- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
Új hozzászólás Aktív témák
-
atleet_m
újonc
Sziasztok!
Tudom, nem mai a cikk, de problémám van:
a C103 és C104 kondenzátor értéke kellene nekem. Tud valaki segíteni?
Köszi előre is.
-
mufi
senior tag
Sziasztok,
remélem annak ellenére, hogy rég nem írt senki, a topik nem halt ki
Én nemrég vettem kb ötven rugóért egy ilyen rendszert és szeretném egy kicsit felturbózni, ha lehetne megoldani, hogy hangosabb legyen és minőségesebb hangja is legyen. Ha lenne pénzem komolyabb összeállításra, nyilvánvalóan nem ide írnék...
Szóval, úgy nézegettem, hogy a komponensek 3o ezer körül vannak, csak az a baj, hogy nekem nincsenek cinezőm, stb, meg nem is értek hozzá, kolbász újjaim vannak...úgy számolom, hogy ha megcsinálnám a tuningot, meg vennék hangkártyát, akkor kb 1oo ezer körül lenne a kiadott pénz mennyisége, amiért már gondolom komolyabb motyót is lehet venni (de ha egyszer nincs rakáson a pénz...így meg olyan lenne mint egy malapersely) amire majd máskor kitérek....
Szóval aki esetleg tudna tanácsod adni, segíteni, az írjon már
-
6TomTom9
csendes tag
válasz
Ramachandra #109 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! sokat segített! Amint kész, szólok, hogy milyen lett
-
PrinceHerceg
őstag
válasz
Blindmouse #55 üzenetére
tudod mi a legfőbb baj a h.sz-edben összehordott tudással?
Megsúgom... hogy nem voltál ott "bevetés" alatt, mert ha hallottad volna amit a hangszett produkál, pl: kimondottan a mély alig felpiszkálva, nem csak a száraz részt nyomnád, de megtanulnád hogy előbb higgy a fülednek mint a papíron leírtaknak, ami szvsz tipikus mérnők baki.
Én Magam is abban a szerencsés helyzetben voltam hogy átérezhettem a rendszer átütő erejét, és komolyan mondom ördögien szólt a motyó és itt nem feltétlenül a JBL szatokra célzok, pedig Nekem is volt ilyen Logitech szettem, de ez nem túlszárnyalta, hanem megalázta, semmi kétség...
A hangkari is ég és föld változásra, mivel fülest is vittem és ott is sokkal több részlet, és végső soron élet volt a MOD után a vasban!
Szóval csak okosan a sok marhasággal...
U.i: most kissé nagyon irigy vagyok ám az nemesített cinemádra
-
Bubuverke
csendes tag
hello mindenkinek!
mint fentebb írtam, van 2 logitech z-5500 a házban
és a régebbi a pc-re van kötve, amit szeretnék is feltuningolni, de egyenlőre idő hiányában kénytelen vagyok elhalasztani, a lényeg:
hol találtatok modding leírást a creative x-fi titanium pcie kártyához? ugyanis a pc-ben ilyen kártyával hajtom, és ha már a logi átmegy egy kisebb tuningon, akkor a hangkártyát is érdemes lenne -
Knight666
aktív tag
Felvetődött bennem két kérdés, hátha tudtok válaszolni:
Van egy SB Audigy hangkártyám, amin az analóg kimenetet használom. Az a gondom vele, hogy ki- és bekapcsolásnál egy elég csúnya csúcsot tol ki magából, amitől pattan a hangszóró. Lehet ezen valahogy a PC-n belül segíteni? A másik, ami eszembe jutott, hogy érdemes-e hozzányúlni a kártyához minőségjavítási céllal. -
nekem is ez van moddolva. nagyon meg vagyok vele elégedve! előtte az xtreme gamer fatality pro volt, szintén moddolva.
ezen kívül próbáltam még a listáról az m-audio 1010LT-t, de nem tetszett. bár szép tiszta hangja van, de szerintem teljesen lapos, élettelen. meg az inkább keverni jó (én meg csak kavarok).
nem gondolom, hogy magától értetődik a drágább kártyáknál a különbség! 1-2 euróval drágább kondikat meg opampokat ráraknak és hirtelen dulpájára, triplájára ugrik a kártya ára, indokolatlanul.
-
tajcsi
őstag
-
tajcsi
őstag
válasz
Ramachandra #130 üzenetére
Pl ilyen?
-
Ramachandra
csendes tag
Az SB Titanium a legjobb célpont, KB 100€ alatt kihozható a komplett mod-al együtt. Nem volt soha Xonar a közelemben, és biztos van amiben jobban helyt áll, viszont nincs ilyen jó az órajele, és a Nichicon FG is egy kategóriával lejjebb sorolható az Elna Silmic II,Cerafine-el szemben. Egy görög írta nekem aki végigcsinálta a komplett modot az ExtremeMusic-on, hogy nem cserélné el a kártyáját a haverja Xonar-jára.Típust nem említett, főleg a jobb tér érzését dicsérte.
Ez tényleg jó kis videó.
Élőben picit rosszabb a helyzet a JBL-ek javára.
-
tajcsi
őstag
Most nézem milyen vacak a hangzása a Z5500-nak....Ki kell hoznom belőle amit lehet ha nincs zsé jobbra..
http://www.youtube.com/watch?v=dXk3I8LxOz8
-
tajcsi
őstag
válasz
Ramachandra #119 üzenetére
Értem. De a Xonarból is van több fajta. Te melyiket ajánlanád? Sok helyen láttam már módosítotthngkártyákat, amelyek pl sok Xonar-nál jobbak, legalábbis erről számolnak be akik megcsinálták a moddingot rajta. Esetleg ilyet tudnál e ajánlani? Olcsó kártya+kis ráfektetés és Xonar minőség?
-
Ramachandra
csendes tag
A Z-5500 digitális vs. analóg kimenetről rengeteg találatot hoz fel a Google ott meg találod a választ, de tömören a jobb hangkártyákkal az analóg bemenetet találták a jobbnak.
Ne menjünk bele a Z-5500 vs Stereó erősítőbe. Józan logikám azt diktálja hogy minőségi audió (zene) kell eldönteni a rendszer maximum mit tud nem pedig a jelveszteségesen csomagolt filmek, átlagos játékok a mérce.
-
a meggyőzéesre való 0%-os vágy mellett:
kb 3 hónapig próbálgattam oda-vissza a digitális ill. az analóg hangot a z5500-on. több forrásból is. wd tv live-ról optikai kábelen és a gépemről media player classic által küldött digit jellel (spdif). a tapasztalatom az, hogy az analógon kiküldött jel egyértelműen jobb.
-
válasz
Ramachandra #124 üzenetére
azért érzed ezt, mert félreérted amit írok.
nem az volt a kérdés, hogy mp3 vs flac, hanem digitális vs. analóg kimenettel összekötni a PC-t a z5500-zal.
gyakorlatilag a "veszteségmentes" zene CD-ig biztosan az optikai összeköttetés a jobb (nem véletlenül volt annyi meg annyi asztali cd lejátszón optikai kimenet és az erősítőkön pedig a bemenet), a flac pedig jellemzően ezt a szintet éri el, csak persze sokkal jobb veszteségmentes tömörítéssel (mmint a CD-hez képest veszteségmentes).A Z-5500-nak a játékok, filmek alatt nyújtott teljesítménye nem lehet a mérvadó, sokan hallgatnak zenét rajta.
ne haragudj, de ez baromság. pont, hogy a filmek és játékok alatti teljesítménye a mérvadó. aki elsősorban zenehallgatásra vesz pc-hangszórót (mert a z5500 azért mégiscsak inkább az, házimozi kategóriában csak a belépőszintet érni el), az vehet egy sokkal jobb kétcsatornás rendszert. a netes kritikát többsége azzal zár, hogy zenehallgatásra egy-egy feleennyibe kerülő sztereó rendszer jobb.
az LPCM-et én említettem, mint olyan megoldást ami veszteségmentes digitális átvitel forrástól az egyetlen analóg erősítőig.
-
Ramachandra
csendes tag
Úgy érzem csak ismételni tudnám magam.
Ha jobban szereted a jelveszteséges mp3 tömörítést szíved joga, én már megbántam, hogy régebben gyengébb minőséggel beértem miután külső DAC-okat kezdtem használni.
A Z-5500-nak a játékok, filmek alatt nyújtott teljesítménye nem lehet a mérvadó, sokan hallgatnak zenét rajta.
Az LPCM-et sehol nem említettem.
-
válasz
Ramachandra #122 üzenetére
úgy érzem kicsit sok mindent összemosol. vegyünk valós élethelyzeteket:
sztereó zene:
320 kbps mp3 - ezt az spdif elvileg veszteségmentesen átviszi (azt én se tudom, hogy van-e ilyenkor resampling, és ha igen, hogyan, de ez teljesen digitálisan megy, elvileg nem kéne különbségnek lennie a hangkártyák között - de itt esetleg el tudom képzelni, hogy némelyik digitális chip jobb eljárásokat használ) analóg konverzió itt nincs.flac - itt esetleg el tudom képzelni, hogy bizonyos esetekben az analóg jobb, de ha végignézed a flac kínálatot a legtöbb eleve 44,1 kHz-en van mintavételezve [96kHz felettit hirtelen nem is találtam] (mellesleg ebből is PCM jel lesz még digitálisan, még mielőtt eljutna a DAC-okhoz), itt el tudom képzelni, hogy ez a PCM jel információ-gazdagabb, mint amit az SPDIF átenged. (cserébe többször konvertálsz digitálisról analógra is vissza, és minden alkalommal, amikor analóg formában van a jel, akkor összeszed valami zavart - minél minőségibb alkatrészekkel, kábelekkel dolgozik az ember, annál kevesebbet persze)
filmek, 5.1-es zene:
egyelőre nem jellemző a DTS-HD meg a Dolby TrueHD, ezeknél kb. ugyanaz a helyzet, mint a flac-nál (ugye az, hogy 6nál több csatornát is szállítanak az indifferens, mivel a z5500 6 csatornás)DTS, DD forrás: ez bithelyesen egy-az-egyben átmegy a z5500-hoz, itt az SPDIF-nél jobb nincs.
játék:
itt függetlenül attól, hogy sztereó, vagy többcsatornás a játék a helyzet gyakorlatilag ugyanaz, mint a sztereó zenénél: a forrás minősége teheti kérdésessé, hogy jobb-e az analóg. jellemzően sajnos a játékoknál a hely többet számít és amúgy is több apró hangfoszlányból áll össze egy játékbeli pillanat, ezért nem szokták túl jó minőségben csatolni a hangfájlokat (legfeljebb a háttérzenét, de az se jobb sose a 320kb/s-es mp3-nál)
még egyszer, azt el tudom képzelni hogy egy csúcs hangkártya szebb hangot állít elő, de akkor azt a digitális kimenetén is tudnia kell (feltételezve, hogy a két kimenet áramkörileg csak a DAC-okban különbözik)
az megint más kérdés, hogy egy nagyon profi hangkártyában akár a z5500-nál is jobb DAC-ok lehetnek és akkor érdemes kihagyni a linkelt kábellel z5500 vezérlőegységét teljesen, de ez már sztem az a pont, ahol eleve nem a z5500-ra kell építeni.
"Abban teljesen egyet értek a full analóg lenne a tuti."
Nem, nem értünk egyet, mivel a forrásod eleve digitális, a végig tömörítetlen digitális átvitel lenne a tuti az utolsó állomásig, ahol kiváló minőségű analóg konvertálással menne a hangszórókhoz. ehhez áll most a legközelebb a multichannel LPCM átivtel a hdmi-n az erősítőig. (sőt elméletileg az lenne a legjobb, ha magában a hangszóróban lenne a kiváló DAC konverter és erősítés, de azért ez már overkill).
mint írtam korábban, egy diszkrét hangkártyának persze lehetnek más előnyei (EAX, egyéb utasításkészletek, x-ram, de ezek egy része nem a jobb hangminőséget biztosítja, másik része pedig csak bizonyos esetekben használható) én ezeknél is a digitális kimenetet használnám.
abban egyetértünk, hogy - bár nem próbáltam sajnos élőben, de papíron egy dts connect-et támogató PCI express-es xonar jó választás lehet, de biztos, hogy digitális kimenetét használnám.
plusz pénzt viszont nem adnék ki most rá, mert annyi pluszt nem hozna ár/érték arányban az ALC889-es chip-hez képest végeredményben, mint pl. a z5500 alkatrészeinek cseréje, vagy egy hdmi-es rendszerre váltás, szerintem. -
Ramachandra
csendes tag
Nem a műanyag csatlakozóra gondoltam, az semmit nem kavar.
Vevő chip-ek között van hangzásbeli különbség, az audió fórumokon foglalkoznak vele, de tapasztaltam magam is. Ebből kifolyólag merem feltételezni az adó sem különb aztán, hogy ez szoftver vagy hardware okra vezethető e vissza meghagyom vitára azoknak akik értenek a témához. Egyáltalán nem elhanyagolható a chip-ek energiaellátása sem. Vagy például ugyan azt az áramkört újraépítettem drágább alkatrészekből az optikai-coax jelátalakítóban amiről a külső DAC-okat hajtom és igen észrevehető különbség amit eredményez. Hasonló dolgot tapasztaltam DAC digitális részén is.
Ha nem lenne különbség Flac és Mp3 között akkor nem is értem miért gyűjtötte az az első rendszert tulajdonosa a Flac formátumú zenéket lelkesen. Az tény, hogy csak mert jelveszteség nélküli formátumban van a felvétel nem garancia semmire. Olyan eset ez mint a moziba telefonnal felvett DVD formátumú premier film torrent.
Ha feljebb mész eszközök terén a jó minőségű Flac vitathatatlanul a jövő az MP3-al szemben.
Összesen két személyt ismerek személyesen aki Z5500-at használ és már kezdetek óta analóg bemenetet preferálják, és itt a fórum elején is van aki pont ezt említi a hozzászólásában.
Nem mentem bele a rendszer miként kezeli a digitális adatokat de az SPDIF max 24bit 192kHz-et tud átpréselni a vezetéken tömörítetlenül és sok hangkártya megáll a 96kHz-nél (valószínű ez a rendszer is) amin egyszerre 6 csatorna osztozik. Kérdés mit tud a tömörítés, de ki lehet találni nem egy nagy szám a végeredmény. A panelen található két ADC CS5351-KZZ tud csatornánként 24bit 192kHz-et a harmadiknak a számát nem tudtam leolvasni a fotóról, de gondolom ezek után fölösleges is.
Abban teljesen egyet értek a full analóg lenne a tuti. Gondolkodtam is egy ideig egy egyszerű minimalista vezérlőpanelt építeni, csak akkor búcsút lehet inteni néhány kényelmes funkciónak is. Kábel már most is létezik amivel megoldható.
-
korábban mindenhol ahol LPCM-et írtam, oda a multichannel LPCM-re gondoltam; ahol PCM-et, oda a sima sztereó LPCM-et értettem.
-
válasz
Ramachandra #117 üzenetére
"Az alaplapinál az SB hangkártyáknak jobb a digitális kimenete"
a kimenete biztos nem. (ugyanazt a kínai műanyagcsatit veszik mindenhol
)
a különböző utasításkészletek vagy miknek nevezik ezeket a hangkártyákban persze lehet jobb (EAX és társai. de ehhez a proginak/játéknak is kell tudnia ezeket használni -vannak ilyenek, nem azért mondom)"Ha valaki azt gondolja digitális jelnek minden mindegy az egy tévedés"
ezt fejtsd ki légy szíves, mert ennek mentén szépen eljutunk a "szebb képű" aranyozott hdmi, illetve "jobb hangú" aranyozott optikai csatlakozókig"jelveszteséges DTS"
a jelveszteséges DTS jobb, mint 320kb/s-es mp3. jó lenne, ha a z5500 (akár átalakítás után is) annyira profi lenne, hogy hatalmas különbségek lennének egy profin masterelt 320-as mp3 és egy ugyanolyan profin masterelt flac között, de sajnos nincs igazi különbség. és egyébként is egyre kevesebb a jól masterelt hanganyag. btw. a játékban magában is tömörített hangfájlokat használnak, és a filmek 90+%-ban is eleve DTS a legjobb kódolás, tehát a forrásnál jobb hangminőséget úgy sem lesz (persze lehet, hogy úgy hallod valami funkciónak köszönhetően jobb lett, de igazából ez pont, hogy nem javít a hangtisztaságon)."Úgy emlékszem az alap ExtremeMusic már alkalmasabb pláne zenélni a rendszerrel mint a digitális összeköttetés."
és hogy? lehetnek benne mindenféle forrásjavító elektronikák, equalizer-ek és persze lehet ezeket szeretni, csak éppen a forrástól kerülsz távolabb. mint írtam a z5500 így is-úgy is digitalizálni fogja a jelet, ezért hiába jobbak a D/A konverterei az ExtremeMusic-nak, a z5500 ezt az előnyt pont lenyeli. ha az ExtremeMusic hangja z5500-on jobban tetszik analóg kapcsolaton, mint egy alaplapi digitálison, akkor legalább ugyanolyan jó lenne az ExtremeMusic digitálison.
az analóg jel csak akkor lehet jobb, ha nincs menet közben sehol digitalizálva, a z5500-zal viszont ez nem megoldható.
azon lehet vitatkozni, hogy alaplapi digitális kimenetnél jobb digitális kimenetű hangkártyát venni, de sztem érdemesebb az utolsó D/A átalakításnál jó erősítőt használni (itt aztán milliós nagyságrendekig el lehet menni)
[btw. minden tiszteletem a cikkért, én is kíváncsi vagyok, mennyire lenne más a hangja a gyárihoz képest]
-
Ramachandra
csendes tag
Hogy meddig érdemes elmenni az egy jó kérdés. Alap rendszernek egy módosítatlan SB Titanium talán a csúcs amit tud, viszont egy módosított Z-5500-nak egy PCI-Express Xonar jobb választás.
Az RMAA programot használják hangkártyákat, audió eszközöket tesztelgetni. Sajnos a száraz adatok csak az érem egyik oldala.
-
nem fogom idemásolni a wikipedia-t, de a lényeg az, hogy a számítógépben ugye digitális formában van jelen a hang, amikor a hangkártya kinyomja a jack kimenetekre, akkor analóg lesz belőle. amikor a z5500-ba beérkezik a jel, akkor az digitalizálja azt, elvégzi a kis varázsát rajta (ezt én se tudom már részletesen), aztán megint analóggá konvertálódik a jel és az analóg áramkörök elvégzik az erősítés utolsó fázisait és kimegy a hangszórókhoz.
ebben a folyamatban van egy D/A/D szakasz tök fölöslegesen, amely során csak veszteség lép fel + pont az analóg jelként utazik a hang (és szedi össze jeleket). [a legvégén az analóg szakasz már kikerülhetetlen, vagy minden hangszóróba kéne egy külön erősítő, áramforrás stb.]erre van a digitális kimenet, amivel a gépedből a hang az erősítőig digitálisan utazik (alapesetben CD minőségben, sztereóban, ez a PCM jel [egyszerűsítek], ami mehet optikai kábelen, vagy egy sima drótpáron) (tudástár)
ezeken a kimeneteken 2-nél több csatornát csak valamilyen (ideálisan veszteségmentes) digitális tömörítéssel lehet átvinni, ez pl. a Dolby Digital (emlegetik ac3-ként is), vagy a DTS (2,5-3szor nagyobb adatmennyiséget visz át); mindkettő 5.1 csatornát tud belecsomagolni a PCM jelbe [természetesen az erősítőnek is kell tudnia kikódolni ezeket]. van a DD-nak és a DTS-nek is újabb, jobb minőségű, még több csatornás verziója, de ezeket a z5500 nem támogatja (és sajnos az "utód" z906 sem), de wikipedia szépen összeszedi őket. (aac is tud több csatornát, de a z5500 azt sem eszi, úgyhogy abba se mentem bele soha)
dts és dd jeleket a hangkártyák jellemzően se sw-esen, se hw-esen nem tudnak bekódolni. amíg filmet nézel, addig ez nem probléma, mert ott előre el vannak készítve a hangsávok (már amelyikben van 5.1), de játékoknál real-time/on-the-fly áll elő a többcsatornás hang, tehát ott és akkor kell tudni bekódolni a hangot, DD-t a DDL (Dolby Digital Live), DTS-t a DTS-Connect állít elő (azaz ezt kell tudnia egy hangkártyának, hogy 5.1 játsszál a z5500-on digitális kimenettel), [a DDL-nek , meg a DTSc-nek is vannak egyéb parasztvakításai, de ezeket hagyjuk].
mint fent is írtam, ezek a szabványok nem épp a legfrisebbek, ahogy a z5500 is elég régi konstrukció (még ha az analóg felét 1-2szer ráncfelvarrták/olcsósították is, digitális képességei mindegyik generációnak csont ugyanazok).
ehhez képest az újabb hdmi szabvány támogatja 2-nél több csatorna átvitelét is PCM-ként (ez az LPCM) [amellett, hogy a DTS, DTS ES, Dolby True HD stb. nyalánkságok is átfutnak rajta]. hdmi ugye a VGA kártyán van, ezért az újabb videokártyákban már van lehetőség arra, hogy a hangkártya digitális jelét (vagy magán a VGA-n van hang-chip) kirakják a hdmi kimenetre, a filmeknél maradhatnak a fenti DTS és Dolby leszármazottak, amik előre le vannak keverve, játékoknál pedig a tömörítetlen kb. csatornánként 1 CD csatorna minőségű hang megy ki. (nem tudom fejből, de minimum 7.1-et tud, de lehet 13.1-et is, kit érdekel, ha úgy is max 7.1-es rendszereket épít otthon normális ember, és játék sincs, ami 7.1-nél többet támogatna).
természetesen itt is kell a másik oldalra egy olyan erősítő, ami érti a 7.1-es LPCM jelet (és a Dolby-kat és a DTS-eket).
az LPCM-ben az a jó számítógépen, hogyha holnapután kijön egy új 7.1-es szabvány és innentől kezdve minden film azzal érkezik, de az erősítőd nem támogatja, akkor a gépen kitömöríted a hangot szoftveresen a filmlejátszó progi codec-jével (ahogy a képet az xvid codec szedi ki az avi-ból/mp4-ből) és minőségromlás nélkül (kis plusz CPU használatárt cserébe) kimegy a 7.1-es jel az erősítőre.amennyire körülnéztem pár hónapja csak az Onkyo-nak volt olyan kompakt szettje, amiben van LPCM támogatású hdmi bemenet. [sőt 4 hdmi bemenete is van, hogy több forrást is tudjon kezelni és hdmi kimenete is, hiszen az aktív bemenet képét valahogy a kijelzőre is el kell juttatni - fordítva nem működne, tehát ha a tv-ből jönne a hdmi az erősítőhöz, mert hdmi 2 irányú és előre megbeszélik a ketyerék, hogy csak olyan hangkódolást használnak, amit mindketten értenek, mivel a tv-k sztereók, nem fogják ismerni az LPCM-et, így a VGA kártya se lesz hajlandó kiadni azt]
a fentiek elég vázlatosak (és így is milyen hosszú...), helyenként akár pontatlanok is kicsit -- alapvetően nem értek ehhez, csak ami a felhasználáshoz kellett --, ha valaki érez késztetést javítgassa ki, és akkor kimehet akár ez is a tudástárba.
-
Ramachandra
csendes tag
Az alaplapinál az SB hangkártyáknak jobb a digitális kimenete. Ha valaki azt gondolja digitális jelnek minden mindegy az egy tévedés. Elég gyengécske hangkártya lehet az amit a Z-5500 leköröz a jelveszteséges DTS-el. Úgy emlékszem az alap ExtremeMusic már alkalmasabb pláne zenélni a rendszerrel mint a digitális összeköttetés.
-
"Igy tudom kb meddig menjek el a hangkartya beszerzesevel."
használd a digitális bemenetet inkább, sokkal több értelme van. amíg játszani nem akarsz surround-ban, addig az alaplapi optikai/rca kimenetnél jobb jelet nem tudsz küldeni a gépből a z5500-ra. ha kell a surround a játékoknál, akkor is inkább egy DTS connect képes hangkártyát/alaplapot ajánlok z5500-hoz. (utóbbit használom most).
de ha most kezdenék egy kompakt szettet összeállítani még ebben a nagyságrendben, akkor tuti inkább egy lpcm-et támogató hdmi bemenetes onkyo erősítő+szatelit+mélyláda szettet vennék (~100ezer Ft körül vannak) és egy LPCM képes HDMI-s VGA-t (kb 2 éve hdmi-s kártyák ilyenek, feltételezem a többségnek azért ilyen van). szerintem most ez a jövő iránya, ha számítógépet akarsz multimédia központnak használni.
-
tajcsi
őstag
válasz
Ramachandra #111 üzenetére
Mondjuk ezt elfelejtettem megkerdezni de koszi a valaszt! Igy tudom kb meddig menjek el a hangkartya beszerzesevel. De mindenkeppen szeretnem modositani a cuccot. Van egy kerdesem. Vagyis ketto. Hogyan tudnam lemerni a dinamikatartomanyt ilyen elotte utana peldanak felhasznalva es, van e arban hasonlo olyan kompakt rendszer ami jobb a z5500nal?
-
válasz
Ramachandra #112 üzenetére
Természetesen külön szakma is, de azért elég triviális, hogy ekkora frekvanciatartományt csak stúdióeszközökkel lehet rögzíteni. 1 cm-es és kisebb mikrofonokkal nem is érdemes próbálkozni.
-
Ramachandra
csendes tag
Ez pedig egy okostelefonos kísérlet. Basszus gyakorlatilag nem létezik, pedig a mélynyomó elé tartottam a telefont. Headset-es is volt és utána fel is hagytam az egésszel. A jó felvétel készítése egy külön szakma.
-
Ramachandra
csendes tag
Van egy rövid felvételem a rendszerről. Nem tudom ez kedvcsinálólag, vagy elijesztőjen hat mert egy olcsó fényképezővel vettem fel, és torz-csattogós.
A hangkártya egy módosított SB Titanium ami kihozza a maximumot a rendszerből de felette már nem tud többet nyújtani, legalább is nem tapasztaltam már semmi javulást egy határozottan jobb külső DAC-ra kötve. Viszonylag alacsony a hangerő a felvétel alatt.
-
tajcsi
őstag
Mi lenne, ha csak az elektronika részét küldeném el valakinek? Tényleg kiváncsi vagyok a moddra, meg hogy utána milyen változás lesz. Hozzáteszem, befejeztem a zeneiskolát, a felvételin pedig maximum pontszámom volt, tehát elég jó a hallásom, meg ugye csiszoltak is rajta, ugyhogy szerintem ha van észreveszem a változást
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
6TomTom9 #108 üzenetére
Hangkártyát tényleg megérné cserélni. Esetleg kicsit áthegeszteni, aztán nyilván nem lesz belőle paripa, mégis szórakozni kitűnő.
A 2 utas hangfal ajánlott vagy akár full range hangszórókban is látok fantáziát. A JBL-ek alapjában véve nagyon jó hírnévnek örvendenek. Sajnos ötletem sincs menyire könnyű vagy nehéz hozzájuk jutni és konkrét típusokról is valaki okosabbtól kell tanács.
Ha kísérletező kedvű vagy a panelen található 1db OpAmp helyére beforraszthatsz egy adaptert amiben több féle DIP8 műveleti erősítőt is ki tudsz próbálni. Ha nem akkor OPA1602AID esetleg OPA1612AID ra cserélheted. Így most nem emlékszem a rendszerben lévő JRC4565-től mit lehet várni hangzás terén, és egyéb tapasztalat alapján úgy gondolom bármit, kivéve csodát.
A kisebb elektrolit kondenzátorokat ugyan olyan kapcitásura cserélheted, és nyugodtan mehet 50V-os mindenhova, ha csak nincs olyan pozíció ahol nagyobb feszültségre méretezett van. Oda értelem szerűen ugyan olyan vagy nagyobb kell. Típus lehet Nichicon KZ ami szép középtartományt eredményez, vagy ha több basszus kell Elna Silmic II, Cerafine. Az utóbbiak fizikailag méretesebbek és drágábbak is picivel. Ha van polarizálatlan (NP) elektrolit kondenzátor is a panelen lehet hanyagolni, mert ami helyettük jó nem olcsó, ami meg olcsó....
A két fő filter kondit lehet Nichicon FW-re, vagy a drágább (nem ok nélkül) KW-ra. Azért előbb nem árt előkapni a vonalzót és lemérni, hogy hogyan is fér oda a régi helyére.
Szeretném megjegyezni ezt a rendszert konkrétan még élőben nem láttam, amit leírtam elmélet. Viszont ahhoz már elég sokkszor játszottam ilyet, hogy merjem ajánlani.
-
6TomTom9
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Z-2300-asom, és szeretnék javítani a hangján, egy régi Audigy sb live 5.1 hangkarim van hozzá.
Legfőképpen zenét hallgatok. Vegyes stílusban, jóformán csak opera nem fordult meg rajta .Azt tudom, hogy hangkártyát kell cserélnem, nem mai csirke.
Gondolkodtam azon, hogy a szatelliteket lecserélem: milyen hangszórókat javasoltok hozzá?
A harmadik lépésként szívesen hozzányúlok az erősítőhöz, van szerelésben/forrasztásban tapasztalatom, csak nem audio-területen csináltam ezeket. Ebből kifolyólag több segítség kell, mert nem ismerem az erőlködőt és nem tudom, mit cseréljek ki benne.
Olvastam a Z-5500-as átalakítását, nagy kedvet kaptam hozzá, és az olvasottak alapján megéri.
Ki "mer"/tud nekem segíteni? -
Ramachandra
csendes tag
A hangzást nem keverném össze a hangerővel, mert az utóbbi nem változik. A módosítás előtt a basszus torz vibráló bzzz, utána pedig gyors kattanás szerű. Nehéz erről pontosabb jellemzést adni, ha nem tapasztaltál ilyesmit. A változás folyamata jóval összetettebb attól amit leírtam, csak a legszembetűnőbb pontokat emeltem ki. Ha megfordítva haladtam volna kivárva a beégési időket kissé másabb lett volna menetközben a konklúzió, érthető okokból. A végeredményen viszont nem változtat semmit.
A Z-5500 nem véletlenül lett ennyire elterjedt, de mint szinte minden elektronikai holmiban körülöttünk az olcsóság ma a meghatározó szempont. Nem úgy mint a régi Szovjet erősítők amik ugyan azon a futószalagon készültek mint a tank elektronikája, gyakran ugyan abból az alkatrészből is.
Szóval nem csak egyszerűen úgy döntöttem nekem nem jön be pont így a hangzás és kicsit megváltoztatom, mert akkor szinte semmi értelme nem lett volna ezt a cikket megírni, és pontos leírást adni, hogy másoknak reprodukálható legyen, főleg ha a költségét nézem. Ha van egy jó hangkártyád a rendszer a módosítás után már nem akkora akadály, hogy meg is tapasztald azt úgy ahogy van.
A kivitelezést tényleg jobb arra bízni aki jártas a területen és rendes felszerelése van hozzá. Talán idővel felbukkan valaki aki bevállal ilyesmit itt a fórumon. Tőlem már többen is kérdezték, de a nagy távolság miatt nem megoldható.
-
tajcsi
őstag
válasz
Ramachandra #105 üzenetére
``Az új főkondenzátorok hatására a rendszer igazi erőre kap és a basszus most már erőteljesen rúg (tulajdonos megjegyzése: ami eddig szinte teljes mértékben hiányzott!).``
A basszusa mod nélkül is olyan erős, hogy egy 25m2-es szobában ami nem panel, ledümti a falakat. Nem értem hogyan mondhatta valaki, hogy hiányztt a rúgás. Szerintem 50ezerért jobb cuccpt nem lehet találni a piaconn. Én megcsinálnám ezt a moddot, de se szerszámom, sem pedig szakértelmem nincs a dologhoz.
-
Ramachandra
csendes tag
Tegnap sikerült befejeznem egy ismerősömnek a Z-5500-át. Ezt kissé másképp csináltam meg mint a cikkben leírtat. Korábban volt akit érdekelt érdemes-e belefogni ebbe az eredeti hangszórók cseréje nélkül, mert kételkedtek, hogy bármi is hallható.
Itt már kényelmes otthoni körülmények között a kontroll panelben kicseréltem az analóg bemenet kondenzátorait is, és 25V 47uF Elna Silmic valamint 50V 10uF Elna Tonerex-et használtam. Az utóbbi azért fontos mert kicsi a hely és ez még pont fektetve elfér.
Épp, hogy befejeztem és nekiálltam ellenőrizni, hogy működik-e amikor bejött a barátnőm a szobába (zenét tanult, több hangszeren aktívan játszik) és megjegyezte meglepődve milyen s*** hangja van, pedig akkor így egy kis részét már le is tudtam a turbónak. Ekkor kissé elbizonytalanodtam, hogy ezekkel a kis apró szatellitekkel talán nem is éri meg annyira az erőfeszítést mert tényleg nem akarok megbántani senkit de a keserves szó a legtalálóbb jellemezni arra amit hallottam. A hangkártya amire rákötöttem egy módosított X-Fi Titanium, és napokig fejhallgatóval használtam mert biztos akartam lenni minden oké a turbó után, tehát ahhoz viszonyítok. Felvetődött bennem, hogy felhívom az ismerősömet és közlöm, egy hangszórócsere is ésszerű lehet. Aztán visszaemlékezve a korábbi tapasztalatokra és arra, hogy valójában a kontroll panel csak egy kis része az egésznek, idő előttinek tűnt az aggodalom.
Továbbhaladva ez be is igazolódott. Következő lépésben a műveleti erősítőket cseréltem ki a mélynyomóládában és gyógyírként hatott, ekkor már kezdem lelkesebb lenni, mert ez kb. 50%-ot jelent a jobb hangzásban a másik ötvenet a többi alkatrésztől lehet kb. várni. Itt csere áldozatául esett a fő panel alján a csapat (sötétzöld) Mylar film kondenzátor is a 10nF kerámia diszk-kel az élen.
Mivel többen is a rendszer gyenge közép tartományát említették a külföldi fórumokon, úgy döntöttem főleg Nichicon KZ, KG lesz az alapja ennek a módosításnak, hiszen pont ez a tartomány az egyik dicsért erőssége a márkának. Narasim JBL-jei szélesebb hangtartományt fednek le ott nem volt annyira mérvadó, amúgy is ő inkább a basszust hiányolta rajtuk.
A két fő filterkondenzátor még nem érkezett meg amire napokat kellett várni, hogy a végére érjek a procedúrának, és szépen feltette a pontot az i-re.Támadt egy ötletem a rövidebb vezetékekre, ami azért volt lehetséges mert kissé kisebbek a Nichicon FG-k az Elna Denon-tól. Kellet fúrnom a panelba négy lyukat majd műanyag távtartót?? (hex spacer) használtam szintén műanyag csavarokkal.
A rendszer most már kitűnően szól, és nagyon szépen össze érett a hangszórók hangja a mélynyomóládáéval. A Nichicon kondenzátorok ebben a rendszerbe picivel talán jobb választásnak tűnnek az eredeti kis "tejfölös dobozokkal", amik kielégítően szerepelnek és nem látom szükségesnek tőlük mindenképp megszabadulni. Megvan bennük a szükséges tatalék ahhoz, hogy bárkinek ajánljam a módosítást megcsinálni.
Korábban említettem tervezek néhány előtte-utána felvételt készíteni a rendszer hangjáról, de a célra alkalmatlan eszközeim miatt ez a projekt most megbukott.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
Bubuverke #103 üzenetére
Van valami kis eltérés mert ahhoz ami neked van próbáltak kábelt készíteni azok akiknek a kontroll panel kidőlt. Beindítani a rendszert volt valami trükk amit még extra igényelt. Valószínűleg minimális lehet a változtatás, és kétlem a jobb minőség elérése volt a hajtóerő. Csak rájött a Kínai gyártó, hogy majdnem mindent a fő panelre tud ültetni és ezzel spóroltak egy kis $-t a kisebb PCB-n. A másik két verzió egyformának tűnik a kondenzátorokat leszámítva. Elektrolitból a G-Luxon, Su'scon cimborák az alacsony megbízhatóság terén, a kicsit jobb hangminőség esetleg lehetett volna cél, de akkor használhattak volna Audio-grade kondikat is a Su'scon-tól, ami értelmetlen kiadás egy befutott termék esetében. Azt majd még el lehet sütni a Z-XXXX-ben minimális változtatás után a jövőben
-
Bubuverke
csendes tag
válasz
Ramachandra #102 üzenetére
Szuper! Úgy néz ki, hogy januárban meglesz a módosítás, remélem, hogy a kontroll panelban nem lesz túl nagy különbség, eddig azt még nem szedtem szét.
Amúgy ez a verzió - a 2005-ös - mennyire tér el az újabbaktól? Gondolom én azért nem zúg az újabbik, mert van benne valami szűrő ák., de van még benne más változtatás is? Kíváncsi lennék, hogy miket módosítottak a későbbi modelleken, de nem nagyon találtam erről infót.
üdv -
Ramachandra
csendes tag
válasz
Bubuverke #101 üzenetére
Ebbe pedig te találtál bele.
Nekem még valamivel jobban is tetszik, mert úgy tűnik több a hely egy két dolgot még kicserélni.
Filtekondikat viszont itt kisebb méretűeket lenne célszerű használni. (Pl. Nichicon FW)
Igazság szerint a cikket írhattam volna egy másik hangszórórendszerről is mert kisebb eltérésekkel ugyan arról az elvről van szó. De lehetett volna zongora, külső DAC, gitárerősítő is stb. Mivel egy bizonyos alkatrészt cserélek egy audio szempontjából jobb, vagy sokkal jobb minőségűre, általában az értékek megtartásával. Gondolhatja valaki ezzel nem érdemes foglalkozni, mert ez vagy az egy picit változtat csak. Pont a sok apró pozitív változtatás a végén eredményezi, hogy libabőrös leszel a zenehallgatás közben.
Például ebben a sokkal egyszerűbb Labtech Pulse 458 hangszórórendszerből szinte minden repült, beleértve az ellenállásokat diódákat is. Nincs képem az átalakítás előtti állapotról mert akkoriban nem gondoltam, hogy ilyen irányt vesz egyszer a dolog. Néhány ellenállás hiányzott akkoriban ezért kettőből oldottam meg, de ebből nem jó sportot csinálni az okosabbak szerint.
-
Bubuverke
csendes tag
válasz
Ramachandra #100 üzenetére
Ebbe beletaláltál, mert pont ilyen ez is.
Erre a verzióra mennyire helytálló a cikkben leírt módosítás? Elsősorban a végeredményre gondolok.
Mert alkatrészekből szerintem hasonlók vannak, mint a leírásban szereplőn, talán van, ahol más értékű, vagy épp több/kevesebb van belőle.... gondolom én. -
Ramachandra
csendes tag
válasz
Bubuverke #93 üzenetére
Van a Z-5500-nak 3 verziója, ebből egy egészen másképp néz ki belűről mint amiket lefotóztam. A képen a trafó már nem az eredeti helyén van.
Ezen a fórumon úgy tűnik sikerült végére járniuk a problémának.
Esetleg okozhatja még egy megfáradt 100uF 10V polarizálatlan kondenzátor a panel alján. Amikor polarizáltra cseréltem pontosan ilyen jellegű gond adódott.
Készülök egy másik Z-5500-at a téliszünetben kicsit átfaragni, remélem addigra megérkezik hozzá ami kell. Abban megpróbálom valahogy okosabban elhelyezni a kondenzátorokat.
Egy sérült, de elméletileg javítható SB Titánum is útban van ezért gondolkodom egy kis előtte-utána hangfelvételt csinálni a rendszerrel ha minden a terv szerint halad. -
válasz
Bubuverke #98 üzenetére
Nekem is 2005 körüli példányom van és pont ugyanebben a szindrómában szenved. Ez annyira nem zavar, mert - azt leszámítva, hogy szekrény mellett úgy kellett elforgatnom, hogy a szekrény ne erősítse fel a kikapcsolt állapotbeli zúgását - csak akkor hallom, hogy búg, ha épp nem szól semmi a hangszóróból (ilyenkor pedig emlékeztet, hogy vagy oltsam le, vagy indítsak el valami zenét/filmet). Persze jobb lenne, ha nem lenne - persze akkor meg a gép ventijeit, vagy a monitor sistergését hallanám.
Jah, megvétele óta ilyen. Ami ennél jobban zavar, hogy összeszedi a tüskéket a hálózatból, pl. ha a szomszéd helyiségben valaki neon-t felkapcsolja, akkor amíg a gyújtótekercs erőlködik, addig nekem itt pattog a hangszóró (elsősorban a mély, de lehet a többi is).
Gondolom, ahogy a szatelitek csatlakozását, úgy ezt is javították/változtatták a későbbi verziókban.Annyira nem zavart egyik se, hogy laikusként belenyúljak, vagy elvigyem valahova, most meg már azt tervezem, hogy ha lesz neki hely, akkor cserélek egy olyan házimozi szettre, amely támogatja a hdmi-s 5.1+ LPCM-et. (És akkor nem fog érdekelni, hogy a dts, dolby és egyéb szabványok, hogyan váltják egymást.)
-
Bubuverke
csendes tag
A trafó készenléti állapotban kicsit zajos (nem hangos egyáltalán, csak közelről - 20-30cm - hallani), bekapcsolt állapotban viszont jóval hangosabb a trafó zúgásánál a mély hangszórón hallható zúgás, de hangerőtől, mindentől független. A szobán belüli földhurkot kizártam, mert kipróbáltam, hogy bedugom abba a a fali aljzatba, ahol van a másik, és semmi nem változott (lehet arról szó, hogy valami zaj a lakásban az egész hálózaton jelen van, csak a régebbi gyártású fel is erősíti?)
A belsejét még nem néztem meg, hogy milyen állapotban van, de holnap rákukkantok mi a helyzet. -
Knight666
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #96 üzenetére
Itt látszik a háttérben, hogy toroid van benne. Ránézésre ki van öntve gyantával és elég masszívnak tűnik. Ha esetleg szétszedi valaki, légyszi mérjen már rá a szekunderre mert érdekelne. 2x24V-ra gyanakszom amúgy.
-
arnd
senior tag
válasz
Bubuverke #93 üzenetére
A hangszórója zúg/búg, vagy a hálózati trafója?
Ha a hangszóró, akkor elsőnek talán puffer kondikat cserélnék, de nem bevezetékezve! Hanem a helyére rakva, max a plusz kondikat bedrótozva.
De valami vezeték/csatlakozó problem is lehet, földhurok stb. miatt. Ha lehúzol minden a belső panelen a végfok környékéről (bemenetéről) akkor is búg? Rövidrezárt bemenet esetén is?Ha a trafó akkor meg impregnálni kellene, esetleg összeszorítani, nem tudom, milyen kivitelű, annak megfelelően.
-
Bubuverke
csendes tag
Csak gratulálni tudok az újításnak
és a leírást is köszönöm mindannyiunk nevében
Viszont: nemrégiben vettem használtan egy 2005-ös gyártású z-5500-at, és ha bekapcsolom (a kontrollpanel kéken világít), akkor egy zavaró alapzúgást hallani a mélynyomón, ami hasonlít a gitár erősítőknél fellépő alap zúgásra, ámde a másik, 2008-as gyártású z-5500-nál nem jelentkezik semmiféle zaj (2008-ban, újonnan vettem). Már megcseréltem a két kontrollpanelt, és mit sem változott, ezért gondolnám, hogy az mélyládában van valami. Ez minek a "hibája" lehet? Amúgy mind készenléti, mind bekapcsolt állapotban zajosabb a régebbi gyártású.
Akitől vettem azt állította, hogy 3 éve már nem volt bekapcsolva, a dobozában állt; az állapotát tekintve rendkívül megkímélt, a távirányító szinte új, semmi nem karcos, a tekerő nem lötyög, stb. tehát valósnak tűnik amit állít.
Örülnék, ha valaki tudna segíteni, akár a cikk írója, vagy bárki más. -
törölt tag
A 47Lab-nak van olyan erősítője, amiben az LM1875 táp-ágai csak 1000-1000uF-dal vannak szűrve. Kérnek érte cirka 300.000Ft körül. Még van benne 1-2 jó ötlet, de állítólag egész jól szól.
Másrészt tápkondiban (is) én inkább az ésszerűségben hiszek.
Mert lehet, hogy látszólag az a jó, hogy jó nagyok a tápkondik, de ez csak elsőre igaz.
Ha mondjuk a 2x20W-os erősítő 60-80W-os trafója mellé teszünk be elég nagy kondikat (20.000....100.000uF), akkor majd elérjük azt, hogy a kondik 20us alatt, 100A-es áramcsúcsokkal akarják kivenni az energiát abból a nyomorult kis trafóból. -
arnd
senior tag
válasz
vodkaboy22 #87 üzenetére
Jaj ez a mini kondis project valami TDA vagy hasonló társai IC-vel van kivitelezve... de persze néha két xar erő eredője akár jó is lehet, de hiába szól valami elsőre jól, ha nem hiszem el is róla akkor xart sem ér, mivel ez az egész story szubjektív, és az agyban dől el.
Mondjuk többnyire a jobb alkatrészek és kisebb torzítású zajú félvezetők azért nem rontanak a helyzeten, de nem is biztos, hogy érzékelhető a végeredmény.De nehogy félreértse bárki is nem akarok fikázni senkit sem, csak én szkeptikus vagyok ilyen téren, és mivel ez a táp kondi megoldás biztosan nem jó (lehet, hogy jobb mint az eredeti, de ezt sem érzem túl valószínűnek), annyira nem tudok érte őszintén csápolni.
Azért egy vak teszt, lenne az igazi, amiben a hangszórók, hangforrások közösek, csak az erősítő lenne átkapcsolva...
-
vodkaboy22
addikt
Ha már vezeték próbálta valaki az UTP cat5.5 vagy 6-os kábelt hangfal vezetéknek?
4 ér + 4ér - felállásban olvastam mérésről. Dekádos elosztású 10- 20 000Hz -es Multisinus jellel mértek átviteli tulajdonságokat és messze verte a boltban kapható legtőbb "audiophilegrade" hangfal kábelt mindezt olcsón.
Ha jól emlékszem ráadásul valami 50Wig ajánlották ? -
vodkaboy22
addikt
Nem véletlen zárja ki
Mer azért még van annyira jó hallásod nekem is meg neked is, hogy 1 HYPer super TDA végfok és egy jó diszktrét végfok között hallod a különbséget... Sokan nem hallják, de hisznek...
Pl a TDA végfokokra írt 25W pmpo teljesítménynek hisznek... én meg ha azt mondom nekik, hogy 8 ohmon átzavar az erősítő 1 ampert az 8W slusz pasz és 8W egy 88dB érzékenységű hangfalon nagyot szól...
De még a másik kedvencem amikor nagy co.uk audiophile honlapon azt írják egy hangfal vezetékre vagy usb vezetékre, hogy vedd meg a 10 fontos vezetéket és várj 1 hónapot mire "betörik" és jó lesz a hangja...
Na ilyenkor mászok a falra anyagtechnológusként... -
arnd
senior tag
válasz
vodkaboy22 #85 üzenetére
Ja ja ez a klasszikus iskola!
De van egy olyan elképzelés is, amikor egy mono végfokot extrém kis kondikkal tápolunk, és a monolit IC-s végfok belső elektronikája nyomja el a táp szenvedését, és ez állítólag jó hangzást eredményez...
de az én tudatom sajnos kizárja az ilyen elképzelések elfogadását. Én inkább telerakom puffer kondival -
vodkaboy22
addikt
Igen az nekem is nagyot durrant...
Egy jó táp kondi cseréinél különbséget én se hallotam még soha viszont amikor 5* annyi kondit raktak be akkor már lehetett hallani a semmit magyarul a hangszorótól fél centire se volt hallható brumm... , de ez nem az ELNA kondik miatt volt ... hanem a 10000 mikro kondi helyett az 50 000 mikro kondi... -
arnd
senior tag
A puffer kondik bevezetékezése erős logikai bukfenc...
Ha nem fér el, akkor én inkább 2 kisebb kondiból raknám össze, mellesleg a veszteségeket/induktivitást is csökkentené. Az egyik kondi beférne a régi helyére a másikat meg be lehetne kötni, mondjuk lényegesen vastagabb vezetékekkel.Az erősítő táp pufferkondi válogatást én még csak olyan esetben hallottam ahol csak egy végfok ment egy tápról, nem az egész erősítő. Ott nem a kis belső ellenállás a cél, hanem, hogy... higgyen benne az ember, hogy ezáltal jobban szól az erősítő.
A többihez meg nem értek
Biztosan jobb a tudatnak az 100%, hogy mennyire lehet meghallani, hát nekem is vannak kétségei, valószínűleg, hogy én a leggyengébb láncszemnek a végfokokat találnám, és azokat cserélném, de hát én másként gondolkozom...
Ja és a mechanikus alkatrészes kondik bearanyozták a napomat
Köszönöm az élményt!
-
törölt tag
-
Apika
addikt
Gratulálok a cikkhez, iletve a munkádhoz, amit ebbe a projektbe bele fektettél!
-
F34R
nagyúr
válasz
Ramachandra #73 üzenetére
Vegulis akkor vegeredmenyben nem biztos hogy megerne , ha hangszorokat is megveszed akkor mar ugyan ott vagyok mintha vennek egy studio monitort.
A kitek amik jobbak is dragak , es akkor meg szinte sehol nem vagyok. -
törölt tag
válasz
Speeedfire #64 üzenetére
A kondinál a mozgó alkatrész nem más, mint a dielektrikum molekulái. Ezek fordulnak be, polarizálódnak mindig az aktuális térerősség irányába. Ez a mozgás persze atomi szinten történik, de ugyanúgy súrlódással, hőképződéssel, vagyis veszteséggel jár, mint a többi mozgás. Innen származik a tangens-delta, ami katalógus adat és erről a veszteségről ad adatot.
És mivel mozgás, véges sebességgel történik, vagyis frekvencia-függő.
Ezért (sem) nem mindegy, hogy miből van a dielektrikum: levegő, kerámia, műanyag, Al2O3, stb.szerk:
(Másrészt az elektromos térerő mechanikusan is rángathatja a fegyverzeteket: sztatikus vonzás-taszítás.) -
Ramachandra
csendes tag
-
Destructo
senior tag
Meghallgatnám élőben szívesen a változást! Üdv!
-
Ramachandra
csendes tag
Túl messze lakom.
Elég sok féle KIT van az eBay-en ezért megéri szétnézni, vagy érdemes megkérdezni az eladót mit ajánl. Mivel legtöbbjük nincs összeszerelve lehet elküldi neked pl. kondenzátorok nélkül olcsóbban. Aztán már rajtad múlik miből építed vagy építteted fel. Alkatrészekre nagyon tömören tippként tudom adni amiket használok pl: R-Core transzformátor, huzal ellenállás, ultragyors diódák, kisebb kapacitású kondenzátorokból silver mica, vagy polisztirol. Potméterből Alps. Filkondenzátorokból jel útjára vagy speaker crossover-nek nemcsak nagyon jók de olcsóak a régi Ruszki katonaiak. Konkrétan K73-16, Hybrid,esetleg Pio. Elektrolit kondenzátorokból pedig csak High-End Elna, Nichicon. -
vodkaboy22
addikt
Hehe nem az a lényeg, hogyan kell hozzá állni
Különben bevallom öszintén nem nemtudok inkáb csak tudok forrasztani és lassan kezdem méllyebb is érteni mit forrasztok...
De nem véletlen egy értelmes 8-10W-os A osztályú erősítő jó táppal szól úgy vagy jobban ugyanarról az analóg jelforrásról mint egy profi mostani AB osztályú nappali HIFI.
Az egyiknél a jelútban 50 alkatrész van és minden alkatrész adogat kicsit a torzításhoz a másiknál mivel 1szerű van 5 Alkatrész a jelútban... és A osztályú magyarul a legkisebb torzítást adja a jelhez.Nem véletlen profi audiofil erölködők világa már csak ilyen
De vedd azt, hogy a 20ezres épített lehet hogy önmagában jól szól, de mit tud? Bemegy 2 analog jel >> és kijön a power a falakba mindezt 100-150W fogyasztás mellett... Nincs távirányító, nincs kijelző, több bemenet, DA konverter semmi...
Egy ilyen erősítő elé kell egy jó DA konverter ami 30-40 ezer minimum... És akkor még mindig van 1-2 digitál bemented ha jóbb a DAC akkor van 3-4 bemeneted + hangerő szabályozás
De cserébe szebb a zenei hangzás. -
válasz
vodkaboy22 #67 üzenetére
ez azt bizonyítja, hogy te tudsz valamit. 20ezres erősítőt építettél, ami úgy szólt, mint egy 120ezres!
akkor meg csináljunk inkább süket-tesztet!
viccet félretéve én hangszóróstól, mindenestől gondoltam a 2 rendszert egymás mellé. és nem muszáj vakon lenni hozzá
-
szilagyiv
senior tag
Gratula a művelethez - én ilyenre soha nem lennék képes.
Nekem is van egy ilyen rendszer, imádom, de azért van egy-két zavaró tulajdonsága:
1. alapzajt összeszed a hálózatból
2. a hangkép közepe nagyon hiányzik
3. néha lefagyértem ez alatt, pl.: nem kapcsol be, csak ha áramtalanítom
-
vodkaboy22
addikt
De vaktesztben !
Még a végén kiderülni, hogy a sarokban csörgő okosteló adja a legjobb hangot muhahaha
Najó télleg viccet félre téve én beszélek aki saját erősítőket épít gyakorlatilag horror áron ahoz képest, hogy használtan lehet jobbat tudnék kapni
Pl a mostani project-et ha összeadogatnám az alapanyag árral no meg a rászánt idő minimálbérével akkor abból rendes cuccot tudnék venni!
De hát gyerekkoromban is szerettem legozniVaktesztről meg annyit, hogy csináltam már párat és elég jól megvicceli az embereket főleg azért is mert a hallási memóriánk gyakorlatilag nagyon rossz ... Volt olyan teszt ahol ismerősőm átjött 1 nagykedvenc pionneer erősítőjével és összemértük az én egyik tákmányolt darabommal vaktesztben 10/7szer volt biztos benne hogy amit hall az-az ővé pedig az enyém volt én meg 10/5szor pont fordítva, 1 jó bor mellett utána jókat röhögtünk magunkon. Sajnos a vicc, hogy amit csináltam 20k körül mozgott amit hozott meg 120k...
-
válasz
vodkaboy22 #65 üzenetére
olyan tesztet szívesen csinálnék, hogy egymás mellé a 2 rendszert berakni és ugyan azt hallgatva tesztelni, hogy melyik, hogy szól!
-
vodkaboy22
addikt
Azért gépről ugyanúgy lehet zenét hallgatni jó felszereléssel mint cd-ről mondom ezt én akinek van egy Maratz + 1 DENON cd illetve superCD lejátszóm vagy 500 audio cd-vel...
Sőt elméletben számgépről már jobb minőségben lehet cd-t hallgatni mint cdről
De továbbra is maradok az állításom mellett DENON 1610 (5.1-es erősítő + rádió HIFI díjjas 80k pinz) + hangfalak (2 jó front 40k + 2 közepes surround hátulra 15k + 1 center 20k (ezek elvégre nem minőségi zenére kellenek akkor ne szóljanak!) + 1 passzív mélynomó 25-30k tudom ez már több mint 130 --- 180k összesen de nagyságrendekkel jobb minden téren sokkal profibb erősítővel ami házimozi alapja is lehet 6hdmi-t tud kezelni 24/96 DAC van benne + AB osztályú!!! na és ezen van a hangsúly... tudom tudom van jó Dosztályú is de szerintem ami jó az ennél sokkal drágább! -
Speeedfire
félisten
válasz
vodkaboy22 #62 üzenetére
A CRC-nél tudtam eddig is a feszültség veszteséget. Viszont ez a CLC új nekem. Lehet ki fogom majd próbálni.
A mozgó alkatrészt, akkor nem tudom. Megpróbáltam megkeresni a cikket, de nem találtam meg. Pedig mintha az elektroncsövön olvastam volna, de mégsem. -
válasz
vodkaboy22 #61 üzenetére
zenére eleve stereo, de ennek mindent kell vinnie. filmet is, játékot is. számítógépről kell vinnie mindent.
zenénél hátrányban van a gép, azt audio cd-ről kell hallgatni.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Speeedfire #58 üzenetére
CLC-nél ha DC folyik be és DC folyik ki akkor nincs fesz esés... CRC-nél ha 1Ohmos ellenállatot is választasz és az 1 ohmon átzavarsz 2Ampert mánis 2V-al lesz kevesebb a tápfeszed.
Hát nemtudom én 1 fogaskereket mozgóalkatrésznek tartok de az elkókban lévő fegyverzetek nem mozognak a közte lévő elektrolit se nagyon ficárkol , de elektron sem mászkál a fegyverzetek között (nagyon minimális) mégis mivan a fegyverzetek között ez >> E(t) [N/C] ... ez bizony mozog de elég fura 1 hullámra azt mondani hogy mozog... -
vodkaboy22
addikt
Okok és az ALU mit befolyásol 1 hangon??? Ja, hogy a nyák az biztos réz tehát nem minden ALu...
Én ennek a gagyi fos minden olcsósításnak nem hiszek mer ilyen luxus árúknál szart nem fognak tudni eladni ha szar... Tehát a gagyi fos kicsit erős túlzás...
Hát nem tudom gyári lomokba ha fogsz 1 normál Denon 1610 (80KHuf) + 2db Mission (40k ) hangfal sokkal szebb zenei hangot produkál mint 1 130kra feltuningolt ilyen... -
Knight666
aktív tag
Érdekes írás, jó olvasni az ilyen otthoni tuningokról. Én "csak ezért" lusta lettem volna szétszerelni a cuccot, meg úgy általában is nekiállni a dolognak. Elismerésem, hogy neked volt hozzá türelmed.
Nekem egy Z560-am van. Egy egész estés házibulin csutkán hallgatva sikerült tönkre vágni a mély-sugárzót (szakadt a vezeték a hangszóróban). Aztán azt sikerült megjavíttatni. Később elkezdett kontaktos lenni a távvezérlő vezetéke, de mielőtt annyira rosszabbodott volna, hogy foglalkozzak vele, meghalt a trafó. Ráadásul Stand-by-ban volt mikor tönkrement (a nyaralás alatt felejtettük úgy a panelben 1-2 hétre). Na mind1, megszakadt a primer kör. Valószínűleg bele van tekerve egy hőbiztosító, de még nem volt kedvem letekerni. Szerintetek érdemes vele foglalkozni, vagy inkább szerezzek egy új trafót?
Egyébként szerettem a cuccot. PC mellett bőven elég volt és szépen is szólt (egy régebbi Audigy kártyával hajtottam). -
Szép munka
-
Speeedfire
félisten
válasz
Ramachandra #32 üzenetére
A zenét nem tesztelni kell, hanem hallani.
Konkrétan a heed cuccaira mondják, hogy ellentmond mindennek és mégis a legjobbak között van.Az, hogy megéri-e ezt a kis pluszt hangzásban amibe belekerül egy jó kérdés. A magafajtának igen
Ha tényleg hallható, akkor megéri. Amúgy csak felesleges pazarlás.
vodkaboy22: A CLC-nél is van feszültség esés vagy nem?
Hát, akkor lehet én olvastam eddig félre. De nekem úgy rémlik, hogy az elkóknak a mozgó alkatrésze van a töltés/feszültség hatására és az zavarhat bele a hangzásba. -
válasz
Blindmouse #55 üzenetére
én megkérek mindenkit, hogy használja a fülét és ne a te "eszedet"!
a jbl hangszórókat kb 5 éve vettem 30.000 Ft-ért, a módosítás még nincs 2 hónapos! volt ideje megszokni a fülemnek a különbséget.
-
ne gondold, hogy gyárilag annyira jókat fognak neked adni. adnak ha hajlandó vagy kiadni fél milla körüli összeget egy erősítőért, de még ott is sokszor csak a marketing adja el az eszközöket.
kollégám vett nemrég egy 1999-ben készült pioneer 5.1 erősítőt. kb 20 kiló. (abban is elna kondenzátorok vannak egyébként) nem csak hangerőben jó, hanem nagyon szépen is szól jbl northridge e90-ekre kötve. veszel újonnan pioneer erősítőt 300.000 ért és egy gagyi fos az egész. olcsósítás, spórolás, minden alu benne. a régiben minden réz belül.
ez a módosítás kb 20e Ft-nak megfelelő összeg volt. 80ért vettem annak idején a rendszert, az összesen 100.000 Ft. 30e volt az 5 jbl. végösszeg 130.000 Ft. anyagilag is megérte.
a gyári lomokba véletlenül raknak egy jobb minőségű kondit, kb 8e értékben és az náluk kapásból 100.000 Ft-ot dob az erősítő árán. -
Blindmouse
senior tag
Azért gratulálok, hogy sikerült kitalálni, hogy mi a szűk keresztmetszete a dolgoknak. Csak egy kis magyarázat: A hangszínnek amit itt hallasz, kb a 90%-át a hangszórók adják, 9.9%-át a D osztályú végfok és 0.1%-át az analóg bemenetek. Végülis sikerült "megtuningolni" jól a rendszert, mert ugyan leírni nem sikerült rendesen, de ha vacak fröccsöntött műanyag hangszórókat kicseréled egy cirka 80.000 Ft-os hangrendszerre, akkor valóban változik a hangszín. Tényleg. Sőt ha egy 400.000ft-osra cseréled akkor valószínű még jobb lesz.
És látom megint sikerült a hülzeség csimborasszójaként lecserélni mindent a bemeneten. Az OPA lecserélése az nagyon fontos... persze. Rengeteget javul tőle a hangja. Igaz, hogy a D osztály utánna semmissé teszi MINDENT amit csináltál. Mert ugye amikor a kimenetre került a sor, akkor már csak a "ez nemtom mi"-ig sikerült eljutni, bizonyítva újra a rendkívüli hozzá-nem értést.
Ugye ezek a szemét mérnökök egy (tegyük fel hogy) 20-20000 Hz-ig működő D osztályú kimenethez nem raktak oda a bemenetre egy 100khz-es bemenetet, meg varázskondikat.
Megkérek mindenki mást, hogy használjátok az eszeteket, és NE kezdjetek neki hasonlókhoz.
-
Asrach
tag
Nekem z906 om van teljesen megvok vele elégedve a magas hangsugárzókat én is kiakarom majd cserélni de a bass nekem bőven elég.
Am gratula hogy hozzá is szóljak
-
olbaidhun
őstag
Köszi, hogy megosztottad velünk a leírásod, érdekes bütykölés volt!
-
Kleroo
veterán
Össze tudod érdemileg hasonlítani a gyári hsz-at?
Gyári szett tuning és jbl nélkül, vs gyári szint tuninggal,és jbl nélkül.
Avagy már sok az élmény,és nem mérvadó már...Kashim: Szerinted van értelme? Én nem látom értelmét ennek. Kizárólag akkor,ha a készítője teljes tudatában van annak,hogy mit miért tesz.
Megvetted drágán a z2300-at. Most kidobnád a kukába a 2 hsz-t,és veszel újat. Ezután a fél elektronikát kukázod,és drágáért veszel újat. Vagy Te napokat görcsölsz vele,vagy nem olcsón megcsináltatod. Aztán megnézed mennyibe került volna egy alapból minőségi rendszer...ééés.. -
Kashim
őstag
Komoly beavatkozás.
Érdemes szerinted hasonlót végezni Z-2300-on? Először persze a szateliteket akarom majd lecserélni. -
ha valaki akar oszcillálni (én nem nagyon tudom, hogy az ilyesmi, hogy működik), akkor szívesen látom szerény hajlékomban nyíregyházán!
hogy mi mit simít meg mennyire, arra sem igazán tudnék mit mondani, sok helyen széthülyézik a szerzőt miatta, de engem az egészből annyi érdekel, hogy ÉG és FÖLD a különbség az eredeti és a módosított között hangzásban!!!házimozi erősítő lehet jó lenne, de ahhoz már a kis jbl-ek lennének kevesek.
eredeti hangszórókat nem dobtam ki, de szintén ég és föld különbség a jbl-ek javára. innen indult ki az egész tuningmánia. kollégám hülyeségből megkérdezte, hogy kell-e nekem egy jbl scs 178 5.1-es rendszer. mondtam, hogy próbáljuk ki mit bír ha rákötöm a z5500-ra. másnap ki is fizettem.
-
WOW!! Szép munka. Nekem max egy jobb hangkártya marad
-
F34R
nagyúr
Grat
Igaz szervbesen nem ide tartozik, de ilyen erositos hangfalba beepiett aktiv dolgot is tudsz kesziteni?
2 stereo doboznak ugy 50-50 wattra.S ha igen akkor milyen alkateszek kellenek hozza?
-
Satyricon
addikt
Gratula!
Ha lenne mégegy mélynyomóm és ST-m(szatelitek már megvannak!) akkor tuti kipróbálnám én is! Plusz még az Xtreme Gamer Fatal1ty Pro-mat vagy az Elite Pro-mat is felturbozám! Na akkor milyen ütne a Z-5500
Szerk.: Jó annak, aki ért az ilyen modokhoz!
-
aram01
nagyúr
gratulálok,nem semmi teljesítmény
-
XtremLor
őstag
Kibeleltem en is a z906-ot ugy hasznaltam 1 evig , hallható volt a kulonbseg, csodakat nem lehet varni, de javult az biztos, nekem volt csillapito gyapjum azt hasznaltam. A cikkben szereplo rendszert szivesen meghallgatnam, a tuning utan a kis jbl szateliteket hogyan tudja meghajtani.
Gratulalok Ramachandra nekem nincs eleg ver a pucamba hogy megprobaljak egy ilyen atalakitast. -
Kleroo
veterán
Nagyon nagy respect, komoly munka.
Viszont egy kis probléma: Úgy lett volna mérvadó,ha az eredeti hangszórókkal hallgatjátok(csak nem dobta ki a tulaj). Nem hiszem,hogy Logitechéknél hülyék lennének. Amennyit tud az "eletronika",kb annyit tudhat a hangszóró is. Eredeti hangszórókkal lehet,hogy sokkal kisebb előrelépést hallottatok volna.
Szerintem ez túl komplikált,és nem éppen olcsó belenyúlás. A Logitechnek az a bája,hogy elérhető árú,kompakt,és jó. Akinek ennél több kell annak édeskevés lesz egy kis tuning,bármennyire is profi munka.Én is "tuningoltam",annak is sok hatása volt. Kibéleltem egy erre a célra való anyaggal a kis tejfölösdobozokat. Meglepően jól lehetett hallani a javulást.
balu72 Egy régi minőségi Grundig bélését szedtem ki kidobás előtt. Nem igazán tudnám minek nevezni. Ilyen szivacs-rongy-filc mix
-
balu72
tag
Valami azt súgja hogy jobban járok ha nem próbálom meg utánad csinálni!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
vodkaboy22 #36 üzenetére
javítás *
...amit most építek erősítő az olyan CLC szűrést kap... -
vodkaboy22
addikt
válasz
Speeedfire #28 üzenetére
MOZGÓ alkatrész kondiban??? nono kérem nekem ilyet nem tanítottak elektronikai technológián. Max trimmer kondi az mozgó
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Speeedfire #26 üzenetére
CRC keveset szűr és ha nagy az R akkor sok fesz esik rajta CLC vagy regulálás az már valami
Pl én amit most olyan CLC szűrést kap, hogy 5A terhelést tudjun és 40Hznél legyen a vágó frekije Számoljatok mennyi kondi lehet benne ha az 470 mikroH tekercsek vannak L tagként
-
vodkaboy22
addikt
Hehe ez engem is érdekel mer már lassan jó pár erölködőt építettem és tapasztalat, hogy oszcilloszkópon ha stabil terhelés mellett sincs "felharmonikus" a tápvonalban akkor az erősítőt aztán nem érdekli mivan elé kötve...
Én pl Hitano yamicron gyakorlatilag bármilyen kondit belerakok a tápba aztán mérem mit kapok a tervezett terhelés 110% mellettHa van zaj akkor még 1 pár kondi vagy szűrés és nem lesz zaj.
De arra kivi lennék, hogy a jelútban lévő fóliakondi induktivitása miatt sokszor hallható fázistolással mivan ?
Ja hogy sokan akkor már inkább minőségi kerámiát raknak
-
ViiiiktorOC
senior tag
Te jó ég! Gratula!
Ahogy alkoholista szomszédom mondaná:"te aztán rendesen belenyúltál"
-
kromatika
veterán
gratula,nagyon ügyes vagy.
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
Speeedfire #28 üzenetére
Nem gondolom, hogy a tápfeszültség simításában van a dolog megoldása vagy, hogy a noname Low ESR kondenzátorok le tudják körözni az audiograde kondenzátorokat a hangzás terén. Persze ha valki nem várja meg a szükséges beégési időt, esetleg nem megfelelő felszereléssel tesztelgeti ilyen (számomra igen furcsa
) végkövetkeztetésre is juthat. Az audiógrade kondenzátoroknak nincs annnyira érzékelhető hatása tápokban mint a jel utján, ennnek ellenére mégis halható a hatásuk. Oka kivitelezésben, anyagokban, rejlik. Habár kondenzátorok befolyása a hangzásra már régen ismert, csak az utóbbi néhány évben jutottak el oda, hogy mérhetővé tegyék. Az egyik "kedves" ismerős miután megtalálta ezt az írást nehezen de megbékélt a gondolattal.
Az, hogy megéri-e ezt a kis pluszt hangzásban amibe belekerül egy jó kérdés. A magafajtának igen
-
Angelo69
senior tag
Gratula az íráshoz.
Az a baj, hogy én nem vagyok annyira gyakorlott ebben, ezért nem mernék belevágni a kivitelezésbe. -
echterion
nagyúr
Szép munka.
Szrencsére én nem vagyok ilyen "vájtfülű", ezzel rengeteg gondtól szabadítom meg magam. Az eredet rendszer nekem bőven megfelel, évek óta azt használom.
-
turbulencia8
őstag
Miért jobb az elko kondenzátor a ferroelektromos kerámiáknál?
-
Speeedfire
félisten
Ha jól tudom ezekben a kondikban mozgó alkatrészek vannak. High end ESR és sima ESR értékek közötti különbség...én ezeket már csak urban legendnek tartom.
Pár hobbi elektronikás összemért már ilyen drága cuccokat és vagy nem volt különbség, vagy meglepő módon az olcsóbb jobban teljesített.
Szerintem ezeknek a drága cuccoknak max a hang útjában lehetne változást érzékelni. -
psyho85
aktív tag
válasz
Speeedfire #26 üzenetére
Igen, épp ezért gyanítom, hogy jelen esetben inkább a rendes simítás és hidegítés hozott ki némi pluszt. Akkor inkább úgy kérdezem, hogy egy, a ráírt kapacitást kimérve tudó nem high-end low ESR kondi és az ilyen audio gradek között mitől van különbség (természetesen most csak a puffer-kondikra gondolok)?
Szerk: és nem is a kondik között, hanem a hangba mi, hogyan szól bele.
-
psyho85
aktív tag
Azt tessék nekem megmagyarázni, hogy az egyenirányítás után létrejövő, lüktető egyenáramot simító pufferkondik hogyan szólnak bele a hangba? Elvileg elég egy 25%-os feszültség túlméretezés minél nagyobb kapacitással. Hogy ha a CapXon kimérve tudja azt, ami rá van írva, teszem azt 63V 10000uF, tehát szépen simít, akkor mégis mi különbség van? Nincs erről véletlen egy oszcillogramod?
-
Speeedfire
félisten
Ötletes, de én egy ilyen cserénél inkább eladtam volna és vettem volna a JBL-ek mellé valami házimozi erősítőt.
-
Grat, szép meló. Én nem mernék nekiállni az enyémnek, de majd lehet felkeresem egy ismerősöm
-
Vasinger!
nagyúr
Logitechekék csak néznek, hogy mit csináltál a szegény hangrendszerükkel
Bárcsak lenne ennyi időm és szaktudásom, én is eljátszanám ezt a Z-2300-zal, az én mod tudásom ott kimerült, hogy lecseréltem az eredeti szateliteket 2 db 2 utas hangfalra (Magnat Motion 110) és hozzá forrasztottam egy kábelt, aminek az egyik vége RCA, a másik hangfalkábel ami a szatelitekbe megy.
Grat
-
joecontra
addikt
Le a kalappal.
Szép, alapos munka és az írás is jól összeszedett.Üdv,
J -
Xmodule
őstag
válasz
ricshard444 #18 üzenetére
jo de a WD be nem tudok hangkartyat tenni
-
-
bzoley
veterán
Azt hiszem, ennek nem fogok nekiállni, de grat hozzá. Bár sosem lehet tudni, mit hoz a jövő.
Egy ideje sajnos optikán keresztül hajtom, mert analógon kegyetlenül búg, mióta elszállt benne egy egyenirányító, pedig analógon meghajtva jobban szerettem a hangját. -
Xmodule
őstag
nekem is ilyen rendszer van mondjuk nem pc hez hanem egy wd tv live -hoz van kötve. de nagyon komolyan szol teljesen meg vagyok vele legedve. pedig nem most vettem hanem meg amikor megjelent. szep munka amugy
-
sound blaster x-fi titaniummal használom a rendszert. az elkövető előző cikkében írt a módosításáról.
-
válasz
ricshard444 #10 üzenetére
Jahm és persze digitálison,de úgy nagyon gagyi volt,tompa élettelen,halk,kb mint egy integrált hangkártyával.
-
viktor82
őstag
válasz
Ramachandra #11 üzenetére
Ezen a tipuson van és win7 is támogatott szerinted?
-
Komoly
Én személy szerint szeretem a Logitech hangzását,ha komolyabbatszeretnék elkezdenék építeni valami rendszert,de köszi a cikket szép munka
Mellesleg a mélynyomó hangzása(is) nagyban függ a hangkártyától,eddig 3al próbáltam:
2ZS: Tompább brummogó hangzás
Xtrememusic: Nagyon sok mély,kis hangerőn mellbevág,nagyobb hangerőn össemosódik,falat bont
Xonar DX: Kis hangerőn kevesebb mély,de tiszta,nagy hangerőn nem mosódik egybe és mellbevág -
viktor82
őstag
Nem semmi az biztos
Meg kérdezhetem milyen hangkártyát ajánlasz a z5500-höz amivel tudom optikai kábellel használni a hangrendszert?
-
...de mi az a LOCITECH?
-
capulet75
addikt
Azta...
-
Lewzke
őstag
Szép munka. Én egy EMU 0404 PCI kártyán akarok kondikat cserélni, illetve a kimeneti műveleti erősítőt.
-
klambi
addikt
nem semmi, gratulálok!!!
-
Nem kis munka van benne, gratulálok hozzá.
-
Tom5
addikt
Nah ez az amire én soha nem leszek képes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- Milyen széket vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Xbox tulajok OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged