Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nyíl
tag
Nálam a secure boot nem kapcsol be. A bios mód uefi, a bitonságos rendszerindítás állapota ki. Megnéztem a biosban elvileg van ilyen opció, be lehet kapcsolni: secure boot : enabled + secure boot mode : standard, de fölötte szürkén az olvasható, hogy secure boot state : disabled (ezt nem tudom módosítani) . Akkor az opció ellenére sem tudom bekacsolni secure boot -ot?
-
Nagyon hasznos írás volt. Köszönöm.
Nekem a 6-os pont segített most a legtöbbet a többi rendben működik.
-
válasz
SunMount3r #28 üzenetére
én kisebbekkel számoltam
-
válasz
SunMount3r #26 üzenetére
Ez egy 2009-ben megjelent (azaz már 10éves) proci. Én a helyedben azért legalább évtizedenként vennék új gépet..
A win7 nem profitálna az UEFI módból, így felesleges vizsgálgatni, az is látszik a képedből hogy ez csak IDE mód, de ilyen vén géptől felesleges többet elvárni, főleg ha majd egy évtizedig ez téged se zavart. USB lemezekhez pedig nincs köze az AHCI-IDE módnak.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #27 üzenetére
Samsung R528, de ezzel szerintem még ennyit se érek el.
A winyóim meg úgy vannak ahogy, mert így alakult, folyamatosan vettem az újakat, ahogy az anyagiak megengedték, 1TB-osak és legalább 20K-ba kerültek egyenként, úgyhogy nem fogom őket csakúgy kidobni. Egy 4-5GB-osra meg most nincs keret, de a meglévőket akkor is hülye leszek kihajítani, ha lenne. De nem tudom most hogy jött ez a témához. Sőt nemsokára veszek még egy 1TB-osat
, mert kezdek helyszűkében lenni. Sok a kábel és a porolni való az igaz, de jelenleg jobbat nem tudok. Tervben van egy épített NAS, de arra most még nincs keret, addig a Noti-t muszáj használnom erre a célra. De ezek a winyók majd a NAS-ra is szépen rá lesznek kötve ugyan úgy.
-
válasz
SunMount3r #26 üzenetére
szia, lehet,hogy a laptopod nem támogatja az uefi boot módot... van ilyen... bár a processzor típusa helyett jobbnlett volna ha a laptop modell típusát írtad volna,ugyanis a boot mód nem a processzortól függ..
4usb-s külső hdd?! annyi meg minek?!
nem gondolkoztál azon,hogy egy nagy mértettel kiváltod a 4et?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Csekkoltam ezeket, de pár dolog nem lett világos:
Win7 Sp1 és egy 2011-ben vásárolt T4300 Procis Samsung laptop:
A System Information-el nekem nem mutatja a BIOS mode-ot, egyszerűen nincs ilyen bejegyzés, viszont a setupact.log file-ból kinézve akkor ezek szerint nekem nem UEFI módban van???:
IBS Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment: BIOS4 USB-s külső winyó van a noti-ra kötve és persze benne a saját rendszer winyója. Ez így rendben van?
-
-
Tamás88
őstag
32GB ram mellett kikapcsoltam a lapozófájlt, úgysem fog betelítődni a memóriám. Meg amúgy is, ez még a Windows 95-98 (XP) idején volt nagyon fontos.
-
-
tanusítom... vettem egy "noname" maxell 120gb-os ssd-t leakciózva az intersparban 8300Ft-ért(ne részletezzük az árat),azt betettem a hp 2530p laptopomba,arra friss win10 telepítéssel az ssd life azt írta,hogy trim:supported,disabled...
viszont ha win7et tettem rá,feltettem a laptop összes driverét és azt frissítettem win10re akkor a trim: supported,enabled.majd lecseréltem egy kingston 240gb-os msata ssd-re, újratelepotettem a win10et,arra bezzeg úgy tette fel kapásból, hogy a trim támogatott,bekapcsolva... utána vettem egy fujitsu t730as laptopot, abba beletettem a maxell ssd-t, friss telepítés, és erre a t730ra úgy tette fel, hogy be volt kapcsolva a trim... számomra a jelenség érdekes...
-
plömplöm
őstag
válasz
Hieronymus #19 üzenetére
jézusom
"Kikapcsolni sem lehet"elev cmd:
fsutil behavior query disabledeletenotifyha valamiért valaki ki akarná kapcsolni, mert perszehogy ki lehet (Disable TRIM support for SSDs with NTFS):
fsutil behavior set disabledeletenotify NTFS 1erre azt fogja mondani pld a hdsentinel, hogy :
"Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez.", és a teljesítmény 80%-ra áll.jalátom, már írták is. akkor nem ez a kérdés? vagymi?
-
válasz
Hieronymus #19 üzenetére
Sajnos ellenőrizni kell. Rengetegszer előfordul hogy a sata v usb driver vagy chipset driver (pl nForce) megakadályozza a trim működését. (hiába küldi az os és hiába ismeri az ssd, a kettő közt elakad)
-
a trim parancsot ugyebár az os küldi az ssd-nek,hogy fizikálisan is törölje a felszabadult blokkot vagy ne,erről nagy a vélemény megoszlás, hogy jó ha be van kapcsolva mert javítja az ssd teljesítményét,biztonságosabb a törölt adatokra nézve
vannak akik szerint nem jó ötlet,mert csökkenti az ssd élettartamát,növelve az "összes írt bájt "(tbw) értéket és lassítja az ssd-t,viszont kevésbé biztonságos az adatokra nézveaz hogy az ssd támogatja-e a trim utasítást azt egyenlőre szerintem csak külső appal lehet ellenőrizni sajnos,van egy trimcheck alkalmazás 32/64bites verzióban link
aztán lehet majd egy későbbi windows verzióban lesz majd lehetőség az ssd-ből való kiolvasásra
a windowsok kezelik a trim utasítás küldését, viszont mint sem ér,ha az ssd meg nem tudja kezeli
-
válasz
st3v3np3t3r #15 üzenetére
Ez szüksêges de nem elégséges feltétele a TRIM-nek, az esetek 99% -ban nem ezzel van gond ha nem működik.
(ahogy ezt a cikkben már leírtam) -
powershell és parancssor van win10en ,mind2 esetben rendszergazdaként kell indítani
SSD TRIM ellenőrzés
"fsutil behavior query DisableDeleteNotify"
ha az érték 0 akkor be van kapcsolva, ha 1 akkor ki van kapcsolva a TRIM
"fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0" trim bekapcsolása
"fsutil behavior set DisableDeleteNotify 1" trim kikapcsolása -
válasz
st3v3np3t3r #12 üzenetére
Pre-GoogleTranslate kor. A BME német nyelvű képzése. Adott informatikai tárgyból az előadó csak angol nyelvű doksit oszt.
- De tanár úr, és aki nem tud angolul, az dögöljön meg?
(A tanár némi töprengés után)
- Igen, az dögöljön meg.Angol nyelvű leírást találtam elsőre. Ha gondolod, keress rá a kulcsszavakra a magyar nyelvű oldalak között.
-
Ha valaki tudja hogy kell ellenőrizni a TRIM működését külső program nélkül (csak azokkal ami egy win10 telepítése után rendelkezésre áll) az ossza meg ezen információt velem is. köszönöm.
-
-
#9: A BIOS/UEFI és az MBR/GPT nem ekvivalens. Ld. [link]
Ha a gépen csak egy böngésző van fent, akkor nyilván egyszerűbb újrahúzni. Vannak azért ennél összetettebb, belakott rendszerek is.#10: Vagy amikor a sok száz okosabb microsoftos mérnökön átmegy egy olyan frissítés, ami hazavágja a működő dolgokat. A múltkori bukta után apróság a mostani, ami a VMWare 15-ös előtti verzióit öli meg.
-
8: Úgy általában a telepítés után nem célszerű a windows 10 alap beállításait elállítgatni, kikapcsolgatni szolgáltatásokat, vírusirtót, frissítéseket, csak azért mert okosabbnak hisszük magunkat a sok száz microsoftos mérnöknél..
Hát nem tudom, amikor kiderült, hogy eggyel bétább branchbe rak át, hogyha megnyomod a windows frissítések keresése gombot, akkor szerintem egyszerű okosabb lenni párszáz mérnöknél.
Amúgy pedig a FOSS a jövő, mindenki használjon pingvint és ópenszósz szoftvereket.
-
-
És a GPT? Legutóbbi Win10 telepítésem MBR módban hozta létre a partíciós táblát.
Meg annyit tegyünk hozzá, hogy a lista több eleme is olyan, hogy az átállítása után lehet újrahúzni az egész rendszert, mert nem fog bebootolni. Ha a Windows automatikus "javítója" nekiállt, akkor már visszaállítás után sem.
-
-
válasz
st3v3np3t3r #4 üzenetére
A win7-8-10 már jól alignál. Valószínű még XP-vel hoztad létre a partíciót és azóta csak klónoztad.
Sok particionáló tool tudja javítani (pl minitool, linuxban gparted, stb), de ha biztosra akarsz menni a fontos adatokról készíts előtte mentést.
-
dugo_
veterán
válasz
st3v3np3t3r #4 üzenetére
Minitool megoldja adatvesztés nélkül:
https://www.partitionwizard.com/download.html -
ha az ALIGN nem egész szám, azt hogy lehet utólag korrigálni újratelepítés nélkül? ugyanis a windows telepítő automata partícionálója az összes szabad helyet felhasználja és ő ezt a 4K-s dolgot abszolút nem nézi....3
-
Azt jelenti hogy legacy (azaz örökölt) módban telepíteted. A múlt évtizedből (Noé idejéből) való gépek csak ezt tudják..
Olvass utána hogy mivel tud többet (mivel jobb) az UEFI. Itt a blogban nem célom ennek javítását leírni ha korszerűbb géped van és csak az installt rontottad el.
-
Hieronymus
veterán
"a BIOS Mode "Legacy""
Ha régebbi az alaplap akkor ez van. Lassabb a boot folyamata."nem támogatott a Secure Boot State"
Egy oldalról nézve, bármilyen op.rendszer telepíthető.
A másik oldalról nézve, oly módon támadhatóak az op.rendszerek, hogy a Windowson belül felismerhetetlen marad a beavatkozás. -
wody21
tag
Mi történik akkor, ha a BIOS Mode "Legacy", és nem támogatott a Secure Boot State?
Új hozzászólás Aktív témák
lo Legfontosabb beállítások:1: UEFI: a beépített msinfo32.exe -vel ellenőrizhető hogy a windows a javasolt UEFI módban...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest