- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fecogame: A csámcsogás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drakoo
tag
Sziasztok! Valaki nem jártas itt kandalló vásárlásban? Mmint milyet érdemes venni mekkora teljesitménnyel stb :$
-
draco31
veterán
Működik továbbra is a rendszer? Kormot hogyan tudod tisztítani belőle?
-
Jakuu
őstag
Gandhi egy valamit nem emlitettel meg a cikkben, ami engem erdekelne es szerintem masokat is.
Mennyi volt az anyagkoltsege a fustdobnak es a tovabbi felhasznalt anyagoknak ? (a kalyhan kivul, az itt nem annyira erdekes)Ha lehetseges ird mar le es nem a te beszerzesi araidat, mert gondolom, mint bennfentes, te olcsobban jutottal sok mindenhez hozza.
Teszem azt, ha egy vasarlo szeretne beszerezni ott ahol dolgozol, mennyibol jonne ki ? -
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #162 üzenetére
Schirilla nem szórakozásból csinálta.
Magára kent egy rakás zsírt!
-
Crystalheart
őstag
Hozzá lehet szokni, szép fokozatosan hűlt idáig. De azért attól az állapottó félek kicsit, ami a tél keményebbjén jön elő - a nedves járólapon jéghártya...
Eddig azt az időszakot mindig hősugárzóval vészeltük át, de az most tönkrement, meg nem akarjuk megdobni a villanyszámlát sem.
De! Skandinávok ennél hidegebben is lazán fürdenek szabad téren a meleg vizű forrásaikkal. Schirilla meg a fagyott Dunában lubickol, oroszok egész kis tömegei meg a fagyott Volgában -20 fok mellett. Elvileg nem életveszélyes.
-
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #158 üzenetére
6C fürdeni? Az már kiképzés! 15 perc alatt szívrohamot kapnék! 21-ba fázok a fürdőben és folyamatosan a víz alatt tartom magam.
-
Crystalheart
őstag
válasz
neduddki #159 üzenetére
Hehe
Ilyen szempontból szerencsétlen a ház elrendezése, a fürdő a folyosóból nyílik, nem a fűtött helyiségből. A folyosót meg már hűtőnek használjuk, a hűtőket kikapcsolhattuk.
Régi parasztok ezt megoldották úgy, hogy a lakóhelyiségben fürödtek egy lavórban... Hát azt azért mégse, inkább a fagypont. (Mert lesz az fagypont is.) Amíg kádban van az ember, addig jó.
-
neduddki
nagyúr
válasz
Crystalheart #158 üzenetére
H!
6 fok, aha, szegeny nagyanyam mondta mndig nem szegyen a szagenyseg csaj kiB! sz.r:- (
udv
neduddki
-
Crystalheart
őstag
Ahhoz képest, hogy 0 Ft a fűtésköltség nem rossz az a 17. De tavaly ennél hidegebb nem volt a télen, pedig volt -15 fok is kint. Ez azt jelenti, hogy talán ki kellene megint takarítanom a sparheltet (egy hónapja volt), mert már nem fűt úgy. Máskor azért fölmegy ilyenkor 19 fokra is a nappaliban. (Fürdeni már 6 fokban fürdünk. Megtanultam hajmosással együtt negyed óra alatt készen lenni a fürdőben.
)
-
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #156 üzenetére
Az sok vagy kevés?
Első házat amit béreltünk a településen ahol építkeztünk amikor hazaértünk 15-16C volt.
A tetőtérben a tulaj lakott, alig fűtött mert lentről ment fel a meleg. 60e fűtésszámla volt és fáztunk sokszor 19-20C volt a max hő. 100nm-es ház volt. De voltunk szigettelen 140 nm-es sorházban is, ahol szintén volt 60e számla. A mostani már saját házban, bár nincs erős tél 12e lett az utolsó fűtés és meleg víz számla. Kb. 18%-al csökkent a költség a rezsicsökkentés miatt. Igaz a bankban lévő kamat nélkül és nagy számlaköltségek miatt a többszörösét bukjuk el. -
Crystalheart
őstag
válasz
westcoastog #155 üzenetére
Most néztem rá a hőmérőre, 17 fok van a nappaliban.
-
Stafni
aktív tag
válasz
westcoastog #153 üzenetére
Grat és hajrá!
Egyenlőre enyhe a tél, reméljük így is marad. -
nesa
veterán
válasz
westcoastog #149 üzenetére
Grat, ez egesz mas dimenzio lesz majd.
-
westcoastog
veterán
-
b-max
senior tag
válasz
westcoastog #149 üzenetére
Jól néz ki
Mennyibe fájt ?
-
Lomha 8V
addikt
Ügyes megoldás.
-
Ghandi
aktív tag
Próbálkoztam ilyennel is,de nem jhött be.A kazán füstcsövét még régebben tisztítás miatt elvágtam (5-6mm vastag falú acélcső).A viszarakást csak ugy tudtam megoldani hogy flancsnikat heggesztettem az elvágott darabok végére majd párba fúrtam őket és csavarral rögzitettem.Ebben az a jó hogy a felfelé menő egyenes csővet bármikor ki lehet venni és bármi mást lehet oda tenni.Csináltam oda egy rozsdamentes lemezből egy vízmelegítő adaptert,de nem lett jó a méretezése,túl sok viz fért bele,és igy nem is nagyon melegítette a vízet. Egy 200literes hordó vizzel volt a próba,egy grundfos keringető szivattyúval mozgattam a vizet.Kb 3-4óra melegítés után majdnem 30-35fokos lett a víz a hordóban,igy le is mondtam az egészről.Kelett volna csinálni egy kisebb űrméretü adaptert,de már nem volt időm vele foglalkozni,aztán el is költöztem onnan.
Ahogy Zeratul kollega is irta most ebben a cikben nem ez volt a lényeg. -
buherton
őstag
válasz
gyuribácsi88 #89 üzenetére
Tavaly az egész fűtési szezonban 270 m3 gáz fogyott, és úgy, hogy 20-22 °C volt a lakásban (38 m2).
-
Crystalheart
őstag
Nekem már gyulladt be a kémény, a gallyfa elég sok kátrányt kreál, a sparhelt lángja meg simán eléri a füstcsövet a kacskaringós belsején keresztül is. De mivel új Schiedel kerámia kémény, ezt nem olyan fából (agyagból) faragták, aminek az megárt. Az eredmény annyi volt, hogy kicsit nehezebb volt végigkotorni a kéménykefével. A régi, rossz kéményekkel viszont tényleg gond lehet... Meg azért én sem hagyom már túl sokáig nagyon kihúzva a szabályozó szelepet a masinán.
szacsee: Kösz, amúgy az egész kémény a házon kívül fut. Ez elvileg már valamennyire szigetelt kémény, a belső kerámia cső körül légréses beton elemek vannak. A kémény külseje egyáltalán nem meleg, gondolom, ez fordítva is igaz. Esetleg a kémény legvégével lehet gond, ha süti a nap, mert csak egy sima fém, szabadon álló, fedél nélküli kéményvég-elem öleli körül a kiálló csövet.
-
SaNyEe
aktív tag
A cikk elejét olvasva azt hittem, hogy a vegyes tüzelésű kazánt fogod be hasznos munkára, pl egy puffertartály (lehetett volna akár 1m^3 IBC tartály(ok) is amit vmi úton módon hőszigetelsz) tartalmát felmelegíteni, hogy annak hőjét (amikor igény van rá) keringetőszivattyúval szabályozottan lehessen leadni a házban.
Ez inkább érdekes lett, mint hasznos pláne, h mindig rakni kell, h meleg legyen.
-
szacsee
nagyúr
válasz
Crystalheart #97 üzenetére
Kémény hatással ahogy olvasom nincs gond, viszont kicsit tud segíteni, ha körbe szigeteled.
Ha kint nem is akarod bántani, a padlás térben megteheted. Igaz ez lehet csak minimálisan javít a dolgon, mert a kesze-kusza füst cső mindennek az oka szvsz... de ahogy olvastam már rájöttél erre.A cikkírónak grat. eddig csak kisebb dobokat láttam, de ez brutális lehet.
Ismerős sima füstcsőbe tettt vörösrézből esztergált hengert oldalfuratokkal amire 80cm-es 8-10-es rézcsövet forrasztott (keményforrasz ipari ezüsttel), a felső gégecső elé pedig a másik rézhenger, amibe beleforrasztotta a csövek másik felét. Csinált egy kis kört és két kis szobát fűt vele, ahol az egyik kiegészítő fűtés. -
westcoastog
veterán
válasz
westcoastog #139 üzenetére
De rajta vagyunk az ügyön mindketten, már bontásra ítéltük mi is, de pénz nélkül még nem tudok mit kezdeni sajnos, akár nekiállhatok és lebonthatom most azonnal is, de azzal mit érek el. Majd éjszakára elzáratom a tüzet teljesen lefekvés előtt 1-2 órával.
-
westcoastog
veterán
-
nesa
veterán
válasz
westcoastog #136 üzenetére
A kemenyed eletveszelyes,ilyenre nemis adnak ki engedelyt kemenysepru latta mar ezt?
A legnagyobb katasztrofa az ha ottmaradtok egy ejel, ha kemenyre nemis lesz penz mert draga buli vegyel fust meg szenmonoxid erzekeloket.
Amikor egy kemenyen igy kifolyik a csersav/katrany miegymas menthetetlen lesz, total vissza kell bontani es lehetoleg olyat epiteni ami nem ilyen buhera szintu hogy egy eternit vagy nemtudom milyen csovet dugtal bele a tetejebe.
Mikor a benne levo katrany begyulad majd es a kemeny kulso fala eleri a 6-800 fokot a tetejen 8 meteres lang lesz es epp a ho szetvagja az etternitet a tetejen akor mit csinalsz, most jon a kemenytuzek szezonja kerdezz meg errol egy tuzoltot, nemsokat lehet vele kezdeni ha vizzel meghutod lehet szetrobban az egesz...Legegyszerubb egy szigetelt savalo szerelt kemenyt felrakni.
-
nesa
veterán
válasz
westcoastog #26 üzenetére
Nemolvasom vegig masok mit irnak de egy tuti ranezesre is ez a kemeny szar, menthetetlen, le kell bontani mihamarabb! addig amig ti bontjatok nemlesz baj, ha masok akkor bekovetkezett a katasztrofa.
-
Ghoosty
őstag
Szerintem te vagy keversz valakivel, vagy most már nem értelek. Én fűtőértéket hasonlítottam össze, nem fűtő rendszert.(Azonos hatásfokot feltételezve, pedig mindenhol azt olvasom, hogy a gázkazánnak egy kicsit jobb.) Ha már mindenképpen bele akarod magyarázni, akkor is egy mezei kandallót hasonlítottam egy mezei gázkazánhoz.(Ez utóbbit csak feltételezve, mert nem írta, milyen gázkazánja volt.) Nem tudom, miért vádolsz, hogy almát hasonlítok körtéhez.
-
GerykO
aktív tag
Ha kell a komposztfűtés mellett rakosgatni, ami terveim szerint csak a hidegebb napokon lesz szükséges, és ha nem hagyok le egy 0-át a 300 végéről, akkor kijön, hogy extrém hidegben is inkább 2-3 naponta kellene csak begyújtani...
(#132) Ghoosty:
Oké, de ne hasonlíts egy nitrós ferrarit egy turbó nélküli trabanthoz. Az ellenpéldámmal ugyan jobban túlzok, de akkor is sántít a te összevetésed is. A volt házunkat is azért hoztam fel, mert az ugyanolyan kategóriás kazánt hozott fel, még a tartályméret is egyezik (hisz közös). Egy kondenzációs kazánt egy faelgázosító kazánnal illik összevetni. Egy turbós gázkazánt egy füsthővisszanyerős rendszerrel kiegészített vegyes tüzelésűvel, és egy sima gázkazánt, egy sima vegyes tüzelésűvel. Egy falfűtés hatékonysága megkérdőjelezhetően jobb, mint egy radiátoros rendszeré, ami meg még mindig jobb mint egy parapetes konvektoré. Reméltem nem kell így leírnom, de nem akartad érteni. -
Ghoosty
őstag
Értem, csak én abban a beszélgetésben nem vettem részt. Gyuribácsi állította, hogy fával harmad annyiból kijön a fűtése és nem említette, hogy olcsóbban szerez fát, mint ha bemegyek egy bármelyik tüzépre. Erre mondtam, hogy valami nem stimmel, mert fűtőérték alapján nem lehet ekkora különbség. Utána mondta b-max, hogy de kijön. Azonban, még úgy se stimmelt, hogy ő tud olcsóbban fát szerezni. A gáz drágább, mint a fa, de nem háromszorosa. Ráadásul attól, hogy valaki alternatív fűtést használ, a gáz fűtőértéke Forintonként nem változik, csak lesz egy kedvezőbb MJ/Ft-s fűtése is. Ezért objektíven összehasonlítható.
Ezért írtam, hogy én a MJ/Ft-ben hiszek, nem abban, hogy kinek mennyi a fűtés számlája. Ez utóbbi óriási ingadozást mutat az emberek szokásai függvényében.
Alternatív fűtésnél meg sokan nem számolják bele a karbantartási költséget. Pl a hőcserélős szellőztetést évente tisztíttatni kell. -
neduddki
nagyúr
HI!
akkor ne ird hogy kiegeszito futes:- )
300 liter az lofuty egy csaladihaznal m^3 foelerdemes gondokodni, raadsul az sem lesz olcso mire hasznlahatova valik a rendszer, falfutesrol meg ne is beszljunk, jo nkem full rehau lett
ja ha barmijjen fa/vegyes/szenfutesu rendszerben gondokocc erdemes gy hasznalt 1-2kVA-es ups-ben /uj akuval/ gondokodni par ismeros mar megszivtaudv
neduddki
-
GerykO
aktív tag
válasz
neduddki #128 üzenetére
Tudom. Egyértelműen falfűtésben gondolkodom, egy minimum 300 literes szigetelt puffertartállyal kiegészítve, kandalló/cserépkályha(benne elhelyezett hőcserélő)+komposztfűtés. (A komposztfűtésből kikerülő fatörek préselve brikettként tök szuper, és együtt megkockáztatom, sokkal jobb a hatásfoka mint egy kondenzációs gázkazánnak) De napkollektorban is gondolkodom, de sokat olvasgattam a sziromfal működéséről is, meg az eartship is adott egy-két ötletet. De eddig a komposztfűtés, és az abból kikerülő fatörek préseléséből készített fabrikett tűnik a leggazdaságosabbnak.
De tőke hiányában egyelőre tervezgetek csak, meg számolgatok. És ha van puffertartály, akkor kényelemben nem lényegesen macerásabb mint a gáz, arról nem beszélve, milyen hangulatos egy téli estét a tévé helyett a tűzet nézegetve borty kortyolgatva meghitt beszélgetésbe kezdeni a pároddal, vagy akár egy jó társasjátékot elővéve a gyerekkel együtt hallgatni a tűz pattogását. De ez ide már off. -
-
GerykO
aktív tag
Igazából stafni aki állította milyen olcsó a gáz, csak azt felejtette el elmondani, hogy 1,2 Met beleölt előtte, ami rásegít a fűtésre nem kicsit. Kevés ember engedheti meg magának, hogy egy fűtéskiegészítőre ennyit költsön. Én azt megértem, hogy visszahozza az árát, és én is ilyen rendszert tervezek, de ha valakit megszólsz, mert olcsóbban szerez fát, akkor azt is aki hőszívattyú miatt olcsóbban szerez gázt. Tudom ez így hülyén hangzik egyelőre.
Szóval, ha a fa fűtés árát hasonlítjuk össze a gáz fűtés árát, akkor az érdemes úgy tenni, hogy ugyanolyan paramétereket veszünk alapul. Pl ha a gázfűtést valaki úgy sztárolja, hogy olcsóbb mint a fa, mert neki van hőszivattyúja, akkor az ugyanolyan körülmény? Vagy egy majdnem passzív házat fűt vele?
És ha valaki mondjuk a komposzt fűtéséből kikerülő faanyagot brikettbe préselve még el is égeti, egy falfűtésre rákötött kazánban, ahol ráadásul egy puffertartály is van, egy keverőszeleppel, és a gázkazánra meg palackot köt rá, akkor is sánta az összehasonlítás.
Remélem érted már mire akartam rávilágítani a magam ironikus módján. -
-
Ghoosty
őstag
1. Ez még így is csak 2x különbség, nem 3x
2. Nem mindenki számára elérhető szárított faipari hulladék. Én a bárhol elérhető tűzifával számoltam. Amúgy az erdei köbmétert is át tudod számolni és szerintem nem jössz ki olcsóbban, mint az említett faipari hulladék, ha lenne hozzáférésem nagy mennyiségben ilyenhez, tuti én is azzal tüzelnék
3. Ő konkrétan említette, hogy részben brikettel tüzel. Persze van aki azt is olcsóbban be tudja szerezni, de az akkor megint nem mindenki számára elérhető. -
b-max
senior tag
-
válasz
gyuribácsi88 #103 üzenetére
Az is hulyeseg, ahogy mondod.
Egy 70-80 nm-es haz gazboylerrel kb 2-300 ezer forint evente gazzal. De ez persze nagyon valtozo, ki mennyit van otthon, van-e gyerek es az mekkora stb. Nalam a hideg napokon lazan elmegy 10 kobmeter egy nap, ha nincs futes meg kb 1 a melegvizre.
-
a2d2
addikt
A szellőző rendszernél nem azt kell nézni hogy mikor térül meg.
Az egy kényelmi funkció.
Én kiépítettem az új részen a nyílásokat a födémben, tavasszal készítek hozzájuk keresztáramú hőcserélőt.
Nem azzal akarok fűteni vagy hűteni mert arra nem jó, de páratartalom csökkentésre kiváló. Ezen kívül jobb közérzetet biztosít a friss levegő utánpótlás.
Szóval itt én nem számolok visszatérülést. -
Crystalheart
őstag
Értem... Nekünk ha be volna fejezve a ház, kb. 500 légköbméter volna az egész, annyira kellene tervezni a hőszivattyút is, ez kicsit magasabbra rúgna. Pedig idővel tényleg jó lenne, ingyenfa sem lesz örökké, vásárolni meg már majdnem gáz-ár. Ha csak főzni kell a sparhelttel, akkor sokkal lassabban fogy a fa. (Mák, hogy mi vagyunk az egyetlen nagyon csórók a szűk környéken.
)
-
neduddki
nagyúr
!
andrassy uti 1875os epitesube meg kozlebb van a szomszed:- ) egy viessmann 222w/f 4k jurotil indul + kemeny, hoicsereloket nesztem de egyre tobb hejrol kaptma ojjan infot hogy 8-10ev utan felenk ugyis atjukad a keresztaramu, pedig akar a permanens kinaija akar pl az lg/samsung hocsereloje nem egy okor ara
udv
neduddki
-
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #116 üzenetére
1,2M volt a hőszivattyú, számold ki mennyi gáz kompletten. Nekünk nem is lenne olyan drága bevezetni. Mert a telken belül van a csonk. De akkor is van engedélyeztetés, meg szerelés. A kémény se 2 forint, a terven egy 500e dupla kémény volt amit lehagytunk, csak a helye van meg a monolit födémbe, meg a alapja is meg van csinálva. Aztán ott a havi 1000 forint amit a semmire kell fizetni. A tigáz a szolgáltató, akiket nem kell bemutatni senkinek, hogy milyen dolgokat csinálnak meg.
A kőművesek nem ismerik a derékszöget, én még nem láttam olyat aki használna. Itt senki nem akar rendes munkát végezni, csak lehúzni. De szerencsére nekünk elég jó lett a ház, bár másik csapat jobb lett volna a gépi vakolásra. A kőművesre bíztam. A garancia ügyintézés az volt a reklamációnál, hogy nekünk jó az úgy! -
Stafni
aktív tag
válasz
neduddki #115 üzenetére
Zendert nem ismerem. A hoval brutál drága. Van magyar szellőztető rendszer is, amibe rendes motorok vannak és tisztességes hőcserélő. De most, hogy itt lakunk, nincs gondunk a levegővel. Elvileg kéne lennie, de nincs.
Utolsó pillanatba lett a Pana, mert Zubadan lett volna elvileg. De Magyarországon nem adnak hozzá beltérit, csak egy zacskó valamit, amit úgy kell összemókolni. Nem adnak rendes hőcserélőt a szettben, és elég sok be szokott tojni, mert hiányoznak a biztossági berendezések. A pana védelme túl is van biztosítva. -25C ban is megy és tudja akkor is a 9kW-ot. A 9-es a legjobb választás, mert a 12kW-nak is ugyanez a kültérije.
A szomszédok nyáron szóltak, hogy este ne járassuk, mert nyitott ablaknál zavarta őket. Egy ikerház van mellettünk. Most csak nappal jár, akkor meg nem olyan zavaró. Sokszor benyomom a csöndes módot is. Majd építek valami zajfogó falat is, hogy béke legyen. De csak ez a nyári panasz volt.
Egyébként én nem vettem volna hőszipkát, de a pályázat miatt szükség volt rá, mert határon volt a számítás. Ezért lehet, hogy lincselés jár, de nekünk ingyen van a szerkezet.Fali kondez kazánt is vett egy ismerős ennyiért amibe ez került.
Nem tudom ki a gyártó hirtelen. Talán Viessmann
-
Crystalheart
őstag
Na jó, de maga a hőszivattyús rendszer kiépítése kompletten mennyibe volt?
Amikor mi ezt a házat elkezdtük építtetni, uszkve 19 éve, még ésszerű megoldásnak számított a gázfűtés, így az lett kiépítve. Persze akkor még dobálóztak szüleim a milliókkal, a derékszöget nem ismerő munkások is tutira túl sokat kértek el (azaz lehúztak), csak mert falu és messze volt a többi brigád, meg édesanyám is tapasztalatlan volt. Szóval belefért volna akármilyen fűtési rendszer a keretbe - csak a beltéri ajtók darabja volt 200 ezer... De most már más az egzisztenciális helyzet. Hogy a gázt abszolút kiválthassuk, éppíttetnünk kellett egy füstkéményt és vásárolni egy sparheltet, minden egyéb megoldás sokkal drágább lett volna.
-
neduddki
nagyúr
HI!
ha vizes legszures meg tudna vki valositani akkor en is nekiallnk szellozteteot csinalni, de egyellro emindeki csak pairozik, az meg nem erdekel, zhendert tobben dicsertek annka meg nem mnetem utanna, a hovalt kicsit sokallom
pana-t odat a legkonsoba dicsertek + szerelom is igen elgedett velul, mire megismertem ezket akkora mar beszalltam egy viessmann gazkazanba, meg nem is tom hogy szomeszdok menyir ekedvelnek a kulteri zajat:- )udv
neduddki
mod: azert nem filleres kategoria a hszivatyu, de mar osszevetheto egy tisztesseges gaz/faelgazosito kazan araval
-
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #113 üzenetére
Miért nem qtya? Ugyanaz, mint a többi. Olyan a beltéri, mint egy kombicirkó. Elvileg szondát akartunk, de eszméletlenül drága a fúrás. A kínai hőszipka lenne annyi, mint volt a T-cap. +fúrás +bányakapitánysági engedélyeztetés. 2 éve baromira megemelték. 400e körül van. Soha nem térül meg.
A házépítés a nem kutya. Azt kibírni, amikor annyi munkád van, hogy az önmagában is sok. Most meg semmi megrendelés nincs!Eléggé megreccsentem az építésben, és még most is vannak dolgok. Nagyon ritka itt a korrekt őszinte ember.
-
Stafni
aktív tag
válasz
neduddki #111 üzenetére
levegő víz. Padlófűtés van, hűtöttünk nyáron a csövekkel. Elvileg nem jó hűtésre, de nekünk bevált.
Szellőző rendszer még nincs, mert megállt az építés, még nem sikerül kifesteni a házat. Rengeteg festő meglátja a szigetelést meg a házat és eszméletlen árakat mondanak. 6-700e-t kérnek 1 havi munkáért. 1 főre vetítve. Csak a födémbe van kialakítva a hely a szellőzőnek. De nem biztos, hogy az lesz, mert nem nagyon térül meg. Még ha magad csinálod akkor se. Nem olyan jó a hatásfokuk. Aminek meg jó lenne az megfizethetetlen.
Geo tarifa, Panasonic T-Cap.De van kéményünk is!
Ha betojna a fűtés, akkor venni kell egy kályhát és jó idő van!
-
Stafni
aktív tag
válasz
Crystalheart #107 üzenetére
Itt is Porotherm fal van. 30-as. 20cm-es grafitos szigetelés a homlokzaton, a padlóban 15cm a födémen meg 30 cm gyapot van. De még nincs kész, mert a lábazat nincs szigetelve. Meg a garázs sincs jelenleg. Néhány nyílászáró mellett a tróger ablakosok miatt nincs kinyomva PUR-al az ablak. Levegős hőszivattyú fűti a házat ami 9kW-es. A 15-be a meleg víz is benne van amit ugye nem kéne a fűtésbe beszámolni.
A garázs felé ami nem szigetel egy része 10-as válaszfal tégla van. Szóval arra szökik a hő rendesen.
A villanyszerelő anno kiröhögött, mondta, majd októberben rohanunk 4 olajradiátorért a praktikerbe, mert nem lehet kifűteni ezzel a házat. 6 órát megy most naponta a fűtés. -
talmida
Közösségépítő
Ez nagyon jó!
Gratulálok!
-
válasz
Crystalheart #107 üzenetére
Én már csak nevetek, holnap jön valaki aki majd leírja hogy 200nm-es házat, úgy hogy nincs szigetelve és rosszak a nyílászárók, kifűtenek 7800ft-ból
-
Crystalheart
őstag
Miből van az a fal?
Elképzelni nem tudom, hogyan lehet máshogy (de még így is) villannyal (!) 15-ből kihozni a fűtést. Komolyan, gázzal 25 ezer volt a 9 fok, Porotherm téglafalakkal. (Oké, külső szigetelés nincs, mint írtam, de ennyit nem számíthat; a Porotherm tégla hőszigetelése maga van olyan, mint egy 10 centis külső kőzetgyapot szigetelés.)
-
Stafni
aktív tag
válasz
135nm+garázs ami nincs szigetelve és a fal se ami a garázzsal szomszédos kifűtjük 15e-ből. Nincs még szigetelve a lábazat. Bár villannyal. Kérem a Nobel díjat!
Vagy nem jár, mert csak gázzal él az ajánlat?
-
Ghoosty
őstag
Ezt te hogy számoltad ki, hogy kiadja a különbséget?
Egy kg brikett 55 Ft és 18 MJ tehát 1 MJ az 0,327 Ft
Egy m3 gáz 130 Ft és 37 MJ tehát 1 MJ az 0,284 Ft
Egy kg nyers fa 25 Ft és 6,8 MJ tehát 1 MJ az 0,272 Ft
Légszáraz fa 47,6 Ft és 15 MJ tehát 1 MJ az 0,315 Ft (száradás során több mint 40%-át elveszíti a tömegének)
(100%-os hatásfokkal számoltam)Lehet játszani a számokkal, hogy kicsit olcsóbb a fa és drágább a gáz, de akkor se lesz 3 szoros különbség, mint amit állít. Látszik, hogy olcsóbb valamivel, de a fát szállítani kell, tárolni, szárítani aprítani, stb.
(#103) gyuribácsi88
"Szóval az ilyen 10.000ft-ból kifűtjük még az úristent is dumát hagyjuk."
Jelenleg te vagy az, aki azt állítja, hogy harmad árból kifűti az úristent is. A többiek annyit mondtak, (köztük én is), hogy valami baj lehet a gázrendszereddel, ha ekkora különbség jött ki, mert nem szabadna ekkora különbségnek lennie.
Az, hogy valaki nem jön ki a fizetéséből ezer dolog miatt lehet. Rengeteget bulizik, hitelt törleszt, sokat utazik, miden szart összevásárol, hetente jár manikűr, pedikűr, masszázs stb.
A 30k villanyszámla tényleg baromi sok. Aki azt mondja, hogy 1500 az nincs is otthon. De egy 5-6 fős nagy családnak nem nagyon kéne 15k fölött lennie, de inkább annyinak sem.
-
neduddki
nagyúr
válasz
hi
nekem 63 nm de 4.7m belmagassag, amikor kellett akkor 8-19ig meant a flutes 23fokra be love Iggy 765m^3 ment el elozo idoszakban
most kicsit bovultunk kivancsi leszek mi gun kiudv
neduddki
-
A nobel díjat azoknak kéne átvenni, akik azt hazudják hogy egy 100nm-es házat, gázzal kifűtenek (20-22 fok) 15.000ft-ból.
Mondok egy egyszerű példát; egy pár (férfi+nő felállásban) laknak egy 80nm-es házban, mind a ketten keresnek nettó 120-at. Majd közlik hogy a villanyszámla 5000ft, a gáz 12.000, a telefon meg a többi tv+internet legyen 20.000ft.
Ez legyen mondjuk kereken 40.000ft, marad nekik 200.000ft egy hónapban a megélhetésre.
Mégis sírnak hogy hónap végén valamelyik számlát nem tudják befizetni, na most két lehetőség van, vagy kóros zabálók és megeszik a vagyonukat, vagy hazudnak a számlákat illetően.
Nekünk például 30.000ft a villanyszámla egy hónapban, de biztos lesz olyan aki majd erre is azt mondja hogy neki 1500ft.
Vicces hogy milyen kevés rezsije van egyes embereknek, de akkor miért is sír mindenki hogy nincs pénze? Hónap végén meg éhezik? Mikor rezsire szinte semmi nem megy el
...
Az emberek télen a bevételük 70-80%-át költik rezsire, kivéve persze itt a prohardver (varázsló) fórumozóit.
Mert nekik varázslatosan alacsony összeg jön össze
-
hege8888
aktív tag
válasz
westcoastog #20 üzenetére
Ilyen kályha van nagymamám kiskonyhájában, mióta az eszemet tudom (kb. 30 éve). Ez nem húgy lemezkályha, ami a hőtől pár szezon után deformálódik. Szerintem a valahol a füst útján van valahol bini.
Pár napja a vadiúj kazán+kémény ugyanezt csinálta nálam is egy enyhébb nap után kots este. Pár napig míg nem volt ennyire hűvös, gondoltam elég lesz hulladék épületfával (fenyő) tűzelnem. 3-4 nap alatt úgy lekátrányosítottam a kazánt, hogy egy hajlatnál, ahol a füst kilép a kazántestből a kerek vascsőbe, pergamenszerű darabokban volt összállva a korpom-kátrány. Másnap a fűtésszerelő kiokított, hogy fenyőt (ap gyanta miatt), szemetet, stb, szóval ami nem igazán ideális tüzelő, azt már csak akkor rakjuk a kályhába-kazánba, ha át van melegedve a kémény, mert így nem ülepszik, hanem nyomja kifele a meleg füst. -
válasz
gyuribácsi88 #85 üzenetére
gyuribacsi!
Ha on egy 100 nm-es hazat befut egy 6/8kw-os kandalloval ugy, hogy a hazban normalis, elheto korulmenyek uralkodnak (20-22 fok kb), akkor onnek egy vilagmegvalto tudas van a birtokaban. Ne hagyja ezt elveszni kerem, tegye nyilvanossa. Termeszetesen miutan felvette a nobel dijat.
-
Stafni
aktív tag
válasz
Érdemes lenne azt a gázkazán és fűtésrendszert megnézetni.
-
Crystalheart
őstag
Hát... Szigeteletlen ház esetén, 98 m2 alapterület, 2,7 m belmagasság: régen kombi gázkazánnal fűtöttünk, télen 9 fok tartása mellett havonta 25 ezer volt a számla. (De csalóka, mert ebben a meleg víz is benne van.) Normál 20-22 fok mellett 150-200 ezer lett volna egy hidegebb hónapban. Ha a sparheltben 0-24 vásárolt fát tüzelnénk, akkor sem tudna 600 ezerre rúgni... Igaz, ezzel nem is tartunk egész télen 20 fokot, és nem is az egész házban. De mindenesetre spórolásra ösztönöz.
Ezek a számítások egyébként mindig adott lakásra érvényesek, máshol mások a körülmények, más a hatásfoka a gázkazánnak és a tűzteres dolgoknak is. Ha meg aztán van vegyes tüzelésű kazán, az főnyeremény, mert ugyanannyi tűzzel mindent befűt.
-
GerykO
aktív tag
Nem véletlen mondják, hogy legyen magasabb a kémény, mint a ház gerince, mert ha alacsonyabb, a gerinc felett átcsapó szél, visszanyomja a füstöt, még ha szélcsendes időben jó is a huzatja a kéménynek. És ez már a 90ben elkészült családi házunknál is így volt már a szabványban. Azóta amit betettek, hogy szigetelt kémény kell, ez ugye a visszaáramló szénmonoxid miatt kell, meg azóta ugye a műanyag nyílászárók jobb szigetelése miatt kevésbé szellőznek a házak, meg ugye a laktérbe nem helyezhetsz hivatalosan nyílt égésterű bizonyos teljesítmény feletti gázkazánt...
A legolcsóbb kéményrendszert választották, ami még megfelelt a szabványnak, ja és ami még lényeges, a kéményben alul van egy vízkieresztő cső, ami még szintén előírás...
De mondom, érdemes behúzni egy csövet a kéménybe akár ideiglenesen, csak az is legyen alul is nyitott, hogy legyen hol a koromnak elhagyni a kéményt, és hogy ugye ki lehessen a tisztítónyíláson lapátolni a lehullott kormot. -
GerykO
aktív tag
válasz
westcoastog #78 üzenetére
Szerintem egy kályhacsövet húzzál benne végig, az megoldja ideiglenesen a problémád. Aztán ha van pénz, akkor mehet az új kémény. Haveromék két évig építkeztek, amikor tudtam segítettem náluk, ők bélelt kéményt rakattak (már ez az előírás), és maga a kéményt teljesen hideg marad. Körbe betonból öntött kerete volt, amibe kőzetgyapot volt rakva, és belül pedig maga a fém cső. A kazánban már 70 fokos volt a víz, de nem melegedett a kémény semmit, 1,5 méterrel magasabb a kémény a háztető gerincénél, és nem nyomja le a füstöt a szél. Ja és amikor az első begyújtás volt, még 22-23 fok volt kint, és ezerrel sütött a nap. Vakolást szárítására, meg festés szárításra, meg persze fűtéstesztelésre ment ki a dolog. De amikor Zalaegerszegen voltam albiban, ott is utólag bélelték egy téglapanelban a kéményeket, ott is csak fémcsövet húztak a kéménybe végig, és a toldásoknál szigetelték körbe. A kályhacső nem hiszem, hogy nagyon drága lenne. És akkor meglenne a kéményhuzatod.
-
a2d2
addikt
válasz
Egy fos panelba télen havi 50.000 a fűtés számla
Ott lehet, főleg ha szigeteletlen meg távfűtéses.
Én is tényeket írtam.
Asszony írja tételesen a fogyasztott gázmennyiségeket, megkérdeztem tőle a tavalyi fogyasztást:december-január között 137m3
január-február között: 122m3Ezek már kandalló melletti fogyasztások, de benne van a melegvíz is.
Kandalló nélkül 200m3 környéke rémlik.A lényeg hogy nekünk is az jött le hogy kb egy áron van a gázos és a kandallós fűtés.
De mivel a családból kapunk mindig tüzelni való fákat, eddig a fa nagyrészt ingyen volt. -
Ghoosty
őstag
válasz
"Mind a két szomszédomnak 140nm-es háza van 2*70nm felosztásban, gázzal nekik hideg téli hónapokban 120-140.000ft a fűtés. Tévedés kizárva mert láttam a számlát."
Nem mondtam, hogy nem lehet ennyi a gázszámlája, a kérdés, hogy hány fokot tart a lakásban, mennyit szellőztet, milyen a szigetelése stb.
"Egész nap rakva van a kandalló mert mindig van itthon valaki. 2,5-3 óránként."
Éjjel felkelsz 2-3 óránként és megrakod a kandallót?! Hány fok volt a lakásban előtte átlagban és mennyi van most?
Én a Ft/KJ-nak hiszek, ha saját magad szárítod a fát több mint egy évig megfelelő körülmények között, akkor se jön ki ekkora különbség, mint amit te mondasz Ft/KJ-ban.
-
xxmen
tag
válasz
Bocsi, én havi átalányt írtam.
-
xxmen
tag
Számításba kell venni, ahol nincs gyerek ott csak be-be fűtenek. 25000Ft-ból jó ha kijön 10 mázsa bükk/tölgy/akác hasogatott tűzifa. Nekünk ennyi fa nem volt elég egy decemberben vagy januárban, 100 mázsát simán eltüzeltünk áprilisig, ez nem kiszámítható.
Gázzal lehet csak állandó temperált hőmérsékletet csinálni. Amióta van gyerek, már csak látvány fűtésre használjuk a kandallót.
-
Gázfűtésnél is le volt szigetelve a ház.
100nm a ház nem 120, nem érdekel hogy ki mit gondol, én leírtam a tapasztalataimat a kandallóval kapcsolatban, nem fogok magyarázkodni senkinek sem. Egész nap rakva van a kandalló mert mindig van itthon valaki. 2,5-3 óránként. Mivel a ház közepén van napközben az összes ajtó nyitva van, így átfűti teljesen az egész házat.
Hagyjuk ezeket a meséket arról hogy egyes emberek annyi gázszámlát fizetnek télen, mint amennyibe az internet kerül.
Mind a két szomszédomnak 140nm-es háza van 2*70nm felosztásban, gázzal nekik hideg téli hónapokban 120-140.000ft a fűtés. Tévedés kizárva mert láttam a számlát.
Szóval az ilyen 10.000ft-ból kifűtjük még az úristent is dumát hagyjuk.
Egy fos panelba télen havi 50.000 a fütés számla.
-
Ghoosty
őstag
válasz
Ha neked 70-80k HUF volt a fűtés számla, akkor ott valami nagyon el volt hibázva. Nekem az a tippem, hogy a termosztát be volt állítva kb 23-24-re és éjjel nappal azt a hőmérsékletet tartotta, míg a kandallót éjjel és mikor nem vagy otthon nem rakod újra.
-
xxmen
tag
válasz
Nekünk van kandallónk is egy Toldi T40, hátultöltős kivitel. Szintúgy szigetelt az egész ház, felül 15cm, kint 10cm, alul 8cm.
Próbálkoztunk fával is, kb. ugyanannyira jön ki, de akkor még nem számoltad bele, hogy nincs meleg vized fürdeni-mosogatni. Kandalló esetén két szivattyú megy nálunk és a szelep mozgató motor úgy, hogy Grundfos Alpha2 szivattyúink vannak nagyon magas lett a villany számla. Plusz a munka, ami van vele, fát hasogatni, gyújtogatni, kandalló begyűjtó, utána meg hamuzás.
-
a2d2
addikt
válasz
Naaa, nem kell a lódítás.
Akkor vagy nem volt rendesen leszigetelve még a ház a gázüzemű fűtésnél, vagy extrém rossz volt valamilyen beállítás.Nekünk is teljesen le van szigetelve födém is, falak is, 3 rétegű ablakok vannak, és a legnagyobb hidegben sem ment 25e fölé a gázfűtés a 85m2-en.
Kandalló is van nálunk a lakás közepén, mégsem megy be a meleg a leghátsó szobákba, érdekesen hangzik hogy a linkelt kandallód befűti a 120m2-t. -
Jó cikk
Nekünk 100nm a ház, a kandalló egy sima mezei kamino kandalló van bent, ilyen;
A kandalló helye pont az átjáróban van, pontosan a ház közepén helyezkedik el, mivel a ház teljesen le van szigetelve, és a nyílászárók is szigeteltek, ez a kis kandalló simán befűti a kéglit még -20 fokban is. Vegyesen van rakva fa+brikett kombóval. Hihetetlenül hangzik, de így fával a fűtés kijön havi 25.000ft-ra, amíg gázzal fűtöttünk ez olyan 70-80.000ft volt.
-
westcoastog
veterán
válasz
Crystalheart #79 üzenetére
Ebben már annyi kox van hogy ömlik ahol utat talál magának.
Nem tudom mi tévő legyek, ha tovább fűtünk azzal csak rontunk az állapoton, ha nem fűtünk anyám nem fagyoskodhat ott lent..
Lehet ha megjön az első fizetésem akkor rááldozok arra a kéményre, de az még majd 2 hét.. -
xxmen
tag
Gázzal is lehet gazdaságosan fűteni. Nekünk új építésű házunk van, padlófűtés és radiátor fűtés lett kialakítva. Ilyenkor amikor még nincs annyira hideg, csak a radiátor fűtést használjuk, a padló el van zárva. 16/2 ötrétegű alumíniumbetétes csövek mennek az osztó-gyűjtőktől a radiátorokba, a gerinccső a kazántól az osztóig 26/3. Réz-Alumínium radiátoraink vannak, amiben összesen van 1 liter víz, a kisebbekben 0,5 liter víz. Szóval az egész radiátoros rendszerben van ~25-30 liter. Kazánunk egy Wolf CGW-24/140 kondenzációs hőközpont, 40 fokos előremenő vízzel fűtjük a szobákat, időjárás függő szabályzóval. A hatásfok ilyen hőmérsékleten elméletben max. 109%, a meleg vizet ugyanezzel a kazánnal állítjuk elő. Napközben 19 fokon tartja a házat, amikor hazaérünk a munkából felvesszük 22 fokra, ha eléri a megfelelő hőfokot lekapcsol, de a lángot folyamatosan modulálja. Télen amikor bejönnek a nagyobb hidegek padlófűtésen kinyitom a csapokat, onnantól kezdve már nagyon ritkán kapcsol le a kazán, folyamatosan tartja a lángot 7-8kW-ot. Ilyenkor a gyerek a padlón játszik, még négykézláb közlekedik mindenhol a házban. Csak radiátorral + meleg víz = 11 ezerFt havonta a gázszámla. A padlófűtéssel plusz 9 ezerFt havonta.
-
Crystalheart
őstag
válasz
westcoastog #78 üzenetére
Nekünk zsír új Schiedel kéményünk van, 11 méteres, 16 centi átmérőjű, úgyhogy nem csak azon múlik.
Számít az időjárás, a környezet, a széljárás, a kéménybe lerakódott kox mennyisége..
-
westcoastog
veterán
(#66) r00r1
Legalább 4 méter, meg csővel megtoldva, de Bohus kolléga is írt már privátot amiben ízt írja kevés a kémény keresztmetszete, nem elég a huzat, mire a téglás részből felér a füst a csőtoldatig, addig nagyon meghűl a füst és nem áramlik rendesen, ezért még kátrányosodik is. Meg az egész kémény belsejében le van rakódva a kátrány. Szóval a lehető legrosszabb.
Vissza kell bontani a kéményt, és újra húzni magasabban, csak az a baj hogy nincs pénz erre most, mint soha semmire általában..
Holnap jön száraz tűzifa elvileg, bár sokat nem segít rajta.(#67) Crystalheart
Az a baj hogy a mi kéményünk a végnapjait éli, csak a bontás jöhet szóba, alapból szarul lett megtervezve az egész kémény régen, most meg szívhatunk vele. -
Ghoosty
őstag
Itt valami nagyon nem stimmel:
"- Abban a szobában ahol nem tartózkodsz, zárd el félig a radiátorokat!
Semmivel sem lett kevesebb az elégetett fa."A fa elégetéséből x KJ energia keletkezik. Ha valahol elzárod a fűtést, akkor az az energia máshol megy el. Valószínűleg a másik szobában melegebb lett, ha tényleg ugyanannyi fa fogyott, vagy hidegebb időszakban nézted és ezért nem jó az összehasonlítás.
"Hiába minden, ahhoz, hogy a víz felmelegedjen kellő hőmérsékletre, nem osztott, nem szorzott, ha 2-3 radiátort elzártunk, mindig ugyanannyi fa kellett a fűtéshez, ami egy ember miatt nem volt kevés."
Miközben a víz melegszik, és áramlik a csövekben, folyamatosan adnak le energiát. Ha minden radiátor nyitva van, akkor többet adnak le, hamarabb ergó lassabban érik el a "kellő hőmérsékletet". Ha kevesebb, akkor hamarabb. Ha tényleg ugyanannyi fa fogyott, akkor az azt jelenti, hogy valahol melegebb volt.
Egy teljes lakást/házat felfűteni egy ember miatt, tényleg drága lehet, de a fizika az fizika. Ugyanannyi fából ugyanannyi hőenergia keletkezik. Ha azt egy szobára koncentrálod, akkor ott melegebb lesz, mint ha az egész lakásra. Tehát kevesebb fának kellene fogynia, ha ugyanakkora hőmérsékletet akarsz tartani.
-
Crystalheart
őstag
Igen, ez jól észrevehető, én még hetekig szárítom a néhány éves fát a sparhelt közelében is, mert elég párás, ködös vidéken élünk, ahol még fedett helyen is nagy marad a fa nedvessége. Télen nem szép látvány, de megéri.
a2d2: Nekem is be van tárolva kb. 10 m3 karvastag vagy akkorára hasogatott fa, de azt mind megtartjuk vésztartaléknak. Azzal tüzelek, amit az erdő tarvágásából visszamaradó gallyakból összegyűjtöttünk és persze ma is gyűjtöm. 2 hektárról nekem és édesanyámnak volt a kiadott feladata, hogy az összegyűjtött fáért cserébe eltakarítsuk a vágás után a "szemetet", december közepétől februárig minden nap, ünnepnapokon is, esőben, hóban, fagyban kint voltunk, sötétedés után fejlámpával; én kisbaltával, míg édesanyám sarlóval gallyazott, aztán hóolvadás után, a tar sarjadzása előtt kis kézi kordéval behúztuk a gazdasági udvarba felstócolni. Ebből összeesés előtt kb. 80 m3 gally lett, egy éves összepréselődés után talán 50-60 m3. Ezen kívül még több száz m3 gally van az erdei út mellé felhalmozva a szomszédos parcellán 5 hektárról, amit gépekkel szedtek oda. Ezek a másik tulajok azt tervezték, hogy brikettet csinálnak belőle, de aztán otthagyták, tőlünk kb. 30 méterre. Amikor szomszéd felhozta az egyik tulajnak, aki a kitermelést vezényelte, mit csináljanak vele, mert zavarja, a tulaj azt mondta, "hát mit érdekel, gyújtsák föl!". Oké, mondom, de akkor már a tüzelőberendezésben teszem, ha nem gond. Szóval úgy tűnik, a fabrikettgyártásról lemondtak, talán túl drága lett volna. Most csak az idővel versenyzek úgymond, mert egy szál kisbaltával felaprítani nem kis meló, akár több tízezer lesújtás egy favágós napon. Tizenöt év múlva már csak egy földkupac lesz a helyén, az egészet össze sem vágom addig, de most ingyen van. Meg még a 2 hektárról való fának is megvan a fele egy tél után.
-
a2d2
addikt
válasz
Crystalheart #70 üzenetére
Nekem kint van a kutyaól az ajtó mellett.
Érdekes hogy 0 fokig nem engedi be a macskát a házába a spániel.
Most hétvégén megyek ki reggel kaját adni nekik, hát nem a kutyaházból jön ki a macska is?
Nem hülyék ezek.Amúgy most rendeltem e-bay-en elektromosan fűthető párnát, azt majd beviszem a házba nekik és egy időzitővel megoldom hogy este 10-től reggel 6-ig melegítse még őket valami. Biztos örülnek majd neki.
Na de ez már nagyon off topic
-
Stonerice
őstag
Nagyon tetszik! Szép munka, ráadásul lehet azért vele spórolni is.
-
a2d2
addikt
válasz
Crystalheart #67 üzenetére
Látom a kutyának azért jó dolga van
-
Crystalheart
őstag
válasz
westcoastog #65 üzenetére
Enyimet nem éri utol füstölésben, az ziher.
De nálam, ha ki van rendesen tisztítva a berendezés, a kivezető cső és a kémény (néhány hetente, egy-két havonta mindenképp esedékes, mert a sparhelt belső szűk, kacskaringós járatai gyorsan kormozódnak és koxolódnak és a kivezető kéményben is négy könyök van, pláne ha az ember korhadékos fával meg gyújtósméretű gallyakkal tüzel), csak begyújtáskor jelentkezik, az is csak nyáron. Amióta a ház másik végében lévő konyhában az immár nem használt gáztűzhely fölötti elszívót átalakítottam "beszívóvá", azóta csak ritkán, nagy kánikulában és koszos berendezés esetén jön vissza a füst. Huzat kérdése.
Kb. 132 m3-t tudunk a sparhelttel 15-17 fokon tartani a télen (nincs szigetelés a házon, szóval fűtjük az udvart meg a padlásként funkcionáló emeletet is), ha 0-24 megy a láng; a többi szoba, azaz az előszoba, a hidegkamra, a gardrób meg a fürdőszoba nagyjából fagymentes. Így kb. 3-4 krumplis rekesznyi gallyat használunk el naponta.
Gondolkodtam én is egy hődobon, de túl nagy helyet foglalna, belógna a főzőlapba. De nappaliba azért úgyis otrombán nézne ki.
-
r00r1
aktív tag
válasz
Milyen magas a kémény? Mert lehet, h beült a meleg. Mi csináltattunk egy kazánt egy mesterrel 4-es lemezből, annál lett megfigyelve néha ez a jelenség. Én személy szerint úgy szoktam begyújtani, h a víz 60 fokig felmenjen, addig az alja tárva nyitva. Utána, mikor már van parázs alatta, és érzem, hogy húz az alja, megrakom fával, elzárom aztán csókolom...
-
westcoastog
veterán
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.
-
KAMELOT
titán
Nagyon szép és igényes munka. Sokak számára hasznos lehet!
-
Zeratul
addikt
[Erre gondoltál?] Szeméttel is működik, pl a miskolci szemételep is így termel hőt és biogázt.
-
GerykO
aktív tag
Egy pár hónapja olvastam komposztfűtésről, amiben olyan ~45% víztartalmat állítana be a faaprólékon, ami így olyan 85fokot ad ki magából pár hétig (2-3 m3), majd utána még a fűtőértéke is elég magas marad, és ráadásul kevésbé kormol. Ne kérjétek, hogy elővadásszam a cikket
Igazából ezzel csak azt akartam mondani, hogy nagyon nem mindegy milyen fával fűtesz. Nyáron Duna parton táborozva, a kőhányás köveit megrepesztette az uszadékfából rakott tábortűz, tehát a rendesen kiszáradt fa (akár előtte komposztáláson átesett, és mondjuk utána brikettnek össze lett préselve) szerintem a legjobb választás. -
A Zéé
addikt
-
vince
őstag
Ez ötletes
-
atosan
veterán
Gratula a munkádhoz, szerintem tetszetős darab, és a lényeg, hogy hasznos.
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatod -
Ghandi
aktív tag
Hordozható cserépkályha,mobil kandalló stb elnevezéseket arra értik hogy nincsen fixen beépitve valahova hanem csak a talajon áll.Az egy dolog hogy hány kiló,de nem kell bontani ahoz semmit hogy arébb vidd.
Egyszer csináltam kéményt egy illetőnek szana szét röhögtem magam.Az komolyan gondolta a mobil kandalló fogalmát! Kerekeket rakott rá hogy át tudja tolni egy másik szobába.Ugyanis hétközben szinte csak aludni járt haza,akkor a kis hálójába kelett a fűtés,de hétvégén a nagyobb helységet akarta fűteni vele és akkor át tolja oda!!!Le akartam beszélni róla,de nem sikerült.Végül is csináltam könnyen bontható csatlakozást,de a korommal nem tudok mit kezdeni.Pár hét fűtés után szép takarítás lehet egy ilyen kis átköltözés miatt.
-
repvez
addikt
Máig megoldatlan talány maradt számomra az elnevezés , hogy hordozható cserépkályha, mert volt olyan is a házba , volt vagy 500kg , alig birtuk kivinni 6an, akkor ez hogy lehet hordozható
-
RBJ
addikt
Szeretem a régi dolgokat. Gratula.
Szerintem a mai gázár mellet sokana fejüket a falba mikor anno kidobolták a cserépkályhákat.
-
repvez
addikt
Hát mi kürtnek hívjuk azt a csövet ami bemegy a kéménybe a kályhából , tehát mi csak a sima csövet vezettük át a falon nem tettünk rá hődobot.
Nagyon jó kis kályha, most faterom mühelyét füti rendületlenül. mikor fujt egy kis szél akkor olyan huzatja volt hogy szabályosan hallani lehetett hogy búgva ég a fa benne mintha direkt oxigénnel táplálnánk, és sötétbe vöröslött a teteje a kályhának , ezért nem is vetemedett rajta a tető -
Ghandi
aktív tag
A 40 fokazért már nagyon durva! Ez a kiskályha max 30-32fokot tud csinálni a nappaliban az 25nm-es,de már ez is elviselhetetlen számomra.
Sajnos nem tudom mi az a kürtő,illetve mit értesz alatta és igy nem nagyon értem a lényeget.
Én is gondolkodtam azon hogy a kályha felé kellene valami ernyőszerüséget csinálni,hasonlót mint a rozsdamentes elszivóernyő,és az azzal osszegyüjtött levegőt is átvezetném a másik szobába.Az a probléma az egészel hogy azt sehogy sem tudnám megcsinálni olyanra ami ki is nézne valahogy,az már tényleg randa lenne egy nappaliban. -
repvez
addikt
ilyen megoldással mi is próbálkoztunk míg nem lett a gáz bekötve.
Nálunk egy kicsivel nagyobb az alul ablakos kályha üzemelt és a két szoba egybe volt nyitva mindkét szoba egyforma 3x5m es és csak a kűrt csővet vezettük át a tulsó szobába ,mivel közös volt a kémény.DE valahogy nálunk nem müködött annyira a légáramlás vagy a ház volt tul szellős,de mig abban a szobába ahol csak a kürt volt és a nyitott ajtőn keresztül beáramlott levegő abban 22 fok volt addig a szomszédos szobába nem volt ritka a 40 fok körüli hőmérséklet..Emlékszem rá, hogy a zselés szaloncukor csomagolásában csak a zselé maradt a csoki kiolvadt. és csak a padlon birtunk aludni mert az ágyon 40cm magasam már tul meleg volt az alváshoz.Pedig csak napi 2 kosár fát tüzeltünk.
-
Ghandi
aktív tag
Elnézést uraim de ma elég sürü napom volt,nem igazán tudtam mindig itt lenni.
Átolvasom a hoizzászólásokat,amire tudok válaszolok!(#23) neduddki
Nem jelentkezik kondenzátum.Az marad a kéménybe.(#14) b-max
Öszinte leszek,nem tudom.Anyámnak csináltam,ö használja,de az biztos hogy a vegyestüzelésűkazánnál lényegesen kevesebbet eszik és ez volt a lényeg.(#19) Zeratul
Először én is ilyen Radeco hődobot akartam venni,de amikor kézbefogtam és jobban megnéztem hamar lemondtam róla.Nekünk 120-as csőhöz kelett volna az iszonyat kis csövekkel rendelkezik,talán olyan 50mm-es hőleadó csövei vannak,és hiába irják hogy vastag lemezből van az nem igaz! Nem tudom megállapitani,de a súlya alapján szerintem 0.6-0.7 mmes lehet.(#20) westcoastog
Az előfordulhat hogy a kéményfugák kilazultak.A tetőn kivúli rész elöregedhet és a fugáknál megrepedhet ilyenkor a kémyényhatás csak a legalsó áthuzásig működik,azaz szinte semmit. Ilyenkor vissza szokták bontani a kémyényt tetőszintig,és ujrarakják.Egy kéményes szakembernek kell szólni,az majd megmondja mekkora szakaszt kell ujrarakni.(#35) dezs520
Lehet hogy furcsa,de tény ami tény megsült az arcom ropogósra(#38) daninet
Jól látod a helyzetet.Ronda,nem ronda sporolni kell,és ezt igy lehetett kivitelezni.A kályha is azért ilyen van,mert ez ingyen volt.Anyám 65éves,neki mindegy,sőt neki még tetszett is a kályha. -
daninet
veterán
válasz
Vigyázz ezzel a kéménnyel, mert a cementhabarcsot roncsolja a kéményben lerakódó salakanyag ha nem sima a belső felület, illetve nem megfelelő a tüzelőanyag és ez lerakódik benne. A cementkristályok kötésének megszűnése pedig a kémény teljes lebontásához vezethet. Jól látható már a kémény külső oldalán is kirakódott a fugák mentén az égéstermék, tehát a probléma már valamilyen szinten elkezdődött. Lehet venni béléscsövet a kéményekbe, lehet ezt kellene tenned ha leellenőrizted a téglakötéseket a vakolat alatt.
A füstölés részéhez nem értek csak a téglákhoz.Mod: Gery megelőzött
-
GerykO
aktív tag
válasz
Béleld végig a kéményt, ha még nincs. A családi házunkban nézett így ki a kéményünk, csak a belső fehér falon nem mutatott jól, az átütött csersav, és bizony le kellett verni a vakolatot. Az oka, nyers akácfa volt. Egy évet várni kell az eltüzelésével, vagy bélelt kémény kell! A másik ami még okozhatja, hogy a kimagasló csőben nagyon hirtelen hűl a füst, ami miatt visszafogja a kiáramlást. Próbaképp rakj az udvaron nyílt tüzet abból a fából ami füstöl, meg mondjuk uszadék, vagy legalább 1 éve száradó tüzelőből.
-
daninet
veterán
Nekem ezzel egy bajom van, ronda. Persze vannak körülmények amikor ez már nem érdekes (idősebbeknél), de a szépérzékem ezt a dobot nem bírná el akkor már inkább egy keringtetőt szerelni a kályhára és egy lapradiátort a másik szobába. Az is pirítaná a meleget, persze drágább lenne a kivitelezés.
A kis mázas kályha magában aranyos, egy modernebb házban is el tudnám képzelni némi csinosítással. -
b-max
senior tag
válasz
westcoastog #31 üzenetére
Ez nem tömitettségi probléma, nekem a réseken csak befelé szivja a levegőt a kályha ! Szerintem húzd le a kéményről a kályhát, és nezz bele a lyukba, nincs-e benne valami. meg tükörrel is felfelé. Amúgy ha ilyen kátrányos a kéményed, ki is tud gyulladni, ami feletébb veszélyes!
A kályha rendben lévőnek látszik, ami a füstcső előtt van, az csak egy terelőlemez. -
subaruwrc
félisten
szeretem az ilyen,saját ötlettől vezérelt és jól megvalósított, hasznos munkákat, grat hozzá !
-
dezs520
senior tag
Köszönjük a cikket,csak egy apró megjegyzés.
Nyáron,nem a meleg levegőtől égünk le,hanem a nap sugárzásától és a különféle spektrumú sugaraktól.
Így egy kicsit furcsa volt olvasni,hogy te a kályhád mellett leégtél.. -
A Zéé
addikt
egy dologra kell nagyon vigyázni ezekkel (és a tömegkályhákkal is), de már írták mások is, hogy ha nagyon lehűl a füst, akkor visszadolgozik a kémény, ami több okból is veszélyes, és nem mellesleg nagyon kormol is. Jobb megoldás az, amikor van egy pillangószeleped, és az elején csak egy csövön megy ki a füst, amíg be nem melegszik a kémény, és csak utána engeded rá a többi csőre is a füstöt. Nagy hidegnél lehet ez komolyabb gond.
Amúgy ha tényleg lemezkályha, akkor ne csodálkozz, ha 2-3 szezon után elkezd tekeredni a lemez, és kiég/kiesik a samott. -
a2d2
addikt
válasz
westcoastog #31 üzenetére
Ez a gyári beállítása?
Nagyon le van fojtva a füstcső kivezetés.
Pillangó szelep lenne a jó megoldás, mert ha már jól ég akkor elég lenne ekkora átmérő is, viszont begyújtásnál teljes keresztmetszet kellene. -
westcoastog
veterán
Ja fent van a teteje felé a cső. A kitekerhető bizbasz tengelyét megcsapkodtam, kicsit szorosabb lett, de mehetne még beljebb, de nem akar, most jól felizzott benne, raktam is rá fát, most annyira nem füstölt, de valamit végre kell hajtani rajta mert ezt biztosan fogja még csinálni. Ilyen a belseje.
-
a2d2
addikt
válasz
westcoastog #29 üzenetére
És a kályhán hátul a füstcső kimenet a lehető legmagasabban van?
Mert ha nincs teljesen felül, akkor gondolom úgy tervezték meg hogy a forró füst kitölti és melegíti a tetejét és a már kicsit lejjebb lévő hűvösebb füst távozik a kéményen keresztül.
Ilyenkor viszont tökéletes tömítés kell hogy legyen a tetején. Nézd meg az ajtón a kis tekerhető bizbazt és csapkodd meg kalapáccsal a tengelyét hátha jobban össze tudod szorítani.
Ha nem segít akkor megfontolandó egy samott lap bevágása és beragasztása hőálló szilikonnal a hátsó füstcsőnyílás fölé - így kisebb lesz a hatásfok, de nem fog füstölniJa meg mindenek előtt gyújts meg egy papírt és tartsd be a kályhába és nézd meg hogy mennyire húz a kéményed
-
westcoastog
veterán
A kályhából vízszintesen megy a falba a cső, ezelőtt magasabban volt a falba csatlakoztatva, két könyökkel meg egy hosszabb csővel, csak akkor is füstölt már de nem így. A felső kis nyitható ablakon meg semmi tömítés, azt csak fogom és kinyitom ha úgy van, az elég laza ott fent.
-
a2d2
addikt
válasz
Most nézem csak hogy milyen alacsonyan van a tűztér.
Gondolom simán derékszögben megy hátra a füstcső, szerintem normális hogy valamelyest felgyülemlik a füst a felső részben. Ezek alapján szerintem egyszerűen csak nem jó a tömítés a felső nyílásnál, lehet hogy meglazult a tárcsa.
Az is lehet hogy tavaly nagyon száraz fád volt, idén pedig nedvesebbet kaptál.
A hőszigetelés szerintem csak akkor segít ha csak a begyújtás elején vannak problémáid, mert nehezebben melegszik át a kémény. -
westcoastog
veterán
Nem tudom, régen jól égett minden időjárás mellett.
Most már lényegtelen, füstöl.
Itt a videó, amikor ezt csináltam eléggé be volt fulladva, mostanra már jobban ég, de ugyanúgy jön ki a füst a felső résznél csak nem ilyen vastagon..
Kémény magas így is szerintem, szigetelés segíthet akkor? -
a2d2
addikt
válasz
westcoastog #22 üzenetére
Arra nem emlékszel hogy milyen időjárás mellett égett szépen?
Csak mert enyhe időben rosszabb a huzatja a kéményeknek.
Lehet hogy ha bejön a -20 fok megint jó lesz.
Ha ez áll a dolgok hátterében akkor meg kell növelned a kéményt, vagy hőszigetelni kell.neduddki: basszus de jó nicket választottál, így nem háboroghat senki a helyesírásodon. Ötletes.
-
Borosz
őstag
Jó ötlet és kivitelezni sem olyan bonyolult. A hátránya az, ha nem fűtesz, nincs meleg. Tudom hülye fogalmazás de hát ez a helyzet. A tömegkályhák viszont mostanság nagyon nagy teret kapnak. Én is kipróbáltam és építettem egyet. Nem nagy, nem hibátlan, de marha jó, amikor 24 óra múlva is még meleg. 85nm-t fűtünk vele így a központit csak kiegészítőnek használjuk.
-
neduddki
nagyúr
HI!
nem olvastam vegoi a hozzaszoasokat, ezert kerdem hogy a kondezatumokkal mi a hejjzet?
udv
neduddki
-
a2d2
addikt
válasz
"kinyitom fellángol és jön a füst"
Írtad hogy a kémény tisztítva van.
A hamurács alatt sincs dugulás? Képes megfelelő mennyiségű oxigént utánszívni alulról? -
westcoastog
veterán
Mivel kis kályhás cikk, szeretnék itt kérdezni hátha tudtok valamit mondani.
Van nálunk is egy ilyen kisebb kályha, kint nagy téglakémény, csővel megmagasítva, évek óta üzemel, de az utóbbi időben kezdte el hogy néha befüstölt, most meg már ha begyújtunk már ömlik vissza a füst, most is kinyitom az ajtaját hogy égjen, orrán száján ömlik be a füst, ugyanakkor a kéményen is távozik füst. És ezt akkor is csinálja ha már ég, becsukom az ajtaját, kinyitom fellángol és jön a füst.
Kémény oldalán meg ömlik ki a kátrány. Eldugulva nincs a kémény, volt takarítva. Régen ezt nem csinálta.
Légdugós lett a kémény? Le kéne szigetelni kívülről? Kátrányt hogy lehet kipucolni belőle? -
glutamin
őstag
Nem semmi, nagyon tetszetős munka. Ami nekem is elsőre eszembe jutott, az a lehűlő füst visszaesésének veszélye. Valamint én a másik szobába tennék valami védőrácsot a hődob köré, mert ahogy írtad is, veszélyesen forró tud lenni.
A cikk alapján sokan fognak kedvet kapni hasonló átalakításhoz. A mai fűtésköltségek mellett ez hamar megtérülhet.
-
mimi82
aktív tag
Ügyes vagy!
Hasonló hődob volt a műhelyembe.
Lehet készen is kapni (használtan).
Már nem gyártják. -
b-max
senior tag
Mennyi fa hogy igy naponta ? Nekem egy 33 m2 -es műhelybe napi 1 kosárral kb. 15 kg, elmegy, száraz akác, vagy bükk. A höszigetelésem a 0-hoz konvergál sajna, majd jövőre lesz némi födémszigetelés.
-
vadkörte
addikt
válasz
Bogyó bá' #10 üzenetére
Más miért ne kellene kevesebb?
Ha a másik szobában is kályhával kellene fűteni, ott is fogyna a fa. Így meg egy Calor kályhával meg van oldva a fél lakás fűtése.
Nálunk a házban három kályha üzemel kettő cserép és egy német öntöttvas kályha. Utóbbi a konyhát fűti. A franc se gondolta volna arról a kis vacakról, hogy tényleg képes kifűteni majdnem 150 légköbmétert. Emellett alig eszik fát.(#12) Ghandi:
Évente 1x ki van takarítva a rendszer és nincs vele gond. Feltéve, hogy a kéményjárat tiszta és akadálymentes. Namegvan megfelelő huzat.
Ezzel a füstdobbal elindítottad a vezérhangyát... -
Ghandi
aktív tag
Köszönöm! Sajnos ez. kályha hátsó csonkos igy mindenféleképp kelett volna egy könyök,de a mi helyzetünkben még jó jis volt,ugyis át kelett vinni a másik zobába.A legtöbb korom a hődobban keletkezik mivel a füstgáz lehül igy sajnos hamarabb lerakódik.Minden szezon elött ki kell tisztítani a hődobot biztos ami biztos alapon.Ezt az egészet tavaly csináltam,egy szezont már végig vitt,azóta már raktam az alsó könyök helyére egy tisztitó idomot hogy ne kljen a tisztítás miatt leszerelni.
-
Sanchez638
addikt
Én azon gondolkodtam, hogy egy nagyobb alu tartályt rakok a kályha mellé.Azután azt dupla csővel bevezetem a szobába, egy kisebb forgatok kötök rá, azt megvan a szoba fűtés.És olcsóbb is
-
a2d2
addikt
Jó dolog ez a hődob, csak csinnyán kell vele bánni.
Ha túlságosan lehűti a füstöt akkor az hajlamos lehet a visszaesésre.
Persze kémény kérdése. Ha elég nagy és jó a huzat akkor nem lehet gond.
Nálunk egy szintes a ház, és amíg át nem melegedik a kémény vigyáznunk kell hogy ne hűtsük nagyon le a gázt, mert hajlamos elárasztani a kertet és a szomszédokat füsttel. -
jézusom
addikt
Jó cikk, és hasznos írás, azonban leírom véleményem.
Szüleim hasonló cipőben járnak, hődobot akartak, meg is vették, de egyáltalán nem lett jobb a helyzet!
Amíg nem volt hődob, a kémény csatlakozása alacsonyabban volt, ezáltal a fal át tudta venni a meleget (tömegkályha elv)
Jött a hődob, a kémény kikerült a falból, egyből levegőbe megy a hő, egy kis huzat úgy kiviszi a meleget, mint a franc!Ezt csak azért írtam, hogy gondolkodjunk, mielőtt fejlesztünk drága pénzért. Természetesen a cikk nagyon hasznos, nem bírálni akarom, de ne rohanjunk fejvesztve hődobért!
-
Zoll21
tag
Gratulálok a kályhához és a hődobhoz, de egy dologot hozzátennék, mivel a csöveknél elég sok a törés, ezért többször kell takarítani, mivel a füstel együtt távozó korom jobban meg tud telepedni a sarkoknál, és így veszít a kályha és ezzel együtt a dob is teljesítményéből.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Sok pénz helyett egy kis leleményesség: hődobbal jobb hatásfokú lesz a fűtés, kevés meleg fog kiáramolni.
- Drón topik
- Milyen videókártyát?
- Sorozatok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch
- Nők, nőügyek (18+)
- Videószerkesztés
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest