Hirdetés

2021. június 13., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) King Unique


King Unique
félisten

" Ezen mentésből nem egyszerű visszanyerni egyedi fileokat (pl a users/dokumentumok mappából) mivel nem ez a mentés célja."

Felcsatolható pl. a lemezkezelőben a képfájl, azaz a .vhdx kiterjesztésű merevlemezfájl, majd utána a fájlkezelőben tallózható a partíció tartalma.
De amúgy igen, a fájlszintű mentéshez inkább a Fájlelőzmények szolgáltatás való, azzal megoldható fájlszinten a biztonsági mentés és visszaállítás. Vagy külső programmal, ilyen célra is van számos (példák).

Egyébként egész jók és hasznosak a témában ezek a kis blogbejegyzések, meg szépen gyarapodik a gyűjtemény. :C

[ Szerkesztve ]

(#2) Doky586 válasza King Unique (#1) üzenetére


Doky586
nagyúr

Ezért írtam hogy "nem egyszerű"... ;)
Egyébként a leírással ellentétben nem ad neki automatikusan betüjelet ha 'írásvédett' módban csatolod és nemis lehet (legalábbis gui-n) betüjelet adni neki. Ha pedig nem tiltod az írást akkor adhatsz neki betüjelet (manuálisan), de beleír a mentésbe. (a dátuma megváltozik) Ez meg általában megengedhetetlen, így nem javaslom.. (a felcsatolását, se azt hogy egyedi fileok keresgélésére építsük a mentési stragégiát)

[ Szerkesztve ]

(#3) King Unique válasza Doky586 (#2) üzenetére


King Unique
félisten

Hát azért felcsatolni a képfájlt, majd szükség esetén meghajtóbetűjelet hozzárendelni a partícióhoz, annyira bonyolultnak sem mondható. :N
Ezt a "beleír a mentésbe" részét és a dátumot annyira nem nézegettem, de ha felcsatolom és csak olvasok a partícióról, akkor nem szokott semmilyen gond lenni, nem feltétlen kell írásvédettként sem beállítani, utána is ugyanúgy működni szokott gond nélkül a visszaállítás. De ha ez para és nagyon biztosra akar menni a user, akkor tudja csatolni írásvédett módban is, akkor pláne nincs miről beszélni. Hasonlóan a többi programhoz, pl. a Macrium Reflect esetében is, nem egyszer próbáltam már annál is. Meg pont hasznos tud lenni, ha alkalomadtán csak pár fájl/mappa kell a korábbi mentésből, vagy csak lecsekkolni a mentett partíciókat, melyik mit tartalmaz, stb. Az hogy ki mit javasol / nem javasol, egy dolog, de itt azért nem arról van szó, hogy egyáltalán nem szabad felcsatolni a mentést és tallózni a tartamát (pláne read-only módban), az internet is tele van minden ilyen programnál az ezt szemléltető leírássokkal, vagyis van rá igény, nem véletlenül van szinte mindegyiknél erre lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#4) Doky586 válasza King Unique (#3) üzenetére


Doky586
nagyúr

"meghajtóbetűjelet hozzárendelni a partícióhoz, annyira bonyolultnak sem mondható"
Lehet neked meg nekem nem, de sokaknak az..

"tudja csatolni írásvédett módban is"
Csakhogy ekkor nem tud betüjelet adni neki! (csak ha már előtte írásos módban felcsatoltad volt, és akkor már beleírt)
Talán még ez sem lenne gond, de egy egyszerű ember számára a problémák csak fokozódnak fokozódnak. :U

A Macrium pl nem ír bele a mentésbe böngésző módban és alapesetben eleve csak olvasható módon csatolja fel a (saját) mentését. és betüjelet is ad neki alapból.

(#5) King Unique válasza Doky586 (#4) üzenetére


King Unique
félisten

Ennyi erővel ez az egész lemezképfájlba mentés bonyolult lehet sokaknak, meg pláne a visszaállítás, mármint pl. a laikus r=1 usereknek és ilyen alapon akkor inkább neki se álljanak... De akik már használják ezt (nyilván nem az előbbi réteg), azok vélhetően értenek is hozzá valamilyen szinten és ott a felcsatolás + meghajtóbetűjel hozzárendelése a mentés-visszaállítás után már nem lesz számukra bonyolult, pláne hogy az internet is tele van screenshotokkal illusztrált komplett leírásokkal, akár videókkal. ;)

Ha írásvédett módban csatolja fel a VHDX fájlt, akkor max. a lemezkezelőben nem tud adni meghajtóbetűjelet a partíciónak, ellenben parancssorban igen, illetve parancssorban is felcsatolhatja, külön leírás van hozzá a Microsoft weboldalán. Ha nem írásvédettként csatolja, akkor meg nem kell ezzel foglalkoznia.

A Macrium Reflect igen, alapértelmezetten read-only módban csatolja a mentésben lévő partíciókat és külön beállítás van az írhatóként csatoláshoz, meg automatikusan kapnak meghajtóbetűjelet is. De ez annyira nem meglepő, mármint hogy jobbak lehetnek a konfigurálási, beállítási lehetőségek, kényelmesebb lehet a használata, mint általában az egyes 3rd party programoknak a beépített megoldásokhoz vizonyítva. :))

[ Szerkesztve ]

(#6) Gargouille


Gargouille
senior tag

Nagyon hasznos témáról írsz, örülök a "cikksorozatnak", sokak számára hasznos lesz. Ha elfogadsz ajánlást, akkor érdemes lenne a Veeam Agent for Windows -al is megismerkedned (ha még nem ismered), mert ez szintén ingyenes és az összes felsorolt megoldásnál egyszerűbben lehet menteni és helyreállítani vele komplett gépet is, meg akár egyedi fájlokat vagy mappákat is. A megbízhatóságát tekintve pedig atomstabil megoldás, mindenféle sallang vagy "bloatware" nélkül.

(#7) Hieronymus válasza King Unique (#1) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Van egy kérdésem.

Valamikor az antik időkben, amikor a Windows 7 fénykorában volt, az elkészült biztonsági mentés .vhd meghajtója felcsatolható volt az indítórendszerbe és közvetlenül lehetett rendszerként használni a mentést.
A Windows 10 is képes erre a csodára?

Könnyű volt eldobható Windowstt használni.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#8) Gargouille válasza Hieronymus (#7) üzenetére


Gargouille
senior tag

Erre gondolsz?

(#9) King Unique válasza Hieronymus (#7) üzenetére


King Unique
félisten

A mentést ilyen formában még nem használtam (minek?), de külön létrehozott VHD boot (+ infó) megoldást igen, sőt telepíteni is lehet úgy, amiket nyilván a Windows 10 is támogat. + Ha már VHD, akkor pl. a Hyper-V virtuális gép éles futtatása, azon belül az indítóbejegyzés boot menühöz adása stb. is megoldható.

[ Szerkesztve ]

(#10) Hieronymus válasza Gargouille (#8) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nem teljesen.

Ennek a hozzászólásnak a második részében van valami hasonló leírás.

Lényegében a Windows biztonsági mentését élő rendszernek használni.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#11) SunMount3r


SunMount3r
veterán

Hello!

És mi van akkor, ha nem csináltam "külön" partíciót a Win10-nek, hanem együtt van rajta "csak úgy simán" a többi adattal, amiknek semmi köze a Windows-hoz? Mármint a Win10 telepítője alapból így csinálja "magától". Akkor ezzel a módszerrel nem csak Windows-hoz tartozó file-ok, hanem a lemezen lévő összes adat/file is elmentődik? És ha igen, nem lehet ezt kivédeni (anélkül, hogy másik meghajtóra mozgatnánk át a saját file-jainkat)?

Köszi!

(#12) Doky586 válasza SunMount3r (#11) üzenetére


Doky586
nagyúr

Nemcsak az ismertetett beépített lemezkép mentő, de az összes konkurens is mindent ment a C: ről. A felesleges 'szemetet' is. Túl nagy méretű lesz a mentés.

Telepített (meglevő) windowsnál is könnyű a lemez-kezelőben zsugorítani a C: partícióját és mögötte (a felszabadult helyen) létrehozni egy D: partíciót az adatoknak, nagy játékoknak..

[ Szerkesztve ]

(#13) King Unique válasza SunMount3r (#11) üzenetére


King Unique
félisten

Az ilyen programok, ahogyan a jelen cikkben lévő megoldás is, rendszerint partíció szinten mentenek, vagyis a válassz = nem, nem lehet azon belül manuálisan még külön szelektálni melyik mappát/fájlt akarod menteni, melyiket nem. Előtte kellett volna úgy particionálni, külön D meghajtót létrehozni és oda pakolni a rendszermentés szempontjából felesleges tartalmat... Ami szükség esetén akár utólag is megoldható, vagy ha számodra nem opció, akkor marad a full mentés, de akkor a lemezképfájl mérete is értelemszerűen nagyobb lehet, + a mentés-visszaállítás is tovább tarthat.

(#14) jozsi252


jozsi252
veterán

Arra van lehetőség hogy mikor állítom vissza a rendszert, akkor hálózati helyre is tudjak tallózni? Vagy a rendszer csak azokat a képfájlokat keresi meg amik HDD/SSD-n vannak az alaplapra kötve, de mondjuk ha a Synology nasomra mentem a képfájlt onnan már nem tudom kitallózni?
Szeretem úgy telepíteni a Wint hogy csak az a SSD van feldugva a lapra amire a rendszer megy.

Illetve lenne még egy kérdésem.
"Mellékesen megjegyzem hogy az adatok mentése nem feladata ezen programnak (a többi meghajtóról). Azt oldjuk meg másképp. Ezen mentésből nem egyszerű visszanyerni egyedi fileokat (pl a users/dokumentumok mappából) mivel nem ez a mentés célja."

Itt a félköverrel kiemelt szöveg a lényeg. Ha a komplett rendszermeghajtót lementi akkor ahhoz nem a komplett "C" tartozik szőröstül bőröstül? Értem ezalatt a programokat amik a rendszer partíción vannak, vagy a Dokumentumok alatt szkennelt fájlok, ésatöbbi!

Köszi! :R

iPhone 11 Pro Max 64GB Space Gray

(#15) King Unique válasza jozsi252 (#14) üzenetére


King Unique
félisten

How to backup Windows (win7/win10 etc) and Recover from network drive

Lehet a Windows 10 beépített eszközével menteni hálózati tárhelyre és onnan visszaállítani is, a fenti leírás nagyon jól szemlélteti a lépéseket.

Arról meg épp nemrég volt szó, hogy partíció szinten történik a mentés, vagyis a C meghajtó tartalma (foglalt terület) nyilván 1:1-ben lementődik, belefoglaltatik a mentésbe, a VHDX merevlemezfájlba. Max. olyan lehet, hogy pl. a C-n a lapozófájlt stb. nem mentik egyes programok, de amikor legutóbb nézegettem a mentést felcsatolás után, akkor nálam a lapozófájl, hibernációs fájl stb. mind benne volt.

(#16) Doky586 válasza jozsi252 (#14) üzenetére


Doky586
nagyúr

"Szeretem úgy telepíteni a Wint hogy csak.."
Mellékesen megjegyzem hogy nem telepítésről hanem mentésről+visszaállításról van szó.. :K

"nem egyszerű visszanyerni egyedi fileokat"
Az első pár hozzászólás erről szól. Olvass vissza. Hogy a mentésbe való 'beleírás' mennyire zavar téged döntsd el magad. A hálózatra/ról való mentést tudja ismeri, de én nem teszteltem.

(#17) jozsi252 válasza King Unique (#15) üzenetére


jozsi252
veterán

Köszi a linkeket! :R

Doky586
Elvileg telepítésnél se fordulhat elő hogy más winyóra kerül valami, pedig 1x már nekem is sikerült belefutni. Újra kellett az egész rendszert tenni. Azóta lehúzom a többit, és csak az marad fent amire a rendszer megy.
Attól hogy visszaállítás lesz nem telepítés, mersz rá nagyobb összeget tenni hogy tutira csak arra a winyóra kerül vissza minden amire szeretnéd?
Átolvasom őket, köszi!
Az az igazság hogy általában csak akkor szoktam telepíteni ha valami nagyobb hw változás történik. Egy GPU csere nem indokolja mert DDU-val leszedem a drivert, régi gpu ki, új be, driver fel, és minden ok.
De legutóbb egy alaplap+proci+ram csere volt, így már jónak láttam ha kap egy teljesen új rendszert a gép. Nyilván proci ram csere miatt nem kellene, de egy alaplap csere szerintem már indokolja a friss telepítést.
De ha hirtelen bedöglik mondjuk a rendszer SSD, akkor jó dolog hogy van egy mentés amit vissza lehet állítani.

iPhone 11 Pro Max 64GB Space Gray

(#18) King Unique válasza jozsi252 (#17) üzenetére


King Unique
félisten

Ha megfelelően telepítesz, akkor nem is fog előfordulni, ellenkező esetben viszont nem kell meglepődni (bővebben)... Lehúzni a többi háttértárat nem feltétlen kötelező a telepítés idejére - lásd a linkelt esetnél leírtakat - , de valóban egy biztos módszer, meg azoknak, akik nem figyelnek oda a megfelelő telepítésre, beállításokra.

Ha egyszer egy adott lemezről, azon lévő partíciókról készült a mentés, akkor a visszaállítás is értelemszerűen arra történik, nem összevissza pakolászva a partíciókat. Sőt, a célmeghajtó formázása, valamint több fizikai meghajtó esetén az adott lemezek kizárása is beállítható, lásd az alábbi leírás 9-es pontját.

Ha hardvermódosítás történik, akkor sem feltétlen muszáj újratelepíteni a 0-ról a Windows 10-et, ha a szükséges előkészületek megtörténtek: [link], [link]. Valamint az újrakativálás is megoldható: [link], [link].

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.