- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #379 üzenetére
Még mindig nem érted. Én nem akarom az UEFI-t világmegváltónak beállítani, meg ráderőszakolni. Csak arra akarok rávilágítani, hogy emögött a makacs tagadásod mögött nincs racionális érv, így az UEFI-ről alkotott véleményed nem lehet komolyan venni. Ennyi.
Persze, dolgokról ki lehet jelenteni, hogy neked nem kell, csak kérdés, ha ki sem próbálod, meg sem ismered, akkor ezt honnan tudod eldönteni. Eleinte én is szkeptikus voltam, sokáig csak MBR-es gépem volt, de már akkoriban is emlékszem, hogy mindenki csak szívott az EFI-boottal, fórumok tele voltak panaszokkal, hogy nehezen jön össze a bootolás. Mikor nekem is lett UEFI képes gépem, épp ezért féltem tőle, de bebizonyosodott, hogy felesleges volt, mert nem volt vele nagy szívás. Archnál volt egy kisebb gikszer, az Arch wiki az EFI-s loader.conf initrd-s sorában írtaknál tartalmazott egy felesleges /-jelet, amitől nem bootolt, de ezt utánagoogle-özéssel könnyen javítottam, Windowst illetően meg soha nem volt vele a legkisebb gondom sem. Egyáltalán nem olyan szopó, mint az a sok panaszos user beállítja. Ezért én praktikusan próbálok hozzáállni. Ha már egyszer minden gép támogatja, az enyéim is, akkor miért ne használjam? Ingyen van, sok minden egyszerűbb vele, ergo kényelmesebb, plusz a jövő is ez. Most nem fogok csak azért is egy régebbi bootolási technikát használni (meg annál leragadni örökre), ami ráadásul bonyolultabb, ha multiboot van, hogy megmutassam, hogy nekem nem kellenek a modern buzzwordök (nem csak systemd, meg UEFI, hanem ilyen Vulkan, Wayland, modesetting és hasonló „felesleges” marketingrizsa), nem megyek a birka tömegekkel, mert annyival különb vagyok.
Ráadásul azt megérteném, hogy ha nem lenne rá szükséged, mert pl. az MBR + GRUB-bal is faszán boldogulnál. Viszont az Arch bootképtelensége azt mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek, ergo már ennél fogva sem vehető komolyan az UEFI-től való szándékos tartózkodásod, és az egész ellenkezésed mögött irracionális, szubjektív okok vannak. Félre ne érts, az archos bootproblémád nem igényli az UEFI-re átállást, meg lehet oldani tisztán GRUB-os Legacy bottal is.
Egyébként azt látom, hogy hiba volt téged az Archra rábeszélni. Neked van egy bevált vonalad, bármi ami azzal nem egyezik, meg a legkisebb tanulást is igényli, az neked nem jó, a szakmailag fejlődést meg a friss disztró nyújtotta kényelmet kihasználni nem akarod, a modern alternatíváknak még csak a kipróbálásától is ódzkodsz. Így csak feleslegesen szívsz vele. Az a baj, hogy nem látod be, hogy a szemléleted rossz. Pedig egy haladó, minimalista disztrónak az a lényege, hogy nem csak szívsz vele, hanem ahogy megoldod a felmerülő problémákat, szakmailag fejlődsz, és átformálja a szemléleted, de ugyanerről szólnak a minimalista WM-e/szoftverek is. Ugyanis az ilyen disztrók pont azt az előnyt nyújtják a részletesebb testreszabhatóság mellett, hogy hamarabb megkapod az újdonságokat, egyfajta modernitásra nevelnek (annak ellenére, hogy nyújtanak alternatívát régebbi dolgokhoz, pl. UEFI boot nem kötelező, systemd helyett lehet sysinit rendszert felszögelni rá, fel lehet tenni a Xorg-os drivereket és azt használni a modeset driverek helyett, és még hosszan lehetne folytatni a sort). Nekünk azzal nem teszel szívességet, hogy szenvedsz vele, nem vagyunk MLM marketingesek, hogy jutalékot kapjuk minden újabb Archba, Manjaróba behozott vagy UEFI-re áttérített ember után. Mindenki azt használ, amit akar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új WiiM Ultra streamer & DAC Wi-Fi 6E, HDMI ARC, Hi-Res Audio 2 Év Garancia!
- MACBOOK PRO 2021 14.2" M1 PRO (10/14 mag 16GB 500GB, 14 ciklussal, Üzletből ,. garanciával
- Iphone 13 128GB Zöld Nagyon Szép Állapotban, Üzletből Garanciával
- Apple MacBook Pro Retina 13" 2020 i5-10.gen 16GB/512GB SSD, Nagyon jó akku, Garancia, üzletből
- ASUS DUAL GeForce RTX 4060 Ti O8G OC Edition
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 7 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged