- sellerbuyer: Mivel fotózz és videózz 2025-ben? Elég egy mobil vagy kell egy kamera?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fryskitt
addikt
Hát mert olyan megértő vagy az ünneplés beszüntetésével kapcsolatban. Igaz, h lehet úgy is dolgozni, hogy nem jár semmi, se kávészünet, se ebédidő, se egy kis ünneplés, se állami ünnep, se semmi. Attól ember az ember, hogy sokat kibírjon. (Láttad a Dűnét? És a kis dobozt, ami a fájdalom?)
De néha azért van sztrájk is, hogy egy egészséges kompromisszumra kerüljön sor munkáltatók és munkavállalók között.
Milyen rossz lenne, ha nem lenne se húsvét, se pünkösd, se advent, se karácsony. De akkor pl. ne kongassuk a harangokat se délben, mert nyilván él Magyarországon néhány török is, és őket esetleg bántja.
A tolerancia szerintem nem azt jelenti, hogy lemondunk valamiről, hanem azt, hogy bevonunk az örömbe másokat is, és esetleg meg tudjuk mutatni egy muzulmánnak, hogy mi a jó a karácsonyban. Ha más nem, hát a gesztenyés pulyka pl. Látod ez is egy dolog, ami jó Amerikából. Meg a krumpli.
De téged sem akartalak megbántani, persze. -
Fryskitt
addikt
Én is értem, de hát miért zavar embereket, ha mások jól érzik magukat? És miért adnak ennek hangot? Nem örülniük kellene, hogy jó helyen dolgoznak? Aki rosszul viseli Angliát, menjen haza.
Egyszerűbben: mi lenne, ha valaki folyamatosan szapulná a Prohardvert? Inkább nem írnánk többet, és mindenki keresne magának más elfoglaltságot? Vagy inkább megkérnénk, ha ennyire zavarja, akkor ne olvassa, nem?
Nekem itthon, ősi állampolgárnak lehet véleményem az országról. MERT ITT SZÜLETTEM. Ha a többieknek - akiket amúgy szívesen látunk - nem tetszik, ne legyen itt. Ja, hogy otthon meg még rosszabb?
El lehet dönteni. Megszoksz vagy megszöksz. Ilyen egyszerű.
Ja, és nem vagy te főnök valahol?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
miért lenne kirekeszve egy arab a karácsonyból? nem a keresztény vallási ünnepből, hanem a karácsonyból. fenyőfa, jókedv, szerete, ajándék, megértés. ő nem ünnepelné jézus születését, nem menne el éjféli misére (bár valszeg nem zavarnák ki a templomból, max. nem értene vele egyet, be egy ''kultúrális elfoglaltságnak'' az is megteszi). de szabadnap van, pihenés van, happy x-mas van. az arab világban valszeg más, számunkra kevésbé ismert ünnepek és szokások vannak. olyanról még nem igazán hallottam, hogy azt ''betiltották'' volna a keresztény/zsidó/hindu/háromszemű kisebbség kedvéért.
-
rudi
nagyúr
Én csak azt tudom, hogy a kialakuló ''modern, liberális demokráciákban'' a kisebbséget előszeretettel használják politkai célra. Mi más lenne ez az angol kezdeményezés, mint a többség hergelése a kisebbségek ellen azzal, hogy kvázi elveszik (vagy legalábbis beleondítanak) az egyik legnagyobb ünnepüket? Két éve voltam kinn a ködös Albionban, akkor a házigazdán arról beszélt, hogy a vezetés kezdi érzékelni, hogy túl sok a bevándorló és munakügyileg/képességügyileg sokkal potensebbek mint az őslakosok, szóval valamivel meg kell fékezni az áradatot. A muszlim = rossz baromság alapvetően sikeresen terjed nyugaton.
Van még egy szempont. Mit látunk mi (vagyis mit láttatnak velünk), és mi a valóság? Érdemes lenne megkérdezni az egyszerű angol embert, hogy ebből mennyi látszik feléjük. Akinek van ott kinn ismerőse kérdezzen már rá! -
anaqer
veterán
Viszont a tolerancia mérőfoka inkább az lenne, hogy az utcákon tereken minden vallás, népcsoport szabadon ünnepelhetné a saját ünnepét, a saját jelképeivel együtt.
Szerinted ez jó ötlet lenne, működne valaha is? Meglepődnék.
Vagy a kisebbséget a többség tolrálja, de a kisebbség a többséget nem?
Ez mindig is így volt. A többségnek nyilván sokkal kevésbé van mi ellen lázadnia, kevésbé hajlamos a végletekre, kevésbé hangos és követelődző. -
parandroid
félisten
''a vallását gyakorló keresztény embernek''
És ők hányan vannak? És nekem mit jelentsen, ha én nem vagyok olyan?
Egyébként megismétlem: nem zavar a karácsony vallási vonatkozása, a betlehemezés, a karácsonyfa, az éjféli mise, és a karácsonyi dalok, és általában nem zavar az, hogy a vallását gyakorló keresztény emberek boldogok és ünnepelnek. Kicsinyes, irigy kis pöcsnek kellene legyek ahhoz, hogy zavarjon, ha más ünnepel és boldog, amíg teszi ezt úgy, hogy más embereket (engem pl) nem bánt vele.
Egyébként a fogyasztói ünnep sem zavar annyira, mint amennyire az előző posztból kitűnt, átlapozom a szórólapokat, olvasatlanul dobálom ki a bankok kedvezményes hitelekről szóló ajánlatait, és nem nézek tévét.
MOD: Cégnél egyébként karácsonyi vacsorának hívják az évvégi záróbulit, de évvégi záróbulit értenek alatta. Mi pl idén disznót fogunk vágni évvégi záróbuli címén. Nyilván ez a disznó szempontjából politikailag egyáltalán nem korrekt.
p -
divot
veterán
Akkor itt egy másik cikk a Hírszerző.hu-ról:
Kellemes, politikailag korrekt ünnepeket!
Egy hét múlva karácsony, a boltok tele vásárlókkal, a legtöbb ház már piros-zöld fényekben úszik. A szóhasználat azonban egyre inkább változik: a karácsony már a Fehér Ház üdvözlőlapjain sem ''karácsony'', inkább valami ''téli ünnep''.
Közeleg a karácsony, a karácsonyi vásárok, fenyőfák és betlehemállítás ideje. A Virginia állambeli Newport város lakói rendes éves karácsonyi karneváljukra és kézművesvásárra készülnek. Lesz élő „hóember”, műhóember-építés (hiszen Virginiában szinte soha nem esik valódi hó) és természetesen karácsonyi vásár. Kivéve, hogy nem annak hívják.
A fények fái
ezentúl Holly Dazzle (kb.: Ünnepi Ragyogás) lesz. Elvégre a városban lakik mindenféle vallási felekezet, és nem lenne illdomos a keresztény ünnepek szóhasználatával dominálni a zsidó, muzulmán, amerikai indián és más közösségek felett. Azért a főtéren áll majd egy fa, ám karácsonyfa helyett a „fények fájának” fogják hívni.
A legtöbb amerikai munkahelyen már régen nem „boldog karácsonyt” kívánnak az emberek kollégáiknak, mielőtt kisétálnak az irodából jól megérdemelt, hosszabb-rövidebb téli szabadságukra. Az ilyen megszólalás feltételezi, hogy a másik is a karácsonyt ünnepli – azaz keresztény, vagy legalábbis azt sugallja, hogy annak kellene lennie. És egy etnikailag és vallásilag olyan sokszínű országban, mint az USA, ennek akarva-akaratlan számtalan komplikált következménye lehet.
Karácsonyi jutalom helyett év végi bónusz
A Time magazin szerkesztősége nyolcvan éve minden esztendőt karácsonyi partyval és karácsonyi jutalomosztással zár. Három évvel ezelőtt azonban megszüntették az egészet, illetve jutalmat továbbra is osztanak – csak éppen nem hívják karácsonyi prémiumnak. A „karácsony” szó hovatovább szitokszónak számítana, ha kiejtenék hivatalos közegben. De nem teszik, mert a hivatalos közegnek vallásfüggetlennek kell maradnia, joggal.
Az Alabama Egyetem Kulturális Diverzitás Osztályának (tényleg létezik ilyen!) ajánlása szerint a diákcsoportok lehetőleg ne állítsanak vallási töltetű karácsonyi jelképeket – konkrétan a betlehemekre gondoltak itt. Az egyetem alkalmazottainak pedig azt ajnálották, hogy lehetőleg ne kerüljék a más vallásúakkal a vallási ünnepekről való konfrontálódást. „Ellenkező esetben akaratlanul is elnyomó vagy vallásilag agresszív tettet követhetnek el. És valóban ezt mondták” – szörnyülködik William Donahue, a Katolikus Liga elnöke.
Tréfa vagy elnyomás?
„Azt gondolhatjuk, hogy a politikai korrektség egy tréfa. De sajnos nem az” – véli Bill Lind politológus. „Pedig ami valójában történik, az a szólásszabadság korlátozása, nem is akármilyen mértékben.”
Amerikának mint a világ talán legsokszínűbb társadalmának, mindig is éppen elég gondja volt a kisebbségek kezelésével – azaz gyakorlatilag mindenkivel, aki nem fehér és protestáns. Ráadásul csak a hetvenes évekre tehető az az idő, amikor a déli államok falvait leszámítva mindenhol szalonképtelenné vált a rasszizmus. A nyolcvanas évekre azonban a közhangulat átlendült a ló túloldalára: „csak ne bántsunk meg senkit” – lett az új jelszó.
Ez eddig még rendben is volna – elvégre a többségnek kell engedményt tenni a kisebbség irányába, és nem fordítva. A politikai korrektség nyelvezete azonban ennél jóval messzebb szivárgott, és egy idő után igazi jelentését is elvesztette. Elvégre hiába mondunk „kockázatos hátterű fiatalt” fiatalkorú bűnöző vagy „papírok nélküli munkást” illegális bevándorló helyett, egy idő után a két kifejezés ugyanazt a jelentést hordozza majd. A körből kilépni viszont nem egyszerű – elvégre ki akarná, hogy azzal vádolják, szándékosan megbánt másokat?
Mindenki azt ünnepel, ami neki tetszik
Még a karácsonyi mozifilmekből híres New York-i Macy’s áruház is levette a „Boldog karácsonyt” feliratot az ünnepi feliratok közül, és egy semmitmondó „Boldog ünnepeket”-re cserélte – ebbe mindenki behelyettesítheti a vallásának megfelelő ünnepeket, még akkor is, ha azok az évnek teljesen más szakában vannak.
Az anti-karácsony aggodalmak megkoronázásaként a Target áruház tessékelte ki a hajléktalanoknak gyűjtő Üdvhadsereg jótékonykodóit, mintegy 9 millió dollárnyi karácsonyi bevételtől fosztva meg ezzel az egyik legnagyobb keresztény jótékonységi szervezetet. Az indoklás szerint számtalan csoport környékezi meg a hatalmas áruházláncot gyűjtési szándékkal, és nem lenne igazságos, ha mindig ugyanazt a csoportot részesítenék előnyben.
Mások szerint azonban a Target tart attól, hogy a megállás nélküli csengőszóval kísért, Isten nevében végzett kéregetés agresszív vallási dominanciának tűnhet a nem keresztény vásárlók szemében. „A munkaadóknak figyelembe kell venniük, hogy az ünnepek nem feltétlenül tesznek mindenkit boldoggá” – figyelmeztet a Target vezérigazgatója, Robert Ulrich, utalva itt az egyedülállókra és a karácsony iránt közömbösekre. „Intoleráns dolog lenne az ő érzékenységüket figyelmen kívül hagyni”. -
finest
addikt
''a brit televízióban is: a királynő mellett az idén egy teljesen elfátyolozott muzulmán nő is beszédet mond karácsonykor.'' Vajon miről fog beszélni?
Ha valaki nem járt tőlük nyugatabbra, nem is gondolná, h mennyi más kultúrájú bevándorló él Európában, így politikai szempontból ez a lépés nem meglepő. Ugyanakkor elképesztő, h meddig el tud jutni a liberalizmus.
Az új évi bulikat mikor fogják száműznia magánszéfába?
Új hozzászólás Aktív témák
- Féláron eladó vadonatúj razer blade 14 rtx 3080ti
- 500 ezerrel ár alatt! Vadonatúj garanciás razer blade 16 oled kijelző rtx 4070
- Hardverapró árérték bajnoka! Razer blade rtx 3080 ti i9 32gb ddr5 4k kijelző 144hz!
- Eladó kiskergaris 18TB-os Seagate EXOS X18 Enterprise HDD
- Félkonfig // I7 7700, GTX 1070, 16 GB DDR4
- Bontott, vadiúj, SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgarancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3286
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3353
- Lenovo Thinkpad Tablet X1 Gen 3
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest