Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sobriety
tag
válasz
Ivy.4.Ever #126 üzenetére
Van ebben valami félelmetes, hogy a te korosztályod ezt a témát az istennek se akarja érteni. Ideig-óráig felmerült bennem, hogy esetleg direkt-e, de látám aztán, hogy nem direkt. Egyben ez a vakfolt jól visszatükrözi a mai szoftverek mainstream filozófiáját. Nem a hardverfejlődésről szól, amire reagáltál.
-
solaris17
aktív tag
Street Rod II , grand prix.. A gyermekkort idézi.
A Stunts nagyon nehéz volt, mindíg felidegelt mikor fejre este a loop-ban -
3.Aragorn
addikt
Tetszett a cikk, köszi.
A Stunts-ról jut eszembe:
Annak idején volt egy ST (vagy ST2) nevű autós ügyességi játék. Abban is lehetett nagyokat ugratni, volt spirális visszafordító, meg minden. Erről tudsz valamit? -
bacsis
Közösségépítő
válasz
KIRA\/NOVA #186 üzenetére
ez inkább kérlekszépen egy IBM modell 80-as alaplapja, speckó IBM MCA szabványú bővítő slotokkal
nekem is volt ilyenem, csak onnan tudomvan egy IBM P70-es hordozható gépem abban vannak ilyen csatik még ezaz illetve ha rákeresel az IBM Ps/2 modellekre azokban is ilyenek vannak
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
IBM XT 386 1987
PS2 Mouse / Key, VGA monitor, Print port integrálva + Széles com port
Texas I. 40MHz / FSB 6MHz / 1kB L2 / no -fpu
VGA "arany csippes" szuper cucc 256kB-rammal 640*480 256 szín
Ram 2x1MB ECC-elödje vagy mi van benne alu fedeles mint a mai ramok
alu fedeles IBM Chippek és ezek a sárgák??
AMD & Intel egy alaplapon mit jelent ez de még Motorola és egyéb márkák is vannak még autó márka is akad.
Quad Bios!!! Basis nyelv indul biosból ha nincs boot eszköz, 32kB-programozható és ha van nyomtatód egy print gomb megynyomásával nyotathatod is. Driver mi az?Dos 5.0 Német Win3.11 magyart használtam míg ísmerősöm nem hozott egy FFDisc nevü progit ami kigyilkota a merevlemez szektorait és a gép többé nem látta a HDD-t
A gép már nincs meg. de az Accolade szimulátorok jók voltak, sim city és 3D tetris is volt a gépen.
-
Prisin
csendes tag
válasz
wednesday #36 üzenetére
Prehistoric. Na ezt a címet keresem vagy 5 éve, mikor először vettem számba a gyerekkori játékaim.
Amúgy anno ilyen kevés játék volt, vagy mindenkinek ugyanazok voltak meg?Nem is emlékszem honnan szereztem meg a játékokat, de fura, hogy mindenki ugyanazokat a neveket mondja. Persze ezek voltak a top kategória.
Ha jól emlékszem, Stunts nekem még XT n futott először. csak játszhatatlan volt, úgyhogy felrakta mvalahogy apám féltve örzött 286 os ára.. de már nem rémlik, tudott e róla
..
-
kisfurko
senior tag
válasz
Lomha 8V #179 üzenetére
Wings of fury? Egyik legjobb játék C64-re és Amigára.
-
Lomha 8V
addikt
Nagyon jó írás volt, köszi. Igazi időutazás. Commodore Plus 4-el kezdtem nagyon kicsi gyerekként, azt sokat gyűrtem. A 286-os kimaradt, a Commodore után a 486-os következett. Ezek a játékok majdnem mind megvoltak, plusz persze a "szokásos" Prince of Persia" meg valami II. világháborús, amiben Japánt kellett bombázni.
-
lacam71
tag
Ja, nekem anno PROPER 16-oshoz is volt "szerencsém".
Az a gép még saját magával sem volt kompatibilis!!! -
flexxx2
őstag
Igaz én 386 sx 33mhz-el kezdtem, 1mb memmel, de nagyon jó kis nosztalgia volt. Ha időmet rászánnám megcsinálnám én is, de annyi minden másra kell az a fránya idő.
Az utolsó bekezdés a gyorsaságról nagyon üt. -
Degeczi
nagyúr
És a BIOS is szépen 2013-at ír ki
(rengeteg lap volt Y2K problémával sújtott, még 486-osok között is) -
Povi_
csendes tag
Mi 1990-ben vettük a 286-osunkat, 12MHz, monochrom monitor, 20MB-os MFM vinyó, 640kB RAM, A3-as leporellós mátrixnyomtatóval (az ára a géppel egy nagyságrendű votl). Anyukám programozott rajta Clipper-ben, szóval munkaeszköz volt elsősorban, vissza is hozta az árát, annyira, hogy még egy vadiúj Skoda Favoritot is vettünk belőle :-)
Játékok: Prince of Persia, Perhistorik, California Games II, Digger (color c-vel indítva a mono monitoron, turbo gomb kinyomva, de még a 6MHz is viszonylag gyors volt neki).
Később Bécsben lett hozzá véve EGA kártya, majd monitor, de lassabb volt, mint a Hercules. Majd emlékszem, amikor vettünk hozzá 3 gombos egeret, majd 80MB-os IDE vinyót. Nem értettük, mivel lesz majd tele... :-)
Aztán később szereztünk bele 4db 1MB-os SIP modulokat (ingyen), így lett 4,64MB RAM-ja, így már futott rajta a Windows 3.1 is!!! :-)
Persze közben már mindenkinek 386-osa volt.
Elég későn lett lecserélve, 1996-ban, akkor egy 133MHz-es 486-osra, az EGA kártya ment át abba is, fél évig még azzal használtuk, karácsonyra vettünk bele S3 Trio PCI videokártyát és monitort, de ez már egy másik sztori... -
CaNNa3IS
senior tag
válasz
MaxxDamage #169 üzenetére
4-nél több szavas válaszai voltak csak
BUÉK mindenkinek
-
válasz
#94257664 #168 üzenetére
Érthető, ne "bántani" akarlak, távol álljon tőlem !
csak a "szabályzatba is írva vagyon, hogy :" Hozzászólás:
Figyelj a helyesírásra és az érthető fogalmazásra, mert sokkal nagyobb eséllyel kapsz választ egy összeszedett, jól megírt kérdésre, mint egy nehezen értelmezhető betűhalmazra.
Ha 5 percen belül eszedbe jut még valami a hozzászólásod után, akkor használd a (Szerkesztés) gombot, ezzel szerkeszteni tudod az aktuális hozzászólásodat.
Egy hozzászólásra mindig a Válasz linkkel írj, hogy mindenki láthassa mire és kinek válaszoltál. Ha 1-2 szavas választ szeretnél adni több hozzászólásra is, akkor próbáld meg egy hozzászólásba összegyűjteni a mondanivalódat."(OFF Vége!)
B.U.É.K.!
L
-
törölt tag
válasz
MaxxDamage #167 üzenetére
Okes....
Cak lelkesujonc... -
-
-
kisfurko
senior tag
válasz
karesz4613 #151 üzenetére
Nekem anno nagy sokk volt a C64 után a VGA. Se sprite-ok, se rasztermegszakítás, gyakorlatilag egy DAC volt a VGA. CGA-t, szerencsére, nem programoztam
-
kisfurko
senior tag
Nem hiszem, hogy fogalomzavar, ha egyszer a VGA regisztereit is paletta regisztereknek hívták
A festő is kikever színeket a palettáján. Mindkettőre használják a palettát. Az egyik paletta az összes lehetséges színt jelöli, a másik az összes egyszerre használhatót.
Az angol verzióban benne van a két darab fix paletta, és így is nevezik. Sokat nem tévedtem a színeket illetően, azok úgy beégtek az agyamba, hogy most több, mint 20 évvel később is fel tudom idézni. Abban igazad van, hogy pongyolán fogalmaztam, mert programozható paletta nem volt. -
Egon
nagyúr
válasz
kisfurko #149 üzenetére
Nekem a paletta mindig a használt színeket jelentette
Fogalomzavar. Triviális, hogy az összes megjeleníthető színt jelöli: [link]Ott, ha jól emlékszem, paletta sem volt, hanem választhattál két csodaszép palettából (fekete, rózsaszín, türkiz, fehér és fekete, piros, zöld, sárga). Vagy valami ilyesmi
Ez egy picit zavaros: most akkor volt paletta, vagy sem?
Mint írtam, 16 színből lehetett egyszerre max. négyet megjeleníteni: [link] Az egy dolog, hogy ezekből előszeretettel használták a programokban a ciánt és a magentát (úgy is hívtuk, hogy CGA-zöld, CGA-rózsaszín).
Mondjuk az angol wikioldalak korrektebben írják le a vonatkozó infókat.
-
karesz4613
csendes tag
válasz
kisfurko #149 üzenetére
Turbo Pascal-ban programoztunk grafikát anno számtech szakkörön. A suliban 386-osok voltak színes VGA monitorral, otthon meg egy 286-oson kellett xarból várat építeni CGA grafikával
4 paletta volt, 3 előredefiniált és egy megadható színnel.
Zöld+Barna+Piros, Magenta+Türkiz+Fehér, meg másik 2 féle amire már nem emlékszem. Meg volt egy Hi-Res 2 színű üzemmód is, asszem 640x200 vagy ilyesmi. -
kisfurko
senior tag
Nekem a paletta mindig a használt színeket jelentette
Jajj, a CGA-t ne is említsd, akkora egy trágyát... Ott, ha jól emlékszem, paletta sem volt, hanem választhattál két csodaszép palettából (fekete, rózsaszín, türkiz, fehér és fekete, piros, zöld, sárga). Vagy valami ilyesmi. A C64 színkiosztása se volt semmi, no de a CGA-nál ócskább dolog nemigen volt. Volt még valami páratlan-páros címzésbeli nyomottsága is. -
-
-
bambano
titán
retaliator?
meg volt egy jó f-14 szimulátor is.
és persze akkoriban jött a tetris, billentyűzetek és egyetemi vizsgák estek áldozatául... -
mcmike
őstag
Grat a cikkhez!
Én a PC korszakomat egy 386 DLC-vel kezdtem. Jó visszaemlékezni néha egy kicsit...
Aztán jött az AMD K5-100 és mellé egy ATI Mach 64-es VGA (nagyon sokaknak S3 Trio volt, lényegében megegyezett vele tudásban)
Street Rod 2 és Stunts forever...
Azt máig nem értem hogy miért nem született a mai kornak megfelelö Street Rod stílusú játék.
Szerintem nagyon jó volt az alapötlet, még multis része is lehetne... -
Drenadar
veterán
válasz
Rozisoft_Bp #140 üzenetére
a jó kis 486 dx4 100-as
olyan király érzés volt, mikor a 386-ost lecserélhettem rá
Aztán meg valami AMD k5 volt nekem talán? 100Mhz, S3 Virge-vel, amihez tartozott egy woodoo2, és 96MB (akkoriban az átlag usernek max 32-je volt) ram...Nekem ez is nosztalgia, sajnos a 386-osnál már nem emlékszem az alkatrészekre, az tuti hogy volt abban is valami S3 trio, és hangkártya... Doom2-ben emlékszem még kódok is voltak hogy melyik pálya zenéjét töltse be a játék
-
Rozisoft_Bp
tag
Nekem a herkulesek közül a borostyánsárga volt a kedvencem.
CGA emuátorral elég sok játék futott rajta.
Az első pc-met a C64-em és szüleim kárpótlási jegye árán vettem, vinyó és monitor nélkül... CGAkártya volt benne, s az akkori elektronikai újságban benne volt,hogy kell a Junoszt TV-t átalakítani,hogy csatlkoztatható legyen. Négyszínes CGA Monokróm TV-n, az volt az élvezet!
Későb lett bele 41MB-os winyó, Stackerrel felment rá majd 60 Mb is.
Aztán emlékszem, mikor a rokonságban lett valakinek CD-írója, s adott kölcsön egy nagyobb winyót,hogy felmásoljam rá a floppijaimat,egész éjjszaka másoltam rá, és nem is lett tele a CD. (ami mellesleg még megvan,és olvasható is).
Kedves emlék még a Szegedi koli 98-ban,a DX4-100/4mbRammal: már ment a kolin belül az mp3 cserebere, dos alatt még meg is tudtam hallgatni. Ugyanekkor volt akinek a videókarija 8mb-os volt.
-
gergejly
aktív tag
a Stunts meg a Bumpy a mai napig él a zsebemben, egy Moto milestone 2-őn, csak úgy mint a norton commander, egy TELEPÍTETT win 3.1, micro machines, az incredible machine, és ez jó érzés!
-
Remek gép lett!
Azok a játékok baromi jók voltak, kár hogy már nem írnak hasonlókat! (azaz street rod mai megfelelője talán a street legal lehetne) Simcity, Stuns meg egy isten volt!
Nekem is volt ilyen de csak a c64 mellet mert nekem sajnos csak hercules grafika jutott a 286-ba, meg a c64 hangját a csipogós izé nem érte fel.
Erre a Biosra emlékszem is!
Szerencsére cseréltem hamar Amd 386 40mhz-re, 4mb rammal, hangkártyával!, Trident-el.Bootidőben nagyon nagy részt jelent az hogy mennyit és mit kell betöltenie windows esetén.
Példának van egy régi könyvelősgép XP-vel (SP1), Atlhlon 2000+, 256mb SD133 ram, 20gb maxtor és a bootolás hasonló mint ennél azaz az XP egy negyed csíkig jut el majd jön az üdvözlő képernyő pár másodperce és használható.
A trükk abban van hogy mit is töltöget be. Nincsen speckó driver és nincs vírusírtó, valamint induláskor nem megy annyi szemét. Ezzel trükközik a win8-is. Nem csináltak csodát hanem megfelelő sorrendben töltögetik a dolgokat.
Egy mai géppel is lehet jó bootidőt csinálni. Pl felraksz egy driver nélküli XP-t SP0 vagy SP1-el és ott egy pár másodperc alatt induló géped. Azért írom ki a javítócsomag számot mert windowsXP esetén mindig lassabb az újabb javított kiadás. Ugyan ez volt win7-nél is, nálam az RTM jóval gyorsabb volt mint a kiadott kész agyonjavított verzió. Egyszerű példa az hogy míg az XP alapjában jól fut 128-256mb rammal, de ha felrakunk rá SP2-3-at akkor már jelentősen lassul. Lehet mérlegelni hogy mire kell a gép és mit csinálunk rajta, ha nincs mit veszíteni és csak játékra kell akkor érdemes csak a legszükségesebbeket felrakni de ez már másik téma. -
CaNNa3IS
senior tag
90-es évek. Az a boldog idők :-D
Nekem még megvannak a haverjaim és én általam készített Stunts pályák abból az időből.
misi1,misi2,misi3 ilyen nevekkel :-DAz első 80Mb IDE hdd-met a vadász u.-ban vettem. BEvittem egy haveromnak a suliba, hogy digitalizálja rá a kispált kazettáról. Aztán amikor visszahozta - én meg hülye dobáltam a táskámat egyik teremtől a másikig - beszart a vinyó. Visszavittem és kaptam 120-ast mert csak az volt.
-
BlackPriest
őstag
fú, kölyökkor, köszönöm! az első (és talán utolsó) vinyó amit szétszedtem, megnéztem menet közben és összeraktam egy 10 megás mfm volt. az első gépet még fatertól örököltem, egy általa megpiszkált primo, mai napig megvan, de nem indul
-
Zola007
veterán
-
-
isukim
csendes tag
XT + CGA! Ez utóbbi a társaim Hercules-ei kózótt "nagy", de a csúcs VGA-hoz már idébb volt!
És 5.25-ös lemezen boot rendszer mellett Accolade Test Drive-t nyúztam szinte hajnalig!
Hajajjj.... -
beefjeez
senior tag
Jó cikk.
Grand Prix Circuit volt az első játékom, jó emlékek idézett fel -
JanR
addikt
Nem is tudom leírni milyen jó érzés volt ezt olvasni! Vehetem karácsonyi ajándéknak?
Igaz 486-osom volt először, de azért egy 286-s az 286-s! Le a kalappal a régi vas előtt! A cikket pedig nagyon köszönöm!!!!
-
Ivy.4.Ever
őstag
"A szoftver gáz. Kitölti a rendelkezésre álló helyet."
És a mai hardverek meg kb. univerzum nagyságú helyet biztosítanak. Nem értem ebben mi a szomorú. Háromszor kevesebbet fogyaszt alapjáraton az itthoni gépem mint egy hagyományos izzó. A monitor fénye meg elég legtöbbször tanuláshoz is. Egyre több ram és hely kell az újabb és újabb operációs rendszerekhez ez igaz, de annál hatékonyabbak is azt ne felejtsd el. -
Suker10
tag
Mintha az én számítógépem lenne.
1989-ben már ilyenen programoztam. Elég nehéz volt akkor beszerezni ezeket. Évek teltek el, mire Európában meg lehetett venni. Érdekes, mert ezt a processzort 10 évig gyártották.
Egy hasonló számítógép ~300 000 Ft volt akkor, az átlagfizetés meg kb. 6000 Ft.
Az Ész-kerék lemaradt. -
szoke12
őstag
Ezt nem is írhatta más!
Köszönöm az időutazást, nagyon jó volt!!! -
slashing
senior tag
válasz
sarkanyolo2 #22 üzenetére
Nagy játék volt sose vittük át szerintem a level 2-őt most megtaláltam böngészősben és ugyna úgy szopat mint annak idején ááááá
http://www.oldgamz.com/game.php?id=1876
-
Angel1981
veterán
Csak két dolog:
-
proci985
MODERÁTOR
en ugy hallottam a zold a feketen jobban kimelte a szemet... akkor ezekszerint volt mas oka is. hja, a 12"es hercules monitorok
. bar en amin kezdtem az emlekeim szerint 800x600@50Hzt is tudott, 91ben egesz jo volt a maga 14"javal. mas kerdes, hogy volt kb a heroes 2 ami kihasznalta 640x480@60Hzn.
igy visszagondolva ok, megragadtunk 2007 ota fHDnel, de azert meg mindig mennyiel kenyelmesebbek a mostani monitorok, a szem terhelesrol nem is beszelve.
-
Rive
veterán
válasz
MaxxDamage #116 üzenetére
Rá van írva
Amúgy színes.
Anno, amikor még jelentett valami árbeli differenciát, léteztek fekete-fehér VGA-monitorok. A béna fajták szimplán a zöld színt használták, mint világosságjelet: a rendesebbek azok súlyozottan szummázták a színcsatornákat, és úgy állították elő.
Némelyik VGA vezérlő ezt képes volt előre megcsinálni, és a zöld helyett eleve világosságjelet adni. Persze ez meg jól összekeverte a komolyabb fajta monitorokat. -
bambano
titán
válasz
MaxxDamage #116 üzenetére
a bios feliratok szerint ez egy vga kártya. az színes volt, bár létezett monokróm crt-s vga monitor is, én is azt használtam. különben megszámolod az aljzatokban a lyukak számát, a 9 pólusú az cga-herkules, a 15 pólusú az vga.
nekem egészen addig nem volt grafikus felület az asztali pc-men, amíg nem sikerült keríteni egy olyan monitort, amit tényleg jó volt nézni. cga monitor volt, a cégé a monitor
-
-
kisfurko
senior tag
Az EGA 64 színt tudott (komponensenként két bit, nem analóg volt, mint a VGA) megjeleníteni. A 16-os paletta stimmel.
Amikor a címet olvastam, én valami ilyesmire gondoltam
Ezerszer inkább egy Amiga, mint egy 286 -
zrubi
senior tag
Cool.
Bár nézegetni sem rossz ezeket, de valószínűleg tátott szájjal néznének a mai fiatalok arra hogy a fent említett kártyákon lévő jumperekkel kellett beállítani, hogy melyik milyen IRQ-t használjon
Hát még ha egy akkori hangkártyát kellene üzembe helyezni, joystick porttal...
És igen... számomra is sokáig egy ilyen volt az álmom, miközben egy 8Mhz-es XT mellett ültem
Ja, és nemrég dobtam ki egy egész kupac ehhez hasonló korú hardvert - mert már nem volt időm rájuk, és csak a helyet foglalták. - Ha tudtam volna hogy valaki ezeket komolyan gyűjti...
Volt köztük pl 2 processzoros 386-os alaplap is, ősöreg SCSI vezérlővel...
-
Rive
veterán
Aztán hogy készült olyan alaplap, vagy sem az már egy másik történet.
Igen, készült
Mivel már 16 bites volt az adatbusza, így elméletben már akár 16 MB memóriát is képes volt megcímezni.
Majdnem. A címezhető memória mérete a címbusz szélességétől függött, ami 24 bites volt, így jött ki a 16M
Jó cikk.
80287-et meg majd cserélünk egyet.
-
isizakhi03
tag
Remek cikk lett !
nincs lassú hardver, csak nem rá való szoftver!
Atya ég, milyen igazad van ! Le a kalappal előtted Bacsis !
-
Vincent_
aktív tag
Bacsis for prezident!!
Fiatalságom újra felvillant, hála Neked!
Úgy gondolom, egy emberként követelünk még több játék-tesztet eme műremek masináról!
-
Apika
addikt
Köszi a cikket! Nosztalgiával olvastam...
-
dgabor80
tag
Szuper Cikk!!!
Igaz hogy én csak a 486 os 40 Mhz-es környezetbe szálltam be PC-n 32 MB rammal!!! - német rokoni ajándék
...
sokáig kitartott a C64..a végére nagyon sok floppy-m volt (creatures 1-2, defender of the crown,wizard of war, ace, bruce lee)De azért ne feledjük 486-on a Dungeon Keeper és Warcraft 1 játékokat vagy a Diablo 1-et sem a későbbi nagy teljesítmények közül.
A Pentium 1 133-233MMX is igazi áttörés volt a maga korában...Voodoo kártyákkal miegymással... (NFS 1-2, Abe's Odyssey...stb)
Persze a húzott celeronok 300-1200 Mhz a korai gerforce-ati kártyákkal már nagyon hasítottak (Unreal 1, NFS 3...)
A barton magok is szépek voltak (Far Cry 1 - milyen gyönyörű volt már??) itt a Gef. TI4200 volt ütős utánna pedig az ati 9800pro..
De a lényeg...milyen lelkesedéssel és "gyermeki áhitattal" éltük át ezeket a korszakalkotó újításokat...
-
N.Ferry
senior tag
Nagyon köszönöm a retro hangulat felidézését,remek cikk lett!
A bemutatott játékokat egytől-egyig imádtam! -
Remek kis gépezet !
Grat hozzá , nekemis hiányzik a "régi" 286-os meg a DOS -on futó Gamek !
Ismét bizonyítottad rátermettséged (bacsis kolléga) a témára (old time retro) köszönet érte !L
-
Reaper
őstag
Jópofa cikk, kellemes volt olvasni, amikor meg megláttam a Stunts, és a Street Rod játékokat, eszembe jutott, hogy mennyire "megtanultunk" autót vezetni és szerelni belőlük. Még van valahol otthon a padláson 1-2 ilyen 286, vagy 386os, plusz egy scsi kártya a hozzá való vinyóval, meg pár ilyen régészeti lelet amit nincs szívem kidobni
-
Tankblock
aktív tag
Anno elso gépeim egyike volt. Prince of persia, gp1, stunts ....
-
Kössz a cikket, jó volt olvasni, és a hozzászólások is nagyon jók. Meglátszik h csupa jó fej a korosztályom
-
-
Zola007
veterán
OUT RUN forever!
-
tornas
őstag
Jó kis cikk... és van is egy 386-os valahol elfekvőben. Lehet beröffentem én is...csak elképzelhető, hogy az alaplapi elemmel vagy inkább akkukkal gondban leszek, de valszeg meg tudom oldani.
Emlékszem mennyit nyomtuk anno ezt a Streetroad-ot is, a Wolf-ot is meg a Prehistoric-ot és még sok minden mást. Első "kiadványszerkesztő" program amit használtam az a Neopaint volt.
Mindenes program volt a pv.exe is...
-
Petyyyyy
addikt
De jó volt olvasni a cikket, látni a régi vasakat. Komolyan mondom megkívántam egy ilyen korabeli gépet a szobámba. Pont a napokban beszéltük egyik barátommal milyen jó is volt a gp circuit és hogy kellene vele játszani. Köszi a bemutatót.
-
AAAgold
senior tag
jajdesok emlék jött most elő
köszönet a cikkért!
-
wolfnet
tag
Nem a parancssorra gondolok, bár én elég sokat dolgozok konzolos környezetben. Hanem például a 10-15 évvel ezelőtti technika, amely az unix xwindow szárnypróbálkozásai. Az egyetemen van egy régi HP szerver és hozzá 10 kliens gép amelyen egy régi hp unix fut xwindow grafikus felülettel. A cucchoz gyári hp hub van amin kommunikálnak az eszközök és így is 5-6 másodperc a boot idő a kliens gépeken. A szerver nyilván több idő alatt áll fel.
De a lényeg hogy amire az született, arra a mai napig tökéletes lenne. Egy Windows szoftverű rendszer hány hónapot bír egy fájlrendszeren mindenféle okosság nélkül? 6? Utána már elviselhetetlen tud lenni.
-
wednesday
őstag
Hercules monitor. Olyan volt nekem is.
Az XT-t géphez, nem is tudom az minek felelt meg. De a 286-osnál jóval gyengébb volt. 640 kbyte RAM, DD-s nagyfloppy, alapból nem is volt hozzá vinyó. Csak itthon derült ki mikor szüleim megvették karácsonyra. A szomszéd idősebb gyerek akart feltenni nekünk dolgokat. Azt vissza a boltba és +20 ropiért egy 20 megás vinyót tettek bele.
-
Drenadar
veterán
nosztalgiázunk, nosztalgiázunk?
Nekem is 286-os volt az első gép (ha a commodore-t nem vesszük) aztán 386, 486...
jó volt újra olvasni a régi játékokról, prince of persia, civilisation, colonisation, dune2... mennyit játszottunk ezzekkel a haverokkal
Első monitorom még monochrome volt, és szerintem a 286-osok világában nem sokan engedhették meg a színes EGA monitorokat... aztán még ott volt az a ronda monitor ami nem fekete fehér hanem sárga fekete volt?
-
Zoz
őstag
És hol marad egy Bacsis cikkből a tuning???
Én anno felhúztam 16 Mhz-re a 12 Mhz-es 286-osomat, az alaplapi kvarc oszcillátor cseréjével! Ezen az alaplapon is ott figyel a jobb alsó sarokbanKorhű tuningok: floppy lemezek maximális méretre formázása.
Az a Teac FD55GFR tuti tud 84 sávot, és 18 szektort, azaz az 1.2-es lemezt 1512K-ra formázni.
A Nec kisfloppy túl új, az valószínűleg csak 82 sávot tud, az 21 szektorral 1722K lesz az 1.44-es lemezen.
Persze a vacak MS-DOS alatt ehhez FDREAD és társai kellettek, DR (késöbb: Novell) DOS ismert rendesen a FAT szabványt, így ott alapból ment bármilyen lemez.MFM vinyót is lehet tuningolni, addig kell növelni a sávszámot, amíg nem koppan a fej :-) Én az első XT-mben így formáztam 12 megásra egy 10 megás vinyót. Ha van User Definied típus a BIOS-ban akkor könnyű, ha nincs akkor a BIOS-ban kell átírni, ekkor EPROM égető is kell. (Esetemben ez volt a helyzet, XT-n még SETUP se volt.)
Szintén MFM vinyó esetén a sebességre is lehet optimalizálni, az interleave beállításával. A korai Norton Utilities-ben erre szolgált a Calibrate nevű program.További tárhely nyerés pl Stacker-rel vinyó tömörítés
-
SteveButabi
csendes tag
1991-ben, nyolc évesen, az enterprise lecserélése végett, kaptam az első PC-met, egy 286-t(20MHZ), mert a suliban is olyanok voltak, és így tudtam, otthon is kockulni a LOGO-val. 70.000Ft volt, az L&R (Elender) kft-től. Ne akarjátok tudni, mennyi volt szüleim fizetése. Kettőjüknek összesen ennél kevesebb.
Valszeg ha akkor nem vesznek szüleim nekem 286-t, akkor most nem ezen a pályán lennék vagy nem itt, ahol most vagyok. -
BlackSoft
addikt
Nekem van 4,77-es 286-osom is
"Sok GHz ide, villámgyors Windows 8 oda, hű de menő csúcs szupergyors SSD amoda, ezt csináld meg egy mai modern gépen, hogy bekapcsolás után 15 másodperccel már játszol!"
6-8 sec a boot időm, ha elég gyorsab beírom a jelszót, akkor szerintem 15 sec-re simán elindul egy BF3
-
parampa
aktív tag
Jujj a Street Rod.
-
wolfnet
tag
A cikk fő tanulsága valóban igaz, hogy ahogy egyre bonyolultabbak az operációs rendszerek, egyre több és több erőforrást emésztenek fel a puszta létükkel ami szomorú.
-
Gyula84
veterán
nekem fent a padláson van egy 486-os laptop de a ram nincs benne és csak csipog
-
olbaidhun
őstag
+1
Quake és doom még nem, de wolf3D már közeledett a megjelenéshez...
Köszi a cikket, ezeket még nyüstöltem! De érdekes, h miközben nyomkodom az elavultnak számító telefonom gyakorlatilag alulfeszelve is jobban teljesít, mint néhány mai középkategóriás.Köszönhetően az optimalizált szoftvernek (miui-nak).
-
Bashir
csendes tag
Grats - jó volt nosztalgiázni.
Játékok között még: Larry széria, Space Quest-ek és társaik, Day of Tentackle, Loom és Future Wars. És, aki emlékszik még Turbo Pascal a teknőc grafikával, a későbbi TTT-vel, és Novel Netware a sulis gépteremekben s még megannyi más, érdekes. Stunts egy gigász volt, egymás lehetett szívatni az otthon kitalált abszurd pályákkal. Hőskor volt minden szempontból.
Örülök, hogy olvashattam, még 1x köszönöm.
-
Sutee89
aktív tag
Nagy gratuláció a szerzőnek.
A StreetRod és a Stunts képektől kicsit megkönnyeztem. Hatalmas játékok voltak.
-
CaptainHomer
csendes tag
Atomzsírkirály a cikk, mint minden amit az író képvisel ezen a téren... szükség van ilyen emberekre!
btw: személy szerint, csak érintőlegesen találkoztam egyszer egyszer a 286-osokkal, ugyanis 486DX2-vel 4MB memóriával (az akkoriban egy kezdőkonfignak elég jó volt) nyitottam a sort, és hasított rajta minden, amit rá írtak (az optimalizáció a lelke ezeknek a dolgoknak). Stunts nagy szerelem.
Köszi még egyszer a cikket!
-
E770
aktív tag
ha már elkapott a nosztalgia
emlékszem nagy pontosan, milyen volt a ZX81..Spectrum..C64..HT... után először látni egy IBM PC / AT gépet,
eredeti volt, azzal az aranyos monokróm monitorral, 86 billentyűvel bal oldalon a funkciógombokkal - tényleg, régen mennyivel fontosabbak voltak ezek a gombok, pl. F6 mint ^Z vagy a Scroll Lock hol van ma már...
és milyen szép volt az az IBM billentyűzet a fehér és szürke gombokkal, finom görbületével -
sztanozs
veterán
Én C64 után másik oldalon is kilyukasztottam és fordítva is megformáztam az első csomag új lemezemet
C64 után én már 386-ra váltottam (még nem én vettem, hanem gyerekként kaptam '93-ban vagy '94-ben), de az újdonság után elkeserítő idők voltak: hangkártya hiánya, kevés memória, akadó játékok...
Persze nekem is voltak nagy kedvencek: UFO, Civ, Railroad Tycoon, Stunts, Wolfeinstein, Doom és asszem már ebből az időből a Flashback és a Setlers. -
kriszpontaz
veterán
válasz
Menthirist #65 üzenetére
Ja tényleg, a miénk sem 8Mhz-es volt, hanem 12. A suliban voltak 8Mhz-es csodák. 286 XT, ami nekünk volt az 286 AT 12Mhz.
-
-
nagy.laurent
tag
De jo volt nosztalgiazni egy kicsit, kosz! Amugy full idiota vagy, persze a szo jo ertelmeben ,ha van neki olyan
-
PHenis
senior tag
Jó írás lett, tetszik. De hol a tuning? Hol az őrültség?
-
"Én mindig is azt mondtam/om, hogy nincs lassú hardver, csak nem rá való szoftver!"
Ez mennyire igaz !
-
ST05
őstag
Street Rod
Nem is tudom ,vagy commodore 64, vagy Amiga-án de nagy kedvenc volt !
Dacia-k és ladák világában , amics verdát ültetni, az volt a menőőőszerk: visszaolvasgatva, 286,386 os gépek talán ha 1-2 oszt.társnak volt, álom volt
streeet rod idejében elérhetetlenek voltak ezek a pc-k.. -
-
bambano
titán
az mfm vinyók mélyformázó programja vezérlő függő volt, ezért nemigen volt olyan alaplapi biosban.
dos debugból a vezérlő biosától függő címen kellett elindítani, pl. c800:5-ön vagy hasonlón. -
xmaas
őstag
Jo volt nosztalgiazni kicsit kosszi a cikket
-
-
Hát igen, valóban remek cikk lett, külön öröm volt pár régi játékot is látni, aminek a 70%-a megvolt anno nekem is
Bár én nem 286-oson kezdtem, az már a második gépem volt
Még pesti rokonomék lecserélt 8088-asát kaptam meg elsőnek. Nem emlékszem pontosan milyen játékokat toltam rajta, mert már összemosódik a 286@12 mhz-essel, de abban a korszakban én is sok historik-ot, fox-ot, sopwith-et, sim city-t, stunts-ot, street rod-ot és prince of persia-t toltam. a 286-oshoz emlékszem hercules kártya és monitor volt, 720x348 pixeles felbontással (720 függőlegest még a vga sem tudott
), és mindig cga emulációval (ami miatt fennragadt sokszor a "szín" amíg nem frissült ott valami, így voltak játszhatatlan játékok, de azért lekötött naponta órákra
Szóval az én szamárlétrám: 8088@4,7 MHz, 286@12, majd 286@16 MHz, talán 640k rammal (nem emlékszem hogy lett volna 1 mega). Ez után jött volna egy 386-os, amit beszereléskor azonnal leégettem (fordítva tettem be a foglalatba, akkor még lehetett ilyet), úgyhogy maradtam egy ideig 286-on. Ez után kaptam általános iskolai ballagásra egy 486 sx40 konfigot (bár csalódott voltam hogy szüleim nem kérdeztek meg, mert annyi pénzért jobb konfigot is tudtam volna
), majd jött egy 486pr133 160-ra húzva a középsulis koliban (ezt akkor sefteltem valakivel, aki épp cserélt). Ehhez volt az első 3d kártyám is egy Trio3D, előtte sima trio-val toltam, meg ugye a herculessel a régiben. Persze a trio3d is mindent szarul implementált, minden játék játszhatatlanul bugos volt, de aztán váltottam Savage4-re, és azzal már sokat javult a helyzet. Ez után jött egy havertól vett 300-as CeleronA, amibe nem sokkal később lett egy Geforce2 MX400-as is, és talán abban már 128 mega ram is volt, majd kicsit később 160. A Celeron 300-as után jött az első újonnan vásárolt gépem (addig mindet összerakosgattam darabokból), egy Palomino magos Atlhon XP 2000+ (1666 MHz). Ekkor voltam kb 18. Mondanom sem kell mekkora ugrás volt, végre egy új, garanciális gép, ami ráadásul sokszorta gyorsabb mint az addigiak
Abba került később egy Radeon 9600XT, és talán már volt egy giga ramja is. Miután egyszer sikeresen lesarkaztam a Palo-t (mivel oltári meleg volt, és újrapasztáztam),gép ezután átvedlett 3200+-os Athlon64-be, majd nem sokra rá inkább eladtam és vettem egy brisbane magos Athlon64 X2 4000+-t. Ekkor talán Gef8600GT volt a gépben, és eleinte 2giga, majd 6 giga ram, mivel valami 4 ezer Ft volt egy 2 gigás csík, ekkor vásároltam belőle még
Most pedig még mindig azon a 6 giga ramon élek, de már a lenti konfigot hajtja. Eleinte 4670 volt benne a 8600GT után, majd nemrég cserélve lett erre a 7950-re. A következő gép pedig vagy egy kaveri lesz, vagy pedig egy FX8320, és immáron ddr3-mal
Reméljük utóbbit sikerül meglépni addigra, mire bejön a ddr4
Jah, és 29 vagyok, a képhez hozzátartozik, az XT-t kb általános hatodikban kaptam, nyolcadik ballagására lett meg az sx40, középsuli végére meg már a GHz-ek felett szálltam, szóval pörgős időszak volt
11-12 éves koromig én is fociztam a többiekkel, de hatodiktól már Turtle rajzolásokat beszéltem meg 1-2 haverral, akik még fogékonyak voltak rá (a többi osztálytárs pedig ufónak nézett minket
)
-
=Mentor=
őstag
Ha már nosztalgia akkor én is mondok pár címet amik a kedvenceim voltak: Operation Wolf, Prehistorik 1-2, Lotus The Ultimate Challenge, Stunts, Ugh, F29 Retaliator, Red Baron, Terep2 (ez egy magyar játék volt), Lost Wikings, Micro Machines, Test Drive, Duke Nukem 3D, Pinball Fantasies, Rodge Rock in Retroactive, OTA, Golden Axe, Jazz Jackrabbit
-
Tazsam01
tag
Egyrészt köszönjük az írást, megkönnyeztem a régi szép időket. Magam is XT-n kezdtem.
Másrészt, hogy naprakészebb legyen gondoltam megnézem a testcput FX-8350-en is, a vicc, hogy nem pörgette fel a magokat indulásnál és elsőre a terhelés nélküli értékeket kaptam vissza, aztán kicsit megerőszakoltam és így az eredmény: 13417140 Dhrystones.
De ez csak játék a számokkal, ezekből a gépekből valami már régóta hiányzik és eddig is tudtuk, hogy nem a teljesítmény az. -
bacsis
Közösségépítő
Ismét köszi srácok a szép szavakat, hááát nem gondoltam volna hogy ilyen sokatókra hatni fog az írásom
-
ityam
őstag
A bumpyt nagyon szerettem. a WINNER kódjelű pályáknál az uccsó pályát nem sikerült megcsinálnom soha
-
Chp
őstag
Holnap átolvasom az egészet részletesen, örülök, hogy vannak ilyenek.
-
Alchemist
addikt
Régi szép emlékek... köszi a cikket!
-
SkyLine3000
addikt
Ja! És akkor a Prince Of Presiáról nem is beszéltem. Osztálytársamnál reggelente suli előtt toltuk.
Istenem! Hányszor késtünk el.
Anno '89ben a gimiben HT-k voltak. És akkor megjott az első PC! 1db. A matektanár volt a számtechtanár is egyben. Volt, h elfelejtett bejönni órát tartani, mert úgy belemerült az új masinába.:-D
Úgy mentünk érte, h mi a pék fsza van? -
E770
aktív tag
nem találok szavakat, a köszönöm nagyon kevés,
azért, hogy pillanatok alatt visszahoztad a fiatalságomatPontosabban e konfig és ezek a játokok micsoda fejlődést jelentettek már anno!
mennyit játszottam ezekkel, te jó ég! és persze a TestDrive-val is!
most mitha minden eszembe jutna.... ahogy a 3M-es 5.25 DS DD floppyk hegyekben állnak otthon valaholAz az XT, ami a bench. alap, ahhoz képest ezek már hipermodern gépek voltak.
Az első AT gépen, amit 87-ben használhattam a suliban még volt Turbo gomb, 4.77MHz-ről emelte az órajelet és persze az alap CGI monitor felbontás... de dBase már akkor volt, cégeknél már használták
Körülnézek a garázsokban, milyen cuccok maradtak még a 80-as évekből
-
Alg
veterán
GP, SR, Stunts áhhh... mennyit toltam azokat áltsulis koromban a 90-es évek elején, faterék sulijában a gépteremben
GP-t sosem láttam színes monitoron
Fater tartott nekünk pár haverral DOS-tanfolyamot
Még ha jól emlékszem volt a Bluecoats: North and South amit agyonjátszottunk - aztán jöttek a 486-osok, warcraft1
Első gépem 386-os volt, meghalt BIOS-al (minden bekapcsoláskor újra kellett konfigolni - egyik ilyen próbálkozásánál jóanyám véletlenül mélyformázta a vinyót
) - szép nagy piros billenőkapcsoló volt az oldalán, mint valami erőműben
-
SkyLine3000
addikt
Én is 286-al kezdtem '93 januárban. 20Mhz-es volt, 40 megás vinyó és 1mb-os volt benne a monitorvezérlő.
Ez nagy szám volt akkor, mert a legtöbb haveromnak 256k-s, vagy max 512-es karija volt. A monitor meg svga volt. Asszem 86ezerbe került akkor ez a konfig. És az akkor sok pénz volt.
Street Rod-al még néha most is játszom. Meg Microprose F1GP. Áááááááh!
Akkor feltettem az EA kalandjátékát a The Lost Files Of Sherlock Holmes-t (mai napig imádom, telón szoktam nyomni dosbox alatt), ami 29 megát foglalt a 40-ből... Oprendszer+1 játék és szinte nem maradt hely.:-D
Amikor vettük a gépet, az eladó mondta, h hamar be fog telni az a 40 mega... Mondtam, h áááá. Aztán feltettem az SH-t...
Azok a régi szép idők!Azokból az időkből még mindig megvannak az 5,25ös floppyk. Eredeti Dos6.22, stb.
A Sherlock Holmes 10 db lemezen terpeszkedett. Mai napig megvan. Meg egy csomó más. -
-
M@cika
őstag
JA, az nekem is gyorsan leesett, hogy csak Bacsis írhatta. Nekem az első gépem egy 16Mhz-es (turbo-val) 286-os volt, EGA monitorral, bár csak kölcsönben volt apám munkahelyéről.MS- DOS 3. akármennyi volt rajta, aztán amikor megjelent gyorsan felraktam az 5.0-át, asszem 2 db "nagyfloppy" volt a telepítője. Az első saját gépem egy 386-DX-40 volt, 120 megás Samsung vinyóval. Pont annyiba került az a vinyó, mint a mostani 120 gigás SSD-m. :.-) A kedvenc játékom a Golden Axe volt, a sógorom meg mindig elnyerte a fekete Porschét a "főgonosztól" a Street Rod-ban. Volt pár játék a DOS időkben, ahol bizony trükközni kellett holmi EMS/XMS memóriákkal a config.sys-ben, meg ilyen DOS= high, UMB sorokat elhelyezni, hogy a "640 kilobájt bárkinek bármire elég lesz" filozófiából kicsikarjuk a program elindulását. Amikor először tanítottam a 32 bites 386-os processzorokat és elmondtam, hogy ezek bizony meg tudnak címezni 4 Gb memóriát -és akkor az én gépemben burzsuj módon 16 MB RAM volt ami akkoriban egy komplett 386 DX-es gép árába fájt - igen messzinek tűnt az idő, amikor a 4 giga memória valóság lesz a gépemben. kellett is hozzá vagy 20 év.
Köszi Bacsis a cikket, jó volt nosztalgiázni. Csak így tovább!
-
zsírsámán
senior tag
Te jó ég, nem is tudom mikor hallottam utoljára a Bumpyról, de csak épp átfutottam a cikket és megakadtam annál a képnél és előtört belőlem a régi idők egyik legjobb játéka. Emlékszem még, mikor anyukám hazaért és mondta, hogy ezt a játékot nekem hozta, én meg már csúsztattam is be a floppyt és onnantól kezdve csak ugráltam amíg el nem zavartak aludni.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Durva
tetszett a cikk, rég nem éltem még ekkor.
-
Barret001
addikt
Én IBM XT-n vagy AT-n láttam először pc játékot,valami repülős oldalra scrollozós játék volt.
Egy színű zöld monitoronFurának tünt,mert akkor már volt C64,az szebb volt! ACE és társai.
Nekem is volt 286-os,még meg van darabokban ma is.Valami 256 kb-os monitor vezérlő van benne
Trident márkájú.Jók ezek a cikkek, még sok ilyet akarunk!!!
-
Egon
nagyúr
Nekem az első PC-m egy 386-os DX40 volt, májernak számító 4 MB RAM-mal és 80 MB-os vinyóval, 512 kB-os Trident vga-val, VGA monitorral stb. 1992-ben vettem, igen sok pénzért (jó pár havi fizumba fájt). A 286-os korszak nekem hálistennek kimaradt (gagyi CGA meg EGA monitorok is szerencsére), csak a suliban és a haveroknál találkoztam velük.
Az első játék, amit toltam rajta, az a Centurion volt (előtte a barátomnál is mindig azt játszottuk), aztán jött a Civilization. Sokat nyomtam a 3D-s Tetris-t (BL), és a Golden Axe-t is. A PC-s Elite olyan gyors volt rajta, hogy csak a turbo gomb kikapcsolásával tudtam landolni...Kb. ezek maradtak meg bennem erről az időszakról (egy évig volt meg a gép, utána kb. 10 hónapig nem volt PC-m).
-
Gianni27
senior tag
286-oson remekül futott az eredeti Microprose F1GP1 is.
Accolade-os GP-t C64-en toltunk annó.
-
Jók ezek az írások, szívesen olvasom őket mert nekem totál kimaradt ez a korszak. Én P1-el kezdtem.
-
törölt tag
Én 286 N12 -n kezdtem el dolgozni, bár a KKG-ban lévő gépekre nem emlékszem.
Persze monocolor monitor (narancs) volt, és még csak meg sem fájdult a fejünk...
Juhász Árpival azon szórakoztunk, hogy az 1MB -os memóriás gépekre hogyan állítsuk be a boot lemezt (HDD=0), hogy a Pinball Illusions fusson, mert ~600kB szabad memória kellett neki, és a sima boot csak ~560kB -ot adott... (sys.com + himem.sys buhera)
El is híresült a mondása: syscom, syscom, vagyon-e szép lányod?
Persze tudni kell, hogy a progi 4 pályája olyan 4MB volt összesen, és kitotóztuk, melyik file kell 1-1 pálya only futtatásához...
Mondanom sem kell, hogy a hangkezelő fileok közül csak a nosound kellett...
Aztán nekem is '96-ban lett egy 486DX4-100, ami AMD volt, 8MB rammal (2x4, majd szőrén becserélve 1x8-ra), S3Trio32 2MB VGA-val, 14" Axion színes monitor, 1GB (!!!) Conner HDD-vel, később ment bele egy Sound Blaster 16 P&P Value (ez meg van még!!!), egy Sony CD író (51k -ért vettem), egy Seagate 810MB -os HDD - szóval igazi erőmű lett belőle - ám a többi már sima emlék csak, a P-200 (MMX nélkül, még nem volt elég a pénzem), a PII-350, PIII-450 (lap frissítve, mert nem ismerte fel, hogy már 3.), stb... Ez már titeket úgy sem érdekel... -
knajf
senior tag
Mindent leirtatok a hozzaszolasokban amit ehez a cikkhez fuznek. Csak az az ids jatek maradt ki. En 86 os vagyok es 96ban kaptam egy 486ost tesomtol. Azota vagyok a gepek szerelmese. Megtanultam a dost es a hwt szerelni. Sok fiatal kis csira ifonos assetuddja mijaza dos meg parancssor.
cga meg ega monitor rulez. Haverom xtjet nyuztuk8evesen, azon szakitott a digger meg a crown. Sose tudtunk a crownban nyerni...
-
wednesday
őstag
válasz
this is life #37 üzenetére
Azért volt jó játszani velük, mert újdonságok voltak. Mikor az ember először látta, a TV focit azért ámult meg szerette, mert ELŐTTE ilyen nem volt. És sok játékba is azért szeretett bele az ember, mert egy új érzést adtak. Ezt egyébként mindenre el lehet mondani, filmekre, TV műsorokra stb.
Ezért van a mai játékipar válságban. Végül is nem lehet azt mondani, hogy rosszak lennének a mai játékok, csak sokuk egyáltalán nem nyújt már újdonságot, ingerszegények.
-
bigrock
addikt
válasz
karesz4613 #38 üzenetére
Digger-t kihagytad...
-
karesz4613
csendes tag
Grat a cikkhez, remek lett! Anno 16MHz-es 286, (sajnos) CGA monitor, AdLib, majd SB kártya, 20 MB-os, a cikkben szereplőhöz hasonlatos HDD, amely 40 MB-osra volt DoubleSpace-elve
MS-DOS 6.22 (suliból hazamentve, floppykon, nem ám install lemezen, dehogy, simán lemásolva a DOS könyvtár és a fontosabb file-ok), meg Turbo Pascal 7.0. PC-START könyvre és proggyra emlékszik valaki? Azon csináltuk meg a teszteket számítástechnika dolgozat gyanánt.
Játékok: LHX Attack Chopper (sajnos CGA only, de fixme) Grand Prix Circuit, Stunts, Test Drive 1 és 2, Golden Axe, Prehistorik 1, Titus the Fox, F-15-II, F-19 Stealth, M1 Abrams szimulátor, Sim City, Orosz háttérképes Tetris (Igraty Tetrisz=Play Tetris feliratú transzparenst húzott egy repülő az elején), Sokoban, Defender of the Crown (ezt nemrég kipróbáltam az Amiga 500-asomon, és, hát klasszisokkal jobb, mint a PC változat), Eye of the Beholder 1 és 2, Gobliiins, amik CGA-n elindultak.Ui: Ja és: ÉSZKERÉK! meg csöves.exe
-
válasz
Kolondrum #32 üzenetére
Ugyan az ami most, van akinek a munkat es van akinek a jatekot jelentette az akkori csucs hw ami mai szemmel erosen megmosolytatni valo. De ettol fuggetlenul isteni volt jatszani rajtuk (akkor meg en is szinte gyerek voltam) de ne feledd a pc-k es pc jatekok hajnalan meg a tv focival is jo volt jatszani pedig azon a grafika kifejezes hasznalata is barokkos tulzas nezz ra erre a [linkre]...
Uh azok a regi szep idok.Bacsis gratula es koszonet a cikkert!!
-
wednesday
őstag
Én XT gépen kezdtem. Hercules monitorral. A 286 brutál drága kép volt anno.
Grand Prix, Street Rod, és a Test Drive 1 nagyon nagy játékok voltak. Prehistorik is nagy kedvenc volt.
-
törölt tag
Paradise VGA kártya volt az első gépemben
Ami egy ehhez igen hasonlatos gép volt. Állat írás köszi jó volt nosztalgiázni
-
Aztaaa, Bumpy
Imááádtam, de végigvinni sosem sikerült, pár pálya akkori gyerekfejjel megoldhatatlan volt a számomra
A Grand Prix meg... Volt hogy hétvégén leültem és végigyomtam egy évadversenyt a 486-oson. Másik nagy kedvenc az F-15E Strike Eagle 2 volt
-
Nyersen őszintén megmondom, hogy el nem tudom képzeli akkoriban mi vonzotta az embereket a gép közelébe. Én 87-es vagyok és az első gépem egy celeron 300MHz-s gép volt (1998 dec 2.-án kaptam), de láttam még 486-ost, sok havernak volt aktívan, már akkor sem tudtam ezeket hova tenni.
Talán, mert akkor azok voltak a csúcsok? A mai világgal az komoly baj, hogy sokan tablet meg okostelefon nélkül már nem is tudnak meglenni. Én pl olyan természetesnek veszem, hogy megnézek valamit neten akárhol akármikor, mint, hogy levegőt veszek. A GPS is ilyen, felcsapom és megvan merre kell menni. Egyik pontosan 58 éves kollégám nem tudta, hogy milyen számokat húztak a lottón és mondta, hogy fenébe majd csak otthon derül ki újságból.Meg sem fordult a fejébe, hogy nekem van net és megkérdezze, nem is gondolt rá, hogy ez arra is jó. Csendben megnéztem és megmondtam neki. Csak lesett.
-
Mokó
aktív tag
Bacsis én csak ennyit tennék hozzá:
-
Ferkósza
tag
Emlékszem, a haverom, akinek 286-osa volt, megkérdezte, bekapcsoltam-e a biztonsági övet, amikor ráindítottam a 386SX-25-ösömre
.
-
atike
nagyúr
Köszönöm ezt az írást!
Jól esett nosztalgiázni... Igen, akkor még nem annyira az effektekről és látványról szóltak a játékok (persze mivel hardveres megkötések is voltak) hanem magáról a játékélményről, a feladatokról, a komplexitásról. És mennyire jók is voltak!
Mind a Sim City, mind a Stunts nagy kedvencek voltak... És mekkora királynak éreztem magam amikor nagy sokára a 286-osomból 386DX lett... És amikor sikerült megvenni bele az első ULSI koprocesszort...
Nos igen, más idők voltak...
-
kriszpontaz
veterán
Gratu a cikkhez! Annak idején a 8Mhz-es 286-os gépet 386-osra váltottuk, mert megjelent a DOOM1
. Kellett alá a vas! De sajnáltam! Turbo gomb rulez! Nálam is akad több mint 20 ilyen régi gép fent a padláson...ha még működnek egyáltalán!
-
törölt tag
há mikor megláttam tudtam hogy ezt a Bacsis művelte
A street rod zseniális játék! Én még emlékszem rá ! -
Egon
nagyúr
Címbuszt meg a Street Rod-ot javítsd már ki, mert nagyon szúrja az én szememet is.-..
Street Rod minden idők egyik legjobb játéka, bár nekem a C64-es verzió jobban tetszett mint a PC-s.
Ami a bootidőt illeti: anno a config.sys túrásával faragtunk le 2-3 másodperceket, de miután vettem hangkártyát meg CD-ROM-ot, a plusz driverek betöltése bő 10 mp-el dobta meg ezt az időt, így később már nem görcsöltem rajta.
-
proci985
MODERÁTOR
"Igaz, rakhattam volna a gépbe standard VGA kártyát is, így akár D-SUB csatival ellátott FullHD TFT moncsi is ráköthető lenne, de igyekeztem minél korhűbb alkatrészeknél maradni ez esetben."
rá rá lehetne kötni, képet is adna, de fHD nem menne. 4megás S4esek tudtak talán 1024x768at még 16/24biten ha jól emlékszem, szóval ennek a nyolcada sok mindenre szvsz nem lenne elég...
.
(közben még olvasom, csak megakadt rajta a szemem)
---
köszi a cikkért, informatív és remek volt nosztalgiázni
a bootidőben egyébként igazad van, bár hibernálással és Sata3mas SSDvel már majdnem olyan gyorsan bootolnak a gépeim, mint anno az első 386os, amit használtam otthon
.
-
Andrew_31
Modder
Címből egyből rájöttem ,hogy csak te lehetsz.
Grand prix circuit-ot én C64-en toltam.
286-on már F1GP-t toltam. Jobban ment mint barátom Amiga 500-an.
Rakd fel rá nyugodtan. -
sarkanyolo2
őstag
Dangerous Dave2, a szivem.
Ennek a játéknak a címét keresem már 6 éve! Made my year!
-
bacsis
Közösségépítő
Köszi srácok az elismerő szavakat, és bocsi hogy mostanában kevesebbet írtam nektek, ezen változtatni fogok
-
stratova
veterán
Örömmel nyugtáztam, hogy még mindig beteg vagy.
Ó azok a játékok, imádtam őket!
-
Borosz
őstag
Hu-húúúú! Gratulálok! Nagyon jó cikk! Jó volt látni a sok retro játékot és alkalmazást. Hihetetlen, hogy még működött a gép. Kedvem lenne nekem is összerakni egy ilyen konfigot.
-
5hat7
tag
Anno mikor programozás órán mesélte a tanár,hogy mikor ő egyetemen tanult és programozni tanultak az kapott jobb jegyet akinek kisebb méretűre sikerült a működő programja. Azóta kifordult elég rendesen a világ... :/
-
lenox
veterán
Mivel már 16 bites volt az adatbusza, így elméletben már akár 16 MB memóriát is képes volt megcímezni.
Nem inkabb mert 24 bites a cimbusza?
-
Doom
aktív tag
Nem Stunt, hanem Stunts, te!
Az tényleg marha jó volt, a map editorral miket lehetett készíteni, te jó ég
Még Pentiumon is játszottam vele...
@Jeni: én azért emlékszem a 90-es években az inkompatibilitási szívásokra, meg néhány játékra, amik képregény módban futottak 486 DX4-en is. Persze 286-386-os korban lehet, hogy ez nem volt ennyire jellemző, akkor még nem gépeztem.
-
Dr. Romano
veterán
A Tandy gépét boot időben nem sok minden múlja felül
-
jeni
félisten
válasz
korcsillio #12 üzenetére
a pc gépen kívül
a Commodore 64 addig míg az öcsém meg nem fordította a tápcsatlakozóját
(anno széria hibásak voltak a tápcsatlakozó csatlakozó dugóik,mivel gyárilag nem voltak rajta kialakítva az elforgatás elleni ütközők-szép sorban haltak el a Commodora 64-s gépek-amit a 80-s évek végén kemény valutákért hoztak be Bécsből a családok az éves keretre) -
korcsillio
addikt
Nekem commodore plus 4 volt az elsõ...
-
jeni
félisten
anno 2002-ben egy Intel Celeron 1,8 GHz cucc volt az első PC gépem
az tény,hogy a régi gépekkel jóval kevesebb gondok voltak hardverileg,anno még oda figyeltek a minőségre és a tartósságra,nem úgy mint a mai gépeknél.
kevésbé volt jellemző abban az időben,hogy vazze nekem nagyobb kártya nagyobb,több memória kella korabeli rendszerek kevésbé voltak hardver igényesek -
II.Démonlord
tag
Nagyon jó kis gép lett, gratula
Azok a régi játékok néha még most is jobban lekötnek, mint az újabbak. Lehet be is kapcsolom a régi 95-ös gépet, bár az ehhez képest már elég modern
-
joecontra
addikt
Jó az ilyeneket olvasni, köszi.
Üdv,
J -
Gyula84
veterán
Jó volt olvasni ezt a kis tesztet köszi
-
Shing
őstag
A Stunts nagyon jó játék. Mennyit elszórakoztam a map editorral.
A TrackMania sorozat egyébként remake féleség, hasonló a játék felépítése.
-
Vakegérke
félisten
Nem StreetRoad, hanem Street Rod, te!
Kedvenc játékom volt, ahogy a Stunt is.Amikor én vettem a gépem, akkor a 486-os volt a vágyálom, nekem csak 386-osra futotta.
-
Spancho
senior tag
Ó azok a játékok.
Nekem anno csak 166-osom volt ,de nagyon szerettem. -
Állat vagy!
Nekem is volt 286-osom kivehető 12Mhz-es procival! De szerettem!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Gyors a Windows 8 és az SSD? Bemutatom egy új 286-os konfig születését, ami 25 évesen 7 mp alatt bootol.
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Dell Latitude 5510 15,6", i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- HP LaserJet Pro M404dn
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 40000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Thinkpad P16s notebookot vennék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest