Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Akheron

senior tag

válasz dabadab #56 üzenetére

Igazabol attol lehet elhizni, ha az ember tobb energiat visz be, mint amennyit elfogyaszt, ennyi.

Az energiamérleg megállapításánál azért mindenképp vigyázni kell - számos nehezen kalkulálható tényező is akad (ahogy te is említetted a cukorral kapcsolatban). Testépítős koromban én is évekig számolgattam mindenfélét, meg csúnyán néztem a rizsre, kenyérre, gabonafélékre a magas szénhidráttartalmuk miatt. Odáig terjedt a tudásom, hogy: szénhidrát (fruktóz, laktóz, dextróz, maltodextrin), fehérje (aminosavprofil, biológiai érték), zsír (telített, telítetlen, omegaakárhány), vitaminok és ásványi anyagok. De amikor gyökeresen megváltozott többször is a táplálkozásom, azt kellett tapasztalnom saját magamon, hogy ennél jóval többről szól az étel és az élet viszonya. Mikor az iparilag feldolgozott élelmiszerek helyett saját magam által megfőzött, elkészített gabonaféléket kezdtem fogyasztani - fehér- és barnarizst, kölest, hajdinát, búzadarát, saját készítésű kenyeret (illetve kukoricadarát és zöldségeket) - mintha ollóval vágták volna le rólam a kilókat, pedig ezt közvetlenül megelőzően sem volt már annyira vészes a táplálkozásom. Persze rá lehet fogni a rosttartalomra, de ennél szerintem többről lehet szó - egyszerűen nem lehet mindent kapszulába zárni, számokkal bemutatni. És jól is van, hogy ez így van. :)

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák