Ez nehezen esett le
Ők szemetet zabálnak, ami önmagában még nem lenne baj, néha nekem is bejön a mekis kaja, de nem is mozognak, azért ilyenek.
Jó példa, lassan annyit költenek az elhízás szövődményeire, mint a dohányzáséra.
egyéb állatfajták
Ez nehezen esett le
Ők szemetet zabálnak, ami önmagában még nem lenne baj, néha nekem is bejön a mekis kaja, de nem is mozognak, azért ilyenek.
Jó példa, lassan annyit költenek az elhízás szövődményeire, mint a dohányzáséra.
egyéb állatfajták
Mi a fenetol van az UHT-nak UHT ize? (Mondjuk most futottam ossze a Sparban a Landmilch tejekkel, abbol a sima is hetekig elall es az UHT-nak sincs UHT ize)
DRM is theft
Egyébként szerintem a tejtől még kevesen hiztak el... de lehet, én látom rosszul. Azt aláirom, h a szemét kajátol nagyon is el lehet. Már aki genetikailag hajlamos rá... én pl nem.
Same rules apply!
''Egy adalék, ha a 2,8-as tej tiszta zsírját eléd raknák, hogy idd meg, valószínüleg kitennéd a taccsot''
Mondjuk egy literben (az 1,5-oshoz kepest) lehet vagy egy centnyi tejzsir, komoly adag
Amugy meg ezt irja a Zinternet a tejzsirrol:
''A tejzsír összetétele és kiváló emészthetősége alapján az egyik legértékesebb zsiradékunk, s különösen a fiatal szervezet számára fontos. Jó emészthetősége, könnyű felszívódó képessége miatt, a szervezetet kevésbé terheli, ezért a gyomor-, béltraktus-, máj-, vesebetegségek, epebántalmak és zsíremésztési zavarok esetén a diétában a tejzsír minden egyéb zsiradéknál értékesebb.''
([link])
Gondolom ott eszakon azert azt is megemlitik, hogy a ''Zsir is bad, mmmkay?''-nel azert nemileg differencialtabban kell megkozeliteni a kerdest
[Szerkesztve]
DRM is theft
Talán a svédeknél (de lehet, hogy a dánoknál) az állam nagyon sok pénzt költött arra, hogy megértesse az emberekkel, miért nem jó zsírt (zsíros tejet) inni. Nálunk nem fognak rá költeni, inkább a sok elhízott ember kezelésének költségeit fizetik,
Ésszel és mértékkel kell fogyasztani. Nagyon sok csúnya táplálkozási szokása van a legtöbb embernek - nagymamám és megboldogult anyám nyomán én is úgy kezdtem bele felnőttkori életembe, hogy az egészségnek és fittségnek köze nem volt ahhoz. Tojásrántotta tojásrántottával, minden étel olajtól csöpögősen, fehérkenyér, zacskós előfőzött fehérrizs és agyoncukrozott kukoricapehely minden mennyiségben... Külön kellett sportolnom, hogy ne hízzak el. A mostani táplálkozásom mellett elképzelhetetlennek tűnik, hogy ehhez célirányos testmozgás kelljen. Tejet is nyugodtan ihatnék 2,8-ast, 3,6-ost. (Igaz, a változásoknak a tejfogyasztás is áldozatául esett, ezzel meg némiképp ellentmondok saját magamnak, vagy mifene. )
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
''Azt aláirom, h a szemét kajátol nagyon is el lehet.''
A szemet kaja azert nem egy tul egzakt fogalom.
Igazabol attol lehet elhizni, ha az ember tobb energiat visz be, mint amennyit elfogyaszt, ennyi. Az, hogy mondjuk a finomitott cukor feldolgozasa nem kerul tul sok energiaba igy aztan pikk-pakk beepul, az csak segiti a folyamatot, de semmikeppen nem a problema gyokere. A problema az, hogy szeretunk enni, akkor is, ha baromira semmi szukseg nincs ra.
DRM is theft
Jól szétoffoljuk a topikot, bocs szerző.
Attól tartok, hogy egy elzárodott érrendszerű, szétment térdű hájpacninak a zsír az zsír. Még az az egy cent is, amiben van vagy 500 kcal, a fele-harmada annak, amit egy túlsúlyos egész nap bevihetne. Én róluk beszélek, a fiatal szervezetűekről is, nézz körül egy középiskolában.
Ilyenkor szoktak még az anorexiásokkal is jönni ;)
Szerk.: nem a genetikailag túlsúlyosakat akarom bántani, a néhány kilós túlsúly is belefér, tényleg szeretünk enni. De ilyenkor az az ismerősöm jut eszembe, aki 130 kiló nő létére, vacsorára fél kilószám zabálja a szalonnát, házi tehéntejet iszik, mert a másik az sz@r, közben állandó vendég az orvosnál a térde miatt (később, idősebb korában majd a szív - és érrendszere miatt is), közben panaszkodik, hogy nem tud lefogyni.
[Szerkesztve]
egyéb állatfajták
ez baromira alkatfüggő szerintem. Én pl hótmind1, mennyit eszem, ekkora vagyok, de ismerek nem1 embert, aki tényleg mozog, és van rajta felesleg... Genetikával sajnos nehéz vitatkozni, jelenleg az emberiség pedig egy genetikai szemétdomb, de ez majd egy másik irásban...
Kamikaze Boci: np. Mondjuk nálunk a 39 fős osztályban van 2 ember, aki tényleg kövér, és van még 3, akire nem mondanám, h el van hizva, bár enyhén túlsúlyos... ez 37 emberből azért nem olyan gáz, mondhatni, természetes arány. Ami még szembetünőbb, h idejöttünk 12-13 évesen, és igy 17-18 körülre ez a mennyiség nem változott.
[Szerkesztve]
Same rules apply!
Igazabol attol lehet elhizni, ha az ember tobb energiat visz be, mint amennyit elfogyaszt, ennyi.
Az energiamérleg megállapításánál azért mindenképp vigyázni kell - számos nehezen kalkulálható tényező is akad (ahogy te is említetted a cukorral kapcsolatban). Testépítős koromban én is évekig számolgattam mindenfélét, meg csúnyán néztem a rizsre, kenyérre, gabonafélékre a magas szénhidráttartalmuk miatt. Odáig terjedt a tudásom, hogy: szénhidrát (fruktóz, laktóz, dextróz, maltodextrin), fehérje (aminosavprofil, biológiai érték), zsír (telített, telítetlen, omegaakárhány), vitaminok és ásványi anyagok. De amikor gyökeresen megváltozott többször is a táplálkozásom, azt kellett tapasztalnom saját magamon, hogy ennél jóval többről szól az étel és az élet viszonya. Mikor az iparilag feldolgozott élelmiszerek helyett saját magam által megfőzött, elkészített gabonaféléket kezdtem fogyasztani - fehér- és barnarizst, kölest, hajdinát, búzadarát, saját készítésű kenyeret (illetve kukoricadarát és zöldségeket) - mintha ollóval vágták volna le rólam a kilókat, pedig ezt közvetlenül megelőzően sem volt már annyira vészes a táplálkozásom. Persze rá lehet fogni a rosttartalomra, de ennél szerintem többről lehet szó - egyszerűen nem lehet mindent kapszulába zárni, számokkal bemutatni. És jól is van, hogy ez így van.
[Szerkesztve]
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
Ez egy elfogadható arány, ha nem szerkeszted be utólag, hogy ''ja, azt elfelejtettem mondani, hogy sporttagozatos osztályba járok''
egyéb állatfajták
semmiképp nem szerkesztem be, az ide járók zöme szellemi munkából fog megélni, megyében talán legerősebb suli, jóóó sok sznobbal megáldva. Ebből kifolyólag elég sok a jómódú gyerek. És ennek ellenére sincs sok elhizott. De lehet, h csak mi képzünk kivételt.
mod: ma sem éltem hiába, ez a topic legalább sokak érdeklődését felkeltette.
[Szerkesztve]
Same rules apply!
Persze, meg ott a masik oldal is, hogy az ember az energia nagy reszet nem azzal fogyasztja el, hogy sulyzokat emelget meg kocog, hanem azzal, hogy 36 fokos meg emeszt (itt jon be az, hogy milyen formaban is van az etel, mert a bevitt energia 20%-at is siman elviheti csak az emesztes, ha vmi trukosebb dologrol van szo) meg levegot vesz Persze, a sportosabbak ebbol a szempontbol is jobban jarnak, mert az izmok idle-ban is egetik szepen az energiat (a radikalis fogyokurakat nyomatok meg egyreszt reszben az izmaikat zabaltatjak fel a testukkel, ami ugye azert eleg kontraproduktiv, masreszt meg ilyenkor az ember teste atall veszuzemmodra es minden egyes nyavalyas mikrojoule-t elraktaroz zsir formajaban, vagyis, kedves olvasok, eszetekbe ne jusson halalra ehezni magatokat fogyokura cimszo alatt).
[Szerkesztve]
DRM is theft
Az elhízás manapság nem pénzkérdés, nem? Talán épp az olcsóbb élelmiszerekre jellemzőbb, hogy kevésbé hálalja meg őket a szervezetünk. Megkockáztatom, a jómódú családok arányaiban tudatosabban is táplálkoznak, főleg manapság, hogy kezdenek előtérbe kerülni a biotermékek, reformélelmiszerek.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
ez egyfelől igaz, másfelől meg nem, mert egy jómódú család lényegesen nagyobb mennyiségü édességet, és hasonlókat engedhet meg magának... Nah meg csóró gyerek tuti menzán kajál, attól meg nem fog elhizni (hála az égnek már sok éve nem vagyok menzás)
[Szerkesztve]
Same rules apply!
Igen, jól írod - és ezt még ki lehet egészíteni a szénhidrátraktárak kiürülése miatti kezdeti folyadékvesztéssel, amit sokan szeretnek zsírveszteségként, fogyásként elkönyvelni.
Nagyon érdekes kérdés ez egyébként a mai világban: hisz az emberek többsége egyre csak halmozza a minél kevesebb testi erőt igénylő eszközöket a kényelem és időtakarékosság jegyében, majd a mozgáshiányt célirányosan, célsportokkal és céleszközökkel igyekszik vagy kénytelen pótolni, többnyire feláldozva a korábban nyert kényelmet és időt. Amikor régebben kvázi felismertem ezt a visszásságot, akaratlanul is arra az elhatározásra jutottam, hogy a lehető legkevesebb árammal működő eszközt fogom használni. Azóta porszívó helyett sepregetek, daráló helyett mozsárt és törőt használok, illetve kenyérsütőgépért sem rohantam a boltba, hanem inkább izzadok a dagasztással. (Puliszkát főzni folytonos keveréssel meg a konyhai erőkifejtés nonplusultrája. ) Maga az emberi cselekvés, a mindennapok tevékenysége, házimunkája is sokkal élőbb, élménygazdagabb így, mintha csak gombokat nyomogatnék.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
Tulajdonképpen igazad van - lehet, hogy kissé túlmisztifikálom a jómódú hazai családok életét. Alapvetően minőségi ételekre, kevés, de drága édességre és a tudatosság különféle megnyilvánulásaira asszociáltam, valószínűleg helytelenül. A menzakaját én sem szerettem, bár részben csak azért nem, mert divat volt nem szeretni. Így utólag visszagondolva azért sajnálom már, hogy pazarlóan bántam vele. Azóta ráadásul volt is olyan időszakom, amikor még azt is visszasírtam, mert annyira nem tudtam mit kezdeni magammal élelmezés terén.
(Úgy másfél éve Pesten kipróbáltam egy ebédszállító céget - folyton gyomorbántalmaim voltak az ételeiktől; ebből a szempontból rosszabb volt, mint a régi, iskolai menza.)
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
A finneknel tutira igy van, az allam ugy kommunikalja a dolgokat hogy a zsir (es a so) az elet megrontoja.
Tej teren peldaul van 3,5%-os: ezt csak kulföldiek veszik meg finnek kave izesitesere, van 1,5%-os, ami a ''normal'', ezt veszik a batrabb finnek, aztan van 1%-os meg 0,1%-os, ezt veszik az egeszseges eletmodot folytatni kivano emberek. A 0,1%-oson mar szinte szoszerint at lehet latni. Es akkor meg csak a tejet emlitettem. Sok kaja dobozan nagybetukkel van rajta hogy mennyi (milyen alacsony) a zsirtartalma, mert ez itt az emberek szemeben valami jo dolog. Peldaul egy ideje nem lehet kapni a kedvenc sajtom normal valtozatat, valoszinuleg nem nagyon vette senki, mert ha van belöle 15% es 5%(!!!) zsirtartalmu valtozat, akkor minek mergezze magat a 3x%-ossal a finn?
Hello
És a csokit hány százalékos tejjel készítik?
"Csak úgy mondom"
uhhh, ez mekkora gáz. De gondolom, chipset ugyanúgy árulnak
Same rules apply!
Persze, chips van. Pont tegnap mutattak nekem egy doboz springlest, amin hatalmas betukkel van irva hogy most 30%-kal kevesebb zsir van benne (mihez kepest? )!
Megneztem közben a legnagyobb ''finn'' chipsgyarto oldalat: vannak ''Less-fat'', 36%-kal kevesebb zsirt tartalmazo termekeik...
mert ha van belöle 15% es 5%(!!!) zsirtartalmu valtozat, akkor minek mergezze magat a 3x%-ossal a finn?
Bezzeg ha majd nem lesz mivel fűteni, ismét megjön az eszük.
Sok kaja dobozan nagybetukkel van rajta hogy mennyi (milyen alacsony) a zsirtartalma
Egy pesti boltban, mikor a pénztárnál álltam, olyan gumicukrot láttam, amire nagy betűkkel rá volt írva, hogy NO FAT. Teljesen felháborított, persze joggal.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
hoztam németo.-bol tejet, sima 1,5%os UHT tejet ''Classic'' (Kauflandból, ha ez mond vkinek vmit), és anyósjelölt orrba-szájba dícsérte, h milyen finom, a magyar tejek köszönőviszonyban sincsenek vele...
Olyan nők ideálja vagyok, akiknek mindegy...
Mint írtam már, sok függ a technológiától. Ha közvetlenül a pasztőrről érkezik a termék a töltőgépre, akkor a töltőgép esetleges megállása esetén (ezer oka lehet, többnyire nem maga a töltőgép miatt) a termék visszaforog a pasztőrbe (egyébként is van mindig visszatérő termék, ha nincs többletbevitel, akkor nem lehet tartani a töltőtömeget, nagyon ingadozni fog), és idővel karamellizálódik (aka beég a pasztőr), ez bizonyos szintig megengedett, de láttam ám pasztőrből barnán kijövő ''tej''-et is.
Viszont ha egy köztes tárolóba (steriltartály) kerül a pasztőrből és onnan megy az adagolás, akkor nincs ilyen probléma.
Egyébként a tejzsír felnőtt korban egyáltalán nem tartozik a könnyen emészthető táplálékok közé, sokak nem is igazán képesek rá.
crab: Spec egyáltalán nem polírozott felületen láttam mindezt, hanem olyanon, ami már vagy 4-5 éve ott volt.
ollie: Nincsenek igazán fokozatai, leginkább az acélban levő ötvözőktől függ, főleg a krómtól. A variációs lehetőség ~∞. Viszont sosem lesz rozsdamentes, csak valamelyest ellenáll a korróziónak.
Én is úgy voltam tájékoztatva, hogy a tejzsír és tejcukor a felnőttkorban nehezen vagy sehogyan sem emészthető táplálékok közé tartozik. Jómagam napi 1-1,5-2 litert ittam korábban, gyerekkorom óta, mindenféle panasz nélkül, tehát a szerencsésebbek közé tartoztam.
A kazeinnel, és főként a tejsavóval mi a helyzet? A tejsavó gyorsan és könnyedén felszívódó fehérjeként ismert (számomra), a fentiekkel ellentétben, azért kérdezem.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
a kinti tejekröl csak anyit hoztam németböl 3,6% tejet vagy 3,8% mindegy nem az a 0,2% a lényeg, de nagyanyám azt hite tejszin, na enyit a magyar tejtermékekröl
''az élet fantáziadúsabb mint az álmaink'' csak az álmaink néha elérhetetlenek.......
Kb. 25 éves koromig én is ezt az adagot csorgattam le naponta. Akkoriban kaptam valami bélfertőzést (2 hét a budin), és utána görcsöltem a tejtől. Megállapították, hogy szerzett laktóz intoleranciám van, és hogy örülhetek, hogy addig is bírtam, mert a felnőttek nagy hányada természetes úton elveszti az ilyen emésztőképességét. Az USA-ban vettem kis tablettákat, amiben laktáz enzim volt, utána egy ideig megint vedeltem tejet, de a problémáimnak csak egy része tűnt el vagy enyhült (lásd alább). A ledurvább ilyen szempontból a tejszín, az nekem nagyon gáz (gyakran szó szerint is ). Pedig imádom a jó sütiket, fagyikat, jégkrémeket.
Egyébként tejből csak 2,8 % zsír és up, a többinek nincs tej íze. A tej ugyanis 3-5 % zsírtartalommal ''készül'', a többi nem tej, hanem csökkentett zsírtartalmú tejital.
Sok ember érzékeny a tejfehérjékre is, én a fentebb említett eset óta mindenféle fehérje nagyobb mértékű fogyasztására az lettem.
A legjobb aláírás a héten
Mind a kettőben lehet tejcukor, szóval aki arra érzékeny...
nRu3: A 3.6% és a 3,8% között egy eltérés van. Az egyik tömegszázalék (m/m) a másik vegyesszázalék (m/V).
erdoke: Csak azt nevezik ''ital''-nak, amiben víz és emulgeátor is van.
[Szerkesztve]
én csak napi fél liter körül iszom, de nincs vele semmi gondom... igza, nem is vagyok még 25
Same rules apply!
Én pedig lassan 31 vagyok. Néha legurul a napi 1.5l is. Lehet, el kellene gondolkodnom rajta, hova is tovább...
Pedig olyan finom. Lehet, ebben is van nikotin, vagy valami hasonló, ami függőséget okoz?
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
bittos a laktóz
Same rules apply!
azt irta hogy 3-5, nem 3,5
Fajtafuggö hogy mennyi, pl. a holstein friznel inkabb 4 alatt van.
Elég, ha utánaolvasol, hogy a rossz egészségi állapotú állatok tőgyéből milyen véres, gennyes váladék kerülhet a tejbe. Vagy hiszel abban, hogy megfelelő módon ellenőrzik az állatokat ezek a nevesincs gazdaságok, ahonnan tejüzemekbe szállítanak? (Ha jól tudom, sok különböző gazdaságból gyűjtik be a tejet, aztán összeöntik - de javítson ki valaki, ha tévedek.)
A tőgygyulladásnak alapvetően két formája van, a szubklinikai- és a klinikai tőgygyulladás. Az egészséges tehén tejében a sejtszám 300.000/cm3-nél kevesebb, jellemzően 150.000-200.000 sejt/cm3 közötti. Szubklinikai tőgygyulladás esetén a sejtszám 300.000 sejt/cm3 fölé emelkedik, amellyel párhuzamosan a tej összetétele is megváltozik. A tehén tőgye és a kifejt tej látható elváltozásokat még nem mutat. Klinikai esetben a szomatikus sejtszám köbcentiméterenként több millió is lehet, a tőgy duzzadt, meleg, piros, tapintásra érzékeny, a tej pelyhes, nyúlós, csomós állományú. Az ilyen állatot gyógykezelni kell, teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan. Tekintettel arra, hogy a tehén tőgynegyedei egymástól függetlenül működnek, a tőgygyulladás rendszerint nem mindegyik
Tőlük lehet magyarhonból származó, rendszeresen ellenőrzött tejet vásárolni: [link]. A vizsgálati eredményeket is meg lehet tekinteni a termék adatai alapján.
Aztán lehet, hogy ennek az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja... mivel már nem iszom tejet, nem igazán jártam utána. Mindenesetre nem lennék meglepve, ha az ''olcsó tej'' is komoly egészségügyi kockázatokat vetne fel, éppen úgy, mint az ''olcsó hús''.
[Szerkesztve]
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
gyanitom, a pasztörözést erre találták ki...
Same rules apply!
Néha az ember azt hinné, nem is tejből van az, amit iszik. Inkább valami instant, vízben feloldott fehér cucc...
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
Nos, bármily hihetetlen, de tényleg odafigyelnek az ilyenekre. Voltam kis falusi szarvasmarhatelepen gyakorlaton, így saját tapasztalatból tudom hogy nagyon figyelnek rá. Bár az is igaz hogy ez egy viszonylag modern egyetemi tangazdaság volt, de ez talán még rosszabb, az egyetemisták mégjobban leszarják az ilyen szabályokat, de mégse volt soha semmi gond.
Nem, azt arra, hogy ne romoljon meg a tej a benne elo mikroorganizmusok tevekenysege miatt. Ha viszont eleve egeszsegre karos anyagok vannak benne (fogalmam sincs, hogy mondjuk a gennyes ver onmagaban mennyire mergezo), az ellen nem ved.
DRM is theft
én pl. pont egy olyan cégnél dolgozom, ahol a tehenészeteket ellenőrizzük, minden hónapban befejéseket végzünk és a saját akreditált laborunkban , minden egyes tehéntől vett, egyedi minta alapján beltartalmi és tőgyegészségügyi vizsgálatot végzünk. Ezen kívül, az elegytejből vett mintákat is ellenőrizzük rendszeresen, csíraszámra is...
Egy mastitises tehén teje, több okból sem kerül bele az elegytejbe...
Zsiga:
te hol voltál gyakszin?
[Szerkesztve]
az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...
Én nem is a kis, falusi telepektől tartanék, hanem - mármár hagyományosan - a nagyipari megoldásoktól.
dabadab: Igen, ez gondolom így van. Plusz talán nem vall tőlem túlontúl nagy merészségre, ha bővítem a problémát azzal a kérdéssel, hogy: Ki a franc akar gennyes vért inni? (Akár káros, akár nem.) Én egyébként az ilyen olcsó tömegmárkanevek alatt futó tejek esetében tapasztaltam nem egyszer furcsa mellékízt. Azt az igazán kellemetlen fajtát, aminél meggondolja az ember, hogy megigya-e a maradékot... Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
Bizony,a Kecsketejbe van a Power,Nagymuter azt adta Ésapámnak kicsi korában,és 12évesen már a TSZ-be a Hagymás zsákokat dobálta az öreg Én meg tápszeren nevelkedten azé lettem ilyen tré
20 éve a PH-n.
Na, kezd érdekes lenni. Valami negatív tapasztalatról is tudnál esetleg mesélni? Gondolom mindenki arra kíváncsi, végtére is magyarok vagyunk.
"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah
Az, hogy ők mit neveznek italnak, engem nem hat meg túlságosan. Én az íz alapján nevezem meg, a 1,5 %-os pedig nagyon nem tej ízű.
A legjobb aláírás a héten
A tartási körülmények is befolyásolják a zsírtartalmat, nem csak a genetika és a post-processing.
A legjobb aláírás a héten
Az én napi adagom 1-3 liter, nagyobb része kakaó formájában, gyakorlatilag nem is iszok mást. Ugyan csak 2.8+-t veszek, de kerül haza 1.5-ös, félévente pedig valahogyan előbukkan egy-egy borzalom is (0.6 talán?). A fő márkák között ''természetesen'' nagyon durva különbségek vannak, de még egyazon terméken belül is változik (ami nem túl bíztató szvsz), a 3.6, ha van egyáltalán (mintha valami limited edition lenne...), gyakran elég kétes ízű. A kakaó- és vaníliaitalok nálam no comment kategória, de én a dobozos tejet is csak pótszernek tekintem, amivel kibekkelem az ínséges időket; az egész jól beleillik a magyar átlagba (lásd ''tojás'', ''hús'', ''kenyér'', ''csokoládé''), egy Tescoban normális ételt csak eldugott sarkokban lehet találni, a piac évek óta nem a régi (legalábbis Bp. körzetében). A kertemben ugyan termelek ezt-azt, de tehenet mégsem tarthatok...
...a lamb in a lion’s presence, no recourse beyond obeisance, no hope beyond prayer.
Úgy sejtem, itt a higéniai negatívumokra gondolsz...
Normál esetben, a fejés minden esetben úgy kezdőik, hogy a tehén beballag a fejőházba, befordul a fejőállásra és mielőtt felhelyeznék a fejőkelyheket a tőgybimbókra, egy langyos vizes és egy fertőtlenítő mosást kell végezni a tőgy alján és a bimbókon. Nos, itt is a szokásos ''szarok bele,nem az én tehenem''c. hozzáállás szokott beütni és ahol olyan a telepvezető, ill. a műszakvezető, hogy nem figyel oda, akkor ez elmaradhat. A szennyeződések 95%-a ebből ered. A tej innentől egy tök zárt rendszeen keresztül jut a tejtankokba, ahová már 4C-re lehűtve érkezik, innét viszi el a tejipar tankkocsija.
A mastitises tehenek teje, már csak azért sem kerül be a közösbe, mert tőgygyulladás szinte azonnal drasztikus tejmennyiség csökkenést okoz, amit elég hamar kiszűrnek, a tehén betegistállóba kerül, külön fejik és kezelik, az antibiotikumos tej, pedig nem kerül a közösbe.
Ami a tej mellékízét illeti, ennek 2 fő oka van: az egyik, hogy szabály szerint, a kolosztrumot ,(ez az előtej, amit a boci születése után termel a tehén), 6 napig (régbben 10 napig), tilos belefejni az elegytejbe, részben pont a mellékíz miatt, a másik, pedig a különféle takarmány kiegészítők utóíze lehet, de egy drasztikus takarmány-összetétel változás is okozhat ilyet.
Már azt is lehet érezni ha egy istállban tartott tehenet, a tavasz érkeztével kicsapnak végre legelni... persze ez csak kis tehénlétszámú gazdaságokban lehetséges.
Erdoke: így igaz, de egy ameddig egy holstein fríztől sosem fogsz, semmilyen takarmányozással sem kicsikarni 3,8% feletti tejzsír-átlagot, addig egy svájci borzderes, vagy egy jersey iszonyat körülmények között kell legyen, hogy 4% alattit termeljen..
Zsiga, hát ....nem mondanám a gazdaságok csúcsának de valójában egyik egyetemi tangazdaságot sem..
[Szerkesztve]
az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...
Pl veszettség vírus? Azt a tejet lenyomják UHT és csont nélkül kiszállítják boltokba.
A tejipar kénytelen csökkentett zsírtartalmú tejet előállítani, valamiből ki kell hozni a többi terméket is tejföl, tejszít stb.
Én úgy vagyok vele ha tejet iszom, az legyen tej, vagyis zsíros!
Más termékből sem veszek csökkentett zsír vagy energiatartalmút nekem ne spóroljanak ki belüle semmit.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.
bejegyzés 1.5%-os tej? A kutyának se kell!