Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
Írtam egy tesztet az LMDE-ről is, olyan felhasználós irányból megint. Szopó. Kegyetlen örökség ez a debian testing...
Még nem engedték ki
Sőt most már ha ennyire nekibuzdultam, írok egyet majd a fedoráról is, meg tán a maverickről is. Már csak egy kis időt kéne rá szakítani valahonnét.
-
" És ez már baromira zavar! Egyszerűen nincs mit csiszolni rajta."
Ja, ez engem is zavart egy ideig, de amióta lakásfelújítok, úgysem lenne időm szórakozni, az Ubi meg csak megy, soha nincs semmi baja. A windózt használó ismerősök meg folyamatosan nyaggatnak, hogy ez nem megy, az nem megy.
-
ntomka
nagyúr
Hu waze, pont így vagyok!
Felraktam a Mint 10 RC-t állandóba, ami ugye a Maverickre épül. Beállítottam a noti típusomra jellemző egyedi kínokat, azóta semmi. Ezt úgy értem, hogy megy, frissítget, minden szép és jó. És ez már baromira zavar!
Egyszerűen nincs mit csiszolni rajta.floatr: Az LMDE-t nem javaslom használni, max piszkálni jelenlegi állapotában, de ezt Clem is leszögezte. Ez még csak tesztkiadás, semmi mást, csak ötleteket várnak ehhez a kiadáshoz, ezért is csak 32 bites van még belőle. Decemberre akarják kiadni a 64 bites változatot, talán akkor frissítik a 32 bitest is, és (sejtem és remélem) hivatalosan is elindítják az LMDE vonalat.
(#19) floatr: A GPL-es témára: ebben viszont nagy reménységnek a Mint csapatát látom. Náluk eleve az a filozófia, hogy nem rekesztik ki a zárt meghajtókat/szoftvereket, mert -ahogy ők is mondják- amire az a jó, akkor azt kell használni. Így települnek alapból a lejátszáshoz szükséges codecek, a flash és miegymás. Jelenleg sok hülyeséget örökölnek az Ubuntu alapon, de a Debian kiadásban már elég mélyen bele fognak tudni nyúlni a dolgokba. Meglátjuk.
-
Attól függ. Na most ha nekem a win7-hez nincs drigerem valamihez, akkor nincs. Ha Linuxhoz nincs, akkor sincs.
Elég kevés olyan eset van, amikor tök halot ez a driver ügy.Normális céges körnezetben pedig általában néhány féle HW van (az én munkahelyem ebben sem normális
), és arra be lehet lőni egy Linuxot.
Ha rendesen le vannak szabályozva a userek, akkor nem sok gond van vele. Na persze ehhez nem elég egy átlag 3 éves akármit végzett vérpistike, mint rendszergazda... Mint amilyen nálunk is akad jópár... -
Badman 4ever
őstag
Nálam ott bukott el a 9.04 és a 10.04 is, amikor megpróbáltam felrakni újra az Ubuntut, de azóta bekerült egy Wi-Fi adapter (TP-Link WN353GD) a gépbe, amitől egyszerűen kifagyott a rendszer töltés közben, ha a CD-ről indítottam rendszert, ha telepítőt indítottam, ugyanúgy megállt az egész és bámulhatta az ember a végtelenségig az Ubuntu logóját a mozdulatlan töltőcsíkkal. Az új N-es TP-Link adapterrel már feltelepült a rendszer és ment is a Wi-Fi, de a frissítések letöltése után ugyanaz történt, mint előtte.
-
floatr
veterán
Ééééés iggggeeeeen.
Megérkezett a javítás az evolution bug-ra. Jessz -
floatr
veterán
Írtam is, hogy ez elég elég röhejes pontja az egész problémának. Nemrég a broadcom kiadta a wifi driver forrását, így a következő kernelekben/disztribúciókban ott lesz már az is.
Egyébként én is egy kicsit fafejűségnek tartom ezt a vaskalapos GPL-es irányt. Rendben van, legyen egy magja a disztribúcióknak, de az télleg nagyon gáz, hogy egy alap telepítésből kihagyja a wifi drivert, mert nem GPL-es, vagy nyílt.
Amúgy a desktop binugz témához meg annyit, hogy már csak és kizárólag a szoftveres ellátottság, és részben a gyártók hozzáállása miatt a driver ellátottság az, ami miatt nem lehet nyugodtan elindulni vele. Jópár éve használom, és ezalatt is rengeteget fejlődött, viszont ezek a néha kicsi, néha nagyobb szívások megkeserítik az ember szájízét.
-
PuMbA
titán
Nem vagyunk ott, de halad a dolog.
Asztali gépen (ECS A780GM-A, Athlon 64 X2 3600+, 2GB RAM, NVIDIA G210, integrált hangkártya, SMC USBW-G WIFI) tökéletesen megy a 10.04 a megjelenése óta. Szüleim még egyszer sem hívtak fel, hogy valami nem megy vagy furcsa dolgok történtek, úgyhogy otthoni használatra már teljesen jó (legalábbis ezekkel a hardverekkel).
A közel 4 éves laptopomon viszont van két probléma: nem megy a felfüggesztés és néha ha kihúzom belőle a fülest nem vált át a laptop hangszórókra.
Mindkét gépen mindent be tudtam állítani átlagos felhasználóként gondolkozva, terminálba írkálás nélkül. Pár plussz dologhoz kéne terminál, de anélkül is működőképes minden hardver, szoftver. -
agent_k
őstag
meg fogtok kövezni és kiontjátok a belem, de akkor is kimondom:
A linux "soha nem lesz ott".
Egyszerűen otthoni vagy céges használatra mindig is olyan bonyolult lesz, hogy nem fogják használni. Minden évben kipróbálom az ubuntu friss kiadását, de sosem ismeri fel a wifimet és törlöm is. 3 éve nem sikerült hozzá drivert automatikusan a telepítőbe ágyazniuk. Bohóckodok ott a vezetékkel meg a csomaggal anyám kínja. Így nem lesz sikeres, mert ha ilyen egyszerű dolgot nem képes önmaga elvégezni, a bonyolult dolgokkal mi van? apt-get sudo akármi. Hagyjuk már.
-
ROBOTER
addikt
Empathy vagy a rendszer alatt?
A rendszerbeállítások alapvetően működnek, de gyakran csak újraindítás után. Ez a hiba megvan az Ubuntuban legalább 3 éve. Akkor is, ha rákattintasz az "alkalmazás rendszerszinten gombra).
Ha az Empathyra gondolsz külön: Amikor utóljára kipróbáltam az Empathy-t, mert az volt a csomagban, nem tudtam beüzemelni, hogy a vállalai proxy mögött is működjön. Állítólag erre képtelen, nem veszi figyelembe a rendszerszintű proxyt. Nem tudom, azóta változtattak-e valamit rajta. Én azonnal törlöm ha telepítem, és felteszem a Pidgint, ami régebben volt a csomagok része.
-
Én itthon 10.04...
Levelezésre Kmail-t használok, ami egyszerű, de a két e-mail címemet kezeli, bajom nincs vele... És nem kell webmaillel szarakodnom.Videokártya gondom sosenem volt még, azaz anno vmelyik ős-Suse-m eldobta a VGA drivert kernelfrissítésekkor, aztán 3 perc alat újra felhúztam parancssorból...
Egyetlen bajom, hogy utoljára SuSE alatt tudtam TV-ből felvenni, mert valamiért hangot nem vesz sehogy sem, egyik program sem... Azaz most már tartok ott, hogy mencoder-es felvétel közben van hang a hangszórón, de hogy még uncompressed-ben sem kódolja bele a videóba...
...viszont Winnyózon utoljára XP32 alatt működött a TV tunrerem, szóval még így is jobban járok Ubival, meg aztán, már évek óta nem fordult meg a fejemben a"vírus" szó.És hát kíváncsian várom az új dögöt, remélem a HAL-talanság miatt nem lesznek komolyabb bajaim...
-
szablya
aktív tag
Részemről 9.10, Koala... a 10.04 csak szívás volt, a 10.10-et még nem próbáltam, majd lesz az is

-
Lenry
félisten
szerintem?
Archbár most, hogy így jobban belegondolok, akkor ez is messze áll a "telepítesz, és önfeledten használhatod" kategóriától, de nem azért, mert bugos, hanem mert k*rvára fapad az elején.
de ha egyszer összerakod, örök és elpusztíthatatlan barátod lesz.és a rolling release rendszer miatt nincsenek verziós problémák sem
-
>-48-<
aktív tag
Nagyon jó cikk lett! Köszi!

Hát úgy tűnik szerencsésnek mondhatom magam.
Kb. egy éve álltam át winről (több év xp kevéske vista) ubuntura (9.10) nulla linux ismerettel. A sebességbe a letisztultságba rögtön belehabarodtam.
Egyetlen bajom volt csak a kezdetekben vele: a network manager nem akart játszani a pppoe netemmel (digi kábel), de ezt viszonylag könnyen sikerült orvosolni. Mivel semmit nem tudtam a linuxról (most sem studok sokkal többet), hát teljes egészében a grafikus felületre támaszkodtam és minden egyértelmű volt számomra benne. Lehet én vagyok félrehuzalozva, de fegyverrel sem lehetne winhez visszakergetni (bár a 7-et nem próbáltam). Mivel teljesen átlag felhasználó vagyok, nekem netezni, filmezni, szövegszerkeszteni és a telefonomat cseszegetni kell a gép (főleg, hogy a telefonom volt az első "linux" élményem) és erre nekem több mint tökéletes. Azóta már 10.4 van fent fő rendszerként (mellette meg egy BT4 hogy valamit azért tanuljak is a rendszerről).
Szóval szvsz hibák minden rendszerben vannak de részemről úgy érzem, hogy a linuxban a hibák javítása is sokkal könnyebb mint az Ablakok Os-ben.
-
floatr
veterán
Az eddigi tapasztalataim alapján ha Ubuntu, akkor leginkább Gnome, esetleg XFCE. Tudtommal az LXDE, és a KDE sem az a "mainstream", így azokkal az átlagosnál néha több a szívás. A skype legjobban a Pulse-t szereti, előtte nekem is csak a bajom volt vele.
A Xubuntu nekem nagyon tetszett, pláne hogy a GTK-s alkalmazások sokkal reszponzívabbak voltak, mint Gnome alatt. Egy dolog viszont nagyon hiányzott a mindennapi melómhoz, a gvfs és a ráépülő alkalmazások.
-
floatr
veterán
Jó kérdés, nekem eddig hála égnek sosem kellett ezzel foglalkoznom, de ebben a topicban talán kapsz választ
-
rtom
senior tag
Én a 10.10-es lubuntut próbáltam ki (csakis desktop userként), mivel a 9.10 miniből épített LXDE-s rendszerem 1 évig jól működött, de kevés sikerrel. A Skype-ot nem bírtam haverságra bírni az ALSA-val, több óra alsamixer keverés után sem; a panelbeállítások nem maradtak meg; az LXDE-conky utálat továbbra is fennáll (kattantás a desktopra és conky már el is tűnt, régóta ismert problémája ez a pcmanfm-nek); brasero írásnál segfault; de legjobban az akasztott ki, hogy kedvenc média lejátszómat svn-ből kellett forgatni, mivel maverick-hez még nem csináltak XBMC csomagot. Szóval megyek vissza 10.04-re, most xubuntu lesz (nincs már kedvem bohóckodni a miniből építkezéssel).
-
GZoli7
senior tag
És vajon a proxyt, hogyan kell beállítani, hogy működjön is?
-
floatr
veterán
válasz
Mindreader
üzenetére
Munkaállomásnak használom, és az egyszerűség az egyik kulcsszó

Az ubuntu után kipróbáltam a susét, meg a fedorát, de a csomagkezelés annyira nem állt kézre, hogy vladival már volt egy kisebb "nagyobb a füstje mint a lángja" vitám is emiatt.Vicces mindenesetre látni magamon azt, hogy az edgy-nél simán be tudtam vállalni egy hónapnyi önszívatást a win után átszokni, de ugyanezt már kicsit nyűg lenne felvállalni a fedora/suse esetében. Lehet h a korral jár
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szervernek inkább debiant használok, illetve a partner cégek is ezt részesítik előnyben.
-
Mindreader
tag
Neked miért nem jönnek be az RPM alapú disztribúciók?
Én Ubuntut- használtam eddig, aztán nemrég kipróbáltam a Fedorát, és meg kell mondjam soha még ilyen egyszerűen és jól beállítható Linux disztribúcióval nem volt még előtte dolgom. Bár én elsősorban adatbázis szervernek használom, szóval valószínűleg nem egy a felhasználási területünk.
-
floatr
veterán
Igen, leginkább az a bosszantó ebben az egészben, hogy lehetne sokkal gördülékenyebb az ilyen hülyeségek nélkül, és tényleg lehetne egy erős desktop rendszer. Odahaza néha a család odaül "farmozni" a laposhoz, és én voltam meglepődve, hogy gond nélkül váltanak workspace-t. (mondom: micsinálsz? Mit-mit, átváltottam egy üres asztalra. De honnét tudod, hogy lehet? Hát itt van ez a bizbasz, amit te is szoktál bökködni...
)Ez az evolution-ös történet is érdekes, mert korábban csak intraneten használtam IMAP-el, aztán elvileg lett neki MAPI-támogatása is, meg OWA-alapú interfésze. Utóbbit gondolom amiatt piszkálták meg, hogy működjön az újabb szerverekkel, de elég jól jött, hogy minden trükközés nélkül ment oda-vissza a levelezés fix IP (stb) nélkül kívülről.
A sajnálatos, hogy ez a hiba (és más apróbbak) megint csak a bubira jellemzők, miközben a fedora, de még a debian testing/LMDE is mentes ettől a hibától (is). Ráadásul hónapok óta vacakolnak most is, ezzel is.(#2) lapa egyedül amiatt írtam ezt az egészet, mert egy szakmabelinek a legtöbb esetben evidencia az, ami egy mezei hómjúzernek áthatolhatatlan akadály, és valóban megkönnyebbülés lesz neki kiperkálni a win7 árát. Bár nemrég épp win7-nél futottam bele egy olyan baromságba, hogy fogtam a fejem, miután sikerült rájönni a hiba okára.
Bosszantó apróságok, amik miatt a laikusok elfordulnak, illetve a ms/apple pártiak jókat szórakoznak, és néha joggal.Az például milyen őrület, hogy egy live CD/DVD tudja kezelni a broadcom wifit, de telepítéskor kihagyja a drivert, mert annyira nagyon zárt, hogy hujjujuj. Máshol említettem, hogy egy ismerősöm angliai rokona hazautaztatta a lapost, mert náluk már vezetékes net nincs is, de annyira azért akarta a bubit, hogy csak emiatt ne vegyen egyből meg egy oem wint. Persze a probléma megoldása egyszerű, de miért nem out-of-the-box???
-
lapa
veterán
szerintem először is boldog vagyok, hogy én ennél sokkal kevesebbet szívtam. mondjuk én relatíve minimalista vagyok, bár ez igencsak relatív.
az intrepid nekem is "tényleg ott vagyunk" volt, kitűnő rendszer. szerencsére a karmic (másik gép) teszt legelején egyszer csak magától bezáródott a nautilus ablak, ott annak vége lett, mint a botnak, nem ig görcsiztem vele.
mivel fájni nem fájt semmi (elterjedt üzletinoti-hardverrel...) a következő a 10.04 volt és maradt, mint fő rencör.
evolution nálam megy a levesbe mindig, thunderbird van. exchange-et bottal se piszkálok többet. rythmbox dettó, winén fut a jól megérdemelt wines zenegép (ultraplayer).
ez a Meerkat dolog se hat meg különösen, második gépre meg melósgépre toltam csak föl.
fogd fel úgy, hogy az út a cél. mit tudnál a rendszerről, ha minden élből ment volna?
egyébként ez Gizikének még nem az. úgy lehet az, hogy valaki összecsinálja neki. akkor viszont az lesz és sokáig az is maradhat. szerintem.
-
eddie17
addikt
Ahogy írtad alapból a rendszer tényleg meglepően jó lett, megy minden elsőre.
Amióta próbálkozok vele (7.04) most először van, hogy szenvedés nélkül mennek a számomra fontos dolgok.
Levelezést nem használok, erről nincs tapasztalatom.
Zenének meg megelégedtem a Ritmusdobozzal.
Már csak a végleges uTorrent-et várom.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Pánik a memóriapiacon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Horgász topik
- Vicces képek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Felraktam a Mint 10 RC-t állandóba, ami ugye a Maverickre épül. Beállítottam a noti típusomra jellemző egyedi kínokat, azóta semmi. Ezt úgy értem, hogy megy, frissítget, minden szép és jó. És ez már baromira zavar!
), és arra be lehet lőni egy Linuxot.

Egyetlen bajom volt csak a kezdetekben vele: a network manager nem akart játszani a pppoe netemmel (digi kábel), de ezt viszonylag könnyen sikerült orvosolni. Mivel semmit nem tudtam a linuxról (most sem studok sokkal többet), hát teljes egészében a grafikus felületre támaszkodtam és minden egyértelmű volt számomra benne. Lehet én vagyok félrehuzalozva, de fegyverrel sem lehetne winhez visszakergetni (bár a 7-et nem próbáltam). Mivel teljesen átlag felhasználó vagyok, nekem netezni, filmezni, szövegszerkeszteni és a telefonomat cseszegetni kell a gép (főleg, hogy a telefonom volt az első "linux" élményem) és erre nekem több mint tökéletes. Azóta már 10.4 van fent fő rendszerként (mellette meg egy BT4 hogy valamit azért tanuljak is a rendszerről).
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)