Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cvn69

tag

válasz Motion_Blur #24 üzenetére

Csak hogy tisztázzuk, esőben, ködben sokkal jobb a sárga színű fényt kibocsátó lámpa, mint a fehér. Tiszta időben meg egy sima halogén is kellően tud világítani.
    Egyébként is, ez a xenonörület kb. olyan, mint 20 éve a halogén. Akkor az volt a menő, ma meg már minden autóban azt raknak. Újabb 10 év múlva már xenon lesz minden új kocsiban, hacsak ki nem találnak valami újat, pl. LED.
    Amúgy, ha a látótávolság kevés a sebességhez, akkor nem a fényerőt kell növelni, hanem a sebességet csökkenteni!

Az őzekről, nyulakról, rókákról meg annyit, ha a fénycsóvába kerülnek, nem fognak elmenni előled, mivel egy fényalagutat képez ahonnan nem látnak oldalra, így nem fogják elhagyni a sávodat! Tehát, a xenon ilyen téren is rosszabb választás.

• apóka

aktív tag

"Nekem is xenon van az autómban, mert fontos hogy lássak...."
    Majd:
    "Akinek rossz a szeme, meg nem lát szürkületben, meg egyéb kehéje van, az ne vezessen"

Akkor most ki vezessen este? ;] Nem igazán értelek...
    A kressz egyértelműen fogalmaz: az út és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel kell haladni. A mai rohanó világban ez nevetséges, de ettől még érvényes.
    Szerintem a 20. hsz-ben elég egyértelműen van leírva, hogy miért tilos. Azt természtesen nem vitatom, hogy jobban látsz vele. Én vezetek mindkét típussal szerelt autót, ettől függetlenül zavar a rosszul beállított (valószínűleg utólag beszerelt) xenon égős autó.

• anjani182

őstag

Hiába teszel egy sz*r régebbi kocsiba xenont, csinál az mindent csak azt nem amit kellene...ugyanis az egész lámpabúra sz*r hozzá, meg technológiailag elavult egy mai új autóhoz képest.

Én legalábbis észreveszem a különbséget az új Civicem és az 5 éves 206-os között (ami nem mai konstrukció), pedig mindkettő sima halogén. Nem kell csoda égő, a gyári égő/fényszóró is legalább 1,5x olyan messzire és egyenletesebben világít, mint a 206-osé...

Egyébként az új Civicről tudok nyilatkozni, megnéztük a gyári xenonosat, a búrában nincs különbség, talán az izzó fókuszpontjában már van, ehhez nem értek, és foncsor van a xenon égő előtt, míg a sima halogénesben nincs. Ennyi a különbség, no meg persze a kötelező többi dolog!

Ergo hiába tennék az enyémbe utólagosat, az biza pofánvakítja a szembejövőt, de legalábbis konstrukcióban nem ér fel a gyárihoz! :U

• ABE

őstag

Nem, az sem biztonságos, ha nincs kivilágítva, de az sem, ha szarul van beállítva. Találkoztam már nem egy rosszul beállított normál fényszórós meg utólag kendácsolt xenonos autóval is. Mindegyik zavaró. Nincs kehém a látásommal, de zavar a feleslegesen felkapcsolt ködlámpa, a szarul beállított fényszóró. Édesanyám nem lát túl jól sötétben, de kénytelen autóval járni télen is, amikor gyakran sötétben kell mennie. Ne közlekedjen azért, mert sokan képtelenek beállítani a szaros fényszórót? Na neee...

Nekem őszintén szólva bőven elegem van abból, hogy az utakon sokan egyenlőbbeknek tekintik magukat a többieknél, antiszoc. módon viselkednek, és szarnak a másikra. Ebbe az utólag 10e forintért belehenkölt xenon is beletartozik. És nem arról van szó, hogy nem tudnánk mi is megtenni és irigyek vagyunk, mert megtehetnénk, hogy belerakjuk az autóba az első szaros kínai szettet...

Új hozzászólás Aktív témák