Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
A normális anyagból készült Molexek kitágult érintkezőit össze lehet nyomni pl. óráscsavarhúzóval.
"az igényes
alumínium saruk"
A molex érintkezőjének ónozott sárgaréznek kellene lennie.De hát a kínai ipar fejlettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy alumíniumból is tudnak rézkábelt készíteni.
-
mr_ricsi
veterán
A SATA2-es HDD-k/SSD-k vissza tudnak kapcsolni SATA1 módba, a SATA3-asok viszont csak SATA2-be.
Az NForce2 délihídja csak a SATA1-et támogatja. A régi SATA2-es SSD-d vissza tudta magát állítani, az újabb SATA3-asok már nem tudják.
S478-as lap nem hiszem hogy lett volna NForce chipsettel. S939 AMD lap viszont létezett NForce4 chipsettel, amelyek nagyobb része már SATA2 kompatibilis.
-
Ezekben is van igazság. Amúgy nekem eddig a molex tápcsatlakozók okozták a legtöbb problémát, főleg ha toldás is volt bennük, az igényes
alumínium saruk, ha lazán kapcsolódnak, nem viszik át a kellő Ampert. Némelyik annyira szorul hogy nehéz összedugni, némelyik pedig laza. Az IDE-SD- n viszonylag jó, de mondjuk annak elég egy kis lófütty áram is.
-
mr_ricsi
veterán
"Nekem az egyetlen hátrányának az tűnik, hogy annál az átalakítót közvetlenül a lapra (vagy régi kártyás vezérlőnél, a kártyára) kell csatizni. Tesztpadon nem gond, de pld beépítve már inoghat a kis kiálló panel is, vagy valaminek útban van, kábel megfeszíti...ilyesmi "
Ez valójában nem probléma. IDE-s HDD csatija is olyan, mint az alaplapé, és abból sem törik ki az átalakító. De ha valaki nagyon aggódik, akkor akkor a SATA-kábelt gyorsrögzítővel kösse ki valahova. És akkor a sata-kábel tartja pozícióban az átalakítót.
A 80-eres IDE-kábelt jobb kihagyni, mert az egy kontakthiba-halmaz.
-
Érdekes egy SSD lehetett. Nálam az IDE-SD- ben a gyenge 8GB- os kártya kb úgy megy mint egy HDD, vagyis nem pontosan, kis fileok írása lassúbb, de az olvasása gyorsabb. Összességében kb HDD szint. A 32- es Toshiba kártyával viszont marhagyors, az biztosan lenyom minden korabeli vinyót. Így már használat közben is rendkívül praktikusnak tartom ezt a kis panelt. Ráadásul egy összeszerelt gépben is elfér akárhol, nem is kell neki HDD-SSD hely, súlya szinte semmi, akárhova oda lehet fogatni, egy műanyag gyorsbilinccsel is. Asszem rendelek még panelből néhányat, meg az 1500FT- os Toshiba 32GB SD- ből is egy marékkal
, ez a kombináció sztem még egy XP- s gép esetén is brutál lesz. Ez sokkal egyszerűbb történet, mint régi SSD- k után vadászni, azok előéletét sem tudni, ki tudja mennyit használták, akár TRIM nélkül, bármelyik pillanatban readonly lehet akárhány nand bennük. SD pedig ha kifárad szerva itt, csere ott
.
-
Alpi.
addikt
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
S478-as lapokban, de s939-nél mennek. Nforce 2-nél van ez a gond csak nálam. Legalább is, amilyen lapokkal volt dolgom, azok közül. Random fagy, tehát van, hogy betölt az os, megy is x ideig, aztán merevre fagy az egész, de ez simán megtörténik akár egy xp install alatt, lehet, hogy a 3. mp-ben. "Túl alacsony" az ssd latency-je szerintem vagy valami ilyesmi lehet. Nem nagyon róhatjuk fel Nekik, mert erre nehéz lett volna anno gyúrni.
Volt egy félelmetesen híg#ar ssd-m, valami 32Gb-os korai madár, ami konkrétan ki bírt kapni hdd-ktől nagyjából minden mutatóban, azzal jó volt !
Kár, hogy ezen kívül semmi más nem volt jó azzal az ssd-vel !Emlékszem az xp telepítésnél, rendesen visszafogta a Cd-romot !
Komolyan ! Sokkal lassabb volt ha arra raktam az XP-t, mint bármi másra !
Nem is tudom, hova lett, most hogy így szóba került ! Mondjuk nem is akarom igazán !
Ha esetleg meg tudjátok, légyszi ne mondjátok el ! -
Hieronymus
veterán
Az emlékeim szerint a Nforce 2 csak SATA1 támogatást kapott.
Az SSD-k minimum SATA2 csatolón kommunikálnak. A visszafelé kompatibilitás problémás.
Ezeket a kis méretű SSD-et szoftverből talán vissza lehet kapcsolni SATA1 módba. A nagyobbakat már bizonyosan nem.
Az átalakító működik a SATA2 módban. Ezért megbízhatóbb a kapcsolat. -
-
Az is jó megoldás. Nekem az egyetlen hátrányának az tűnik, hogy annál az átalakítót közvetlenül a lapra (vagy régi kártyás vezérlőnél, a kártyára) kell csatizni. Tesztpadon nem gond, de pld beépítve már inoghat a kis kiálló panel is, vagy valaminek útban van, kábel megfeszíti...ilyesmi
-
Alpi.
addikt
Én jó ideje Ide - sata átalakítót használok a legnagyobb elégedettséggel (néha engem is meglep.
).
Vettem 2 db.-ot, több mint egy ezres volt Aliexpress-en és pár darab kis ssd-t. 32, 64 -eseket. Egyrészt jó, mert, ha hiszitek, ha nem, gyorsabb, mint az ide hdd-k !Másrészt, ami szintén előny, működik olyan, egyébként már sata-s lapokkal, amik nem igazán díjazzák az ssd-t ! Pl. Nforce 2 -esek. Nálam azok gyönyörűen, random fagynak ssd-vel, a saját sata port-on (vezérlővel). Viszont ide - sata átalakítóval prímán üzemelnek ! És tényleg nagyon gyors !
Egész konkrétan [ebből] vettem 2 db.-ot !
-
Linux fut removable mediaról is, legalábbis live- ként biztos, HDD- re portoltat még nem próbáltam visszamásolni penre, hogy úgy is elindul-e. Retro gép esetén nincs kockázat, legalábbis én azokon nem tartok pótolhatatlan adatokat. A teszteredményeket is mentem penre és a nagygépre is. A fotógépben/telefonban keletkezett képekről is készítek mentést több helyre is. Tökéletes biztonság azonban nincs, HDD, SSD is meghibásodhat, de ha a több helyen is tárolt mentések egyszerre vesznek el, az már nagyon nagy szívás.
A több SD foglalatos kártya...no ez megint új info.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
razorbenke92 #14 üzenetére
Van CF2SATA kártyám is, amelyen biztosan kell legyen átalakító chip. Azzal sem sikerült bootolnom. (Igaz, ezt kevéssé próbálgattam, mert PATÁs notiba szerettem volna CF kártyát tenni.)
-
mr_ricsi
veterán
A CF2IDE is parktikus volt anno. A profi fotósoknak csak egy elektronika nélküli átalakítóra volt szükségük, hogy a CF kártya tartalmát a PC-jükön szerkeszthessék. Nem volt általános igény a bootolhatóságra.
Egyébként szerintem csak a windowst érinti a probléma. Linuxot biztosan lehetne bootolni eltávolítható meghajtóról is. Talán w10-zel is működne, de 1GB RAM-mal nem lenne egy rakéta.
SD2IDE vagy SD2Sata kártyából létezik olyan is, amelyen 2-4-8-stb SD foglalalt van, és ezeket az SD-kártyákat RAID0 szerűen össze tudja fogni. (Összeadódik a sebesség és a méret.)
Én használok ilyet 2 SD kártyával, és mutatja a működés jeleit. És tisztában vagyok a kockázatával.
-
válasz
razorbenke92 #14 üzenetére
Nem tudtam ezt így részleteiben
. Mindössze az árak/praktikusság alapján döntöttem. De akkor az IDE-CF a jövőben is kiesik nálam.
-
IDE-CF esetén azért van rizikófaktor, mert ezekben a "konverterekben" nincs feltétlenül aktív vezérlő. A CF kártyák natívan támogatják az IDE szabványt, a konverter egy egyszerű csatlakozó átalakító (plusz némi bővítéssel pl. Master-Slave jumper, power). A gép azt látja, amit a kártya mond magáról.
Egy IDE-SD adapternél van egy vezérlő, ami IDE - SD között fordít, mindkét irányba emulálva a szükséges jellemzőket.
-
Amúgy CF esetén ezt a removable media problémát nem is tudtam, nincs is IDE-CF konverterem. Ha így nézem akkor úgy tűnik jól döntöttem az IDE-SD mellett. A két kipróbált kártya mindegyike HDD- ként megy benne, a 32- essel gyorsabb az általános működés mint HDD- vel, a 8- as pedig hasonló sebességet ad (de utóbbi gagyi kártya), a 4- es Maxellel is kipróbálom majd, az gyorsabb a nagygépben is, mint a gagyi 8- as.
Talán az lehet ?, hogy az IDE-SD konverter sikeresen hazudja a vezérlőnek, hogy a benne levő media fixed drive ? -
mr_ricsi
veterán
A kártyát a bios felismerte, de "removable media"-ként.
A konzumer CF kártyák így vannak beállítva. Vannak ipari kártyák, amelyeket HDD-ként ismer fel a bios, de ilyenekből csak kicsi kapacitással tudtam volna beszerezni, horror áron.
A Sandisknak van egy progija (ATCFWCHG), amivel néhány kártya a firmwareben kapcsolható removable/HDD mód között, de nem találtam olyan kártyát sem, amit a progi kezelni tudott volna.
Elvileg létezik olyan CF-IDE kártya is, ami minden CF kártyát HDD-nek tud hazudni a biosoknak, de ez annó nagyon drága lett volna. (TrueIDE adapter kártya)
Hozzáteszem, hogy én akkoriban még windows XP-t szerettem volna a notira telepíteni, 16 vagy 32GB-os CF kártyával. Egy HDD-hez hasonló sebesség csak minimum 800x-os CF kártyával lett volna elérhető, ami még most sem olcsó.
Inkább feladtam, és vettem használtan egy 40GB-os Toshiba HDD-t. Az működik még most is.
-
Hieronymus
veterán
Azt hiszem a link segít áthidalni a problémát.
https://www.techwalla.com/articles/how-to-set-a-cf-card-to-fixed-modeA kártya cserélhető egységként jelzi magát, ezért felül kell írni fix meghajtóra, hogy ne okozzon gondot.
A CF kártyáknak van/volt indrustrial változata, ami fixdisk mutatta magát és több írási ciklust viselt el.Szokás szerint, saját felelősség a program használata.
-
Az SD kártyát is partícionálni, formattálni kell az adott gép vezérlőjéhez. A gyári FAT32, ami rajtuk van, nemjó, legalábbis avval nekem hibázott, gondolom nem kompatibilis a retro BIOS pálya/fej/szektor számokkal, kiosztással, track mérettel. Ha hozzáigazítod a vezérlőhöz a CF- et, akkor is van boot probléma ?
-
válasz
razorbenke92 #5 üzenetére
Biztosan gyorsulni fog a betöltés, a jobbik kártyával nálam nagyon nagyot gyorsult, a gyenge noname, az meg olyan amilyen - tűrhető az is, azt csak a mérete miatt vettem, de utólag megtudtam hogy DOS alatt is működik a 32GB- os is.
(#6) bob011 : [link], nem egy nagy összeg...
-
bob011
aktív tag
Mennyi most egy ilyen sd ide adapter?
-
válasz
Krugszvele #3 üzenetére
Ugyan sem a gép, sem az OS nem retro, de én cseréltem már mSATA->IDE(44) átalakítással régi notebookban merevlemezt: Toshiba Satellite sm30 és SSD - azaz a 10 éves gép ami még nem érett a kidobásra
tl;dr: Az olcsó eBayes adapter erősen szűk keresztmetszet. Jobbnak tűnőt (drágábbat) nem igazán találtam, amit igen, az pedig árban versenyzett egy gyárilag IDE SSD-vel. Ennek ellenére persze nagyot táltosodik a masina.
A témához hozzászólva:
Van egy ilyenem a fiókban, még vár a bevetésre. Sikerült vennem egy szűz PS2 70004-et, aminek az alaplapja még a FAT modell redukciója, így megvannak rajta a IDE csatlakozók. Kíváncsi vagyok, hogy Kratos meddig vár egyik pályáról a másikra, ha egy Class10-es SD adja alá a lovat
-
+(#2) CaNNa3IS is --
Örülök ha bárkinek is hasznosak a retro agymenéseim
(#3) Krugszvele : PATA -> SATA sztem működik retro gépben is, főleg hogy a Loew csomagban (immár ingyenes) van Win98- hoz, TB- os háttértárakhoz is driver, valamint TRIM- es meghajtó is, sőt még DOS alá is. SSD- ből viszont csak újat veszek, melyből kettő tartalék van (fél és 1 TB- os), de azokat inkább a készülő Ryzenhez szánom, retro géphez még elég drága kellék. Core iXX géphez viszont már nem létezik Win98 chipset driver. Core2Duo/Quad+néhány AGP- s 775 lap amihez még van ilyen driver, azokkal építhető a leggyorsabb 98- as gép. Eddig én azonban csak S478 fronton próbáltam ezt ki, 4GHz- en hajtott Prescottal megy a jelenlegi leggyorsabb 98- as gépem.
-
Krugszvele
senior tag
PATA -> SATA és így ssd nem működik?
Az lenne az igazi ugrás.
Megnéznék egy windows 98-at működés közben egy core i3 procival meg egy ssd-vel.Az a baj hogy a windows pont olyan ütemben lassul, mint ahogy a hardver gyorsul.
-
CaNNa3IS
senior tag
Nekem van 2db CF-IDE panelem de az tény hogy macerásabb a cf.
SD kártyák szinte ingyen vannak de valahogy a CF még egy picit talán retróbb.
Mindenesetre ez egy jó ötlet köszi. -
updog
őstag
Köszi az írást, eskü pont a napokban filóztam, hogy röffentsem be a régi gépem, a megpusztult vinyó nélkül
Új hozzászólás Aktív témák
lo Sok retro HDD működik, sok megpusztult, valahogy pótolni kell, a legszívósabbak is idővel leállhatnak. Tanakodtam,...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest