- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
-
EQMontoya
veterán
-
erdoke
titán
-
Alvinka
tag
Én is hordtam házitejet meg boltit különbséget nem éreztem mert 11 éves korom óta alig iszok

De a kakajó télleg jobb volt házivaaa -
tildy
nagyúr
-
Polesz
addikt
-
Akheron
senior tag
-
Akheron
senior tag
Épp ma vásároltam szójalisztet; hát mit ne mondjak, lehet, hogy rá fogok szokni.
Egészen ízletes még önmagában is, ami ritka nagy csoda a porszerű lisztektől. Nyomban bele is kevertem a kenyértésztámba; másfél óra múlva kiderül, hogy kenyérben mennyire ízlik. Autodidakta módon egy szójást italt is ''feltaláltam'': cukorral, kókuszreszelékkel és egy kevés margarinnal felfőztem vízben a szójalisztet. Élvezhető végeredményt kaptam. 
Legközelebb zöldteában próbálom ki.
(Fehérjetartalma 47% - nagyban emlékeztet az íze a régen fogyasztótt szójafehérje-koncentrátumokra.) -
devill
csendes tag
-
EQMontoya
veterán
-
Akheron
senior tag
-
Akheron
senior tag
-
Peat;)
veterán
-
cizoe
őstag
-
Akheron
senior tag
Hiába van így; tömérdek iparilag feldolgozott termékkel esszük nap mint nap, bár ezzel biztos nem mondtam újdonságot. (Már aki eszik feldolgozott élelmiszereket, mert én nem.
) Egész szójababot esetleg ettél/főztél már? Én próbálkoztam néhányszor egy olcsóbb, elviekben magyar termékkel, és egészen meglepődtem, hogy önmagában is mennyire fűszeres, telt illata és íze van... alapvetően ízlett, csak az volt vele a bajom, hogy bármeddig főzhettem, nem puhult meg. Rendszeresen fogyasztani persze nem szeretném; arra ott van a köles, amiről jókat lehet olvasni, ráadásul gondosan megpirítva, majd felöntve és megfőzve nagyszerű íze tud lenni. 
Akinek esetleg újdonságként hat a szójakérdés, tudok ajánlani egy közérthető írást, amire néhány hónappal ezelőtt találtam rá: L]http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/tv2002/tv0206/csaba.html[/L]. Nekem tetszett, bár nem vagyok szakértője a témának, így lehet, hogy fele sem igaz.
-
edipqe
senior tag
2,8% 1 db szavazat de ami ennél zsírosabb az már nem jó. a 3,6os tól elhányom magam.
2,8 a süti jó hidegen!
erre is lehetne szavazni hidegen vagy melegen?ki hogy szereti? -
erdoke
titán
-
cizoe
őstag
-
Akheron
senior tag
Natúr tojásport is ittam anno vízzel felöntve... valamilyen ipari alapanyagnak készült eredetileg. Az ízesített tejsavók sem voltak valami jók (ellentétben a szójakoncentrátummal, amiben élvezeti értéket is találtam). No meg Naposim-ból is jutott jó néhány doboznyi a vége felé. Annak ellenére, hogy mennyire kiterjedt táplálkozási tudásanyagot halmoztam fel akkoriban, értelmiségileg meglehetősen szegényes időket éltem. Hiába, a tudás önmagában semmit sem garantál...
-
EQMontoya
veterán
-
Akheron
senior tag
Épp most írtam volna, hogy nem értem, miért bántjátok az 1,5 %-ost, mikor van 0,1-es is. Én néhány évvel ezelőtt egy ideig ittam 0,1-est... az tényleg olyan, mint a víz.
Drágább is volt persze. Akkoriban inkább csak az érdekelt, hogy minél több fehérjét és minél kevesebb zsírt vigyek be, így megittam, de ízlés szempontjából küzdelmes egy cselekvés volt, nem tagadom. -
EQMontoya
veterán
-
Loha
veterán
Nem iszok tejet, egy ideje nem bírja a gyomrom. Jópár éve 1-1,5L lement naponta kakó formájában, akkor a zsírosabb piros dobozost kedveltem. 1,5%-os nem sokban különbözött csak a víztől

-
Armahun
addikt
A tejipar kénytelen csökkentett zsírtartalmú tejet előállítani, valamiből ki kell hozni a többi terméket is tejföl, tejszít stb.
Én úgy vagyok vele ha tejet iszom, az legyen tej, vagyis zsíros!
Más termékből sem veszek csökkentett zsír vagy energiatartalmút nekem ne spóroljanak ki belüle semmit.
-
törölt tag
-
nyávogi
tag
Úgy sejtem, itt a higéniai negatívumokra gondolsz...
Normál esetben, a fejés minden esetben úgy kezdőik, hogy a tehén beballag a fejőházba, befordul a fejőállásra és mielőtt felhelyeznék a fejőkelyheket a tőgybimbókra, egy langyos vizes és egy fertőtlenítő mosást kell végezni a tőgy alján és a bimbókon. Nos, itt is a szokásos ''szarok bele,nem az én tehenem''c. hozzáállás szokott beütni és ahol olyan a telepvezető, ill. a műszakvezető, hogy nem figyel oda, akkor ez elmaradhat. A szennyeződések 95%-a ebből ered. A tej innentől egy tök zárt rendszeen keresztül jut a tejtankokba, ahová már 4C-re lehűtve érkezik, innét viszi el a tejipar tankkocsija.
A mastitises tehenek teje, már csak azért sem kerül be a közösbe, mert tőgygyulladás szinte azonnal drasztikus tejmennyiség csökkenést okoz, amit elég hamar kiszűrnek, a tehén betegistállóba kerül, külön fejik és kezelik, az antibiotikumos tej, pedig nem kerül a közösbe.
Ami a tej mellékízét illeti, ennek 2 fő oka van: az egyik, hogy szabály szerint, a kolosztrumot ,(ez az előtej, amit a boci születése után termel a tehén), 6 napig (régbben 10 napig), tilos belefejni az elegytejbe, részben pont a mellékíz miatt, a másik, pedig a különféle takarmány kiegészítők utóíze lehet, de egy drasztikus takarmány-összetétel változás is okozhat ilyet.
Már azt is lehet érezni ha egy istállban tartott tehenet, a tavasz érkeztével kicsapnak végre legelni... persze ez csak kis tehénlétszámú gazdaságokban lehetséges.
Erdoke: így igaz, de egy ameddig egy holstein fríztől sosem fogsz, semmilyen takarmányozással sem kicsikarni 3,8% feletti tejzsír-átlagot, addig egy svájci borzderes, vagy egy jersey iszonyat körülmények között kell legyen, hogy 4% alattit termeljen..
Zsiga, hát ....nem mondanám a gazdaságok csúcsának
de valójában egyik egyetemi tangazdaságot sem..
[Szerkesztve] -
Apophis
őstag
Az én napi adagom 1-3 liter, nagyobb része kakaó formájában, gyakorlatilag nem is iszok mást. Ugyan csak 2.8+-t veszek, de kerül haza 1.5-ös, félévente pedig valahogyan előbukkan egy-egy borzalom is (0.6 talán?). A fő márkák között ''természetesen'' nagyon durva különbségek vannak, de még egyazon terméken belül is változik (ami nem túl bíztató szvsz), a 3.6, ha van egyáltalán (mintha valami limited edition lenne...), gyakran elég kétes ízű. A kakaó- és vaníliaitalok nálam no comment kategória, de én a dobozos tejet is csak pótszernek tekintem, amivel kibekkelem az ínséges időket; az egész jól beleillik a magyar átlagba (lásd ''tojás'', ''hús'', ''kenyér'', ''csokoládé''), egy Tescoban normális ételt csak eldugott sarkokban lehet találni, a piac évek óta nem a régi (legalábbis Bp. körzetében). A kertemben ugyan termelek ezt-azt, de tehenet mégsem tarthatok...
-
erdoke
titán
-
erdoke
titán
-
Akheron
senior tag
-
Hikvision
senior tag
Bizony,a Kecsketejbe van a Power,Nagymuter azt adta Ésapámnak kicsi korában,és 12évesen már a TSZ-be a Hagymás zsákokat dobálta az öreg
Én meg tápszeren nevelkedten azé lettem ilyen tré 
-
Akheron
senior tag
Én nem is a kis, falusi telepektől tartanék, hanem - mármár hagyományosan - a nagyipari megoldásoktól.

dabadab: Igen, ez gondolom így van. Plusz talán nem vall tőlem túlontúl nagy merészségre, ha bővítem a problémát azzal a kérdéssel, hogy: Ki a franc akar gennyes vért inni?
(Akár káros, akár nem.) Én egyébként az ilyen olcsó tömegmárkanevek alatt futó tejek esetében tapasztaltam nem egyszer furcsa mellékízt. Azt az igazán kellemetlen fajtát, aminél meggondolja az ember, hogy megigya-e a maradékot... Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel. -
nyávogi
tag
én pl. pont egy olyan cégnél dolgozom, ahol a tehenészeteket ellenőrizzük, minden hónapban befejéseket végzünk és a saját akreditált laborunkban , minden egyes tehéntől vett, egyedi minta alapján beltartalmi és tőgyegészségügyi vizsgálatot végzünk. Ezen kívül, az elegytejből vett mintákat is ellenőrizzük rendszeresen, csíraszámra is...
Egy mastitises tehén teje, több okból sem kerül bele az elegytejbe...
Zsiga:
te hol voltál gyakszin?
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
-
zsiga667
addikt
Nos, bármily hihetetlen, de tényleg odafigyelnek az ilyenekre. Voltam kis falusi szarvasmarhatelepen gyakorlaton, így saját tapasztalatból tudom hogy nagyon figyelnek rá. Bár az is igaz hogy ez egy viszonylag modern egyetemi tangazdaság volt, de ez talán még rosszabb, az egyetemisták mégjobban leszarják az ilyen szabályokat, de mégse volt soha semmi gond.
-
Vigneau
félisten
-
EQMontoya
veterán
-
Akheron
senior tag
Elég, ha utánaolvasol, hogy a rossz egészségi állapotú állatok tőgyéből milyen véres, gennyes váladék kerülhet a tejbe.
Vagy hiszel abban, hogy megfelelő módon ellenőrzik az állatokat ezek a nevesincs gazdaságok, ahonnan tejüzemekbe szállítanak? (Ha jól tudom, sok különböző gazdaságból gyűjtik be a tejet, aztán összeöntik - de javítson ki valaki, ha tévedek.)
A tőgygyulladásnak alapvetően két formája van, a szubklinikai- és a klinikai tőgygyulladás. Az egészséges tehén tejében a sejtszám 300.000/cm3-nél kevesebb, jellemzően 150.000-200.000 sejt/cm3 közötti. Szubklinikai tőgygyulladás esetén a sejtszám 300.000 sejt/cm3 fölé emelkedik, amellyel párhuzamosan a tej összetétele is megváltozik. A tehén tőgye és a kifejt tej látható elváltozásokat még nem mutat. Klinikai esetben a szomatikus sejtszám köbcentiméterenként több millió is lehet, a tőgy duzzadt, meleg, piros, tapintásra érzékeny, a tej pelyhes, nyúlós, csomós állományú. Az ilyen állatot gyógykezelni kell, teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan. Tekintettel arra, hogy a tehén tőgynegyedei egymástól függetlenül működnek, a tőgygyulladás rendszerint nem mindegyik
Tőlük lehet magyarhonból származó, rendszeresen ellenőrzött tejet vásárolni: [link]. A vizsgálati eredményeket is meg lehet tekinteni a termék adatai alapján.
Aztán lehet, hogy ennek az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja... mivel már nem iszom tejet, nem igazán jártam utána. Mindenesetre nem lennék meglepve, ha az ''olcsó tej'' is komoly egészségügyi kockázatokat vetne fel, éppen úgy, mint az ''olcsó hús''.
[Szerkesztve] -
törölt tag
-
EQMontoya
veterán
-
Vigneau
félisten
-
EQMontoya
veterán
-
törölt tag
-
erdoke
titán
Kb. 25 éves koromig én is ezt az adagot csorgattam le naponta. Akkoriban kaptam valami bélfertőzést (2 hét a budin), és utána görcsöltem a tejtől. Megállapították, hogy szerzett laktóz intoleranciám van, és hogy örülhetek, hogy addig is bírtam, mert a felnőttek nagy hányada természetes úton elveszti az ilyen emésztőképességét. Az USA-ban vettem kis tablettákat, amiben laktáz enzim volt, utána egy ideig megint vedeltem tejet, de a problémáimnak csak egy része tűnt el vagy enyhült (lásd alább). A ledurvább ilyen szempontból a tejszín, az nekem nagyon gáz (gyakran szó szerint is
). Pedig imádom a jó sütiket, fagyikat, jégkrémeket. 
Egyébként tejből csak 2,8 % zsír és up, a többinek nincs tej íze. A tej ugyanis 3-5 % zsírtartalommal ''készül'', a többi nem tej, hanem csökkentett zsírtartalmú tejital.
Sok ember érzékeny a tejfehérjékre is, én a fentebb említett eset óta mindenféle fehérje nagyobb mértékű fogyasztására az lettem.
-
nRu3
addikt
a kinti tejekröl csak anyit hoztam németböl 3,6% tejet vagy 3,8% mindegy nem az a 0,2% a lényeg, de nagyanyám azt hite tejszin, na enyit a magyar tejtermékekröl

-
Akheron
senior tag
Én is úgy voltam tájékoztatva, hogy a tejzsír és tejcukor a felnőttkorban nehezen vagy sehogyan sem emészthető táplálékok közé tartozik. Jómagam napi 1-1,5-2 litert ittam korábban, gyerekkorom óta, mindenféle panasz nélkül, tehát a szerencsésebbek közé tartoztam.

A kazeinnel, és főként a tejsavóval mi a helyzet? A tejsavó gyorsan és könnyedén felszívódó fehérjeként ismert (számomra), a fentiekkel ellentétben, azért kérdezem. -
törölt tag
Mint írtam már, sok függ a technológiától. Ha közvetlenül a pasztőrről érkezik a termék a töltőgépre, akkor a töltőgép esetleges megállása esetén (ezer oka lehet, többnyire nem maga a töltőgép miatt) a termék visszaforog a pasztőrbe (egyébként is van mindig visszatérő termék, ha nincs többletbevitel, akkor nem lehet tartani a töltőtömeget, nagyon ingadozni fog), és idővel karamellizálódik (aka beég a pasztőr), ez bizonyos szintig megengedett, de láttam ám pasztőrből barnán kijövő ''tej''-et is.
Viszont ha egy köztes tárolóba (steriltartály) kerül a pasztőrből és onnan megy az adagolás, akkor nincs ilyen probléma.
Egyébként a tejzsír felnőtt korban egyáltalán nem tartozik a könnyen emészthető táplálékok közé, sokak nem is igazán képesek rá.
crab: Spec egyáltalán nem polírozott felületen láttam mindezt, hanem olyanon, ami már vagy 4-5 éve ott volt.
ollie: Nincsenek igazán fokozatai, leginkább az acélban levő ötvözőktől függ, főleg a krómtól. A variációs lehetőség ~∞. Viszont sosem lesz rozsdamentes, csak valamelyest ellenáll a korróziónak. -
bolondember
MODERÁTOR
hoztam németo.-bol tejet, sima 1,5%os UHT tejet ''Classic'' (Kauflandból, ha ez mond vkinek vmit), és anyósjelölt orrba-szájba dícsérte, h milyen finom, a magyar tejek köszönőviszonyban sincsenek vele...

-
Akheron
senior tag
mert ha van belöle 15% es 5%(!!!) zsirtartalmu valtozat, akkor minek mergezze magat a 3x%-ossal a finn?
Bezzeg ha majd nem lesz mivel fűteni, ismét megjön az eszük.
Sok kaja dobozan nagybetukkel van rajta hogy mennyi (milyen alacsony) a zsirtartalma
Egy pesti boltban, mikor a pénztárnál álltam, olyan gumicukrot láttam, amire nagy betűkkel rá volt írva, hogy NO FAT.
Teljesen felháborított, persze joggal. -
törölt tag
Persze, chips van. Pont tegnap mutattak nekem egy doboz springlest, amin hatalmas betukkel van irva hogy most 30%-kal kevesebb zsir van benne (mihez kepest?
)!
Megneztem közben a legnagyobb ''finn'' chipsgyarto oldalat: vannak ''Less-fat'', 36%-kal kevesebb zsirt tartalmazo termekeik...
-
EQMontoya
veterán
-
Csapi007
veterán
Hello
És a csokit hány százalékos tejjel készítik? -
törölt tag
A finneknel tutira igy van, az allam ugy kommunikalja a dolgokat hogy a zsir (es a so) az elet megrontoja.
Tej teren peldaul van 3,5%-os: ezt csak kulföldiek veszik meg finnek kave izesitesere, van 1,5%-os, ami a ''normal'', ezt veszik a batrabb finnek, aztan van 1%-os meg 0,1%-os, ezt veszik az egeszseges eletmodot folytatni kivano emberek. A 0,1%-oson mar szinte szoszerint at lehet latni. Es akkor meg csak a tejet emlitettem. Sok kaja dobozan nagybetukkel van rajta hogy mennyi (milyen alacsony) a zsirtartalma, mert ez itt az emberek szemeben valami jo dolog. Peldaul egy ideje nem lehet kapni a kedvenc sajtom normal valtozatat, valoszinuleg nem nagyon vette senki, mert ha van belöle 15% es 5%(!!!) zsirtartalmu valtozat, akkor minek mergezze magat a 3x%-ossal a finn?
-
Akheron
senior tag
Tulajdonképpen igazad van - lehet, hogy kissé túlmisztifikálom a jómódú hazai családok életét. Alapvetően minőségi ételekre, kevés, de drága édességre és a tudatosság különféle megnyilvánulásaira asszociáltam, valószínűleg helytelenül.
A menzakaját én sem szerettem, bár részben csak azért nem, mert divat volt nem szeretni. Így utólag visszagondolva azért sajnálom már, hogy pazarlóan bántam vele. Azóta ráadásul volt is olyan időszakom, amikor még azt is visszasírtam, mert annyira nem tudtam mit kezdeni magammal élelmezés terén. 
(Úgy másfél éve Pesten kipróbáltam egy ebédszállító céget - folyton gyomorbántalmaim voltak az ételeiktől; ebből a szempontból rosszabb volt, mint a régi, iskolai menza.) -
Akheron
senior tag
Igen, jól írod - és ezt még ki lehet egészíteni a szénhidrátraktárak kiürülése miatti kezdeti folyadékvesztéssel, amit sokan szeretnek zsírveszteségként, fogyásként elkönyvelni.

Nagyon érdekes kérdés ez egyébként a mai világban: hisz az emberek többsége egyre csak halmozza a minél kevesebb testi erőt igénylő eszközöket a kényelem és időtakarékosság jegyében, majd a mozgáshiányt célirányosan, célsportokkal és céleszközökkel igyekszik vagy kénytelen pótolni, többnyire feláldozva a korábban nyert kényelmet és időt. Amikor régebben kvázi felismertem ezt a visszásságot, akaratlanul is arra az elhatározásra jutottam, hogy a lehető legkevesebb árammal működő eszközt fogom használni. Azóta porszívó helyett sepregetek, daráló helyett mozsárt és törőt használok, illetve kenyérsütőgépért sem rohantam a boltba, hanem inkább izzadok a dagasztással. (Puliszkát főzni folytonos keveréssel meg a konyhai erőkifejtés nonplusultrája.
) Maga az emberi cselekvés, a mindennapok tevékenysége, házimunkája is sokkal élőbb, élménygazdagabb így, mintha csak gombokat nyomogatnék. -
EQMontoya
veterán
-
Akheron
senior tag
Az elhízás manapság nem pénzkérdés, nem?
Talán épp az olcsóbb élelmiszerekre jellemzőbb, hogy kevésbé hálalja meg őket a szervezetünk. Megkockáztatom, a jómódú családok arányaiban tudatosabban is táplálkoznak, főleg manapság, hogy kezdenek előtérbe kerülni a biotermékek, reformélelmiszerek. -
dabadab
titán
Persze, meg ott a masik oldal is, hogy az ember az energia nagy reszet nem azzal fogyasztja el, hogy sulyzokat emelget meg kocog, hanem azzal, hogy 36 fokos meg emeszt (itt jon be az, hogy milyen formaban is van az etel, mert a bevitt energia 20%-at is siman elviheti csak az emesztes, ha vmi trukosebb dologrol van szo) meg levegot vesz
Persze, a sportosabbak ebbol a szempontbol is jobban jarnak, mert az izmok idle-ban is egetik szepen az energiat (a radikalis fogyokurakat nyomatok meg egyreszt reszben az izmaikat zabaltatjak fel a testukkel, ami ugye azert eleg kontraproduktiv, masreszt meg ilyenkor az ember teste atall veszuzemmodra es minden egyes nyavalyas mikrojoule-t elraktaroz zsir formajaban, vagyis, kedves olvasok, eszetekbe ne jusson halalra ehezni magatokat fogyokura cimszo alatt).
[Szerkesztve] -
EQMontoya
veterán
semmiképp nem szerkesztem be, az ide járók zöme szellemi munkából fog megélni, megyében talán legerősebb suli, jóóó sok sznobbal megáldva. Ebből kifolyólag elég sok a jómódú gyerek. És ennek ellenére sincs sok elhizott. De lehet, h csak mi képzünk kivételt.
mod: ma sem éltem hiába, ez a topic legalább sokak érdeklődését felkeltette.
[Szerkesztve] -
kamikaze boci
őstag
-
Akheron
senior tag
Igazabol attol lehet elhizni, ha az ember tobb energiat visz be, mint amennyit elfogyaszt, ennyi.
Az energiamérleg megállapításánál azért mindenképp vigyázni kell - számos nehezen kalkulálható tényező is akad (ahogy te is említetted a cukorral kapcsolatban). Testépítős koromban én is évekig számolgattam mindenfélét, meg csúnyán néztem a rizsre, kenyérre, gabonafélékre a magas szénhidráttartalmuk miatt. Odáig terjedt a tudásom, hogy: szénhidrát (fruktóz, laktóz, dextróz, maltodextrin), fehérje (aminosavprofil, biológiai érték), zsír (telített, telítetlen, omegaakárhány), vitaminok és ásványi anyagok. De amikor gyökeresen megváltozott többször is a táplálkozásom, azt kellett tapasztalnom saját magamon, hogy ennél jóval többről szól az étel és az élet viszonya. Mikor az iparilag feldolgozott élelmiszerek helyett saját magam által megfőzött, elkészített gabonaféléket kezdtem fogyasztani - fehér- és barnarizst, kölest, hajdinát, búzadarát, saját készítésű kenyeret (illetve kukoricadarát és zöldségeket) - mintha ollóval vágták volna le rólam a kilókat, pedig ezt közvetlenül megelőzően sem volt már annyira vészes a táplálkozásom. Persze rá lehet fogni a rosttartalomra, de ennél szerintem többről lehet szó - egyszerűen nem lehet mindent kapszulába zárni, számokkal bemutatni. És jól is van, hogy ez így van.
[Szerkesztve] -
EQMontoya
veterán
ez baromira alkatfüggő szerintem. Én pl hótmind1, mennyit eszem, ekkora vagyok, de ismerek nem1 embert, aki tényleg mozog, és van rajta felesleg... Genetikával sajnos nehéz vitatkozni, jelenleg az emberiség pedig egy genetikai szemétdomb, de ez majd egy másik irásban...
Kamikaze Boci: np. Mondjuk nálunk a 39 fős osztályban van 2 ember, aki tényleg kövér, és van még 3, akire nem mondanám, h el van hizva, bár enyhén túlsúlyos... ez 37 emberből azért nem olyan gáz, mondhatni, természetes arány. Ami még szembetünőbb, h idejöttünk 12-13 évesen, és igy 17-18 körülre ez a mennyiség nem változott.
[Szerkesztve] -
kamikaze boci
őstag
Jól szétoffoljuk a topikot, bocs szerző.
Attól tartok, hogy egy elzárodott érrendszerű, szétment térdű hájpacninak a zsír az zsír. Még az az egy cent is, amiben van vagy 500 kcal, a fele-harmada annak, amit egy túlsúlyos egész nap bevihetne. Én róluk beszélek, a fiatal szervezetűekről is, nézz körül egy középiskolában.
Ilyenkor szoktak még az anorexiásokkal is jönni ;)
Szerk.: nem a genetikailag túlsúlyosakat akarom bántani, a néhány kilós túlsúly is belefér, tényleg szeretünk enni
. De ilyenkor az az ismerősöm jut eszembe, aki 130 kiló nő létére, vacsorára fél kilószám zabálja a szalonnát, házi tehéntejet iszik, mert a másik az sz@r, közben állandó vendég az orvosnál a térde miatt (később, idősebb korában majd a szív - és érrendszere miatt is), közben panaszkodik, hogy nem tud lefogyni.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''Azt aláirom, h a szemét kajátol nagyon is el lehet.''
A szemet kaja azert nem egy tul egzakt fogalom.
Igazabol attol lehet elhizni, ha az ember tobb energiat visz be, mint amennyit elfogyaszt, ennyi. Az, hogy mondjuk a finomitott cukor feldolgozasa nem kerul tul sok energiaba igy aztan pikk-pakk beepul, az csak segiti a folyamatot, de semmikeppen nem a problema gyokere. A problema az, hogy szeretunk enni, akkor is, ha baromira semmi szukseg nincs ra. -
Akheron
senior tag
Talán a svédeknél (de lehet, hogy a dánoknál) az állam nagyon sok pénzt költött arra, hogy megértesse az emberekkel, miért nem jó zsírt (zsíros tejet) inni. Nálunk nem fognak rá költeni, inkább a sok elhízott ember kezelésének költségeit fizetik,
Ésszel és mértékkel kell fogyasztani.
Nagyon sok csúnya táplálkozási szokása van a legtöbb embernek - nagymamám és megboldogult anyám nyomán én is úgy kezdtem bele felnőttkori életembe, hogy az egészségnek és fittségnek köze nem volt ahhoz. Tojásrántotta tojásrántottával, minden étel olajtól csöpögősen, fehérkenyér, zacskós előfőzött fehérrizs és agyoncukrozott kukoricapehely minden mennyiségben... Külön kellett sportolnom, hogy ne hízzak el. A mostani táplálkozásom mellett elképzelhetetlennek tűnik, hogy ehhez célirányos testmozgás kelljen. Tejet is nyugodtan ihatnék 2,8-ast, 3,6-ost. (Igaz, a változásoknak a tejfogyasztás is áldozatául esett, ezzel meg némiképp ellentmondok saját magamnak, vagy mifene.
) -
dabadab
titán
''Egy adalék, ha a 2,8-as tej tiszta zsírját eléd raknák, hogy idd meg, valószínüleg kitennéd a taccsot''
Mondjuk egy literben (az 1,5-oshoz kepest) lehet vagy egy centnyi tejzsir, komoly adag
Amugy meg ezt irja a Zinternet a tejzsirrol:
''A tejzsír összetétele és kiváló emészthetősége alapján az egyik legértékesebb zsiradékunk, s különösen a fiatal szervezet számára fontos. Jó emészthetősége, könnyű felszívódó képessége miatt, a szervezetet kevésbé terheli, ezért a gyomor-, béltraktus-, máj-, vesebetegségek, epebántalmak és zsíremésztési zavarok esetén a diétában a tejzsír minden egyéb zsiradéknál értékesebb.''
([link])
Gondolom ott eszakon azert azt is megemlitik, hogy a ''Zsir is bad, mmmkay?''-nel azert nemileg differencialtabban kell megkozeliteni a kerdest
[Szerkesztve] -
EQMontoya
veterán
Egyébként szerintem a tejtől még kevesen hiztak el... de lehet, én látom rosszul. Azt aláirom, h a szemét kajátol nagyon is el lehet. Már aki genetikailag hajlamos rá... én pl nem.
-
dabadab
titán
-
kamikaze boci
őstag
-
EQMontoya
veterán
Amerikában 20%-os tejet isznak?

-
kamikaze boci
őstag
Egy adalék, ha a 2,8-as tej tiszta zsírját eléd raknák, hogy idd meg, valószínüleg kitennéd a taccsot.;) Általában én vásárolok be anyámnak is (tes&o, messze van, kartonnal), nem vagyok hajlandó 2,8-as tejet venni, csak 1,5-öst, azt is csak azért, mert a 0,1-est nem issza meg.
Semmi más, mint megszokás kérdése. A tartós tej is teljesen más ízű, mint a régi zacsis (haj de rég volt
), amikor bejött a ''dobozos'', ugyanúgy leszólták, ma a többség mégis UHT-t iszik.
Talán a svédeknél (de lehet, hogy a dánoknál) az állam nagyon sok pénzt költött arra, hogy megértesse az emberekkel, miért nem jó zsírt (zsíros tejet) inni. Nálunk nem fognak rá költeni, inkább a sok elhízott ember kezelésének költségeit fizetik, mert az régóta benne van a költségvetésben.;) -
ollie
MODERÁTOR
-
crab
senior tag
-
ollie
MODERÁTOR
-
tkazmer
addikt
Mi veszünk 3.6-os dobozos, és ilyen házi tejet is, mivel a család egyik része ezt, a másika azt szereti. Én mondjuk a 3.6-os dobozos mellett vagyok, a házi tejnek nem bírom a szagát, nekem túl zsíros.
-
eddie17
addikt
-
Yutani
nagyúr
Mi itthon (Pomáz) rendszeresen házi tejet iszunk, hetente 2x1,5 litert kapunk. Fel kell forralni, egyrészt mert tovább eláll a hűtőben (4-5 nap), valamint szerintem a legfinomabb íze a forralt házitejnek van. Hihetetlenül jó, a bolti tejek meg sem közelítik. Azokból meg az 1-2 napig fogyasztható, hosszú hasáb alakú dobozba csomagolt nem tartós tejek a jók.
Emellett szoktam időnként venni tartós tejet is, de azt kizárólag kávéba rakom, esetleg kakaót (nyuszis) készítek belőle, de simán nem iszom. -
törölt tag
Azok után, amit egy volt (tejipari) munkatársam mondott már nem lepődök meg semmin. Járt ugyanis egy reformtáplálkozási előadáson, ahol az előadó azt találta mondani, hogy a pasztőrözéskor eltűnt kálciumot mésszel pótolják a tejben. Láthatóan fogalma sem volt a technológiáról. Másik munkatársunk csak annyit mondott erre, hogy ''Pedig Én mindig elrejtettem a szívlapátot...''

A tartósítószeres tejjel egyenrangú a rozsdamentes acél elnevezés, ugynis ilyen szintén nincs. Csak korrózióálló. Aki látott már koracélt, amire hosszú ideig csepegett a gőzkondenz, az tudja, hogy bizony azon is fog a rozsda. -
EQMontoya
veterán
-
VladimirR
nagyúr
-
Csapi007
veterán
-
törölt tag
tipp: a vasarcsarnokban, vagy mi a neve. a buza teren az az epulet ahol savanyukaposzta hegyeket arulnak.
igen, anyukam szokott venni hazitejet (mar nincs otthon tehen), es nem tartom valoszinunek hogy teljesen szabalyok szerint törtenik az ertekesites. de legalabb hatarozottan olcsobb mint a boltban es aki szereti annak jo. -
Racecam
nagyúr
-
EQMontoya
veterán
gyanitom, itt Miskolcon is lehet kapni, csak nem tom hol. Falvakban is lehet szerezni, csak ott meg nyilván feketén árulják.
Amúgy a post első fele k nagy

spirit007: ne vegyél lottót
a kutyánk magyar fajta... mondjuk meg is látszik rajta, de az 1 másik irás topicja.
#36 Racecam: igen, ez tévhit, annyiban viszont nem, h az emberek úgy azt hiszik, h a tartósitástó szertől más az ize, ellenben csak szimplán a tartósitástól más. Meg kell kóstolni a házi tejet, a bolti (UHT) tejet, meg pl a forralt tejet, és rájön az ember, h mennyit változtat a pasztörözés.
[Szerkesztve] -
spirit007
senior tag
EQMontoya!
Az olvasottak alapján -különös tekintettel a #31-es post-ra- arra a megállapításra jutottam , hogy a kutyátok sveci
-
D4rkm4n
őstag
-
törölt tag
-
zfarkas
senior tag
Nekem végül is szinte mindegy, hogy 1,5 vagy 2,8%, de többnyire zsírszegény tejet iszunk feleségemmel.
Viszont mikor Svájcban voltunk, le nem kattantunk volna a 3,6-os (vagy 3,8-as?) tejről
Gondolom betudható volt a különbség annak, hogy ott a tehenek kb. olyan szinten éltek a Jura oldalában, mint a kiskirályok 
-
VladimirR
nagyúr
-
Csapi007
veterán
-
Akheron
senior tag
Lehet kapni palackos tejet is. Én amíg Budapesten laktam, valamiféle Bergbauernből származó palackos tejet vásároltam, jobb híján.
Sokkal teltebb, lágyabb, ízesebb volt, mint a megszokott dobozos, zacskós tejek, és a biotejekhez képest az ára is kedvező. Mikor ez a tej megromlott, rendesen besűrűsödött és megsavanyodott, nem pedig megrohadt, mint ahogy az a tartós tejeknél tapasztalható.
A címke zöld színű, ilyen: [link]
(Van dobozos változatban is, de a palackos visszaváltható. Házihoz sajnos még nem volt szerencsém, azóta meg le is szoktam már a tejről.) -
EQMontoya
veterán
-
törölt tag
Ja, így egyből más. Persze kakaó és kakaó közt is van különbség. A legjobb mindenképpen a Dél-Amerikában kapható kakaótábla, ami kb úgy néz ki, mint egy tábla csoki.
Csapi007: Dolgoztam egy keveset tejiparban. Félreértés ne essen, nem akarom futtatni a tejipari cégeket, nem érdemlik meg.
Jégkokó: De ha egyszer nincs tartósítószer benne... Attól tartós, ahogy pasztőrözik és csomagolják. (Persze Tetra csomagolóanyagból is van többféle, sima és aszeptikus is..)
[Szerkesztve] -
Csapi007
veterán
-
EQMontoya
veterán
-
Jégkokó
veterán
-
eddie17
addikt
-
Csapi007
veterán
-
EQMontoya
veterán
-
törölt tag
Azért nézd meg az összetételt is! A kakaós tej (ami ortodox kakaó, azaz tej, kakaó és kristálycukor van benne mindössze) és a kakaóital (ami 38-40%-ban víz, van benne emiatt emulgeátor meg egyéb okosságok is, és izocukor) nem ugyanaz. És nem is ugyanolyan tejből készül. Emlékezetem szerint a kakaóital készül a zsírosabb tejből. Egyébként a kakaóital (aka féltartós kakaó) gyakorlatilag egy moslék, mindent bele lehet keverni, ami nem változtatja meg a színét, állagát (zsír- és szárazanyagtartalom) és pH-ját. Viszont a beleidet is tisztíccsa.
Tartósítószert a tejtermékek esetén Mo-on nem szokás használni, a tartósságot a pasztőrözés módja (sima pasztőrözés 70-90°C-on vs ultrapasztőrözés 135-145°C-on) és a csomagolóanyag és utóbbival összefüggésben a csomagolástechnológia határozza meg.
Pl zacskóból is van legalább kétféle, a sima PE-fólia és a többrétegű fólia (ennek szokott fekete lenni a belseje, ami a fényvédelmet szolgálja. Ahogy sokan sörből is csak a barna üvegeset (Miskolci Egyetemes terminológiával fahéjas) hajlandó meginni a zöld üvegeset (mentolos) nem).
Papírdobozból is van a sima többrétegű PE bevonatú (ebben bírja kevesebb ideig a gané) és a mégtöbb (7-9) rétegű, amiben már van egy alufólia réteg is. Ez utóbbiak azok, amelyekben akár 1 évig is eltartható a tejtermék, megfelelő csomagolástechnológia esetén.
A tej zsírtartalma pedig alapvetően csak a fölözés idejétől függ.
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
-
süti5
őstag
Házitej a legjobb, utána a boltban kapható 3,6-os tej

-
EQMontoya
veterán
nah igen, pl Budán a fény utcai piacon lehet kapni fincsi házitejet, az azért 1 klasszissal jobb, de sajna nem Pesten lakom.
-
Jégkokó
veterán
-
venember83
nagyúr
+1 hazitejnek, az a legjobb
Ha jo helyrol veszed, akkor meg tejfolt is szedhetsz a tetejerol ami csak ugy bonusz
Felforralni meg nem szoktam csak 1 nap utan, sokkal jobb az ize nem-felforrtan, szerintem... -
Csapi007
veterán
-
Jégkokó
veterán
Nem tudom ki hogy van vele, de én leginkább a dobozos tejet szeretem, ami pár napig jó csak.A agyon tartósíott tejnek iszonyat rossz íze van, a zacskós se jobb, csak abba meg úszkálnak a zsírdarabkák.
-
EQMontoya
veterán
-
Jégkokó
veterán
Én se szeretem a 1.5 tejet, olyan mintha vizet innék egy kis tejjel,vagyis vmi hasonló íze van.Amugy a mi kutyánk kefírt eszik, már egészen kiskorától

-
EQMontoya
veterán
-
D4rkm4n
őstag
-
Blaise
veterán
2.8 abszolút.

mod: Elég jó dolga van a kutyának, ha tejjel és kenőmájassal etetitek
[Szerkesztve] -
D4rkm4n
őstag
Ízlések és pofonok.
A legtutibb a házitej. Nagyon sokáig háztól hoztuk a tejet, amit először ugye forralni kellett, utána kerülhetett csak be a hűtőbe.
Kakaót (Nesqvick) remeket lehetett belőle csinálni, de tavasszal már érződött nagyon rajta a ''fűíz''.
De legalább valódi volt. 
-
parandroid
félisten
Értelme ugyan nincs sok, de még egy szavazat a másfelesre.

p -
törölt tag
Mar latom, ebböl is bazi nagy hitvita fog kerekedni

-
crab
senior tag
házitejből nem lehet pudingot főzni. nekem legalábbis nem sikerült.

[Szerkesztve] -
Csapi007
veterán
Hello
Szerintem meg a 1.5%-os a jobb, finomabb. -
ollie
MODERÁTOR
Nem, azért olcsóbb az 1.5-ös tej (emlékeim szerint mindig is az volt), mert a belőle kivont zsírból vajat és egyebeket gyártanak, tehát nagyobb rajta a haszon.
Az extrém alacsony zsírtartalmú tej (0,1% és hasonlók) drága, mert ott már drágább eljárás kell a zsír kivonásához.
És szerintem gyerekkoromban is volt 1,5%-os tej (tehát 20-25 éve).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Mikrotik routerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- iPhone 17 256 GB Sage - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egészen ízletes még önmagában is, ami ritka nagy csoda a porszerű lisztektől. Nyomban bele is kevertem a kenyértésztámba; másfél óra múlva kiderül, hogy kenyérben mennyire ízlik. Autodidakta módon egy szójást italt is ''feltaláltam'': cukorral, kókuszreszelékkel és egy kevés margarinnal felfőztem vízben a szójalisztet. Élvezhető végeredményt kaptam.