Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
válasz westcoastog #65 üzenetére
Enyimet nem éri utol füstölésben, az ziher. De nálam, ha ki van rendesen tisztítva a berendezés, a kivezető cső és a kémény (néhány hetente, egy-két havonta mindenképp esedékes, mert a sparhelt belső szűk, kacskaringós járatai gyorsan kormozódnak és koxolódnak és a kivezető kéményben is négy könyök van, pláne ha az ember korhadékos fával meg gyújtósméretű gallyakkal tüzel), csak begyújtáskor jelentkezik, az is csak nyáron. Amióta a ház másik végében lévő konyhában az immár nem használt gáztűzhely fölötti elszívót átalakítottam "beszívóvá", azóta csak ritkán, nagy kánikulában és koszos berendezés esetén jön vissza a füst. Huzat kérdése.
Kb. 132 m3-t tudunk a sparhelttel 15-17 fokon tartani a télen (nincs szigetelés a házon, szóval fűtjük az udvart meg a padlásként funkcionáló emeletet is), ha 0-24 megy a láng; a többi szoba, azaz az előszoba, a hidegkamra, a gardrób meg a fürdőszoba nagyjából fagymentes. Így kb. 3-4 krumplis rekesznyi gallyat használunk el naponta.
Gondolkodtam én is egy hődobon, de túl nagy helyet foglalna, belógna a főzőlapba. De nappaliba azért úgyis otrombán nézne ki.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Igen, ez jól észrevehető, én még hetekig szárítom a néhány éves fát a sparhelt közelében is, mert elég párás, ködös vidéken élünk, ahol még fedett helyen is nagy marad a fa nedvessége. Télen nem szép látvány, de megéri.
a2d2: Nekem is be van tárolva kb. 10 m3 karvastag vagy akkorára hasogatott fa, de azt mind megtartjuk vésztartaléknak. Azzal tüzelek, amit az erdő tarvágásából visszamaradó gallyakból összegyűjtöttünk és persze ma is gyűjtöm. 2 hektárról nekem és édesanyámnak volt a kiadott feladata, hogy az összegyűjtött fáért cserébe eltakarítsuk a vágás után a "szemetet", december közepétől februárig minden nap, ünnepnapokon is, esőben, hóban, fagyban kint voltunk, sötétedés után fejlámpával; én kisbaltával, míg édesanyám sarlóval gallyazott, aztán hóolvadás után, a tar sarjadzása előtt kis kézi kordéval behúztuk a gazdasági udvarba felstócolni. Ebből összeesés előtt kb. 80 m3 gally lett, egy éves összepréselődés után talán 50-60 m3. Ezen kívül még több száz m3 gally van az erdei út mellé felhalmozva a szomszédos parcellán 5 hektárról, amit gépekkel szedtek oda. Ezek a másik tulajok azt tervezték, hogy brikettet csinálnak belőle, de aztán otthagyták, tőlünk kb. 30 méterre. Amikor szomszéd felhozta az egyik tulajnak, aki a kitermelést vezényelte, mit csináljanak vele, mert zavarja, a tulaj azt mondta, "hát mit érdekel, gyújtsák föl!". Oké, mondom, de akkor már a tüzelőberendezésben teszem, ha nem gond. Szóval úgy tűnik, a fabrikettgyártásról lemondtak, talán túl drága lett volna. Most csak az idővel versenyzek úgymond, mert egy szál kisbaltával felaprítani nem kis meló, akár több tízezer lesújtás egy favágós napon. Tizenöt év múlva már csak egy földkupac lesz a helyén, az egészet össze sem vágom addig, de most ingyen van. Meg még a 2 hektárról való fának is megvan a fele egy tél után.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
válasz westcoastog #78 üzenetére
Nekünk zsír új Schiedel kéményünk van, 11 méteres, 16 centi átmérőjű, úgyhogy nem csak azon múlik. Számít az időjárás, a környezet, a széljárás, a kéménybe lerakódott kox mennyisége..
-
Crystalheart
őstag
Hát... Szigeteletlen ház esetén, 98 m2 alapterület, 2,7 m belmagasság: régen kombi gázkazánnal fűtöttünk, télen 9 fok tartása mellett havonta 25 ezer volt a számla. (De csalóka, mert ebben a meleg víz is benne van.) Normál 20-22 fok mellett 150-200 ezer lett volna egy hidegebb hónapban. Ha a sparheltben 0-24 vásárolt fát tüzelnénk, akkor sem tudna 600 ezerre rúgni... Igaz, ezzel nem is tartunk egész télen 20 fokot, és nem is az egész házban. De mindenesetre spórolásra ösztönöz.
Ezek a számítások egyébként mindig adott lakásra érvényesek, máshol mások a körülmények, más a hatásfoka a gázkazánnak és a tűzteres dolgoknak is. Ha meg aztán van vegyes tüzelésű kazán, az főnyeremény, mert ugyanannyi tűzzel mindent befűt.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Miből van az a fal? Elképzelni nem tudom, hogyan lehet máshogy (de még így is) villannyal (!) 15-ből kihozni a fűtést. Komolyan, gázzal 25 ezer volt a 9 fok, Porotherm téglafalakkal. (Oké, külső szigetelés nincs, mint írtam, de ennyit nem számíthat; a Porotherm tégla hőszigetelése maga van olyan, mint egy 10 centis külső kőzetgyapot szigetelés.)
-
Crystalheart
őstag
Na jó, de maga a hőszivattyús rendszer kiépítése kompletten mennyibe volt?
Amikor mi ezt a házat elkezdtük építtetni, uszkve 19 éve, még ésszerű megoldásnak számított a gázfűtés, így az lett kiépítve. Persze akkor még dobálóztak szüleim a milliókkal, a derékszöget nem ismerő munkások is tutira túl sokat kértek el (azaz lehúztak), csak mert falu és messze volt a többi brigád, meg édesanyám is tapasztalatlan volt. Szóval belefért volna akármilyen fűtési rendszer a keretbe - csak a beltéri ajtók darabja volt 200 ezer... De most már más az egzisztenciális helyzet. Hogy a gázt abszolút kiválthassuk, éppíttetnünk kellett egy füstkéményt és vásárolni egy sparheltet, minden egyéb megoldás sokkal drágább lett volna.
-
Crystalheart
őstag
Értem... Nekünk ha be volna fejezve a ház, kb. 500 légköbméter volna az egész, annyira kellene tervezni a hőszivattyút is, ez kicsit magasabbra rúgna. Pedig idővel tényleg jó lenne, ingyenfa sem lesz örökké, vásárolni meg már majdnem gáz-ár. Ha csak főzni kell a sparhelttel, akkor sokkal lassabban fogy a fa. (Mák, hogy mi vagyunk az egyetlen nagyon csórók a szűk környéken. )
-
Crystalheart
őstag
Nekem már gyulladt be a kémény, a gallyfa elég sok kátrányt kreál, a sparhelt lángja meg simán eléri a füstcsövet a kacskaringós belsején keresztül is. De mivel új Schiedel kerámia kémény, ezt nem olyan fából (agyagból) faragták, aminek az megárt. Az eredmény annyi volt, hogy kicsit nehezebb volt végigkotorni a kéménykefével. A régi, rossz kéményekkel viszont tényleg gond lehet... Meg azért én sem hagyom már túl sokáig nagyon kihúzva a szabályozó szelepet a masinán.
szacsee: Kösz, amúgy az egész kémény a házon kívül fut. Ez elvileg már valamennyire szigetelt kémény, a belső kerámia cső körül légréses beton elemek vannak. A kémény külseje egyáltalán nem meleg, gondolom, ez fordítva is igaz. Esetleg a kémény legvégével lehet gond, ha süti a nap, mert csak egy sima fém, szabadon álló, fedél nélküli kéményvég-elem öleli körül a kiálló csövet.
-
Crystalheart
őstag
válasz westcoastog #155 üzenetére
Most néztem rá a hőmérőre, 17 fok van a nappaliban.
-
Crystalheart
őstag
Ahhoz képest, hogy 0 Ft a fűtésköltség nem rossz az a 17. De tavaly ennél hidegebb nem volt a télen, pedig volt -15 fok is kint. Ez azt jelenti, hogy talán ki kellene megint takarítanom a sparheltet (egy hónapja volt), mert már nem fűt úgy. Máskor azért fölmegy ilyenkor 19 fokra is a nappaliban. (Fürdeni már 6 fokban fürdünk. Megtanultam hajmosással együtt negyed óra alatt készen lenni a fürdőben. )
-
Crystalheart
őstag
válasz neduddki #159 üzenetére
Hehe
Ilyen szempontból szerencsétlen a ház elrendezése, a fürdő a folyosóból nyílik, nem a fűtött helyiségből. A folyosót meg már hűtőnek használjuk, a hűtőket kikapcsolhattuk. Régi parasztok ezt megoldották úgy, hogy a lakóhelyiségben fürödtek egy lavórban... Hát azt azért mégse, inkább a fagypont. (Mert lesz az fagypont is.) Amíg kádban van az ember, addig jó.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Hozzá lehet szokni, szép fokozatosan hűlt idáig. De azért attól az állapottó félek kicsit, ami a tél keményebbjén jön elő - a nedves járólapon jéghártya... Eddig azt az időszakot mindig hősugárzóval vészeltük át, de az most tönkrement, meg nem akarjuk megdobni a villanyszámlát sem.
De! Skandinávok ennél hidegebben is lazán fürdenek szabad téren a meleg vizű forrásaikkal. Schirilla meg a fagyott Dunában lubickol, oroszok egész kis tömegei meg a fagyott Volgában -20 fok mellett. Elvileg nem életveszélyes.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple notebookok
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5 Pro teszt
- Sweet.tv - internetes TV
- RAM topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Call of Duty: Black Ops 6
- 20 évvel ezelőtt jelent meg a Half-Life 2
- További aktív témák...
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest