Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Unique girl
    csendes tag

Nem, külföldön rácsodálkoznak az emberre (legalábbis Angliában), ha az anyanyelvén kívül más nyelven folyékonyan beszél. :) Én magyart, németet és angolt folyékonyan beszélek, spanyolból meg van egy kevés alaptudásom (nagyon konyhanyelven meg tudom értetni magam, el nem adnak, de az atomfizikáról nem tudok értekezni... meg többet értek, mint beszélek). Ezt meghallva a mostani osztálytársaim teljesen megdöbbentek, mert ők már x éve tanulnak franciát vagy oroszt, de az igeragozásnál sokkal tovább még nem jutottak, és kínlódnak, ha használniuk kell. Ugye-ugye, hátránya is van annak, ha az ember anyanyelve világszerte beszélt...

És mint már említettem, a nyelvvizsga nagyon jó dolog, örülök is, hogy nekem megvan, de nem feltétlenül takar valódi tudást. Példa: édesapám saját vállalkozását vezeti, és tolmácsot keresett üzleti útra, illetve később állandó jelleggel. Az egyik jelentkező úgy tűnt, meg is felel, remek eredménnyel tette le a különböző nyelvvizsgákat, fel is lett véve. Egyszer épp az irodában voltam, mikor német vendégek érkeztek, és apa engem is bemutatott, mint a lányát. Az egyik férfival kellemesen elbeszélgettünk, kérdezett az iskolámról, a céljaimról, egyszóval a szokásos dolgokról, amiket egy középiskolás lánytól kérdezni lehet. Mivel elég jól beszélek németül, gördülékenyen haladt a beszélgetés, de természetesen nem miattam jöttek az ügyfelek, így átadtam a szót a tolmácshölgynek (megjegyzem, felsőfokú német nyelvvizsgája van, még csak nem is középfokú). Pár perc tárgyalás után a korábbi beszélgetőpartnerem halkan megkérdezte édesapámat (aki szintén beszél németül, bár főleg szakszavakat), hogy nem lehetne-e, hogy én tolmácsoljak, mert "a hölgynek biztosan más dolga is van, a lánya meg úgyis ráér"... Pedig én sem vagyok perfekt németből... :U

Új hozzászólás Aktív témák