Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db SSD (HDD) befogadására
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PSti: Tomb Raider 1-2 eredeti ingyen emulátorral modern Win/Linux/Mac rendszerekhez
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsopa
tag
Egyszer pl, pár hónapra erre fanyalodtam... https://www.cnet.com/products/fujitsu-amilo-pro-v2030-15-celeron-m-370-win-xp-pro-512-mb-ram-60-gb-hdd-series/specs/
Toltam rajta Morrowind-et, Neverwinter Nights-ot, Gothic 1-2-őt. valami alsó közép grafikán mentek szépen, nagyon kellemes önfeledt órákat töltöttem pár éve velük... Pedig elvileg ebben valódi 3d-t tudó vga sincs... -
mcs
veterán
Nekem azért is öröm, mert a legelső Core 2 Duom.
Mondjuk sok-sok éve használtam AMD Athlon II X3 450et is, ami szerintem egy kicsivel jobb. Fps-re hiába teljesít nagyjából ugyanannyit az E8400, a kevesebb magja miatt hajlamosabb megrottyanni játékok alatt, ha éppen egy nem kívánatos processz ténykedik a háttérben.
Amúgy youtubeon van kapásból kettő olyan csatorna, amiket bátran tudok ajánlani, ha éppen retrózni támad kedvetek. Mindkettőn nem csak újabb, hanem ősrégi hardvereket is nyúznak. Egyiken nemrég egy Kyro II-t vettek görcső alá. -
Redneck
nagyúr
Így van. Múltkor egy régi 14-es kijelzős Pentium processzoros laptopon toltam pár 2000 körüli játékot!
Vezetéknélküli Logitech egérrel. Nem volt valami pro gamer szett, de élveztem!
A jól húzott Core 2 Duo (pláne az E8xxx) és a 9600GT/9800GT nagyon jó volt anno! Ha azt választom AM2 platform helyett, tovább kihúztam volna az tuti.
-
Zsopa
tag
Amikor régebbi vasra fanyalodom időnként, olyankor kimondottan örülni szoktam, mert van egy rakás régi játék, amit máris kezdek újra játszani, sőt olyan is, amit be sem fejeztem, sőt ha keresek, elég könynen találok olyat, amit el sem kezdtem... Tehát kimondottan jó dolog... nyilván ezzel minden gamer így van szinte... Egy fanatikus gamer bármivel elvan jól, csak digitális játék legyen, tetrissel, aknakeresővel, vagy fallabdával is, ha nincs más, azokkal is jól elvan, tehát abban is képes önmagát megtalálni, kiteljesíteni és boldogan, önfeledten bármeddig eljátszani vele... egy lényeg, hogy elektronok züzmörögjenek a keze alatt...
-
mcs
veterán
Hát jha, itt az érzékenységről van szó szerintem is.
Mondjuk én eleve magas grafikán toltam, úgy pedig a procit is jobban falta. Mediumon nem volt gond, de pár dolgot feljebb tolva voltak már lassulások. Amikor X2 4800+-ra és 8600GT-re váltottam, 1024x768 maxon úgy kisimult, mint a vaj. Emlékszek is, hogy azt a konfigot legelőször ezzel a játékkal teszteltem, és ámultam-bámultam a csodától.
Na majd most is megnyúzom az E8400 + 9600GT kombóval, aminek full hd-n is elégnek kell lennie. -
Intel Celeron (willamette, northwood magosak), AMD Sempron (S462) azok igen, Intel Pentium (Northwood, Prescott - S478), Intel Celeron (Prescott - S478), AMD Athlon XP 2600+ (kb. 2,0 GHZ valódi órajel, T-Bred mag, S462) Athlon XP 2800+, 3000+, 3200+ (2,16, 2,2 GHZ valódi órajel - Barton mag - már elegek.
Persze mindenki máshogy érzékeny az FPS-ekre, anno nem nézegettem hogy mennyi az annyi, előszedem a garázsból aztán megvallatom az MSI Afterburn-nel.
Sosem méregettük, szemre, érzetre megvolt.
-
törölt tag
Multit én már egyáltalán nem játszok, mert korábban évekig CS-ztem. Nem tudom mennyi játékidőt ölhettem bele, de jóval többet, mint komplett 1 évet (napi 8 órával számolva 3 év alatt a tiszta játékidő kerek 1 év, viszont nem csak napi 8 órát játszottam, és nem csak 3 évig
). Ez meg nagyon sok, multizásra én többet ennyit nem szánok rá az életemből az biztos, befejeztem. Nem csak a CS-t, hanem minden multiplayer játékot is.
Már csak single player módban szoktam játszogatni, de nagyon ritka az a játék, ami tényleg le tud annyira kötni, hogy erős késztetést érezzek arra, hogy végig is vigyem. Utoljára a Skyrim volt ilyen. Viszont nálam se a Witcher 3, se a GTA 5 nem jutott el idáig. (Még a GTA 4-gyel is többet játszottam, mint az 5-tel, valahogy nekem az nem jött be. Fönt van a gépemen, de már csak tesztelési céllal szoktam elindítani.) -
törölt tag
Aznap már nem folytattuk, regenerálódni kellett, mert másnap már hétfő és korán kelés volt.
Mondjuk volt arra is példa még középiskolás koromban, hogy osztálytársamtól kaptam valami nagyon jó játékot, és mivel éppen influenzaszezon volt, így összekötöttem a kellemeset a hasznossal, és otthon maradtam játszani egy kis orvosi segítséggel (azaz elmondtam az influenzás betegekre jellemző tüneteket, cserébe kaptam 1 hét gyógyulási időt). Persze mivel beteg nem voltam, így napi 20 órákat is játszottam. Felért egy komplett nyári szünettel számomra, hogy ott és akkor azzal a játékkal, amivel én akartam, annyit játszhattam, amennyit csak bírtam.
Most meg még 1 órára se tudnak igazán lekötni a játékok. Vagy megöregedtem, vagy a játékok nem az igaziak már. -
Redneck
nagyúr
Mi a kispolszkit pakoltuk meg keményen konfigokkal mikor LAN-ra mentünk. 1-1 konfig többet ért mint a verda!
Mi buszoztunk, a konfigok kocsikáztak a célig.
Utoljára egy 147-es Alfával mentünk LAN-ra, nehezen fértünk el négyen.
Az úthibákon óvatósan mentünk át, volt pár drága holmi az ölünkben.
symering: Köszönöm hogy olvastad, örülök hogy bejött!
Scorp2011: És folytattátok?
Shkiz0: Kocsi héló, vigyázz kocsiii!
Korrekt.
robogos10: Asszony örült?
-
törölt tag
Eszembe jutottak a régi szép idők, amikor egyik szombaton ebéd után átjött egyik akkori haverom CS-zni. Nekiálltunk játszani (2-en voltunk vagy 20-30 bot ellen). Közben besötétedett, aztán meg kivilágosodott, aztán mivel harangoztak, hazament megint ebédelni. De mondtam neki, ha evett, visszajöhetne még játszani egyet.
Kicsit furán nézett rám 24 órás non-stop CS után, amit együltünkben nyomtunk le evés és ivás nélkül. Hogy az alvást már ne is említsem. -
qdak
addikt
eszembe jut mikor talicskaba toltuk a haverhoz a gepet
Q3 AOE KKND2 STARCRAFT REDALERT UT de jo is volt -
-
symering
tag
Jó cikk, gratula. Visszahozott jópár emléket...
-
looser
addikt
"Az 576Kb meg jó kis újság volt, olyan Amiga-k voltak benne hogy aztaaaa..."
Pont a 8/9-ed része :-))
Mondjuk CoVboy véleménye kicsit más volt az 576-ról; ha jól emlékszem, azon akadt ki, amikor valaki felhozta példának, hogy jobb minőségű papírra nyomják és több benne a játékleírás.
"Főképernyő beúszik, tűzgomb lenyom, már repülünk is! Jön tizennégy ellenfél, rátámaszkodok a tűzgombra és lelövöm őket, majd jön nagy izé, azt kicsit tovább kell lőni, puff, kész, vége a pályának". Plusis voltam, meg páran a közelben, nem volt sok minden benne a lapban (CoV), de olvastuk. De jó is volt :-) -
THX!
Igen, az NFSMW volt a fő tesztprogram, megkínáltam még WarCraft 3 + TFT, COD1, COD UO, COD2, RTCW-vel is.
Gondolkoztam még egy SLOT1/PPGA 370/FCPGA 370 konfigon is, de egyszerűen nem leltem fel elég értelmes mennyiségű, méretű SD Ramot.
SLOT 1/PPGA 370-be 3*128 MB vagy 1*128 MB + 1*256 MB, FCPGA 370-be 2*256 MB
Ezekre az OS WIN Millenium SE és/vagy WIN 2000/XP lenne.
Az S478-on XP SP3, az S462 (Socket A)-ön 2003 server fut.
Még eszeltem egy AGP-s csúcskonfigon is - Sapphire HD 3670 512 MB (GDDR3 256Bit) VGA-val, előszőr P4 intel 875 chipkészletes alaplap + 3.0 GHZ Northwood Pentiumban gondolkoztam min. 4*512 400 MHZ DDR1 rammal, de inkább 4*1 GB rammal, aztán lemondtam róla, mert már az X1950 GT-t nem bírta kihajtani a P4 Pentium.
Találtam olyan MSI AM2-es lapot (K9MM-v), amin AGP 8x slot van, ez lesz majd az alapja, csak kell bele dobnom egy erős AM2-es procit.
+ 2*1 GB DDR2 800-as RAM-ot.
-
Redneck
nagyúr
Fél évente egyszer azért beleférne szerintem, tudom hogy gyerek mellett nem könnyű. Egy kis lazítás mindenkinek kell!
A gyűjtésnek nemrég gátat szabtam, mert én is ezt csináltam, és rengeteg a félbehagyott cím. Igaziból sok közülük unalmas volt, azokat nem is veszem elő többet.
Amiket tényleg végigvittem az elmúlt években és jó emlékeim vannak róluk:
Tomb Raider (az achievementeket nem oldotta fel a Steam, pedig 100% végigjátszás volt)
Batman Arkham Asylum, DMC Devil May Cry, Dead Space, Crysis 2, Battlefield 3, Split Second, Metro 2033, Trine 2, Portal 1-2, Mirrors Edge, Darkness 2, Singularity, PoP: The Forgotten Sands, GTA IV és EFLCMind megérte, 1-2 az örök toplistámra került.
-
BiP
nagyúr
2 hétre? Szerintem nekem az utóbbi évben nem jött össze ennyi
Pedig régen, suli alatt a koleszban hetente 2x ennyit nyomtunk.Nálam a nagy törés akkor volt, amikor 10 éve elkezdtem dolgozni, és kb. egy időben összejöttem a feleségemmel. A kettő együtt kinyírta a játékra fordítható szabadidőm 90%-át.
Azóta 2 kicsi gyerek, így a maradék is elfogyott
2008 óta gyűjtöm a végig nem játszott, de vágyakozott játékokat. Megtöltenek egy 4terás vinyót. Ebből persze csomó már ki is öregedett. (sőt, a CoD4-ből már remastered is kijött)
Pl. Novemberben nekiültem a Tomb Raidert (2013-as) folytatni. Érdemes megnézni a dátumokatAzóta kb. még egyszer tudtam leülni elé, és így is csak 60valahány %-nál tartok.
Imádok a gép előtt ülni, de mostanában simán eltelik úgy egy hét, hogy otthon nem tudok leülni elé."Egy sörözést nem képes beiktatni a haverokkal, szerintem az a nem normális...
"
Szerintem sem normális, főleg inkább átlagosKicsi gyerek mellett nehezen áthidalható a "sörözés a haverokkal" problematika.
-
Én tavaly raktam össze kettő "retro" konfigot
NFSMW nyélen megy rajtuk.
S478-as cucc: táp: FSP 350W, alaplap: Intel 850MW, 4*256 Mb PC800 RD RAM (samsung rambus) dualba hajtva, Intel Pentium 2,4 GHZ Northwood, Ati Radeon X1950 GT 256 MB VGA (4x mód), IDE HDD 80 GB Maxtor Diamond 8 - ATA 100.
S462-es cucc: táp: FSP 300W, alaplap Asus A7N8X-X, Amd Athlon XP 2600+ (1,9 GHZ, FSB 333, Barton mag), 3*512 DDR1 400 MHZ RAM (333 MHZ-en megy), NVIDIA GeForce 4 Ti 4200 128 Mb- ABIT Siluro, IDE HDD 40 GB Samsung - ATA 100.
-
Redneck
nagyúr
Átlagosan 204 órát dolgozom egy hónapban. Leírtam már hogy az utóbbi években nem játszom olyan sokat. Két hétre átlag 14-22 órát szokott írni a Steam profilom, néha pár óra egyéb játék összejön még. Ott a rengeteg kimaradt cím, és sok játékot félbehagytam az elmúlt években. Nem érzem hogy olyan sok lenne, stabil párkapcsolatban élek, van más hobbim, gyerekem egyelőre nincs.
Szoktam utazni/túrázni, de ha összejönne egy horgászház, biztosan kevesebbet lennék itthon és gép előtt!
Szerk:
Van egy kollégám, egy gyereke van, a felesége háztartásbeli. Egy sörözést nem képes beiktatni a haverokkal, szerintem az a nem normális... -
arelim
tag
rengeteg időd van játszani. némileg irigy is vagyok emiatt.
dolgozni nem szoktál? vagy rekreálódni? család, gyerekek? -
intelMMX
senior tag
Lassan egy éve már én sem variálgattam a gépet. (Annyi, hogy egy ideig az i3 volt apámnál, az övé meg nálam). Legutóbb is csak a VGA-kat vettem a két gépbe, mert tényleg kellettek.
Rendszer is kb 1 éve van rajta, mióta SSD-t vettem bele.Most meg már sajnos ugye másra megy el a pénz
-
Zsopa
tag
válasz
intelMMX #163 üzenetére
Nekem speciel 25 év alatt volt vagy 30-40 gépem (de hozzá kell tenni, hogy voltak időszakok, amikor nagyon vadul cseréltem a vasat, 1-2 havonta adtam is el, majd a komplett konfigot), de pl most már a jelen alapkonfig (legalábbis deszka proci ram és táp) 3 éve megvan... cpu hűtést, vinyót és vga-t ez alatt 3-szor váltottam, képernyőt 1x, bill-egér 1x, ház 1x... a fő oprendszerem viszont 7 éves belakott windows7, csak a testemen át válnék meg tőle.. .
(nyilván muszájból van másik diszken win10 is... épp pár hete padlózott meg teljesen
)
-
intelMMX
senior tag
Másnak 20 év alatt volt talán 4-5 gépe, én meg 12 év alatt vagy 25-30at éltem le
(Persze az alaplapot számolom ez alatt és ne korszerű holmikra gondoljatok. Még listát is írtam mik voltak eddig) -
Zsopa
tag
-
Zsopa
tag
válasz
Csupingo #137 üzenetére
Az első CD-rom-om 93-ban vettem, 1X-es sebességű volt és manuális kiadású (de nem caddy-s). Be kellett nyomni kicsit az elejét, kattant, és kilökte, de nem csak egy tálcát, hanem magát az egész CD-romot lényegében, egy keretből, mivel egybe volt építve a tálca, azaz nem is volt tálca. Típusa Mitshumi volt... pörögve kiadtott CD az alap volt...
-
Redneck
nagyúr
válasz
mekkGyver #158 üzenetére
Bocs, azt hittem hogy a Quad szerveres megfelelőjét írod. Persze jó kis proci volt anno, de rommá húzva (4,0Ghz vagy fölötte) sincs még egy Sandy Bridge i5 szintjén sem. Értem a szerver alkatrészeket is, tényleg jók de az emberek többsége nem azokat keresi. Vehettem volna E3-1231 v3 CPU-t a 4790 helyett, de nem lennék vele előrébb, sőt.
Szerk:
Ettől függetlenül aki anno vett egy Q9650-et az nem lépett rosszat, nagyon sokáig bőven kiszolgálta a VGA-kat. -
mekkGyver
aktív tag
Ki beszélt szerver processzorról??? Csak szervernek használom, de sima core2quad procis gép. Az más kérdés, hogy az akkori Xeon procik sem tudtak lényegesen többet, de az sem igaz, hogy "másról szól a két műfaj", mert a szerverek sem ufótechnológiára épülnek, csak megbízhatóbb alkatrészekből épített redundáns rendszerek. Nem is annyira a teljesítményük a kiemelkedő, hanem a megbízható működésük, és az a képesség, hogy elkerülhető legyen az adatvesztés és akár működés közben is megoldható legyen egy hardverelem cseréje.
-
kisp113
tag
Utólag valamikor a 2000' évek elején én is összeraktam a '90-es évekbeli álomgépemet, és toltam rajta néhány akkori játékot. Csakúgy!
Mai napig őrizgetem. Megvan benne a 2xVoodoo2 SLI is! -
törölt tag
válasz
Csupingo #137 üzenetére
Tomato alaplapos gépeim voltak nekem is. Cyrix 6x86-ok is, de 5x86 is.
Fekete-fehér azaz mono SVGA monitorom is volt (tudta már a 100 Hz-et is), de volt még fekete-ZÖLD VGA monitorom is! Ez vajon gyári lehetett vagy utólagos módosítás eredménye? Mert mindössze 1 db ilyennel találkoztam, az összes többi fekete-fehér volt mind. Az biztos, hogy kész megváltás volt használni ezeket a monitorokat az előtte sok-sok éven át használt szemgyilkos Hercules monitorok után (monokróm, 2 szín, 1 a megjelenítés színe, meg 1 a fekete háttér). Ilyen Hercules monitorból volt sárga, zöld és fehér írásszínnel rendelkező is nekem. Ilyenen tanultam meg programozni is, 720x348-as felbontás mellett 64 KB VRAM-mal! Ma kb a 100.000-szerese van ennek a mennyiségnek egy VGA-n!
CD-ROM meghajtókról jutott eszembe, hogy voltak olyan példányok, amik nem csak hogy pörögve adták ki a lemezt, hanem olyanok is, amik olyan lendülettel nyíltak ki, hogy a lemez egy az egyben le is repült róluk! Bezzeg a jó kis Matshita/Matsushita (Panasonic) 2x-es CD-ROM meghajtóm olyan szép lassan adta ki, hogy alig lehetett kivárni. Illetve kézzel benyomni is csak úgy lehetett, hogy lefogtam a gép hátulját, mert különben eltoltam volna az egészet, olyan masszív kis szerkezet volt. A CD-tálcát "kivagdalók", amikről lerepült még a lemez is, azokat meg elég volt csak megpöckölni, és már mentek is befele. -
Redneck
nagyúr
petymeg: Örülök hogy tetszett! A nők nem mindig értik meg, hogy játszani jó. Nálunk az segített hogy találtam olyan játékot amit együtt játszhatunk néha, így kicsit megértette az érzést!
robogos10: Köszönöm szépen!
Zicokuka: Szerintem ez ebben a formában nem igaz. Ha fullos gépet veszel, 3 évig általában nem stresszes a szituáció.
A Quad gyenge mint a verébfing manapság. 4460-am volt, ami egy elég gyenge Haswell i5, még ahhoz képest sem túl acélos. A Quad húzható, de ez nem mindenkit érdekel, és van szórás a darabok közt. Ha közepes VGA kihajtásáról van szó, vagy egy szálas erőről, a Quad teljesen felejtős.mekkGyver: Ne haragudj, de szerver processzort ne hasonlítsunk vagy mérjünk asztalival, mert teljesen másról szól a két műfaj. A felhasználók nagyon kis hányada használ olyat desktop gépben.
-
-
petymeg
addikt
Sziasztok!
Nagyon jó kis írás!
Én 1990-ben kaptam ez első gépet, egy C-64-et. Az első "igazi" PC-t pont 20 éve még egyetemistaként, azóta most a hatodik asztalit (a hetedik már kifizetve és lassan kiszállítva) és a második notit fogyasztom. Ki sem merem számolni mennyi pénzt költöttem HW-re és SW-re, de biztos, hogy a rájuk költött pénz sokszorosát megkerestem velük, mivel munkaeszköz is számomra a hobbi mellett. Még ma, negyvéves fejjel, munkahelyi vezetőként és családapaként is jól esik leülni heti pár órára online lövöldözni, gengszterként garázdálkodni, világháborús repülőt vezetni esetleg birodalmakat építeni. A nejem nem érti meg, de hát ilyenek a nők! Állítólag egy férfi lélekben mindig gyermek marad, csak a játékszerei lesznek egyre drágábbak.
Néhány, azóta letünt név és fogalom, amikhez szerencsém volt: Microprose, Cyrix 6x86, Matsonic, Via, Abit, S3 Savage, Soundblaster 16, floppylemez, mobilrack, internet modem, Sulinet, Elender,
Kedvenc játékaim az elmúlt 30 évből:
C-64: Tesd Drive, Inter Karate, Barbarian, Diplomacy, Ace, Bruce Lee
PC: IL-2 Sturmovik, Call of Duty, Battlefield, GTA, Total War, Hearts of Iron, -
robogos10
senior tag
Nagyon jó és tartalmas és nem utolsó sorba igényes is
-
mekkGyver
aktív tag
válasz
Zicokuka #143 üzenetére
Ez nagyon igaz! A Q9650-es szerverem már közel 10 éves, de tesztek szerint sebességben még ma is veri az átlag áruházas új gépek többségét (i3-i5). Ráadásul vannak olyan pofátlanul gyenge gépek is a piacon (legyen az akár Lenovo), amiknek a benchmark értéke még annak a felét sem érik el!
-
-
-
Redneck
nagyúr
válasz
Venice22 #140 üzenetére
Az enyém sajnos nettó fos volt, de volt itt olyan akinek bejött. Lehet az enyém gyári hibás volt, beletörődtem, aztán lett az Intellimouse. Azzal tényleg semmi gondom nem volt. Ha jól emlékszem Fatal1ty is azzal tolta.
Az MX 500 is csalódást keltett, valószínűleg a kopogós Icemat pad miatt. Egyszerűen szörnyű érzésem volt azzal a paddal, pedig akkoriban nagyon népszerű volt.TaaT: Meg sem lepődök, azoknál volt ám sugárzás... 😆
-
-
Venice22
csendes tag
Amikor megláttam azt az A4Tech egeret, és hogy szidod, egyből eszembe jutott, hogy az egy régi Logitech egérnek a koppintása, azt hiszem az MX-500-nak (Nagybátyámnak még az első Athlon64-es 939-es gépéhez volt olyanja), aztán következő oldalakon láttam, hogy végül volt hasonló egered is.
-
creatin
csendes tag
Vigyáztam rá. Amúgy valóban érdekes, még a piros szín is mintha most lenne nyomtatva. Pedig 25 éves. Akkor még a Hyndai nagy PC gyártónak számított.
Egyetlen emlékem van az akkori árakról: 1 kg kenyér 25 Ft körül volt, mert emlékszem, hogy egy egyetemi buliba 100 Ft-ért vittem 4 kg kenyeret közvetlen a gépvásárlásom előtt. Ez volt az én belépőm... -
Csupingo
veterán
Pár cuccot akkor én is leírok: p1-es tomato alaplapja volt valakinek? Aztán a klasszikus rezsó: cyrix 6x86 p166+. Amd k7-es proci. Volt fekete-fehér svga monitorom is. Egész érdekes koncepció. Meg az akkoriban elengedhetetlen szunyogháló a képcső elé.
Tualatin celeron proci. Ez sajna nem volt jó a lapomba, ki is csinálta szerintem, de a bolt becserélte egy régebbi 900 MHz-esre az már ment gond nélkül. Abit be6-II -es alaplap, udma 100-as vezérlővel. Azt hiszem, ez sose ment annyit, amennyit tudnia kellett volna. Aztán a vga-k suzukija: s3 trio 64 v+, ehhez volt még a világ legjobb dolga, diamond monster vodoo 1. Meg valami "veszett" gyors cd-rom, amitől fel akart szállni a gép, meg berezonált minden. Néha pörögve adta ki a lemezt. Sajna nem jut eszembe a neve, de elég komoly sorscsapás volt.
-
Redneck
nagyúr
Manapság lapátolod a lóvét a konfigba, aztán jön valami szimpatikus játék és rájössz hogy megint több vas kell. Rászánod magad aláraksz egy erőművet, és még mindig szar... 😆 Régen azért ennyire gáz nem volt...
Shkiz0: Azt láttam nekem is bejött, de én a Steelseries Editiont nézegettem. 😋
-
Mokó
aktív tag
Öregnek érzem magam-én 95'-től napjainkig kb fejben tartom a dolgokat.486-tal kezd most i7-16 mb ram most 12 GB..vgaanno 1MB most 2048 (és ez sovány manapság)...
-
-
Aham, full eredeti, nem volt cserélve benne se görgő (ezeknél pedig típushiba volt) se mikrokapcsoló.
Igaz a ház már eléggé kopottas, de igazából ebay/alin kapni hozzá még most is, sőt egeret is lehet, bár mint ha a cs:go topicban korábban már lett volna erről szó, és nagyon vegyes szenzorokkal szerelik a mostaniakat, és nem mind1 kitől veszi az ember, de vannak bejáratott eladók, akiktől vehető ezeken az oldalakon. -
mekkGyver
aktív tag
Én talán annak köszönhetem a szakmámat, hogy a mi korosztályunk akkoriban született, amikor a személyi számítógépek kezdtek elterjedni. Akkor különcségnek számított, hogy érdekelt az ilyesmi, ráadásul nem a játék, hanem a programozás. Szüleim nem engedhették meg, hogy megvegyék nekem az áhított "floppys" C64-et, így előtte nekem volt pár régebbi olcsó darab, amikről talán senki sem hallott (pl. Orik1), fekete alapon fehér betűk, csak szöveges kijelzés, hang csak egy csipogó. Program csak az volt, amit bepötyögtem újságból, persze kikapcsoláskor az is elveszett. Aztán volt Primo, C16, később C116, (kemény 16 KILOBÁJT memóriával) mire meglett a C64 kazettás magnóval. Az első PC-m egy 16MHz-es (turbó nélkül 8MHz) XT volt. a 20MB-os winchester akkora volt, mint egy "mai" DVD Rom. aztán 286-os, 386-os, 486-os... megszámolni sem tudnám mennyi volt, de később már nem mindet cseréltem, megtartottam a régebbit szervernek, vagy lejátszónak. A játék sosem volt szempont, így nem a grafikai tudás volt a mérvadó, a bővítés pedig sosem presztizs, hanem időspórolás miatt szokott fontossá válni.
-
-
Redneck
nagyúr
Shkiz0: Szép hogy ilyen sokáig bírta! Eredeti mindene? Havernak a 3.0 van még, de abban már mikrokapcsoló csere volt, és némi műanyag ragasztás.
Ebayről akarok majd rendelni valami extrém színű 1.1-et! Egeres topikban ajánlottak pár korrekt eladót.kenand: Sajnos a Monkey Island nekem kimaradt, csak a harmadik rész idején ismertem meg a címet.
Többen írtátok, ennyire melegedett a P4? Pedig az még bőven forrasztott kupakos volt nem?hcl: Pár éve azért volt hogy basztatott ha gamelek. Már beletörődött... 😆 :
-
Én is 2000-ben léptem be a PC világba. Előtte 1986-tól Videoton TV Computer 64K+ BRG MK21,29 magnó, majd 1994-től már dupla 5'25-ös Floppy meghajtóval (Mitsubishi gyártmány), csak úgy sikítottak be játékok a magnókazetta után.
Első PC-m, tehát 2000-ből:
FSP FORTRON 235W táp, ACORP BX440 alaplap, SLOT 1 Intel Celeron 400 MHZ PPGA, 64 MB 66MHZ SDRAM, 10 GB Seagate Winchester, S3 Savage 4 8 MB VGA - AGP 2x!
, Sony 40x CD-ROM és a hangkeltő pedig egy Sound Blaster 128 PCI (ES1371), LG StudioWork 520 SI 15" monitor - A Star Wars 1 Racer tökéletesen futott WIN ME SE alatt (Windows Millenium Secondal Edition, a WIN98 és a WIN 2000/XP közötti OS), és nem volt olyan game (DOS alatt is) ahol nem lett volna meg a hang.
2002-ben módosult a konfig, bekerült egy PIII 450 Katmai Pentium + 2*256 MB 100 MHZ SDRAM, egy BIOS flash után pedig egy 80GB-os Samsung winchester és egy ASUS V7100 (GeForce 2 Mx 400 64 MB) VGA.
2003-ban újabb VGA csere, ezúttal egy GeForce 2 GTS 32MB került bele, majd év végén ráfizetéssel egy GeForce 3 Ti 200 64 MB - ez már átkerült az első P4-es konfigomba.
Nagyon hasított ez az összeállítás!
Ez a hangkártya megjárta a következő 3 P4-es konfigom, meg az azt követő 2 AMD-set is.
Nem vagyok "vájtfülű", de szerintem a legtöbb kommersz alaplapi hangkeltőt übereli.
És még mindig szolgál, egy Lenovo Thinkcentre konfigban kelti a hangokat (az integrált elhalálozott) a keresztlányaim gépében.
Haver Tomato alaplapos Celeronos gépében pedig egy ISA csatlakozós YAMAHA OPL 3 teljesített kitűnően.
-
Szia!
Én 286-os 16MGHz-s 1 mega RAM-os 40 mega HDD-s (már 3.5" HDD) géppel kezdtem, 92-3 körül.meg volt vagy három évig utána nagy ugrás következett 486sx...Az legalább 5 évig meg volt, profi made in USA (Micronics) alaplappal (pentium 1, kimaradt, MMX 166 lett az utód 233Mhz-ra húzva) , de volt AMD Duron ceruza tuninggal, pentium 4 (katasztrófa volt, rosszabb volt mint egy grillsütő) ....
286 és a 486SX volt az utolsó up to date gépem, azóta inkább másoktól levetett gépeket használok (Most több 1366+Xeon van itthon)Első játékok 286-osos a Monkey Island széria volt, sajnos a HDD 1/3-át el is foglalta a 2-es változat az már 256 színű VGA grafikával ment...
-
-
-
Zsopa
tag
Hát nekem speciel az első hangkártyám egy Adlib volt (92-ben), amit az első PC-mbe, a 286-osba tettem... 8 bites volt és mono... fél év után álltam át rá PC speaker-ről...
Aztán később SB16 jött (meg SB 64-es is volt...)
Volt még kétféle Gravis Ultrasound is (sima és Max)... néhányféle olcsóbb is (általában ha olyan deszkám volt, amin nem volt integrált) Ezután, úgy 99-től kezdve, nem foglalkoztam már külön hangkártyával, mert már minden lapon volt integrált, és elég jók kezdtek lenni jobb alaplapokon és annyira vájtfülű sosem voltam (bár hifizgettem pedig), hogy halljam egy minőségi alaplapra integrált hangrendszer és egy külön komoly hangkártya hangja közt a különbséget (hacsak nincs zaja, mert az gáz), akkor minek minek költsek még arra is... gyakran házam sem volt amúgy (csak kidobáltam az asztalra a vasat) meg mindenféle tök gány régi fapados gagyi billentyűzetek és egerek... mert ezekre már nem jutott... mindent inkább a VGA-ra és monitorra toltam el (elvégre a szemnek kell a legtöbb ugyebár) ... -
Baltazár123
őstag
Nekem is P166 volt az első gépem, de valami brutálisan sokáig tartott a haver CD lemezéről MP3-t konvertálni és bevittem a céges P2 gépre. Az végzett vele 40-45 perc alatt, ha jól emlékszem
-
looser
addikt
Milyen szerencsés volt, akinek 512K vga memje volt, futott neki a CD Ultra, merthogy az 640x480 16 biten ment, 256K kevés volt neki, annyi volt a Compaq SX20-as gépemben...
Első hangkártya kinek mi volt? Volt valami DIY hangkari, soros vagy párhuzamos portra köthető, nem emlékszik valaki, mi volt a neve? -
Redneck
nagyúr
Örülök ha tetszett! Persze hogy a mai telefonod kiröhögné... Azóta eltelt laza 25 év.
pilu85: Enyhe túlzás, leginkább 10-18 éves korom között játszottam sokat.
Mellette sportoltam, zenéltem, és baromi sokat nőztem...
A velem egy korosztályú (plusz-minusz 1-2 év) barátaimhoz és ismerőseimhez képest egész keveset veretem az elmúlt években. Még másoknak legutóbbi aktivitásnál 30-40 órákat szokott írni az elmúlt két hétre, nekem általában 14-22 óra között mozog a mutatóm Steamen. -
pilu85
őstag
barátunk jól végigjátszotta az életét. nem semmi.
-
Pé
senior tag
Jó kis cikk volt
Visszagondoltam én is az első gépemre (illetve az első PC-re, mert előtte a Motorola 68000-es vonalon mozogtam, de onnan továbblépni nem volt kess)
Tehát valami noname SIS chipsetes alaplap. 486 DX2 66, 4MB RAM, Cirrus logic VESA local busos videókártya 512KB rammal, SB hangkártya, Quantum 140 MB hdd, 5.25 ös és 1.44-es floppy.Mai telefonom csukott szemmel kenterbe veri
-
Zsopa
tag
Sajnos az utóbbi években már bizony bukok sokat (vagy ha tetszik invesztálni kell ugyebár a fejlesztésbe, így csak jobban hangzik), amióta csillagászati árak vannak... de muszáj legújabb játékokhoz (mindig jönnek ki újak ahol már kemény fps-ekben számít ha erősebb a vga, nem mindegy hogy 40 vagy 60, legalábbis nekem nem...), max grafikához (pedig csak fullhd-n játszom, 4k-ról nem is álmodhatok egy db VGA-val és lényegében a 60 fps a cél, hiszen 60Hz-es ugyebár a megjelenítőm is)
Épp most is bukni fogok a 1080-assal, mert 1080 TI OC-re akarok váltani (Strix lesz valószínűleg), de hát aki ilyen hülye mániás az meg is érdemli... Aki ugyanilyien igényekkel high-end konfigokat használ, az már csak a milliomos valóban... egy 4k dual screen (márpedig van létjogosultsága annak is, és még az sem a plafon), két top vga-val megy csak és akkor ott az alapvasra is költeni kell (legalábbis táp és ram ugyebár), tehát alsó hangon millió körüli pénz amiből lehet egy jót építeni, és ismétlem ugyebár, még mindig messze vagyunk a plafontól... A régi szép időkben bezzeg ez nem így volt, a hozzáférhet plafont röhögve elérte az átlag melós is... -
Redneck
nagyúr
Gondoltam hogy nem új dolgokat vettél, akkor folyamatosan csak sokat buktál volna. Lehet jó áron is csak türelem kell, és folyamatos aprózás.
Én azért igyekszem gátat szabni a dolognak, hiába hobbim.
Mindig mérlegelek, néha barátnőm dumált rá az upgradere, mert tudta hogy érdekel, de sajnálom költeni a lóvét...
-
Zsopa
tag
Nem volt annyira nagy költség ám soha... zömmel használt cuccokat vettem (vártam mindig a megejelenés után jó ideig, míg lemennek az árak stb), beszámítás seftelés ment tudod... én sem voltam annyira túl jól eleresztve, mindezt kb átlag (Bp-i) fizukból oldottam meg mindig... de a hobbira ingem-gatyám költöttem (általában autóm sem volt, max egy robogó vagy bringa, sajnáltam a vastól a pénzt elvenni
)
-
Zsopa
tag
Hát látod... képzeld, milyen hosszú lett volna, ha próbálom minden VGA-hoz a konfigokat is részletezni...
(ráadásul biztos hogy kihagytam jópár VGA-t is, azóta eszembe jutott pár, de mindegy, nem lényeg), amúgy élveztem leírni...
de én láthatod, nem profi hardveres vagyok, csak egy koca vasazó, inkább amolyan lelkes amatőr gamer-láma féleség...
-
Zsopa
tag
Nekem az első PC-m 286-os volt 16 Mhz-es 1 Mega rammal és volt benne egy nagyon menő Trident VGA 256 Kilobyte memóriával, vinyó 20 Megás volt, és volt egy szép 640x480-as vga monitorom is hozzá bibibííí....
(előtte amúgy volt Commodore 64 és Amiga is)
Node ez 25 éve volt.
Aztán volt szinte minden létező VGA-m, mivel elég gyakran kb (2-6 hónap közti időintervallum) cserélgettem. Ám magukra a konfigokra, amiket azért annyira nem gyakran váltottam mint a VGA-kat, de úgy 1-2 évente biztos, már ilyen részletesen nem emlékszem, hogy milyen táp meg ram volt bennük pontosan típus szerint, mivel elég sok konfigról van szó, De a VGA-kra viszont szinte mindre. Eme első Trindent után, volt még pár újabb Trident, aztán váltottam kőkeményen a 386-osomban, kb egy évvel később, egyTseng (de típusra nem emlékszem), aztán már Vesa buszosok jöttek a 486-os korszakban, ha jól emlékeszem megint egy Trident és talán annak már volt fél Mega memóriája is!!! Aztán amikor jöttek a PCI-os cuccok a Pentium korszakban akkor zömmel S3-as vga-im voltak, annak különféle verziói, majd 96-ban lett meg az első 3d gyorsítóm egy legelső generációs Voodoo, brutál 4 Mega rammal (ugyebár külső drótos), asszem egy S3 Virge-hez kötöttem, aminek volt talán már 1 Mega memóriája is. Utána meglódult a vga fejlődés (meg hát minden másé is), jöttek sorra a Voodoo-k és az ATI-k (Nvidia még nem is létezett, ha jól emlészem, évekig); Voodo-ból volt utána a 2-es és a 3-as (ekkor már előbbit P2-es gépekhez építettük, utóbbit P3, majd én AMD Athlonra álltam át); volt még a nálam levő Vodoo-k kb 3 éves pályafutása alatt egy ATI-m közben, asszem Radeon 128 volt a típusa, 16 Mega ram volt rajta ( utána megszűnt a Voodo cég úgy 99 környékén, és jött Nvidia korszak, illetve az ATI egyúttal kijött az Athlonnal, amivel leiskolázta az Intelt, az első Nvidia VGA-m tőlük ha jól emlékszem egy Riva 128-as, azon már 32 Mega ram volt, aztán jött a TNT és TNT2-es (ezeken már 64 mega volt) és az ezredforduló, Volt még egy S3 3d-s Vga-m is, ami Savage néven futott, de az gyengébb volt 32 Megával.
Ezután a jópár féle Nvidia és ATI (majd AMD) top vga-kkal építettem a gépeim, meg néhány gyengébb is és egyszer volt egy olyanom hogy Matrox Millenium is, amikre emlékszem, már ha jól emlékszem ATI Radeon 9800 Pro (ehhez egy 2 Ghz-es P4-es proci volt) és 9600 Xp 2000-2004 körül (ezeken már 512 Mb volt), aztán, Nvidia Gegforce (sima legelső), Geforce 2 is hasonló memóriával - itt jött be ha jól emlékszem az új csatoló felület, az AGP, aztán jött egy Nvidia Geforce 7900 GTO kökeményen 768 megával, hozzá egy Core2 Duo 2,5-ös, aztán jött egy átmeneti gyengébb egy időre, ha jól emlékszem Geforce 9600 GT típus volt, fél giga rammal, hozzá egy 2 magos Athlon 2 Ghz-es... Ezután megint ATI-ra álltam át és vettem egy Radeon HD 4850-est, ezen már 1 giga ram volt úgy emlékszem és jó gyors volt. Utána vettem ebből egy dupla GPU-st 2009-ben, HD 4870 X2 volt a típusa ast hiszem, ezután megint vissza Nvdia és jöttek a GTX-ek mai napig 480-astól kezdve a 1080-asig mindegyik volt, eközben egyszer még elhajlottam ATI/AMD irányba egy R9 290X-eshez olyan 2013 környékén pár hónapra (gyors kártya volt, csak nagyon melegedett egy Asus OC DirectCU hűtéses volt és hiányoltam a Physix-et)... a konfigok amik eme VGA-k alatt voltak, hát elég hosszú lenne felsorolni, de mint írtam zömére nem is emlékszem, HD 4850-es alatt volt egy Phenom 4 magos, majd Phenom2 6 magos volt GTX480-assal, utána lett egy FX8320-as 8 magos AMD-m (igen, cpu-ban inkább voltam AMD-s mint VGA-ban, de anúgy már nem egy jó pár éve), ezután átálltam 2013-ban az Intelre és lett egy corei7 6 magos 4930k (ha jól emélkszem), ezzel egy Nvdia GTX 780-as ment főleg, aztán ez az I7-es eldurrant (nem az én hibámból, garban cserélték is, bár vagy egy évet vártam rá) és 2014-től Core i7 egy 4790k-m van napjainkig... (és meg nagyon vagyok elégedve vele, még mindig megállja a helyét, közben 3 folyadék hűtést cseréltem, kettőt mert gyengék voltak, egy gallyra ment, mert 4,9-re hajtom a procit) egy Asus Z97 Pro Gamer lappal 16 Giga 2333-as DDR3-al. Ebben a konfigban volt eddig az említett GTX 780-as, aztán egy 980, egy 980 Ti és úgy fél éve egy 1080-as... -
raskolnikoff
őstag
A mechanikus nem jelenti azt hogy hangos.
Olyant kell választani ami nem az. Ajánlanám a Cherry Redet.
-
TaaT
nagyúr
Én billentyűzetből ilyet használtam a 486SX mellé. [link] Aztán jött a halk gumimembrános korszak, erre megint divat lett a "hangos" mechanikus billentyűzet.
-
Redneck
nagyúr
Szintén így van nálam is. Mindbe csak akkor lépek be ha tényleg játszani akarok!
Az 1.1A-ban ugyanaz a 400dpi-s IntelliEye szenzor volt, mint a 3.0-ban és a 4.0-ban. A cikkben említett haver a mai napig 3.0-val nyomja, igaz már itt-ott javításra szorult. Egy másik jó cimborám a 4.0-ra esküdött. Mivel akkoriban korlátozott volt a keret, beértem 1.1A-val.
Később kipróbáltam az MX 500-at, de nagyon nem jött be, valószínűleg az Icemat pad miatt.
Utólag összeszámolni a lóvét, nem túl bölcs dolog. Nyugodtabban alszol ha nem teszed...
-
Navaren
aktív tag
Ó, azóta nekem sem.
Sem a Steam, sem az Origin, sem a Blizzard Launcher, etc.Érdekes egyébként a perifériáid listája is.
Még emlékszem, mikor az emberek vadászták az MS 1.1A egereket, több csapattárs is szerette.
Nekem egy első szériás, nagyon nehezen beszerzett MS 3.0 volt az etalon egér, amit aztán jóval később végre új, fekete 3.0 követett, amikor újra kiadták ("rajongói" kérésre).
A maga 400 dpi-s szenzorával állítom, minden idők egyik legpontosabb optikai egere volt, igaz, Counter-Strike-ot nagyrészt kizárólag 640x480-ban toltam (egy két 800x600 fele kacsintással). Én legalábbis ezzel az egérrel lőttem a legjobban.Én egyébként inkább a perifériák cseréjének a frekventáltságában nem voltam teljesen normális.
A legaktívabb időszakomban (2006-2007) szerintem nem volt olyan hónap,de három egymást követő biztos nem, hogy ne vettem volna vagy valamilyen új, hirtelen szimpatikussá vált egeret, egérpadot, vagy fejhallgatót, valamilyen mondvacsinált indokkal, ami mögött leginkább az állt, hogy 'megtetszett'. vagy hogy... hmm... a korábbi összetört (mert bizony a csalódottságnak, rage-nek sokszor esett áldozatául néhány kütyü... mindenkivel előfordul, na).
A4Tech egerem sosem volt, de a Logitech MX szériájából több is (amik formája ihlette az általad is linkelt G400-as egér dizájnját). Volt MX500, piros(!) 510, 518, és a lézeres 'bátyjuk', a G5 is (ezutóbbi istentelen szar volt az optikai szenzoros elődeihez képest, cserélhető súlyok ide, vagy oda), akkor a fentebb említett Microsoft egerek, Razerből pedig egy kék Diamondback, egy piros Copperhead és egy legelső szériás, infrás, az MS 3.0 formájára nagyon hajazó Deathadder 2007-ben.
Viszont még 2009-2010-ben, a legkockább WoW-os éveimben sem vettem Nagát, se semmilyen egyéb MMO specifikus egeret.No és ott vannak az egérpadok.
Qck-m sosem volt, nagy szövet padom nekem Razer Mantis volt (Control és Speed verzió is), SteelSeries-ből S&S és 5L, fUnc surface 'valami' (már nem emlékszem a nevére), illetve több QPad is.
Inkább nem számolom össze, milyen gépet tudtam volna venni ezeknek a cucoknak az összárából, pedig fülesből is volt néhány...Érdekes, hogy a mechanikai bill. engem sem vonzott sosem, a hangjukat istentelen utálom, nyilvánvaló teljesítménybeli növekedést pedig még senkinél nem láttam tőle.
A mostani ASUS Cerberus pl. tökéletesen kiszolgál már második éve, pedig egyszer darabokra kellett szednem kitisztítani, mert majd egy deci kólát öntöttem bele véletlenül (mindíg cukormenteset fogyasztok, természetesen AZT az egy alkalmat kivéve...).Folytatnám még, de inkább itt álljunk meg.
A cikked tényleg nagyon beindította a hardweres nosztalgiavonatot.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Asztali konfigurációim és a meghatározó játékok az elmúlt 20 évből.
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam Deck
- Debian GNU/Linux
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Panasonic LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G4 - i3-7GEN I 8GB I 128SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Új/5 Ciklus APPLE MACBOOK AIR 15,3"- M3 Chip ,8GB/256GB - MRYM3MG/A- 2,5 év garancia -asztroszürke -
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest