, akkor nagyon morcos lenne az apple... -
Keeperv85
nagyúr
Mit kell megindokolnom? Hogy folyton azt a mesét kell olvasni mindenhol, hogy "olyan nincs hogy egy Linux lefagy!!" Nincs? Tényleg? Hibák sincsenek? Biztos ezért LTS supportált a 12-es Ubi. 700MB rendszer, 3GB javítás. Eddig.
Tavaly szeptemberben vettem ezt a netbookot, vadi új HDD van benne tehát >>
...ezt nem szeretném túl sűrűn látni. (Nem tartok magamnál csak a Linux miatt HD fényképezőt, tudom szar lett a kép, ez van)...
Vagy azt hogy nem szeretetném a következő programomat éppen valami hülye köcsög zárt licence alatt viszontlátni? Vannak dolgok, amiket nem a nagyközönségnek szánnak. Semmi értelme, hogy valami önjelölt idióta nyúlkáljon egy zárt forrásban. De ha neked jó, hogy valaki úgy cserélgeti a rendszered alatt a kernelt, mint más az alsógatyát és utána a nyakadra megy nyüszíteni, mert éppen kismillió buggal van tele a nyílt kódod, amiket nem te tettél bele...
Hogy mást ne mondjak: lokalizált programok. Sajnos olyan hülye is képes ilyet elkövetni, aki a saját anyanyelvét is csak túlzásokkal beszéli, mert ettől nő az e-penis...
-
Kansas
addikt
Mondtam én, hogy rossz?
Azt mondtam: "meglepődnék, ha drámai eltérések lennének"
Ez még azt is megengedi, hogy a Linux jobb legyen, csak ugye a szemellenző elhomályosítja az alapvető logikát... hatásos vitastílusA te prekoncepciód ezek szerint az, hogy a Windows hibaaránya rossz. Szíved joga, de ne kérd rajtam számon pls. amit nem mondtam.
Ja igen: ha van ilyen statisztika(Linux kernel hibák száma - nem csak a nagyokat nézve, hanem mindet), kérlek dobj egy linket róla, megnézném
-
Prof
addikt
Szerintem a usernek pont amiatt mert szabadság kell jó a Windows mert bármelyik játéka fut rajta. Ezt a szabadságot nem kapja meg a Linuxtól, mert a cégek védik a saját fejlesztéseiket. És leginkább nem akarják megmutatni mennyi mindent másoltak , loptak a programkódjukban.
Amúgy meg a túlnyomó többségnek az azonnal működjön jól hozzáállása van 1-2 perc tökörészés egy szoftverrel is már sok neki. Nem akar modulokkal, jogosultságokkal, scriptekkel, kapcsolókkal szórakozni. Lásd miért játszanak konzolon annyian.A forráskód nyíltsága meg nagyon kevés játékost érdekel, a többségük gyerek aki még a középiskolát se végezte el nem hogy hozzátudjon szólni egy complex program fejlesztéséhez.
Ettől függetlenül nagyon jó lenne ha lenne egy közös fejlesztői platform ami nem a Microsoft DirectX-e és azon is működne sok játék.
Elkezdhetnék a legtöbb példányban eladott játékok linuxosításával, mivel azoknál bejött már eleve sok pénz a fejlesztésére. (pl. CoD, Battlefield, NFS, GTA, WoW)Mondjuk csinálhatnának akciókat, hogy egy adott játék linux verziója olcsóbb, vagy MMO-nál kisebb a havidíj
Ha érdeke akkor az amúgy linux tanulásra lusta felhasználó is érdeklődő lesz.
Ja és persze ehhez nem szabad elfelejteni a perifiéria driverek megírására is szükség lenne, hogy teljesen azonos funkcionalitást tudjon nyújtani a program (és ez bizony a kemény dió-különösen új hardvereknél)
-
Kansas
addikt
válasz
Peter Kiss #244 üzenetére
De, képzeld átjött.
Látom az irónia külön jel nélkül neked nem jön át...A gondom az, hogy a te érvelésed is gagyi.
Minden Win/Lin hívő azzal jön, hogy a másik OS alatt mennyi szoftverhiba van, mintha ebben jelentős különbségek lennének a két oldal közt. Mintha ettől lenne jobb az egyik a másiknál.
Unalmas és logikailag is hibás érvelés.Ugyan a Linux-ról nem láttam még hibastatisztikát(ha másról nem, a kernelről jó lenne), de meglepődnék, ha drámai eltérések lennének - egyiket se hülyék fejlesztik.
Attól, hogy az ő SW-je szar, nem lesz jobb az OS. Igaz, rosszabb se.
-
bambano
titán
válasz
AppleUser #247 üzenetére
hát pont nem az sw-ben van a pénz, hanem a szolgáltatásokban. az apple-nek sem az a pénz, hogy kiadta az ios-t, hanem az, hogy százalékot kaszál az appstore-ból eladott programok után. megcsinálta az appstore szolgáltatást, most meg folyamatosan kaszál rajta.
ha ismernéd az ibm-et, az sap-ot, te is tudnád, miről beszélek.
"Ha jólértelmezem, az itt akérdés, hogy egy programkód leírásához mennyi pénz kell.": nem kell itt semmit értelmezni, a határköltségnek jól meghatározott, közismert definíciója van, tessék alkalmazni szoftverre.
-
AppleUser
csendes tag
Nem tudom, nekem pont úgy nézki, hogy pont az sw-ben van a pénz, különben nem adnák anyagáron a kindlefiret meg a nexus 7et.. és egyre elteredtebb, hogy a hw-t anyagárban adják, az sw-től várják , a multimédiás tartalmaktól várják a bevétel jelentős részét.
"optimális esetben a termék ára a határköltséggel egyenlő. Mennyi a szoftver határköltsége?"
Ha jólértelmezem, az itt akérdés, hogy egy programkód leírásához mennyi pénz kell. Nyilván válltozó, és a prijekt méreteitől függően emészt fel több vagy kevesebb erőforrást.Na m1, lehet akkor nem értelek..
-
cskamacska
addikt
Az az év lesz a Linux éve, mikor nem változik parttalan WinLin flémtengerré minden az open source-al még csak érintőlegesen is foglalkozó topik..
Stallman és a szektatagjai meg ne örüljenek az Ubuntus Steam kliensnek, nem ők akarnak Tuxracer-nél jobb játékkal játszani Linux alatt.
-
Kansas
addikt
válasz
Peter Kiss #241 üzenetére
Izé, most akkor az OS az nem szoftver???
Minden szoftverben vannak hibák. Win-ben is, Linux-ban is. Mégis, mit vársz többmillió soros kódtól?
Nem ebben térnek el egymástól...(és gyanítom, hogy nem is a hibák számában) -
ViZion
félisten
Biztos okos ürge, van valami abban amit mond...de:
Miért kellene mindennek szabadnak és ingyenesnek lenni linuxon? Ha valaki pénzt kér a munkájáért, akkor az miért lenne baj? Másrészt aki a lábáról eszi a gombát, annak nem hiszekja, nem ez a másik.
Korábban is voltak fizetős és/vagy nem full openszósz dolgok linuxon, az nem volt baj? Nem riogatni kellene, hanem támogatni, a Steam nem kis cég, ha elkezdi a többiek mennek utána (remélem), és végre lesz több, igényes game linuxra is.
anuluval nem kell foglalkozni, Ő egy elismert troll
, semmi baj nincs vele, csak benéz és beszól
-
bambano
titán
majd mindjárt elhiszem, hogy windowszal sosem égetted meg magad.
(#204) CPT.Pirk: az ircen is meg az első magyar linuxos levlistán is tök jó hangulat és csapat volt, míg el nem kezdett nagyon felhígulni a mezőny és nem jelent meg pár helyi menő csávó.
(#209) Keeperv85: szépen megindokolt, érvekkel alátámasztott hozzászólás. kár volt beírni.
(#239) Kansas: "érdekelne pár jó érv, miért dobjam ki az ablakon majd 20 év alatt felszedett Win tudásomat a Linux kedvéért,": na itt van a kutya elásva. először is ezért mocsokság 25 milliárdot fizetni az ms-nek tisztaszoftverbe. másodszor ezért fikázza mindenki a linuxot, mert ami neki triviális windowson (hogyne lenne az, 20 éve windowsozik), azért most megint gondolkodni kellene linuxon. Tehát a linux rossz. Az eszébe se jut senkinek, pedig szoktam emlegetni, hogyha valaki a másik irányból érkezik, van mögötte 20 év unix meg nagygépes tapasztalat, de nulla windowsos, az legalább akkorákat, de inkább nagyobbakat oboázik windowson, mint a winfanok linuxon. Ki mibe fektette bele az első 20 évét, abba akarja fektetni a második 20-at is.
-
Kansas
addikt
válasz
Geller72 #233 üzenetére
1.) igaz, bár manapság venni se istenkísértés, pl az én notimhoz is utánam dobtak egyet, pedig én igencsak kapálóztam hogy ne tegyék, mert már van
2.) érdekelne pár jó érv, miért dobjam ki az ablakon majd 20 év alatt felszedett Win tudásomat a Linux kedvéért, és nem ér a pénzre hivatkozni, mert
a) mint mondtam, gyakorlatilag a Win-em is ingyen van, jogtisztán(a Win nélküli notik sem voltak olcsóbbak)
b) ebben a thread-ben is sok helyütt olvastam, hogy a Linux meg az Open Source nem azért szabad/jó, mert ingyen van, illetve az sem szükségszerűen van ingyenMondom ezt úgy, hogy több, mint egy évig hivatásszerűen supportáltam RHEL4 alapú alkalmazást(találtam kernel bug-ot is
), tehát Linux-on sem vagyok teljesen noob
Ahogy én látom:
Linux: profi/amatőr hacker-ek(definíció - nem cracker) csinálják maguknak ill. egymásnak, nem bánják, ha "User 1.0" is tudja használni(de nem prioritás)
Windows/Mac OS: Profik csinálják "User 1.0"-nak, nem bánják, ha a hozzáértők testre szabják maguknak(de szintén nem prioritás)Mások a célok/proritások, ennél fogva egymásnak csak korlátozott mértékben alternatívái.
A Linux nem Windows, ez igaz. De a Windows sem Linux, attól sem fair ugyanazt elvárni a másik oldalról.Szerintem. -
eternam
tag
"Win7-tel pedig még sosem szívtam":
Nos. A Goland Audio DVD Creatorral úgy megszívtam, hogyha nincs biztonsági mentésem a win7-ről, akkor telepíthettem volna újra az egész rendszert. Elindítottam, aztán kék halál, de annyira hogy az újraindítás után is kék halál fogadott. Ami azért érdekes, mert a linuxos wine-n hibátlanul fut és muszáj vagyok használni, mert csak ez tud 24 bites 96 kHz-es hangot ha audio dvd-t csinálok.
-
bambano
titán
Számodra, számomra nem. Azért ne próbálj egyetemes igazságként kinyílvánítani saját véleményt.
(#130) nvyktor: pénzes debianról nyilván nem beszélhettél, mert az nincs. a pénzes az az ubuntu.
"És ne vedd személyes sértésnek a dolgot, csak nem értem, mért kell elkezdeni a flame-t mindig": én sem értem, pedig már sokszor megkérdeztem a winfanoktól, de nem volt válasz.
"Win7-tel pedig még sosem szívtam": hurrá, öröm és boldogság, akkor használd azt. mifelénk meg két notebookon darabján 3-3 hónap Kenobi tábornok volt eddig a w7-tel és még nem értünk a végére. A többi bátortalan próbálkozást most nem is említem. Plusz ezen kívül az xp se volt mindig fáklyásmenet.
Nem akarom a párodat bántani, de ha nem találja a home-ot (második ikon a gnome desktopon), akkor egységsugarú.
"Ugyanezt teszi néhány delikvens (köztük Te is) a linux-szal.": mert ha nem szólnék én meg pár másik hasonló, akkor totális és alapvetően indokolatlan ms uralom lenne itt is. Próbálunk kicsit az igazság irányába tolni az arányokon.
(#137) AppleUser: optimális esetben a termék ára a határköltséggel egyenlő. Mennyi a szoftver határköltsége?
"Egy iparág nem lehet ingyenes, lehetnek ingyenes és nem ingyenes ágai, de az egész nem lehet ingyenes... ": az informatikai iparban az oprendszer egy ág, ami lehet ingyenes. az ios is lehetne ingyenes (vagy sem), ez a tény egyáltalán semennyire sem izgatná azokat a programozókat, akik apple store-on keresztül eladják a játékukat. egyébként is a legnagyobbak már régen rájöttek, hogy nem a szoftverben van az igazi pénz.
(#139) oO7: mert a szoftver eljut(ott) odáig, hogy már nem cél hanem eszköz.
-
Misály
addikt
válasz
hibavissza #183 üzenetére
Én hálozati megoldásokat tákolok, meg jogosultságkezeléshez szükséges programokat amit alapból a win nem tud, pl dmz-ben automata jelszó csere amit business lanból futtatsz és másolod az entryket keepassba. Na ilyet a win alapból nem tud. De legalább nem bugos mai napig a network manager...
Azért remélem értékelhető a különbség.
-
BoB
veterán
"nagyban hozzájárulhatna a platform általános elfogadtatásához a hétköznapi, nem kocka felhasználók körében is."
Köszönöm a megtisztelő szavakat
-
Geller72
veterán
Windows-t lopni sokkal könnyebb, mint megtanulni Linuxot használni...ez lesz itt a gáz..
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Programtól függ. Ha az alkalmazás eleve OpenGL-es Windowson, és a Linux driver tartalmaz rá profilt, akkor a sebesség hasonló. Pár % különbség lehet. Ha az alkalmazás Windows-on DX-es, de a port jó és a Linux driver tartalmaz rá profilt, akkor hozható a Windows sebessége. Ha nem jó port, akkor lassabb lesz. Általános értéket nem érdemes felhozni.
(#228) eternam: Én azért nem kockáztatok és tesztelgetek Wine-nal. Ha garantálják a fejlesztők, hogy hibátlan lesz, akkor már lehet erről az opcióról beszélni.
-
eternam
tag
Már írtam, hogy az előbb felsorolt játékok kapcsán semmi hiba nincs, hiába van support a windowsos driverre. Nem is a driver szokott lenni a wine-ben az elsődleges probléma, hanem az, hogy nem támogatja az adott játékot/alkalmazást. A Cedega ami hivatalosan több száz (vagy ezer?) játékot támogat és support is van hozzá, már inkább megérné azt az évi 25 dodót ami az előfizetés díja, de úgy vagyok vele minek fizessek, ha ezek a játékok amik jól futnak a wine-n éppen elegek nekem linuxon.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Windowsra érkezik még rá támogatás. Még Windows 8-hoz is lesz driver a kártyádhoz. Linuxra nem döntötték el, de valószínű, hogy lesz még, csak ritkábban, mint Windowsra.
Az open driverek nem lesznek alternatívák, mert sok sebességet kell fizetni. A Gallium3D-vel például az Unigine programoknak még mindig gondja van. Az OpenGL támogatás manapság érte el a minimum szintet, de ami nagyobb para, hogy az open driverekben nincs S3TC támogatás, mert az S3/HTC bejegyzett szabadalma. Ezt az open projektek még évekig nem fogják kezelni, mert nem fizetik ki a licencet a cégnek. A zárt driverekbe nyilván benne van, mert az AMD és az NV kifizeti.
Minek Wine-nal emulálni egy felületet, amikor van Windows telepítve? Ki tudja, hogy milyen hiba lesz majd a Wine alatt, mert se a programot fejlesztő csapat, sem pedig a játékot fejlesztő stúdió nem vállal arra garanciát, hogy jól fog futni. Ellenben Windowsra megteszik, hiszen arra van support.
(#225) eternam: Ubuntut használok. A legfrissebb verziókra ügyelek, de most nincs lehetőség, mert a HD 7850-et úgy sem támogatja egyetlen open source driver sem.
Ha kódot írsz be, akkor van egy programkód gomb a fórummotorban:
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
Ezt adja.
-
eternam
tag
Ha ubuntut, vagy valamelyik klónját használod, ezt a tárolót vedd fel hogy mindig a legfrissebb verziót használd a nyílt driverből.
sudo add-apt-repository ppa
ibaf/graphics-drivers
sudo add-apt-repository ppa: oibaf/graphics-drivers (egybe, csak ez a kurva fórum motor)
Jó az ATI-hoz, az NVIDIA-hoz, és az Intel-hez.
-
F34R
nagyúr
keep trolling , keep trolling & lalllallllallaa........
-
eternam
tag
Ráadásul, nekem HD4890 OC kártyám van, amihez most adták ki az utolsó zárt legacy drivert az AMD-ék, linuxra is, windowsra is. Ha lesznek továbbra is fejlesztések a nyílt driverben, akkor lehet átállok arra.
Nézd ha a wine-n hibátlanul fut a játék, akkor végül is miért ne? Legalább nem kell újraindítani a gépet. Ami nekem hibátlanul fut a wine-n:
FEAR
FEAR Perseus Mandate
FEAR 2 Project Origin
Rage
Crysis 2
COD2
CS: Source
Half Life 2 és az összes klónja
Medal of Honor Airborne
SOF Payback
UT2004
Wolfenstein
Bioshock
SteamMondom ezek úgy futnak, mintha windowson futtatnám.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Wine-ot nem szoktam piszkálni, mert a Winre készült játékokra ott a Win. Ellenben van Doom 3, Quake 4, Unigine benchmarkok. Hát a helyzet nem a legjobb. A HD 7850-nel is nekiesnék egy kis tesztelésnek, de erre még nincsenek open driverek. A HD 5850 meg vadászmezőkön van már.
-
eternam
tag
Én már játszottam ATI MESA driverrel a linuxos wine-n COD2-t, szépen futott, semmi különbséget nem tapasztaltam a zárt ATI driverhez képest a játékélmény szempontjából.
Úgyhogy nekem az a véleményem, ha a gyártó sz@rik majd jó minőségű drivert letenni az asztalra, akkor majd megcsinálja a közösség. Főleg úgy hogy lesz értelme.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De milyen gyári drivereket vegyünk ide? Az Intelnek nincs gyári drivere Linuxra. Csak open source projektben dolgoznak. Jellemzően a Mesa3D fejlesztéseket segítik, hiszen abban van a legtöbb potenciál, de ezek nem gyorsak. Stabilan működnek sok Radeonon és GeForce-on is, csak alig hozzák a gyári driverek sebességének az ötödét.
Jelenleg senkinek sem fókusz a Linux. Az AMD és az NV csak kötelességből csinál zárt drivert. Egyik cégnél sem tartja a fejlesztés a lépést a Windowszal. Ezen viszont könnyen lehet változtatni, hiszen csak akarat kérdése az egész. Ha nagyobb fókuszt kap a Linux, jobb lesz a támogatás is, hiszen az alapok ki vannak dolgozva hozzá. Az Intelnek nincs semmilyen alapja erre. Vannak open source driverek és kész. Ez semmiképp sem komoly hozzáállás, így is jóval lassabb az Intel OpenGL drivere Windowson, mint a konkurenseké. Már évek óta futnak ezek az open source projektek, de olyan drivert még nem láttam innen, amelyik megközelítené a gyárik teljesítményét. -
eternam
tag
Na most az a helyzet, hogy például a Quake 4 és ETQW még szebben fut linuxon, mint windowson. A gyorsaság a mai gépek esetében ezen játékmotor esetében mindegy, egy mai konfig megeszi reggelire ezt a játékmotort. De linuxon szebb, élethűbb, higgyétek el.
-
banhammer
veterán
Tömören a Windows maga a Sátán műve, de ha játszani akartok akkor játszatok azon.
-
floatr
veterán
Nem csupán arra gondoltam, de a legalizációs akció mögött vmi alku lehetett, ami 3 évet adott a kínai közigazgatásnak, hogy végre jogosultságot kapjon az eddig illegálisan használt példányokra. Ez nem tudom milyen trend, de nem tudom kötni sehova sem.
Az ouya meg azért tétel, mert itt van a nyakunkon, és olyan szerződéseik vannak, hogy nem lehet őket nem komolyan venni. Ráadásul az onlive-nak is van már saját gépe.
(#202) Abu85 szvsz ez az eddigi legkomolyabb hozzáállás idevéve a gyári drivereket is. Az ATI és az Nv gyakorlatilag csak portoltak, és ez az NV drivereinek a teljesítményén látszik is, az ATI-nál meg a minőség rovására megy. Az OS driverek kb arra jók, hogy alap szinten működjön minden.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Keeperv85 #209 üzenetére
Nemreg irtam egy kisebb progit, a lelke egy eleg trukkos adat-optimalizacio.
A legolcsobb adhato osszegert raktam ki az sw-marketbe.
Namost hulyet kapnek ha barki megnezhetne ennek a forrassat, copy-paste, majd pl egy szebb GUI-t kore epitve elhappolna elolem a "dellat".
Nem a "vilag szebb jovojeert" dolgoztam rajta estenkent, hanem a "sajat szebb jovomert"
Az persze mas kerdes hogy a vilagot is jobba tettem igy -
Abu85
HÁZIGAZDA
Valószínűleg arra gondolsz, hogy az OpenGL és a DirectX másképp működik. Ez igaz, de ez a játékfejlesztő oldalán nem túl nagy gond. Akiknek ezt komolyan figyelembe kell venni azok a rendszerprogramozók.
szerk.: Persze, vannak eltérések, de a legfontosabb, hogy a futószalag alapvetően hasonló. A fejlesztőknek tudnia kell, hogy az OpenGL nem pont úgy működik, ahogy a DX, de ha tudják, akkor ez nem jelent nehézséget. Márpedig nyilván tudják.
A működésbeli eltéréssel pedig a drivert író csapatnak kell törődni.
Ahol az OpenGL gondban lehet azok a DX11-es programok. A DirectCompute elég jól illeszkedik a DX11-be, arra tervezték, hogy a fejlesztők kényelmesen használják. Az OpenGL-nél ez nem ilyen egyszerű, mert OpenCL interop kell, hacsak nem keresel valami más megoldás az effekt implementálására (lehet, hogy van). Persze az OpenCL-es út járható, csak jóval körülményesebb, mint a DX+DirectCompute. -
Keeperv85
nagyúr
Ez a példát kicsit sem kéne használni. Te is tudod hogy a BMW jobb mint a Trabant, de ettől még Trabantot sem tudsz építeni. Egy szabad szoftver legnagyobb hátránya, ha nem szabad szoftver vagy a szabadsága feláldozza a kezelhetőséget. A Linux nem lábal ki ebből a hibából. A megalkotása óta ott tart, hogy képtelen szakítani az alapokkal. A Terminal még mindig fontosabb, mint a GUI ami köré lett téve. Aki pedig azt hazudja nekem még egyszer, hogy ez a rendszer nem képes lefagyni, vagy valami hasonló bullshit szöveggel áll elő, azt simán kiröhögöm. Nagyon is képes.
De hogy ne csak off legyen... Istenem... Égessük meg a kiadót, mert pénzt szeretne egy termékért. Inkább ne is engedjük meg, hogy kiadják, undorító szemét programozó banda... mit képzelnek hogy nem ingyen dolgoznak?! Hol vannak a kövek?!!
Szánalom.
-
oO7
őstag
válasz
lionhearted #206 üzenetére
nem a featurelistát kell nézni, hanem a konkrét API implementációt... egy DirectX-re megírt játékmotort nem annyiból fog állni átírni OpenGL-re (legyen az kb bármilyen egyszerű is), hogy átkattintod a fordításnál, hogy te nem DX-et hanem OGL-t akarsz...
de szerintem az API-k felépítésének és működésének és funkcionalításának különbségeiről Abu tudna regényeket írnihmmm, pedig nekem rémlik kicsit régebbről valami DX11 vs OGL összehasonlítás ami olyasmiről beszélt, hogy azért vannak koncepcióbeli különbségek a két implementációban, de már ha agyonlőtök sem tudom mikor olvastam
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az OpenAL-t egyre többet támogatják már Windowson is. Szóval ez a része megoldott. A DX-OpenGL nem túl nagy gond. A két API alapvetően megegyező futószalagot használ, szóval attól, hogy nincs tökéletes egyezés, funkcionálisan egy OpenGL renderre cserélni egy DX rendert nem túl bonyolult dolog. Egyedül a teljesítmény és a grafikai minőség lehet eltérő. Ebből jellemzően az OpenGL fogja a rövidebbet húzni. Nem azért, mert rosszabb API, hanem azért, mert kisebb fókuszt kap.
Gyakorlatilag minden ami elérhető DX alatt kiváltható OpenGL, illetve OpenCL bevetésével. Csak az akaraton múlik. -
Nincs 1:1 megfelelés?
Milyen superamazing újítás kell? Tesszalláció? Amit az OpenGL is tudott a DX előtt?
Vagy milyen marketing szöveg hiányzik...nem is értem.Egyébként nem mindenkinek kell a highend game (mint az írták is előttem), TF2 / LoL / UnrealEngine (régen bezzeg...) ezek fussanak csak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Huhh IRC. Elvileg csak 4 évvel vagyok fiatalabb nálad, de az irc korszakból már totál kimaradtam, így nem tudom, ott milyen embereket fújt össze a szél...
A szemléleted viszont nem jó. Megértem, hogy megbántottak annak idején, de ez nem ad okot arra, hogy ennyi idő után még mindig a "közösséget" ostorozd. Nézd meg a két Linuxos topicot itt a PH!-n, vagy a disztrók topicjait, se sárdobálás, se moderátori beavatkozás nincs egyikben sem.
Aztán egy pici trollkodás is befigyel a dologban a te részedről, mikor olvastam ezt a cikket, biztos voltam benne, hogy az első 3 hozzászóló között ott leszel, és így is lett. A másik, hasonló témájú topicból meg eltűntél, mikor kijavítottunk pár dologgal kapcsolatban, igazából már vártam, mikor kerülsz elő ismét.
Szóval a sérelmeken tudni kell túllépni, mert minden változik. A "közösség" is, te is, én is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Túl sok háttéralku szerintem nem lehet. Sokan hiszik, hogy az MS-nek hatalmas csapás lenne, ha jönnének a játékok Linuxra. Ez valójában semmit sem jelentene, mert évek kérdése, mire a Linuxhoz kapcsolódó gyártói támogatás felnő ahhoz a sebességhez, amit ma felmutat egy játék Windows alatt. Szóval azzal, hogy jön xy játék Linuxra, max. az kerül bebizonyításra, hogy a Win az élen jár ebből a szempontból.
(#199) floatr: Az open source segítése az nem support. Lehet, hogy az Intel annak tekinti, de nem az. Ez a teljesítményből tisztán látszik.
Az AMD és az NV kínál Linuxra gyári drivert. Emellett az AMD támogatja az open source projekteket, míg az NV ezekben már nem hisz, így nem támogatják őket. Alapvetően, ha ránézek az open source driverek teljesítményére, és összehasonlítom őket a jóval gyorsabb gyári driverekkel, akkor van abban valami, hogy az NV miért nem támogatja ezeket a projekteket, de a teljes mellőzéssel nem értek egyet. Biztos lenne ~5 ember, akik segíthetnének a közösségnek. Az AMD sem fektet ebbe többet. -
anulu
félisten
arról a bizonyos kínai dologról, amire szerintem gondolsz nagy ívben csend van azóta. arról viszont volt egy hír, hogy sok-sok 10 millió dollárért vettek OS és irodai programcsomag licenszeket kínában, hogy legalizálják a használatukat (gyártó nem volt megnevezve, de könnyen kitalálható) (meglett a cikk). jól mondod, majd kiderül.
mindenesetre nem hiszem, hogy véresen komolyan vette volna az NV. az ATi-nak meg jelenleg az anyacéggel együtt nagyobb bajai is vannak, minthogy erőforrásokat csoportosítgasson át."van némi fogalmam arról, hogy mi a játékélmény, és a grafikai élmény közti különbség"
nekem is, és arról is, h a világ nem erről (játékélmény) szól
ouya-ról majd akkor, ha legalább egy akárhogy is működő változat lesz belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Formula-1
- Nők, nőügyek (18+)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest