- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
Én azért a vesémben valahol érzem, hogy a komolyabb lapok közül néhány a neves gyártók istállójából igenis bírni fogja a kétmagos procikat...
Komoly táprendszer megvan, multiproci támogatás megvan, BIOS frissítés oszt' megyen...
Azt mondta mindenki: 800MHz csak 865/875...aztán a komolyabb lapok tudták 845-el is...az Intel később elismerte hivatalosan is: lőn 848...
PAT csak 875-ben...szólt a dogma! Még jó hogy volt aki nem hitte el...ugye hogy ugye a 865-ben is be lehet kapcsolni...
775 láb=915...
Itt vannak a 865/875 chipes 775-ös lapok...
Az Asus lapok közül sok elviseli az 1066-os FSB-t és már most lehetővé teszik az 533MHz-nél gyorsabb DDR2 memcsik használatát...
PCI-e és AGP kombók...
SLI? Csak PCI-e...?
Az AGP 3.0 is megengedte több AGP csati használatát...
Szóval vannak itt kiskapuk, nem reklámozott technológiai tartalékok...a büdös kereskedelemről szól ez az egész,nem a felhasználók igényeiről...
-
Viktor77
titán
-
b@ndi
tag
Állítólag az új duálmagos Intel Smithfield proci 130w-ot diszcipál.
Bővebben: link
Hurrá, csökken a gázszámla végre
-
Intelligencs
őstag
-
Docci
senior tag
és
Szerintem minden kérdésedre választ találsz. -
Intelligencs
őstag
Ez az, erre várok. Ahogy annak idején a HT volt az, amit vártam, most a kétmagos proci. Csak az a kérdés hogy az LGA775-ös lapokban menni fognak-e ezek az új procik? Mert most akarok venni egy Asus P5AD2 Premium-ot, de ha nem megy benne, akkor inkább várok.
-
Docci
senior tag
Lényegében ez már a teljes. Sokat nem fog már változni és ez nem beta változat.
RC1=Relase Candinate 1(kiadásra jelölt változat ver 1)(lehet hogy rosszul írtam angolul
)
Én már leszedtem!
[Szerkesztve] -
Peet
senior tag
-
Docci
senior tag
Ok
Egyébként ma jelent meg a Win Xp Prof x64 Rc1 letölthető változata.
Ms oldaláról lehet szedni. -
Benőke
őstag
-
L3zl13
nagyúr
Nagyjából egyet értek kivéve:
A 99% szvsz túlzás. A felhasználói progik jó része nincs optimalizálva többszálú futásra. Itt inkább csak annak az előnyét élvezhetjük, hogy míg a háttérbe fut valami gépigényesebb dolog, a gép attól még gyorsan reagál, ha mondjuk netezel, vagy valami hasonlót csinálsz...
A másik pedig ''szar a 64 bit, mert nincs rá semmi'' megjegyzés. Ezt kiegészíteném azzal, hogy ez már csak azért sem igaz, mert az A64-en illetve az Új p4-eken nem lassul a 32 bit. Tehát ha előnyét jelenleg nem is élvezhetjük, hátránya sincs. Tehát miért ne? -
anulu
félisten
-
Phil Collins
tag
-
Docci
senior tag
A kérdés az,hogy most lesz 2 féle 64 bites intel cpu,vagy nem?
1. P4 LGA775 EMT64/1MB L2 Cache 500-as sorozat Bővebben: link
2. P4 LGA775 EMT64/2MB L2 Cache 600-as sorozat -
törölt tag
Tanult kollégánk megállapítását kicsit hadd tegyem rendbe.
Két magból hogyan profitál a rendszer: egy process thread (egy program egy számítási szála, továbbiakban PT) egy processzormagon képes csak futni, vagy ez, vagy az csinálja a számolást. Tehát az igaz, hogy azon programok, amelyek egy szálon futnak, nem futnak gyorsabban. Eddig az állítás ül. Most kell kiegészíteni azzal, hogy ma már a programok 99%-a multithread, több szálon fut. Mint minden ilyen, ez is gyorsulni fog, attól függően, hogy miylen okosan van több szálra szedve. Pl. egy svchost.exe is 8 szálon fut, winamp 4-en, stb...
A windows nem lesz gyorsabb? Persze hogy nem, a windows semmi olyat nem csinál, ami komolyan zabálná a processzort, és jól is van ez így, oprendszer, ez így van kitalálva. Pl. egy windows xp sebessége alapvetően két dologtól függ: az egyik a memória mérete, a másik pedig a merevlemez sebessége, ami a rendszer alatt van. Hadd mondjak példát: jelen pillanatban 3 gépem van. Az első egy dual xeon, 4 scsi vinyó raid5-ben 2G dual ddr400, ő a leggyorsabb. Egy abit BP6+ 2x cel533, 768M ram, 7 vinyó szoftveres raid5-ben, ő a második, és a leglassabb egy 2,4-es p4 3,2-n, 1G dual ddr400, 74gigás wd raptor. Bocs, hogy hosszú volt.
A 64 bit akkor jó, ha 64 bites környezetben 64 bitre fordított és optimalizált programokat futtatunk. Ez eddig jó, nem lesz gyorsabb attól a fotosop, hogy pl A64 vagy Intel-féle 64 bit van alatta. Viszont vegyük észre, hogy ennek nem ez a lényege! A lényeg az, hogy a szoftver íródik a hardverre és nem a hardvert csináljuk a szoftverhez. Magyarul mondva: nyílván még nincsenek 64 bites programok dögivel, mert még most jelennek meg a 64 bites processzorok. Amíg nincs elterjedt technológia, amire lehet fejleszteni, addig nem fognak rá fejleszteni.
Tehát elég korlátolt érvecske az, hogy ''szar a 64 bit, mert nincs rá semmi''. Figyeljétek meg, ez még két évig lesz így, aztán boom. Nagyobb vonalakban nézve a PC-s világ elkezdett átállni 32 bitről 64 bites architektúrára processzorok terén, és most tartunk az első lépcsőnél.
Tehát összegezvén: most annak, hogy lesz 64 bites két magos intel CPU, annak ránk nézve nagy jelentősége most még nincs. Ez ennek a technológiának a kezdete, ennek majd 4-5 év múlva lesz jelentősége, amikor már a legegyszerűbb program is 64 bitre fordítva, kb 32 process thread-del fog készülni.
Köszönöm a figyelmet.
aki végi elolvasta, annak fizetek egy sört
[Szerkesztve] -
tjhooker464
őstag
-
anulu
félisten
-
Peet
senior tag
Olvasva a többiek válaszát a hozzászólásomra, szerintem a Tied áll legközelebb az igazsághoz, ugyanis, tényleg az újabb géppen újabb progikat használok, és az új progik gépégiényét tekintve tényleg ugyanott helyezkedik el a gépem, ahol a régi programoknál a régi gépem.
Azt meg nem veszem gyorsulásnak (lehet hiba) ha több új dolgot tudok megcsinálni rajta. Én a gyorsulást a programuk futásánál várnám el, csak hát tényleg, azokat is cserélgetem.
Lehet egyszer visszarakok egy régi OP-ot régi progikkal, csak hogy lemérjem mit gyorsult a gépem!
-
anulu
félisten
-
djyangce
tag
Szerintem is érezni.
Nekem tavaly tavasszal volt egy Celeron2000->P42,8(533 sajnos nem HT) váltás.
A memória rögtön 333-on futott 266 helyett.
A változás pedig több, mint érezhető. Egy linux kernel pl. 3x gyorsabban fordult le. De maga a rendszer is sokkal gyorsabb. Ha majd lesz időm, kipróbálom a Gentoo-t, mert abban minden forráskódbol fordul. Az lesz aztán csak gyors... -
anulu
félisten
-
velizare
nagyúr
-
velizare
nagyúr
-
L3zl13
nagyúr
Általában, ha azt az alakatrészt fejleszted, ami elsősorban szűk keresztmetszet az általad használt alkalmazásokban, akkor elég jelentős gyorsulást lehet látni.
De ha mondjuk VGA limitáltak a játékaid, és beteszel egy 3x gyorsabb procit, akkor viszont tényleg nem fogsz látni semmit.
Másik meg, hogy a progik újabb verziói is rendre nagyobb gépigényűek, és mikor egy újabb verziót felteszel az újabb gépre azt látod, hogy pont ugyanolyan gyors mint a korábbi verzió a korábbi gépen... -
Szeke
senior tag
-
pilóta
nagyúr
Azért nem hiszem, hogy csak 10-15%-os lenne a teljesítménynövekedés. Persze ez programfüggő is, legalábbis abból kiindulva, hogy a két 2,4-es xeon néhol 3x gyorsabb photoshopban, mint a 3,06-os northwood. Szóval amelyik program kihasználja a több magot, ott igenis lesz jelentős gyorsulás. Persze ez a játékosokat kevésbé érinti...
-
Peet
senior tag
Én is kíváncsi vagyok ezekre a 2 magos procikra, amiknek, szerintem hamarosan lesz folytatása is 4, 6, 8 magos procik személyében.
A kérdés persze az, hogyha több mag akkor több láb?
Nos szerintem igen, de akkor hova préselik még be azokat az új lábakat?
A hűtés az megint csak kérdéses, ami viszont a teljesítményt illeti szinte megjósolható, hogy egy 2 magos proci 10-15%-al ha többet teljesít majd mint egy 1 magos, ami szerintem nudli.
Én általában dupla órajelűre cserélem processzoraimat, de így is ritkán veszem észre a különbséget.
K6-2 300MHz - K6-2 450MHz: ez persze nem volt dupla órajel, de gyorsulás se volt észrevehető szinte
K6-2 450MHz - Thunderbird 1100MHz: itt azért volt különbség
, főleg a divx videoknál és játékoknál, a többi alkalmazás viszont hajszálnyit gyorsult csak.
Thunderbird 1100MHz - A64 3000+: egyenlőre semmi különbséget, gyorsulást nem látok, talán a játékok és a tömörítés javult egy kicsit
Szóval szerintem nem kell elájulni azért ezektől az újításoktól. Szerintem a dupla órajel még mindig többet ér mint ezek a kialakításbeli változtatások, és új utasításkészletek. -
Zoz
őstag
''A két magnak akkor van értelme, ha sok program fut sokat párhuzamosan''
A legtöbb ember elég sok programot futatt párhuzamosan állandóan pl maga a windows, aztán vírusírtó, tűzfal, ICQ(és társai), letöltő progi, stb,stb igaz hogy ezek nem túl megterhelőek, de mégis időnként 1-1 pillanatra jól lefoglalják a procit, és akkor megakad a zene vagy a film,stb ami rohadt idegesítő...
Anno amikor Intel elkövette azt a ''hibát'', hogy a PPGA Celeronok is mentek duálban, akkor sokan lecsaptak az olcsó 2 procis rendszer lehetőségére, én is beszereztem egy BP6-t két procival. Azt tapasztaltam, hogy a teljesen átlagos windows felhasználás is sokkal gördülékenyebb volt, mentes az ilyen bosszantó akadásoktól.
Volt HT-s P4 konfigom is, de az hiába látszott 2 procinak, gyakorlatban nem éreztem különbséget. Most kiváncsian várom ezeket a 2 magos procikat... -
djyangce
tag
Mint mindenhova, azért ide is beírom.
A 64bitnek akkor van értelme, ha a forráskód optimalizálva van 64bitre és a fordítás is 64bitre történik. A sima x86 (mondjuk jó esteben 686) kódra fordított programok futtatása 64bites procikon vicc jellegű.
A két magnak akkor van értelme, ha sok program fut sokat práhuzamosan, vagy ha az az egy program úgy van elkészítve, hogy sok benne a párhizamosítható folyamat. Ergo az oprendszer nem igazán lesz gyorsabb, az office sem a böngészők sem a játékok sem. Kizárólag így előkészített tudományos programok, dualmagra fordított grafikus igényes alkalmazások (azok is csak jó VGA kártyával) profitálnak belőle.
Na meg mondjuk a szerverek, ahol két folyamat kommunikál. Mondjuk egy apache/php <-> adatbázisszerver. -
anulu
félisten
hurrá, ezek szerint az a kevés szerencsés, aki hozzájut ezekhez kiköttetheti a távfűtést/cirkót/kályhát/stb

túlságosan hajszolja az Intel a 2magos CPU-t. nem lesz jó vége szvsz. rohannak előre. -
csudri
őstag
-
Benőke
őstag
Azért kiváncsi lennék hogy a 3,8Ghz -es kétmagos verziót hogy tevezik hűteni.

-
Dassler
őstag
-
Thom!
veterán
2006-ra talán mi is profitálunk ebből az istentudja processzorhajszából..
2 magos cuccra nagyon kíváncsi vagyok, túlságosan is, de 64 bitet is szívesen kipróbálnám élőben mit tud.
Csak győzzük kivárni. -
L3zl13
nagyúr
-
Rolly
veterán
szerintem várjuk meg a dual magos procik tesztjét, s majd utánna meglátjuk, hogy mit alkotott mind az AMD mind az intel
-
djyangce
tag
Ha jól értelmezem a dolgot, akkor ez a táblázat pontot tesz a múltkori kétmagos CPU diskurzusra.
Merthogy eszerint továbbra is tervezik gyártani az egymagos CPU-kat. Nekem egyelőre az a tippem, hogy az egymagos veszi át a Celeron helyét és a kétmagos a Pentiumét. Más piaci (értsd: célközönség) szegmetálódást ugyanis egyelőre nehezn tudok elképzelni. Vagy valaki van, aki fel tudja nekem osztani a célközönséget Celeron-1magPentium-2magPentium bontásban?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- PlayStation 5
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Autós topik
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen TV-t vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- AMD Ryzen 5 2600 Eladó!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core I9 13900K - 24mag/32szál - Gari 2027.06.04. -ig - Eladó!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
- 8gb 16gb DDR 5 so-dimm laptop RAM 4800MHz 5600MHz
- MSI GF65 Thin - 15,6"FHD 120Hz IPS - i5-9300H - 16GB - 1,25TB SSD - Win11 - GTX 1660 Ti - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest