Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
talmida
Közösségépítő
Igen, az tény, hogy jobb járgányok vannak errefelé, de azért ezeknek sem használ a víz.
Amit még a tegnapi esőzéshez hozzátennék, az az, hogy mivel itt főleg homokos a talaj, nagyon hamar elszívódik a víz.
Ma már csak a beszakadt utak jelzik az ár nyomát.
Akik gyerekkoruk óta itt élnek, azok is azt mondják, hogy ilyent még nem láttak.
CNN is írt róla.
22 incs= 55,8 cm
-
talmida
Közösségépítő
A következő képek elég elrettentők, és téged látszanak igazolni,
de megjegyzem, az árvíz csak a nagyon alacsonyan fekvő területeken okoz problémát. A most átvonuló trópusi vihar fantasztikus mennyiségű esőt hozott. Szél viszont egyáltalán nincs, csak meleg, csendes eső. Néhány képet mutatok a helyzetről. A cikket is frissítettem, oda is betettem néhány képet.
-
talmida
Közösségépítő
Hát, néha valóban úgy érzem..
Nagy az elôvigyázatosság, az biztos. Pl tegnap, tegnapelôtt leesett a páratartalom 30%-ra, erre rögtön piros zászlós riasztás volt, mert az tûzveszélyt jelent. Nem volt tûz sehol, de alacsony páratartalom esetén köztudott, hogy könnyebben lángra lobbannak a gyúlékony tárgyak.
Köszi a bíztatást!
-
csaba54
tag
nem volt időm még végigolvasni,de az eddigi tetszik
a hibát keresőkre kár időt pazarolni -
talmida
Közösségépítő
Hát, ezt nem vártam.
Update a cikkben olvasható.
-
talmida
Közösségépítő
Hú, gyerekek, mindjárt itt lesz nálunk egy óriási nagy trópusi vihar.
Zárom is a gépeimet...
-
bambano
titán
NASA=Need Another Seven Astronauts...
-
talmida
Közösségépítő
Akit érdekel, kapcsoljon a NASA TV-re, [link]mert nemsokára (perceken belül) földetér az Endeavour. -
TompapaTM
csendes tag
''2004-ben az Iván nevű (5-ös erősségű) hurrikán ilyen károkat okozott''
A csatolt linken lévő kép olyan, mint egy átlagosan karbantartott magyarországi település légifelvétele... -
talmida
Közösségépítő
Összességében kellene vizsgálni az hsz-aimat, mert úgy tűnik, hogy egyiket másikat nem is olvastad. Pl amiben azt írtam, hogy egy hurrikán óriási kiterjedésű.
A bicajos esetünkben az lehetett, hogy minket csak a pereme ért... külön hangsúlyoztam, hogy micsoda különbség van akkor, ha a hurrikán szeme találja el a várost, mint az a hurrican Iván esetében is történt.
De ti ezek fölött a megjegyzéseim fölött simán elsiklottatok, és ismételten egyoldalúan ..kitartóan ''hazugnak'' cimkéztek.
Egy másik valaki írásában a szélsőséges péda (szétszakadt , medencébe borult pálmafa) sem zavar. Abszolút ''pártatlan és elfogulatlan'' társaság vagytok!
Ezt te normálisnak tartod? Mert én nem. Én eléggé meg vagyok botránkozva az itteni kommunikációs morálon.
[Szerkesztve] -
roonin
tag
Ezekrola hurrikanokrol mikor tudositanak pl. most ez a 4-es dennis olyan locsocsnek tunik a felveteleken. Persze lehet pont a szelet mutatjak mert hogy ekkora szelsebesseg mellett valahogy nem ezt kene latni szerintem. Egy ket szarul osszedrotozott hullampala repul egy ket jelzotabla hever foldon hat ezt nem tudom elhinni. Jo neha lattam mar durvabb videot meg kepet is hogy osszedolt par jol megtakolt amcsi konnyuszerkezetes haz. Najo az mar igen az mar valami de azert kozel sem az amit a tornado muvel na az azert nagyon durva. Egy baratom az key west-i az meselt hogy milyen meg hogy zajlik egy ilyen hurrikan de igazabol csak ez a tengerviz-ozonviz aradat miatt lehet szar azt vettem ki. Szerintem ha nalunk is ugy epitkeznenek mint ott akkor az iden nyaron tele lenne az ujsag szarra dolt es azott hazakrol.
-
TexT-BoY
addikt
Mi egy páran innen a fórumról rég nem a te kommunikációs készséged vontuk kétségbe sokkal inkább a mondandód valódi értelmét keressük, olykor pedig nagy logikai bukfencekbe botlunk. Lásd 150-170es szélben való biciklizés és hasonlók. Nem kell a magyar nyelvi hiányosságaidat firtatni (rengeteg magyar PH-s se tud rendesen fogalmazni és helyesen írni szóval részemről ezt sose nevezném hibának.). De az írásaid igazságtartalmát azt gondolom néhányan megkérdőjelezzük.
Én most indulok ki, már javába esik, de nem érdekes, nekünk nem jut minden nap nagyvihar, mindenklépp megnézem, a tüzijáték már rég nem foglalkoztat.
[Szerkesztve] -
Jégkokó
veterán
Én tavaly augusztus 20. án kinn voltam, és idén is kimegyek.Az egészbe a vihar volt a legfilingesebb, nagyon komoly élmény volt.
-
talmida
Közösségépítő
Bocsáss meg a figyelmetlenségem miatt! A ''fórumos fizimiskátok'' tévesztett meg.
És, ha már bejelentkeztem, mondok még valamit: szégyellem, hogy ennyire nem tudom jól megértetni ( kifejezni) magam a ''magyarokkal'' (az itteni fózumozókra gondolok). Sajnos néha nagyon ügyetlenül fogalmazok. Nagyon szépen köszönöm, hogy te mégis megértéssel voltál az írásommal kapcsolatban. Köszönöm, hogy együttéreztél velem is!
#46 (Drótszamár):
Neked is köszi a hozzászólásodat! -
Drótszamár
őstag
Én is kint voltam (csak a vihar miatt mentem). Sztem nem volt annyira félelmetes. Szél + eső minimális jéggel. Minden évben van ilyen több is. (bár én hozzá vagyok szokva, meg szeretem is őket)
---
Elég sokat szoktam bringázni, és ha csak nem hátszél van, akkor 50-60 km/h fölött inkább leszálsz róla, mert ha szemből jön, akkor kiköpöd a tüdődet, ha oldalról akkor meg borogat.
100 fölött már kezd gyalog is kellemetlen lenni, forgolódni kell hogy kapj levegőt rendesen.
Ezért most lehet hogy utálni fogtok, de én remélem hogy ma is lesz valami jó kis műsor a tüzijátékon kívül. Felőlem jöhet utána is, úgy dupla élvezet.( az omsz középmagyarországra a 24 órásban már narancsot ad
Egyébként nekem tetszett a cikk. -
kugli81
aktív tag
Hát nem tudom én is kint voltam a tüzijátékon és nem szeretnék még egy olyan vihart
hozzátartozik nem szoktam hozzá az ilyen viharhoz és a tömeg miatt is félelmetes volt ....
-
talmida
Közösségépítő
válasz
Crystalheart #27 üzenetére
Jó érzés, hogy legalább 1 valaki megpróbálta megérteni vagy legalább sejteni, hogy mit is akartam mondani. Különösen azt értékelem, hogy nem értettél félre, és nem feltételeztél rosszat rólam. (Az én fogalmaim szerint a jóindulat ''definíciója'' az, hogy amikor az ember nem is a legjobban fejezi ki magát, még akkor is jól értik a szavát.
) Köszönöm!
( ....a #25-öst is!)
* ....és természetesen a többieknek is köszönöm, --ha vannak még ilyenek--, akik jól értették az írásomat és akik a jószándékot látták annak közzétételéből.
[Szerkesztve] -
tkazmer
addikt
válasz
Crystalheart #36 üzenetére
Nem tudom, mennyire vagy járatos pl az V.ker-i házakkal kapcs, de ott simán megvan az 1m vagy még több is...
-
TexT-BoY
addikt
Részemröl a multévi Aug 20 betette a kulcsot eléggé. ez elvileg PEsten 100-120km/h-s szeleket jelentett, engem egy kereszt uctában szószerint vitt a szél és az eső és a falon kötöttem ki, illetve egy nyitott ajton, eredmény törött kéz. (A lánchid környékén áltunk amikor jött a nagy szellő, és ahogy láttuk hogy ez nem piskota fui kezdtünk, az első kereszt utcáig elis jutottunk. de ez most nem die tartozik)De elhiszem hogy felétek a 2es hurikánba bicózni lehet, sőt, gyorsabban hazaérsz mert hátulrol ad egy kis alap lendületet.
Amugyis ahogy látom itt van Bash, én láttam az ő képeit, és olvastam is amikor irta hogy a vihar idejére a munkahelyén marad mert nem mer hazmenni.. Persze csak mert ő olyan beszari...
-
tkazmer
addikt
Nem tudom, lehet, hogy csak nagyon az igazamat keresem, de az említett képeken nem nagyon találtam komolyabb téglaházat, vagy annak maradványát...komolyabb alatt azt értem, hogy mondjuk 30cm vastag tégla/ytong fal, kb szintén ugyanilyen vastag vasbeton födém(ami maradványokat láttam, ott pl nem vasbeton födém volt, hanem valami téglás-betonos valami). Nyilván a fa tetejét elviszi az itteni házaknak(bár a környékünkön mostanában gyakran előfordul, hogy nem fából, hanem vasbetonból készül a födém is) is, de még mindig nem gondolom, hogy egy komolyabb, jó állapotban lévő családi házban a tetőn kívül jelentősebb kárt tudna okozni egy hurrikán.
-
bambano
titán
Szerintem azért, mert nem mindegy, mi pereg a fejedre a hurrikánból. Ha van 0.1 atmoszféra különbség a házban levő levegő nyomása és a hurrikán környékén levő levegő nyomása között, akkor az négyzetdeciméterenként 1 newtonnak megfelelő erő (ha fizikai és matek ismereteim nem csalnak meg). Egy 10 méteres alappal rendelkező (szerintem kis ház), aminek az oldala minimum 2.5 méter, az kb. 2500 newtonnyi erőt kap oldalanként akkor, amikor átrepül körülötte a hurrikán. Ezt nagyjából semmi sem bírja ki szerintem. És ha itt alábecsültem az értékeket, akkor még nagyobb az erő, ami olyankor hat.
-
bambano
titán
Szükségesnek látom leszögezni, hogy az az állítás, hogy 155-170 km/h-s szélben valaki biciklizik, nem korrekt.
Idézet a #4-ből:
''Tapasztalatból mondtam, hogy a kb kettes erősségű hurrikán ''semmiség'' , ui mi rendesen kerékpározgattunk egyszer egy ilyenben''.
Tehát rendben van, hogy a te véleményed más, ettől még a szerző állításai (a fórumban) között van olyan, amelyik kimeríti az általad használt jelzőket, kategóriát: bődületes baromság. -
Bash
őstag
Azért azt józan ésszel nem nehéz belátni, hogy nem gazdaságos 1 m vastag betonfalakkal építeni semmit.
A fontosabb épületek (kórház, iskola, bank, nagy áruházak) itt is acélvázból és téglából épülnek. A családi házak alsó szintje is tégla szinte mindenhol, tetőszerkezet természetesen fa, ugyanúgy, ahogy Magyarországon. Ezek az épületek a legerősebb hurrikánok kivételével eléggé ellenállóak, a tetőszerkezet viszont csak ennyit bír. Meg lehet nézni a tavaly augusztus 20-i vihar után készült képeket, ott is a könnyű alumínium, illetve nagy felületű tetők, napellenzők sérültek legkönnyebben, komolyabb kár nem nagyon keletkezett. A tetőszerkezet az épületek leggyengébb pontja.
Vannak persze un. mobile home park-ok is, ahol könnyű fa- és alumíniumszerkezetes mobil házak biztosítanak lakhatást többmillió embernek. Költségük töredéke egy B&M házénak, és főleg idősek lakják, de még mindig jobbnak tartom az ilyen házakat, mintha ezek az emberek idős otthonban vagy az utcán élnének. Ezek egy 3-4-es kategóriájú hurrikánkor szinte a földig rombolódnak, de kb. egy családi ház új tetőjének az árából új mobil házat lehet venni. -
tkazmer
addikt
Azt meg tudnátok nekem mondani, hogy miért épít mindenki ott ilyen könnyűszerkezetes házat? Csak mert azt ugye láthatóan könnyen elviszi a hurrikán. Nem lehet, hogy egy itt megszokott, téglából, vasbetonból, stb épült ház ellenálna a hurrikánnak?
-
Vamp
senior tag
Nem tudom mit veritek itt a palávert.
Született egy korrekt írás, ilyen téma még nem volt itt a Logouton, tetszett is.
Erre most egyesek a szerző vélt vagy valós tapasztalatait forgatják ki, meg magyaráznak. Nem hiszem hogy bárkinek is eszébe jutna kimenni olyan időben jópofizni a fellegekkel, ne verjük már a vészharangot, hogy felelőtlen meg nemtörődöm az írás...
Az adatokból számomra az derül ki, hogy egy 2-es erősségű hurrikán igenis semmiség egy 5-öshöz képest pl, természetesen a legkisebb hurrikán sem az egy nyamvad felhőszakadással összevetve. A felesleges hülyülést illene lassan befejezni, szvsz a szerző nem állított bődületes baromságokat a cikkében, maximum néhány szót túlzásnak vehettetek.
Nem Tildy, nem kifejezetten Rád gondoltam mint főkolompos.
-
talmida
Közösségépítő
Bocsáss meg, hogy kénytelen vagyok ezt a példádat fölhozni mások miatt .....magyarázatul.
''Meg láttam kettészakadni és tőlem néhány méterre a medencébe csapódni pálmafát, pedig a pálmafáknak híresen borzasztó erős a törzsük...''
Hát ez épp olyan ritka, mint a mi bicajos esetünk! Ui a pálmafák általában még az 5-ös erősségű hurrikánt is kibírják. (Mifelénk egyet se döntött ki ai Iván.)
Megint nem azt mondom, hogy egyetlen egy sem dőlt ki sehol az Iván alatt, de nagyon nagy többségükben rendkívülien jól állták a sarat, míg a te mondatodból ''kicsit'' úgy tűnt, mintha már a kettes erősségű hurrikánoknál is kettészakadoznának, pedig jól írtad: ''a pálmafáknak híresen borzasztó erős a törzsük''
Mégegyszer, ne érts félre, egyáltalán nem kétlem azt, hogy láttad azt a kettészakadt pálmafátlát, de azért általában mégsem ez a jellemző.Remélem ezek után tildy is +érti a példámat.
[Szerkesztve] -
talmida
Közösségépítő
Az eredeti írás és egy egy hozzászólás között stílusban is óriási a különbség. Az általad idézett idézetem az egyik hsz-omból való, nem a fő írásból.
Másrészt idézőjelben volt a semmiség szó, ugye? Khm.
Amikor én idézőjelbe teszek valamit, az azt jelenti, hogy nem szószerint értendő a dolog.
(meg kell ismernünk egymás stílusát és másrészt az olvasóknak is figyelni kell az írásjelekre is).
Harmadrészt minden relatív! Aki még nem volt 5-ös erősségűben, annak a 2-es is erősnek tűnhet, akit meg telibetalált a ''legerősebb'', annak azután lesz egy kis összehasonlítási alapja.
A semmiség szóra mégegyszer hadd térjek ki. A házak állóképességére gondoltam főleg, mert előtte a magyarországi augusztus 20-ai katasztrófális viharra emlékeztem, és a röpülő cserepek voltak a szemeim előtt (Vízuális típus vagyok.) Azt nem javaslotam, hogy bárki akárcsak gyalog is kimenjen a hurrikán idején! De megjegyeztem, hogy az életünkben --bizony lehet csodálkozni-- előfordult olyan eset (amit említettem), hogy kint ért minket a hídon egy kisebb erősségű hurrikán és kibírtuk...viccesen mondtam rá, hogy ''szelecske''..Nem gondoltam, hogy még ezt ''
'' a jelet is külön meg kell magyarázzam! Az jól látszik, hogy a humorunk nagyon különböző.
Ha valaki nem rosszindulattal és nem előítélettel olvas, akkor lejön a lényeg. -
bambano
titán
Akármennyire is erőlködsz, nekem pl. soha nem fogod bebizonyítnai, hogy 2-es erősségű hurrikánban te nyugodtan bicikliztél. Ennek megfelelő felfeléáramlásban simán repül az ember, mindenféle segédeszköz nélkül.
Persze ahogy E.T. hazabiciklizett, azt a verziót elhiszem.
Szerk: #17: szerintem a hsz-eidből mindenki a megfelelő dologra következtet...
[Szerkesztve] -
talmida
Közösségépítő
Na, azért remélem, hogy sem az írásomból , sem a hsz-aimból senki semmiféle olyasmire nem következtet , h a hurrikánok nem veszélyesek, mert ilyent nem mondtam! Ellenben egyesek ezt a látszatot igyekeznek kelteni.
A tapasztalat, az tapasztalat. Van ilyen is, olyan is. És lehet, hogy sokaknak meglepő, de igenis szükség van az összes tapasztalatra ahhoz, hogy az ember reális képet kapjon.
A helybéliek, akik itt születtek, szintén ''legyintenek'' a kettes hurrikánokra...csak érdekességképpen mondom. DE a város típusától is függ , hogy milyen károkat szenved az egyik, milyent a másik, mert vannak alacsonyabban fekvő városok, amelyeknek egy 1-gyes hurrikán is vagy akárcsak egy tropical storm is komoly veszteségeket okoz a flood miatt. Na, bocs a hunglishért, de most már télleg rohannom kell. -
tildy
nagyúr
Félreértesz. Ugyanis nem bántani akarlak/akartalak , meg nem mondtam azt sem, hogy nem hiszek a te tapasztalataidban , elhiszem, hogy kettes hurrikánban bicajoztál lazán odakinn . Csupán nem tartom helyesnek azt a mentalitást, amely egy ilyen témát viszonylag könnyelműen vesz. Azaz azt mondani, hogy kettes hurrikánban könnyedén lehet biciklizni, hááát .. Szerintem könnyelműség.
Ugatni meg a kutyák szoktak errefelé
És mint írtam, nem ''rendes újságjainkból'' informálódom hurrikánügyileg, hanem olyantól, aki ott él, és éli át az egészet.
Kicsit olyan az egész, mintha arról ''prédikálnék'', hogy óó álltam én már nagyviharban fa alatt, mégsem esett bajom, miközben azért jobban teszi az ember ilyenkor, ha visszahúzodik otthonába. Remélem érted mire gondolok. -
talmida
Közösségépítő
Thx a ''kedves'' sorokat és a nagy bizalmat! (Nagyon ''jólesik''..olyan nyájas, otthonos)
A ''rendes''
újságjaitokban több félretájékoztatás van, mint az én írásomban, mert én most is bátran állítom, hogy a színtiszta igazat mondtam. ( Nézz utána mindennek mielőtt leugatsz vakit!) Segítek : mint ahogy a földrengések epicentrumától való távolság sem mindegy, ugyanúgy a hurrikánok szemétől való távolság sem... Pl egy 2-es kat. hurrikánnak akármilyen része ér is, az akkor is 2-es hurrikán ( TV szerint legalábbis).
Azt is biztosan tudod, hogy egy hurrikán kiterjedése óriási. Némelyik beteríti szinte az egész Gulf of Mexico-t. Aki pont a hurrikán szeme körül , a közepe táján helyezkedik el, az mást tapasztal, mint aki csak a széléből kap, ....ugyanakkor mindkettőjük állítása igaz.
Minket ( a városunkat) az Iván (5-ös) pontosan telibe talált 2004-ben..(van némi tapasztalatom azután is) és később a Dennis is, amiről már szintén szóltam korábban, és amit most pontosítanék is , ui a Dennis 4-es kat. volt, nem 3-as. '95 pedig Panama City-nél voltunk a sztrádán a hurrikán közvetlen közelében és láttuk a félbetört fenyőfákat, letarolt erdőket. Az egy nagyon erős h. volt. (Most nem jut eszembe annak a neve, de, ha érdekel vkit, utána lehet nézni)
Egyébként te se rombold légyszi az én hitelemet, mert nem szoktam hazudni. Igen, kint voltunk kerekezni, és a hídon ért minket az ''eső'', és csak otthon láttuk a helyi (!) TV-ből, a helyi időjárásjelentésből, hogy egy kettes erősségű hurrikánban voltunk kint. No, de mindegy, azt hiszel, amit akarsz. Nekem meg jogom van leírni azt, amit tapasztaltam.
Mindenki eldöntheti, hogy mi az igazság. ( Meg az is igaz, hogy több szem többet lát)
-
Vamp
senior tag
Olyat nem láttatok, hogy elefántokat szaggat ketté a szél, majd kovácsoltvas kerítésnek csapja a cafatokat? Hát ilyet még én sem láttam, de komoly lehet
-
tildy
nagyúr
Bocs csak teljesen azt látom, hogy aki tudományosan, másképp áll hozzá annak már nem is lehet igaza. Pedig talán pont olyannal állsz le vitázni, aki legalább annyira járatos hurrikán témában , ha nem jobban mint te.
Az érdekes nyitottságot nem igazán értem mire érted. És bár nem vagyok modi, azért megkérnélek, ne tájékoztasd félre az embereket a hurrikánok veszélyességével kapcsolatban. Nem hinném, hogy örülnél neki , a valaki amiatt halna meg, mert egy kettes hurrikánban kiment bicajozni, csak mert azt halotta, olvasta valakitől az interneten, hogy az nem veszélyes.
Igazándiból nem akartam beleszólni, nem éltem át hurrikánt sose, remélem nem is fogok, viszont Bashban ilyen értelemben ''végtelenségig'' megbízom, és hiszek neki. -
Bash
őstag
Vezettem már erős trópusi viharban (~70 mph), és két kézzel megfeszült izmokkal bírkóztam a kormánnyal, hogy egyenesben bírjam tartani a gépsárkányt, miközben az ablaktörlő full sebességen járt és így sem láttam 50 ft-nél sokkal többet előre.
Illetve vezettem 1-es kategóriájú hurrikánban négyszemélyes golfkocsit 3 személlyel, és bizony időnként meg-megemelkedtek a kerekek alattunk.
Meg láttam kettészakadni és tőlem néhány méterre a medencébe csapódni pálmafát, pedig a pálmafáknak híresen borzasztó erős a törzsük... -
tildy
nagyúr
Felesleges erőlködnöd.
Bash többször tudósított már bennünket hurrikán -időszakból, akkor is , mikor Tampa környékén volt ''pusztítás'', és mentés. Sokkal hihetőbb, amit ő mond, pont emiatt. Nem tudom te merre laksz(adatlapodon nincs infó róla), de ismereteim alapján is Florida az egyik legjobban hurrikánok által sújtott övezet az USÁ-ban.
Emlékeim szerint pl. a Charlie is aközött volt, az amiről ''tudósított'' . Ugye Bash?
[Szerkesztve] -
talmida
Közösségépítő
Nem vitatkozom az ''íróasztal-tudománnyal''
Amit kiegészítésül írtam, hogy ''nem úgy kell elképzelni'' , az színtiszta tapasztalat volt. Akár hiszed, akár nem. 2000 óta tengerpart menti városban lakunk, ha úgy tetszik ''hurrikán-övezetben'', azelőtt meg ''tornádó -övezetben'', bár ezt nem így hívják szakszerűen. ( A lényege ugyanaz, vagyis ott a tornádók gyakorisága messze meghaladta az átlagost) Tehát tapasztalatból mondtam , amit mondtam a hsz-aimban, amit meg az írásomban adtam közre, az sem mond ellent annak, amit te írtál, legfeljebb nem részleteztem ennyire. ( Hidd el, soxor hallottam szakszöveget is, de talán le szabad írni az átélt tapasztalatot is.)
-
Bash
őstag
Valószínűleg többszáz mérföldre voltál azoktól a partot éréskor hurrikánoktól, amik a szárazföld belseje felé haladva már csak gyenge trópusi viharok voltak.
Alapvető fogalmi zavaraid vannak a szélerősséget illetően.
A hurrikánokat a ''maximum sustained wind'', azaz a maximális állandó szélsebességük alapján rangsorolják. Ezt két szervezet mérőrendszere (OAR és ASOS) is folyamatosan vizsgálja, az egyik 1 perces, a másik 2 perces átlagértéket határoz meg, gyakorlatilag megegyeznek.
A ''wind gust'', azaz a széllökés egy 3-5 másodpercig tartó csúcsérték, ami általában 1,3-szorosa az állandó szélsebességnek, tehát 30%-al erősebb.
Gondolom érzékeled a különbséget, nem mindegy, hogy folyamatosan el akar vinni a szél, vagy éppen arrébbtol valamit pár méterre néhány másodperc alatt. -
talmida
Közösségépítő
A tavaly augusztus 20-ai vihar szerintem valami más lehetett ( tornádó-féleség) ..és a balesetek oka is máshol keresendő...SZVSZ
Tapasztalatból mondtam, hogy a kb kettes erősségű hurrikán ''semmiség'' , ui mi rendesen kerékpározgattunk egyszer egy ilyenben . Kis tulzással ''permetező esőcske'' volt egy kis szelecskével. A Dennis hurrican viszont már azt hiszem 3-as erősségű volt. Azt már rendes viharnak nevezem. ( Az ablakunkból néztem) Olyasmit nem láttam még Magyarországon. De a korábbi állításomat azért továbbra is fönntartanám, mert mindkét helyen elég sok időt tartózkodtam, és szemtanúként mondom ezeket.
Azt, hogy egy hurrikán szélsebessége pl 120 km/h, nem úgy kell elképzelni, hogy órákon át 120 km/h-van ver a vihar, hanem vannak benne olyan széllökések, amiknek ilyen az erőssége.
[Szerkesztve] -
Bash
őstag
''Itt a ''kisebb erősségű'' (1-es, 2-es kategóriájú) viharokat is hurrikánoknak nevezik. Ilyen záporok-zivatarok Magyarországon minden évben előfordulnak. Gyerekkoromból emlékszem, hogy amikor a diófánkba belecsapott a villám és az majdnem a teraszunkra dőlt, az akkori viharnak legalább olyan erősségű széllökései voltak, mint mondjuk itt a kettes-hármas kategóriájú hurrikánnak, ami már itt is gyakoribb, de az sincs minden évben. (Én most 1 településre lebontva vizsgálom)''
Ezzel azért erősen vitatkoznék. A híradások szerint a tavaly augusztus 20-i vihar 120 km/h-s széllökésekkel támadott. Ez 74 mph-nak felel meg, ami épphogy az 1-es kategóriájú hurrikánnak az alsó határa lenne, de nem szabad elfelejteni a széllökések és az állandó erősségű szél különbségéről, a trópusi viharok és hurrikánok esetében ugyanis a sebességhatárok az állandó erősségű szélre vonatkoznak. A széllökések az állandó erősségű szelet akár 40-50 mph-val is meghaladhatják.
Kétlem, hogy Magyarországon ''ilyen záporok-zivatarok'' minden évben előfordulnának. A tavaly augusztus 20-i vihar is maximum egy erős trópusi vihar kategóriának megfelelő vihar volt, az is csak egy nagyon kis területen. Az itteni viharok általában több magyarországnyi területeket érintenek. -
talmida
Közösségépítő
Ha megnézed a következő kimutatáson pl a ''Top 10 Most Intense Hurricanes At Landfall'' [link], akkor láthatod, hogy egy-egy telepólést viszonylag ritkán ér erős hurrikán.
Itt a ''kisebb erősségű'' (1-es, 2-es kategóriájú) viharokat is hurrikánoknak nevezik. Ilyen záporok-zivatarok Magyarországon minden évben előfordulnak. Gyerekkoromból emlékszem, hogy amikor a diófánkba belecsapott a villám és az majdnem a teraszunkra dőlt, az akkori viharnak legalább olyan erősségű széllökései voltak, mint mondjuk itt a kettes-hármas kategóriájú hurrikánnak, ami már itt is gyakoribb, de az sincs minden évben. (Én most 1 településre lebontva vizsgálom)
Amikor azt írtam, hogy átlagosan évente 9 intenzívebb trópusi vihar képződik évente és ebből kettő szokott jelentősebb kárt okozni, akkor azt az egyész USA partvidékére értettem. (.. és az tudvalevőleg nem kicsi.)
Ettől függetlenül a hurrikán-szezonban ''illik'' készenlétben lenni, ami annyit jelent, hogy figyelni az időjárást ésa háztulajdonosoknak pedig gondoskodniuk kell az ablakok védelméről (saját érdekükben), mindenkinek pedig az alap készenléti felszereléséről (készpénz, tartalék benzin, zseblámpák, a család létszámának megfelelő mennyiségű 3 napig elegendő folyadék, 3 napi hideg élelem, elemes rádió, stb apróságok )
Az erősebb ( 4-estől fölfelé) hurrikánok idején tényleg jobb elhagyni a terepet, ami meg is szokott történni. Az előrejelzés ellenére halálozások mégis amiatt fordulnak elő, mert az emberek egy része nem akar elmenni (nem fogad szót a parancsnak) még akkor sem, amikor az kötelező. Ez történt a Katrina idején is New Orleansban.
Képek az erősebb hurrikánok pusztításairól (most csak 3 példát említek):
(Most Expensive Hurricanes (Atlantic):
Katrina:
[link]
Iván:
[link]
Andrew:
[link]
Az ott élő emberek hogy bírják ezt a fajta ''létbizonytalanságot'' ?
Nem túlzottan izgulnak.
A harmadik ''létbizonytalansági faktor'' (az első kettő volt a hurrikánok gyakorisága ill. ritkasága és az emberk fegyelmezetlensége (engedetlensége) veszély idején) a házak erőssége ill. gyengesége. Tudvalevőleg itt tradicionálisan fából építkeznek, mert a tél enyhe, ami az itteni körülményeknek meg is fele(ne)... leszámítva a halálos hurrikánokat, amik ugyan viszonylag ritkán fordulnak elő.
Ha láttad az elmúlt napokban a katasztrófális (8-as erősségű) perui földrengés okozta károkat és az emberek reakcióitt, akkor láthattad-hallhattad, hogy korábban ott sem izgultak nagyon az emberek, mert a gyengébb földrengések mindennaposak arrafelé, --akárcsak Kaliforniában. Megjegyzem, ha a kettő közül ( földrengés vagy hurrikán) választani kéne, akkor én inkább az utóbbit választanám. A tornádó az egy teljesen más dolog. Majd esetleg arról is ejthetünk pár szót.
[Szerkesztve] -
eziskamu
addikt
Az ott élő emberek hogy bírják ezt a fajta ''létbizonytalanságot'' ? Valamint, a gyakran érintett területeken mindenhol vannak óvóhelyek, vagy még van idejük menekülni, mert annyira azért nem kiszámíthatatlan az útvonala a hurrikánoknak?
Új hozzászólás Aktív témák
lo Hivatalosan június 1-ével kezdődik el a hurrikán-szezon a Mexikói öbölben, de általában...
- Politika
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- BestBuy topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Eladó Lenovo ThinkCentre M70q Gen3 számítógép + Lenovo ThinkVision E24-28 monitor
- ASUS X301 (RX170HD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest