Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklósbácsi

    tag

    Milyen mosógépet vegyek ? ? ?

    Egy kis visszatekintés kedvéért írom ezt, a német gépek korábban is jól teljesítettek. Az 1970 - es évek második felében újdonságként megjelent egy csodálatos mosógép, a keletnémet WA 46 - os mosóautomata nevű jószág. ( Waschmaschine WA 46 VEB WGW Schwarzenberg Kombinat VEB Monsator ) Az ára 5000 forint körül lehetett.

    Mit tudott ez az újdonság, a " mosóautomata " ? Vizet adagolt, fűtött, mosott és néhányszor öblített a 11 programja alapján. Tisztességesen kimosta a ruhát, de semmi centrifugálás ! Kivettük belőle a mosás végén a vizes ruhát és a Hajdú centrifugába berakva fejeztük be a mosást.

    Az újabb csoda akkor jött, amikor elkezdték árulni a továbbfejlesztett utódját, a mai szemmel is némileg elfogadható WVA 500 nevű, immár centrifugálni is tudó gépet. Stabil, nehéz gép volt, belsejében hatalmas ellensúly - emiatt nem rázkódott és nem akart utánunk kijönni a fürdőszobából, mint a magyar, amúgy jó Minimat. Az NDK gép ára 9735.- Ft, de nagycsaládosoknak fele áron adták - így nekünk is, mert már pár napos volt a harmadik kisfiúnk.

    Sokáig működött mindkét gépünk. Nem emlékszem, hogy valaha is szerelőt hívtunk volna hozzájuk. Tartós konstrukció volt mindkettő. Ha esetleg volt is apróbb hibájuk, megjavítottam. A takarékosság viszont teljesen hiányzott a keletnémet tervezők szempontjai közül : jó sok vizet és áramot fogyasztottak a mai gépeinkhez képest. Amikor a 90 - es években lecseréltük, még évekig a hétvégi házban működtek tovább.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/2014_Waschmaschine_WA_46.jpg

    https://privatbankar.hu/cikkek/vasarlo/osszeeskuves-erdekes-rekord-egy-ndk-s-gyartmanyu-mosogeptol-276034.html

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés