Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Trump vagy Harris
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
wierra
senior tag
válasz peestike #6703 üzenetére
Igen, második napja száradnak; miután kiderült, hogy a csiliolajhoz szárított formában javasolt a paprika.
Felismeritek-e a fajtákat?
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
dangerzone
addikt
Sziasztok. Az mitol lehet hogy a chili paprikam viragaiban nincsen viragpor? Juliusban meg volt, novekedni is kezdett 5 paprika, de az ujabb viragokban nincs, es egyszerűen leszaradnak, nem lesz beloluk termeny, hiaba "ecsetelgetem" oket.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz dangerzone #6705 üzenetére
Mekkora a növényed? Mert ha kicsi és van rajta fejlődő termés azért is lehet. Vagy hiányzik valamelyik tápanyag a virágpor termeléshez.
Én olyan csiliolajat szoktam készíteni, hogy kis üveget kifőzök, öntök bele félig olajat, jól megmosott, egészséges nyers paprikát felkarikázok és belerakom. Az esetleges rossz magokat is kivágom, felöntöm teljesen olajjal és lezárom. Aztán hagyom hetekig állni az első használatig, de lehet bőven tovább is. Ugyanez működik szárított paprikával is. Illetve lehet hozzáadni még szárított fűszereket is. (koriander, kakukkfű stb.)
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zsiga68
őstag
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Érdekesek ezek a poloskák. Valamiért csak a Jolokia-Skorpió fajtákat szeretik csócsálni. Egy pár foltot észrevettem én is az egyik termésen. Meg is csíptem egy kis dögöt ami mászkált a növényen. Megcsináltam a linkelt csapdát, de a héten még egyet sem fogott. Egy pár légy, darázs, meg kisebb bogarak vannak benne, de poloska egy sem.
Ma megfőzöm az idei első adag szószt, már előre "élvezem" a mosogatást.[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
TeeJay
félisten
válasz Digitalpimp #6710 üzenetére
Reapert valakinél rágtak meg? Mert ha azt nem szeretik jövőre Carolina Reapert fogok inkább gondozni
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintem a Reapert is szerethetik, mert elég közel áll a Jolokia, Skorpió fajtákhoz. (Talán Skorpió-Red Savina-Scotch Bonnet keverék, de nem biztos.)
-
TeeJay
félisten
válasz Digitalpimp #6712 üzenetére
Akkor jövőre ki kell találni valamit mert ez így nem lesz jó
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
KunEmber
senior tag
válasz Digitalpimp #6710 üzenetére
Nekem cayenne és red haba volt idén, csak és kizárólag a fiatal haba terméseket szívogatták.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
Digitalpimp
senior tag
válasz KunEmber #6714 üzenetére
Az aromásabb kínai fajtákat szeretik inkább, van ízlésük. Érdekes viszont, ha vannak Habanero fajták, meg durvább kínaiak (Jolokia, Skorpió stb.) akkor inkább ezeket válasszák. Legalábbis én a Habanerokon nem láttam. (Orange, Red Savina,Pimenta)
TeeJay 6713: Akkor marad a permetezés, sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
KunEmber
senior tag
válasz Digitalpimp #6715 üzenetére
Eléggé utálom is őket ezért Tegnap viszont a változatosság kedvéért egy cincér ücsörgött a haba-bogyón. Gondolom ő sem véletlenül érkezett pont oda.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
kb 5 kiló magyar csípős paprika feldolgozása során kesztyű nélkül úgy el kezdett égni a kezem.
Hogyan szoktatok ettől megszabadulni?
Next time kesztyű lesz! .- Árad -
-
-
lakisoft
veterán
Volt minden szappan domestos mosószappan trisó és végül az étolaj az ami egészen jól esett .
- Árad -
-
Digitalpimp
senior tag
válasz lakisoft #6717 üzenetére
Ha már beszívódott a bőrbe, bas... akarom mondani moshatod bármivel, max kicsit segít rajta. Ha nagyon durva paprikát dolgozol fel, még másnap is igen érzékeny, főleg a melegre, vagy ha valamit erősebben megfogsz, megindul a kezedben egy hőhullám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Digitalpimp #6726 üzenetére
Másnap... Optimista jóslat, simán ki tud tartani napokig a dolog.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rob2174
tag
válasz rob2174 #6638 üzenetére
Sziasztok!
Elkezdett pirosodni a Chilli sarokMilyen fajta lehet zöld 3 4 centis hosszúkás paprika? Most kezdett el feketés barnás színváltásba.
A beköltöztetés még október közepéig várhat gondolom. Beszereztem télre két növényes ledlámpát, ezzel tervezem a teleltetést. Elég lesz ennyi nekik?
https://m.aliexpress.com/item/32871707966.html?spm=a2g0n.orderlist-amp.item.32871707966&aff_trace_key=0c36691109534632a9fde86385eeec80-1535655910603-04712-AMnm2vF&aff_short_key=AMnm2vF&aff_platform=msite -
Digitalpimp
senior tag
válasz rob2174 #6728 üzenetére
Kínai mag? Mert akkor Chi Chien. Melyik lámpát vetted és mennyi növényhez? Én mondjuk keveslem még a legnagyobbat is. Ha belevágsz a teleltetésbe mielőtt beviszed őket, érdemes megszórni minden ellen (atka tetű gomba), mert bent érhetnek meglepetések.
-
rob2174
tag
válasz Digitalpimp #6729 üzenetére
A közepes 2x126 led,2x8 watt.Azt olvastam, 1-2 m² területre kb 10-20 watt szükséges.
kb ennyi helyre 10 cserép kerül majd. De itt egy kép a téli szállásról 😀
Közben Óriási vihar jégeső miatt bekerültek a balkonról.Lehet jobb is lenne már most lámpáztatni, vagy maradhat még kint? Már csak 4-5 óra közvetlen napfényt kapnak sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz rob2174 #6730 üzenetére
A watt érték az egy dolog, a fényáram mennyisége meg a másik. Nem mindegy, hogy 1 watt teljesítményből 10 lumen, vagy 100 lumen fényáram van, amely a távolság függvényében négyzetesen csökken. Ha kevés lesz úgyis látni fogod a nyúlásból, aztán be lehet majd állítani még valamit pluszba.
Szép nagyszemű a piros Habanerod.[ Szerkesztve ]
-
rob2174
tag
válasz Digitalpimp #6731 üzenetére
Igen gondolom ki kell tapasztalni Mi a megfelelő nekik. Legfeljebb rendelek nagyobb izzót ha kell.
A habanero nagy túlélő pár hónapja egy vihar levágta a kétharmadát A növénynek, de ami maradt szép egészséges. Élesztős tápoldat a barátjuk😀 -
peestike
őstag
Alin vettem egy ilyet: grow lamp
Powerbank lenne a táp, 3 db 12 cm átmérőjű műanyag a keltetőm.
Az erkélyen lévő ültetvényt felszámoltam, a kaszás meg a skorpió még kivirágzott közben megint.
A kerti paprikák még érnek. Itt a csoki 7 pod is csoki lesz, nem sárga, mint az erkélyen.[ Szerkesztve ]
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
tzimash
őstag
válasz peestike #6733 üzenetére
Ez nekem új, hogy ha át akarom teleltetni, akkor világítani kell őket
Valahol mintha olvastam volna, hogy nem baj, ha kevesebb fény éri őket, mert ilyenkor amúgyis nyugalmi állapotra van szükségük.A tervem az volt, hogy 3 tő birds eye-t a lakásban, 2-3 tő reaper-t pedig az irodában teleltetek át. Ez akkor így nem működne?
-
peestike
őstag
válasz tzimash #6734 üzenetére
Nekem is új, ezért nem is ruháztam be drágábbra. Teleltetésben nem tudok segíteni. 2 éve irodában habanero simán áttelelt, volt utána termés is. Néha kapott vizet, fény meg amit a neon adott pluszba.
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
tzimash
őstag
Akkor megpróbálom plusz fény nélkül. Az irodában emeleten lesz nyugatra néző ablak előtt + a neonfény.
-
zsiga68
őstag
válasz tzimash #6734 üzenetére
Ha kevesebb fény éri őket akkor megnyúlhatnak. Keresik az ablakot meg a kinti fényt. Nekem tavaly az emeleti ablakban plusz fény nélkül áttelelt. Több ág elszáradt,de a növény túlélte. Viszont volt olyan ág amire azt hittem hogy elhalt viszont a kiültetés után magáhoztért a melegben.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
facebook-on láttátok a chili weekend lesz szeptember 21-23 között a Millenárison
ingyenes belépő és csomó chili termesztő lesz meg kóstolás és erős evő verseny meg minden
keressetek rá, szerintem én elnézek hátha kóstolok valami komolyatMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
fausto
addikt
Sziasztok,
A csoki habaneroim már méretre kb. megfelelőek, de zöldek. Szerintetek ilyen takony időben mennyi idő alatt fognak beérni? Egy hónap elég lesz nekik? Amiatt aggódok, hogy nem érnek meg, mire be kéne hozni őket.
-
wierra
senior tag
A termék.
Serrano - Garden Salsa - Jalapeno Fooled You - Purple Jalapeno - Jalapeno kompozíció.
Szárított paprikákat konyhai aprítóba be, majd só és fokhagyma hozzáadása. Olivaolajat 150°C-ra melegítettem, majd ráöntöttem az aprított alapanyagokra. Rövid keverés után visszahül és betölt az üvegekbe.Napraforgó vagy repceolajjal nyilván eltarthatóbb lesz az olaj. Még nem kóstoltam.
[ Szerkesztve ]
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
vendingo
veterán
Üdv
Idén kicsit megcsúsztunk az ültetéssel, és most volt az első kisebb szüret. Leginkább csak azért kaptam le ezt a pár darabot, hogy kóstoljak, meg ne törjenek le az ágak, mert némelyik csurig van paprikával.
Tudnátok segíteni a beazonosításban?
1: Fire Flame
2: Serenade
3: ?
4: Jalapeno
5: Fresno
6: ?
7: Formára hasonló mint a serenade, de a serenade lefele nő, ez meg felfele ágaskodik. Esetleg Padron?A másik képen lévő 100%, hogy scotch bonnet.
Jalapenot termesztek évek óta a virágágyásba, gyakorlatilag virág már nincs is évek óta, de idén anyukám hozott chili paprika mixet, amikből mind szedtünk ki magot és elültettük őket. Az összes hoz termést, kb 200 palántánk volt, aminek jelentős részét elajándékoztam.
Esetleg felhasználási tippeket is fogadnék. A Jalapeno egy részéből savanyúság lesz, másik feléből meg pehely.A csípősebb, ízesebb változatokból chilis olaj készül majd. A többire nincs tippem. Esetleg mehet savanyúnak vegyesen a többi?
A fresno kóstolva lett, brutális. Bírom a csípőset, de nekem sok volt. A jalapeno a kedvencem, sütve, főzve, grillezve, pehelyként, porként, bárhogyan. Grillezve vált be leginkább. Sajna nincs lehetőségem füstölésre, pedig bejönne a chipotle. Esetleg van valaki, aki készített már? Házilag lehetne füstölni? Láttam pár ezerért halfüstölőt, jobb ötletem nincsen.
wierra Köszi a receptet, kipróbálom. A fokhagyma friss vagy szárított legyen?
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Digitalpimp
senior tag
Be fognak érni, nyugi. A paprika nagyon jól utóérik, nekem volt olyan, hogy még a hűtőben is megérett, vagy fellógatva száradás alatt. És még a mag is kikelt, amit ilyen paprikából szedtem ki.
Vendingo 6743: A 7-es engem a Lemon Dropra emlékeztet, főleg hogy írod, felfelé nőtt. Tarka volt a virága? Iyen:
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz Digitalpimp #6744 üzenetére
Fogalmam sincsen, hogy milyen virága volt.
Fehér volt az biztos, de nem néztem meg különösebben, hogy mintás volt-e vagy sem. Annyi nő egy kupacban, azt se tudtuk mi micsoda amikor kiültettük őket, mert össze lettek keverve a palánták.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #6744 üzenetére
Köszi + #6742 KunEmber-nek is! Ma megnéztem őket és már egy pár elkezdett pirulni, úgyhogy bizakodom!
Ma szedegettem azok közül, amik megértek:
Ezek anaheim paprikák, így szétrepedtek:
Ez mitől van? Túlérett (bár nem kezdett el pirosodni)? Vagy amiatt, hogy az elmúlt héten rengeteget esett? Esetleg valami nyavaja?
Ezek pedig jalapeno-k, de elég érdekes a méretük:
A legkisebb kb. 3 cm-es, a legnagyobb 7 cm, de inkább 5-6 cm. Szerintetek ezek tényleg jalapenok, csak ilyen kis minik vagy valami más fajta?
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz vendingo #6745 üzenetére
Ha elkezd sárgulni, akkor Lemon. Ha piros lesz, akkor passz.
Fausto 6746: A sok víztől szétcsattanhat, érett még nem lehet, nem piros. A normál Early Jalapeno kb. akkora mint a piros ducis. A nagyobb fajták meg úgy lettek kinemesítve.
-
vendingo
veterán
válasz Digitalpimp #6747 üzenetére
Majd kiderül. Most vacsora közben mondta anyu, hogy valami barátnőjétől kapott fűszer keverékből is csipegetett ki magokat. Azt mondta, hogy az a fűszer évek óta rohad a szekrényben, mert olyan erős, hogy nem lehet megenni. (neki erős)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
wierra
senior tag
válasz vendingo #6743 üzenetére
Chipotle nálam is tervben volt idénre, de a termés nem volt elég bő sajnos. Nyáron vettem egy BBQ smokert, abban terveztem a füstölést.
Én frisset használtam, ahogy egy pár hisz-szél fentebb linkelt videóban volt.
Simán mehet savanyú a többi jala, legalább megoldodik a karácsonyi ajándék kérdésköre is.
-
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #6747 üzenetére
Köszi, akkor max kivágom azt a részt és úgy jó lesz Elvileg zölden (is) szokták szedni, úgyhogy gondoltam nem gáz, hogy így leszedtem
Ezek szerint normális méretűek a jalapenoim? A múltkor vettem, azok olyan 12-14 cm-esek voltak, amiatt csodálkoztam.Most kóstoltam a cherry bomb-ot, nagyon finom Kb. akkor kis bogyó, mint egy koktél paradicsom, talán kicsit nagyobb. Ahogy bekaptam egy falatot, finom édes volt és utána kezdett el csípni, de nem vészesen, kb. a japapeno fölé lőném
Új hozzászólás Aktív témák
- SEGA - MEGADRIVE 2 /// +196 játék // +3 eredeti vezérlő / antenna és A/V vezeték / használatra kész!
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB - független, 91%, Apple garancia
- Apple iPhone 14 256GB - független, 87%, Apple garancia, doboz
- Zephyrus G GU502DU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 3750H GTX 1660 Ti 16GB 512GB magyar vbill gar
- Apple Iphone 13 Mini 128GB Starlight 3 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest