- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #120419 üzenetére
Jah, lehet, hogy ezt is beleszámolta
Mondjuk, ha ebből indulok ki, akkor van nálam egy 10400F, 32GB RAM, RTX3060 12GB, 1TB Samsung 980Pro, 4TB HDD-s gép Corsair CX550F-el, és egy egyedi házzal. Megközelítőleg 14 ezer órát lett tesztelve, az elmúlt 4,5 év alatt, vagyis 5000ft-os rezsi óradíjjal már akár ingyen is adhatnám, úgyis megérné, de ha hozzá veszem az értékét 70,25 Millára elcserélem
Szeretem nagyon ezt a gépet, de hogy 70Millió ft-ért még masnival is átkötöm az tutiMég 7,25 Milláért is
Egye fene, még 1,7 Milláért is -
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #120420 üzenetére
Jah, van egy pár jó és nem jó 500W-osa a Chieftecnek
-
-
KROK640
nagyúr
Azért atom procit már max kijelzőnek használnék.
Igen, az az I5 amiért nem adnék pénzt amúgyse max ilyen 20-30 ezerért, mert a VGA egész jó benne (még), de ha tényleg játszani akar, pl a háttértárak minimum egyikét bővíteni kell, a RAM is csak most még elég stb.
160-ért messze jobb gépet lehet összerakni, pláne használtan -
KROK640
nagyúr
Nalátod, akkor nagyon megéri ez a kis félkonfig.
De ma belefutottam egy másik gyöngyszembe is, ezt meg "webshop" árulja :
Processzor: I5-9500
Memória: 2x8GB DDR4 2666MHz
SSD: Patriot 256GB M2
HDD: Seagate 500GB
VGA: Gigabyte GTX1660S 6GBMindezt egy brand gépházban, brand táppal, potom 159900ft-ért.
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #120357 üzenetére
Jelenleg egy állami klinikán dolgozom (még). Az egyik legnagyobb probléma, hogy túl kevés ember van, ezért mindenki egy fizetésért 2-3 ember helyett dolgozik. Emiatt aztán még nagyobb a lemorzsolódás
és még kevesebb ember lesz.
Barátnőm közölte : Ha megvan az utolsó vizsgája is, akkor ő Ausztriában/Németországban tenne egy karrierindító kanyart.
-
KROK640
nagyúr
válasz
cidalain #120348 üzenetére
Sajnos ez így van, manapság nagyon ritka már, hogy valami tényleg VALÓS készleten legyen. Számtech boltban dolgoztam sok évig, és egy idő után már nálunk is alig volt valami, amire bementél és megvetted. Mindent "rendelni" kellett (ami legtöbbször Ipon vagy hasonló webáruházból a bolt címére, aztán jöhet érte és felárral átveheti). Pont ez a viselkedés az ami, mostanra kb felszámolta a fizikai boltok létjogosultságát. Mert az, hogy 1-2 nappal többet várok mintha online lerendelem, plusz a bolt hasznát is kifizetem, nem begyere megoldás. És mindez onnan jön, hogy spórolni akarnak a fizikai boltok a raktározás költségén, illetve félnek, hogy valami a nyakukon marad.
-
KROK640
nagyúr
Jó neki ez a hozzáállás. Nekem sajnos attól kezdve, hogy bevételem mindig nagyon keményen kellett haza adózzak. Nem az volt, hogy fizetek a rezsibe, hanem kb én fizettem a rezsit. Általában a fizetésem 10-30%-a ha nálam maradt. Hamar meg is tanultam, hogyha elmegyek dolgozni, csak korán kell kelni és szabadidőm nem lesz, de a céljaimhoz amúgy sem jutok közelebb. Ergo mindenáron el kell kerülni a munkát. Nem örültek, mikor megosztottam velük a következtetésemet.
(Ettől persze semmi sem változott, én dolgoztam és soha semmire nem volt pénzem
de ez már a régmúlt - ennek ellenére piszkosul örülnék annak a 12 évnek, mai ésszel és lehetőségeimmel, ami akkor emiatt a sehová sem haladással telt)
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #120312 üzenetére
Igen, ez a több víruskereső is jellemző, sokaknál láttam én is
A toolbarokkal teleszórt böngészőt szintén szeretik, volt olyan nem egyszer, hogy a toolbarsáv már szélesebb volt mint maga a hasznos terület. És persze az összes böngésző fent a gépen, de úgyis csak egyet használ.
Total Commander Ultima Primeszintén sok helyen látom én is, jó csilivilire gusztustalan ikonokkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
cidalain #120311 üzenetére
vannak ilyen frissítgetős kiddie-k, engem pl zavart, hogy fúúú... mindenből a legfrissebbet, hetente 3× valamit frissített. Minek? Ha jól működik nem piszkálom.
2010-ben esett meg egyszer jött hozzám egy haverom, öcsém beengedte haver meg leült a gépem mellé, míg haza nem értem melóból. Hazaértem, dumáltunk, közben indult pár játék. nekem csak az tűnt fel, hogy olyan szarul megy minden játék. Kérdeztem és egy idő után havert, hogy csinált-e valamit a gépemmel, mert gyanúsan szarul megy minden. Mondta, hogy ő semmit, csak feltette a legfrissebb VGA drivert. Mondtam neki hogy jajj nagyon köszi, egy optimális driver volt, végletekig optimalizált beállításokkal, és a kártyán OC-val. Ez már a HD4850-esem volt 512MB VRAMmal, ami már amikor jött sem volt egy erőbajnok, de jó beállításokkal még elment akkoriban. Na ő a legújabb driverrel mindezt nullázta, és gyönyörűen kijött, hogy 1600×1200-ban (akkoriban annyin játszottam), már csereérett a kártya. Ezt követte később egy HD4890, ami kellemes emlék lett végül, és sokkal jobb kártya volt minden szempontból mint a 4850.
Winampból nem volt 4-es, a 3-ast az 5-ös követte
De értem a példát. Nekem egy idő után csak egy codecpack volt. De eleinte nálam is fent volt 20 féle. Egy win isntall után szószerint 4-6 órás meló volt felgüórni és beállítani mindent.
-
KROK640
nagyúr
Igen, remek példa erre az, hogy ma ha nem játszol még egy 4th gen I5/I7-el is el lehet lenni, sőőőt ... két olyan embert is ismerek aki napira C2Q-t használ, ami már 16 éves CPU. Ez 2000-ben 1984-es PC-t jelentett volna, de még 2009-ben is egy 1993-ast. Ami nyilván totál használhatatlan lett volna. Jó, mondjuk a C2Q már öreg, de lassult a szoftverek hardverétvágya egyértelműen. (ugyanakkor érdemes végignézni, hogy magának a webböngészésnek a gépigénye milyen hatalmasat nőtt. 2003 nyarán még egy P1 133-as 128MB EDO RAMmal is bőven elég volt netezni, egy 2700+-os Athlon XP meg majdnem a játékokra is overkill volt, ma meg az említett Athlon XP-n már nem is tudsz netezni).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #120305 üzenetére
Pedig 2000 után még mindig bőven kellett fejleszteni, 2004 után lehetett valamennyire lassítani, amikor a konzolok kezdték meghatározni a gépigényeket (nekem mondjuk sokat segített a tuningolt Athlon XP is), de 2010 és a Core I széria után már simán ki lehetett húzni 1-1 géppel akár 5-8 évet is, maximum félidőben VGA csere, RAM bővítés.
-
KROK640
nagyúr
Valakinek 175 ezerért ez a félkonfig?
-MSI B360 GAMING PLUS alaplap
-Intel(R) Pentium(R) Gold G5400 CPU
-4GB RAM
-120GB SSDHelyben próbálja fogni a madarat rá
-
KROK640
nagyúr
válasz
szebe #120277 üzenetére
Így van. Bár ugyanakkor a nagyon tömeges elterjedés, és agyorsan avulkó alakatrészek egy időben erősen lenyomták az árakat, 2002-2003-ban 60-70 ezerből is lehetett komplett játékgépet csinálni.
1997-2004 (ez az időszak van tapasztalva a saját bőrömön) között sajnos tényleg ez volt a helyzet : ha vettél egy relative új felsőkategóriás gépet, akkor is előfordult, hogy az új címek nem mentek maximumon, 1 év múlva már a low-nak is örültél új címekkel, 2 év múlva meg az sem volt meglepő, hogy el sem indulnak rajta az új címek. Ha pedig valaki közepes, netán belépő szintű gépet vett, akkor jobb volt, ha megbarátkozott az azonnali fejlesztés gondolatával, vagy azzal, hogy maximum a 2-3 évvel korábbi termésig válogathat a játékokból.
Az árnyoldala az volt, hogy az ember gyakorlatilag rá volt kényszerítve 1-2 évente egy komplett gépcserére, és iszonyú összegeket kellett a gépre locsolni, különben kiesett az ember a pixisből, egy 3-4 éves PC már olyan volt, mintha nem is lenne géped. (nemrég kiszámoltam, hogy ezekben az időkben éves szinten átlagban több száz ezret öltem a gép(ek)be, ami akkor még erősen másabb összeg volt mint ma. )
A fényes oldala viszont az volt, hogy bármi is kijött és nem ment szépen, tudhattad, hogy egy év múlva olyan géped lesz, amin akár maxon is tolhatod, illetve biztos lehettél benne, hogy jövő ilyenkorra kétszer jobb géped lesz. (csak győzd megfizetni) Volt valódi, kézzel fogható fejlődés és előrehaladás, nem úgy mint a mainstream Intel vonalon 2nd gen és 8th gen között.
2004-re aztán változások jöttek, egyrészt a konzolok lelassították a játékok gépigényeinek fejlődését. Azért abban biztos vagyok, hogy a konzolok szabványossá váló hardverkiépítése, és a 4-5 évenkénti generáció váltás nagyban lassította a PC-k elavulási idejét azáltal, hogy gyakorlatilag mintegy kordában tartotta a játékok gépigényét. Ezért tulajdonképpen elég konzolgeneráció váltáskor gépet cserélni.
SŐT!! ha valaki nagyon erős CPU-t vesz, akkor ilyen helyzetben elegendő kis extra RAM meg egy újabb VGA, és a gép máris játék kész. -
KROK640
nagyúr
Mint írtam nekem igazából a legjobb 2017-2021 tengelyen volt anyagilag, pedig azóta nominálisan többet keresek. (igaz sokkal több munkával is).
Igen, 20 éve érdemes volt PC-t tartani, akkor kezdődött a második sulinet program, sokaknak lett is. 25 éve még inkább csak terjedni kezdett a dolog a nem full kockák csak kicsit kockák körében is. Nekem is 25 éve lett PC-m. (Bár én már előtte 2-3 évvel is vágytam egyre). -
KROK640
nagyúr
Most nincs nagyobb, de 2 nap alatt
legyár...lehamisítja nekedIgen. Embert nem tudok a közvetlen környezetemből akinek ekkora megtakarítása lenne, egy ismerősömnek van 4,5Milla, de ő meg lakásra gyűjt, ha így nézed, akkor neki sincs. Nekem fénykoromban a te megtakarításodnak kb az 1/3-ada volt, de tavaly januárban az is nagyon gyorsan olvadásnak indult, és ma már csupán töredéke annak
Pedig nem szórom jobban a pénzt, csak az élet lett sokkal drágábbJó, persze azon én is szeretek örvendezni, hogy mennyivel brutálisan jobb/gyorsabb/nagyobb teljesítményű gépem van mint mondjuk 20 éve (Athlon XP 1700+@2800+ 1×2200MHZ, 640MB RAM, GeF3Ti500 128MB, 2×80GB HDD VS I5 10400F 12×4000MHZ, 32768MB RAM, RTX3060 12288MB, 1536GB SSD, 10000GB HDD), vagy mennyivel jobb mobil telefonom van (Nokia 5510 VS Honor V20) mert ilyenkor azt érzem, hogy a dolgok tényleg jó irányba mennek.
Ugyanakkor ha arra gondolok 20 éve mennyi munkával és most mennyi munkával, és mit engedhetek meg magamnak, akkor a képlet rögtön szomorúbb (és rájövök, hogy nekem személy szerint 2017-2021 volt anyagilag a legbiztonságosabb időszak).A jobban élős elfelejti azt, hogy régen nem 1 Millió ft volt egy hét a Balatonon a családdal, meg hogy nem ment el a fél fizetése pusztán kajára ami arányaiban sokkal drágább lett, (de ha már itt tartunk) hogy 10× annyiért veszi a cigit mint 20 éve, sokszorosáért a benzint, 10× annyiba kerülnek az ingatlanok, miközben a bére csak négyszereződött.
Ráadásul van egy csomó extra költsége is : Ma már szinte kötelező azért egy alap számítógép/laptop, internet előfizetés és mobil telefon, mobil internet és bankszámla, amik mind-mind havi szinten olyan kiadások amik 20 éve (de pláne 25) még nem nagyon voltak. -
KROK640
nagyúr
válasz
Armagedown #120270 üzenetére
Hm, gyanús ...
-
KROK640
nagyúr
Persze, hogy kevesebbet emelkedett a bérünk mint amekkora drágulás volt. Bár ezt nem mindenhol jó hangoztatni, mert vannak emberek akikben ez nem tudatosul, csak addig jut, hogy 15 éve 70 ezret keresett, mostmeg 240-et, tehát sokkal jobban él, ne mondjam neki, hogy nem.
Ami azt illeti sokan szeretnének ekkora megtakarítást mint amekkora neked van. -
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #120245 üzenetére
Az szép
Mondjuk a legnagyobb cripto láz idején - eredetileg poénból - meghirdettem a GTX950-emet mindenével (doboz, minden kiegészítő), potom 65536ft-ért. A legszomorúbb az volt, hogy a végén már hárman is megakarták venni annyiért is, csak én nem tudtam volna akkor abból a pénzből semmi értelmes VGA-t venni. Úgyhogy mai napig megvanés meg is marad, mert annyiért amennyiért manapság mennek, inkább legyen plusz még egy VGA-m.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #120236 üzenetére
Igazából szerintem amik történtek kb egyik sem az autó hibája van, de volt egy kalandos utad legalább ami sok évvel később jó story.
Bár vannak dolgok amikhez az ember sok rossz emléket társít és akkor nem szereti. Igaz lehet ez sokmindenre. Autóra, zenére, másik emberre, stb.Egyébként anno nekem sem volt őszinte a mosolyom, mikor Memmingenben a kölcsön kapott, egyik oldalán felül lyukas sátramat teleeste az eső, még a haverokkal söröztem és mikor visszatértem a tök sötétben akkor egy 10 centis álló vízbe feküdtem bele, majd egész éjszaka szakadt az eső, és nem győztem kilapátolni a vizet. Emlékszem, hogy már Ausztriában jártunk, még mindig vacogtam.
De Berlinben sem, amikor a sok esőtől az erdő közepén a fejemre szakadt a sátor az éjszaka közepén, 1 Celsius fokban, bokáig süllyedve a sárban hangosan vacogva bármit is alig látva botorkáltam negyedrészegen a tök sötét erdőben, és tudtam, hogy van a közelben egy tó, amiben nem kéne kikötni... ma már persze ezeken röhögök. -
KROK640
nagyúr
válasz
myckey #120226 üzenetére
Szerencsére én 2022 végén vettem sok RAMot amikor tényleg jó ára volt. 4×8GB + 2×16GB DDR4 figyel nálam, a 4 slot miatt 48GB-ig össze tudom logisztikázni ha kell (de most épp csak 32GB van a gépemben a régi 366-os Celeronom tiszteletére amiben 32MB volt).
Ráadásul úgy áll össze, hogy 4×8GB GSkill a 2×16GB meg Kingston FuryAz I5 6600K már öregecske bizony.
A másik gépben meg 2×16GB DDR5 van.
-
KROK640
nagyúr
Igen, mert arányaiba véve sajnos mostanság drágul az autó és az autózás, különösen ebben az országban.
Tisztán emlékszem mikor egy Citroen BX, full-full extrával, szalonból, 0km-vel megállt 1 Millió ft alatt. Ma 0km-es új autóból a legolcsóbb a Dacia az is 7 Milla felett van. (jó, tudom, hogy a bérünk is mennyire hozzá emelkedett... tudom. )
A Citroen BX mai megfelelője kb a Citroen C5X 17 Millától kezdődik, de ott még full fapad, és általában már 1-2 éves autókról beszélünk. (tudom, tudom, hogy a bérünk is mennyire hozzá emelkedett... )
Az utóbbi évek válságai nyomán - főleg MO-n - az embereknek egyre kevésbé van pénzetöbbek között autóra is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #120127 üzenetére
" Rekesz sörért Trabi, csak vidd el Kispók" - jó neked.
Nekem az egyetlen "ajándék" autó egy Moszkvich 412 volt, de akadt vele némi bibi : Tengelyig a sárban állva lapos kerekekkel, betört ablakokkal, ajándék darázscsaláddal és lejárt szlovák papírokkal várt sokéve a szabadég alatt, 300km-re az otthonomtól. Mikor kiszámoltam, hogy csak a hazahozása többe lenne mint amennyit akkoriban forgalom készen, érvényes papírokkal érne, akkor elengedtemMa már jó business lenne, de ha még létezik is, jó eséllyel 19 éve ugyanott áll, vagyis gyakorlatilag újra kellene gyártani az egész autót.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #120125 üzenetére
Neked volt zsebpénzed, meg jogsid(?) hozzá. (16 évesen?)
Nekem pl ez sosem adatott meg hogy zsebpénz16 évesen egy saját, lehetőleg maximum 2-3 éves belépőszintű PC volt a nagy vágyálmom, de még azt sem értem el.
Aztán 20-as éveim elején nekem is volt sokszor Balaton meg ilyenek, amikor még elérhető volt, de ma már azért sem mennék a Balatonra, mert annyiért Horvát tengerpart, sőt Ciprus is van. Utoljára 2005-ben voltam nyaralni a Balatonon, dolgozni meg 2013-ban, és van egy olyan sandám, hogy a jelenlegi trendek mellett nem mostanában járok arra -
KROK640
nagyúr
így van használati szokásokhoz kell autót venni, és ismét visszatérek arra, amit korábban írtam : Az egészet azért hoztam fel, nmert szvsz a jelenelegi technikai fejlettségen mindneki megvette magának a villanyautót mostanra, aki akart. Az pedig csak eltántorító, hogy már annyi kedvezmény sem jár vele, így még eladahtatlanabb (és ezért hülyeség most enynire ráállnia az országnak az akkugyártásra, amihez ráadásul a három legfontosabb dolgoból (tenger vagy nagyon nagy folyó, bizonyos ásványkincsek, olcsó munkaerő) kb semmi nincs meg).
"Annyi idős vagyok, mint te." - én 25 vagyok, kb 15 év tapasztalatával. És te?
"bekapsz valamit" - vezetés közben ez ritka, rendezkedés is. Viszont a fényképezéses dolog nálam is megvan. Főleg ha olyan helyen állok meg ahol nem jártam, vagy nem sűrűn, a táj is szép akkor meg főleg. De még a városban vagy a faluban is megesik, hogy gyalogosan meglátok valamit és katt. Igazából a környezetem néha kiborítom ezzel, hogy egy-egy tökéletesnek vélt kompoziciót, együtt állást lefotózok, de ez van.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #120036 üzenetére
Na, most lesz talán még MO-n is ha minden igaz
-
KROK640
nagyúr
Akkor pláne igencsak jól bírja, hogy pár naponta tőlem megkapja a majdnem üresről telire töltést.
De ha belegondolsz, vagy az autüót is minden este töltőre teszed vagy ugyanezt csinálod.
Egyébként sehol sem állítottam, hogy az autó és telefon akku ugyanaz, csak párhuzamnak hoztam fel."ha csak wc-re állsz meg, az is van fél óra" - ÚÚÚ... nem tudom, hogy hány éves vagy, de sosem szeretnék ezen a szinten lenni
Jobbulást.
#120026 frescho : Ez annyiból is jó, hogy szerencsés esetben (balesetmentesség) 5-10 évesen nem lesznek a roncstelepeken
Ennek ellenére a jelentős visszaesés az e autó értékesítési piacon számomra azt mutatja, hogy aki akart (meg akinek való) és tudott venni villanyautót az már megvette. -
KROK640
nagyúr
válasz
szebe #120023 üzenetére
"még mindig erős tervezést igényel." - itt arra gondoltam, hogy nem egy random autópálya pihenőnél vagy benzinkútnál kell megállj, hanem egy olyan helyen ahol van töltési lehetőség. Szabad töltési lehetőség. Na meg nem egy kávéra állsz meg hanem kicsit hosszabb időre. Persze közben szét lehet nézni az aktuális városban, csak ha már láttad párszor ...
Nem is kell ilyen sűrűn legyen, elég ha évente 3-4× teszel meg ilyen távokat, már erősen elgondolkodtató...
-
KROK640
nagyúr
Az csak öröm ha lassabban degradálódnak, ahogy írtam.
Huh, nekem max akkor kell naponta tölteni ha reggeltől estig nyomkodom. De mondjuk többek között a remek akkujáért választottam ezt a telót, de a korábbiakat is 2-3 naponta töltöttem. Igaz nem teszem fel 55%-nál mondjuk töltőre...
Ok, aggloból megvan akkor. De mondjuk leugrani vele a Balatonra (főleg mondjuk Nyíregyházáról
) még mindig erős tervezést igényel.
MÁS : Igen, ez nagyon rossz, hogy magánemberként ennyivel drágábbak. Az Áfatartalom meg kiakasztó, de mit is várunk egy olyan országban, ahol rekord ÁFA van?
-
KROK640
nagyúr
Jajj
Hát igen, MO-n nagyon nehéz egyéábként forgalomba helyezni meg lepapírozni egy csomó olyan autót ami angliában vagy az EU többi részén simán átmegy. Régi autókkal (20+ éves) is nehéz a helyzet, meg gondolom a jobb kormány sem előny."de olyan szinten elcseszettek itt a szabályok, adózás, stb, hogy pikkpakk behozza az árát." - ezt hogy érted?
-
KROK640
nagyúr
válasz
szebe #120011 üzenetére
"A telefon ~naponta kap egy 20-»80-at legalább" - hát nem azt mondom, hogy nálam soha nem volt ilyen a 20+ év alatt mióta telefonom van, de nagyon nem jellemző. Már ha most itt arra gondolsz, hogy felpakolgattam a töltőre 20%-on és 80%-ig nyomom.
Eleve 2-3 naponta kerül töltőre, és akkor általában 100%-ig rajta is hagyom. Általában ilyenkor amúgyis ultra energiatakarékosba rakom.
De volt ettől eltérő is : pl tavaly előtt Obermehlerben voltam fesztiválon kilenc napot. Ezalatt a telefonom 20% fölött nem nagyon volt, ellenben az idő nagyrészét 10% alatt töltötte, mivel mindig csak éppenhogy egy kicsit tudtam rátölteni (még nem volt powerbankom). Az biztos, hogy nem segített neki.Agglomerációból ingázásnál megnézem, hogy hogy tudod 4-7 naponta tölteni a kocsit, és nem sokkal rövidebb időközönként. Persze ez is sok tényezős, én csak örülök neki, ha már ilyen tartósak ezek, mert valami azt súgja nekem, hogy hamarosan a 7-8 éves villanyautók igencsak kedvező árúak lesznek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
shadow1901 #119987 üzenetére
Szerintem a villanyautó addig volt business még államilag rommá támogatták. Amióta nem támogatják, már nyugaton is jelentősen lecsengőben van az egész. Vannak elvitathatatlan előnyei, de sajnos komoly hátrányai is. Szerintem mostanra aki villanyautót akart az megvette. Ahogy kimegy mögüle a támogatás, úgy marad egyre inkább a magas ára és a hátrányai az emberek szemében... Nem véletlen, hogy egyre több gyártónál hegyekben állnak a vadi új villanyautók, és a kutyának sem kellenek.
Plusz ugye az akkucsere : A 3 éves csúcstelóm akkuja ma feleannyi ideig bírja, mint új korában. Ez nyilván a kocsiknál is így lesz. 4 évesen már fele hatótáv lesz, sokkal többször kell megállni tölteni. 5-6 évesen akkupack csere, ami jó eséllyel gazdasági totálkár lesz, és ahogy írod a következő kör meg már nem is biztos, hogy megoldható lesz. Az ember akkor jár majd a legjobban ha 3-4 évesen gyorsan eladja és vesz egy újat. -
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #119982 üzenetére
Az új Camry nagyon jó elvileg. Persze majd 10-20 év múlva derül ki, hogy tényleg jó volt-e, de nagyon dícsérik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #119969 üzenetére
Akkor gondolom az hobbi autó, és a játszós pénzét önti bele. Egyébként valahogy sosem voltam BMW párti, a Merci vagy az Audi mindig sokkal jobban tetszett. A BMW nekem valahogy mindig a hülyegyerek autó. Manapság meg ízléstelen kínai giccsekre emlékeztet. Debrecen most tele van vadi új BMW-kkel, szinte komikusnak hatnak az eltúlzott részletekkel. Bár már lassan jó lesz, tovább nőnek a vesék, és olyanok lesznek mint a II VH előtti autók álló hűtői.
#119967 szebe : W123, W124 Mercik örökélet + 1 nap. Pl Cipruson (meg a közelkeleten) mai napig e két tipus adja az utcakép felét, pedig már az újabbak is OT-s korban vannak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #119947 üzenetére
Van egy ismerősöm (már sokéve nem találkoztam vele) aki 4 évet volt közel-keleten a sivatagban. Nagyon élvezte mert végig valami bázison billiárdoztak, meg TVztek, meg néha kimentek pár Jeeppel egy karikára. Mikor hazajött, két lakást(!) vett Debrecenben, meg egy egész jó használtautót, és még hónapokig nem dolgozott, mert volt úgyis simán megélt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #119936 üzenetére
Kísértetiesen hasonlóan úsztam meg a katonaságot. Épp egyetemre jártam, és behívtak sorozásra. Alkalmasnak találtak, majd közölték, hogy május 10-én visznek. Én meg úgy voltam vele, ha menni kell, menni kell. De az egyik vizsgámat nem tudtam felvenni május 12 előttre, így írtam az illetékesnek egy levelet, hogy akkor most mi van? Közölték, hogy akkor majd ősszel visznek, ha nem fogok tanulni, ha igen, akkor írjak megint. Erre már ősszel nem kellett menni.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Volt valaha annyiba ...
De ez itt a faluban is jelenség : Megveszi a PCt, majd 10 év múlva mikor kevés, és új kell, akkor eladná. Csakhogy úgy gondolkodik, hogy 10 év alatt mennyit drágult minden... mennyiért is vette? jah igen sokért... Akkor azt most felszorozzuk az infláció árával, és annyiért áruljukígy lesz a 10 éve pl 200 ezres gépből, manapság 300 ezres... Az már nem jut el a fejébe, hogyha neki kevés, másnak is az lesz, és senki sem akarja az új áránál is drágábban megvenni az alig használható/használhatatlan gépét sokszázezerért.
A másik amitől lábrázást kapok, hogy a 2-4th gen I7-es procik (4C8T) simán drágábban mennek mint egy 10100F (4C8T ugyanúgy), ami sokkal újabb és modernebb, ráadásul a harmadát se fogyasztja. (így nem csak a villanyszámlán, de a hűtésen is lehet spórolni). De akkor miért ilyen drágák? Mert I7 ...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Corleone33 #119833 üzenetére
Akkor csak dicsekszik vele, ennyi
-
KROK640
nagyúr
válasz
qnadam #119831 üzenetére
Persze, akkor esélyes.
De azért jártam már úgy cuccal, hogy rendelhető, bedobtam a kosárba, aztán 3 nap múlva a csomagom helyett egy e-mail jött, hogy very sorry, de a cucc éppen nem elérhető, várjak ennyit vagy annyit, esetleg elállhatok a rendeléstől.
De éppen pénteken (2024.09.27.) mutatta haver, hogy a 2024 június elején rendelt együtteses felsőjével úgy járt, hogy rendelés után kapott átmeneti készlethiányos e-maileket, most pedig pont pénteken azt, hogy már nem forgalmazzák a kérdéses felsőt, és hogy döntse el, hogy pénzt vissza vagy levásárolja? Pedig mikor megrendelte az oldal azt jelezte, hogy van még készleten.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Corleone33 #119827 üzenetére
Igen ám, csak a LEGO rövid ideig gyárt 1-1 készltetet, és ha elfogyik a boltokban, akkor csak használtan tudod megvenni.
Jó, itt az Árukeresőben még több helyen jelzi, hogy van, aztán kérdéses, hogy valósan van-e készleten.
Ha van, akkor csak dicsekszik
Egyébként nem most adnám el a helyében, hanem várnék pár évet, a duplájáért is simán elmehet majd akkor. -
KROK640
nagyúr
válasz
efemm #119792 üzenetére
De legalább TBred B lenne és sorozatszámmal, akkor azt mondanám, hogy még érheti is. A sorozatszámtól függ. (nagyon pici rá az esély)
Az Abit NF7-eseknek is jó ára kezd lenni, meg azért csak 2GB RAM, Radeon 9550 nem nagy szám, egészséges 20 ezer körül azt mondanám, hogy OK. 40GB HDD ... ilyenekbe már 80-120-160GBosak mentek.Garanciát sem ad ennyiért.
És komolyan gondolja. Szerintem azt hiszi, hogy ez olyan mintha most elővesz egy 40 éves makulátlan 1500-as Ladát. -
KROK640
nagyúr
A legtöbb ilyen csak azért Biosig tesztelt, mert sok esetben nem könnyű már felhajtani hozzá a korabeli hardvereket, meg ami fontosabb (mert Biosig tesztelésnél már ugye csak össze kell álljon egy félkonfig minimum) mert amennyit ezekért lehet kérni, azért nem éri meg órákig tesztelgetni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Csupingo #119748 üzenetére
Igen, amikor még lehetett VRamot bővíteni a kártyákon. Ezt a jó szokást megtarthatták volna manapság is.
A GTX950-emet pl ha lehetett volna a 2GB VRam felé bővíteni minimum 4-re vagy inkább 8GB-ra, akkor ma is az lenne a gépemben.
És eme bővítés hiánya miatt döntöttem az RTX3060 12GB mellett is, pedig nagyobb kártyára is lett volna pénzem, csakhát HD4850 512MB óta az összes VGAmat nem azért cseréltem le mert lassú, hanem mert kevés rajta a VRAM. Ezért most túlbiztosításra mentem. Pedig pl a HD4890 1GB egy remek kártya volt, csak éppen 2015-re már túrót nem ért az 1GB VRam. -
KROK640
nagyúr
válasz
szebe #119634 üzenetére
Igen, az infrastruktúra is baj, de pl ezzel a faluban szívok is rendesen.
Régen évente egy maximum két nap áramszünet volt ilyen reggel 8-tól délután 4-ig, mert karbantartás. Idén jövőhéten lesz a hetedik(!) ilyen nap, kapacitásbővítés címén. Tehát egy éven ( pontosabban 10 hónapon) belül a hetedik nap, amikor egész nap nincs áram, annak minden hátrányával együtt. (nincs internet, ha hideg van leáll a fűtés, egy idő után víz sincs, és a boltok is bezárnak, lévén nem megy a pénztárgép, nincs kártyás fizetés eláll a hűtő stb --- kezdem jogosnak érezni a kormány háborús vészhelyzetét, tiszta Ukrajna már ez).
és akkor a vízrendszer hátrányaival szerencsére még nem találkoztam, de ha egy ház helyére 2-8 lakás kerül, akkor szerintem csak idő kérdése.parkoló : ezt viszont érzem nagyon is. Ugyan itt kertes házak vannak az utcámban, de a közvetlen hat szomszédomból mindössze egy családban van egy autó, a többiben több, két családban is három, egyben pedig négy(!) autó van. Három helyen legalább az egyik autó, egy nagy furgon. Ráadásul az egyik vállalkozói tevékenységet folytat, így gyakran jönnek hozzá teherautókkal, vagy kisbuszokkal. Mindezt 10 méteres utcafrontokra ...
Egyébként most néztem a közelben az egyik újonnan épülő társasháznál csak annyi kert marad, hogyha abból mind parkolót csinál is maximum 4 autó állhat be, de akkor már egy centi zöld felület sem maradt a telekhatáron belül. -
KROK640
nagyúr
válasz
Armagedown #119624 üzenetére
Ez simán tüzifa, de még ahhoz is bontani és darabolni kell. Max 1km-es körzetben mennék érte ingyen
-
KROK640
nagyúr
válasz
koko52 #119618 üzenetére
Nekem is egy könyök hasadt szét, de még izgalmasabb volt a story, mert befelé mindenhol csempe volt előtte. Csak az tűnt fel, hogy belülről a fürdőben a csempe egyik szélén kezd válni vakolat. majd jött egy nagy fagy kint, és egy bő 5+ nm-es területen kint a ház külső oldalán leugrott a vakolat, de úgy, hogy sok helyen még a szilikát is tört. Na, akkor lehetett belülről csempét bontani, falat faragni, csövet cserélni. És minden mehetett zsebből ... Nem volt őszinte a mosolyom
-
KROK640
nagyúr
válasz
Alusky #119615 üzenetére
"befogdosott egy csomó fecskét, mert jajjszegének aztán hősugárzóval melegítette őket" - szerintem már itt rohadt nagy bajok vannak, és nem vagyok ugyan nagy állatvédő, de ökölbeszorult a szemöldököm.
Egyébként manapság ismét hatalmas divat lett a társasház, szinte csak azok épülnek. Régi kertest lebontják, majd ara a telekre felhúznak egy "prémium" 4-6-8 lakásos társasházat (már most itt a faluban is ez a divat), - mert Huhhuuu, mekkora megtérülés a vállalkozónak - aztán egy kertes ház áráért veszed, vagy nem.
És amikor megveszed, akkor közös helységek (lépcsőház), közös kert (amik csak akkor közösek ha baj van velük, amúgy az övé pl a kert ha grillezni és a részeg haverokkal ordibálni akad), és persze a közös falak okozta minden hátrány. Tűz, víz, fertőzés, csótány esetén meg az összes többi lakó is aggódhat. -
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #119596 üzenetére
Nekem is volt olyan pendriveom, de az meg még 64MB-os volt (és sulinet programmal jött ahhoz, akitől kaptam, mondván nem tud vele mit kezdeni. Én meg örültem mert addig csak egy 32-esem volt, és nagyon is tudtam velük mit kezdeni)
#119595 hcl : persze, nem kétlem, hogy van amire ma is jó, csak már nem olyan sok mindenre mint mondjuk 2004-ben, mikor ez még kifejezetten kellemes méret lett volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
qnadam #119593 üzenetére
Azért mondom, hogy nem a kapacitás miatt veszik meg
Az más dolog, hogy csak dekornak jó.Sok sok éve (2008 körül) havernak adtam egy sör alakú pendriveot, ami baromira jól nézett ki, egyetlen problémája volt, a kapacitása : mindössze 128MB (megabájt!) volt, ami már akkoriban is megmosolyogtató méret volt. De azért örült neki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AliExpress tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Slim 7 i5-1135G7 8GB 512GB 14" FHD IPS
- Apple iPhone 14 Pro Max (USA Model) / 256GB / Gyári függeteln / (CSAK E-SIM) / 12 Hó garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 87% akku
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest