Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #209 üzenetére
Ez csak egy logout cikk, részleteiben létezik mindegyikre külön részletes fórum. Napelem, Klíma és Szigetelés/ felújítás.
Hamarosan írok hozzá egy kiegészítést az elmúlt 5 év tapasztalataival, energetikai eredményeivel, pár méréssel és adattal, figyelmbe véve az azóta történt energiaárak változását és napelemes rendszerek árcsökkenését. -
5leteseN
senior tag
Nem a jó jele, hogy egy ilyen téma ennyire "csendes"!
.. nevén nevezve: halott!Valaki?
-
5leteseN
senior tag
Érdeklődnék szakmai hátterű tagoktól: Egy mobil-klíma hűtő-fűtő gazdaságossága iránt merültek fel erős kételyeim. Akár hűtés(akár a szintén hőszivattyús fűtés) esetén a belső levegőből állítja elő a kb 15-20 fokos hőmérsékletre a "hasznos" hűtő-levegőt, majd a létrehozott 30+ fokos "hulladék-levegőt" kitolja!
Cserébe a közel azonos hőmérsékletű (30 fok körüli)külső levegő fog beáramlani!Mennyi lehet így a COP? ...talán 1,5?
Ugye a szigorúan vett elektromos fűtés az 1-es érték!Számokban kb: a szoba 28 fokos levegőjéből "csinálok"(én a mobil-klíma) kb 14-16 fokosat. Kb ennyit?
Az ennek másik oldali hőegyenlegeként létrehozott kb 38 fokos levegőt kitolom a kültérbe!
A légcsere miatt létrejövő kis légnyomás-különbség beszívja a kültéri 32-34 fokos levegőt a szobába, hogy pótolja a természetes kiegyenlítődési folyamat során a távozó levegő mennyiséget!Ha csak nagyságrendileg jól látom, akkor is tragikus a hőegyenleg és emiatt az anyagi is a számla fizetéskor.
Saját becslésem szerint az így üzemelő mobil-klíma COP értéke valahol 1,5(esetleg 2) körül lehet.Azaz orv 5letem támadt, hogy kísérleteznék egy 40-50€-s használt klímával, hogy kitelepíteném a kertbe, de a szabályzást a beltérbe tenném!
Miért is? Hűtés esetén: a kicsit is árnyékba rakott mobil-klíma a kinti 28-30 fokos levegőből "megcsinálná" ismét 16 fokost, de mivel ez "fűtés üzemmódban" lenne, nem az eredetileg tervezett "hasznos" levegőt vezetem be a szobába(mert az 36-38 fokos lenne a fűtés üzemmód miatt), hanem a létrejött eredetileg "hulladék-levegőt", ami viszont kb 16 fok körüli.Az ilyen üzemmódban nincs a kintről érkező (COP hatást és hatásfokot lerontó) "rossz" levegőmennyiség, hiszen az kint marad.
Sőt: a beérkező 16-7 fokos levegő kis belső túlnyomást hoz létre, ami természetes nyomás-kiegyenlítődés miatt a benti 28 fokos levegő egy részét "kiszorítja" az érkező 16 fokos levegő.Kicsit hosszú, de lényegét tekintve egyszerű ok-okozatokon alapuló gondolatmenet alapján így sokkal gazdaságosabb működés lenne elérhető, és felém(EU-ban) lévő Óceáni klíma miatt még a tél nagy részében is lehetne fűtenem(a levezett fordított üzemmódban) a kinti 4-5 fokos levegőből.
Ezek az "új" működési körülmények ugyan az eredeti mobil-klíma működési határértékeinek közelében lennének, de szerintem (szó szerint) működne a dolog.
Azon a az 5-10 hidegebb(0 fok körüli éjszakás) napokon meg megoldom másképp a fűtést.Hűtésnél a hasonló "fordított" üzemmóddal szintén sokkal jobb lenne a hatásfok az elmaradó COP-rontó levegő elmaradásának eredményeként. Szerintem így meglenne egy tuti 2,5 COP. A szokásos klímák 3,5 felett vannak(voltak 10 éve, amire emléxem). Most ezek a COP-ok mennyik egyébként?
Érdekelne némi konstruktív hozzászólás!
Előlegezve
:
!
-
válasz
Helloklima #206 üzenetére
Ez itt a reklám helye…
-
Helloklima
friss újonc
A hőszivattyús fűtés a legyakoribb fűtési forma 2025-ben is. Természetesen nem mindenki engedheti meg magának a napelem telepítést, de szerencsére az áram szolgáltatóknak van jó megoldása, és ez a H tarifa. Biztosan sokan hallottátok már, a szolgáltató álltal telepített digitlis almérővel Október 15-tól egészen Április 15-ig féláron érkezik az áram a fogyasztóhoz. A kiépítése nem olcsó, 300-500 ezer forinti is lehet, de a napelemhez képes még megfizethető. Több fűtő klíma esetén, vagy hőszivattyú esetében is igényelhető, 3-5 év alatti megtérüléssel. Tudomásom szerint 50-70 ezer szerődött felhasználó van a rendszerben, és mind elégedett. Fontos, hogy nem minden készülék megfelelő a h tarifa igénylésre, csak a fűtésre is optimalizált készülékek, minimum 4,1 SCOP értékkel. Amennyiben termékválasztásban segít, ezen a linken van bővebb infó:https://helloklima.com/blog/milyen-klimara-lehet-h-tarifat-igenyelni/101
A lista nem teljes, de iránymutató. Én személy szerint klímával fűtők 3 éve, elégedett vagyok vele. Talán a legfontosabb, hogy termék választáskor a legcsendesebb készüléket válaszd, mert ha már falon van a készülék, onnan már csak egy új gép vásárlással lesz csendesebb. [kép] -
kepe1977
csendes tag
Én konkrétan kb 2 éve hőszivattyús daikin klímákkal fűtök, saját tapasztalatom szerint olcsóbb mint a régi gáz konvektoros megoldással. Én egy 1940-ben épült tégla társasházban lakok 70m2 alapterület, régi fa nyílászárók vannak. 2021-22 es fűtési szezonba 2200 kwh volt az össz fogyasztása a klímáknak.
A blogomon vezetem a részletes adatokat.:
Új hozzászólás Aktív témák
lo Villamos energiával való gazdaságos fűtésre és hűtésre egy megodást mutatnék be ebben az írásban.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- PlayStation 5
- sziku69: Szólánc.
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Suzuki topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok