2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Win98 4GHz- en

Írta: | Kulcsszavak: Win98 . Prescott . Tuning . Radeon9600TX . Radeon9800Pro . OverKill

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alcím : Retro kedvenceim 10

Üdv minden retrokedvelőnek, valamint aki csak nosztalgiázni szeretne egy kicsit. Már egy ideje foglalkoztam a gondolattal hogy kellene egy hardcore Win98- as gépet építeni. Most eldöntöttem hogy meg is valósítom. Egy álom és egy teszt keveréke lett. Gondolom néhányan értelmetlennek minősítik (rámondják hogy itt XP- re kell váltani), talán lesz aki érdekesnek. Nekem fontos, a kedvenc retro oprendszerem a Win98.

Voltaképpen jelenleg egy nagyobb lélegzetű SS7 projekten dolgozgatok de elhatároztam hogy teszek egy kis kitérőt. Az ötlet onnan indult hogy vásároltam egy P4 lapot, különleges hűtővel és Prescott procival, melyet ki kellett próbálnom. emiatt idiglenesen levettem a próbapadról az SS7 rendszert (a lapot a Via chipset miatt vettem, ilyet nem próbáltam még 478- ban). Próba sikeres, flottul műkszik, hozza a Via formát. Azonban csak-csak Via, tartalék/teszt lapnak tökéletes, a főszereplő azonban nem ő lesz. A kipróbálásához előkerestem a mezei DDR400 tartalék RAM- okat és elégedetten láttam hogy többféle kapacitásból vannak párok. A 2x256MB KingMax- ra pillantva megmozdult a vezérhangya, ennyi a max a Win98 esetén. Pontosabban alapból 512MB- al még fel lehet installálni, mivel felette már a telepítő is elhasal. Később bemutatom hogy utána bővíthető, spec driver kell hozzá. Eddig minden kísérletem elbukott a témában, de egy lelkes fórumtárs hívta fel a figyelmemet a lehetőségre. Régebben is megfordult a gondolataimban egy hasonló kísérlet, okai : leírások szerint a Win98 magas proci órajel esetén behal(hat), ezt mindenképp ellenőrizni akartam, valamint az előbb említett memkorlát, melyet végre meg szerettem volna oldani. És a HDD korlát, állítólag 30GB- ig kezeli biztonságosan, meglátjuk.
A projektet még az is kiváltotta hogy láttam a legtöbb 478- as laphoz a gyártók oldalán fent van a 98- as chipset driver is.

Tehát akkor a kis bevezető után vágjunk bele a kissé overkill tesztbe. Szép sorjában felépítettem a projektet. Alaplap - fiókban pihent a P4P800, a delidelt Prescottal, rajta a TT hűtő.

Videokártya : Medion Radeon9600TX (nem elírás, nem XT, hanem valóban TX a jelölése). A Via- s lappal együtt szereztem be. Főleg amiatt figyeltem fel rá, mivel megy 2x- es AGP- ben, itt erre nem lesz szükség, 8x- ossal fog menni. A ref 9600- ak viszont nem tudják a 2x- est, csak 4x- estől működnek. Korábbi lapokban viszont jól jön a 2x- es üzemmód lehetősége.

Az installáláshoz előkészített konfig tehát így néz ki :
Asus P4P800 alaplap
Prescott 3GHz delidelt, alapon egyelőre
TT SilentTower hűtő
2x256MB Kingmax DDR400 dualCH, egyelőre
Radeon 9600TX videokártya
Creative SB0220 Live+alaplapi hang
Seagate Barracuda 120GB IDE HDD
LG DVDR+LG CDRW IDE optikák
700W táp
Win98SE+UOSP
Ati Catalyst 6.2 Win98/Me (az utolsó mely támogatja a 98- at)

Szépen fullra installáltam, simán ment - ne feledjük hogy alapon is már 3GHz- en ketyeg a CPU, elvileg ha igaz a kósza hír, már borulnia kellet volna az oprendszernek, jóideig ment az install, maga a 98 hamar felmegy egy hozzá képest gyors gépre, de az UOSP azért eltart kicsit tovább. Az eredmény stabil, semmi rendellenesség, a 120GB- os HDD- t pedig egyben látja. Annyi a szépséghiba hogy az UOSP hozzáadásával a nyelv Hunglish- re vátozik, de ez a működést nem befolyásolja.

A Vintage CPUz által mutatott singlechannel RAM ne tévesszen meg senkit, DCH- ban megy, később majd látni hogy az 1.47- es CPUz, mely még fut 98 alatt, már jól, DCH- t jelez. A HT jelzés viszont jó, 1 mag/szál van, a 98 csak 1 szálat kezel, tehát a HT itt nem fog működni.

Alapon lemértem a 3DM99 és 2001- et, hogy lássuk majd hogy a tuninggal ez mennyit növekszik, hogy viszonyul a végső értékhez.
3DM99 : 16927
3DM2001 : 13414

A videokártyára tettem enyhe tuningot 297/270- ről -->@310/283- ra, de ugyanennyit hagytam a CPU tuning után is, hogy ne befolyásolja az összképet.

Következő lépésnek a RAM bővítést választottam. 512MB feletti RAM- al általában már boot alatt kékhalál volt, de desktopon +pogram indításakor mindenképp hiba - fagyás, kékhalál, szabálytalan művelet, out of memory üzenetek valamelyike mindíg befigyelt.
Nemrég hallottam a Loew driverről. Ez volt a végső ösztönző, mindíg szerettem volna látni a kedvenc oprendszeremet nagyobb méretű memóriával megpakolva. Feltettem a drivert. Majd a 2x256M KingMaxot kicseréltem 2x1GB szintén KingMaxra. Teljesen jó, jelesre vizsgázott a driver, szépen bebootolt a rendszer. Működését néhány képernyőmentéssel szeretném demonstrálni.

Itt elsőnek egy 3DM99- el ellenőriztem, hogy a rendszer működik-e egyátalán :

A CPUz és az Everest is jelzi a 2GB memóriát. Mivel itt a fizikai RAM használat látszik hogy még 512 alatti, ezért játéktesztekkel folytattam. A Quake2 futtatása ablakban már 620MB- ot jelzett. Aztán felraktam a Serious Sam: The Second Encounter- t, mely már látszik hogy 722MB- ra tornázta fel :

Majd hogy mégnagyobb terhelést adjak a gépnek felpakoltam az UT2004- et, itt már 867MB- ig kúszott fel a mem-használat. Nem túl magas, valamivel azért több, 98- hoz képest meg overkill. A Loew driver bizonyította hogy kiváló. Mindegyik játék szépen fut, szaggatás-mentesen. A 9600TX- et az érdekessége miatt vettem, nem is gondoltam hogy ilyen gyors tud lenni.

3. fázis. Tuning
A mem-használatot nézve láttam hogy elegendő lesz 2x512MB tuning RAM. Először az 566- os ADatákat választottam de valami inkompatibilitás lehet, talán nem szereti a lap, néha ment, néha instabil volt. Ezért elővettem a 2x512MB Geil kit- et, mely alacsonyabb órajelű, inkább az időzítésre hajaz. Persze nyomulhattam volna frekire is, de ha már ezt a karakterisztikát ajánlja a gyártó. 427MHz lett CL 2-3-3-7- el. Gondolom feljebb is megy, még CL2- vel is, de a visszaosztás után ennyire jött ki az FSB emeléssel. Kicsit kalkulálni kellett. Mikor kész lett a terv, jött 3pass MemTest, biztos ami biztos, nehogy szétvágja a jól feltelepített vinyót (nem Ghostoltam, vinyóhiány van, beszerzés tervben). Lazán vette eszméletlen RAM és cache sebességekkel.
A lap+proci sokáig pihent a fiókban de most is jó erőben van, szépen megy a 4GHz.

Eljutottunk tehát a fináléig, íme a Win98SE 4GHz- en, 1GB RAM- al :És az 1.47- es CPUz már jól jelzi hogy DCH- ban mennek a RAM- ok.

4. fázis. A ráadás
Nemrég hozzájutottam egy hibátlan AIW R9800Pro kártyához is (ugyanattól a megbízható eladótól, akitől a többi cucc is jött). Akkor már legyen még combosabb eredmény is. Bár az UT2004- en látszik hogy a 9600- as is elegendő volt még 2004- ben is, de ha már kéznél van bevetettem ezt a szépséget is :

Persze a kis ventije fölé kapott egy extra 8cm- es sufniventit, a RAM- ok pedig rézsünöket. Jókis példány, 400MHz fölé megy, de inkább @398/351- en használom a kímélés miatt.


Hát nem lett meg a 20K, de azért szép, így is befogta a Prescott @3.4GHz+NV6800GT eredményét, amely már kiváló.

Most pedig a kis összesítő, mely a fő lépések teljesítményeit szemlélteti :

Az eszme munka közben :

Az egészben logikát ne keressetek, a Win98- nak nyilván elegendő egy kisebb gép 512M RAM- al is. Egyfajta feeling és egyben tisztelgés is a retro rendszernek. Annyira kedvelem a 98- at hogy a projekt elején már elhatároztam, ha minden sikerül, akkor így ahogy van komplett gépet építek belőle. Van félretéve egy szép Thermaltake házam, tudom nem korhű, de az egész projekt nem igazodik a korhűséghez, többször leírtam hogy kedvelem a nem korhűen összeválogatott konfigokat (is). Ez a vas megérdemel egy ilyen elegáns házat. Nagyon pöpec rendszer lett, gyors a boot, valamint használat alatt is villámgyorsan reagál, nemigen kell sokat várni egy nagyobb program betöltésére sem. Örülök hogy egy ilyen robosztus vasat sikerült összehoznom Win98 alá.
Annyi még hogy megfutja ugyan stabilan a 4GHz- et, de véglegesre kb 3.7G- ra fogom állítani, az előbbi csak a tuning kedvéért volt.

Loew összes programja innen letölthető, köszönet nakos1212 kollégának, aki összegyűjtötte és nem kell egyenként a honlapról levadászni. Free programok lettek, de azon sajnálatos esemény miatt hogy a szerző nemrégiben elhunyt, a családja pedig szabadszoftverré nyilvánította az összes munkáját.
Köszönet továbbá gban kollégának akitől számos, a tesztben szereplő hardverelemet baráti áron kaptam.

Frissítés (20/06/02) : a gép házba építése megtörtént, a blog megkapta a Retro kedvenceim 10 alcímet, mivel ez a 10. blogolt gépem. Az összeszerelt gépről a fotók :

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
Közösségépítő

:C :R
Még egy kicsit fokozhattad volna, és egy 120gigás SSD-re telepíted az oprendszert ;]
Így amúgy HDD-vel, ennyi RAM-al, ilyen CPU-val mennyire pattogós az oprendszer? mennyi pl egy boot idő? :))

(#2) Cifu válasza bacsis (#1) üzenetére


Cifu
nagyúr

Még egy kicsit fokozhattad volna, és egy 120gigás SSD-re telepíted az oprendszert

Az úgy nem autentikus. ;]
Mondjuk arra nem csak az OS fért volna el, hanem kb. minden tesztelt játék is. Régenmindenjobbvolt.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#3) bacsis válasza Cifu (#2) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Mert a Win98 alatt marhára autentikus a 2G RAM, ugye? :DDD :))

(#4) Cifu válasza bacsis (#3) üzenetére


Cifu
nagyúr

Értsd jól, na... :DDD ;]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#5) DarthSun válasza bacsis (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Megint avval kezdem ha a Mester megszólal és ráadásul dícsér, akkor már mondhat bárki bármit, a gépezet jó lett és kész :D :R . 120- as SSD- m nincs, nem is volt soha. Későn kezdtem az SSD- zést, 240- es a legkisebb, tartalékban van egy 480- as bontatlan, hát nemtom, azt nem biztos hogy beleteszem eme masinába :U :) , jó hát megérdemelné, de na.... Boot idő gyors, UDMA100 itt már teljesen problémamentes, az UOSP ahhoz ráadásul célirányos driverfrissítést tesz fel. Lemérem, annyira nem látványos sztem, de ha felállt a rendszer akkor a programok válaszidejei, kb mint a nagygépemen SSD- ről. A Win98 alap erőforrásigénye csekély pld az XP- hez képest jóval kevesebbel beéri, egy 120- as gyors Barracuda finom falat neki, meg is hálálja, nagggyonn pattogós minden.

(#2) Cifu : 120G- án itt sok elfér, maga a W98 is sokkal kisebb helyet kér mint az XP. Majd jól meg is nézem, mennyi hely maradt jelen pillanatban, nem is csekkoltam a tesztek közben.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#6) DarthSun válasza bacsis (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Ja és a köszönet Neked is, mivel Te voltál a Szállító, kemény és könyörtelen mint Jason Statham :DDD

A 3 test probléma nem megoldható.

(#7) UnA válasza DarthSun (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

Volt itthon elfekvőben egy 30 gigás SSD, ingyen adtam oda valakinek nemrég...

(#8) DarthSun válasza UnA (#7) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Egy olyan tényleg illene ebbe a gépbe. Még menőbb lenne, SSD- n a 98, a HDD- n meg a nagyobb progik, játékok. Azt nemtom hogy pld a TRIM képes-e menni 98 alatt, mert ha nem, akkor a sok azonos cellaírástól hamar kifulladhat az SSD. :U . Milyen csatolós volt az az SSD, SATA vagy ATA ?

A 3 test probléma nem megoldható.

(#9) bacsis válasza DarthSun (#8) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Trim nem lesz neked win 9x alatt... De ha 20 èv helyett 10 èvet tudna az ssd, vállalható kompromisszum ;)

(#10) DarthSun válasza bacsis (#9) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Annyi simán, 10 év múlva már ki tudja, lehet hogy petabyteok röpködnek.

A 3 test probléma nem megoldható.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.