Három kategóriában vásárolhatsz olíva olajat.
1. Saláta és az étkezéskor ételbe öntött olaj. Ez zamatos hidegen sajtolt olaj ,viszont drága. Melegíteni nem szabad.
2. Főző olaj. Ezt a kategóriát találod meg a multiknál olíva olajként. Szerintem ezt is csak a főzős végén szabad használni. A hagyma dinszteléséhez drága, de legalább az íze is eltűnik a főzés közben.
3. Sütő (finomított) olaj. Ennek a füstölési hőmérsékletét felnyomják 210-220 fokra. Sok értelmét nem látom. Sütés közben nagyjából elmegy az íze. Egy bécsi szeletnek amúgy sem olíva ízűnek kell lennie. De legalább annyiba kerül mint a hidegen sajtolt olaj.
A kommersz repceolajnak nagyon hasonló tulajdonságai vannak a sütéshez. Íze szinte semmi és jóval olcsóbb. Vannak ételek amikhez nem passzol az olíva olaj íze, ahhoz is repcét használunk.
A repcéből is van hidegen sajtolt, minőségi termék, de azt nem erőltetem. Kevés ételhez illeszkedik az olaj saját íze.
Napraforgó olajat nem használunk. Minden késztermék napraforgó olajat tartalmaz. Minden olajnak meg vannak a pozitív tulajdonságai. Nem érdemes leragadni egy olajnál.
Mióta kapható, a kender olaj is bekerült az étrendbe. Salátaolaj jelleggel használjuk.
Ha WOK olajak alkalmasak még sütéshez. Drágák, de legalább rövid ideig tárolhatóak.
Aki sokat akar sütni, annak fritőzt érdemes használni. Kommersz olajjal max 180 fok.
A hidegen sajtolt olajak max. hőfok táblázata.
tökmagolaj nem melegíthető
lenolaj nem melegíthető
mogyoróolaj 130
napraforgó 120-140
vaj 160
barackmag 160
repce 170
Olíva 160
Argan 180
Szőlőmag 200
Kókusz 185
A finomított olajak.
vajzsír 200
napraforgó 210
repce 220
olíva 220
Kókusz 220
mogyoró 230
argán 250
mustármag 254
avokádó 261
Finomított mustármag és argán olajjal még nem találkoztam.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!