Hirdetés
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TexT-BoY
addikt
Mi egy páran innen a fórumról rég nem a te kommunikációs készséged vontuk kétségbe sokkal inkább a mondandód valódi értelmét keressük, olykor pedig nagy logikai bukfencekbe botlunk. Lásd 150-170es szélben való biciklizés és hasonlók. Nem kell a magyar nyelvi hiányosságaidat firtatni (rengeteg magyar PH-s se tud rendesen fogalmazni és helyesen írni szóval részemről ezt sose nevezném hibának.). De az írásaid igazságtartalmát azt gondolom néhányan megkérdőjelezzük.
Én most indulok ki, már javába esik, de nem érdekes, nekünk nem jut minden nap nagyvihar, mindenklépp megnézem, a tüzijáték már rég nem foglalkoztat.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Akármennyire is erőlködsz, nekem pl. soha nem fogod bebizonyítnai, hogy 2-es erősségű hurrikánban te nyugodtan bicikliztél. Ennek megfelelő felfeléáramlásban simán repül az ember, mindenféle segédeszköz nélkül.
Persze ahogy E.T. hazabiciklizett, azt a verziót elhiszem.
Szerk: #17: szerintem a hsz-eidből mindenki a megfelelő dologra következtet...
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Félreértesz. Ugyanis nem bántani akarlak/akartalak , meg nem mondtam azt sem, hogy nem hiszek a te tapasztalataidban , elhiszem, hogy kettes hurrikánban bicajoztál lazán odakinn . Csupán nem tartom helyesnek azt a mentalitást, amely egy ilyen témát viszonylag könnyelműen vesz. Azaz azt mondani, hogy kettes hurrikánban könnyedén lehet biciklizni, hááát .. Szerintem könnyelműség.
Ugatni meg a kutyák szoktak errefelé
És mint írtam, nem ''rendes újságjainkból'' informálódom hurrikánügyileg, hanem olyantól, aki ott él, és éli át az egészet.
Kicsit olyan az egész, mintha arról ''prédikálnék'', hogy óó álltam én már nagyviharban fa alatt, mégsem esett bajom, miközben azért jobban teszi az ember ilyenkor, ha visszahúzodik otthonába. Remélem érted mire gondolok. -
tildy
nagyúr
Bocs csak teljesen azt látom, hogy aki tudományosan, másképp áll hozzá annak már nem is lehet igaza. Pedig talán pont olyannal állsz le vitázni, aki legalább annyira járatos hurrikán témában , ha nem jobban mint te.
Az érdekes nyitottságot nem igazán értem mire érted. És bár nem vagyok modi, azért megkérnélek, ne tájékoztasd félre az embereket a hurrikánok veszélyességével kapcsolatban. Nem hinném, hogy örülnél neki , a valaki amiatt halna meg, mert egy kettes hurrikánban kiment bicajozni, csak mert azt halotta, olvasta valakitől az interneten, hogy az nem veszélyes.
Igazándiból nem akartam beleszólni, nem éltem át hurrikánt sose, remélem nem is fogok, viszont Bashban ilyen értelemben ''végtelenségig'' megbízom, és hiszek neki. -
Bash
őstag
Vezettem már erős trópusi viharban (~70 mph), és két kézzel megfeszült izmokkal bírkóztam a kormánnyal, hogy egyenesben bírjam tartani a gépsárkányt, miközben az ablaktörlő full sebességen járt és így sem láttam 50 ft-nél sokkal többet előre.
Illetve vezettem 1-es kategóriájú hurrikánban négyszemélyes golfkocsit 3 személlyel, és bizony időnként meg-megemelkedtek a kerekek alattunk.
Meg láttam kettészakadni és tőlem néhány méterre a medencébe csapódni pálmafát, pedig a pálmafáknak híresen borzasztó erős a törzsük... -
tildy
nagyúr
Felesleges erőlködnöd.
Bash többször tudósított már bennünket hurrikán -időszakból, akkor is , mikor Tampa környékén volt ''pusztítás'', és mentés. Sokkal hihetőbb, amit ő mond, pont emiatt. Nem tudom te merre laksz(adatlapodon nincs infó róla), de ismereteim alapján is Florida az egyik legjobban hurrikánok által sújtott övezet az USÁ-ban.
Emlékeim szerint pl. a Charlie is aközött volt, az amiről ''tudósított'' . Ugye Bash?
[Szerkesztve] -
Bash
őstag
Valószínűleg többszáz mérföldre voltál azoktól a partot éréskor hurrikánoktól, amik a szárazföld belseje felé haladva már csak gyenge trópusi viharok voltak.
Alapvető fogalmi zavaraid vannak a szélerősséget illetően.
A hurrikánokat a ''maximum sustained wind'', azaz a maximális állandó szélsebességük alapján rangsorolják. Ezt két szervezet mérőrendszere (OAR és ASOS) is folyamatosan vizsgálja, az egyik 1 perces, a másik 2 perces átlagértéket határoz meg, gyakorlatilag megegyeznek.
A ''wind gust'', azaz a széllökés egy 3-5 másodpercig tartó csúcsérték, ami általában 1,3-szorosa az állandó szélsebességnek, tehát 30%-al erősebb.
Gondolom érzékeled a különbséget, nem mindegy, hogy folyamatosan el akar vinni a szél, vagy éppen arrébbtol valamit pár méterre néhány másodperc alatt. -
Bash
őstag
''Itt a ''kisebb erősségű'' (1-es, 2-es kategóriájú) viharokat is hurrikánoknak nevezik. Ilyen záporok-zivatarok Magyarországon minden évben előfordulnak. Gyerekkoromból emlékszem, hogy amikor a diófánkba belecsapott a villám és az majdnem a teraszunkra dőlt, az akkori viharnak legalább olyan erősségű széllökései voltak, mint mondjuk itt a kettes-hármas kategóriájú hurrikánnak, ami már itt is gyakoribb, de az sincs minden évben. (Én most 1 településre lebontva vizsgálom)''
Ezzel azért erősen vitatkoznék. A híradások szerint a tavaly augusztus 20-i vihar 120 km/h-s széllökésekkel támadott. Ez 74 mph-nak felel meg, ami épphogy az 1-es kategóriájú hurrikánnak az alsó határa lenne, de nem szabad elfelejteni a széllökések és az állandó erősségű szél különbségéről, a trópusi viharok és hurrikánok esetében ugyanis a sebességhatárok az állandó erősségű szélre vonatkoznak. A széllökések az állandó erősségű szelet akár 40-50 mph-val is meghaladhatják.
Kétlem, hogy Magyarországon ''ilyen záporok-zivatarok'' minden évben előfordulnának. A tavaly augusztus 20-i vihar is maximum egy erős trópusi vihar kategóriának megfelelő vihar volt, az is csak egy nagyon kis területen. Az itteni viharok általában több magyarországnyi területeket érintenek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Honor 200 Pro - mobilportré
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Google Pixel topik
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple TV eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest