Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A fénynél gyorsabban
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
De sajnos érintett (a WD közleménye - és emiatt a cikkben felsorolt HDD-k listája - nem nagyon érdekel, mert tényekről van szó). Itt a kezemben (gépemben) egy (WD5000BEVT-00ZAT0, Firmware 01.01A01), a nevezett attribútum, LCC, vagy LUCC, ki hogy szereti, ~18000 körül jár, élt kb. fél évet (mármint eddig, mert egyébként semmi baja). Ha az alapértéken kívül bármire állítom, akkor nagyobb adatátvitel után hallhatóan röccen egyet, mintha áramingadozás lett volna (és a SSC is növekszik 1-gyel), de kikapcsolva (/d opció) egyelőre jónak tűnik, nem növekszik a LCC, és az akadozás is megszűnt, ill. a röccenés sem jelentkezik (az APML 128 volt végig és most is annyi, ez csak mellékinfó).
Egyébként most volt a kezeim között egy WD5000AVDS-63U7B1, Firmware 01.00A01 (ez egy Green), ezen gyárilag ki volt kapcsolva a funkció.
Egyébként2: volt még mostanában a kezeim között 3 db WD, egy 3.5"-os Blue, egy Black meg egy RE3, ezeken is ki volt kapcsolva alapból (tudom, nem is írta senki, hogy ezeket is érintené, csak megjegyeztem).[ Szerkesztve ]
The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz moonguru #848 üzenetére
Nekem hasonló történt az előbb általam említett WD5000BEVT-00ZAT0-zal: a fejparkoltatás miatt csinált magán egy (mint később kiderült, logikai, azaz teljes felülírás-olvasás után eltűnt) pending sectort. Viszont ez kikapcsolva működik jól (/d opció), meg persze az alapértékén.
-
brd
nagyúr
Már most sejteni lehet, mert a Power On Time Count kicsi (nem régóta üzemel a meghajtó), a Power Cycle Count-nak viszont többszöröse a megjelölt érték, azaz jóval többször történt meg a parkoltatás, mint ahányszor a drive áram alá került.
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1116 üzenetére
Mi a veszélye amúgy? Legfeljebb nem működik...
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1118 üzenetére
A WD a saját cuccaihoz kiad egy programot, és a program által elkövetett beállítás után nem vállalja a garanciát? 'hát ezt azért nehezen fogadnám el...
Rögtön röccent.
SSC: most nincs itt ez a HDD, de nem írtam el, tehát azt, amelyiknek ezek a kezdőbetűi.
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1120 üzenetére
De ez egy hibát javít, és ahol a hiba előfordulhat, ott ez az egyetlen gyári megoldás létezik.
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1122 üzenetére
Miért csak mondjuk? Hibásan működik(*)? Igen. Akkor...?
*: A funkció jól működik, csak hibát okoz.
Persze, hogy te írhatod be, mert mint mondtam, a funkció úgy működik, ahogyan kitalálták. Azt viszont nem tudják/akarják eldönteni, hogy minden gépnél mi a jó megoldás, ezért beállíthatóvá tették.
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1124 üzenetére
Szerintem is a legjobb megoldás, de nem mi döntöttük el sajna'.
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1251 üzenetére
Tudtommal már nagyon régen nem gyártanak olyan HDD-t, ahol áramtalanítás után a tányérhoz ér a fej. Hol olvastál ilyet?
-
brd
nagyúr
válasz Wind-Storm #1253 üzenetére
Hmm. utánanéztem, tényleg, a Seagate/Samsung parkolópályás.
-
brd
nagyúr
A témaindító "problémának" semmi köze ahhoz, hogy meghalt egy HDD-d, ha ez a probléma okozott is valaha HDD halált, az valami olyasmi formában jelentkezett volna, hogy egyik pillanatról a másikra hibás sectorok tömkelege (értsd: több xezer+) jelenik meg, vagy egyáltalán el sem indul a HDD. A te HDD-del az történt, hogy simán gyári hibás volt, menet közben mozgattad, vagy túlmelegedett elégtelen hűtés miatt, esetleg a tápellátása nem megfelelő volt.
-
brd
nagyúr
Mielőtt nagyon ordibálni kezdesz, használd picit a fejed! Miről is szól a topicindító hiba? Feleslegesen kidobja a HDD a fejét üresjáratban. Ettől önmagában nem lesz hibás sector a HDD-n, max. a fejmozgató mechanika megy tönkre, de akkor gyorsan az egész HDD egy nagy hibás sector lesz. Persze lehet hulladék a HDD, csak nem ettől. Inkább attól, hogy nem kímélték, ahogy írod is.
-
brd
nagyúr
Pl. innen, ez a lényeg:
A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. For each WD Green drive model, WD may use a different, invariable RPM. (Apróbetűs rész alul.)
Mindegyik fix sebességgel forog, de a családon belül eltérhet az egyes modellek (darabok?) fordulatszáma.
-
brd
nagyúr
Érdekes, nekem teljesen másképpen működik 2TB-os EZRX-szel. Ha elállítom az alapról, mondjuk 300-ra, vagy d-re, akkor 3-4 másodperc után valamit (de jól hallhatóan nem azt, amit parkoláskor csinál, ill. ezt egyébként alapbeállítás mellett is csinálja, tehát ott úgy ment, hogy 3-4 másodperckor cicegés, majd 8 másodperckor parkolás, hangban jól elkülöníthető a kettő) ciceg a fej (és mindig ugyanannyit vár, akár 300, akár "d" az érték), amikor nincs forgalom, de a parkolás megszűnik (vagy nagyobb, mint 1 perc, addig vártam), és újabb forgalomnál nincs az a fél másodperces várakozás, mint az alapbeállítás szerinti parkolásnál. A különböző értékekkel még nem játszottam, de a 30 és 60-at ki fogom próbálni, igaz, max. majd másfél percet vagyok hajlandó várni, (mert ha addig nem parkol, a hosszabb idő nem igazán érdekel) hogy mi történik.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
-
brd
nagyúr
válasz kingpython #1745 üzenetére
Az ilyen embereket nem értem. Az egész topic, és a témaindító cikk is arról szól, hogyan lehet állítani/kikapcsolni a nevezett viselkedést.
-
brd
nagyúr
válasz kingpython #1749 üzenetére
Az nyilván nem baj, azon szörnyülködöm, hogy állításod szerint emiatt a "hiba" miatt akarsz venni Red-et, holott kikapcsolható(/észrevehetetlenné tehető) a viselkedés...
-
brd
nagyúr
válasz Ice&Lime #1767 üzenetére
Az pont az, hogy a parkolóvillán van a fej, és onnan vissza kell húznia. Én nem tudok arról, hogy ettől a beállítástól tönkrement volna valakinek HDD. Legfeljebb más időt kell beállítani, hogy jó legyen, pl. a /d nekem eddig jól működött az összes Green-nél, ami a kezembe került, és 2 laptop HDD-nél (Scorpio Blue) is.
Simivok: NTFS.
-
brd
nagyúr
válasz kingpython #1791 üzenetére
Milyen számot írtál be neki?
-
brd
nagyúr
válasz kingpython #1794 üzenetére
Azzal nekem sem működött jól, próbáld ki a /d opciót (ez nem teljesen kapcsolja ki, de valami 50akárhány percre állítja).
-
brd
nagyúr
válasz hferenc #1836 üzenetére
Ha csak ez az egy meghajtó van a gépben, és nincs rajta semmilyen, fontos adat (mert minden törlődik az alábbiak hatására), akkor a telepítő ezen részén SHIFT+F10, a megjelenő ablakba pedig (minden sor végén Enter):
diskpart
select disk 0
clean
convert gpt
exités utána a Refresh gombra nyomva tudsz partíciót létrehozni.
Ja még mellékinfó: ha esetleg nem úgy lenne, akkor a "BIOS"-t ún. UEFI módba kell állítani, hogy úgy bootoljon a gép, mert különben nem tud ilyen, GPT lemezről bootolni.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz hferenc #1842 üzenetére
Akkor az alaplapod nem (U)EFI módban indult, vagy nem is tudja ezt. XP-vel egyáltalán nem fogod kezelni a 2.2TB+ partíciót (ill. a disk 2.2+TB részre eső területét), mert a GPT-t egyáltalán nem ismeri, ahhoz pedig ez kell. Az okosított OS-hez nem igazán tudok hozzászólni, mert ezen a fórumon azt nem lehet, de az mintha az MBR-ben mókolna valamit, és azt GPT-re (még?) nem készítették el. A legutolsó kérdésedre igen a válasz.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #1847 üzenetére
2.2 TB alatt UEFI indítóprogrammal és Win7-el eldöntheted, GPT vagy MBR.
Ennél nagyobb lemeznév vagy Win8-nál már csak GPT jöhet szóba, ha UEFI van.Sok helyen ezt olvasom, de akkor nem értem, hogy kaphatok ilyen hibaüzenetet, Win7 SP1 telepítővel, pl. 1 TB-os MBR partíciós táblájú lemezzel, amin van 1 db partíció:
Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed on GPT disks.
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #1851 üzenetére
Sehogy nem jó. Ha üres (partíció nélküli) a lemez, mindenképpen GPT-t csinál belőle. Ha MBR volt, és volt rajta partíció, de letöröltem azokat az EFI módban indított telepítővel, akkor is. Ha MBR, és van rajta partíció (akár non-EFI módban a Win7 telepítővel korábban készítve, vagy akár a diskparttal), akkor ezt a hibát írja, még akkor is, ha az üres részt próbálom neki megadni.
-
-
brd
nagyúr
válasz lacos001 #1868 üzenetére
Vagy elküldi aludni (rendes parkolás, a tányér leállításával) egy bizonyos idő után a HDD-t a készülék, vagy nem. Előbbi esetben felesleges (ha az áramfogyasztás egyébként nem zavar), utóbbi eseten azért javasolt, mert úgy még többet fogyaszt.
-
brd
nagyúr
válasz Minstrel #1877 üzenetére
Az attól függ, mennyire állítottad, és mennyi volt előtte. Ill. az is számít, hogy közben hogyan használta a gép. Nézz rá 1 nap után, ha még mindig 50 körül van, akkor jó vagy.
mert szinte nincs is üresjáratban a gép
Az számít, hogy a háttértár felé van-e művelet 4 másodpercen belül. Ha van, nem parkolgat, ha nincs, igen. A 42724 egyébként nem olyan sok, ~másfél éves használattal.
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #1889 üzenetére
(Igen, nyilván úgy értem, hiszen erről volt szó.)
Én úgy vettem észre, ezt csak akkor csinálják, ha a wdidle.exe-vel olyan lett beállítva, amit az adott drive nem jól kezel. Máskor nem. (Esetleg amikor öntesztelnek, de az max. pár csapkodásszerű hang lehet, nem konstans.)
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #1917 üzenetére
Azokhoz képest persze, hogy nem más, csak én még nem találkoztam ilyen hibával, hogy egybefüggő többszáz hibás sector lenne egymás után, tehát valószínű, vagy nem gond (elméleti a probléma), vagy a HDD csinál mást is a parkoláson kívül, hogy ezt elkerülje.
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #2213 üzenetére
Az kimaradt, hogy a bootsectorban kell egy speciális bejegyzés, ami megmondja, hogy az IO.SYS és MSDOS.SYS melyik sectorban kezdődik, ezt régen a SYS.COM paranccsal tudtad megmondani, de a HP USB... blabla is megcsinálja (ezért azt szokták ajánlgatni ).
-
brd
nagyúr
válasz arnold8705 #2893 üzenetére
Az nem olyan egyszerű, hogy rámásolod. Speciális helyre kell, ill. azt a helyet be kell jegyeztetni a bootsectorba, ill. ahogy már írták, aktív kell legyen. De hogy ne eresszem bő lére, úgysem érdekel, helyette egyszerűen ezzel formázd meg a pendrive-ot, és kattintsd be, hogy DOS legyen rajta, és add meg az io.sys stb. file-ok helyét, majd asszem' még a command.com-ot még neked kell rámásolni kézzel, de ez nem biztos, régen csináltam már ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #2905 üzenetére
1. DOS bootlemez esetén nem mindegy, speciális helyen kell lennie (ott az angol szövegben, a Due to restrictions in the implementation... kezdetű mondat).
2. No' akkor egy kis rövid ismeretterjesztés következik, mert van egy kis kavar a történetben, még sok szakmai cikkben sem különítik el a kettő fogalmat élesen sajnos. Ugyanis van az MBR, és van a boot sector, előbbi tartalmazza többek között a partíciók információit (kezdet, méret, típus, indítható-e - azaz az aktív flag - stb.) és van itt egy indító kód is, ami a legtöbb esetben egy viszonylag egyszerű kód, megkeresi az aktív partíciót, betölti az ottani boot sector kódját, majd elindítja, ez az MBR van a háttértároló elején. A boot sector viszont minden partíció első sectora, ez DOS esetén betölti a nevezett file-okat (pontatlanul emlékeztem erre, nincs a helyük külön bejegyezve a boot miatt, viszont egy adott helyen kell szerepelne a könyvtárbejegyzésüknek), és azokat felhasználva elindítja a DOS betöltését. Pl. ez a boot sector NT-től felfelé (2000, XP stb.) megkeresi az NTLDR file-t, majd azt indítja el (Vista óta a bootmgr-t stb.), ill. szintén a boot sectorból betöltődő kód írja ki pl. az Invalid system disk (DOS), vagy NTLDR is missing (NT-XP) üzenetet, ha probléma van.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #2908 üzenetére
1. Úgy, hogy megint pontatlanul írtam elsőre. A könyvtárbejegyzésüknek kell az első 2 helyen lennie, nem a file-oknak. De mint a linken is írják, a boot sectorba kerülő kódtól függ. Éppen lehet olyan kódot is írni, ami nem érzékeny a bejegyzés helyére.
2. Akkor nyiss meg egy bootképes HDD-t, és nézd meg, hogy mi van az első sectorban! Valami ilyesmit fogsz találni, ez az MBR kódja, ez keresi meg a bootolható partíciót, és indítja az azon lévő boot sector kódját. Ez a kód valamennyire szabványos, a legtöbb OS alatt az "inicializálás" ilyesmit ír rá a partíciós tábla mellett.Amit a példában csináltál, az valószínű csak annyi volt, hogy az aktívvá tételt megcsinálta, azaz a partíciónak egy 80h-s flag-et állított be. GPT kicsit más, ott már a BIOS (UEFI) is okosabb picit.
-
brd
nagyúr
válasz szaszlaci #3008 üzenetére
Nekem sem egészen világos, mi tart eddig, ettől még sajnos tény, hogy a "villára helyezett fej" állapotból néha akár 2 másodpercig is eltart, mire válaszol a HDD, de legalább fél-1 mindegyiknél, ahol néztem (ez kb. 8-10 db, mindenféle típust jelent).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Lightyear - befektetési app
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen monitort vegyek?
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest