Hirdetés

2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) sztanozs


sztanozs
veterán

Mi az, hogy az ATM-es ügyintéző simán lekéri bárki bankkártya adatát, amelyet még személyesen a Bankban sem adtak ki nekem? Ráadásul telefonon, olyan kérdések alapján, amire a környezetem javarészt tudna válaszolni???!!!

Azért azt ugye belátod, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy a környezeted tudja, hogy benyelte épp a kártyádat egy ATM és pont fel tudják hívni pont azt az üzemeltetőt, hogy bemondják az adataidat. Ugyen nem gondolod, hogy bármilyen kártyaadatot kiadnak bárkinek? :DDD

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2) Mr. Y válasza sztanozs (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Nem kell tudni, hogy elnyelte, sőt, el sem kell nyelnie. Az ATM-es ügyintéző ugyanis nem látja, hogy van-e benne kártya, avagy sem, de ha mégis, egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája. Szóval úgy gondolom de, bárki, aki ezt az interneten fellelhető telefonszámot megtalálja, és tudja egy illető alapvető dolgait, annak kiadják kérdés nélkül.
Mint ahogyan azt a telefonszolgáltató is teszi. Személyesen kell személyi, lakcímkértya és egyebek, hogy szóba álljanak veled, de ha csak felhívod őket, elég egy 4 jegyű számot tudnod ahhoz, hogy bárki számláján módosításokat hajtass végre.

But who is watching the guardians?

(#3) wintikek


wintikek
tag

Két dolgot nem értek :D

Fizu után egyből pénzlevét:

Ha megkapod a fizudat egyből leveszed az egészet?
Spórolt pénz meg megy a párna alá v mi? :D Vagy nincs spórolt? Számlákat is postán fizeted?
Egy ilyen embert ismertem eddig, ő meg folyamat mással rendeltetett netről mert hogy neki nincs pénz a számláján, aztán mikor ki kellett volna fizetni az e-bayről érkezett cuccot már kp se volt(talán a kövi hónapba v azután, v azután....), pedig a munkájához képest pofátlan sok pénzt keresett...

ATM:
Nekem túl sok az elvárásom, vagy tényleg illene pont az ilyen helyzetek miatt egy szünetmentest tenni az atm-ek mögé? :D Vagy ne legyek ilyen kis naív?

(#4) freeknight válasza Mr. Y (#2) üzenetére


freeknight
őstag

Biztos vagyok benne, hogy az ATM-es cég nem fér hozzá a mastercard kártyaadatbázisához.
Valószínű, hogy megtalálták a kártyádat ürítéskor, így olvashatta be neked az adatait.
De ezt azért nem mondta, mert a sok értetlen ember ilyenkor nem tudná felfogni, hogy akkor miért nem külik neki egyből vissza. Mindig a banknak küldik, mert az ő tulajdonuk, csak ezzel az emberek 95%-a nincs tisztában.

wintikek: ezt én sem értem. "Nem bízom a bankokban". Aztán lesz majd nagy pofára esés, ha egyszer egy besurranó az ékszerek, tv stb mellett még a párnahuzatban lévő vagyont is viszi. Nagyon nehéz kp-t elrejteni a házban, széf se biztos megoldás, pláne a millió alatti árkategóriában.
Persze ha az embernek nincsen semmiféle megtakarítása, hónapról-hónapra él, akkor nincsenek ilyen gondjai :D

(#5) janeszgol válasza wintikek (#3) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ez olyan, mint a MÁV esete, miért nem készítk fel a télre a vasútat. Mert nem éri meg, ugyanis mediterrán ország, egyre inkább az. Az év háromnegyed (sőt, több) részben jó idő van. Olcsóbb, ha abban a kicsi időben benyelik a problémát.
Itt is. A szünetmentesekkel foglalkozni kell, lehet még szabályok is vannak rá. (DC-ben vannak az akkuk esetében.) Lehet annyira ritka ez a probléma, hogy nem éri meg vele foglalkozni.

Több embertől is hallottam már, hogy nem bízik a bankokban, de még normális érvet senkitől nem hallottam. Csak azt, hogy bármikor lenyúlhatják(?), bármikor inkasszózhatják(??), lehet elromlik a terminál, és nem lehet kártyával fizetni (ez benne van, de nagyon ritka). Pedig ha elveszted a számládon lévő pénzt (ellopják, kicsalják), ott nagyobb eséllyel kapod vissza, mint a készpénznél.

(#6) stickermajom válasza Mr. Y (#2) üzenetére


stickermajom
addikt

"egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája."

De, lát egy sikertelen tranzakciót ezzel és ezzel a kártyával.

(#7) #90088192


#90088192
törölt tag

Azért egy fejlett országban, ha hiszed ha nem, ennél érdekesebb dolgok is vannak: az én számlámat akármikor megnézheti az adó hatóság, akár visszamenőleg is, sőt bármelyik könyvelő is. Bárkinek megadhatom a számla számom, de akár a kártya számom is mert a 2 lépcsős azonosítás miatt kb semmire nem mennek vele.
Ennek tetejébe ha megbízhatónak minősített aki számára fizetek, akkor nincs szükség se PIN kódra se kutya fülére, mert ha valami nem stimmel visszakapom a pénzem.
Telefonon bármit el tudok intézni banki ügyeket is, de gyakorlatilag bármelyik hivatal képes segíteni.
Miért ne legyen bizalmam a bankkal szemben?
Én tartozok neki, ha hibázik nem sok esély van nekem rosszabb legyen. :DDD
Üdv a 21. Századból :R

(#8) Syl


Syl
nagyúr

Ha mindig felveszed a teljes fizetést, miért tartasz számlát, bankkártyát? Miért nem kéred KP-ban a fizetést?

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#9) waccamár


waccamár
senior tag

Nem bízol a bankokban?
Mert mit csinál? Behúzza a számládról a zsét? Bezár, becsődöl, és elveszted a pénzed? Ettől tartasz?
Ilyenre csak nagyon extrém helyzetekben kerülhet sor - ha egyáltalán sor kerülhet.

De amikor ilyenre kerülne sor, akkor az állammal szembeni követelésed, vagyis a készpénz sem fog semmit érni.

[ Szerkesztve ]

(#10) Mr. Y


Mr. Y
senior tag

Na akkor, megpróbálom összefoglalni az egészet:

Nem élek hónapról hónapra, és egy bizonyos takarék mindig marad a számlán.
2 okból kifolyólag nem tartom a számlán a pénzem nagyobb részét:

- Ha kártyával intézel mindig mindent, annak van kezelési költsége, nem is kevés, összeg függvényében, plusz számlavezetési díj és még sorolhatnám mindazokat, amilyen címekkel a bankok lenyúlnak a pénzünkből azért, hogy ők azt tárolják. Pedig ha belegondolunk, még nekik kéne fizetniük érte, hiszen abból élnek, abból adnak hiteleket, abból fizetik az alkalmazottaikat, amit mi berakunk, mivel biztos nem fogja mindenki kivenni az összes pénzét egyszerre. Ha ez megtörténne, akkor bizony jó pár ember nem kapná meg a pénzét, mivel MÁR nincs annyi pénz a bankokban, mint amennyi a felhasználók náluk lévő össz vagyona papíron.

- Eddig 4 alkalommal vettem életemben járművet. A kereskedőknél javarészt KP-val kell fizetni. Amennyiben azt az összeget egyszerre kívánod levenni a számládról, nem pedig részletekben (ahogy teszem azt én is), akkor x százalékát lenyúlja a bank, arra hivatkozva, hogy nagy összeget veszel fel. És nem, nem mondhatod nekik, hogy a saját pénzed, ez nem kifogás. Sőt! Bizonyos összeg felett külön engedélyt kell kérned, hogy hozzájuthass a SAJÁT pénzedhez. Másik megoldás persze, ha a kereskedőnek átutalsz vagy esetleg terminálnál rendezed a vásárlásodat, de azért szintén levon tőleg a bank nem is kevés pénzt.

Ergo: Ha kis összegekben, hónapról hónapra megkaparintod a vagyonodat, akkor a bankok nem tudnak olyan nagy mértékben meglopni. KP kifizetés pedig sajnos a cégek 95%-nál nincsen. Igaz ugyan, hogy nem annyira biztonságos otthon tartani, de megoldható. És nem lesz kevesebb akkor, amikor nem költöd (mint a számlán).

Lényegében ennyi

But who is watching the guardians?

(#11) stickermajom válasza Mr. Y (#10) üzenetére


stickermajom
addikt

"Ha kártyával intézel mindig mindent, annak van kezelési költsége"

Akkor valami nagyon rossz számlacsomagban vagy, én nem is ismerek olyan bankot, ahol a kártyás vásárlás pénzbe kerülne. A havidíjat pedig a számlán tartott összegtől függetlenül fizeted. Érdemes lenne megnézni a bankmonitor.hu-t például, hátha elérhető egy lényegesen olcsóbb csomag a számodra.

(#12) janeszgol válasza Mr. Y (#10) üzenetére


janeszgol
nagyúr

- A kártyás vásárlásokért nem te fizetsz, hanem a bolt.
- Ha van pénz a számládon, ha nincs, annak van havidíja.
- Azért kell előre bejelenteni az X összeg (jellemzően 2 millió feletti) készpénz felvételt, mert nem biztos, hogy van annyi a bankfiókban.
- a készpénz felvétel drága, bizony. Ha tdom előre, hogy nagyobb dolgot fogok kifizetni, akkor (de csak akkor) elkezdem kiveszegetni aprándonként. De amúgy tök felesleges. Utálom, ha 20 ezer forintnál több van otthon kp-ban.

(#13) Tikakukac válasza Mr. Y (#10) üzenetére


Tikakukac
titán

Fuha, itt azért vannak gondok. Én egy délutánt rászánnék a témára és megpróbálnám úgy átvenni a főbb pontokat, mert szerintem nagyon nem vagy képben arról, amiről írsz.

Uh és közben átolvastam megint. Igen, apámra ismerek a jellegzetes kifejezésekben. Na ő az, akinek muszájból van csak bankszámlája is. Csak kp, életében utalást még nem indított, teljesen vakon van az egész dologgal, ha anyám nem lenne, ő megpusztulna.

Mondanám, hogy tényleg olvass utána, hogy legalább hülyeséget ne írj le, de tapasztalataim szerint ez sosem történik meg sajnos.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#14) updog válasza stickermajom (#11) üzenetére


updog
senior tag

"Érdemes lenne megnézni a bankmonitor.hu-t például, hátha elérhető egy lényegesen olcsóbb csomag a számodra"

++ utána kell járni, de kb. mindenkinek van jó ajánlat

@Mr. Y
Szerintem kevered a bankkártyát a számlaforgalommal, és azoknak a brutális 0.1-0.3%-os (ráadásul maximalizált) költségeivel. Ha a pénzmozgásaid arányában úgy érzed túl magasak a banki költségeid, válts, ilyen egyszerű :)

Amúgy technikailag jól látod, azért vonnak le tőled pénzt, mert náluk van, de szomorú hogy sokan ezt lopásnak meg lenyúlásnak gondolják. A kulcsszó hogy náluk biztonságban van, és amúgy plusz védelem (OBA) alatt is van, tehát garantált hogy onnan nem tűnhet el (ellentétben otthon rágyullad a ház, betörnek, elrágja a kutya), - vagy ha mégis, akkor már nem az lesz a legnagyobb gondod.

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#15) janeszgol válasza updog (#14) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Én nem tudnék nyugodtan elmenni úgy otthonról, hogy odahaza van több százezer, több millió forintom. Azt nem fogom visszakapni, ha elvész.

(#16) Mr. Y


Mr. Y
senior tag

Az való igaz, hogy én nem látom át ezeknek a működését, de nem is saját tapasztalataim végett csinálom. Mindazok, amiket leírtam olyan adatok, melyeket a környezetemben élők adtak tudtomra. Öregebbek, tapasztaltabbak, én nekem a szerepem ebben a történetben annyi, hogy hallgatok rájuk és így részese vagyok.

De ha már így belementünk ebbe, őszintén kíváncsi vagyok, ki hányadán áll ezzel a dologgal?

Inkább kártya, vagy inkább KP? Szeretnék Pro/Kontra kifejtéseket is, hogy miért, ebből is okuljon a fiatalság

[ Szerkesztve ]

But who is watching the guardians?

(#17) janeszgol válasza Mr. Y (#16) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Kártya, mellékszámlával. A mellékszámla nem kerül pénzbe, oda teszem azt az összeget, amit tuti nem használok fel. (Ha mégis kell, akkor majd a bankban vissza tetetem az elsődlegesre.)
A kártyával nem tudsz a mellékszámlához nyúlni, az csak az elsődlegesről von le. (És utalni sem tudsz róla természetesen.)

[ Szerkesztve ]

(#18) Tikakukac válasza Mr. Y (#16) üzenetére


Tikakukac
titán

Öregebbek, tapasztaltabbak, én nekem a szerepem ebben a történetben annyi, hogy hallgatok rájuk és így részese vagyok.

Nem lenne célszerűbb inkább elolvasni a bankod/általános törvényeket és szabályokat meg pusztán működéseket inkább? Nem kell átlátnod, hogy hogyan működik maga a rendszer, elég azt tudnod, ami téged érint. És mivel látványosan keveredik az az alap infó is, hogy kinek mivel jár egy bankkártyás fizetés, szerintem ne erőltessük ezt. Olvasni, olvasni, olvasni.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#19) stickermajom válasza Mr. Y (#16) üzenetére


stickermajom
addikt

99%-ban kártya, vagy utalás. Gyors, egyszerű, könnyebben nyomonkövethető, nem kell egy kiló aprót a zsebemben hordani. A maradék 1% az pár szaki, aki nem fogad el semmi mást.

(#20) waccamár válasza Mr. Y (#16) üzenetére


waccamár
senior tag

Már nem is kártya, hanem csak telefon.

Nem, nem hosszabb idő elővenni, mint a kártyát.
Kint van simple widget a főoldalon, 2mp és már teszem is a terminálhoz.
A telefon persze kóddal van lezárva.

Nem, nem féltem, hogy elejtem és összetörik amikor fizetek, mert egyrészről napjában többször amúgy is előveszem a telefont, szóval nem az a +1 számít a fizetésnél másrészről nem olyan bonyolult művelet a telefont elővenni a zsebemből, hogy reális kockázat legyen...

Nem, nem félek, hogy ellopják és azzal fizetnek, mert nem tudnak a kód miatt.

Mi van, ha lemerül a telefon és nem tudok fizetni?
Sosem fordult még ilyen elő.
Szerencsére nem egy barlangban élek így tudom tölteni a telefont.
Szerintem mindenki tudja, ha akarja. Fillérekért vannak powerbankek is.

KP csak vészhelyzetre van eldugva nálam.
Felesleges, lassú, koszos, semmi értelme már.

Visszaadnak egy csomó aprót, amit hurcolászhatok, aztán számolgathatom, ha azzal akarok fizetni.

Nincs PRO a készpénz mellett. Egyszerűen nem tudok egyet sem mondani.

[ Szerkesztve ]

(#21) Balika911 válasza Mr. Y (#16) üzenetére


Balika911
félisten

Inkább kártya, mert kényelmes és visszakövethető, SMS-ben értesítőt is kapok a vásárlásokról. A betéti kártya mellett van egy hitelkártyám, a jóváírások miatt a banki költségeimet levonva havi párezer forintos pluszban vagyok vele.

Maximum pártízezer forintot tartok magamnál külön, kisebb boltok, buszjegy, alkalmi készpénzes kiadások miatt jól jön.

(#20) waccamár
Vagy manapság akár óra, azt elővenni se kell. :)

[ Szerkesztve ]

(#22) Syl


Syl
nagyúr

> KP kifizetés pedig sajnos a cégek 95%-nál nincsen

Khm. A törvény szerint márpedig van:
158. § (1) * A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#23) Mr. Y válasza Balika911 (#21) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Az óra sem minden esetben. Mivel elvileg csak a Simple alkalmazás képes ilyenre, így a Galaxy watch órám hiába rendelkezik Samsung Pay-el, itthon elvileg nem használható

But who is watching the guardians?

(#24) Balika911 válasza Mr. Y (#23) üzenetére


Balika911
félisten

Nem minden esetben, persze. Apple Pay például működik a nagy bankoknál, vagy a Garmin Pay egy Revolut kártyával.

[ Szerkesztve ]

(#25) freeknight válasza Mr. Y (#10) üzenetére


freeknight
őstag

Első, és legalapvetőbb tévedésed, hogy a kártyás fizetés neked egy forintba nem kerül. Viszont az, hogy felveszed a fizut, az igen. Azt hiszed, hogy mekkora ész vagy, milyen jól kicselezed a bankokat és megűszod a költslgeket, de ezzel máris csinálsz magadnak egy plusz költséget :D . Szemben ha egész hónapban nem nyúlsz a bankban lévő pénzedhez, csak kártyával fizetsz mindenhol, az nulla forintodba kerül.
Másrészt hiába rohansz azonnal a bankba levenni a fizut, ha utal a főnök, akkor is levonják a számlakezelési díjakat, szóval azt sehogysem tudod kicselezni, csak úgy, ha megszünteted a számládat.
Szóval ha azonnal leveszel mindent, akkor nem spóroltál egy forintot sem, sőt, inkább csak plusz költségeket okoztál. Te, mint átlag Jóska nem fogsz tudni túljárni a bankok eszén, akik már több száz éve nyomulnak ebben a bizniszben, ebben megnyugodhatsz.

Igen, ha hirtelen kell sok lóvé kápéban/utalva, akkor mindenképp le fognak húzni, ez egy ilyen műfaj. Ezt a lóvét azért fizeted, mert biztonságban van a pénzed, ez egy szolgáltatás, meg kell fizetni. Apám BV-s volt, nem egy profi besurranóval beszélt az otthon tárolt pénz ügyében. Lényegében sehova se tudod eldugni. Talán azt hiszed, hogy itt is szintén mekkora ász vagy, és túl tudsz járni egy betörő eszén, de elhiheted, hogy ez garantáltan nincs így. Valószínű egy teljesen bejáratott helyre dugtad, amiről te azt gondolod, mennyire fullosan biztonságos, a valóságban ezeket kb 5-10 perc átkutani a pecó méretétől függően. Pillanatok alatt felfedezik a padló alá, falba rejtett cuccokat is, ezek az emberek évek óta ezzel foglalkoznak, ez a megélhetésük, észreveszik a legapróbb jelekből is. A széf csak felhívás keringőre, viszik magukkal egyből, az a széf, ami nagyjából tolvajbiztos, az meg bőven millió forint felett van, átlagembernek nem ilyen van otthon. És akkor még nem is említettünk pl egy lakástüzet, az elől biztos nem fogod tudni eldugni. Egy élet munkája mellett meg a legtöbb megtakarításod is ment a kukába, azt nem fogja neked megtéríteni senki. Szemben a bankban tárolt pénzzel, ha tönkremennek, és nem tudnak fizetni, biztosítva vagy, illetve az állam is garanciát vállal a kifizetésre. Ha meg összeomlik a bankrendszer, akkor meg már mindegy, az otthon bespájzolt lóvéd sem fog érni semmit.

(#26) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

1) és azért kezdem ezzel mert ez a legfontosabb. Ha ezt megérted, máris át tudod gondolni, hogy mi miért van úgy, ahogy! Amikor a munkáltatód pénzt utal a számládra, akkor a bank gyakorlatilag tartozik neked azzal az összeggel. Az nem a tiéd! Csak egy tartozás a bank részéről feléd.
Ugyanígy, amikor pénzt fizetsz be a a bankfiókban a számládra, akkor te kölcsönadod a pénzt a banknak! Nem a saját pénzed lesz a bankban, hanem a banké lesz, ő csak megígéri becsszóra hogy vissza fogja fizetni, ha kéred!

2) a bankkártya az egy bankszámlához tartozó szolgáltatás. Ne keverd a kettőt.

3) az OTP a legdrágább bank az országban. Nem csak kicsit, hanem extrém nagyon drágább! Nézd meg a számlacsomagod díjait és hasonlítsd össze például a gránit bankéval. Egy fő miatt drága ennyire: OTP fiókot minden sarkon találsz, pont az olyanok miatt, akiknek fontos a személyes ügyintézés egy bankfiókban. Az emberi élőerő fizetése és a fiók üzemeltetése bizony extrém drága.

4) Az OTP kb. bárkinek ad személyi kölcsönt. Ez egy nagy plusz. A THM-et is érdemes megnézni, kb. a duplája, mint máshol. Igaz a régi mondás, ha be tudod a banknak bizonyítani hogy nincsen szükséged pénzre, akkor szívesen hitelez.

5) Én vidéken élek egy kis faluban. A helyi cooooop-ban szinte csak én fizetek kártyával, a többi lakos készpénzzel. "Marika, van 5 ft aprója? - Van" A kártyás fizetés 10 másodperc, a készpénzes körülbelül átlagosan 1 perc. Nem tudom hogy vagy vele, de amikor készpénzzel fizetek én gyanútlanul megbízok abban, hogy jól adnak vissza. Ki tudja, mennyivel és hányszor vertek már át. Kártyás fizetésnél ilyen nincsen. Ráadásul a fém érmekorongokat cipelje magával aki övvel tartja fenn a nadrágját, hogy ne húzza le.

(#27) szipipeti válasza waccamár (#9) üzenetére


szipipeti
csendes tag

igen, egyszerű parlamenti 2/3-os többséggel, vagy 3/4-essel simán lehet hozni egy salátatörvényt hajnali 1:30-kor, ami 6:12-kor megjelenik a Közlönyben, és 8:00 órási banknyitáskor... hopp...

(#28) stickermajom válasza szipipeti (#27) üzenetére


stickermajom
addikt

Azért ez a rettegés egészen új foka.

(#29) iday


iday
aktív tag

Próbálkozás Level 2
Fogtam magam és elmentem személyesen a Bankba.

Ha már ott voltál, miért nem vetted ki ott a pénzt?
Tudod magadat azonosítani, hogy tényleg te vagy az.
A kártyát majd később küldik, és nem maradsz pénz nélkül.

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#30) Mr. Y válasza iday (#29) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Mert csak 4-ig adnak ki, én meg 5-re értem oda

But who is watching the guardians?

(#31) Secretknight


Secretknight
aktív tag

Azért ne húzzuk le mert nem bízik a bankokban....Én sokáig éltem úgy hogy minden pénzt kp.-ban tartottam,mert kp-val fizettem ,mert adómentesen éltem,a szürkelétben.És nagyon is jól éltem.Van az az élethelyzet,amikor nagyon nem akarom hogy látható legyen a pénzem.
Nos igen,a bank aki a látható pénzemet kezelte,simán,de tényleg simán kiadott rólam mindent a hatóságnak,úgy hogy csak utólag a nemtudommilyen vizsgálat lefolytatása után tudtam meg!!
Szóval az egész mai társadalmi berendezkedés arról szól,hogy Te ,aki a gyárban dolgozol,teljes ellenőrzés alatt szerezz pénzt és költögesd el.Ennyi.Aki pedig ezt nem szeretné,az bankon kívül ,kp-ban intézi az ügyeit :)

(#32) janeszgol válasza Secretknight (#31) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ez oké. Én nem feketézek, nem szürkézek, de aki ezt teszi, annak marad a kápé. Ha esetleg ilyenbe "keveredek", akkor én ráteszegetem a számlámra. Tényleg utálom a készpénzt otthon.

(#33) szipipeti válasza stickermajom (#28) üzenetére


szipipeti
csendes tag

van rá precedens... nem is egy... hazánkban is...

(#34) Tikakukac válasza Secretknight (#31) üzenetére


Tikakukac
titán

Akkor megint: nem a bizalom a gond, hanem a nettó tudatlanság. Az viszont tényleg nagy gond.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#35) Somatom válasza Mr. Y (#16) üzenetére


Somatom
addikt

Mindkettőt használom, de a kp. -ban jobban bízok..
-Autóvásárlás előtt állok, úgyhogy én is szedegetem ki a pénzt.
-Vannak olyan tranzakciók, amiket nem lehet kártyával fizetni. Kenőpénz, rejtett jövedelem, drog, stb.
-A közelben levő fagyis mondta, hogy a vírusügy közben felemelték a terminálhasználati díjat. Inkább a kisvállalkozó fagyis kapja azt a pénzt, mint a bank.
-Pont friss story. Ismerősöm kért tőlem kölcsön. Mondom neki, hogy utalom. Magnet bankos. Erste Mobilbank ezt az üzenetet dobta:
"Az elszámolási folyamat megszakadt a fogadó bank oldalán."
Fogalmam sincs, hogy ilyenkor mi a teendő. Illetve, egy megoldást tudok: Odaadom neki kp. -ban.
-Egyébként meg hasitasi nem kér kódot. :D

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#36) donmackó


donmackó
őstag

Ha a gyerekeknek nem lenne osztálypénz (vagy rászoknának az osztály számlára), már nem is használnék kp-t. Ha meg esetleg benyelné az atm a kártyám, akkor ott a feleségemé. Vagy ha benyeli mindkettőt (ami valljuk be igen csekély esélyű), van egy hitelkártyám aminek évi 3000 ft a díja. Így be vagyok biztosítva minden esetre.

Release the cable hounds!

(#37) Diabolis


Diabolis
tag

KP vagy kártya?
Az én fő fizum kártyára jön, az asszonyé KP, a másodállásom is KP. És ez így tökéletes, főleg mióta az albit is utaljuk. Minden rezsi számláról megy (kézi utalás, nem inkasszó), ötödikén reggel ránézek a számlára, egy perc alatt elutalok mindent amit abban a hónapban kell, egyedül a telefon+net marad 20.-a körülre, a Voda akkor küldi a számlát.
Asszony fizujából befizetjük azt a pár csekket ami tényleg csak csekk, és abból megy a két nagybevásárlás. A számlán lévő pénz így nagyjából két-három nap alatt el is megy, marad a KP a kávéra, kocsimosásra, tankolásra. Az autószerelőm is KP--t kér, szóval ha van valami a kocsival, az is abból megy. Ha a kölök megkíván egy játékot a steamen, számláról fizetem, a magzat pedig átnyújtja a KP-t.
Mivel nem óhajtok két kártyát használni, az egyhez pedig időnként kell az SMS, az az asszonynál van. Viszont pénzre nekem is szükségem van, így teljesen jó, ha van otthon KP.

Összegzés: Mivel különböző emberek vagyunk különböző élethelyzetekkel, nem gondolom, hogy ki lehet jelenteni, hogy az egyik vagy a másik megoldás kizárólag a jobb. Nekem ez jó, a másiknak az jó.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#38) waccamár


waccamár
senior tag

Írtátok már többen, hogy autót vásároltok, és ott kell a KP.
Én márciusban vettem autót.

KP-t kértek.

Mondtam hogy nem, utalok, azonnali utalás van már, átutalom itt előtted és egyből meg is tudod nézni.

"De, őőő, hát csak kp".

"Nem, én utalok, nem fogok ennyi pénzzel kp-zni".

"Hát jó".

És utaltam.

Szóval javaslom másnak is, mert attól, hogy "ezt mi így szoktuk", attól még lehet máshogy is, csak a megszokás nagy úr, és ha nem álltok bele abba amit szeretnétek, akkor az lesz, amit a másik akar.

Az eladó nem fog emiatt kitáncolni a bizniszből.

(#39) Balika911 válasza waccamár (#38) üzenetére


Balika911
félisten

Itt egyébként használt autókról van szó? Olyan rengeteg autót nem vettünk a családban, de amit igen azt újonnan, és nem volt olyan, hogy készpénzt kért volna a szalon. Elég WTF szituációnak is tartanám.

A régiek eladásakor is utalásban egyeztünk meg a vevővel, de ez lehet, hogy ilyen-olyan okból használt kocsinál nem ez a jellemző, nincs vele tapasztalatom.

[ Szerkesztve ]

(#40) janeszgol válasza waccamár (#38) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Amúgy ez egy jó észrevétel. Így tudod bizonyítani, hogy te átutaltad az árát. Hamis szerződéssel kicsalhatják a pénzed a lopott autóra, viszont utalásnál ez világos.

(#41) Syl válasza Diabolis (#37) üzenetére


Syl
nagyúr

> Ha a kölök megkíván egy játékot a steamen, számláról fizetem, a magzat pedig átnyújtja a KP-t.

:F Hogy kicsoda mit csinál?

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#42) waccamár válasza Balika911 (#39) üzenetére


waccamár
senior tag

Igen, használtról. Újnál, szalonban azért tényleg gyanús lenne :D

(#43) waccamár válasza Syl (#41) üzenetére


waccamár
senior tag

Gyerek: Apaaaaa, megveszed nekem ezt a játékot a Steam-en?
Apa: Persze fiam, klikk-katt, kész is.
Gyerek: Tessék, itt az ára kp-ban, köszi.
Apa: Nincs mit fiam, bármikor.

(#44) waccamár válasza janeszgol (#40) üzenetére


waccamár
senior tag

Igen, ez is szempont.

Nálam még az is volt, hogy a foglaló után amikor elintézték a honosítást (külföldről behozott autó volt, megbízható, ajánlott kereskedésből), akkor küldte a tag a nevemre szóló forgalmit és mondta hogy hát akkor utalhatok mert megvagyunk :D

Én meg mondtam neki, hogy hát sorry haver, de majd akkor utalok, ha megyek az autóért, átnéztem és minden rendben.

Ezen is hepciáskodott meg próbált meggyőzni hogy hát már a nevemen van a forgalmi, stb.

De persze ilyen hülyeségekbe nem megyek bele, szóval megvártam még átvételre kerül a sor és átnéztem az autót.
Minden rendben volt, utaltam, azóta is minden rendben :)

(#45) Balika911 válasza waccamár (#42) üzenetére


Balika911
félisten

OK, köszi, akkor jól értettem. :)

(#46) Syl válasza waccamár (#43) üzenetére


Syl
nagyúr

Biztos én vagyok rosszul bekötve, de saját gyerektől bármire pénzt elvenni? :F :Y

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#47) stickermajom válasza Syl (#46) üzenetére


stickermajom
addikt

A saját gyereknek is meg kell tanulnia, hogy a dolgok nem csak úgy teremnek, hogyan működik az élet. Nyilván egy iskolatáska árát nem kéred el, de ha ilyen steames kívánság van, akkor miért ne? A zsebpénzt úgyis tőled kapja (hacsak Diaboliséknál nem a Foxconnál dolgozik a gyerek 4 éves kora óta ;] ), tehát végső soron te veszed meg neki, csak így megtanulja a pénz értékét. A harmadik játék a hó végére már nem fog beleférni, várni kell a "fizetésre".

(#48) sztanozs válasza Syl (#46) üzenetére


sztanozs
veterán

Valahogy meg kell tanulja, hogy nincs minden ingyen, ha a zsebpénzével gazdálkodik, az mehet csokira a büfében, vagy játékra a Steam-en... Mit nem lehet ezen érteni? lassú voltam, nem frissítettem az oldalt.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#49) prolad


prolad
őstag

Na, már csak 2-3 hét? 4 éve nekem is benyelte, bedugom a kártyát, szoftverfrissítés ímszóval újraindul, kártyát bezzeg nem adja ki... Hívom az ügyintézőt, 6 hét... Mondjuk maga a pénzfelvét könnyen ment, nem emlékszem mi kellett hozzá a bankban, de semmi komoly.
Aztán rá egy évre megint bele futottam egy ilyenbe (ráadásul akkor pont nagyobb összeget kellett volna levennem, szóval elég ideges lettem), de ott újraindulás után az automata kitolta a kártyát és utána már jó volt. Az újabbakban már lehet van erre valami védelem, az is a modernebb külsejű volt.

(#50) Mr. Y válasza prolad (#49) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Nekem azt is mondta az ügyintéző, hogy van azon érintési lehetőség is, mint a terminálon, így nem kell betenni a kártyát. Ezzel csak az a gond, hogy megnéztem, nincs rajta ilyen lehetőség.

But who is watching the guardians?

(#51) Somatom válasza Balika911 (#39) üzenetére


Somatom
addikt

Használt autó. Én Euróban kapom a fizut, Euróban gyűjtöm és elég költséges, ha bankból egyben kéne váltanom, mozgatnom. Ezért veszegetem ki az Eurót.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#52) prolad válasza Mr. Y (#50) üzenetére


prolad
őstag

Igen, a nagyon moderneken az is van, az a legbiztosabb. Sajnos még nem annyira elterjedt.

(#53) Syl válasza sztanozs (#48) üzenetére


Syl
nagyúr

A lányommal soha nem csináltam ilyet, mégis normális ember lett belőle (már felnőtt, férjnél van). Sőt, okosabban bánik a pénzzel, mint én.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#54) sztanozs válasza Syl (#53) üzenetére


sztanozs
veterán

Nem volt zsebpénze?

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#55) Mr. Y válasza sztanozs (#54) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Nálunk, mikor gyerekek voltunk, házimunkáért járt a zsebpénz. Így megtanultuk, hogy semmi sincsen ingyen éshogy hogyan kell gazdálkodni, okosan :)

Szerintem teljesen jó rendszer volt.

But who is watching the guardians?

(#56) dabadab válasza Somatom (#51) üzenetére


dabadab
titán

elég költséges, ha bankból egyben kéne váltanom, mozgatnom

Erre van a Transferwise. Megnéztem, 10k EUR-ra (SOFORT-tal fizetve) ír összesen 55,64 EUR költséget és középárfolyamon váltja, vagyis a végén 3 555 009 Ft-ot utalnának a forintszámlámra. Rádásul pár órán belül meg szokott érkezni - ennél olcsóbbra (meg gyorsabbra) nem hozod ki sehogy sem.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#57) Diabolis válasza Syl (#46) üzenetére


Diabolis
tag

Ahogy írták. Amire SZÜKSÉGE van, azt persze én fizetem ki. De egy PC játék nem létszükség. Van zsebpénze, amit úgy gyűjt, hogy jön velem a másodállásomba. 500ft/alkalom. Neki annyiból áll, hogy kocsikázunk 2 órát, ez alatt ő kinyit 3 lakatot. Meló végén az én 4000 forintomból kap ötszázat. Amikor akar jön, amikor nem akar, nem jön.
Amikor valamire összejön neki a pénz, szól nekem, megbeszéljük, számláról kifizetem, ő pedig odaadja a zsebpénzéből.
Így megtanulja, hogy a pénzért bezony dolgozni kell, értéke van. És kétszer meggondolja, hogy mire költi.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#58) Somatom válasza dabadab (#56) üzenetére


Somatom
addikt

Curve + Revolut 2200 Euró/hó ingyen és egy percet sem kell rá várni, mert nálam van.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#59) dabadab válasza Somatom (#58) üzenetére


dabadab
titán

Forintban? Ha igen, akkor milyen árfolyamon?

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#60) Somatom válasza dabadab (#59) üzenetére


Somatom
addikt

Nem. Euróban. Még nem tudom, hogy Forintban, vagy Euróban kell kifizetnem az autót. Addig nem váltok. De, Forintban is ennyit vehetnék ki és a Revolut is jól vált.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#61) Syl válasza sztanozs (#54) üzenetére


Syl
nagyúr

Volt.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#62) PSti


PSti
tag

Kb. 1 hete történt. Állok sorban abc-ben, előttem nő kb. 50 ezer terméket vett. Kipakolja nagy nehezen mindet, kasszás csaj lehúzza az összeset, végén kellett a csajnak fizetnie akármennyi pénzt. Elő is kapja a kártyáját, lehúzza, de hát nem jó. Próbálja újra, nem jó. Akkor most felhívja a férjét. Józsikám, itt vagyok az ABC-ben, most miért nincs pénz a kártyán? Közben mindenki átáll másik kasszához. 10 percet szenvedett közben a csaj, mire vagy Józsi rátett pénzt, vagy nem tudom, de sikerült kifizetnie. Aha, fasza a bankkártya de tényleg. Főleg ha van rajta pénz.

Persze KP-vel is lehet szívni, mind a kettőnek megvan az előnye meg hátránya, de ha csak az egyik féle van neked könnyen megszívhatod.

(#63) Tikakukac válasza PSti (#62) üzenetére


Tikakukac
titán

Ha nincs pénzed akkor marha mindegy hogyan nincs pénzed. Vesszek meg ha értem az írásodat.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#64) janeszgol válasza PSti (#62) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Azért sajnálom a nőt. Megalázó helyzet.

(#65) waccamár válasza PSti (#62) üzenetére


waccamár
senior tag

Wtf? :D szoval az az erved a kartya ELLEN, hogy lattal valakit akinek eppen nem volt penze rajta? :C

(#66) Tuomas válasza PSti (#62) üzenetére


Tuomas
addikt

Ezt most vizsgáljuk meg egy párhuzamos univerzumban:

Állok sorban abc-ben, előttem nő kb. 50 ezer terméket vett. Kipakolja nagy nehezen mindet, kasszás csaj lehúzza az összeset, végén kellett a csajnak fizetnie akármennyi pénzt. Elő is kapja a pénztárcáját, kinyitja, de hát üres. Megnézi a zsebeit, üres. Akkor most felhívja a férjét. Józsikám, itt vagyok az ABC-ben, most miért nincs pénz a pénztárcámban? Közben mindenki átáll másik kasszához. 40 percet szenvedett közben a csaj, mire vagy Józsi megérkezett a boltba a kp-val, vagy nem tudom ki, de sikerült kifizetnie. Aha, fasza a kp de tényleg. Főleg ha van nálad pénz.

Értsd: Kártyára legalább tudtak neki rakni pénzt, ha Józsi az asszony pénztárcájából veszi ki a deákot, és azt a kedves neje csak a boltban veszi észre, akkor a pénztárcát nem tudják távolról feltölteni.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#67) Syl válasza waccamár (#65) üzenetére


Syl
nagyúr

Azért tavaly a nagy, országos, otp-s kártyaolvasós leálláskor sokan beszopták. Nekem is csak az volt a szerencsém, hogy volt nálam valamennyi kp (merthogy mindenhol telefonnal fizetek). Egy teljes bevásárlókosarat blokkolt be a kasszás a Lidlben és akkor derült ki, hogy a kártyás fizetés az nuku...

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#68) Tikakukac válasza Syl (#67) üzenetére


Tikakukac
titán

Akkor gyorsan hozzuk fel a hamis és sérült pénzeket is :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#69) PSti válasza Tikakukac (#63) üzenetére


PSti
tag

#63 és #65: Itt az a gond, hogy a nő nem tudta, hogy nincs pénze. Azt hitte van. Ha lemész a boltba egy papír tízezressel, akkor tudod, hogy van nálad 10.000. Ha lemész egy kártyával, a _többség_ nem tudja, hogy most mennyi pénz van nála. Lehet 0, lehet 6506078967. Lehet te forintra tudod mennyi van a kártyádon, de a többség nem.

[ Szerkesztve ]

(#70) PSti válasza Tuomas (#66) üzenetére


PSti
tag

Teljesen jogos, ezért mondom, mind a kettőnek van előnye és hátránya is. A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni. A kártyával nem. A kártya előnye, hogy nagyon kényelmes, a KP meg nem. A kártya további hátránya, hogy ha a boltba nincs internet, akkor nem tudsz vele fizetni mert nem megy a leolvasó, a KP-nál ilyen helyzet nincs ugye. A KP nagy hátránya, hogy nincs kisebb, nincs nagyobb, nincs 54 forint, nem tud visszaadni stb, ez meg a kártyánál nincs.

(#71) Tikakukac válasza PSti (#69) üzenetére


Tikakukac
titán

Mihhh? :DDD

Reálisnak érzed, hogy egy embernek sacc ötlete se legyen mennyi pénze van a számláján? Ezt tényleg valósnak érzed? Mert a példád az minden, csak nem ez.

Elmondom, hogy megy ez. KP-t is kb. tudod mennyi van nálad. Ha bizonytalan vagy, megnézed. Megszámolod. És akkor úgy vásárolsz, hogy beférj. Ha tudod, hogy van nálad vagy 10k, akkor nem számolod, bemész, veszel 3k-ért bármit és fizetsz.

Bankkarinál, tudod, hogy kb. mennyid van. Ha nem tudod, előkapod a szutykos telefonod, laptopod, számológépedet, okosórád, mikródat amit akarsz és megnézed az egyenleged. Ez OTP-nél úgy néz ki, hogy az appodba be sem kell lépni, az egyenleged minden számlánál kiíródik mindenféle okoskodás pötyögés nélkül. Ingyenesen, bármikor.

Ha pedig tényleg nem tudod meg se nézni, tipped sincs, akkor automatázol és utána vásárolsz.

A felhozott példa az emberi hülyeséget mintázza csak, nem a KP vs bakkártyát.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#72) Tuomas válasza PSti (#70) üzenetére


Tuomas
addikt

Én jártam már úgy, hogy a kassza halt be, úgyhogy ott se kp, se kártya nem játszott. :DDD

We were here

(#73) donmackó válasza PSti (#69) üzenetére


donmackó
őstag

Azért van a legtöbb banknak mobilos app-ja, vagy legalább egy szutyok weboldal a hogy megnézze az illetékes. :U

Release the cable hounds!

(#74) PSti válasza Tikakukac (#71) üzenetére


PSti
tag

Ja, teljesen igazad van, csak a hülyéknek is lehet bankkártyájuk. Ráadásul sokan vannak közös számlán, azt hiszi van a számlán XXXXX ezer, párja költ, nem ő kapja az sms-t hanem párja, azt hiszi vásárolhat, ja mégse. Sajnos nagyon is reális ez.

(#75) PSti válasza Tuomas (#72) üzenetére


PSti
tag

Na ez mindent visz :C

(#76) stickermajom válasza PSti (#74) üzenetére


stickermajom
addikt

"Ráadásul sokan vannak közös számlán, azt hiszi van a számlán XXXXX ezer, párja költ, nem ő kapja az sms-t hanem párja, azt hiszi vásárolhat, ja mégse."

Ezt önszopatásnak hívják, nem reálisnak.

(#77) Tikakukac válasza PSti (#74) üzenetére


Tikakukac
titán

És kit érdekel a hülye, meg az ő butasága és emiatt keletkezett problémája?

Ilyen alapon az sem reális, hogy aláírást kérnek dolgokhoz. Mert anyám meg sok olyan emberel találkozik aki bizony még a nevét leírni sem tudja. Hadd ne a rendszer hibája legyen az, hogy valaki félcédulásan viselkedik, pedig tehetné máshogy.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#78) freeknight válasza PSti (#74) üzenetére


freeknight
őstag

Még mindig nem érted. Nullára költekezni készpénzzel, és kártyával is tudsz, ez nem a kártya hibája lesz, hanem az idiótájé. Az okostelefonok világában ugyanannyi erőfeszítést igényel ránézni a számlaegyenlegedre, mint belekukkantani a bukszádba. Ha ez valakinek megoldhatatlan feladat, az nem a kártya hibája. Az ilyen ne kápét használjon, hanem monopoly bankókat. A 82 éves nagyanyám is tudja, mennyi pénz van a számláján, pedig se okostelefonja, se számítógépe, nem is tudna használni egy távirányítónál bonyolultabb technikai eszközt. Viszont van esze, és számon tartja a bevételeit és kiadásait.

(#79) dabadab válasza Tikakukac (#77) üzenetére


dabadab
titán

Ilyen alapon az sem reális, hogy aláírást kérnek dolgokhoz.

Mondjuk ez így a XXI. században tényleg hülyeség, főleg, hogy szerintem nem sokan vannak, akik tényleg meg tudják állapítani egy aláírásról, hogy eredeti-e.

DRM is theft

(#80) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

"Remek. Hó elején, a számlák rengetegében még éhezzek is 2 hétig?"
Ha már besétáltál a bankba, ott fel is vehetted volna a lóvét. Velem akkor történt ilyen, amikor lejárt a kártyám, és nem foglalkoztam vele :D
Ja, meg tartalékot tartani sem hülyeség, amiből röhögve kifizeted ilyenkor a számlákat.

Amúgy paff, kifogtál egy hibát. Ettől még nem lesz használhatatlan hülyeség az, hogy nem otthon van a teljes vagyonod.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#81) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Személy szerint nem szeretem a számlámon tartani a vagyonomat. Egyfelől nem bízok a bankokban, másfelől ha van a számlámon egy kis zseton, képes vagyok bármilyen hülyeséget megrendelni az internet világából.

Hm, egy pillanatra elbizonytalanodtam, 1999-et írunk? Én ennek pont a szöges ellentéte vagyok, kápét csak annyit tartok magamnál, amennyit feltétlenül muszáj, és szerencsére ez elég kis összeget jelent (kb havi max. 20 ezer Ft, amiben benne van a foci ára, a pékség - ahol nem lehet bankkártyával fizetni - és az épp nem működő terminálos helyeken elköltött pénz is). Itthonról így kb semennyit nem tudnak elvinni; ha az utcán leütnek, akkor sem; tuti nem hagyom el a pénztárcámmal együtt, ha úgy alakulna, stb. stb. Nekem a készpénz csak nyűg, felüdülés volt 2016-ban Dánia és Svédország, ahol egész egyszerűen mindenhol tudtam kártyával fizetni ( a miniatűr palacsintás kocsinál is), az utolsó napon a boltban kellett elkölteni azt a párszáz koronát, hogy ne hozzam haza.
Ja, az idén tavasszal vásárolt használt automnál is banki utalással intéztem a fizetést (kereskedő, de nem valami hivatalos márkakereskedő, vagy valami hálózat).

[ Szerkesztve ]

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#82) #90088192 válasza PSti (#70) üzenetére


#90088192
törölt tag

A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni.

Amióta ez a Covid nyavalya van azóta nálunk(AU) a legtöbb bolt azt mondta nincs készpénzes fizetés, és az érintésmentes elektronikust kérjük alkalmazni :K
Felemeltek a Paypass limitet $100-rol $200-ra, hogy a PIN kódot se kelljen beütni a legtöbb vásárlás eseten :K

(#83) hcl válasza PSti (#70) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni."
Már ha van nálad. Ha tud visszaadni a boltos. Esetleg ha automatánál akarnál vásárolni papírpénzzel, akkor is megszívtad, de szerencsére elég sokon van kártyaterminál.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#84) dabadab válasza PSti (#70) üzenetére


dabadab
titán

A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni

Magyarországon. Norvégiában már nem feltétlenül: ott kártyával mindenhol lehet fizetni, készpénnzel viszont már nem - és mi is erősen arra haladunk.

DRM is theft

(#85) Somatom válasza dabadab (#84) üzenetére


Somatom
addikt

Norvégiába? Nemáááá!!! Miért pont arra haladunk? Ott nem nő pálma a tengerparton. :N ;]

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#86) Mr. Y válasza Somatom (#85) üzenetére


Mr. Y
senior tag

Ott még igazi tél van és igazi hó. Hidegben pedig nehezebb a pénzt leszámolni, mint a kártyát odatenni :)

But who is watching the guardians?

(#87) Mr.Csizmás válasza freeknight (#25) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

chemtrail!!44 :DD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#88) HyP3b0y


HyP3b0y
senior tag

Neked Németországban van a helyed, azok ennyire bankfóbiások. Teljesen ugyanez a szemlélet, az a pénz a tiéd ami tényleg nálad van, a bankban az nem jó, mert azt bármikor ellophatják, másnál van, stb.

És a kártya vs kp. kérdésedre: csak "bulizni" viszek magammal készpénzt. Ez úgy működik, hogy még józanul megnézem mekkora összeg nem fáj ha az este eltűnik, annyi lesz kp.-ban a tárcámban és abból megy az estém. Van nálam kártya is, de elvből nem fizetek vele alkoholért, csak azért ha esetleg durva lenne az este és taxi kéne hazáig. Azt már azért kifizetem kártyával :)

De valahogy én lehetek az ellentéted, csak azért van Curve-m, mert míg a magyar bankok képtelenek megállapodni a Google Pay-ről (valahogy Apple Pay simán ment...) addig a Curve ezzel megy. CIB-esként nincs androidos alternatíva mint a Simple az OTP-seknek, így maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal.
De pl. Revolutom is többek között azért van, mert így nem csak a 150k-t vehetek fel 1 hónapban ingyen, hanem a Revolut is ad 75k-t bármelyik ATM-ből egy hónapban és ha kocsimra kell épp egy szabad szemmel jobban látható összeget költeni akkor így oldom meg.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#89) waccamár válasza HyP3b0y (#88) üzenetére


waccamár
senior tag

"így maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal."
Jó tipp, köszi, feleségem CIB-es kártyájára lehet meg is csinálom!

[ Szerkesztve ]

(#90) Syl válasza HyP3b0y (#88) üzenetére


Syl
nagyúr

> maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal

Erről valami bővebbet? A vejem CIB-es és nem akar iPhone-ra váltani, ragaszkodik a OnePlus-hoz.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#91) HyP3b0y


HyP3b0y
senior tag

- Igényelj Curve-t, ingyenes. (Érdemes kérni valakitől ajánló kódot, mert te is és ő is kap 5 fontot, úgyhogy miért ne. Használhatjátok az enyémet is: NB9XVV4N . Nem gondoltam, hogy ennyi embert érdekelhet a téma, úgyhogy így azzal sem jöhettek hogy csak saját kódom promózása miatt írom le :P )
- Míg megjön a kártya le kell töltened a Google Pay-t, de magyar Play store-ból nem fog menni úgyhogy vagy megoldod régiós ügyeskedéssel vagy mondjuk APKMirror-ról. (igen, mindenki döntse el vállalja-e a rizikót, hogy külsős oldalról tölt le APK-t. APKMirror "megbízhatónak" számít, de nem török pálcát azok felett sem akik itt feladják).
- Play store-ban settings és legalul ellenőrizd, hogy van-e Play Protect certification a telefonodhoz. Root, unlocked bootloader, stb. tuti nem certified. (Root esetén lehet spoofolni, de én inkább visszazártam a telefont, az a biztos.)

Innentől ha megjött a Curve kártya és aktiváltad akkor Google Pay-ben megadod, Curve app-ban pedig a saját, magyar bankkártyádat hozzáadod és kész is.

Hogy miért Curve: Egyrészt mert így a saját kártyád van valójában maszkolva, nem Curve egyenleget használsz fel. Másrészt ennek van UK IBAN kódja amit hozzá lehet adni Google Pay-hez. Revolut csak nagyon az elején adott UK IBAN-os kártyákat, mostaniakat nem tudod használni Google Pay-jel.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#92) Syl válasza HyP3b0y (#91) üzenetére


Syl
nagyúr

:R

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#93) Gargouille


Gargouille
őstag

Én teljesen megértelek. A bizalmatlanságod a bankok felé - szerintem - ugyanannyira megalapozott (vagy épp alaptalan) mint azok bizalma, akik a bankszámla/kp nélküliség mellett érvelnek. Igazából nekik sincs semmilyen befolyásuk a saját pénzük felett miután bankszámlára helyezték, csupán hisznek abban, hogy a törvények és a szabályok elég garanciát adnak, hogy visszakapják amikor szükségük van rá, hisznek benne, hogy mindig van áram és működnek a banki rendszerek, működik a kommunikáció stb. Az esetek nagy többségében ez így is történik, de ettől még akkor is csak ugyanúgy bizalom, nem több.

Rengeteg ilyen kényelmi dolog vesz körül minket, nem csak a pénzünket tartjuk bankban, de már az adatokat is felhőben, a zene és film gyűjteményünket streaming szolgáltatóknál és így tovább. Nem vitatom, hogy ezek sokkal kényelmesebbek és praktikusak, de butaság vitatni azt, hogy növelik az egyén kiszolgáltatottságát.

Szóval csak annyit akartam mondani, hogy nem kell ezért ennyire ekézni a posztolót, nem feltétlenül a tudatlanság beszél belőle, csupán mást gondol a kérdésről. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#94) freeknight válasza Gargouille (#93) üzenetére


freeknight
őstag

Ha olyan kataklizma történik, hogy az összes magyar bank tönkremegy, ahogy az állam is, amelyik kártalanítani tudna, akkor nyugodtan elhiheted, hogy a pénzed pontosan annyit fog érni, mint a papír, amire nyomtatták.
Ha ennyire paranoiás vagy, akkor ne a kápét gyűjtögessed, hanem aranyat.

(#95) szipipeti válasza Gargouille (#93) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Én nem sarkítottam ki így..
De...
Mi van, ha valami kapitális hiba (vagy támadás) miatt mondjuk 3 napig nincs áram...
Mindenki gondolja végig, hogy mit és hogyan tud beszerezni elintézni....
És pl: hiába van papírpénzed, nem tudsz bemenni a boltba, mert rohad a kiolvadt hűtőkben a hús a tejtermék, nem megy a kassza, és a forgóajtó.... (ha csak be nem vered az üveget a babkonzervvért...)
Nincs gáz, víz, fűtés, (mert ugye a szivattyúk sem működnek) nincs lift, telefon, net, mentő, rendőr....gyógyszer, közlekedés... max bicikli...

[ Szerkesztve ]

(#96) Precorus


Precorus
tag

Nekem skrill van, de csak digitális. Azzal az a bajom, hogy pl. Vultr nem enged fizetni, mert prepaid.
A revolutot nézegetem még, illetve jól hangzik az is amit mondtál. Szóval a Revolut/Curve az nem prepaid?

Könyvtár == Old-school Netflix

(#97) Precorus


Precorus
tag

Mindig van itthon pár kg liszt, sok csomag tészta. Ehhez lekvár. Amíg víz lesz, kibirunk pár hetet áram nélkül.
Kényelmi dolgok :eltört a Knights and merchants CD-m. Dobozos verzió volt. Pár hete megvettem Steamen. De amúgy sincs CD olvasó a gépemben, még hely se lenne neki.
Szóval ha egy kényelmi szolgáltatás elég sokat megy, onnantól megbízhatsz benne. Nekik is érdekük fenntartani a pénzáramot, neked is érdeked a nagyobb, kényelmesebb szolgáltatás.

Könyvtár == Old-school Netflix

(#98) HyP3b0y válasza Precorus (#96) üzenetére


HyP3b0y
senior tag

Felteszem nekem jött a kérdés, úgyhogy: Curve debit, Revolut szerintem prepaid.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#99) Precorus válasza HyP3b0y (#98) üzenetére


Precorus
tag

Igen, mellényomtam, köszi!

Könyvtár == Old-school Netflix

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.