Hirdetés

2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10) Dany007


Dany007
veterán

Na srácok asszem megtaláltam a választ! =O
Nagyon durva!

Idézem:

"Bénulás

A másik ennél sok fokkal ijesztőbb. Életemben úgy ötször ha előfordult, hogy alvásból felébredve azt tapasztaltam rémülten, hogy szemem nem nyílik, hogy testem nem mozdul, s mikor ijedtemben sikítani akartam, még hangszálaim sem engedelmeskedtek. Mintha az agyam felébredt volna, de testem alvó kómában lenne. És tényleg. Google doktor diagnózisa a sleep paralysis, azaz az alvásos bénulás. Fordítva is megeshet, elalváskor is megtörténhet ugyanez. Magyarázata, hogy elalváskor a hormonok túk gyorsan indulnak be, s hamarabb bénítják le a testet vagy a másik esetben, hogy a REM fázisban az agy felébred, ezt azonban a test nem követi, hanem ugyanabban a kómaszerű állapotban marad, mint előtte. Ennek eredményeképpen az alany tudatának teljes birtokában van, viszont semmiféle összeköttetésben nincs a testével, azt mozgatni nem tudja. Egyes esetekben ezt komoly halluciánciók kísérhetik, amik még ijesztőbbé teszik a dolgot, s tudósok egy része a földönkívüliek látogatásának élményeit, s a szellemlátók élményeit is ennek a jelenségnek tudja be.

A tünetek pár másodperctől pár percig állhatnak fenn, s elmúlásuk után komolyabb pánikrohamon is átesik az illető, ezt alátámaszthatom, ennél iszonyúbb élményben nemigen volt részem se előtte, se utána. Okai között emlegetik, hogy ha az ember agya túl gyorsan ébred fel álmaiból, a test még fönntartja a bénult állapotot, ami alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az álmodási fázisban ne sérülhessen az esetleges, álmot kísérő és arra reagáló mozgások során. Okairól nem sokat tudnak, de a hirtelen életmódváltozás, a stressz, a rendszertelen alvás és a pánikbetegség is szerepel a lehetséges okok sorában, s úgy vélik, minden ember életében legalább egyszer előfordul az alvásos bénulás. Gyakori azon álmok során, mikor az álmodó álmában tudatában van annak, hogy álmodik. Az afrikai kúltúrában a jelenséget úgy ismerik, mint mikor "ördög lovagol a hátadon", s szinte minden kultúrkörnek megvan a maga, általában szellemmel, démonnal kapcsolatos megnevezése, ami magyarul úgy hangzik: lidércnyomás. Sosem gondoltad volna, mi?

Tenni nem nagyon lehet ellene, az információs oldal szerint szép lassan érdemes kivárni, míg elmúlik, esetleg szépen lassan, apránként megpróbálni mozogni. Figyelmes alvópartner az első rezdüléseknél vagy nyökögéseknél segíthet az ébresztésben. Ha elalvásnál tapasztalod, esetleg többször egymás után, érdemes pózt váltani, és újra nekifutni az elelvásnak."

[link]

Már csak azt kéne tudni, hogy mi összefüggés van az alvási póz és ez az egész között :S

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.