2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Toshiba Satellite sm30 és SSD - azaz a 10 éves gép ami még nem érett a kidobásra

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos, sziasztok!

Számtalan cikket lehet olvasni itt logouton a felújított, felspécizett, vagy szimplán még csak működő "őskövületek" kálváriájáról.

Az enyém nem ilyen lesz. Legalább is semmi jól dokumentálhatót nem tudok mutatni, nem is volt igazán nagy feladatom. Hogy mégis miért osztom meg akkor? Jó kérdés.

Talán ezzel a kettővel tudok reagálni:

1) Az elején az ötlet, amit lentebb leírok, nagy őrültségnek tűnt. Féltem, hogy nem fog működni, vagy nem úgy, ahogy elvárom tőle. Jó lett volna, ha valahol látok erre egy példát, hogy mit mondanak róla, van e tapasztalat stb. Egyetlen kollégát találtam a fórumokon, aki hasonlót csinált, de tőle is csak sebességtesztet láttam. Most itt egy példa, linkkel és tapasztalatokkal, ha valaki ilyesmit szeretne.

2) Nagyon sokszor látom, hogy egy-egy lassabb SSD-nél megjelennek azok az emberek, akik azzal froclizzák az olcsóbb, lassabb szilárdtest-meghajtókat, hogy a WD, vagy ilyen olyan HDD is hozza ezt az írási/olvasási sebességet. Ilyenkor vagy van, aki közölje velük, hogy az SSD-nek csak az egyik előnye a nagy io sebesség, vagy nincs. Szerencsére azért mindig érkezik egy kapitány, aki elmondja, hogy a véletlen elérési idők, a hangtalanság, a hőmérséklet, a fogyasztás, vagy az elméleti 300G-s gyorsulástűrés legalább olyan értékes, mint hogy gyors az eszköz. Főleg igaz ez egy laptopban. Ezt bizonyítja a cikk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Így érkeztünk meg a jelen helyzethez.

Adott egy Toshiba Sattelite sm30-as gépezet. 2005-ben dobták piacra, és igen nagy király lehetett anno.

(Ha nem volt az, bocsássatok meg nekem. Akkoriban én 12 évesen az első, amúgy is gyengécske PC-met nyúztam, amit 450Mhz, 256 megabyte 3 gigabyte jellemzett. És nem, ezek nem a videokártyám adatai. Hanem rendre Processzor-RAM-HDD jellemzői voltak. A vidkártyám talán 16 megás volt. Tökmindegy, így is sírtam, úgy örültem az első gépemnek :') )


Egy kép a kicsikéről

Szóval a notinál tartottunk. Aki nem nyitná meg a linket, annak elárulom, hogy 15,4"-es gép Centrino M procival, 512 MB DDR rammal, és 60 GB merevlemezzel.

Korunk rohamosan fejlődik, ám egy ideje már az öregebb gépek is megütik a mércét az otthoni átlag használathoz. Így van ez ezzel a géppel is. Filmnézésre, dokumentálásra, fényképnézegetésre, Skypeolásra, esetleg egy kis youtubera, facebookra egyéb böngészésre volt használva. Nem fogom azt mondani, hogy az élmény felér egy mai gép által hozottal, de igenis jól szolgált a kicsike.

Mivel a legkevésbé én használtam a gépet, megesett a baleset, hogy észrevétlenül elérte a vég a 60 gigás HDD-t. Először egy fagyásos bsod kíséretében elhalt a rendszer. Miután újratelepítettem, gondoltam megnézem mi okozhatta a gondot. Na a cikk címéből már biztos kitaláltátok: Leharcolódott a HDD.

Már régen szemeztem az mSATA SSD-ket PATA vagy SATA csatolóra alakító eBay-es csodákkal, de nem volt rá alkalom, hogy kipróbáljam.
Jött a gondolkodás: Belevágjak? Ne vágjak? Mi lesz, ha nem megy?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majd jött a jó öreg problémakezelés, azaz elkezdtem összevetni az előnyüket a hátrányokkal:

Pro
-Sebességnövekedés (vélhetően)
-Ha meghal a gép, akkor az SSD-t tovább tudom vinni, és nem kell bajolni egy kitudjameddigműködő PATA notivinyó eladásával
-Tartósabbnak véltem, mintha vennék egy már használt winchestert
-Hangtalanság (ezt főleg meg kell említeni, mert a HDD-t a külvilágtól a képen látható szürke műanyag választotta el felülről, ami igen vékony volt)
-Masszívitás (itt megint meg kell említeni a szürke vékony műanyag burkolatot, melyre gépelés közben kicsit jobban ránehezedve simán meg lehetett nyomni a HDD-t, ami nem előnyös)
-Hőmérséklet (megint az a fránya vékony műanyag burkolat, nem elég hogy a hangot átengedi, de egy idő után a hőt is közvetítette a csuklóra)
-A HDD beépítőkerete már nem volt meg, így legalább nem is kellene

Kontra
-Lehet, hogy beszívom, nem fog menni, és akkor kb egyik pro érvvel sem megyek semmire
-Drágább
-Árban akkor versenyképes, ha kis tárkapacitású
-Legrosszabb esetben az olcsó átalakító startból elégeti a több ezer forintos SSD-t

A kontrákat legyőzték a pro érvek. Szétnéztem, és a következőre jutottam:

-6000 forintból hozzájutok egy 32 gigás SSD-hez (SanDisk U100 lett az)
-1000 forintból hozzájutok egy átalakítóhoz (ez lett az*)
-Volt egy amúgy is használaton kívül lévő 2.5 PATA USB-s külső házam** (tegyük fel, hogy venni kéne)

* Fontos, hogy olyat vegyünk, ami 5V-os csatlakozóhoz van. A linkelt darabnál erről nem esik szó, de könnyen felismerhetőek: Ami 5V-hoz van, azon ott egy kis fekete feszstab ic, mely az 5V-ból 3.3V tápot stabilizál az mSATA ssd-nek, ugyanis ezeknek ez a feszültsége. VIGYÁZAT! Ha olyat vesz valaki, amelyiken nincs ez rajta, az 3.3V-os foglalathoz van. Ha ezt beleteszi egy 5V-os foglalatba, az 5V direktben szalad rá 3.3 helyett az SSD-re, ami valószínűleg instant égés általi halál. (Nem volt szerencsém kipróbálni, de nektek se legyen)

** Meg kell említenem, hogy a HDD szektorai nem túl intenzíven romlottak, és kondíciójának megfelelően adattárolásra még sokáig jó lesz. Továbbá ha meghal egy szektor, akkor a csacsiporesz kevésbé sínyli meg, mint a Windows tenné.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jött a postás, megvolt már minden a művelethez. Még gyorsan csináltam egy tesztet a merevlemezen, bíztam benne, hogy ki is bírja (igen tudom, hogy nem szép dolog ilyesmivel nyúzni egy beteg hdd-t)

Majd jött az ötlet, hogy azért csak próbáljuk már ki, egyáltalán megy-e ez a kombó, mielőtt csavarhúzót ragadok. Jön tehát egy kis konverterception:
mSATA->PATA->USB láncon keresztül a külső tokot használva teszteltem le a kicsikét (nem a célgépben, hanem a komolyabb notimban):

Hát igen, messze nem az a sebesség, amit tudna az U100, de még a PATA elméleti átvitelét sem értük el. Kicsit szomorú voltam, de legalább működött. Na mondjuk ennyi átalakítón át nem csoda, hogy lassult.

Következő kaland: Vajon felismeri-e a bios?

Jött a csere. Szerencsére az excenter elrendezés miatt nem lehet fordítva betenni a ketyerét. Benne volt, ki nem gyulladt a gép indulásával, ám szegény notinak olyan buta a BIOS-a, hogy nem lehet benne megnézni az eszközöket. (Bőven frissítésre szorulna, van róla hivatalos jelentés is, de ezt akkor láttam már, amikor haldoklott a HDD. Instabil merevlemezről, instabil rendszerrel pedig nem jó játék biost piszkálni)

Nincs más hátra, mint előre, nézzük meg, hogy a win telepítő látja-e?

Hát erről nem készült se kép, se videó, ahogy a győzelmi táncról sem, amit akkor kezdtem járni, amikor a Windows irigylésre méltó sebességgel kezdett felfelé kúszni a gépre.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ha már kép, és videó:


Bekövetkezett amitől féltem: Nem az átalakítók voltak a keresztmetszet szűkítői, hanem AZ átalakító. De hát 1000 pézé' mit várjak?


Na ami itt meglepett, hogy PATA csatolón át megy a TRIM. Én úgy tudtam, azt csak SATA-n tudja kiadni a rendszer, azon is csak AHCI módban. No mindegy, nem mintha a tároló sebességének feleződése bármilyen módon észrevevődhetne, mikor a névleges érték tizedén ketyeg így is.

Azóta újabb CDM-ot tettem föl, de ez az eredményeket nemigen befolyásolta szerintem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De mégis mire elég ez?

Kellemes csalódásra. Előjön ugyanis, hogy nem minden a szekvenciális írás/olvasás. Továbbá a gép szinte hangtalan (a hűtője csak terhelés alatt hallható), és a burkolat tapintása ebben a melegben is tűrhetővé vált.

A videón látható, hogy mennyi idő alatt restartol egy W7, mennyi idő alatt indul egy Mozilla illetve egy Office10-es Word.
A végén pedig megmutatom az kütyüt a helyén.

Sajnos csak egy krumpli volt nálam, de a lényeget azzal is látni.

Összességében pozitív élménnyel fejeződött be a kaland. Igazán megérte belevágni. Mivel mostmár a gépen észrevenni a RAM hiányát, ez lesz a következő bővítés.

Remélem hasznos, érdekes, vagy legalább vicces tartalommal járultam hozzá a blogomhoz.

Enjoy!

Hozzászólások

(#1) MineFox54


MineFox54
őstag

Ugye veszel új átalakítót :F :Y
Amúgy a cikk zsíír. :C

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#2) razorbenke92 válasza MineFox54 (#1) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Hát, megmondom őszintén, nem tervezek új átalakítót venni még (a leírtak tegnap és ma történtek eddig még nem jutottam oda, hogy kéne)

Igen, egyébként valóban pocséklás ez így, de most huzamosan tesztelve egyre inkább látszik, hogy már csak a Processzor és a RAM munkájára kell várni. Annyit nem gyorsulna, mint amennyit megérne egy másik átalakító. Különben is, ezzel a sebességgel is percek alatt megtelik az a szűk hely, ami van :D

Majd ha új gépbe kerül, akkor megfontolom a témát. De ezt is bátran merem ajánlani bárkinek, aki hasonlót szeretne.

Ja és köszi :)

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#3) MineFox54


MineFox54
őstag

Amúgy az esesdé HA-ról van?

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#4) razorbenke92 válasza MineFox54 (#3) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Így igaz.

Bátran ajánlom!

Remélem a kolléga nem sértődik meg a reklám miatt. Nem tudom cikkbe lehet e HA! linket tenni, nem-e számít reklámnak (azt tudom, hogy fórumon nem szabad reklámozni, ezért nem tettem be ide se, nehogy gond legyen)

Ha szabálysértő a komment, akkor elnézést kérek a modiktól.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#5) 426os


426os
őstag

BME-s szövegmező rulz. Höhö.
Egyébként lehet jobb lett volna egy Pata SSD. Mondjuk azt utána nehezebben adod el, az igaz.

.

(#6) Mokó


Mokó
aktív tag

Jó cikk,de meg kell mondjam a 'csacsiporeszos" résznél elröhögtem magam :)
Ramot pedig vszínűleg nagyon "occsóér" találsz bele majd.

(#7) razorbenke92 válasza 426os (#5) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Azthogykiszúrtad! :C

Pedig direkt megnéztem, nem e vettem föl valami kompromittálót :D

Igen, emiatt is gondolkodóba estem, mert az egyik üzletben pont ekkor volt leárazás. Igaz, hogy az ennyiért egy 16GB-os SSD volt, leárazva(!).

Csak a garancia miatt fordult meg a fejemben, hogy azt válasszam. De aztán a 16GB kevésnek tűnt.


Mokó

Örülök, hogy elérte a szó a célját :D Már van terv a RAM-ra, de ez lesz már az utolsó nagyobb ráköltés a gépre fejlesztés ügyben.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#8) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Alternatív megoldás lehet ez az átalakító. Illetve valami hasonló.

ruszkik, haza!

(#9) freestailo


freestailo
őstag

ACHI az ugye AHCI? :F

(#10) razorbenke92 válasza freestailo (#9) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Igen, javítottam, köszi az észrevételt :R

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.