- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
2700 - 2601
3604 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
cicifix
újonc
Köszönöm a pozitív és biztató válaszod.
Azt gondolom annyiban szerencsém van, hogy itt németországban ért engem ez a probléma.
Itt teljesen emberbarát az egészségügy. Itt a beteg az elsö mindenben.
Azért kérdeztem itt a fórumon, mert betegtárstól más hallani a tapasztalatot mint orvosi oldalról nézve.
Teljes mértékig megbízom az orvosaimban és a terepautákban és követem is az utasításokat.
Itthonra most csak légzögyakorlatokat mutattak amivel a hasi izmokat tudom aktiválni (állítólag azok összeköttetésben vannak a gerincet erösitö izmokkal) és a lábamat lassan próbáljam a földtöl elemelni.
Mindig mindent csak mértékkel és fokozatosan. Nekem ez elöször egy kicsit "lágynak" tünk, de lehet ennek ez a menete.
1 évet írtál? Nekem azért ez elég elszomorító. Bár legelöször a neurológus is ezt mondta, mikor egy elektromos szerkezettel megpróbálta stimulálni az izmokat ( a lábszáramba beszúrt egy méretes tüt és egy kis elektromosságot kapcsolt rá). Semmit nem éreztem és nem volt semmi reakció.
-
Eastman
addikt
Szia!
Először is kitartást és jobbulást kívánok! A gyakorlatokat amiket kérdeztél, nem neked kell kitalálnod, nem is mi, vagy az internet ad választ erre.
A gyakorlatsort az aktuális állapotod, leleteid alapján állítja össze a gyógytornász. Időben és fokozatosan. Amit tehetsz, hogy személyesen minden részletet megkérdezel az orvosodtól, terapeutáktól, hiszen mindenkor jogod van a teljeskörű tájékoztatáshoz. Illetve a fórumok abban segíthetnek, hogy a számodra - pénzben, időben, földrajzilag - elérhető legjobb szakembereket megtaláld. (Én most itt a csalódásaimról nem szeretnék írni.)Készülj minimum egy év szorgalmas és következetes rehabilitációra. Az izmokat - segítséggel - vissza kell építened a lábadra. Neked! Személyes szakértői útmutatások alapján, de leginkább önállóan.
A rehabon mindent kérdezz meg udvariasan, de bátran. Ha esetleg úgy éreznéd, hogy türelmetlenek veled, akkor is.
Kitartást, jó egészséget!
-
cicifix
újonc
Sziasztok.
Másfél hete mütöttek gerincsérvvel. Kb 5 éve volt vele problémám. Èvente egyszer min. infúziós kezeléssel tudtam csak létezni.Most egyik éjjszaka jött a gondom. Jobb lábba kisugárzó iszonyatos fájdalom ami fokozatosan erösödött. Annyira, hogy ájulásig jutottam. A jobb lábam térdtöl lefelé érzéketlen maradt. 5 napig éjjel nappal infúzió. Felkelni egyedül nem tudtam, ha kivittek a wc-ig addig is iszonyatos kínokat éltem át. Az 5. napon már jobb lett. Lassan tudtam sétálni, de felemelni vagy (még a papucsba sem) tudtam csak , ha kézzel rásegítettem. Szerencsére a bokámba még maradt valamennyi érzés ezért tudtam létezni. 6 hét gyógytorna,gerinchúzás, akupunktúra következett. Valamennyi javulás volt, de az érzés nem jött vissza a lábamba. A kalapácsos reflexvizsgálatnál semmit nem éreztem a térdemben és meg sem mozdult a lábam. Ekkor történt a mütét. Nem vagyok rosszul, de még mindig nincs erö a jobb lábamban. Volt valakinek ilyen jellegü gondja? Mikor müködhet újra a lábam? jövöhéten megyek 3 hét rehabra.Milyen gyakorlatokat tudok itthon addig csinálni, mert a lábam már teljesen levákonyodott, mert már lassan 10. hete nem müködik és nincs benne izommozgás.
Várom a válaszokat. Köszönöm. -
biker
nagyúr
-
Lyana26
újonc
Sziasztok!
Engem idén januárban műtöttek kiszakadt C5-ös porckorongsérvvel. Sajnos azóta is nagyon rossz állapotban vagyok. Napi 4 - 6 db tramadol elfogy. Nyaki gerinc, váll, kar fájdalom. Nagyon gyenge és ügyetlen kéz. Zsibbadások, szédülés.
Új vizsgálatok voltak, Ct, MR, EMG - ENG, diagnosztikus ideggyök blokád ( C6-os ahol a cage implantátum van ). Sajnos mára biztos lett, hogy a felette levőt is műteni kell valamint a fuzionált C 5-C6 csigolyát szét kell szedni ki kell venni az implantátumot és dolgozni kell rajta mert ott maradt a C6 felső részén egy nagy csont kinövés ami gerinccsatorna szűkületet okoz, nyomja a gerincvelőt és a gyököt. A felette levőnél szinte gyöki és gerincvelő csatorna nyomás a probléma.
Valakinek esetleg van információja ilyen műtétről? -
Enemy
aktív tag
Sziasztok!
2014-ben diagosztizáltak egy kiszakadt gerincsérvet. Én a tavalyi évben még túráztam.. Gyömbér, Kriván.
Január végén a kiszakadt rész el kezdte nyomni az ideget. A lábam csak részben tudtam mozgatni illetve a combomban és a vádlimban éles erős kb 15 cm hosszú csíkban mintha tépték volna az izmot. A bal lábfejemben a talpamon középen volt egy 1/3 csík amit éreztem a többi mintha a hangyák szállták volna meg.
Február 8-án elküldtek MR vizsgálatra ami 2016.05.25 lett volna... előrébb hozták..2016.03.15-re. De ismerősök segítettek és még akkor a héten megvolt a felvétel. Az MR után minden bajom lett. Vizelettartási probléma, erős fájdalom a nemesebb szervemben. Március 2-án megműtöttek. 12 KG-ot fogytam.
19 éve volt egy motoros balesetem amiben tört a háti csigolyám.. Lebénult a kezem.. Nos a kín az hogy amit leadtam az nem zsír volt hanem izom. ÉS onnan is elment ahonnan nem kellett volna. Has, hát és a gerinc mellől.
A műtétet követő 4. héttől úszom, a második héttől tornázom.
Mára napi 1 km úszás és az esti gyógytorna maradt. Sokat megyek. Bringázok. Relatív jól vagyok 100/75-80%.
A külön fizetett gyógytornász csodákra képes.
Már nem leszek olyan mint korábban de tudom hogy mi a cél és ha kéthetente érzek némi javulást sem adom fel.
Nekem nincsenek csavarok..13 hét..
Le a kalappal a PTE Nővérei előtt!
Kedvesek, korrektek. -
Daler
tag
Deneverpadot csak par alkalommal probaltam, de erzesem szerint sokkal jobbak, tobbet segitettek a sajat erobol vegzett, hatizmokat, labhajlitot, stb. celzo nyujto-erosito tornagyakorlatok.
Hozza kell tenni az en izuleteim, izmaim tehat a gerincem egesze is, eleg merevek es kotottek. :/ -
Daler
tag
Sok szempontbol lehet (es szerintem kell) megkozeliteni a kerdest. Ugy velem akinek vannak mar degenerativ elvaltozasai esetleg gerincbetegsege, annak korultekintoen kell megvalasztani mit es milyen intenzitassal muvel, mi jo a gerincenek, mi nem. Nem vart eredmenye lehet:
[link]
[link]
Szerintem a leginkabb megterheloek a hirtelen erokifejtesek, gyors megallasok/elindulasok, iranyvaltasok, ugralas, zotykolodes, esesek.
Itt egy video, 4. perctol van egy teszt, kb. igy kellene mozogni, mukodni a dolgoknak: [link]
Egy eros, rugalmas gerinchez foleg ep csigolyak, hidratalt porckorongok, jol karbantartott izomzat es feszes, milimeterre pontos szalagok kellenek, csavarok nem annyira
. -
G@ß!
őstag
-
formasu
tag
-
G@ß!
őstag
-
formasu
tag
-
Messzala
csendes tag
Mondjuk ez érdekes, mert az én dokim síelni akart küldeni, mikor 8 hónapos voltam.
Kérdeztem tőle, hogy akkor mit is sportolhatok? Bicikli rendben, futás(!) rendben, úszás rendben, falmászás(boulder) rendben(!).
Mondom, akkor mehetek nagy falra is mászni? Kötélbiztosítással? Azt mondta, hogy várjuk meg az 1 éves kontrollt és utána mehetek nyugodtan.
-Kérdem, hogy nem gond a leesés?
-Miért lenne gond? Az a rész (csavarozás) erősebb lesz, mint volt! -
Daler
tag
Hello!
Nekem azt mndta az orvos, h tartozkodjak az intenziv sportolastol, kulon kiemelte a sulyzos edzest es azt amiben futas van. Persze az en gerincemben mar sulyos dolgok vannak...
De tapasztalataim szerint is jobb az izuletek mozgasterjedelmet es az izmok rugalmassagat visszaallitani elobb es aztan johet az intenzivebb mozgas.
"Régebben a gerincbántalmak főleg a középkorúaknál és az idősebbeknél jelentkeztek, mostanában azonban egyre több a huszonöt évnél fiatalabb beteg. Az ok: az ifjak keményen sportolnak, divat a testépítés, a küzdősport, ami gyermekkorban nem ajánlatos. ... professzor szerint nem az erőt kell építeni, hanem a rugalmasságot kellene fejleszteni." -
G@ß!
őstag
Nem tudjátok, hogy 9 hónappal műtét után mennyire szabad húzódzkodni?
-
rfjanika
tag
engem egy éve műtöttek 3-4 közötti sérvvel.
kb 2 óra állás után érzem hogy a derekam elfárad és merevebb leszek. ugyanez van minden reggel is hogy alig hajlok és nehezen mozgok amíg be nem járatódok. elkezdtem finoman már trx és box edzést ott semmi bajom, csak ne lenne ez a reggeli állapot.jah és egy hirtelen megbotlásnál is egyből a derekamba nyilal bele. -
biker
nagyúr
-
Gregzekk
csendes tag
Kicsit passzív a fórum, ezért dobok egy státusz jelentést.
8 hét telt el. A 7-ik hét óta járok dolgozni. Ott az első nap elfárasztott, de a másodiktól jól vettem. Tudok ülni, menni, állni. Odafigyelek a szabályokra. Járok gyógytornázni, kiváló szakember a lány, nagyon szépen haladunk, jól is esik és javulok is.
Hétről-hétre érzem, hogy minden jobb. Enyhül, szűkül a fájdalom a derekamban, szélesedig a mozgás, erősödök is. Még egy hónap és kicsiket emelhetek. Mehetek vásárolni. Aztán a 15 kilós kislányomat is felemelhetem már májusban. A lában bőrén az érzéskiesés megmaradt, az nem javul, és van időnként némi zsiborgás a lábamban, ez se változik. Ez nem fáj, csak fura dolog. De együtt lehet vele létezni.
10/8 a jó napokon, de a rosszakon se kevesebb mint 10/7.
Úgyhogy én jól vagyok.Többiek? -
G@ß!
őstag
Szia!
Nekem is a kolléga segített a könyvvel kapcsolatban: [link].
Inkább könyvtárakban található meg, mert már nem forgalmazzák.
Sport? Úszás, gyógytorna, séta.
De igazából ahogy a kolléga mondta: mri --> doki. Ő mindent elmond (ha szerencséd van).
Ha nem, akkor topic lakói igyekeznek tanácsot adni majd neked is.
Üdv.
Gábor -
Timi35Szonja
csendes tag
Szia!
Köszönöm válaszod. Elolvastam a linket. Érdekes nagyon. Milyen könyvböl valo?
35 éves vagyok. A családban nincs ilyen beteg. Sajnos én nagyban tehetek rola. Vendéglátozom es fogynom is kellene. Mozogni sem sokat mozogtam
Persze most megertettem es werzem ezek hianyat de el vagyok keseredve nem e késtem el ezzel... Jelenleg dietazom setalok mert egyenlore nem tudom mit mozoghatok vele. Jol kiszurtam magammal es remelem javithatok még rajta 
-
Daler
tag
Szerintem radiologiai kepek alapjan nem lehet teljes koruen velemenyt alkotni egy gerincrol. Az orvos (ortopedus, neurologus) fizikai kivizsgalasa, tunetek meghallgatasa stb. is szukseges. Minel elobb lenyegi terapiat kellene kezdeni, annal jobb lehet az eredmeny.
Ugy gondolom a gerincferdules nem gond, a lordozis hianya (surun elofordul) inkabb, a beszukult porcres (ulo munka, keves mozgas tudja leginkabb kinyirni a porckorongot) meginkabb problema. Korod, eletvitel, munka, sport, csaladban elofordult gerincproblema? Gerinc eredetu dolgokat ossze lehet keverni mas betegsegekkel, lasd 2655-os hozzaszolasban a linket.
A tobbihez nem tudok hozzaszolni, majd az orvos. -
Timi35Szonja
csendes tag
Köszönöm!
Hát ez elég borzasztóan hangzik
És gondolom nem nagyon visszafordithato
-
Daler
tag
"lumbalis lordosis a felso szakaszon kiegyenesedett" -> nincsen meg teljesen az agyeki gerinc (derekresz) normalis gorbulete (ez problema, ilyenre fejlodott)
"min.merteku balra convex scoliosis lathato" -> kis, jobb iranyu geruncferdules ezen a gerincszakaszon, nem annyira veszes
"L S atmenet rese kp fokban beszukul" -> az utolso agyeki csigolya es a keresztcsont kozotti porckorong kozepes mertekben lelapult, ez problemas, valoszinuleg elorehaladott porckorong-degeneracio van, servesedes is lehet, pontosan MR-el mutathato ki
"egymas fele tekinto dorsalis peremek enyhen megnyultak" -> az emlitett csigolyakon hati iranyban csontos felrakodasok vannak
"SI izuletben mko vacuum fenomen van,a lat.felszinek sclerotikusak" -> a keresztcsont es a csipocsont kozti izuletben mindket oldalon porcot erinto karosodas van, a kulso felukon meszes felrakodassalNagyjabol ennyi a PONTOS ertelmezesert MINDENKEPP kerdezd meg az orvost!
-
Timi35Szonja
csendes tag
Sziasztok!
Ma voltam röntgenen,ez lett a lelet. Érti valaki?
A lumbalis lordosis a felso szakaszon kiegyenesedett. Min.merteku balra convex scoliosis lathato. L S atmenet rese kp fokban beszukult az egymas fele tekinto dorsalis peremek enyhen megnyultak. Ugy tünik hogy az SI izuletben mko vacuum fenomen van,a lat.felszinek sclerotikusak.Velemeny:
Scoliosis et spondylosis lumb.min.grad
Arthrosis jelei az SI izuletben. Betekintö SI felvetel elkeszitese jav. -
Csirkepipi
csendes tag
-
jukinyu
újonc
Március első hetében lesz a nyaki műtéttem(sérv +nyaki gerincszakasz stabilizálása).Tapasztalatokra lennék kíváncsi aki már túl van a műtéten vagy épp műtétre várakozik.Köszönöm előre is a válaszokat.
-
Bogyi007
veterán
Ha esetleg Szeged.közelében.élsz - de ha nem akkor is - ajánlom figyelmedbe Dr. Barzó Pál Professzor urat. A fentebb említett összeg töredékéért, fogad magánrendelésre és beküld Mri vizsgálatra is. Ha kell bővebb infó akkor Írj rám. Engem is ő kezelt kiszakadt porckorongsérvvel 4-5 csigolya között és mára már csak emlék a történet (lassan egy éve hogy megműtött)
-
biker
nagyúr
-
Gregzekk
csendes tag
Kedves biker, Neked a zsibbadás hol és mennyire maradt meg? Javult valamennyit a műtét óta? És a műtét előtt jobb volt, mint a műtét után (nekem igen)? Változó? Mit mondtak és ahhoz képest mi lett? Ne haragudj, ha sok a kérdés, csak szeretnék valahogy tájékozódni, hogy mire számíthatok.
-
formasu
tag
A röntgen nem ér semmit, csak kapsz bőven sugarakat, ami biztosan nem használ /Én arra el sem mennék/! Mint már írták, csak az MR a jó, még a CT sem!
Írásod alapján én nem gerincre gondolok, /Nem vagyok hozzáértő!/ , inkább valami más lehet nálad. A gerincsérv esetén általában valamelyik oldal fáj, de nagyon, kisugárzik, zsibbad, de ez inkább a csípő, fenék, lábszár, vádli, lábfejben, és nem a hasban.
Az MR megmutatná, hogy a gerincben van-e nagyobb gond, én azt csináltatnám meg, de sürgősen! A háziorvos MR-re nem tud beutalni, de a reumatikus, és az idegorvos igen! -
Timi35Szonja
csendes tag
Huuuu jol megijesztettetek

Most annyit elertem a dokinal hogy szalljon le a nögyogyaszati bajrol mert mi van ha a derek sugarzik le es nem forditva. Most adott röntgen beutalot. Azon latszik valami?
Vizelet es szeklet tartasi bajom nincs. Zsibbadni sem zsibbad inkabb faj neha meg belenyilal. Lüktet. Ami leginkabb megijeszt az a hasi szurkalas es nyilalas. Tenyleg olyan erzes mintha szervi baj lenne.
Köszi a valaszokat. Jövöhezen utanajarok ennek is. -
törölt tag
Szia!
Timi35Szonja
Azonnal csináltass Mr-t. Nem ijesztgetlek, de nekem ugyanígy kezdődött. Ha nincs ismerős akkor fizesd ki. 30-40E Ft. Derékfájás,ami lábra húzó, de érzésre nem lokalizálható pontosan, így érezheted alhasinak is. A zsibbadás hullámokban a lábujjig, először csak a jobb aztán bal is. Vizelet és széklettartási képtelenség és természetesen impotencia. A fájdalom erősödésével a vádlik teljes funkcióvesztése és a lábon több helyen izom funkció zavar bőr érzéketlenség. Mentő - neurológia ügyelet - egy hét szarakodás, aztán vitettem el magam és fizettem ki az MR-t. Az azonnal kiadott képi és szöveges szakvéleményt telefonon mondtam be az ezt megelőző gerincműtétemet végző orvosnak aki rögtön lefoglalta a műtőt és másnap éjjel megműtött.
A sérvem nem csak az ideggyököt nyomta hanem a gerincvelőt is.
Az idő tényező nagyon fontos. Ezt a nyomás 24 órán belül le kell szedni a gerincvelőről. Nekem ez kb.10 nap volt. 2014 Augusztus.
Ma. A vádlikban alig van erő. A tartási problémák impotencia nagy részt megszűntek de figyelnem kell a felfázásra, mikor és mennyit iszom és reflex szerűen wc-től wc-ig gondolkozom. Az életminőségem alapjaiban változott meg. Szerintem ne vedd félvállról. Csak az MR képes tiszta képet adni az állapotodról, aztán lehet gondolkozni hogy kell-e műtét egyáltalán vagy elég ha szelíd megoldásokban gondolkozol.
Vigyázz magadra, minden jót! -
biker
nagyúr
Elvileg lehet attol
A labzsibbadas, a combfajdalom szerintem igazolja, az L3-L4 vagy L4-L5 kozti servek alhasi problemat is okozhat, vagy inkotinenciat, ha azokat a kilepo idegeket nyomja
Menj neurologushoz -
Timi35Szonja
csendes tag
Sziasztok! Nem tudom mennyire régi ez a topik mert dátumot nem látok de hátha olvassa még valaki

Sok hozzászolást elolvastam és látom sokan küzdötök sérvvel
Szerintetek az én panaszaim hátterében is lehet ez? 2 honapja kezdtem alhasi és derékfájással. 2 doboz antibiotikum mert gondolták felfáztam. Nem javult jöttek az ünnepek csak ügyelet volt igy sürgössegin csinaltak labort es hasi uh-t. Minden negativ lett. Januarban vissza haziorvos elküldött nogyogyaszatra az is negativ lett. Közbe voltak jobb es rosszabb napok. Van hogy hatra a combomba sugarzik ettol gondoltak veseköre de uh kizarta. Van hogy faj a bokam a labszaram de mar a labujjaim is fajtak.
Azert nem gondoltam rá eddig mert erös alhasi fajdalom es hasba szurkalo fajdalommal nem erre gondol az ember. Pl köldök magassagba jobb oldalon faj es beleszurkal. Igy en is a követ gondoltam. De most hogy olvaslak titeket mar nem tudom...
A derekam neha mar ejjel is faj. Nem is mozgasra inkabb ilyen allando lüktetö fajdalom
-
biker
nagyúr
-
Gregzekk
csendes tag
Egy helyzetjelentés, ha valakit vagy bárkit érdekel. :-)
1 hónappal a műtét után, tegnap volt az első gyógytorna. Minden gyakorlat jól megy, viszonylag tág a fájdalommentes mozgástér a derekammal és a lábaimmal. A zsibbadásom nem csökken, és bizonyos mozdulatokra (pl. hajlított térddel lábemelés és combkörzés) belezsong, enyhe áramütés szerűen végigfut a zsiborgás a lábfejemben. Nem kellemetlen, de érdekes érzés. Simán lehet, sőt valószínű, hogy olyan szó, hogy "zsiborgás", nem létezik.
A kisugárzó fájdalom elmúlt már semmilyen fájdalomcsillapítót nem szedek. A sebem szép, kicsit húz, de nem zavar, nem mozgok még annyira. Lokális fájdalmam van egy pici, ha sokat fekszem, de ha felállok és járkálok, már nincs. Ki tudom provokálni a lokális fájdalmat mozdulatokkal, törzshajlítással, de azt gondolom, hogy ez normális, és még sokáig ilyen lesz, ezért is kell gyógytornázni.
Azt is megtapasztaltam, hogy nagyon fontos a pszichés hozzáállás. Sokat lendít a rossz napok átvészelésében, ha a javulásra gondolunk és oda fókuszáljuk az energiáinkat. Azt is el kell fogadni, hogy egy ilyen műtét nem jelenti azt, hogy teljesen tiszta lappal indulunk, mint egy újszülött. Nem. Ugyan olyan elhasznált, kopott, görbe, meszes, vagyis összefoglalva: sz@r a gerincünk, mint a műtét előtt. Csak a sérv nincs ott most/már/még. És itt lép be a további romlás megelőzésének fontossága és a gerinc állapotának, erősítésének a lehetősége, ami sérvvel sokkal keservesebb, mint sérv nélkül.
-
Daler
tag
-
Messzala
csendes tag
Persze, csak egy szegmenst csavaroztak. A többi porckorongom tökéletes állapotban van, szerencsére.
Formasu: Sajnos muszáj volt eltávolítani a problémás porckorongot, mert szinte nem is "volt".
Az évek alatt annyira szétment, hogy csak darabjai tartották a két csigolyát, és azok annyira közel kerültek egymáshoz, hogy már majdnem egymáson súrlódtak. Esély sem volt a műtétet elkerülni. Kaptam a két csigolya közé egy spec. műagyag távtartót (PEEK), aminek nagyon hasonló a rugalmassága az emberi szövetekéhez. Ezután az egészet körbetapasztották csontzúzalékkal, részben az enyémmel (csontkinövéseket is leszedtek), részben donortól származóval. Ez kb. 1 év alatt összecsontosodik, ami azt jelenti, hogy élő csontszövet lesz belőle. Amíg ez megtörténik, addig titán csavarok tartják a helyén a csigolyákat. A csontosodás után ezeknek nincs több szerepük. -
Daler
tag
-
formasu
tag
-
Messzala
csendes tag
-
formasu
tag
-
Messzala
csendes tag
-
Daler
tag
-
G@ß!
őstag
-
Daler
tag
"Ergo: akinek porckorongsérve van, az nem lehet biztos benne, hogy mi a jó megoldás... :-("
Igen, ebben sok igazsag van, legjobb a megelozes, az egeszet elkerulni. [link]
Ezt kellene mar sulykolni kora iskolaskortol kezdve, akkor toredeke lenne a gerincbetegek szama! Sajnos eziranyba semmilyen elmozdulast nem latok.

-
Gregzekk
csendes tag
Azt mondják, hogy a kiszakadás után bizonyos esetekben a kiszakadt rész felszívódik, eltűnik, így ilyenkor éppen a kiszakadás oldja meg a válságos állapotot némi igazi kínlódás után. Hát, velem nem ez történt. :-)
Az előboltosult állapotban pedig a helycsinálásra, a visszahúzásra van lehetőség - de ott se mindig. Nekem ez se volt esélyes az ideggel való összenövés miatt. Ahogy húztam vissza a kiboltosult részt, húzta magával az ideget. A korábbi kiszakadt és betokosodott cuccal együtt.
Vagyis a helyzet sosem reménytelen, de az eredmény sem vehető biztosra.
És ez a műtétre is igaz. Nekem úgy néz ki, hogy ez volt az egyedüli járható út és egyre jobban vagyok szerencsére. Bárcsak korábban megcsináltam volna...
Ergo: akinek porckorongsérve van, az nem lehet biztos benne, hogy mi a jó megoldás... :-(
-
G@ß!
őstag
-
Gregzekk
csendes tag
Az műtét során kiderült, hogy miért volt minden kreatív próbálkozás hatástalan vagy egyenesen káros az én esetemben. A 17 évvel korábban kiszakadt sérvem össze volt gyógyulva, tapadva, szinte összenőve az ideggyökkel. Az orvosnak kellett szétválasztania a kettőt, a sérvet lefejteni az ideggyökről. Az én esetemben műtét nélkül sajnos a büdös életbe nem lett volna jobb a helyzet. Szerintem vannak még ezzel mások is. Szerencsés, aki műtét nélkül megúszza és megjavul. Viszont ahogy az én esetem mutatja, olyan is van, akinek műtét kell, és minél előbb, annál jobb alapon. Kár, hogy ezt nem lehet előre vagy akár menet közben biztosra tudni...
-
formasu
tag
Szia!
A Doki neked már késő, mert úgy olvasom, hogy túl vagy a műtéten. A dokit még műtét előtt lehetett volna felkeresni!
Engem a közvetlenül a gerincbe adott két darab "DepoMedrol" /szteroid!/ injekcióval tett mozgásképessé, és kisugárzó fájdalom mentessé, még 2014 szeptemberében. Utána még néhány lokális injekciót kaptam a "fájdalom köré", tehát a gerinc mellé.
Azóta ritkán tornázom, /McKenzie/ és szinte naponta lógok a denevérpadon, kb. 45 fokos szögben. -
Gregzekk
csendes tag
-
Bogyi007
veterán
A kulcsszó a türelem és a fokozatosság. Engem kiszakadt porckorongsérvvel tavaly márciusban műtöttek 35 évesen Szegeden. Barzó Pál professzor úr műtött (hála az égnek) már a műtét másnapján talpra állítottak és aznap már volt gyógytorna is. Ez volt szerdán és szombat este engedtek haza (hazaút a vacak utakon nem volt egy leányálom) otthon naponta csináltam a tornát továbbra is - ehhez segítség volt a Szegedi klinikán kapott kis füzet amibe a műtét utáni útravalók voltak összegyűjtve - addig míg el nem érkezett a rehabilitáció Mórahalom városában ahol volt vízi és száraz torna is. Ebből azóta összesen 3 etap volt, s készülök a negyedikre.
Most jelenleg a frontokat frankón érzékelem, de legalább jól vagyok. Mri szerint műtét után minimális boltosulás és alig-alig hegesedés van. Otthon fotel kukázva van, deréktámaszos írószékem van, gimnasztika labdám, gumiszalag, 2 pár kézre-lábra csatolható 0.5 kg-os súlyok. Így ezeket használva rendben vagyok.
Kitartást és Gyógyulást!
-
Gregzekk
csendes tag
A gyógytornát csak 2 hét múlva kell elkezdenem. Fura, de ez van. Viszont testnevelő tanári végzettségem van, van némi elképzelésem a feladatról, fogok végezni óvatos gyakorlatokat holnaptól.
Őszintén: nem néztem meg a sebemet. A nővér, az orvos és a párom is azt mondták, szép. Nekem egyelőre ennyi elég... :-)
2 hét vs. 7 hónap... asszem türelmesnek kell lennem... :-) -
Messzala
csendes tag
Örülök, hogy rendben vagy. Szerintem tuti, hogy ideggyulladás okozza ezeket a dolgokat. Főleg 17 év után és ilyen közel a műtéthez. Nekem csak 9 éve voltak panaszaim, de csak most, 7 hónap után érzem, hogy nagyságrendekkel jobban vagyok. Kóbor fájdalmak persze előfordulnak még. A dokim szerint most már bármit sportolhatok, ésszel persze. Mondjuk a focit meg a síelést ajánlotta

A seb körül mennyire duzzadtak a szövetek? Később ajánlom a contractubex krémet, ha a seb már teljesen begyógyult. Segít levinni a duzzanatot. Az én hegem csak mostanában simult bele a hátamba, szóval kitartás, még jó sokáig duzzadt lesz a sebed.
Gyógytornával mi van? -
Gregzekk
csendes tag
Köszi a nyugtatást.
Ma volt varratszedés, minden jónak tűnik, de egyre jobban érzem a lábamban az ideget. Tompán, de folyamatosan fájogat. A combomban és a térdemben. Igaz, még csak két hete műtöttek, ezért az orvos ennek nem tulajdonított különösebb jelentőséget. Komplikált volt a műtét, ahhoz képest jól vagyok - ez volt a konklúzió.Csavarozás nem volt.
Dehogy hajolgatok!!! Csak tudom, érzem, hogy nem fájNA, ha rendesen lehajolnék. Megvannak azok a mozdulatok, apró kis oldalra hajlások és csípőmozdulatok, amikkel ezt tudom tesztelni, amik 17 évig fájnak. Most nem fájnak.
A zsibbadást úgy kell elképzelni, hogy a műtét előtt a lábfejemen és a lábszáramon oldalt a bőr valamennyire érzéketlen volt. Érzéskiesés. Mondjuk 50%-os. A műtét után 100%-os lett. Egyáltalán nem érzem a bőrt a lábfejemen és a lábszáramon oldalt. Tegnap már mintha picit éreztem volna, de lehet, hogy bemesélem magamnak. Egyébként ez a része nem különösebben zavaró.
-
Messzala
csendes tag
Üdv a klubban!
Hú, te szinte még ki sem hűltél, annyira friss vagy!
Csak porckorong volt, semmi csavarozás?
Örülök, hogy jól sikerült a műtét, de ezt a mondatot nem értem: "A lábam ereje kezd visszatérni, a zsibbadás nem, sőt, az komolyabb, mint a műtét előtt volt."
A műtét után előfordulhat idegi ödémásodás, főleg, hogy 17 évig be volt szorítva. Pláne ilyen időjárás mellett. Érezted, hogy jön a hó
Nekem 7 hónapja volt a műtét de ezek a frontok kikészítenek még most is. Én nem aggódnék, de feltétlenül jelezd a dokinak kontrollon. Gondolom varratszedés lesz hamarosan.
Nekem már a műtét másnapján volt gyógytorna, a gyógytornász csaj minden nap jött és tornáztatott minket. Ezt a tornát csináltam minden nap 7 héten keresztül az ágyban, és napról-napra hosszabb sétákat csináltam. A dokim azt mondta, hogy "nehogy feküdjön!".
Azóta pedig heti 2x járok vissza a kórházba a komolyabb gyógytornára (tornázni minden nap kellene).
Azt is írtad, hogy hajolásra nem fáj. Ugye nem hajolgatsz? -
Gerinctelen
csendes tag
Engem is az OITI-ben műtöttek júniusban lessz 2 éve . Két kiszakadt sérvem és egy érdaganat szűkítette a gerincvelőm .. egy műtéttel megcsinálták , 8 hónap volt a felépülés, de azóta is dolgozom . Időseket ápolok.
Mire műtétre kerűlt a sor a jobblábam lebénult .. most kissebb nehézségeim még vannak , az izomzatom nem épűlt vissza teljesen ,sokat erősítek .. és a hideget nem szereti a sérűlt idegiterület ,azt megérzem .., de a reflexeim helyreáltak . Nem tudtam nemiéletet élni .. , cseppent a vizeletem .. és széklet problémáim voltak , nagyon hosszú ideig nem tudtam a műtét után űlni, nagyon letapadtak az izmaim ..A rehabilitáció megoldotta ezeket a gondokat .. és most nagyon boldog vagyok, hogy teljes életet élhetek ..
Nem szeretném elkiabálni , de hasonló jó műtétet kivánok a műtét előt állóknak . -
Gregzekk
csendes tag
Erbszt doktor, Róbert Károly Magánkórház.
-
formasu
tag
Engem "csak" egy neurológus, és egy reumatikus főorvos irányított műtétre, hogy ők már nem tudnak velem bármit is kezdeni, csak a műtét a megoldás! /Tényleg nagyon fájt a bal vádlim, és a bal csípőm, alig tudtam lábra állni, ülni szinte nem, még a fekvés is gond volt. A derekam ekkor szinte nem is fájt, csak a kisugárzó fájdalmakat éreztem./
Mindkettő külön-külön adott beutalót is az idegsebészetre..... Na, ekkor hagytam ott őket, és el sem mentem a sebészetre.
A kollégámnak 11 éve már "lifegett" a jobb lába, folyamatosan zsibbadt, fájt, és nem volt kontrollálható a mozgása. Műtétre már elő volt jegyezve, ha élni, és mozogni akar..... Ekkor találta meg a DOKIT, így nagybetűvel, és a mai napig éli az életét, műtét, és fájdalom nélkül.
Más: a szomszédomat 5 éve műtötték. Utána folyamatosan javult, tehát a műtét látszólag jól sikerült. Fél éve zsibog a jobb lába, zsibog a jobb sarka, alig bír lábra állni. Megvizsgálták, és a műtéttől keletkezett heg nyomja az ideget, olyan helyen, hogy nem meri senki ismét műteni.... -
Csirkepipi
csendes tag
Aha, köszi a tippeket biker!
Nekem ami még durva, az az a rész, amikor beadják a koktélt a kórteremben, aztán értem jönnek, tolnak az ágyon, és otthagynak a műtő előtt, meg mikor bekerülök a műtőbe, de még totál tudatomnál vagyok. Hasi műtétből kifolyólag emlékszem, és tudom, hogy azt éreztem, kb a kivégzésemre megyek. Az orvosom a műtőasztalon vígasztalt hogy ne sírjak, minden rendben lesz....ááááááá.
Gregzekk, üdv, és sajnálom a gerinced

Téged hol és ki műtött?formasu, sajnos már 3 idegsebész és egy neurológus is látta a felvételeket és sürgeti a műtétet

Nekem nem a tüneteimmel van baj, hanem azzal, hogy annyira beszűkíti a gerincvelőt a sérv, hogy bármikor lebénulhatok, ami nyaktól lefelé szerintem elég rossz lenne
Plusz még ott van az a ciszta is, ami szintén elég nagy helyet foglal 
Más nyakas továbbra sincs?
Nagyon érdekelne, mennyire súlyos utána a nyelési zavar, milyen fájdalomcsillapítót adnak és mennyi ideig kell szedni, mert a gyomrom miatt kb Algopyrint ehetek, az meg... a fájdalomküszöböm persze alacsony, a fájdalomtűrésem is egyre gyengül a kor haladtával

Nyaki sérv után mikor lehet bringázni?
Énekelni?
10 kg-ot emelni (kutyám)
A gallért a kórházban adják, vagy kéne szereznem előtte? És hol?Tökre kivagyok!
-
Gregzekk
csendes tag
Üdv Mindenki!
Nagyon tetszik a fórum, végre egy hely, ahol nincs trollkodás és az emberek tisztelik egymást. Végigolvastam az elejétől.
Engem január 12-én, 11 napja műtöttek, LIV-V szokásos. 17 éve szenvedtem a panaszoktól, az első két évban nagyon, de utána lógás/gyógytorna/gyógyszer/csontkovács/massző - vagyis minden létező módszer segítségével élhető évek jöttek, de sosem tökéletesen panaszmentes. Július végén egy szép napon beütött a baj, az eredetihez hasonló fájdalom + lábfejen és lábszár külső részén zsibbadás + urológiai érdekességek (nehezen körbeírható panaszok, tompa fájdalmak, megváltozott működés). MR, sérvkiújulás. Én magam szorgalmaztam a műtétet.
A műtét nem volt egyszerű, a régi sérv összenőtt az ideggyökkel, a műtét közben erős vérzés indult, az orvos szinte vakon szedte ki a cuccost, a porckorong nagy részét eltávolította. A műtét után megmozdult a lábam, ekkor az orvos is fellélegzett.
Az eredeti, porckorongsérv okozta fájdalmak (hajolásra, lépésre stb.) elmúltak - hiszen nincs ott a sérv ugyebár. A sebem szépen gyógyul. Nem fáj az ülés, le a fordulás az ágyban. A lábam ereje kezd visszatérni, a zsibbadás nem, sőt, az komolyabb, mint a műtét előtt volt. Kérdéseim a tapasztaltabb sorstársaimhoz:
1. 3 napja kezd fájogatni a derekam, és ma már a lábamban is érzek fájdogálást. A korábbihoz képest nem komoly, de izgulok, hogy ez a gyógyulás velejárója vagy a visszaesés kezdete-e.
2. Nekem az első 4 hétben semmilyen gyógytornát nem írtak elő, csak fekvés + óránként 5 perc állás, járkálás. Nem lenne jó már most óvatos, ágyban végezhető gyakorlatokat végezni?
Köszönöm hogy elolvastátok és még inkább, ha reagáltok is rám.
Jobbulást mindannyiunknak!
-
biker
nagyúr
Hozzátartozó, vagy nővér
Én speckó csokival etettem az összes nővért, és műtét előtt leadtam, ébredéskor párnám alatt várt
De pl iphonera van lopásgátló app, ahogy felemelik, elkezd visítani -
Csirkepipi
csendes tag
-
Messzala
csendes tag
Szia!
Engem Dr. Lazáry műtött OGK-ban, csak jót tudok mondani róla. Lelkiismeretes, alapos, kedves. A kórház sehol sem jó, csak ha privát ellátást kérsz. Az meg nem olcsó, ugye. OGK-ban asszem 7-10k HUF/nap, akkor biztos istápolnak és a kaja is jó. Egyébként meg marad az esti vizit, meg mondjuk a nővér rád néz kb. 3x egy nap. Ennyi. Ja, meg gyógytorna minden nap, míg bent vagy. Ha valami érdekel, szívesen mesélek. -
szinesz.bob
senior tag
Amit a végén írsz remélem nem igaz. Engem idén január 4-én műtöttek, Az orvos azt mondta 90-95%-ban sikerül a műtét. Nekem a bal lábam zsibbadt és fájt elviselhetetlenül. A műtét után a fájdalmak megszűntek!

A lábam picit gyengébb lett, de a fájdalom megszűnt és csak a legkisebb lábujjam zsibbad picit. A vágás szépen gyógyul és nem fáj szerencsére. Írtak fel egy merevítős derékövet amit viselek egész nap kivéve éjjel.
Remélem felépülök teljesen! -
formasu
tag
Van élet műtét nélkül is, csak meg kell találni hozzá a megfelelő dokit! /Nem sebészre gondolok!/
Soha nem késő!
Ha vissza olvasol, egy volt kollégám 11 éve, és én is már másfél éve műtétre voltunk irányítva, de talált a kollégám egy dokit. Ez volt már 11 éve! Én másfél éve voltam nála, és mindketten műtét nélkül, kisugárzó fájdalmak, zsibbadások nélkül éljük a mindennapokat.
Én azt mondom: mindent megtenni, hogy elkerüljük a műtétet! A műtét sikerülhet is, de elég nagy százalékban utána visszaesnek, egyszer- kétszer.... -
biker
nagyúr
igaz, ágyéki, de mindkét műtétem oiti volt, második Nagy Gábornál.
Igazából meg vagyok vele elégedve, nem rajta múlt az, hogy nem 100%, hiszen ez már második volt.
sok istápolgatás mondjuk nincs, dokit utána 2x láttam, nővérek voltak ott a szeren csak.
kétágyasban voltam, ami tekintettel a másik ágyon fekvő alkoholista agyműtöttre, túlságosan nem volt jó választás
-
Csirkepipi
csendes tag
Sziasztok!
Lázasan próbálok oda-vissza olvasgatni, hogy infót találjak, de szorít az idő.
2011 óta van kettő db nyaki gerincsérvem, plusz egy cisztaszerű képződmény a gerinccsatornában. Mindegyik nyomja a gerincvelőt. Akkor haladékot kaptam, plusz évi egy MR kontroll. Eddig nem nőttek, elvoltak. A legutóbbi MR szerint viszont nőttek, így az orvos műtétet javasolt, viszonylag sürgősen...
Súlyos tüneteim nincsenek, szokott fájni a nyakam, meg szokott zsibbadni pár ujjam.
Febrbuár 5-én kell mennem az altatóorvoshoz, utána pedig bármikor hívhatnak, hogy holnap műtét.
Mindez az OIT-ben lenne, és Dr. Nagy Gábor az orvosom. Nagyon szimpatikusnak tűnik, de az nyilván kevés a sikeres műtéthez
A másik opció az OGK, ott Dr. Lazáry Áron.
Nem tudom, melyiket válasszam, az OITI-hez közelebb lakom, és eddig megbíztam ebben a dokiban, de ott nem tudom, mennyire foglalkoznak velem, mert elég leterheltek. Tekintettel arra, hogy pánikbeteg vagyok, van csomó egyéb nyavalyám, és lelkileg már idegroncs lettem, nekem szükségem van arra, hogy istápoljanak, nem vagyok annyira erős, hogy legyűrjem az akadályokat. Az OGK-ban állítólag pszichológus is segít a felkészülésre. Meg nem tudom, az OITI-ben van rehabilitáció, vagy x nap után hazaküldenek, aztán majd lesz, ami lesz?
Aki átesett nyaki műtéten, annak szívesen venném esetleg a beszámolóját, mert pl. nyelési zavarom alapból van, és nem tudom, mire számítsak a műtét után
Meg hány napig fáj annyira, hogy muszáj a gyógyszer (a gyomrom is rossz), meg adnak-e gallért vagy előre kell vennem valahol (ezt az orvos nem mondta el), meg ilyesmik....
Nagyon-nagyon félek!!!!!!!
Már két hete aludni sem tudok rendesen miatta 
Előre is köszönöm mindenkinek!
-
Messzala
csendes tag
-
Malacka
csendes tag
-
biker
nagyúr
szia
sajnos ez ilyen.
nekem a 2 műtét után most abban van, hogy random módon (semmihez sem köthető) eyszer csak így lemerevedek, mint írtad, sokszor olyan szintig, hogy be kell vetnem a contramalt is, és kb 2-4 nap alatt nyomtalanul elmúlik. Lehet, hogy nálad most úgy mozdult valami, hogy épp szarul.
Tarts ki, ha nem javul, hétfőn dokimasszír, lágyan torna, denevérpad akkor, ha jól esik. nekem nem mindig jó, van hogy épp ront, akkor nem erőltetem.
kb 45 fokig megyek le -
Bogyi007
veterán
Bocsi. :-P
A komolyabb orvosi vizitet Malackának üzentem. Azt hittem ez átjön az írásból.
Az MRI vizsgálatom után egész pontosan azt mondta a prof. hogy minimálisan látható némi hegesedés s boltosulás, de ez a műtét után nagyon szép állapot. Jól is érzem magam, a rehabilitációmat is 3x15 alkalommal száraz gyógytornával s 2x15 vizi gerinctornával tudtam le, beszereztem otthonra gimnasztika labdát, gumiszalagot, specko háttámlás széket, anatómiai párnát valamint időm szerint végzek tornát, szobabiciklit.
Vigyázok magamra mivel párommal szeretnénk gyerek(ek)et s ahhoz ugyebár nem árt egyben maradnom hogy felneveljem. :-)
-
formasu
tag
Nekem 36 évesen szerencsére nem volt sérvem, de 60 fölött sem szeretünk műtétre menni!
Szerinted mit nézessek meg? Egész nap fenn vagyok, síelek reggeltől- estig, kevés hüttézéssel, kocsit vezetek, gyakorlatilag "normális" életet élek, a kisugárzó fájdalomtól mentesen! A doki azt mondta, hogy lehet egy napig leszek jól, lehet, hogy 10 évig, lehet, hogy tovább.... Az egy napon már túl vagyok.
Hallottam olyanról, akit 30 év körül műtöttek, és már a harmadik, talán utolsó műtétjénél tart a 40-es éveiben. A szomszédomat 40 év körül műtötték, most 48, fáj, zsibbad, kisugárzik a jobb lábába, talpába, és mindezt a műtét után keletkezett heg okozza az MRI szerint, amit semelyik orvos nem mer műtétre elvállalni, mert olyan kritikus helyen van, hogy kérdőjeles lehet utána, hogy mozogni fog-e tudni. Ha most lenne a műtét előtt, biztosan nem menne a műtétre.
Én azt a nézetet vallom, hogy bármit kipróbálnék, csak ne legyen műtét. Sajnos sokan esnek vissza, vagy egy másik csigolyánál jön elő a műtét után. Tehát, akit műtöttek, sem lehet biztonságban, sajnos.... -
Bogyi007
veterán
Helló. Tudom, hogy neked bevállt ez a szuris dolog meg minden - a kiszakadt sérvemet megműtettem én azért inkább a Hazai (de talán nem túlzás az Európai sem) szinten hírneves Barzó professzor úrral, ami után 10 hónappal szinte teljesen tünetmentes vagyok (MRI-n is voltam azóta és rendben van a műtött terület), - de ez nem jelenti azt hogy ez mindenkinek ajánlott is lenne és/vagy ez lenne a követendő példa.
Én mindenképpen megnézetném orvossal MRI-n akár egy nevesebb dokival, elvégre egy ilyen szitu egy életre szól és határoz meg. Én esetemben mindenképp mivel idén is még csak 36 leszek...
Szóval kitartást Malacka fórumtársnak és a többieknek is!

-
Malacka
csendes tag
-
formasu
tag
Szia!
Én találtam egy jó dokit, aki már másfél éve a gerincbe adott két injekcióval megmentett a műtéttől. Azóta teljes értékű életet élek, csak könnyűeket emelek, járok síelni Ausztriába, /november-decemberben 3x is voltam, összesen 13 napot/ egyben levezetek 5-6 órát, fájdalom nélkül, stb. Reggel, felkeléskor érzem kicsit a derekamat, /középen lent, és nem sugárzik ki!/ de napközben szinte alig érzem. Elfogadnám ezt az állapotot hosszú távra.
Én is használom a denevérpadot, szinte naponta, de 60 foknál kisebb szögben, talán 45-50 fok körül. Nekem a 60 fok már sok, próbáltam! Én a denevérpadot hason fekve használom, a hasam alatt párnával, 5-10 percekre.
A kérdéseid talán "költőiek", még tapasztalt orvos is nehezen válaszolna rá MRI nélkül. Talán erre: a denevérpadot én használnám, és a McKenzie gyógytornát. -
Malacka
csendes tag
Sziasztok!
Talán páran még emlékszetek rám.Majdnem műtétem volt, még az egyik reflex is kiesett a lábamból.Feküdtem kórházban is, majd sikerült hónapok alatt újra lábra állni.
Jobb oldalon nagyméretű kb 10mm-es kiszakadt gerincsérvem van.
Most már annyira jól voltam, hogy hegyet másztam Olaszországban..
Úgy tűnt lassan fél éve tünetmentes vagyok és minden ok.Nagyon aktív életet éltem, mintha nem is lennék beteg, de pl nem emeltem és sokat túráztam.Az úszást lassan elhagytam, de a napi szintű gyógytornát nem hagytam teljesen abba és heti 3-4 alkalommal minimum megcsináltam.Tegnapelőtt este éreztem egy minimális derékfájást.Gondoltam tornázom egyet.Kicsit húzódott, de szépen végigcsináltam, majd fel a denevérpadra, ami viszont most hetekig kimarad- az Olasz munka miatt, mivel oda nem tudtam magammal vinni
Éreztem, hogy feszül, de azért az 5 percet kb 60 fokban lógtam.Mikor visszaálltam talpra, alig tudtam lábra állni, mert annyira fájt az egész hátam szinte beállt.Nagy nehezen lefeküdtem.Tegnapra is nagyon fájt.Nem is mentem dolgozni.
Masszirra elmentem,de a fájástól majdnem bekakáltam.Kicsit mára már jobb, és most már jobban érzem, hogy a Bal oldalam állt be, kb a derekamnál.(a a sérvem a jobb oldalon van)Kérdésem:
Lehet ehhez köze a kiszakadt jobb oldali sérvemnek?
A gyógytornával nem kellett volna ezt megelőzni?
Szerintetek a hétvégére ki lehet pihenni ezt?Mit tegyek ami a leghamarabb segíthet?Fontos szülinapi buliba kellene elmennem!
Denevér padot használjam? -
Messzala
csendes tag
Szia!
Még csak 4 hete műtöttek?? Akkor ne várj még semmiféle látványos javulást. Sőt, elsősorban pihenj és mozogj (tornázz, sétálj sokat, semmi lelketlen házimeló). Nehogy túlterheld magad, mert a műtéti seb még be sem forrt ennyi idő alatt! Ezt nagyon komolyan kell venni. El kell fogadni, hogy most 6 hétig nincs tovább a régi életed. Még nagyon hosszú a felépülés és rengeteg buktató van, elsősorban tanulj meg nemet mondani egy csomó dologra.
Én most voltam féléves kontrollon és a doki azt mondta, hogy mehetek síelni (majd ha kifizeti-gondoltam én). Egy év után meg visszamehetek falat mászni. Ja, egyből csavaroztak, fúziós műtét.
A püffedésről: még nálam is előfordul néha, főleg időjárási frontok és húzósabb napok után. Általánosságban elmondhatom, hogy jól vagyok, de látványos javulás sosem volt a fél év alatt! Csak szép lassan, napról napra lett egyre jobb, és az első 1-2 hónapban voltak visszaesések is az állapotomban. Úgy értem, hogy volt olyan időszak, mikor egész jól voltam, aztán utána fájdalmasabb/gyengébb időszak következett.
Nekem ajánlották, hogy használjak sebkezelő krémet és tényleg segített is. Rugalmasabb, lazább lesz tőle a hegszövet.
A depresszió nagyon sokat tud rontani a dolgokon, szóval csak pozitívan.
-
para2014
csendes tag
Sziasztok! Először is Boldog új évet kívánok mindenkinek
Hát nem vagyok valami jól,két hónappal a harmadik műtét után.Most készült el az újabb CT amin a műtéti területen egy 15mm nagyságú inhomogen szerkezetű lágyrészképlet látható ami ugyan úgy nyomja az idegszálat.A doki szerint MR kéne hogy pontosan tudjuk hogy mi az de nekem nem lehet mivel tömör orvosi acél van a lábamban.Hegesedésre gyanakszik,csak nekem ez egy kicsit sántít mert az első sérv műtét után is volt hegem amit a vasazásnál le vettek azt viszont az akkori CT nem így írta le.Most is kérdő jelekkel írták le a lehetséges válaszokat.Műtéti következmény,hegesedés? haematoma?Valakinek volt már hasonló így le írva? vagy valami ötlet? 
-
biker
nagyúr
-
Tulli
újonc
Értem. Nekem sajnos a sérvműtét után rögtön a stabilizáció következne, amit ma ismét nyomatékosan elmondott az orvos. Azt hiszem, azzal, hogy nem rögtön stabilizációs lett a dologból, az csak azért van, mert igyekszik egy esélyt adni, hátha így is menni fog.
Viszont a deréktáji után most támad a nyaki szakaszon lévő gerincsérvem is, úgyhogy beutalt a doki MRI-re sürgősséggel.
Nehezen tudom mondani, h fel a fejjel, bár gondolom az optimizmus csak segít(ene)...
Úgy gondolod, hogy az egyoldalú terhelés (legyen az túlterhelés vagy túlzottan mozgásszegény életmódból adód ""elkopás") mellett a lelki, pszichoszomatikus tényezők is szerepet játszanak az állapot romlásában?
A kialakulásában nyilván kevésbé mérhető ez, mert az életmódon, az életkörülményeken túl vannak genetikai meghatározottságok is (pl. Scheuermann-kór stb.), de a romlásban szerintem van szerepe. Mostanában olvastam egy cikket a Természet Világában, ami azért nem mondható bulvár orgánumnak, a betegségek pszichés hátteréről. Azaz nem vagyok valamiféle ezoterikus, new ages nem tudom mi, de én azt érzem, h lehet ebben valami. Nem volt könnyű 15 évem az utóbbi, úgyhogy okom van rá vastagon, h ilyen állapotban legyek...

Tulli
-
biker
nagyúr
-
Tulli
újonc
Köszönöm, ma megyek vissza az OGK-ba, el vagyok keseredve, h ennyire nem megy a felépülés. Nagyon hamar fáradok és fáj is a derekam.
A nyaki sérvet meg megpróbálom első körben konzervatív módszerekkel "szüneteltetni", csináltatok egy MRI-t azért, h lássuk mi és mekkora...
Ui. a jobb kezem már ismét egész éjjel görcsben van, zsibbad, a fájdalom a jobb lapocka irányából sugárzik ki megint.
Lehet ez a folyamatos fekvés hatása? Próbáltam a nyaki tornát, de iszonyat szédülök...
Amikor az ilyen fórumokat olvasom, nem leszek túl optimista, ám minden elismerésem azoknak, akik ezt az egészet ilyen türelemmel, kitartással és bizakodással hordozzák. Nekem ez még nem megy... Abban bízom, hogy akik jól vannak teljesen, azok el is felejtették, hogy valaha betegek voltak, azért nem írnak a topikokba, vagy csak igen ritkán.
Kitartást Neked! És mindnyájatoknak!
Tulli -
biker
nagyúr
Szia
Nem tudom, mekkora az a nagy pukli, de előfordulhat helyi duzzanat, vizesedés, kisebb gyulladás
Ha meleg és feszül, azért lássa doki
Egyelőre tornázz, ne terheld túl, a varratszedésnek ellenben itt lenne az ideje, nem?
Hogy én hogy lennék? Általában jól, kivéve mikor nem. Nagyon nem tökéletes
-
Tulli
újonc
Szia! Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, ma olvastam végig a topik egy részét.
2 nap múlva lesz 4 hete, hogy műtöttek kiszakadt porckorongsérvvel az OGK-ban (Hoffer főorvos úr).
Kérdeznék Tőled, látom, sajnos, profi vagy a témában...Sebgyógyulási zavarom volt, ezért még mindig bennem van a varrat, és kaptam kemény antibiotikumot. Ma ki kellett cserélnem a kötést, mert elcsúszott. Láttam a tükörből, hogy egy nagy pukli van a varratnál. Ez vajon még belefér? Nekem ez volt az első műtétem, a panaszaim is igazából csak fél-háromnegyed évesek mindössze. A gyanúm az az, hogy nem csak lumbálisan vagyok érintett, mert a nyaki gerincem körül is hasonló problémáim vannak. Az már korábban (2 éve) jelentkezett, de a reumatológusom injekciókúrája és az UH+fiziko akkor tünetmentessé tett. Félek, h lesz még műtétem, mert érzem, h ott sem tökéletes a dolog. Fogadtam házhoz kijövős , jó(!) gyógytornászt (falun lakom), igyekszem eljárni majd úszni, és visszatérni a 3 szülésem előtti (57kg) súlyomhoz, de nem tudom, hogy mit tehetek még, hogy vissza tudjak térni a régi életemhez, amiből a lényeg a háztartás-gyerekek-munka lenne, extrák nélkül, mert az addig sem volt? Max. jobban fogok figyelni magamra, többet mozgok és irányítottan. Segítségem nincs a férjemen kívül, úgyhogy nem könnyű.
(
Hogy vagy most? Ha jól emlékszem az olvasottakból,'13-ban műtöttek? Bocs, ha összekevertem valamit.
Tulli -
formasu
tag
Használd a denevérpadot minden nap, de a Táltost ne keresd, és a masszőrt, csontkovácsot is kerüld! Ha lehet, a műtétet kerüld el. Másfél éve nem tudtam felkelni az ágyból, /műtétre küldött két doki is, a reumatikus, és az ideggyógyász doki is, de nem mentem/ Tegnap jöttem haza a második 4 napos síelésből! ....egy hónap alatt.
-
F34R
nagyúr
Azt is irta hogy gerincelmozdulast is tud gyogyitani, meg gerinckituremkedest.
Namarmost nekem van scoliosis-m es ettol merev a hatam, az idoszakos lumbago megcsak nehezit rajta.
Probalok nyujtogatni, meg tartoizmokat erositeni es idaig kopp nem kellett mennem mutetre sem.
Bar ha en odaig jutok akkor ugyis protezis kerul a gerincbe, amit nagyon el akarok kerulni. -
biker
nagyúr
-
F34R
nagyúr
Igen Taltos-ra gondoltam, szoval akkro mutet elott kellene?
-
formasu
tag
-
biker
nagyúr
-
F34R
nagyúr
Van olyan aki mutet utan jart gyogyitohoz? Mennyire igaz a gyogyito hatasuk.?
-
PH!überrangú
csendes tag
-
para2014
csendes tag
Sziasztok! Hát túl vagyok a harmadik műtéten is,nem volt egyszerű de meg vagyok
.Mindenkinek jobbulást! -
PH!überrangú
csendes tag
Szintén zenész.
Először is jobbulást!Több éve (20) viselem magam is a porckorongsérv okozta problémákat. Fizikai terheléstől (meló) és aztán sok üldögélés (most is ezt teszem
) áldozata lettem. Az állapotom mindig csak romlott fokozatosan. 1 éve komoly gyulladás alakult ki, azaz mondanánk becsípődésem volt. Némiképp megint kijjebb mozdulhatott a porcos állomány. Sorban a sokadik egyben legnagyobb és letaglózó mértékű volt ez az irritáció. Azt mondtam magamnak, hogy nem bírom tovább irány a műtő. De előbb specialistát kellett találni. Miután lábra tudtam állni a fél éves MR felvételemmel a kezemben eljutottam egy idegsebészhez. Nevét nem írom le. Nem is reklám, de nem is ajánlanám. Nem azért mert rossz volt, hanem mert orvost én soha senkinek. Lényeg az, hogy ott akkor eltanácsolt. Nem hittem a fülemnek. A szokásos depressziós hangulatban már nem láttam kiutat. Csak műtétben tudtam gondolkodni. Azt vártam tőle, hogy időpontot ad a műtétre. Erre föl mégis a hagyományos terápiák felé fordította figyelmem. Úgy mint meleg vizes fürdő, úszás, gerinctorna, stb. Kezdje el a gerinctornát minél előbb! Mondta. Egyszerűen nem fért a fejembe, hogy hogy a fenébe tornázzak, ha mozdulni alig bírok. Pedig bizony itt volt a kutya eltemetve! Nekem segített a kíméletes torna és a külön kiemelem a gerinc nyújtást és nyújtógyakorlatokat. De nem azonnal hatott. Ehhez rendkívüli kitartással folyamatos nehézségi szint emelésével tudtam eljutni. Az 1 évvel ezelőtti mélypontomhoz képest egész jól vagyok. A depresszióm is elmúlt. Sőt! Kezdem elhinni, hogy akár teljesen a múlté lesz ez a gerincproblémám. Tehát példámmal csak azt szeretném üzenni azoknak, akik a topikba tévednek mint érintett, hogy ne csüggedjenek el azonnal! Tudom az én problémámhoz képest lehet számtalan eltérő és egyedi megfelelője a porckorong sérvességnek, valamint nagy és áthághatatlan probléma lehet, ha valaki a munkája közben szerzi a betegséget, mert az életmód váltás egyben a megélhetés váltása is lehet egyben, ami aztán nem egyszerű feladat. Azon kell elgondolkodni, hogy a porckorong sérv nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem legtöbbször évek alatt alakul ki és romlik végső, akár műtétet igénylő állapotba. Ebből kiindulva gondolom én, hogy a nyújtó-lazító gyakorlatok napi végzése is csak évek alatt ad látványosabb eredményt. Ehhez a kitartó tudatos speciális gyakorlatok végzése kellhet. Egészséges embereknek csak ajánlani tudom azt, hogy ha fáj a derekuk, ami mindig egy apró jelnek tekintendő, végezzenek gerinctornát! A cikkedet természetesen olvastam. Egy ilyen műtéttől mentsen a jó isten mindenkit! Egy szemléletet szerettem volna leírni, ami személyes, de adjon erőt azoknak, akik nem hisznek a javulásukban. 
-
biker
nagyúr
-
Eastman
addikt
-
biker
nagyúr
amúgy a 3 napja köhögéskor belenyilallt dolog most az isiász ideg lesz.
A piriformis alatt.
A fenekem közepén fáj, görcsöl, és a lábszár külső éle fáj mintha kést nyomnának bele, és zsibbad a lábfejem.
De érdekes, nem a derekam fáj, mintha nem ott csípődött volna be, hanem tényleg a piriformis alatt.
Egyszerűen remek érzés. -
Eastman
addikt
Most amit felsoroltál, szinte felváltva az egyik nyugtat, a másik köptet. Honnan tudja a tüdőd, hogy épp mi az irány?
OK, a hársfa nem kavar be, de a kamilla pl szárít. Mondom, a kakukkfű inkább visszafojtja. Tudom, hogy piszkosul bosszantó és fárasztó, évente egyszer ezt én is végigjátszom. Olyankor sajnos remeg, rázkódik a derék is. Ejj!
Jobbulást, gyógyulj meg hamar!
-
biker
nagyúr
lándzsás utifű, echinácea, kakukkfű, hársfa, kamilla, gyömbér, megyek sorban.
Köhögésre meg stodal. egy kis homeopátia nem árthat.
meg negro, meg pemetefű meg echinacea cukorka
Csak ez a rohadt köhögés, tüsszögés, mintha rugdosnák a derekam. most estére már végleg beadta a kulcsot, eddig "csak" minden köhögésnél belenyillalt, most van egy alap égető fájdalom derékban, olyan izületi jellegűpsoas major ez lesz az, ez felel a csipő tartásért, kiforgatásért.
És épp 3 éve, a második műtét óta panaszkodok bal csípőre, felálláskor néha elakad, vagy belenyilall kicsit. De azt mondták, semmi ok, biztos sokáig túlterheltem.
Most meg azt mondja a doki, fel lehetne szabadítani az ideget, de ha három éve ilyen, megette a fene azt az ideget már
Hát csúcsfejek
Új hozzászólás Aktív témák
-
2700 - 2601
3604 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- LEGO klub
- Synology NAS
- Fotók, videók mobillal
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED monitor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 27% - HEIGAOLA MiniPC - / 10.1" Érintőképernyő! Intel J4125 / 8GB RAM /128GB SSD
- (SZÁMLÁVAL GARANCIÁVAL) GIGABYTE GeForce RTX 3090 Aorus Master 24GB GDDR6X Videokártya
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.

Csak porckorong volt, semmi csavarozás?

(