- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rák
-
LOGOUT
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
@Jocó@
tag
Syncthing telepítést elég jól összeszedte itt egy kolléga:
[link]
Nekem bejött.
Ilyen [link] UI-on tudod beállítani a NAS-on a mappákat. Illetve a Windows-os kliens(ek)en is. Ott meg kell oldani az automatikus indítást.
Android kliens is van, azzal mennek nekem is a képeim.Ahogy a kolléga fent írja, a Pulse (konfigok) és SyncThing (adatbázis) mappákat kell menteni.
-
@Jocó@
tag
Nem mondom, hogy nincs igazad, csak épp messzire vezet a téma. Tegye felhőbe? Vagy kérjen meg rokont/ismerőst, hogy tárolhassa nála a privát file-jait?
Nálam például egy SyncThing gyűjti az adatokat több forrásból. Mobilról fényképeket, több asztali gépről dokumentumokat, anyáméktól képeket.
Az utóbbi esetben így megvalósul a geo-redundancia.
HDD meghalás esetén a SyncThing mappája és konfigja mentve van a második HDD-re.
Ha Crypto vírus írja felül az eredeti helyeken a file-okat és a SyncThing azokból épp nem tárol annyi verziót, akkor sincs para, mert a második HDD-re soft link-ekkel mentek. 60 napig tárolva a file-okat.Villám és Tűz ellen azonban nem véd.
Ha van esetleg ötleted a további fejlesztésre, érdekelne
-
@Jocó@
tag
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy a web_prefix - ami MetaRepo telepítés után "http://localhost:59999/"-at tartalmaz - miért törlődik időről-időre?
4-es pontra:
Bekerültek az új HDD-k. JBOD-nak megformáztam, kivettem.
Asztali gép segítségével mount-oltam a régi HDD-ket, és átmásoltam a tartalmat egy új HDD-re.Felkerült frissen a MetaRepository meg az FFP.
uwsitedownloader.sh talán csak 2 max 3 repót tud letölteni.
Elkezdtem kézzel felpakolni a szükséges csomagokat. Már az elején a curl függőségének a függőségénél feladtam. Még akkor sehol nem volt dlna meg transmission. python-ról nem is beszélve./usr/local/zy-pkgs/ffproot/ffp alatt van az új ffp.
Átneveztem és a helyére másoltam a régit. Újraindítottam a NAS-t, és volt sshd.
A régi üdvözlő szövegem fogadott. Eddig jónak tűnik.minidlna.conf és a transmission config is a régi. A crontab-om viszont elúszott.
Talán syncThing-et is telepíteni kell. -
@Jocó@
tag
Te jó ég... Ugyanerre a szopórollerre akarok felszállni, mint stigma és arty pár hete/napja.
Szintén évek óta üzemelő NAS, szintén megkopott tudás, ugyancsak kinőtt HDD. Család/gyerek mellett biztos gyorsan fog menni.Kripto vírust is nyeltem már be, szintén read only + write usert akarok csinálni.
Annyi javaslatom van ide, hogy ha két disk-ed van, érdemes a "másodikra" egy nem megosztott mappába rsync-el mentéseket csinálni.Köszönöm nektek, hogy összeszedtétek
Lenne nekem is pár kérdésem:
1. 325 V1-be milyen ventillátort, és hol érdemes? Preferált edigital, mert az van a környéken.2. Egyik HDD-re került anno az FFP. Lehet ezt valami pendrive-ra is tenni? Hogy umount-olni tudjam a HDD-ket fsck-hoz.
3. Ha kikapom a mostani disk-eket, marad vissza valami buherálás FFP-ből? Stigma írt valami hosszú resetet.
4. Ha felimátkozom az új HDD-kre az FFP-t, a régi vinyókról áthúzható a mostani rendszer? Elvileg a /ffp alatt van minden fontos.
-
@Jocó@
tag
Még csak a gondolattal játszok (mert öregek már a HDD-k), hogy lecserélem őket.
Nálam nincsenek raidben a HDD-k. Emiatt talán az ffp nélküli HDD-t könnyebb is lenne cserélni.Ugye jól gondolom, hogy ha újra felteszem az FFP-t, akkor felülírhatom a régi vinyóról az elmentett FFP-mmel?
(vagy pendrive, hogy ne kelljen a saját formátum mount-olásával szívni)
-
@Jocó@
tag
Nem a mount-al van bajom. Leírtam itt.
Megörültem, hogy sikerült mount-olnom egy olyan gépen a samba-t, ahol tuti le van tiltva.Pár órát keresgéltem a témában már. Van olyan Windows verzió, ahol még lehet engedélyezni az SMB1-et, de megjelentek már olyanok is, mint pl az enyém, ahol, ha fejre állok se. Látszólag bekacsol a feature, épp csak a nas-t nem éri el.
Most ugye a NAS oldalán állítottam egy konfig értéket, és ment is a mount a gépemen.
A hálótazik kapcsolatok timeout-oltak, instabil volt. -
@Jocó@
tag
Hát, nem egy mai hozzászólás, amire reagálok, de talán egyszer hasznos lesz valakinek...
Windows 10-re felment a hotfix, amivel a titkosítás nélküli share-eket nem lehet elérni.
SMB1-et hiába kapcsolom be, csak nem akarja mount-olni a share-t.
Akkor sem, ha kikényszerítem, hogy a zyxel 325 'admin' user-ével tegye ezt meg.Mivel céges gép, nagyon nem is akartam bizerálni, így ment vissza minden a céges policy-nek megfelelően.
Átmeneti megoldás lehet, ha felhúzunk egy virtuális gépet, ami mount-olja a share-t, majd tovább osztja a Windows-os gépnek SAMBA-n.PowerShell-ben ezt kiadva, láthatjuk, milyen SMB protocol érhető el gépünkön:
Get-SmbServerConfiguration | Select EnableSMB*
Nálam
EnableSMB1Protocol: False
EnableSMB2Protocol: TrueA NAS-ra ssh-n belépve (firmware: 4.81 AAAJ.1) a gyári Samba verziója ez: 3.5.6.
Eszerint már 3.5.0-tól elérhető SMB2 a Samba-ban.Bele is tettem a /etc/samba/smb.conf file-ba a [global] rész alá ezt: "max protocol = SMB2".
Valószínűleg egy újraindítás, vagy a webUI-on új share hozzáadása ki fogja törölni, így permanensé kell tenni.Windows-on kiadtam az alábbi parancsot:
net use t: \\%NAS_IP%\%share_neve% /user:%NAS_IP%\admin
Ahol a %share_neve% egy olyan share, ami jelszó nélkül elérhető (guest ok = yes).
Az 'admin' user a zyxel-el jövő gyári admin, ugyanezzel a userrel lehet bejelentkezni a webUI-ra is.Az 'admin' jelszavának begépelése után már el is lehet érni a share-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- Nintendo Switch 2
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpársportok
- EAFC 25
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- FÓLIÁS LG UltraGear 27GN800P-B IPS Monitor! 2560x1440 / 144Hz / 1ms / G-Sync
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS95QE-B OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync
- Fél konfigurációk
- Precision 5480 14" FHD+ IPS i7-13800H RTX 2000 Ada 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Kedvező ár! Dell Precision M4600 laptop (15,6FHD/I7-G2QM/8GB/320HDD/FirePro/AkkuX)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest