Hirdetés

2022. május 27., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
Korrektor

NAS.

(#2) Gargouille


Gargouille
senior tag

Szintén NAS + USB külső HDD-k (másodpéldánynak ha a NAS-al történik valami)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#3) Tamás88


Tamás88
őstag

Felhő, de a gépemben van blu-ray írom arra az esetre, ha valami a lemezen található, illetve a régebbi játékokhoz, amik csak lemezen vannak.

(#4) #55525888


#55525888
törölt tag

Pendrive!

(#5) qqcqqc


qqcqqc
őstag

HDD két példányban, egy offline, egy másik gépben, 2 havonta pedig újraírható blu-ray lemez, amit nagyon meg akarok őrizni (pl. fényképek, családi videók, más szerintem nem fontos, ja és analóg fotókönyv :) )
De a az adattárolós témához egy jó kis cikk: [link]

(#6) Kendek


Kendek
MODERÁTOR

Rengetegen használnak már hosszú évek óta Blu-ray lemezeket. Ezeken adják ki az asztali játékkonzolokhoz a játékokat. Korántsem halt még ki az optikai adattárolás.

<-ƘƘ->

(#7) DarthSun


DarthSun
veterán
LOGOUT blog

Én nemrég vettem BR írót, bakancslistámban szerepelt régóta, most rászántam magam. Nagyon kedvelem az optikai adattárolást, DVDR-RW/CDR-RW is van sok(utóbbi retro gépekhez), és mindenfajta lemezből is bekészleteztem hozzájuk. Persze a pótolhatatlan anyagok megvannak HDD/SSD/penen is, de most kiírkálom BD- re is :) .

(#8) tghwinner


tghwinner
csendes tag
LOGOUT blog

Az én gépemben még benne van a DVD meghajtó, sőt pár hónapja cseréltem IDE helyett SATA meghajtóra (átalakítóval használtam). Általában sok VHS és kamera felvétel anyagot kérnek DVD formátumban, az ismerőseim szerint személyesebb és így van értéke. Fél évente egyszer másolok lemezről gépre, úgyhogy írásra többet használom. A nappalinkban van egy házimozi DVD, de be sincs kapcsolva. A Blu-Ray pedig kimaradt nálam. Bátyám gépébe azt rakattam, mert film gyüjtő (fizikai formátumban), de még neki sincs HD filmje. A CD pedig... hát már nem tartós, silányok. 10-ből vagy 3-4-nél biztos hibás az írás.

(#9) Balika911


Balika911
félisten

NAS, pár gigányi fontos adatot pedig a kliensgépeken és felhőben is tárolok mellé külön.

[ Szerkesztve ]

Streacom F12 fekete + FLIRC-SE eladó, új állapot

(#10) Armagedown


Armagedown
őstag

1 belső és két külső merevlemezen tárolom az adataimat.
Már nagyon rég volt, hogy archiválási céllal írtam DVDt.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#11) 8th


8th
őstag

Az optikai lemez mint tároló eszköz szerintem egyáltalán nem halott. Ha jó minőségű lemezre ír az ember az negyed évszázadig biztosan olvasható marad. Én tele vagyok írott dvd lemezekkel még az offline világból az ezredfordulóról amelyek ma 2021-ben is tökéletesen olvashatóak pedig többségük Arita, Omega meg hasonló filléres noname vackok. Csak be lettek dobva egy kiürült százas henger tartóba és ott karistolják egymást két évtizede. Ja és ezalatt néhányszor a haveri kört is körbejárták a lemezek mégis olvashatóak és nem csak a TDK meg a Verbatim de a dzsunka fos is.
Ha valaki másra bízod a bizalmas adataid tárolását (felhő) nem tudhatod ki turkál bennük vagy másolja le azokat. Egy ssd hdd vagy pendrive esetén előfordulhat adatvesztés szerencsétlen esetben bukod ami rajta van. Én kb 100GB családi videót buktam el egy évtizede vinyóhiba miatt. Csak pár darab néhány másodperces rövid videót és ~50 fotót sikerült visszahozni minden más örökre elveszett. Ott megtanultam egy életre, hogy a fontos dolgokat minimum két de inkább három példányban lemezre írni + adatmentésre használt tartalék vinyón is letárolni egy példányban. Én a mai napig mentegetek optikai lemezre, fogok is amíg csak elérhető lesz a piacon.

(#12) cskamacska válasza 8th (#11) üzenetére


cskamacska
addikt

Szomorú PPéter hangok. :(

Az optika márpedig megdöglött, nem most, hanem kb amikor a Sony megnyerte az optikai formátum háborúját, és a Blu-Ray jogdíjakból megtámogatták az éppen akkor döglődő vállalatukat. Ami persze a terjedésének kárára vált, és amikor a DVD kikopott, akkor nem jött a helyére semmi.

Mint pl az olcsó és könnyen tömegtermelhető HD-DVD lett volna, amit PPéter is borzasztóan favorizált, pont mert az könnyen, és főleg, gyorsan válthatta volna a DVD-t minden fronton. Helyette a sokkal drágább, és tetű lassan terjedő BR egyáltalán nem volt alternatíva, így gyakorlatilag már 2008-as(!!!) Atom-ION generációs egyébként HD és BR lejátszás képes médialejátszókon is elhagyták az optikát a streaming, a NAS féle megoldások, és bújtatottan a kalóz Blu-Ray ripek javára.

Ez utóbbi különösen vicces, mert leszámítva a Netflix féle streaming előretörését az utolsó pár évben, legálisan gyakorlatilag csak lemezen lehetett volna HD filmeket otthon nézni, ahhoz képest, hogy most már 13-14 éve lassan egy teljes generáció nőtt úgy fel, hogy nem floppy meghajtót, de már optikai meghajtót sem látott soha az életében..

Avagy a filmkiadóknak végül megérte a Sony valaga mögé álló farokkal szorosan beállni, úgy hogy alternatív legális letöltési lehetőséget sem biztosítottak? :U ;]

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#13) 8th válasza cskamacska (#12) üzenetére


8th
őstag

Számomra nem döglött. :N

(#14) Egon válasza cskamacska (#12) üzenetére


Egon
nagyúr

Az optikai adattárolás halálához (azon túl, amit te is leírtál) még egy fontos dolog hozzájárult: a kapacitás (hiánya).
Anno az első CD-men 600 MB adat volt: erre gyakorlatilag minden adatom ráfért, ami akkor digitálisan megvolt (1.3 GB-os merevlemezem volt).
Az első DVD-m idején már 20 GB-os HDD volt a gépemben: 4-5 lemezre fért volna rá minden adatom.
BD meghajtóm nem is volt sosenem: kb TB-os (de minimum több száz GB-os) HDD-kapacitással rendelkeztem, mire értelmes áron lehetett kapni írót (no meg a lemezek sosem voltak normális áron).
Így nagyon kevés esetben alternatíva a DVD (egy darabig én is használtam, egy év fotótermése pont ráfért 1 db lemezre, de a családi videókra már inkább nem használom).

Nálam az adattárolásra egyrészt van egy NAS (Raid5-ben vannak a lemezek, 1 db HDD meghibásodását elvileg elviseli a tömb), másrészt a fontos adatok egy 2 TB-os HDD-n is rajta vannak, amit egy USB rackben tartok, és csak szinkronizálás idejére kapcsolunk be.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#15) cskamacska válasza Egon (#14) üzenetére


cskamacska
addikt

Kapacitással szvsz nem volt baj, mert 30 gigás HD DVD mondjuk 200 forintos áron még mindig sokkal jobban nézett ki a 640GB-os 20000 forintos merevlemezek korában, mint mikor 650-700MB-os CD írás fénykora volt 2003 körül a 80GB-os 20000 forintos merevlemezek mellett. :)

És nyilván a HD DVD sem állt volna meg ott, mint ahogy a Blu-ray lemezeknek is van 128GB-os verziója, ami a 2011 óra 1-2-3TB-on ragadt lemezek mellett sem vészes.

Persze PPéter best case scenario-ja kellett volna, az életképtelen Sony elengedte volna a káros szabványát, DVD préselő kisiparosok másnapra átállnak HD változatra, gyártók minimális jogdíj mellett elkezdik ontani a lejátszókat és a PC-s meghajtókat.

Erről lemaradtam, de mintha olyan is lett volna, hogy az iparági szereplők direkt gáncsolták a PC-s meghajtók kiadását-terjedését, mert a filmkiadók féltek a kalózkodástól.
Ha ez igaz, az borzasztó irónia, mert nem lehetett és igazából most sem nagyon lehet 100% legálisan NAS-ról pl filmet nézni, mert max a biztonsági másolataidat tudnád, de ahhoz is kell lemez, és főleg meghajtó. :)
Hajamat eldobtam mikor a Kodi egy beépülője egy listából csak úgy letöltögetett filmeket "valahonnan" és a letöltött filmet teljesen meg lehetett nézni.

De az sokkal durvább, hogy a film kiadók látva a hanglemez ipar borzalmas agonizáló pusztulását, már pont bőven a formátum harc idejében, hogy nem kaptak időben a fejükhöz hogy velük is ez lesz, ha nem lesznek észen? :U
Mikor a Sony effektíve kilőtte alóluk a talajt a BR nem terjesztésével, ugyan miért nem gründoltak már másnapra egy iTunes-Steam féle letöltő klienst? :F

Szó se róla, nem hullatok egyik gy@kérért sem könnyet, ha most a tech cégek zsebpénzből felvásárolgatják mindet az utolsó szemig ;]

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#16) jimmy399 válasza UnA (#1) üzenetére


jimmy399
senior tag

Nemrégen ismét sikerült megkaparintani a 10-15 éve írt CD lemezeimet, amiket sikeresen be tudtam olvasni, így azért annyira nem is rossz az időtartam, amire eleve nem is számoltam. Kíváncsi vagyok még 5-10 év múlva is olvashatóak lesznek-e.

--- N/A ---

(#17) cskamacska válasza jimmy399 (#16) üzenetére


cskamacska
addikt

Akkor továbbra is CD-re kell írni Plextor íróval TDK Platinumot, azt is szigorúan 4x sebességgel, mert a 2005 környéki tucat DVD-k már nem ilyen üzembiztosak. :( Ugyanitt 99 és 2000-ben írt CD-k (nem házi, hanem "CD író kisiparostól" vett Phillips lemezek) már nem most, de 10 éve sem voltak olvashatóak.

Blu-ray-ről sajnos nincsenek infók, mert talán a városban sincs élő ember akinek lenne olyan írója.. :D

Itt jegyezzük meg, hogy a nyomott gyári lemezekkel viszont semmi baj nincs, 25 éves DVD és 30 éves CD-is tökéletesen működik ha nem volt agyonkarcolva.

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.